Scutirea De La Plata Cautiunii Sau Reducerea – Suspendare Executare Silita Ajutor Public

Este Posibila Scutirea De La Plata Cautiunii Sau Reducerea Valorii Cautiunii Pentru Suspendarea Executarii SiliteAjutor Public Judiciar?

Scutirea De La Plata Cautiunii Sau Reducerea – este posibila si daca da, cum?

Din nefericire sunt foarte multi chiar si dintre profesionisti care isi ridica problematica aceasta a scutirii de la plata cautiunii judiciare pentru suspendarea unor executari silite.

Cunoastem ca una dintre cele mai mari probleme de ordin juridic in Romania la ora actuala dar si cu extindere retro si utra activa este executare silita extinsa si pornita de catre institutiile bancare, ifn-uri si nu in ultimul rand de catre recuperatorii de creante.

Multe dintre executarile silite pornite impotriva debitorilor sunt deschise in scopul vanzarii bunurilor imobile ale acestora, adica a proprietatilor si poate de multe ori chiar a locuintelor de familie iar pentru a combate un asemenea fenomen sau pentru a-l temporiza, este necesar ca debitoru sa se adreseze instantei de judecata si sa solicite si suspendarea executarii silite, iar pentru asta legea prevede si plata unei cautiuni.

Desi au fost invocate in decursul timpului exceptii de neconstitutionalitate pe aspectul cautiunii, CCR a apreciat ca normele ce impun plata unei cautiunii judiciare raman constitutionale.

Si totusi? ce fac cei care sunt executati silit imobilar sau prin alte forme de executare silita, poate in situatii cand execuarea silita este vadit ilegala ( a se vedea cazul executarilor prescrise de ani de zile, in baza unor titluri executorii pline de clauze abuzive si alte cauze) si totusi debitorul nu are suficiente resurse financiare pentru a plati o cautiune.

Ne-am propus sa raspundem unei intrebari, ( cu practica judiciara si CEDO), prin care atat profesionistii cat si cei care isi vor cauta dreptatea in ceea ce priveste executarea silita si cum pot suspenda executarea silita fara a plati cautiunea sau cu o cautiune redusa ori esalonata, sa poata gasi un raspuns cu titlu de opinie.

Cunoaste ca atat persoanele fizice cat si persoanele juridice pot fi supuse executarii silite.

Astfel, prin modificarile aduse codului de procedura civila in 2013, si persoanele juridice pot solicita acordarea ajutorului public judiciar.

Desi opinia prezenta isi indrepta atentia DOAR catre zona ajutorului public judiciar cu privire la scutirea de cautiune sau reducerea acesteia doar cu privire la persoanele fizice, vom aborda tangential si zona persoanelor juridice.

Astfel, o persoana fizica ce trece printr-o procedura de executare silita atat imobiliara cat si mobiliara sau prin poprire, are dreptul de a formula o contestatie la executarea silita.

In cadrul acestei contestatii, poate solicita si suspendarea executarii silite.

De asemenea, atunci cand prin acele acte de executare se poate produce un prejudiciu patrimonial debitorului si exista si premisele ca executarea silita sa fie ilegala, debitorul poate solicita chiar daca este executat silit doar prin poprire, suspendarea executarii silite cu plata unei cautiuni.

Practic, legea prevede urmatoarele praguri pentru plata cautiunii-

(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:

a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;

b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;

c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;

d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.

Aceasta cautiune pe care o depune debitorul in cadrul dosarului de suspendare provizorie, adica pana la judecata pe fond a cauzei si a solicitarii de suspendare de fond, este TRANSFERABILA in dosarul de fond, deci ATENTIE – NU se vor plati 2 cautiuni si cautiunea se restituie la finalul contestatiei la executare, debitorului, in conditiile legii.

Permite legea formularea unei cereri de ajutor publi judiciar? Permite legea scutirea de la plata cautiunii judiciare pentru suspendarea executarii silite? Permite legea reducerea cautiunii judiciare?

Raspunsul pe care il apreciem ca valabil este ca da, legea permite formularea unei cereri de ajutor public judiciar atunci cand vine vorba despre plata unei cautiuni judiciare in materia executarii silite.

Exista practica definitiva cu privire la scutirea de la intreaga valoare a cautiunii judiciare necesare pentru suspendarea executarii silite.

Judecatorii si-au bazat hotararile pe practica CEDO, art. 6.

Ce spune textul de lege din OG 51/2008 cu privire la acordarea ajutorului public judiciar?

Articolul 8

(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Necesita sa avete mare atentie cand cititi acest text prin coroborarea art. 8 alin. 1 si alin.3 fiindca exista o diferenta ENORMA-

Astfel, alin 1. vorbeste in mod automat de beneficiul ajutorului public judiciar prin prisma art. 6, articol 6 care NU prevede si cautiunea judiciara ca fiind cuprinsa in cadrul beneficiului ajutorului judiciar.

Analizand alin. 3 observam ca leguitorul in cadrul acestui alineat, nu mai face trimitere catre art. 6 ci se limiteaza la a aprecia ca – AJUTORUL JUDICIAR SE POATE ACORDA SI IN ALTE SITUATII (…) sunt de NATURA SA II LIMITEZE ACCESUL EFECTIV LA JUSTITIE in raport evident de veniturile si domiciliul celui care solicita acest ajutor public judiciar.

Astfel, ar fi inechitabil sa sustinem ca o persoana excutata silit pentru un credit pe care ar fi trebuit spre exemplu sa-l plateasca in 30 de ani, sa fie obligata sa plateasca printr-o singura prestatie aceasta suma prin declararea scadentei anticipate, iar legea sa il supuna la plata unei taxe judiciare de timbru plus cautiune, fara sa ii ofere posibilitatea de a fi scutit de la plata cautiunii sau de a o reduce ori de a putea temporiza o executare silita cu posibil caracter de ilegalitate sau abuziv.

Tehnic art. 6 CEDO indica – „1. Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public și într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptată împotriva sa.

Sentinta de mai jos, confirma de fapt ceea ce am sustinut mai sus. Debitorul a fost SCUTIT DE LA PLATA CAUTIUNII JUDICIARE prin decizia instantei ce s-a pronuntat pe cererea de ajutor public judiciar –

Scutirea De La Plata Cautiunii
Sentinta scutire cautiune juridiciara suspendare executare silita

Sa nu uitam ca desi suntem in anul 2020, multe dintre executarile silite inca se judeca pe vechea legislatie, exact ca in cazul prezentat mai sus.

In acest sens, ne aducem aminte cum valoarea cautiunilor de pe vechea reglementare era colosala, de 10% in oricare dintre situatii, ori ar fi fost aberant din punct de vedere legislativ sa nu putem sa obtinem pentru debitorii interesati de suspendarea executarii silite fie scutirea de la plata cautiunii fie reducerea valorii cautiunii stabilite de catre instanta.

De asemenea pentru a intelege si mai in detaliu ca si CAUTIUNEA poate fi scutita de la plata sau redusa proportional, nu trebuie facuta confuzia intre taxele judiciare DE TIMBRU si taxele JUDICIARE la modul general, pe care trebuie sa le inainteze un justitiabil pentru a-si putea proteja interesele legitime.

Secţiunea a 5-a Ajutorul public judiciar sub forma facilităţilor la plata taxelor judiciare

Ajutorul public judiciar sub forma facilităţilor la plata taxelor judiciare Articolul 33 În cazul încuviinţării cererii de acordare a facilităţilor la plata taxelor judiciare, prin încheiere se vor stabili fie scutirea de plată, fie, după caz, cota de reducere, termenele de plată şi cuantumul ratelor.

(2) Eşalonarea plăţii taxelor judiciare se poate face în cel mult 48 de rate lunare.

Astfel, daca tot am discutat despre SCUTIREA de la plata cautiunii si am dat exemple clare, cuprinse atat in practica dar mai ales in textul de lege pe care trebuie sa il interpretam cu totii pentru a gasi sensul dorit de catre leguitorul, este esential sa vedeti ca exista si situatii in care cautiunea POATE FI REDUSA.

Tot intr-un dosar gestionat de catre SCA Cuculis&Asociatii, o alta instanta si in baza dispozitiilor din codul de procedura civila cu privire la ajutorul public in materia civila, coroborat evident cu OG 51/2008, a dispus reducerea valorii cautiunii.

Astfel, solutia de mai jos, vorbeste de la sine –

13.07.2018
Ora estimata: 13:00
Complet: Camera de consiliu 36 Civil
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Reduce cautiunea stabilită în sarcina contestatoarei pentru cererea de suspendare provizorie a executării silite de la suma de 6139,26 lei la suma de 1000 lei.
Acordă termen pentru solutionarea cererii de suspendare provizorie a executării silite în data de 18.07.2018, ora 13:00, sedintă publică, fără citarea părtilor, pentru când se va comunica contestatoarei obligatia de a consemna cautiunea în cuantum de 1000 lei pentru cererea de suspendare provizorie a executării silite si a depune dovada consemnării la dosarul cauzei.

Pentru conformitate, daca veti accesa dosarul 12499/301/2018, care inca se judeca dupa zeci de termene de judecata, veti observa nu doar ca am obtinut reducerea cautiunii, ba chiar mai mult a fost si suspenda PROVIZORIU executarea silita iar apoi, pentru a raspunde unei alte chestiuni ramase in suspensie de mai sus, am suspendat executarea silita si pe fond, pana la solutionarea DEFINITIVA a contestatiei la executarea silita.

Tragem astfe concluzia ca atat in cazul legii vechi dar si pentru normele legii noi, atat in cazul scutirii dar si a reducerii cautiunii, perspeverenta este importanta.

Pentru a atinge si subiectu cautiunii si beneficiilor cererii de ajutor public judiciar in cazul persoanelor juridice, este esential sa aveti in vedere art. 90 din codul de procedura civila ce reglementeaza aceasta posibilitate a persoanelor juridice a beneficia de ajutor public judiciar, chiar si in forma aceasta a scutirii de la plata anumitor taxe judiciare.

Art. 90 alin (4) cod procedura civila – Persoanele juridice pot beneficia de facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii speciale.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Pentru a fi sigur ca ati inteles totul, aveti posibilitatea contactarii si prin Whatzapp! – Click mai jos –

Disclaimer/Act de renuntare: Continutul articolului dar si a intregului site, reprezinta informare publica si nu poate fi confundata cu forma de publicitate. Prezentul articol reprezinta pozitia SCA Cuculis&Asociatii si este destinat publicului larg cu scop informativ. Informatiile oferite cu titlu de opinii personale pot fi preluate si folosite pe propria raspundere de catre profesionisti, avocati, notari, judecatori, procurori, mediatori, consilieri juridic, practicieni in insoventa etc. si nicio informatie de pe prezentul site, preluata de catre persoanele mai sus mentionate in mod neexhaustiv si folosita ca atare, nu ii poate fi imputata SCA Cuculis&Asociatii.

3 comments to “Scutirea De La Plata Cautiunii Sau Reducerea – Suspendare Executare Silita Ajutor Public”
  1. Buna seara,
    Ma numesc Mitrache Camelia si sunt din Pitesti-Arges.
    Am primit o adresa cu executare silita, cu poprire pe salariu pentru o situatie care am intampinat-o acum vreo 8-9 aninin urma si anume: cineva m-a apelat pe nr de telefon,s-a prezentat ca este un functionar Orange si ca au o oferta de minute si mesaje gratuite. Mi-a spus la telefon respectivul ca trebuie doar sa urmez cativa pasi pentru a primi “ oferta lor”!
    Am urmat pasii sub indrumarea respectivului si la urmatoarea factura, surpriza!! 600 € au fost “încărcați” în factura mea! Menționez ca am sunat la Orange, am fost la politie, nimeni nu m-a luat in seama! De atunci tot primesc tot felul de adrese cu tot felul de amenințari , de la o anume firma EOS! Acum am primit o adresa la seviciu unde mi s-a pus in vedere ca am fost executata silit si mi se face poprire pe salariu!
    Va rog frumos, daca îmi puteți da un sfat, trebuie sa merg la avocat sau in instanta , se mai poate face ceva sau ma resemnez si platesc suma? De la 600€ s-a ajuns la “modesta” suma de 4600 lei!
    Va multumesc !

  2. Buna ziua , imi cer scuze poate nu voi putea fii coerenta in exprimare dar situatia este urmatoarea:
    dupa 9 ani si sase luni ( inca sunt in faza de poprire , a unui credit de nevoi personale, cu o incheiere de executare din anul 2014) am primit la locul de munca inca o incuviintare a executari dar de aceasta data formulata si incuviintata de acelasi executor fara acordul instantei , trimitere facandu-se la cea din 2014 , o alta suma , mai mare decat debitul stabilit in 2014 de instanta, reprezentand penalitati la dobanzi. Din credit mai am de achitat 10 luni si termin .
    am facut contestatie la executare si suspendarea executari , dar pe langa faptul ca suma de55400 ceruta de executor , instanta a stabilit cautiune de 33.000 lei pluc 1100 taxa de timbru .
    intrebare : in contestatie am solicitat prescrierea formelor de executare conf art .697 ncpc , timp de 6 luni nu sau formulat nicio cerere nou , nici de exec nici de cred , iar eu am un imprumut de nevoi personale si nu un contract comercial la care dobanzile sa curga la zi, lunar …
    se pot cere doanzi , la dobanzi, la dobanzi dupa 9 ani , ?! atunci eu cand voi termina plata , daca se tot va repeta procedura .
    Multumesc de integere
    si scuze de incoerenta !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.