Sechestrul Asigurator Penal Nu Suspenda Lichidarea Bunului In Insolventa

Au existat foarte multe dezbateri pe marginea faptului ca sechestrul asigurator penal ar fi de natura sa blocheze procedura de insolventa deschisa impotriva unei societati comerciale.

Atat de multe dezbateri s-au iscat incat desi lucrurile pareau CLARE, judecatorii din civil si anume cei sindici , erau speriati de dosarele penale incat nici nu stiau cum sa rezolve sechestrele asiguratoare impuse fie in vederea confiscarii fie in vederea garantarii.

ICCJ a luat acest cartof fierbinte pe care judecatorii il tot aruncau din stanga-n dreapta si a clarificat ” Ce se intampla cu bunurile unei societati care se afla in insolventa, daca asupra lor exista un sechestru asigurator penal ?”

Practic prin decizia nr.1  în dosarul nr.1676/1/2019 Iccj a stabilit fara echivoc faptul ca sechestrul asigurator sau existenta unor masuri asiguratorii infiintate, nu sunt de natura sa blocheze valorificarile din cadrul procedurii insolventei.

Sechestrul Asigurator Penal

Cititi si :

Ce a stabilit ICCJ si de ce este atat de importanta decizia care va debloca dosarele de lichidare si de insolventa, acolo unde exista sechestre asiguratorii , impuse de parchet?

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secţia a V-a civilă, în dosarul nr. 31798/3/2018, pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că – Sechestrul Asigurator Penal :

În interpretarea dispozițiilor art. 91 alin. (1), art. 102 alin. (8) şi art. 154-158 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la dispozițiile art. 249 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală [respectiv art. 163 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală de la 1968], existența unor măsuri asigurătorii înființate în cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolvenței, în vederea confiscării speciale, a reparării pagubei produse prin infracțiune sau a garantării executării cheltuielilor judiciare:

a) nu suspendă procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 85/2014 în ceea ce privește bunul sechestrat;

b) nu este de natură a indisponibiliza bunul asupra căruia a fost începută procedura de valorificare conform dispozițiilor Legii nr. 85/2014;

c) nu împiedică lichidarea bunurilor efectuată de lichidatorul judiciar în exercitarea atribuțiilor conferite de Legea nr. 85/2014.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 20 ianuarie 2020.

Tehnic art. 91 din codul insolventei, arata asa :

Articolul 91 (1) din legea 85/2014 – Bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, în exerciţiul atribuţiilor sale prevăzute de prezenta lege, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum privilegii, ipoteci, gajuri sau drepturi de retenţie, sechestre, de orice fel.

Practic, ceea ce vrea ICCJ sa afirme este ca un asemenea sechestru asigurator NU poate infrange procedura insolventei care este de esenta o procedura urgenta si mai ales ca aici trebuie sa distingem doua situatii:

a) Daca procedura de insolventa a inceput inainte de aplicarea secehstrului asigurator, atunci nu se poate nici macar vorbi despre o posibila preferinta a acestuia care capata si rang de ipoteca, fiindca vor fi aplicabile cu prioritate, dispozitiile legii insolventei;

b)Daca procedura de insolventa a inceput dupa aplicarea sechestrului se va aplica aceasta hotarare prealabila prin care se stabileste in mod clar ca nu exista nicio interdictie efectiva de trecere la lichidarea bunului , cu toate ca exista in acest sens un sechestru asigurator.

Practic, trebuie inteleasa procedura de insolventa si de lichidare in insolventa, ca o institutie de drept identica cu institutia executarii silite si astfel , regulile de a executarea silita dau dreptul vanzarii oricaror bunuri indiferent de sarcinile puse, fiindca bunurile vandute in insolventa sau in lichidare, se vand libere de sarcini.

Vizualizati si “Atragerea raspunderii administratorului societatii insolvente”.

Cum se face procedura de vanzare a bunurilor in cadrul procedurii insolventei? Sechestrul Asigurator Penal, nu tine in loc lichidarea bunurilor.

Articolul 154.

(1) Lichidarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuată de lichidatorul judiciar sub controlul judecătorului-sindic. Pentru maximizarea valorii averii debitorului, lichidatorul judiciar va face toate demersurile de expunere pe piaţă, într-o formă adecvată, a acestora, cheltuielile de publicitate fiind suportate din averea debitorului.

(2) Lichidarea va începe îndată după finalizarea de către lichidatorul judiciar a inventarierii şi depunerea raportului de evaluare. Bunurile vor putea fi vândute în bloc sau individual.

Orice vânzare în bloc a bunurilor, ca subansamblu funcţional, indiferent dacă se face în reorganizare sau în faliment, poate fi considerată transfer de active, dacă îndeplineşte dispoziţiile art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003.

Tipul de vânzare a bunurilor, respectiv licitaţie publică, negociere directă sau o combinaţie a celor două şi regulamentul de vânzare corespunzător modalităţii de vânzare pentru care se optează sunt aprobate de adunarea creditorilor, pe baza propunerii lichidatorului judiciar.

În cazul licitaţiei publice, publicitatea se va face şi prin afişare pe site-ul Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. În vederea evaluării bunurilor din averea debitorului, cu acordul comitetului creditorilor, lichidatorul judiciar poate să angajeze, în numele debitorului, un evaluator şi să îi stabilească onorariul.

Evaluatorii trebuie să fie membri ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, iar evaluarea trebuie efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

(3) Bunurile din averea debitorului vor fi evaluate atât în bloc, cât şi individual. Evaluarea în bloc are în vedere fie evaluarea totalităţii bunurilor din averea debitorului, fie evaluarea subansamblurilor funcţionale.

Astfel , cei aflati intr-o asemenea procedura, in ipoteza in care lichidatorul judiciar le blocheaza vanzarea de bunuri, motivand ca exista un sechestru asigurator, pot formula contestatii la judecatorul sindic, pentru a se stabili ca de esenta, in baza acestei hotarari prealabile, lichidatorul poate sa vanda bunurile si cu existenta sechestrului asigurator impus de catre parchet, asupra bunurilor societatii.

Av.Drd. Cuculis Adrian

4 comments to “Sechestrul Asigurator Penal Nu Suspenda Lichidarea Bunului In Insolventa”
  1. Buna. Am o situație si as dori sa cer o parere .Am avut un srl care a intrat în insolventa in urma crizei din 2009 . Ideea e ca am.avut un bilet la ordin avalizat care a fost utilizat de un creditori , eu fiind executat ca si persoana fizica . Am conturile blocate si acum desi eu nu am avut nimic ce sa execute . Intrebarea este daca pot sa anulez aceasta executare , eu inaintand un proces in urma cu 5 ani care in prima faza l am câștigat dar la apel a fost întoarsă decizia motivandu se ca propriile pe conturi practic opresc prescriptia aceea de 6 luni . A 2 a intrebare este daca imi fac un srl acuma , eu in urma insolvenței neavând nici o interdicție , deși mi s a cerut raspunderea mea ca si administrator , eu am câștigat , mai pot sa deschid un srl.ca asociat si acesta sa nu fie executat în baza executării vechi ? Mersi

    • In principal trebuie sa vedeti daca nu figurati cu cazier fiscal. In mod normal daca sunt prescrise datoriile si va executa, le opuneti pe calea contestatiei la executare silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  2. Buna am o problema in 2016 am fost dată de către banca ing la niste recuperatori mi-am platit datoria și acu m-am trezit că nu mi se aprobă nici un fel de credit daca nu duc soluționare de la recuperatori din păcate eu am pierdut hârtiile cum am plătit și nu știu ce trebuie sa fac sa pot să-mi fac un alt credit multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.