Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?

Servitutea de trecere – Dreptul de trecere si servitutea de trecere, cum poate fi obtinut un drept de servitute si cum poate fi protejat si respectat un drept de trecere.

Servitutea de trecere – Ce este dreptul de trecere si cum este el reglementat in legislatia romaneasca?

Ati achizitionat un teren care nu are iesire la drumul public sau erati déjà proprietarul unui teren, dar din cauze ce nu tin de dumneavoastra va este ingradit accesul la drumul public?

Servitutea De Trecere
Servitute de trecere

Iata ce puteti face in aceasta situatie:

In primul rand, potrivit art. 617 Cod Civil, proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa I se permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fonului propriu.

Astfel, legea va confera dreptul de a utiliza fondul vecinului dumneavoastra (terenul, curtea), pentru a putea ajunge la drumul public, fara a fi nevoie sa incheiati alte intelegeri cu acesta si, ce este cel mai important, fara a-I oferi acestuia o suma de bani in schimb.

Cu toate acestea, trecerea nu se poate efectua in orice conditii, existand anumite limite ce trebuie respectate:

  • Treceerea trebuie sa se faca in conditii care sa aduca o minima stanjenire exercitarii dreptului de proprietate al vecinului dumnevoastra.
  • In situatia in care mai multe fonduri invecinate au acces la drumul public, trecerea se va face pe fondul caruia I s-ar aduce cele mai putine prejudicii.

Mai mult decat atat, dreptul dumneavoastra nu se poate prescrie. Cu toate acestea, acest drept se stinge in situatia in care fondul dumneavoastra (terenul, curtea) dobandeste acces la calea publica.

Desi vecinul dumneavoastra nu va poate ingradi acest drept, el poate totusi sa dicteze modul de exercitare, precum si intinderea acestuia.

Astfel, dreptul de trecere poate imbraca mai multe forme: trecere cu piciorul, cu bicicleta cu autotusimul, cu utilaje agricole, precum si cu alte mijloace de transport, proprietarul fondului aservit (adica vecinul dumneavoastra) putand decide care dintre acestea sunt premise si care ii ii aduc prejudicii.

Vedeti si:

Cu toate acestea, in situatia in care nu ajungeti la o intelegere cu privire la modalitatea de acces, puteti solicita instantei de judecata sa stabileasca intinderea si modul de exercitare a dreptului dumneavoastra de trecere.

Nu in ultimul rand, intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si printr-o folosinta continua pe timp de 10 ani (ne referim aici la situatiile in care dumneavoastra ati exercitat acea modalitate de trecere timp de 10 ani ).

Cititi si despre :

Ce este servitutea de trecere si cum este ea reglementata de Codul Civil?

Potrivit art. 755 Cod Civil, Servitutea este sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.

Utilitatea rezulta din destinatia economica a fondului dominant sau consta intr-o sporire a confortului acestuia.

In timp ce intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si de catre instanta de judecata, servitutea se poate constitui numai in temeiul unui act juridic (adica printr-o intelegere intre parti), ori prin uzucapiune, cu aplicarea dispozitiilor in materie de carte funciara.

Servitutea de trecere se incadreaza in categoria servitutilor neaparente, necontinue si positive, adica existent sa nu este atestata de un semn vizibil de servitude, pentru existent sa este necesar faptul actual al omului si, nu in ultimul rand, proprietarul fondului dominant (dumneavoastra), exercita o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra fondului aservit (adica terenul vecinului dumneavoastra).

Servitutea de trecere.

O alta deosebire intre dreptul de trecere si servitutea de trecere consta in faptul ca, in timp ce dreptul de trecere este instituit in favoarea fondului care nu are acces la drumul public, servitutea de trecere se poate  institui si in favoarea fondului care, desi are acces la drumul public, are nevoie sa utilizeze terenul vecinului sau pentru a-si spori confortul sau din pricina unei alte destinatii economice.

De altfel, in timp ce dreptul de trecere este conferit de legiuitor, proprietarul fondului aservit (vecinul dvs.) neavand dreptul de a va refuza accesul in vederea ajungerii la drumul public, in conditiile mentionate anterior, servitutea de trecere este o posibilitate ce va poate fi conferita ca urmare a uzucapiunii sau intelegerii cu vecinul dvs, acesta nefiind insa obligat sa va acorde aceasta servitude de trecere.

In ambele cazuri insa trebuie sa tineti seama ca trecerea pe fondul vecinului dvs. trebuie sa se efectueze intotdeauan in asa maniera incat sa nu ii ingradeasca acestuia dreptul sau de prorietate asupra imobilului sau si fara a-I aduce prejudicii imobilului, cu riscul de a va putea oblige la plata despagubirilor, in vederea recuperarii prejudciilor ce ar fi astfel cauzate.

Servitutea De Trecere este un drept ce poate fi obtinut fie conventional fie in instanta.

In situatia in care va confruntati cu o asfel de situatie, avocatii nostri va stau la dispozitie cu opinii si sfaturi juridice in material dreptului de drecere, precum si a servitutii de trecere cu un departament specializat.

De asemenea puteti opta pentru completarea formularului de mai jos si revenim la dvs.

80 comments to “Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?”
  1. Buna ziua dle avocat. Desigur, este regretabil ce se intampla, dar am suferit omneneste alături de alți vecini, de pe urma acțiunilor unui om cu care este greu sa te intelegi si cu care sa găsești o rezolvare amiabilă. Suntem proprietari ai unor loturi din județul Ilfov, oras bragadiru si coproprietari ai unui drum de servitute de aprox 4.000 m2 cu cota fiecare de 1/34. Toate bune si frumoase pana acum 1 an cand unul dintre coproprietari, a decis să vândă unui alt vecin de pe strada alăturata, o cota de 20 m2 din drumul de acces, din cota sa 1/34 din 4000 m2. Terenul cumpărătorul are iesire legala in acte pe str. următoare drept urmare casa acestuia este construită cu iesire pe partea respectiva, dar partea din spate a terenului se învecinează cu drumul nostru de servitute, fapt ce l-a determinat pe acesta sa isi construiască o a doua casa pe partea din spate a terenului si sa foloseasca ca si cale de acces o a doua poarta construită recent pe drumul nostru de servitute, chiar dacă legal in acte la achiziționarea terenului, iesire legală este pe str următoare si nu pe drumul nostru, drum creat prin retragerea forțată a fiecărui lot adiacent acestuia. Dansul nu vrea sub nicio o formă sa foloseasca ca si cale acces ieșirea legală, ci in baza celor 20 m2 de drum cumpărați se considera coproprietar direct cu drepturi depline, creandu-ne prejudicii atat prin deteriorarea drumului cu utilajele aduse cat si ingradirea dreptului de proprietate cu acțiunile sale abuzive. Avand in vedere cele precizate mai sus, va rog sa imi spuneti daca legea ne oferă mijloacele de reacție necesare stoparii actiunilor acestui vecin si ce șanse de reușită ar exista in cazul unui eventual proces. Cu deosebită considerație, Adrian Anghel.

      • Accesul la proprietate se făcea pe un drum dintre proprietăți de la data când ne-am construit 3 cabane-2006-,Un proprietar, prin metode ascune a intabulat drumul fără să știm iar acum un an a vândut proprietatea cu tot cu drum. Noul proprietar vrea să ne blocheze accesul la proprietățile noastre. Cum sa procedăm?

    • Dupa ce a decedat mama am primit succesiune dupa mama.Noi sintem 4 frati .Din terenurile noastre am cedat cite 2 m din teren pentru un drum de servitute. DRUMUL ERA PE NUMELE TATALUI.Tatal mei i la dat nepotului meu cu act de vinzare cumparare.Acum nepotul s a privatizat cu acel drum de servitute l a inchis cu portal cu lacate si nu ne lasa sa intram la parcelele noastre .Cum se poate rezolva .

        • Buna seara,aș dori si eu un sfat..vecinu a luat din spatiu servitute 40cm,în acte sunt 3,60 si am măsurat si acum sunt 3,20 si si-a ridicat si gard de 2,5 m.ce as putea face.

          • Buna ziua asi dori si eu raspuns la urmatoarea problema:detin un teren care este dat in folosinta ca si drept de servitute de trecere pentru un imobil ce este construit pe terenul meu,intrebarea mea este, eu pot sa mai intru pe acel teren specific ca primesc o chirie lunara pentru acel drept de servitute de trecere proprietarul imobilului nu imi permite intrarea pe acel teren care este proprietatea mea…multumesc frumos

        • Buna ziua , Vecinul meu este consilul local( orașul campulung Muscell) sunt aproximativ 8-10 metri lungime pana la drumul public și o lățime de 6 metri, sunt obligați să-mi dea cale de acces cu mașina sau doar pietonal ?

    • Va rog sa ma ajutați….în aceasta situație….u am casa cu spatele la trecerea de servitute iar unul din vecinii de pe aceasta trecere mia blocat accesul sa întru acolo orodecate ori am nevoie la spatele casei și totodată sa întru în podul casei

  2. Buna ziua, poate nu am inteles foarte bine raspunsul dvs., nu sunt intocmai lamurit, puteti sa-mi oferiti mai multe detalii va rog. “Sunt chiar obligat” sa il consider coproprietar cu drepturi depline in baza celor 20m cumparati si sa indur toate actiunile sale abuzive si prejudiciatoare, singura cale ramanand rezolvarea in instanta ? In cazul in care incepem un eventual proces, ca si specialist, ne puteti sugera o speta favorabila? In prima faza ne-am gandit sa mergem pe anulare act de proprietate,dar stiu ca este foarte greu in Romania sa ai castig de cauza pe asa ceva, o alta idee era limitarea accesului, m-ar ajuta foarte mult indrumarea dvs pe un astfel de caz, avand in vedere experienta si notorietatea de care va bucurati.
    Astept raspunsul dvs. cu mult interes.
    Cu stima, Adrian Anghel.

      • Bună ziua!Am un teren cumpărat de părinții mei în anul 68 cu un drum de acces de 3 m…aș dori să îmi construies o casă pe acea proprietate doar că nu pot intra cu mașinii mari pe acel drum,este prea îngust ce aș putea face?Mulțumesc

    • Buna ziua,
      As dori sa ma sprijiniti in modul de obtinere drept acces utilitati pentru o proprietare aflata in comuna Mogosoaia, cf art 621 din Codul Civil.
      Care sunt pasii de urmat in situatia in care propietarul terenului nu doreste sa- mi dea dreptul de acces la utilitati( apa, canal, gaz)? Aceasta fiind singura posibilitate de a ma putea racorda.
      Care este cuantumul” justei despagubiri” asa cum prevede legea si cine il srabileste?

      • Buna seara. Se da urmatoarea speta. In urma cu peste 15 s-au vandut 2 terenuri alaturate, dezmembrandu-se fiecare in cate 3 parti, rezultand 6 parcele. Primele 4 parcele mai mari sun in proprietatea cate unei familii, pe unele dintre acestea s-a construit. La ce-a de-a treia parcela rezultata din dezmembrarea fiecarui teren cei mentionati mai sus sunt proprietari cu cota parte indiviza egala. Aceste 2 parcele cu 4 proprietari sun fasii alaturate, inguste de 2 m de-a lungul terenurilor. In contractul de vanzare cumparare nu s-a specificat ca acestea vor constitui drum de servitute, In extrasul lor de carte funciara nu apar mentiuni legate de acest fapt sau de despre un drept de trecere, etc. Cu toate acestea in tot acest timp l-am folosit ca si drum de servitute, drum neamenajat, dar drum totusi. Fasiile nu s-au alipit niciodata pt a constitui un drum de 4 m impreuna. Cum putem afla daca sunt inscrise ca si drum de servitute sau ce statul au aceste 2 parcele si cum se procedeaza daca dorim sa il trecem legal ca si drum de servitute. Trebuie sa fie specificat intr-un act ca acesta este drum de servitute sau se considera asa dat fiind faptul ca acesta ii este scopul real? Unde s-ar regasi aceste mentiuni? Ce document trebuie consultat pt a ne dumiri?

    • Sunt în proces de servitute cu o vecină care dorește a institui o servitute pe proprietatea mea.
      Vă rog susținere din partea cabinetului dvs

  3. Buna ziua
    Sunt proprietarul unui imobil(casa si teren) in orasul Buzau.Vecina este o persoană care deține un imobil fără teren (practic este o latură a proprietății mele) care utilizează ca acces la drumul public curtea mea,fără a fi nici-un acord scris sau intabulat.Mentionez ca amândoi suntem proprietari de mai putin de 10 ani.In acelasi timp,vecinul meu are o latură a casei care da direct in domeniul public(o parcare).Prin practicarea unei uși in peretele respectiv poate iesi direct in domeniul public.Intebrarea mea este daca il pot obliga pe vecin sa-si practice acea usa către domeniul public,chiar pe cheltuiala mea pentru nu mai trece pe domeniul meu pe care doresc sa construiesc.

  4. Buna ziua! Am si eu un apartament intr-un complex rezidential ( sunt trei blocuri de fapt) si, mai nou, asociatia de proprietari a hotarat sa instaleze o bariera, urmand sa primeasca telecomanda doar proprietarii cu locuri de parcare. Mentionez ca in contractul meu de vanzare cumparare este trecuta si cota parte din drumul de acces. Am inteles ca nu voi mai avea voue sa intru cu masina pana la scara, cu uber, taxi, curier, etc… vreau sa stiu daca am dreptul sa intru sau nu, nu vreau sa parchez sau sa blochez drumul de acces, vreau doar sa pot lasa bagajele la scara, copil, bunica, etc si imediat sa scot masina din complex. Ei spun ca nu am dreptul sa fac asta, pot sa ii dau in judecata? Am sanse de castig?

      • Buna ziua!
        Sunt proprietara unui teren cu casa, suprafața 700 mp, cu front stradal de 19 ml, iar restul celor 3 laturi sunt imprejmuite de vecini. Doresc sa vand partea din spate a terenului. Va putea noul proprietar sa construiască o casă, dacă nu are front stradal? Daca sunt de acord să îl las sa treaca prin curtea mea, ce acte ar trebui să facem?
        Va multumesc anticipat pentru raspuns.
        Andreea

          • Buna ziua ,detin un teren care trebuie împărțit între 3 frați și cel care ne-a făcut cadastru va face și dezmembrare și ne-a făcut schita în 3 loturi +drumul de servitute, asi dori sa știu dacă drumul de servitute este normal sa fie considerat ca lot exact ca și celelalte 3 loturi în condițiile în care drumul de servitute are 3 m lățime ,deci asi vrea sa știu dacă e normal ca sa-mi ceara 600 RON de fiecare lot ,,,,mulțumesc o zi bună

  5. Buna seara am o problema cu vecinul din spate si in acelasi timp caut si o lamurire in acest sens.Eu locuiesc in Germania am cuparat o casa si nu inteleg de ce vecinului meu trebuie sai permit sa treca spre proprietatea lui pe ambele parti a casei mele.Precizez ca pe parte de la deal de casa mea tot pe terenul meu are amenajat accesul spre proprietatea lui iar pe partea de la vale imi intra cu motociclete cu lemne cu vecini cu prieteni adica intr-un cuvint face ce vrea el pe terenul meu.Intrebare Ce pot sa fac in acesta situatie?

  6. Buna seara!suntem proprietarii unor apartamente pe parter însă dezvoltatorul nu ne-a facut acte pe terenul de langa geam.Dezvoltatorul susține că ard acte pe o lățime de 4 m însă la 0.8 cm de bloc vecinii de la casele alăturate au turnat un drum de 7 m spunandu-ne ca si noi cei de la bloc trebuie sa lăsăm din cei 4 m.pentru drum dr servitute
    Mentionez ca intrarea în bloc se face pd cealalta parte.intrebarea este daca suntem.obligati sa lăsăm vecinului de vis a vis din terenul proprietate blocului
    Va multumesc!

  7. Buna ziua. In anul 2017 am achizitionat un teren, la prima vedere toate actele pareau in regula, nu am cunostinte juridice si m-am gandit ca daca un notar valideaza toate actele nu are ce problema sa fie.

    La cateva luni dupa achizitia am dorit sa obtin un certificat de urbanism de informare pentru a vedea exact care este situatia terenului, regim de inaltime pentru o posibila constructie si alte detalii care apar in certificatul de urbanism (ar fi trebuit sa il soliciti inainte de achizitie, dar din cauza lipsei de experienta am omis acest lucru), pentru a obtine acest certificat de urbanism aveam nevoie de certificatul de nomenclatura stradala, cand am incercat sa obtin acest act raspunsul biroului de urbanism a fost ca nu pot primi asa ceva din cauza ca terenul nu are cale de access, practic mi-au explicat faptul ca, din punct de vedere juridic, sunt inconjurat de jur imprejur de teren privat, mentionez ca acest lucru nu era evident cum poate s-ar putea crede, prin fata terenului trecand un drum neasfaltat, in actul de vanzare cumparare si in cadastrul fostei proprietare aparea ca limita pe latura unde acest drum trece, un drum de exploatare, raspunsul primariei a fost ca acel drum nu exista in realitate.

    Mentionez ca terenul a fost parcelat dintr-un teren mult mai mare si din explicatiile celor de la primarie am inteles ca doar prima parcela de teren a ramas cu adresa initiala, restul parcelelor fiind in aceeasi situatie ca si mine.

    Cum ar trebui sa procedez in acest caz ?

    Va multumesc.

  8. Ce pot face in cazul in care unul dintre proprietarii cailor de acces nu permite trecerea utilitatilor pentru bransarea locuintei, conform art.621, Cod civil?

  9. Bună ziua!Am un teren cumpărat de părinții mei în anul 68 cu un drum de acces de 3 m…aș dori să îmi construies o casă pe acea proprietate doar că nu pot intra cu mașinii mari pe acel drum,este prea îngust ce aș putea face?Mulțumesc

      • Buna ziua! Recent parintii mi-au donat pe numele meu, un lot (teren) care are un drum de acces ce a fost ingustat de catre vecini (fircare mutand gardul spre exterior cate putin) astfel este loc de a intra cu o masina dar doar pana la jumatate, (drumul avand aproximativ 10 metri si un podet pt un rau) dincolo de rau incepand proprietatea mea. Am facut o cerere/reclamatie la primarie, urbanism de cand proprietatea era pe numele paringilor dar nu s-au luat nici un fel de masuri. Daca nu trec cu o masina micuta, cu un buldozer sau alte tipuri pt constructie nu trec deloc. Este ceva ce as putea face? Nu cred ca vecinii au intabulari fiind in varsta si unul din ei actele nu sunt nici ale lor, nu au facut dezbaterea de mostenire. Am incercat sa rezolv amiabil dar ei continua sa blocheze drum chiar si prin punerea materialelor in drum pe motivul ca nu sta nimeni in permanenta aici. Daca ma puteti ajuta, sunt din Bacau, Scorteni. Va multumesc

    • Accesul la proprietate se făcea pe un drum dintre proprietăți de la data când ne-am construit 3 cabane-2006-,Un proprietar, prin metode ascune a intabulat drumul fără să știm iar acum un an a vândut proprietatea cu tot cu drum. Noul proprietar vrea să ne blocheze accesul la proprietățile noastre. Cum sa procedăm?

  10. Buna seara

    An cumparat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public, ci la o alta cale de acces privata, avand trei coproprietari.
    Am vorbit cu cei trei despre acordarea unui drept de servitute.
    Doi dintre ei au spus ca imi acorda fara vreo pretentie financiara, in schimb, al treilea, care a realizat extinderile de utilitati, imi acorda dreptul de servitute doar daca semnez acord notarial pentru utilitati si ii platesc 2000 euro despagubiri.
    Va precizez ca nu doresc sa contruiesc pe acel teren in viitorul apropiat si nu mi se pare just sa platesc pentru ceva de care nu beneficiez.
    Am citit ca ar fi o a doua solutie…dreptul de trecere pentru care nu sunt obligat sa platesc vreo despagubire.
    Spuneti-mi, va rog, care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (ca avantaje su dezavantaje ale celor doua solutii).
    Dreptul de trecere presupune si dreptul de a trece utilitatile pe acel drum privat?
    Poate sa refuze intrarea unor masini care depasesc un anumit tonaj (masini care vor fi necesare in situatia in care ma voi hotari, in viitor, sa construiesc).
    De asemenea, imi puteti spune pe ce perioada de timp un proprietar de extinderi de utilitati receptionate in anul 2015-2016 (energie electrica, gaz, apa) poate fi despagubit? Am analizat legislatia in vigoare, dar nu m-am lamurit (fie 5 ani conforn anumitor prevederi, fie nelimitat).

  11. Buna seara

    Am achizionat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public ci la o alta cale de acces privata care are 3 coproprietari.
    In ideea de a mi se oferi drept de servitute am discutat cu cei 3 coproprietari. Doi dintre ei mi-au promis ca imi dau dreptul de servitute fara nicio pretentie. Al treilea mi-a spus ca imi ofera dreptul de servitute daca, in schimb, accept sa semnez acord notarial pentru utilitati (are extinderi private la gaz, energie electrica si apa) trebuind sa ii dau 2000 euro.
    I-am spus ca nu ii dau niciun ban atata timp cat nu beneficiez de acele utilitati, nedorind in viitorul apropiat sa construiesc pe teren.
    Intre timp am aflat ca ar exista solutia dreptului de trecere fara ca eu sa fiu obligat sa ii platesc despagubiri.
    Am marea rugaminte de a-mi preciza care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (avantaje si dezavantaje).
    Poate acest copropietar sa imi interzica de a trece pe calea de acces cu masini mai grele de 3 tone? In eventualitatea in care, in viitor, m-as hotari sa construiesc ar fi o problema pentru mine.
    De asemenea, am rugamintea de a ma ajuta cu informatia referitoare la perioada in care un proprietar al unor extinderi private de utilitati receptionate in perioada 2015-2016 (gaz, energie electrica, apa) poate fi despagubit. Am analizat legislatia incidenta, dar nu prea m-am lamurit (se precizeaza fie de un termen de 5 ani, fie nelimitat).

    Va multumesc

    Cu respect,

  12. Buna dimineata

    Am achizionat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public ci la o alta cale de acces privata care are 3 coproprietari.
    In ideea de a mi se oferi drept de servitute am discutat cu cei 3 coproprietari. Doi dintre ei mi-au promis ca imi dau dreptul de servitute fara nicio pretentie. Al treilea mi-a spus ca imi ofera dreptul de servitute daca, in schimb, accept sa semnez acord notarial pentru utilitati (are extinderi private la gaz, energie electrica si apa) trebuind sa ii dau 2000 euro.
    I-am spus ca nu ii dau niciun ban atata timp cat nu beneficiez de acele utilitati, nedorind in viitorul apropiat sa construiesc pe teren.
    Intre timp am aflat ca ar exista solutia dreptului de trecere fara ca eu sa fiu obligat sa ii platesc despagubiri.
    Am marea rugaminte de a-mi preciza care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (avantaje si dezavantaje).
    Poate acest copropietar sa imi interzica de a trece pe calea de acces cu masini mai grele de 3 tone? In eventualitatea in care, in viitor, m-as hotari sa construiesc ar fi o problema pentru mine.
    De asemenea, am rugamintea de a ma ajuta cu informatia referitoare la perioada in care un proprietar al unor extinderi private de utilitati receptionate in perioada 2015-2016 (gaz, energie electrica, apa) poate fi despagubit. Am analizat legislatia incidenta, dar nu prea m-am lamurit (se precizeaza fie de un termen de 5 ani, fie nelimitat).

    Va multumesc

    Cu respect,

  13. Buna dimineata

    Am o nelămurire ,referitor la faptul că o vecină s-a găsit să se intabuleze pe domeniul pubilc motivand că îi lipsește o bucată de teren. Are voie să facă acest lucru? Pe care ulterior și-a exprimat dorința să construiască un gard nou pe lângă cel existent.
    Am sesizat primăria in acest caz, pe strada respectivă care are front de 3.5 m există apă,canal,gaz,asfalt.
    Cadastristul a motivat că o poate intabula pe domeniul pubilc atâta vreme cât primăria nu are intabulare pe stradă. Ce aș putea să fac în continuare, pot să cer drept de servitute pe cartea funciara a vecinei? Pe cale amiabilă este imposibil iar primăria nu are nici o reacție să își apere domeniul.
    Menționez că ea are un gard pe aceea parte de strada iar intrarea în locuința ei se face din alt loc și nu din strada respectivă urmând să ne restricționeze accesul la curți.
    Ce pași ar trebui să urmez în acesr caz?
    Mulțumesc!

  14. Buna ziua,
    Casa noastra are servitute comuna de trecere cu casa din spate.( au fost 2 frati, unul a vandut , cel din spate isi amenajeaza in prezent curtea si toate materialele si gunoiul le- a pus pe servitute. Pe langa acest fapt, m- am trezit cu betoniera si cu servitutea asfaltata si m- a anuntat ca o sa puna travertin pe servitute , brazi si poarta la servitute. Mentionez ca pentru beton am vrut sa ii dau jumatate din bani dar a refuzat si nu mi- a dat nicio factura, i- am spus ca nu vreau brazi, travertin si poarta la servitute si ca isi poate pune poarta la proprietatea lui. Pe langa faptul ca m- a amenintat, travertinul este depozitat pe servitute. Ma astept sa apara si poarta.Domnul considera ca isi mareste proprietate… desi avem ambii servitute de trecere in acte… iar el nu are poarta la limita proprietatii sale. Ce pot face legal? Ma deranjeaza caci vine cu tot felul de persoane si sta pe servitute, fac galagie iar eu am geamurile exact pe partea aceea. Nu intelege ca are dreptul doar sa treaca.astept sugestii/solutie.Multumesc

  15. Buna ziua,
    Am un teren cu cota indiviza la drum de acces de 3m.
    Primaria nu imi poate elibera Aut Construire fara un drum de 7m.
    Pot obtine in instanta, servitute de trecere de inca 4 m de la vecinii din fata mea, catre drumul public?
    Nu se poate prin intelegerea partilor.
    Multumesc.

  16. Am dobândit un teren de 500 mp pe legea 15/2003 cu titlu gratuit intr-un “loc infundat” conform art.617 cod civil obținând certificatul de urbanism pe care este specificată urmatoarea specificație în urma constructiei locuinței acest lot are servitute legală La drumul pini” pentru iesirea la drumul comunal dc 135 Tarcau Neamt,Din specificație Acest ‘”Drum pini” fiind o aleile pietruite de 5o/7 mp ,la oras ar fi avut denumire di numar ca si strada xxx nr.xxx dar in localitatea Tarcau aceste proceduri dăm?nu au fost realizate după 16 ani primaria a înstrăinat terenul învecinat adica terenul sportiv cu tot cu acest “Drum pini”prin revendicare pădure a cedat terenul sportiv care avea 200 fire pin negru secular sub forma de litera T dispusi pe un hectar,acest cetățean care a dobândit fondul a vândut terenul acesta fiind in acte tranzactionat încă de cateva ori,acum actualul proprietar a venit cu cadastristul care a realizat si in trecut aceste delimitări a montat borne cadastrale in limita proprietatii mele si a in or 2 fonduri dominante incluzandu-SI si acel -“DRUM PINI” CA SI PROPRIETATE ACEASTA ACTIUNE SUSTINE U.A.T. LOCAL CA A REALIZAT-O FOSTUL PRIMAR FARA STIREA COM. URBANISM AL U.A.T. TARCAU NEAMT INCAICAND PROCEDURILE LEGALE SI PUNAND IN POSESIE UN CETATEAN PE DRUMUL DE UTILITATE SI SERVITUTE PUBLICA ,DORESC UN RASPUNS DACA A INCALCAT LEGEA CREEAND UN PREJUDICIU PENAL????-ASTEPT UN RASPUNS VA MULTUMESC

  17. Am un teren și am 3 proprietar până la drumul de acces .Ce pot să fac pt a obține dreptul la un drum de servitute ,loc Cincis Com Teliuc Jud Hunedoara

  18. Va salut Domnule Avocat!!!
    Daca am drept de servitute asupra caii de acces….acest drept imi confera posibilitatea de a ma racorda la utilitati…sau se refera doar la posibilitatea trecerii cu piciorul sau masina????

  19. Buna ziua! Am cumparat acu 10 ani cu inca 2 familii 3 loturi de teren pe care ne-am construit case din care fiecare familie avem cota indiviza din calea de acces care da in drumul principal ! cel care ne-a vandut terenul este vecin cu noi si in continuarea caii de acces mai are 2 parcele de teren care au drum prin alta parte sau chiar prin curtea lui poate unde poate fi facut drum pentru ca el locuieste in spatele nostru! La notariat a cerut de la noi drept de servitute pe calea noastra de acces pe motiv ca e mai dificil sa intre prin curte la el sau pe celelate drumuri neamenajate, tractorul care executa lucrari agricole pe acele parcele si noi din greseala am acceptat! de-a lungul timpului doar eu si ceilalti 2 vecini ne-am ocupat cu amenajarea drumului , etc ,celalalt necontribuind niciodata , din contra a deteriorat drumul cand a intrat cu utilaje agricole! exista posibilitate de a bloca acel drum si de a nu ii mai da dreptul sa intre pe drumul nostru privat? Multumesc , astept cu interes raspunsul dvs.!

  20. Vecinul din fata mea vrea sa construiasca un p+3;suntem 3 vecini si fiecare detine 1/3 din alee acces catre drum public ca proprietari,aleea avand nr in CF diferit de proprietate.Tinand cont ca va fi un bloc nu are nevoie de acordul meu pt a putea noi proprietari sa foloseasca aleea de acces?Poate fi obligat sa isi amenajeze accesul catre drumul public?

  21. Buna ziua,
    As dori sa achizitionez un teren, doar ca actulatul propietar a parcelat terenul in 10 si a creat acces la un drum privat pe numele lui. Propietarul este dispus sa ofere drept de servitute pentru 99 ani ( a zis ca asa este legea), nu vrea sa il cedeze cota parte sau sa il doneze la primarie pentru ca vrea sa pastreze accesul privat.
    Intrebarea mea este daca in viitor sunt nevoita sa vand acel teren, dreptul de servitute se transfera automat noului propietar sau trebuie facut un nou contract pentru servitute? A doua intrebare este daca pe terenul meu/viitoarea casa se poate face un credit ipotecar?
    As vrea sa stiu daca pot sa am o limitare pentru acest teren pe care am sa construiec o casa
    Multumesc pentru raspuns!

  22. Bună ziua! Am cumpărat un teren și am aflat ulterior ca în spatele meu are fratele vânzătorului meu o vie, când au făcut ieșirea din indiviziune în 1997 nu s-a specificat nimic în acte privind drumul de acces. Cine are în spatele nostru a tot intrat pe terenul fratelui sau pe la alți vecini ( e vorba de o vie în câmp), iar acum vrea 2 m lățime pe 35 lungime de la noi gratuit , invocând faptul că el toată viata a trecut pe acolo. E posibil ca instanta sa-i dea 70 de m din terenul nostru fără nicio obligație din partea lui. Mulțumesc!

      • Buna ziua ,
        Am un teren pe care am construit o casa si doresc sa o intabulez ,am toate actele necesare .Drumul de acces este de 3m considerat drum de servitute ,Acum mi se spune ca nu poate sa imi dea Certificatul de atestare edificarea constructiei din cauza drumului de acces .Va rog sa imi spuneti ce e de facut ? Va multumesc !

  23. Buna ziua!Daca proprietatul unui imobil fara acces la strada a obtinut (prin mostenire) 1/4 din imobilul de la strada,cum se poate reglementa partajarea unei cai de acces ?Se considera ca “acest drept se stinge in situatia in care fondul dumneavoastra (terenul, curtea) dobandeste acces la calea publica.”(fiind mostenitor a 1/4 din proptietatea de la strada.Legal,poate fi obligat cel din spate sa-si foloseasca cei 1/4 din proprietatea de la strada ,pentru a-si crea un drum de acces ?

  24. Buna ziua ! Detin un teren in spatele caruia exist un alt teren care nu are acces la drumul comunal. Proprietarul vrea sa-l vanda si ne solicita cedarea accesului la acel teren. Mentionez ca terenul din proprietate a fost dezmembrat din cel pt care se solicita acum acces. Acest teren este incadrat extravilan si are in apropriere un drum de servitute. Cel personal este o parte intravilan unde dorim construire unui imobil pt care avem acctele necesare. Are acest drept de a ne impune accesul ?

  25. Bine dar de ce nu a mentionat asta in momentul in care mi-a vandut terenul sau nu s-a asigurat sa pastreze parte din teren pt acces? Probabil daca stiam ca platesc ceva care nu este al meu (fasia pe care trebuie sa o cedez care mai este si pe o lungime de 2000m) nu mai vroiam acel teren. Era de datoria mea sa-mi fac griji cum va avea proprietarul acces la acel teren cu care a ramas in momentul in care am cumparat sau a lui ca si vanzator (proprietar) ?

  26. Buna ziua, am achizitionat un teren de 325 mp in comuna Tunari Ilfov fara sa solicit certificat de urbanism de informare la momentul respectiv. Preturile au cazut, nu am mai construit. S-a facut o dezmembrare in 4 loturi, cine a facut dezmembrarea are lotul de la strada, servitutea este de 2,24. Acum s-a schimbat legea si trebuie minim 4 mp si minim 300 mp suprafata de construit. Lotul 2 (al meu) si 3 (alt proprietar in aceeasi situatie ca mine dar cu suprafata mai mare) suntem dispusi sa cedam din teren pt a ajunge la 4 mp servitute. Iar eu sa mai cumpar o fisie ca sa ajung la acel minim 300 mp. Daca primul lot, cel de la strada, care a si vandut loturile din spate, nu este de acord sa acorde servitute, ce posibilitate avem? Am citit aici la dvs cu termenul de 10 ani de anulare a servitutii. La momentul achizitiei nu erau aceste reguli. Astfel terenurile noastre devin neconstruibile. Multumesc.

      • Buna ziua,

        As dori sa va cer sfatul in ceea ce priveste o situatie cu care ne confruntam: sunt doua blocuri vecine, ambele cu acces la drumul public. Accesul la drumul public pentru unul din blocuri se poate face pe un drum care iese direct in carosabil, un drum neprevazut cu trotuare si deci, periculos. De aceea, locuitorii acestuia foloseau parcarea blocului vecin, exclusiv pietonal, pentru a trece spre statia de autobuz(drumul fiind cu mult mai scurt si mai lat, pe alocuri cu trotuare). Insa vecinii au hotarat sa puna un gard si sa nu mai permita trecerea cu piciorul. Cu aceasta granituire, au limitat si accesul la apometrul blocului nostru aflat in subsolul acestora (o inginerie ciudata). Nu ne putem intelege amiabil. Credeti ca putem obtine in instanta un drept de trecere pentru ca accesul la drumul public este periculos (direct carosabil si ingust, fara trotuare) dar si pentru ca trebuie sa ocolim aproximativ 1km vs 50 m pentru a ne citi apometrul din subsolul blocului vecin? Va multumim mult pentru orice sfat. Cu stima, Catalina

  27. Buna ziua,

    Se poate vinde o cota parte din drumul de servitute de catre unul din cei 10 coproprietari catre un tert care are un teren invecinat fara drum? Se poate cere anularea contractului de vanzare cumparare? Multumesc!

  28. Am achizitionat un imobil si suprafata de 300 mp. accesul se ace pe un drum de servitute. Din vecinii mei, 70% au cumparat si terenul aferent drumului de servitute, in procente banuiesc! Cum putem sa intram in dreptul de servitute pe acest drum? Avea obligatia sa ne puna in posesie!? Eram obilgati sa cumparam teren suplimentar!? Multumesc anticipat!

  29. Buna ziua! In urma cu 12 ani am achizitionat o casa prin credit imobiliar (programul Prima Casa). In prezent ne-am hotarat sa o punem la vanzare, dar ni s-a precizat ca am putea intampina greutati in acest sens deoarece in actele de vanzare cumparare nu ni s-a acordat si cota parte din drumul de servitute care face legatura cu drumul public. Mentionez ca pe parcursul anilor nu am intampinat dificultati vis-a-vis de accesul la proprietate si nu au fost discutii cu vecinii, unul dintre vecini fiind chiar persoana de la care am cumparat casa (acestia isi construiesc acum o casa pe o parcela mai sus de casa noastra si au cota parte din drumul de servitute care deserveste toate parcelele de teren invecinate).
    Cand am achizitionat imobilul, actele au fost intocmite la notar iar dosarul de credit a fost aprobat de banca fara a se face vreo mentiune la faptul ca proprietatea nu avea inclusa si cota parte din drumul de servitute (noi nu ne-am dat seama de acest lucru nefiind experti juridici – efectiv ne-am bazat pe notar). Acum aceasta persoana de la care am achizitionat casa ar fi de acord sa ne ofere cota parte din drumul de servitute dar contra cost. Este normal asa ceva tinand cont de faptul ca ar fi fost obligat de la inceput sa vanda casa cu cota parte aferenta la drum de servitute? De asemenea, se poate considera ca a fost si o culpa din partea notarului public? Va multumesc anticipat.

  30. Buna ziua.Am 2 loturi de teren,unul in continuarea celuilalt.Pt primul lot am acces stradal,pt al doilea am acces pe drumul de servitute.In spatele acestor 2 terenuri ale mele,este un alt teren care nu are nici un fel de acces si pe care ar vrea sa l cumpere cumnata nea.Acest teren este exact la limita drumului de servitute.As putea sa i vand (cedez)dreptul meu la drumul de servitute?Imi trebuie acordul celorlalti 4 proprietari?Sau pot sa l dau fara a cere acordul lor?Mulțumesc anticipat

  31. Buna ziua. Am achizitionat un teren, o parcela de 500m, unde accesul se face pe un drum privat( este al celui de la care am cumparat parcela de teren) cu drept de servitute de trecere cu piciorul, masina si cu accesul neconditionat la celor de la servicii enel, eon, digi, etc. Problema este ca acel proprietar de la care am cumparat terenul si care este si proprietarul drumului, vine si ne depoziteaza in fata portii ba cate o masina de lemne, la altul nisip sau te miri ce…sincer nu mi-se pare normal. La el in fata nu depoziteaza nici o data nimic. Eu stiu ca el el este proprietar dar chiar asa sa iti tranteasca cate o masina de te miri ce in fata porti sau a terenului nu mi-se pare normal. Se poate face ceva sau exista lege care sa ii interzica acest drept, de a depozita diverse chiar daca este drumul lui.

    • Buna ziua. Drumul de servitute sau drumul de acces, este un spatiu unde NU este permisa depozitarea si/sau oprirea/parcarea masinilor. Strangeti probleme, pozele , martorii , etc si il chemati in judecata pentru lipsa de folosinta a drumului de acces sau lipsa de folosinta a drumului de servitute. Cu bine, av. Cuculis – parerea dvs. conteza pentru mine asa ca va rog un review aici – https://g.page/r/Ca3I1H9NxTg6EAI/review

  32. Buna ziua.Ma numesc Litoiu Mioara.Locuiesc în Domnești Ilfov,.Cu locuinta pe un drum de servitute(proprietate comuna indiviza).,cu 12 famili.Intrebarea mea este…daca unul dintre proprietari vrea sa spargă drumul,sa se racordeze la apa /canal o poate face fara acordul celorlalți vecini.Mentionez ca este singurul care dorește acest lucru.Se poate face aceasta lucrare fără un acord scris/semnat,poate si prin notariat fără acordul celorlalți?Domnul este hotărât să spargă drumul fără acordul nostru.Cum procedăm,ce este de facut.Va multumesc frumos.

  33. Buna ziua domnule avocat,
    Am vandut in dec.2020 doua terenuri, unul langa celalalt, fara imprejmuire intre ele, care la vremea achizitiei (in 2002) nu aveau acces la drumul national si, prin urmar vanzatorul lor a prevazut in contractdele de vanzare de atunci drept de servitute, inregistrat si in CF.
    Ulterior am dobandit acces la drumul national, precum si 2 numere postale diferite aferente celor doua terenuri . Dreptul de servitute nu a fost in fapt utilizat niciodata de la achizitia imobilelor in 2002 pana la vanzarea acestora in dec.2020. In CF-urile ulterioare, incepand din anul 2005, mentiunea dreptului de servitute de trecere nu a mai fost mentionata.
    In documentatia predata cumparatorului si notarului acestuia in anul 2020 in scopul intocmirii contractului de vanzare ale celor 2 imobile alaturate CF-urile nu mentioneaza dreptul de servitute. Contractul de vanzare a fost semnat, plata efectuata integral de cumparator, punerea in posesie s-a efectuat fara obiectiuni si practic tranzactia s-a consumat fara probleme. La doi ani dupa aceasta, respectiv in iunie 2022, cumparatorul trimite prin whatsapp o propunere de act aditional la contractul de vanzare prin care vrea sa lege pretul contractului de dreptul de servitute, fapt care nu a stat la baza nici a negocierii nici a semnarii contractului. Mentionarea dreptului de servitute in contractul de vanzare se afla in contract doar ca istoric al dobandirii proprietatii terenului, sub forma reproducerii textului din contractele initiale de achizitie din anul 2002 si nu ca o conditie a negocierii si a convenirii pretului. Bineinteles ca nu acceptam si nu semnam un astfel de act aditional dar vrem sa intelegem ce temei legal are acest gest al cumparatorului. Multumesc!

  34. Buna seara,
    Va rog ma ajuta cun raspuns legat de un drum acces servitute.
    Sunt 3 propritarii,pe acest drum de servitute exista o fosa septica facuta de construcotor ,dar nu exista AC,primul proprietar cumparnd casa in 2008 sa racordat,celelalte 2 case fiind la rosu,in 2010 am cumparat un din ele la rosu,nu m am bransat la aceea fosa neffind de acord ,si mi am construit in curte .al 3 proprietar a cumparat in 2014,el sa bransat la aceea fosa,ne cerand permisiunea sau acceptul .primul proprietar si cu cel care a cumparat ultimul ,au pus stapanire pe aceea fosa punand lacat si cumva mascand ca ar exista aceea fosa(primaria este corupta),.cum ar trebui sa procedez,(avand dreptul,platesc impozit erc)avand la cunostinta acesti doi propritari ca sunt o femeie singura(vaduva),si nu as avea izbanda cu ei!chiar ultimul propritar ar profesa avocatura….Multumesc!sunteti un avocat excelent.

  35. Bună ziua! Cu mulți ani în urma, am cumpărat 2 terenuri a 800m² lipite unul de altul! Pe unul dintre ele am construit casă! Cel care mi-a vândut mie și vecinilor mei în linie cu locurile mele, si-a păstrat ultimul loc și pe cel mai mic ca suprafața în linie cu ale noastre! Din tot terenul lotizat de proprietar înainte de vânzare, pe toată lungimea liniei, a dezmembrat 2.5m² cu titlu de drum de servitute! La vânzare, proprietarul ne-a asigurat că cel care va cumpăra peste drum, este obligat la rândul său să cedeze alți 2.5m² cu titlu de drum de servitute! Ar fi avut astfel în final 5m². Ne-am lăsat păcăliți cu această explicație, iar lotul paralel cu locurile noastre, a fost achiziționat de unul dintre fii proprietarului de la care noi am cumparat! Acesta a cedat 1.5m² și astfel drumul de servitute a devenit de 4m², destul de în regulă pentru mine si vecinii mei ca să putem face accesul pe proprietățile noastre si cu autoturismele proprii! Părinții acestuia, ultimii în linia noastră, au ales să blocheze drumul de servitute cu o poartă iar fiul acestora, supărat pe mine și pe vecinii mei pentru motive de el știute, si-a luat înapoi cei 1.5m² și astfel, drumul de servitute, a rămas de 2.5m². Am aflat între timp că, cei 1.5m² au fost dezmembrați din tot terenul și pe toată lungimea dar au rămas cu titlu de teren arabil! Ne vedem astfel lipsiți de accesul cu autoturismele proprii pe proprietățile noastre și ne întrebăm în ce fel a fost gândit totul de la inceput înainte de lotizare, cine a decis și cum s-a ajuns la decizia de a dezmembra doar 2.5m² cu titlu de drum de servitute și deasemenea, ce putem face dacă, foștii proprietari, au blocat drumul de acces cu poartă, dar ei folosesc drumul de servitute către drumul principal prin fața curților noastre!!?? În cazul necesității intervenției serviciilor, salvare, pompieri etc., cum se va face acesta!!?? Vă mulțumesc și aștept un răspuns!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.