Sunteti Hartuit De Recuperatorii De Creante?Anulati-le Executarea Silita

Hartuit de recuperatorii de creante?

Cjue deschide noi parghii prin care debitorii care sunt in situatia aceasta sa poata folosi aparari efective prin care sa scape de urmaririle silite ilegale si de actiunile intruzive si abuzive ale recuperatorilor.

Hartuit de recuperatorii de creante- Vedeti care sunt activitatile ilicite pe care daca le desfasoara impotriva dvs. puteti sa le anulati executarea silita si sa-i obligati la plata de daune morale si materiale.

Recuperatorii de creante
Sursa:protv.ro

Pont juridic-

Recuperatorii de creante nu pot face obiectul unei verificari in baza legii 193/2000 cu privire la clauzele abuzive din contracte, insa pot face obiectul unei verificari cu privire la recuperarea loiala a creantelor in acord cu directiva 2005/29/CE.

Cjue a stabilit ca activitatea recuperatorilor de creante, daca nu se desfasoara conform dispozitiilor europene referitoare la activitatea loiala fata de debitori, atunci este ilegala!

Daca un recuperator de creante va hartuieste, minte,are o atitudine deceptiva, omite sa va spuna situatia reala sau o modifica,forteaza debitorul sa plateasca, il ameninta, emite acte de recuperare cu continut mincions,provoaca stres debitorului sau alte asemenea,debitorii pot obtine anularea executarilor silite, plata de daune morale si materiale si chiar si anularea intregii datorii.

Hartuit De Recuperatorii

Modul in care se face recuperarea creantelor in Romania este desfiintat de catre CJUE printr-o hotarare data in premiera in aceasta materie.

Decizia Curtii lamureste situatia din cu privire la recuperarile de creante atunci cand se fac cu incalcarea legii.

Rescrierea modului de recuperare a creantelor prin perspectiva aplicarii unor reguli strice si cu privire la ceea ce inseamna recuperatorii de creante.

In Romania functioneaza zeci de recuperatori de creante, printre cei mai mari numarandu-se cei din grupul Kruk care reprezinta mai multi recuperatori de creante din afara tarii.

EOS şi Kruk  sunt două dintre societăţile de recuperatori  care  vă pândesc cu executări silite prescrise! 

Investcapital Malta, Prosperocapital, Intrum Debt, Eos Ksi si altii obligati sa respecte proceduri identice cu cele ale bancilor, fara amenintari, fara telefoane multiple si fara practici comerciale neloiale.

Pe scurt, este ilegal ca recuperatorul de creante sa foloseasca practici deceptive prin care sa pretinda plata chiar si a unui singur leu, pentru a provoca intreruperea termenului de prescriptie.

Recuperatorii de creante actioneaza ilegal daca se ajunge la concluzia ca i-au prezentat in mod eronat o anumita situatia debitorului, spre exemplu si aici se vor regasi multi, sunt amenintati ca vor suporta rigorile penale daca nu vor plati datoria.

Ce a stabilit Cjue de ce recuperatorii din Romania sunt ilegali?

Pentru aceste motive, Curtea (Camera a zecea) declară:

Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului („Directiva privind practicile comerciale neloiale”) trebuie interpretată în sensul că intră în domeniul său de aplicare material raportul juridic dintre o societate de recuperare a creanțelor și debitorul care nu șia îndeplinit obligația de plată întrun contract de credit de consum și a cărui datorie a fost cesionată acestei societăți.

Intră sub incidența noțiunii „produs” în sensul articolului 2 litera (c) din această directivă practicile la care recurge o astfel de societate pentru a efectua recuperarea creanței sale.

În această privință, este irelevantă împrejurarea că datoria a fost confirmată printro hotărâre judecătorească, iar această hotărâre a fost transmisă unui executor judecătoresc în vederea executării.

Astfel, atata vreme cat CJUE a stabilit ca este asimilat produsului, activitatea desfasurata de catre recuperator dupa ce cumpara creanta de la banca, asta inseamna ca ii este impusa o conduita asa cum o vom prezenta mai jos, altfel, procedura de recuperare a creantelor este ILEGALA si debitorii pot formula plangeri!

(c)„produs” înseamnă orice bunuri sau servicii, inclusiv bunuri imobile, drepturi și obligații;

Ce le este interzis firmelor de recuperare a creantelor atunci cand cumpara o creanta de la banca si o pun in executare silita?

Interzicerea practicilor comerciale neloiale este o preocupare principala!

Astfel, directiva ne arata in mod detaliat, ce inseamna si ce poate fi asimilat unei asemenea practici –

(a)este contrară cerințelor diligenței profesionale și
(b)denaturează sau poate denatura semnificativ comportamentul economic cu privire la un produs al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia îi este adresat sau al membrului mediu al unui grup în cazul în care o practică comercială este orientată către un grup particular de consumatori.

(3)   Practicile comerciale care pot denatura semnificativ comportamentul economic al unui grup de consumatori identificabil în mod clar deoarece aceștia sunt deosebit de vulnerabili la practica utilizată sau la produsul aferent datorită unei infirmități mintale sau fizice, vârstei sau credulității, într-o situație pe care comerciantul o poate anticipa cu ușurință, se evaluează din perspectiva membrului mediu al grupului.

Recuperatorul de creanta va sugereaza ca ar fi bine sa platiti macar o mica parte din suma?

VERIFICATI daca nu cumva creanta este prescrisa.

Astfel, daca creanta este prescrisa si recuperatorul va “indeamna” sa platiti chiar si o parte din debit, acest lucru se incadreaza la o practica ilegala.

Art. 3 ne vorbeste despre o anumita credulitate, ori in conditiile in care recuperatorul se prezinta ca un organ autoritar si ii spune debitorului ca il poate executa silit sau “forma dosa penal”, atunci in mod cert acel debitor mai ales daca este fara studii, va da curs unei cereri ce il va afecta pe viitor din punct de vedere patrimonial.

Astfel, cu echivalare in penal, nu poti obtine probe prin abuzuri sau proceduri ilegale.

La fel si cand vine vorba despre executarea silita a obligatiilor, nu poti determina un debitor nestiutor sa plateasca, desi tu creditor ti-ai pierdut dreptul de a pune in executare silita creanta respectiva si acum vii si incerci sa-l pacalesti pe debitor pentru a-ti creea tu o situatie favorabila.

Această dispoziție nu aduce atingere practicii publicitare curente și legitime care constă din formularea unor afirmații exagerate sau care nu trebuie înțelese în sens literal.

Sunt neloiale în special practicile comerciale care:

(a)sunt înșelătoare în sensul articolelor 6 și 7 sau
(b)sunt agresive în sensul articolelor 8 și 9.

Hartuit De Recuperatorii de creante prin practici abuzive – Daca pana acum Curtea de Justitie a Uniunii Europene si-a bazat majoritatea deciziilor pe legea 193/2000, expresie a directivei europene 93/13/CEE , in cauza C‑357/16 pronuntata in 20 iulie 2017 instanta europeana vine si stabileste ca recuperatorii de creante intra sub incidenta directivei  2005/29/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului.

Cititi si :

Sanctiunile Pentru Practicile Comerciale Neloiale Se Aplica Si Recuperatorii pot fi infranti in instanta.

Anularea Executarilor Silite Pentru Practicile Comerciale Neloiale Ale Recuperatorilor De Creante

Practici comerciale înșelătoare

Articolul 6

Acțiuni înșelătoare

(1)   O practică comercială se consideră înșelătoare în cazul în care conține informații false și, în consecință, este mincinoasă sau, în orice alt fel, inclusiv prin prezentarea generală, induce sau poate induce în eroare consumatorul mediu, chiar dacă informația este corectă în fapt, cu privire la unul sau mai multe dintre următoarele elemente și, în oricare dintre situații, determină sau poate determina o decizie comercială pe care consumatorul nu ar fi luat-o în altă situație:

(a)existența sau natura produsului;

Aici putem sa includem si faptul ca debitorii primesc somatii de plata de la recuperatorii de creante, somatii cu sume ce nu snt reale si daca debitorii le platesc fiindca sunt fortati prin practicile abuzive, atunci banii ajung la recuperatorii in mod ilegal.

(b)principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi disponibilitatea, avantajele, riscurile, execuția, compoziția, accesoriile, asistența post-vânzare a consumatorilor, soluționarea reclamațiilor, metoda și data fabricației sau furnizării, livrarea, adecvarea pentru utilizarea preconizată, utilizarea, cantitatea, specificațiile, originea geografică sau comercială sau rezultatele care pot fi așteptate în urma utilizării sau rezultatele și caracteristicile esențiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului;
(f)natura, calitățile și drepturile comerciantului sau ale reprezentantului său, precum identitatea și patrimoniul, calificările, statutul, aprobarea, afilierea sau relațiile sale și drepturile de proprietate industrială, comercială sau intelectuală sau premiile și distincțiile sale;

Avand in vedere ca decizia CJUE incorporeaza aceste tranzactii de cumparare a creantelor de la banci sunt notiunea de produs, va fi necesar ca toate aspectele de la literele a ,b si f sa fie interpretate prin prisma produselor financiar – bancare.

(2)   De asemenea, se consideră că o practică comercială este înșelătoare în cazul în care, analizând faptele, ținând seama de toate caracteristicile și circumstanțele, aceasta determină sau poate determina consumatorul mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în altă situație și în cazul în care implică:

(a)orice activitate de comercializare a unui produs, inclusiv publicitatea comparativă, care creează confuzie cu produse, mărci comerciale, denumiri comerciale sau alte semne distinctive ale unui concurent;
(b)nerespectarea de către comerciant a angajamentelor din codul de conduită pe care comerciantul s-a angajat să îl respecte, cu condiția ca:(i)angajamentul să nu fie o simplă afirmație, ci o obligație asumată în mod ferm și care poate fi verificatăși(ii)comerciantul să indice în cadrul unei practici comerciale că respectă codul respectiv.

Si poate nu se stie, insa recuperatorii au un cod de conduita ori incalcarea acestuia in sine, poate atrage anularea actelor pe care acestia le fac impotriva debitorului.

Articolul 7

Omisiuni înșelătoare

(1)   O practică comercială se consideră înșelătoare în cazul în care, analizând faptele și ținând seama de toate caracteristicile și circumstanțele, precum și de limitele proprii mediului de comunicare utilizat, omite o informație semnificativă de care consumatorul mediu are nevoie în contextul respectiv pentru a lua o decizie comercială în cunoștință de cauză și care, în consecință, determină sau poate determina consumatorul mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în alte împrejurări.

(2)   De asemenea, o practică comercială se consideră omisiune înșelătoare în cazul în care, ținând seama de toate aspectele descrise la alineatul (1), un comerciant disimulează o informație semnificativă prevăzută la alineatul respectiv sau o furnizează într-o manieră neclară, neinteligibilă, ambiguă sau nepotrivită sau dacă nu își declară intenția comercială adevărată în cazul în care aceasta nu reiese deja din context sau în cazul în care, în orice situație, aceasta determină sau poate determina consumatorul mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în alte împrejurări.

(3)   În cazul în care mediul de comunicare folosit pentru practica comercială respectivă impune limite de spațiu și timp, aceste limite și orice alte măsuri luate de comerciant pentru a pune informația la dispoziția consumatorilor prin alte mijloace se iau în considerare atunci când se decide dacă au fost omise informații.

Cititi si:

Practici comerciale agresive Debitor Hartuit De Recuperatorii de creante.

Articolul 8

O practică comercială se consideră agresivă în cazul în care, analizând faptele și ținând seama de toate caracteristicile și circumstanțele, modifică sau poate modifica în mod semnificativ, prin hărțuire, constrângere, inclusiv prin forță fizică sau printr-o influență nejustificată, libertatea de alegere sau conduită a consumatorului mediu și, prin aceasta, îl determină sau îl poate determina să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în altă situație.

Articolul 9

Hartuit De Recuperatorii – Folosirea hărțuirii, constrângerii sau a influenței nejustificate

Atunci când se determină dacă o practică comercială folosește hărțuirea, constrângerea, inclusiv forța fizică sau influența nejustificată, se ține seama de:

(a)momentul, locul, natura și persistența ei;

Sa nu uitam ca recuperatorii de creante ajung sa vina la usa prietenilor, rudelor sau vecinilor pentru a se interesa de statutul personal al debitorului(lucru ilegal).

(b)folosirea de limbaj și comportament amenințător sau nejustificat;

Dam cu titlu de exemplu – “Spune-le parintilor tai ca va vindem casa daca nu platiti datoria”, ori acest lucru arata clar ca debitorul este hartuit De recuperatorii de creante.

(c)exploatarea de către comerciant, în cunoștință de cauză, a oricărui eveniment nefast sau a oricărei situații deosebit de grave care afectează modul de a judeca al consumatorilor, pentru a influența decizia consumatorului cu privire la produs;

Cati debitori nu si-au pierdut locul de munca, trec prin evenimete deosebite cu familia sau chiar personal si au fost pacaliti sa semneze angajamente de plata.

(d)orice bariere necontractuale, oneroase sau disproporționate, impuse de comerciant în cazul în care un consumator dorește să-și exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a rezilia un contract sau de a se îndrepta spre un alt produs sau comerciant;

Aceasta prevedere se aplica mai ales acelor contracte incheiate cu firmele de telefonie mobila.

(e)orice amenințare de intentare a unei acțiuni care nu este posibilă din punct de vedere legal.

Ceea ce spuneam mai sus, amenintarea cu luarea unei masuri legale imposibile!

Observand in totalitatate lor aceste practici dar si pe acei debitori hartuit de recuperatorii de creante, aspecte indicate in cadrul directivei ce reglementeaza relatiile dintre consumatori si firmele ce vand produse indiferent de natura lor insa cu privire la cele indicare, ne referim la produsele financiare, oricare incalcare dintre cele indicate mai sus, poate duce la o anulare in integrum a tuturor actelor emise impotriva dvs.

(5)   Anexa I conține lista practicilor comerciale considerate neloiale în orice situație. Lista unică se aplică în toate statele membre și poate fi modificată numai prin revizuirea prezentei directive.

Punerea in executare silita ilegala a contractelor de credite cesionate catre recuperatori trebuie sa inceteze.

Contestatia la executare poate anula orice fel de forma de urmarire silita pornita impotriva dvs.

Av.Drd. Cuculis ADRIAN

Sunteti urmarit silit de catre recuperatorii de creante? Va punem la dispozitie formularul de contact pentru a a putea verifica daca relatia dvs. comerciala cu recuperatorul de creante se desfasora in mod legal sau nu.

In caz de abuz, actionam in instanta pentru obtinerea anularii executarii silite dar si pentru obtinerea de daune!

11 comments to “Sunteti Hartuit De Recuperatorii De Creante?Anulati-le Executarea Silita”
  1. Bună ziua. Numele meu este serban George și am și eu o problema. Am avut un credit vândut pe care lam achitat. De 17 zile firma de recuperări cu toate ca nu a ridicat poprirea nici măcar nu a dat un semn privind procedurile de stergere

  2. Buna ziua,am trimis la dv un mail cu acte anexa in oct 2017,apoi am trimis un mail in 28.10.2018 si ultimul mail in 08.04.2019 la Dna av Cristina pe mail cristina@indrumari-juridice.eu.Am trimis in atasament si actul de adjudecare iar pentru diferenta de 32000 euro sunt urmarita de EOS KSI.Va rog am pierdut casa prin inselatorie as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta.
    Va multumesc mult si am credinta ca o sa ma ajutati.

  3. Bnziua,am un credit de nevoi personale la ING bank,iar din motive de sanatate confirmate prin dosar medical la sucursala constanta,prin care mi sa adus la cunostinta ca imi face restructurarea creditului,firma kruk ma terorizeaza cu telefoane spunandu-mi ca raman fara casa etc.a.r. multumesc…

  4. Bună ziua am și eu o întrebare în cat timp se prescrie o datorie am făcut în 2012 un împrumut la Provident acum mi sa pus poprire pe salariu

  5. Buna ziua am avut un abonament telecom in 2009 si acum au venit pentru recuperare in 2020 sa prescris sau nu multumesc venind c angajament de plat ce sa fac

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.