Suspendarea Ratelor In Instanta Prin Ordonanta Presedintiala

Suspendarea ratelor in instanta dupa ce banca sau ifn-ul a refuzat sa dea curs notificarii de suspendare a ratelor pentru o luna sau noua luni.

Nu putem sa spunem ca exista o practica in acest sens( de respingere), insa foarte multi dintre cei care au notificat bancile cu privire la suspendarea ratelor pe care le au de platit, au primit deja raspunsuri negative din partea bancilor/ifn-urilor.

Sunt situatii limita, unde antreprenorii care aveau leasing-uri, flote cumparate sau alte asemenea, s-au trezit cu contractele reziliate de catre creditorii care nu au mai asteptat si s-au repezit sa ii trimisa pe taramul debitorilor pe toti cei care au solicitat un ajutor.

Suspendarea Ratelor In Instanta

Ce fac cei care primesc raspunsuri negative la suspendarea ratelor si cum pot solicita Suspendarea Ratelor In Instanta?

Remediul juridic este ORDONANȚA PREȘEDINȚIALĂ.

Si daca depun o cerere de ordonanta presedintiala, se judeca, fiindca stiu ca instantele si-au suspendat activitatea?

Raportat la situația prezentă pe care o traversează toate statele din pricina virusului Covid-19, ce afectează inclusiv activitatea instanțelor de judecată, în cadrul prezentului articol ne vom axa pe prezentarea condițiilor în care se poate introducere ordonanța președințială, aceasta fiind una din acțiunile ce se judecă în această perioadă, raportat la urgența acesteia.

Ordonanța președințială reprezintă o procedură specială, în cadrul căreia instanța poate dispune măsuri vremelnice pentru ocrotirea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere, preîntâmpinarea unei pagube iminente, înlăturarea unor eventuale piedici ce pot să apară pe parcursul unei executări.

Pentru introducerea unei astfel de acțiuni trebuie să existe o situație urgentă, urgența urmând să fie apreciată de către instanța de judecată în funcție de natura interesului ocrotit, urmând ca prin această acțiune să nu fie afectat fondul cauzei, iar măsurile adoptate să fie unele vremelnice, până la soluționarea definitivă a acțiunii ce vizează fondul cauzei.

Practic, discutam despre urgenta in contextul in care daca imprumutatul nu primeste un acord cu privire la suspendarea ratelor, ceea ce inseamna trimiterea debitorului in scadenta anticipata.

Incercam sa rezolvam misterul ratelor si cum se suspenda acestea, in contextul in care incertitudinea plateaza pe multe dintre relatiile contractuale banca/ifn – client.

1. Ce ar trebui sa facă acei clienti care au contactat bancile pt amanarea ratelor, o data, de 2 ori si banca nu le-a raspuns in termenul de 15zile ?

Mai mult a trecut data scadenta si au r restanta. Este situatia reglementata in OUG ?

Sau bancile au doar obligatia sa raspunda in termen de 15 zile, dar nu suporta consecinte daca nu o fac?

Avem o vădită lacuna legislativă în ceea ce privește pârghiile pe care le au împrumutați în ipoteza în care băncile nu răspund favorabil solicitărilor lor de suspendare a ratelor.

Practic în momentul în care depui solicitarea de suspendare a ratelor și îți bazezi cererea pe ordonanța 37 din 2020 bancă are la dispoziție un termen de 15 zile în care să admită sau din contră să respingă cererea de suspendare a ratelor.

Asta înseamnă că dacă cererea este respinsă iar termenul scadent ei plății ratei a trecut debitorul va avea obligația să plătească inclusiv dobânda penalizatoare pentru neplata la timp a ratei scadente.

Fiindcă în ordonanța 37/2020 nu se arată ce se întâmplă dacă se respinge cererea de suspendare a ratelor ,debitorii vor avea posibilitatea să se raporteze la dreptul comun și atunci când primesc o asemenea negatie să se adreseze instanței de judecată pentru că aceasta din urmă să dispună constatarea îndeplinirii condițiilor pentru suspendarea plății ratelor.

Dacă instanța dispune suspendarea plății ratelor pe cale de consecință nu va exista nici obligația de plată a dobânzilor penalizatoare ce s-au scurs de la momentul depunerii cererii de suspendare a ratelor și până la primirea răspunsului negativ din partea băncii.

Termenul de 15 zile trebuie înțeles ca fiind un termen maximal și în același timp un termen de decădere iar dacă banca nu răspunde în acest interval în mod normal debitorul are posibilitatea sau acționeze în instanță.

2. Daca clientii sunt de buna credinta si contacteaza bancile dar acestea nu raspund la telefon?

Sunt situatii cand nu se primesc mailuri, ci trebuie contactata banca telefonic, si nimeni nu raspunde.

In aceste doua cazuri, cui se adreseaza oamenii?

Cine ii poate ajuta?

Cine verifica bancile sa nu faca abuzuri? ARB?

Verificarea îndeplinirii obligațiilor instituțiilor bancare de a primit solicitările debitorilor de suspendarea plății ratelor se poate face atât prin intermediul platformei lansate de către Guvern dar probabil cu întârzieri majore dar în același timp și prin mijlocirea anpc iar în cele din urmă cu ajutorul instanței de judecată. În mod normal așa cum este gândită ordonanța chiar dacă nu se arată acest lucru în mod expres ar trebui odată cu depunerea notificării și până la primirea răspunsului din partea băncii dacă suspendă sau nu plata ratelor orice obligație de natură contractuală cum ar fi rata principală dobânda dar și alte comisioane bancare să fie suspendate ca atare.

3. Suspendarea Ratelor In Instanta , mit sau realitate? Daca un client da in judecata o banca in ce timp primeste raspuns de la instanta?

Deja există pe rolul instanțelor de judecată acțiuni depuse de către împrumutați atât persoane fizice dar și persoane juridice prin care se solicită pe baza unei ordonanțe președințiale suspendarea plății ratelor după ce băncile și instituțiile financiare ne bancare au dispus respingerea solicitărilor debitorilor.

Având în vedere că vorbim despre ordonanță Președențială termenul de soluționare al acestei cereri este unul foarte scurt respectiv în cel mult cinci zile lucrătoare ar trebui ca debitorul care se adresează instanței să primească un răspuns din partea acesteia.

Practic instanța de judecată ar rezolva mult mai rapid solicitarea debitorilor de suspendare a plății ratelor.

Vizualizati si :

Din nefericire bâlbele ce derivă din aplicarea legii și care sunt în sarcina totală a băncilor de-abia au început și vor continua până la împlinirea termenului de 45 de zile de la publicarea monitorul Oficial a Ordonanței Observând chiar în zilele acestea că la solicitări de suspendarea plății ratelor deși băncile au spus inițial că le vor suspenda debitorii s-au trezit cu notificări de plată a ratelor pretins suspendate.

De asemenea, ordonanta presedintiala se poate folosi si pentru alte pricini urgente, altele decat Suspendarea Ratelor In Instanta:

Raporturile de vecinătate şi de proprietate;

Raporturile locative;

Raporturile de executare silită, precum și în cadrul spețelor ce privesc dreptul familiei.

Alte exemple unde ordonanta presedintiala poate fi utilizata in perioada starii de urgenta, cand instantele de judecata , stagneaza si nu progreseaza in rezolvarea dosarelor.

Un exemplu în aces sens este incident în ipoteza stabilirii unui program de vizită a minorului până la definitivarea unei cereri de chemare în judecată ce are ca obiect stabilirea domiciliului acestuia și a pensiei de întreținere în sarcina părintelui pentru care se va determina un program de vizită, prin introducerea unei ordonanțe președințiale în această situație urmărindu-se păstrarea legăturilor dintre părinte-minor și protejarea interesului superior al acestuia din urmă până la pronunțarea hotărârii definitive ce antamează fondul cauzei.

Un alt exemplu în acest sens este ipoteza efectuării unor lucrări de amenajare la un imobil învecinat, lucrări care afectează terenurile sau construcțiile ce se află în apropierea acestuia, context în care, partea prejudiciată poate formula o cerere în acest sens prin care să solicite stoparea lucrărilor până la definitivarea fondului cauzei.

O astfel de cerere se depune la instanța competentă să judece fondul cauzei, iar probele ce pot să fie atașate în mare parte înscrisurile, alte probe putând să ducă la întârzierea juderării cauzei: expertiză, interogatoriu, instanța putând să amând pronunțarea pentru cel mult 24 de ore, interval în care se pot depune concluzii scrise pentru a ajuta instanța în pronunțarea hotărârii.

Singura cale de atac pe care o au la dispoziție părțile este apelul, ce se exercită în termen de 5 zile de la pronunțare sau comunicare, urmând a se judeca în regim de urgență cu citarea părților.

Se recomandă formularea unei astfel de acțiuni în ipoteza în care partea interesată, reclamantul, poate să sufere un prejudiciu ireparabil până la definitivarea fondului cauzei, iar prin raportare la caracterul temporar al acestei acțiuni și judecarea în regim de urgență se preîntâmpină astfel de situații.

Suspendarea Ratelor In Instanta apare ca o necesitate, atunci cand banca refuza sa dea curs cererii debitorilor.

O astfel de situatie este exact aceasta prezentate de catre noi cu privire la suspendarea ratelor.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Suspendarea Ratelor In Instanta Prin Ordonanta Presedintiala”
  1. Buna seara,
    In data de 31mai aveam programat botezul baiatului.Am platit 500eur avans.De la local ni s-a comunicat ca nu vom primi banii inapoi pentru ca starea de urgenta este pana pe 15mai .Noi nu dorim sa il reprogramam .Exista o posibilitate sa ne recuperam avansul ?
    Multumesc,

  2. As dori ștergerea din biroul de credit pentru a putea face o refinanțare am restante la mai multe Ifeneuri

  3. Buna ziua ! Daca am imprumut la casa de ajutor reciproc,si contractul de munca mi-a fost suspendat in 16 martie 2020
    Și sunt in somaj ,cum pot obține
    Amânare la rate ?
    Am luat legatura cu ei si deja mi-au spus că trimit la executor
    Dosarul!
    Multumesc !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.