Ce Inseamna Intravilan Si Ce Inseamna Extravilan-Avocat Cuculis

DIFERENTE INTRE TERENUL INTRAVILAN SI EXTRAVILAN

Există mai multe diferențe între terenul intravilan și extravilan pe care vi le vom prezenta în rândurile următoare: 

Terenul intravilan este acel teren care se află în localitate, aparține de casă sau se află în zona casei dumneavoastră (de regulă, astfel de terenuri sunt mai scumpe ca și preț).

De cealaltă parte, terenul extravilan este situat în afara localității, în afara orașului și de regulă nu se poate construi pe el, ci doar cultiva. Avantajul achiziționării unui teren situat în extravilan este prețul, care poate ajunge de până la 10 ori mai mic decât al unui teren aflat în intravilan.

Dacă vreodată vă decideți să cumpărați un teren extravilan, puteți să-l transformați în teren intravilan, însă nu întotdeauna este posibil ca un teren agricol să poată fi transformat în intravilan. Decizia aparţine oficiilor de cadastru agricole în raza cărora se află terenurile. Pentru trecerea în intravilan trebuie să plătiţi o taxă, uneori chiar de două ori mai mare decât valoarea inițială a terenului, adică preţul de cumpărare.

Trecerea în intravilan a unui teren se face şi prin elaborarea unui plan de urbanism general (PUG) întocmit de către primăria localităţii respective. Planul de urbanism general (PUG) are rolul de a extinde intravilanul localităţii, dar se întocmeşte la intervale de timp mai mari, respectiv 2-3 ani. Dacă nu vă grăbiţi, puteţi aştepta întocmirea unui PUG. Pentru unii, o veste bună, pentru alţii, o veste rea, este eliminarea taxei percepute pentru scoaterea terenului din intravilanul agricol şi trecerea lui în intravilanul construibil.

Dacă aveți un teren intravilan și doriți să construiți pe el, nu veți avea nevoie de un proiect sau de o autorizație, asta în cazul în care construcția este din lemn sau materiale ușoare. Aveți însă nevoie de autorizație de construcție în situația în care respectiva construcție pe extravilan este definitivă (adică va avea fundație).

Serviciile Roexpertcad sunt (pe lângă cele de cadastru și geodezie) și de topografie, unde intră și realizările PUZ și PUD . Dacă aveți nevoie de ajutor, puteți apela la noi cu încredere!