Certificatul De Situatii De Urgenta

CERTIFICATUL DE SITUATII DE URGENTA

Ce este certificatul de situatii de urgenta?

Acest certificat este eliberat de catre Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri , la cerere, si atesta faptul ca solicitantul se afla intr-o situatie “delicata”, activitatea sa economica fiind afectata, ca urmare a declararii pandemiei SARS-CoV-2 de către Organizația Mondială a Sănătății, precum si a Decretarii starii de urgenta pe intreg peritoriul tarii, urmata de toate masurile ce au fost luate la nivel intern, dintre care mentionam: Ordonantele militare 1/2020, 2/2020 si 3/2020, OUG 29/2020 si 30/2020.

Pentru ce avem nevoie de un certificate de situatii de urgenta?

In primul rand, CSU este necesar in vederea obtinerii indemnizatiilor de somaj tehnic, reglementate de OUG 30/2020. Acestea se obtin de catre angajatori, la cerere. Pentru mai multe informatii privind modalitatea de obtinere a indemnizatiilor de somaj tehnic, puteti accesa [link].

De asemenea, CSU mai poate fi obtinut de catre cei care doresc sa beneficieze de facilitatile fiscale oferite de catre stat sau de catre institutiile bancare si non-bancare, in relatia cu institutiile publice pentru obtinerea de facilitati/masuri de sprijin, ori in relatiile comerciale (potrivit Ordinului 791/2020);

Nu in ultimul rand, dupa cum prevede OUG 29/2020, CSU este necesar in vederea demonstrarii cazului de forta majora, dupa cum este acesta definit de art 1351 alin 2 NCC, a împrejurarii imprevizibile, absolut invincibile și inevitabile , care rezultă dintr-o acțiune a autorităților în aplicarea măsurilor impuse de prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19, care a afectat activitatea întreprinderii mici și mijlocii.

In aceasta ultima situatie, se impune sa specificam, in mod expres, ce atesta de fapt acest certificat de situatii de urgenta. Atesta el existenta unui caz de forta majora? Aceasta prevedere legala prezinta riscul de a fi interpretata gresit de o mare parte dintre cititori.

Atentie! CSU nu atesta existenta unui caz de forta majora! Acesta atesta doar faptul ca activitatea societatii a fost afectata ca urmare a actiunilor autoritatilor in aplicarea masurilor impuse de prevenirea si combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusul COVID-19.

Cate tipuri de Certificate de Situatie de Urgenta exista?

Ordinul 791/2020 reglementeaza doua tipuri de CSU:

a) TIP 1 (ALBASTRU) – pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;

b) TIP 2 (GALBEN) – pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

De ce informatii si documente avem nevoie pentru obtinerea CSU?

Pentru obtinerea unuia dintre cele doua tipuri de certificate, avem nevoie de: a) datele de identificare si b) o declaratie pe proprie raspundere.

Cate tipuri de certificate CSU poate obtine un solicitant?

Un solicitant poate aplica pentru un singur tip de certificat de situatie de urgenta, astfel ca trebuie identificata, cu mare grija, situatia 1 sau 2 in care va incadrati, pentru a va asigura ca cererea dumneavoastra va fi solutionata cu success.

In vederea identificarii tipului de certificat de care puteti beneficia, precum si in vederea parcurgerii, fara probleme a tuturor pasilor pentru obtinerea unui certificat de situatie de urgenta, avocatii nostri va stau la dispozitie!