In primul rand trebuie sa luam in calcul faptul ca pozitia institutiilor bancare a fost una cel putin “ malefica” in ceea ce priveste clauzele contractuale sau modul de a negocia aceste clauze contractuale, fapt pentru care toti debitorii au in cadrul contractelor astfel de clauze care au o natura abuziva si a caror scop este strict de a impovara debitorul in cauza.
Trebuie sa intelegem ce inseamna o clauza abuziva.
Sunt anumite conditii care trebuie intrunite ca o clauza contractuala sa poate fi declarata a fi abuziva si acestea sunt:
1.Clauza sa nu fie negociata cu debitorul
2. Clauza sa fie redactata intr-un limbaj specific
3.Clauza trebuie sa creeze un dezechilibru in detrimentul debitorului
1.Un lucru foarte important de stiut este acela ca orice debitor are posibilitatea de a negocia clauzele contractuale din cadrul unui contract de credit sau cuantumul unei clauze contractuale inainte de a semna acel contract.
Banca poate veni cu un raspuns negativ la aceasta solicitare insa acest lucru ar trebui sa ridice anumite semne de intrebare cu privire la modul in care se va desfasura pe viitor relatia contractuala sau pozitia institutiei bancare cu privire la anumite solicitari viitoare ale debitorului.
Cei care déjà au calitatea de debitori si stiu ca nu au solicitat niciodata o astfel de negociere au posibilitatea de a face acest lucru si in timpul derularii contractului.
2. O clauza contractuala redactata intr-un limbaj specific este o clauza care este redactata in termeni juridici si economici, termeni care nu pot fi intelesi de catre un consumator comun, acesta neintelegand pe deplin obligatiile ce ii revin pe tot parcursul derularii contractului atat din punct de vedere juridic cat si financiar.
3. Pentru a fi declarata ca fiind abuziva o clauza contractuala trebuie sa creeze un dezechilibru major in detrimentul debitorului.
Din pacate majoritatea clauzelor cuprinse in cadrul contractului creeaza un dezechilibru pentru debitor deoarece riscul este intotdeauna suportat de catre debitor.
Clauzele cele mai des intalnite care au natura abuziva sunt:
- Clauza in cadrul careia este cuprins comisionul de acordare
- Clauza in cadrul careia este cuprins comisionul de administrare
- Clauza in cadrul careia este cuprinsa dobanda aplicata creditului
- Clauza in cadrul careia este cuprinsa dobanda penalizatoare aplicata ( atacat cel mai des fiind cuantumul acesteia )
- Graficul de rambursare – acesta fiind o clauza abuziva prin faptul ca este parte integranta a contractului – atacabil fiind faptul ca in prima parte a derularii contractului, conform graficului un cuantum de cel putin 75% din rata platita lunar este reprezentata de dobanzi si comisioane si numai 25% reprezinta acoperirea debitului principal.
- Clauza cu privire la riscul valutar.
In cazul in care debitorul constata ca in cadrul contractului sau exista astfel de clauze iar banca nu este dispusa sa returneze sumele de bani ce au fost retinute de catre banca in acest sens se pot adresa instantelor de judecata pentru a solicita declararea acelor clauze ca fiind abuzive si totodata returnarea sumelor de ban ice aufost retinute in patrimonial debitorului.
Totodata trebuie avut in vedere faptul ca desi este o actiune ce vizeaza sume importante actiunea in instanta nu se timbreaza.