Articolul 1092 C.Civ. prevede ca “dupa deschiderea mostenirii, liberalitatile care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii, la cerere”. Reductiunea este supusa doar dispunatorului, nu si rezervatarilor, care sunt liberi sa o ceara sau nu.
Reductiunea protejeaza rezerva doar impotriva liberalitatilor excesive, celelalte incalcari putand fi remediate pe calea unei actiuni in limitare a sarcinilor la bunurile facand parte din cotitatea disponibila a mostenirii. Cu alte cuvinte, putem spune ca reductiunea este destinata sa recontituie efectiv rezerva succesorala, prin desfiintarea totala sau partiala a liberalitatilor excesive.
Pana la momentul deschiderii mostenirii, rezervatarii nu au niciun drept asupra succesiunii, ci doar o simpla expectativa, neputand lua in consecinta niciun fel de masura pentru conservarea drepturilor lor eventuale.
Cu privire la functionarea reductiunii, este de precizat ca aceasta nu opereaza de drept. Ea trebuie ceruta de catre rezervatarii in interesul carora a fost reglementata rezerva. Potrivit art. 1093 C. Civ., “reductiunea poate fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari“. Dreptul de a invoca reductiunea il au doar cei care au acceptat succesiunea si pot mosteni, renuntatorii si nedemnii pierzand dreptul la rezerva . In afara rezervatarilor, mai pot cere reductiunea si avanzii-cauza ai rezervatarilor, dar si creditorii personali ai rezervatarilor neglijenti (art. 1560 C.Civ.).
In principiu, donatarii si legatarii defunctului nu pot invoca reductiunea, ei fiind beneficiarii liberalitatilor facute de catre de cuius, contra carora aceasta este indreptata.
Si in cazul creditorilor defunctului principiul este ca nu pot invoca reductiunea, deoarece in privinta lor, ca si in privinta dispunatorului insusi, bunurile donate de catre de cuius sunt iesite din patrimoniul pe care defunctul il lasa data deschiderii mostenirii, iar restituirea pe care o implica reductiunea se face doar in favoarea rezervatarilor care solicita acest lucru si doar pentru complinirea rezervei succesorale.
Reductiunea poate fi realizata : pe cale conventionala, pe cale de exceptie si pe cale de actiune. Reductiunea pe cale conventionala se realizeaza in cazul in care rezervatarii, pe de o parte, si donatarii si legatarii gratificati de defunct, pe de alta parte, ajung la un acord pentru restrangerea liberalitatilor excesive care incalca rezerva succesorala. In art. 1094 alin. (1) C. Civ. se prevede in mod expres faptul ca reductiunea liberalitatilor excesive se poate realiza prin buna invoiala a celor interesati. Un atare acord are valoarea si efectele unui contract, care nu poate fi revocat decat prin acordul partilor.
Reductiunea pe cale de exceptie presupune cu necesitate ca rezervatarii sa aiba posesia bunurilor succesorale, caci, atunci cand legatarii ajung ei pe cale sau alta in posesie, reductiunea nu se mai poate realiza decat pe cale de actiune. Spre deosebire de actiunea in reductiunea, exceptia de reductiunea este imprescriptibila extinctive, art. 1095 alin. (3) C.Civ. prevazand aceasta in mod expres. Reductiunea pe cale de exceptie nu poate fi invocate direct in apel, ci doar in fata primei instante, fiind o aparare de fond care opereaza de drept.
In ceea ce priveste reductiunea pe cale de actiune, aceasta presupune un litigiu, un conflict de interese intre donatarii sau legatarii gratificati si rezervatarii care vor sa li se reconstituie rezerva incalcata prin liberalitatile facute de defunct, iar partile neajungand la o intelegere , rezervatarii se adreseaza justitiei. Cazul tipic este cel al donatarilor, care sunt gratificati in timpul vietii dispunatorului, dobandind proprietatea si posesia bunurilor care formeaza obiectul unor donatii care la data deschiderii mostenirii se dovedesc a fi facute cu depasirea limitelor rezervei succesorale.
Un alt aspect important in cadrul acestei institutii este ordinea reductiunii liberalitatilor. Aceasta este guvernata de trei reguli principale care rezulta din dispozitiile art. 1096 C.Civ. :
- legatele se reduc inaintea donatiilor ;
- legatele se reduc toate deodata si in mod proportional;
- donatiile se reduc in ordinea inversa a datei lor.
Importanta asadar nu este data liberalitatii , ci natura acesteia, caci in timp ce donatia, act juridic intre vii, produce efectein timpul vietii dispunatoarului, donatorul desesizandu-se irevocabil in favoarea donatarului, legatul, act juridic mortis causa, nu produce efecte decat de la data deschiderii mostenirii dispunatorului, obiectul acestuia transmitandu-se de la testator la legatar la aceasta data.
Regula reductiunii legatelor inaintea donatiilor este imperativa, dispunatorul nefiind in drept sa stipuleze contrariul.
A doua regula conform careia “legatele se reduc toate deodata si in mod proportional”, se justifica prin faptul ca toate legatele produc efecte la aceeasi data , adica de la data deschiderii mostenirii, niciunul dintre acestea neputandu-se “impune” in fata celorlalte, astfel incat este logic ca reductiunea lor sa se faca in acelasi timp si proportional, indiferent de natura (universale, cu titlu universal sau particulare) si obiectul lor (bunuri individual determinate sau de gen).
Regula reductiunii proportionale a legatelor este supletiva, intemeindu-se pe vointa prezumata a testatorului, ea putand fi inlaturata printr-o dispozitie prin care se prevede o anumita ordine de reductiune.
In acest sens, art. 1096 alin. (2) teza a II-a C.Civ.precizeaza ca regula de la teza I a aceluiasi text de lege este aplicabila “afara daca testatorul a dispus ca anumite legate vor avea preferinta, caz in care vor fi reduse mai intai celelalte legate”.
avocat Cuculis Adrian
0314124888
Suntem doi frați,părinții mei au avut o proprietate de 1600mp din care au donat surorii mele 900 mp și mie mi-au făcut un testament ulterior (“las fiului meu toate bunurile mobile și imobile”)adică restul de 700mp și o casă de chirpici.Cu câteva zile înainte de decesul tatălui meu sora profitând de lipsa mea și de starea de sănătate (psihică și psihică )a părinților mei aduce un notar acasă care mai întocmește un testament (neținînd cont de starea lor) prin care sora mea mai primește 400mp din proprietate lîngă cei 900mp din donație iar eu rămân cu 300mp și casa de chirpici.Adică sora primește în total 80% din tot!!Întrebarea mea este daca pot cere reducțiunea libertăților excesive,a donației, sau anularea ultimului testament( în condițiile în care mama mea are demență și altzimer) Vă mulțumesc anticipat!!
Eu sunt sigur ca este un caz clasic de reductiune a liberalitatilor. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua! Fratele meu mi.a donat un bun imobil grevat de sarcini in favoarea unei banci. Imobilul a fost vandut in contul creantei, eu, donatarul nu am avut nici un avantaj financiar de pe urma vânzării. Mostenitorul rezervatar, ar putea solicita jumatate djn val bunului donat?
Bună ziu.suntem doua surori.parintii mei au făcut act de donație surorii mele.intre timp mama a decedat.intrbarea mea este dacă eu am vre-un drept la succesiune după mama.mentionez ca tata este în viata și eu locuiesc cu el la adresa donației.multumesc anticipat.
Buna ziua! Fratele meu mi.a donat un bun imobil grevat de sarcini in favoarea unei banci. Imobilul a fost vandut in contul creantei, eu, donatarul nu am avut nici un avantaj financiar de pe urma vânzării. Mostenitorul rezervatar, ar putea solicita jumatate djn val bunului donat?
Daca s-a incalcat dreptul dvs. da!
In 1989 a murit mama.in 2001fratele .amindoi sunt in Eternitatea.am un frate decedat in Mangalia si un frate in Galati.Eu in Slobozia .Pe 19 .10 2019 a expirat concesiunea25 ani. PlataTaxei este la zi.eu nu pot sa adun acesti oameni pentru succesiune.Va rog o cale mai scurta ca sa intram in legalitate.
Buna ziua, am urmatoarea speta:
Tatal meu are doua surori.
Toata averea tatalui meu a fost preluata de una dintre surori printr-un act de partaj voluntar .
Tatal meu inca traieste si eu sunt singurul mostenitor rezervatar al tatalui meu.
Cum se poate proceda pentru indreptarea situatiei?
Va multumesc!
Este clar ca trebuie sa mergeti in instanta. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua, am și eu o întrebare..
Bunica soțului meu i-a făcut act de donație..
Ce poate să facă pentru a nu fi atacat în instanță de către tatăl lui și fratele tatălui ( moștenitorii rezervatari) . Menționez ca bunica este încă în viață..Multumesc !
Buna ziua daca este atacata va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine. av. CUCULIS
Bună ziua se poate dezbate o donație făcută de ambi părinți la taxa de succesiune după decesul unuia dintre parinți!
Cu Respect!
Buna ziua!
daca exista un testament ptin care sotul decedat a lasat ca mostenitor universal sotia (nu exista copii), iar mostenitor rezevatar este mama defunctului, in momentul dezbaterii succesiunii trebuie sa fie prezent si mostenitorul rezervatar?…chiar daca a fost dezmostenit de decedat? Daca mama defunctului decedeaza,raman mostenitori fratii defuntului?
Cu toate ca ar fi fost dezmostenit, are rezerva succesorala. In caz contrar, daca nu se inteleg, pot deschide actiunea de partajare in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua , Cât costă un duplicat dupa un act de diviziune a unei moșteniri imobiliare ? Multumesc
buna ziua
Suntem 2 frati
Parintii au avut un apartament
In 2013 tatal meu a murit
in 2016 fratele meu a spus ca vrea s a renoveze apartamentul mamei si sa puna centrala pe gaze. Pentru ca eu nu am avut banii a spus sa mergem la notar sa deschidem succesiunea dupa tata si sa renunt la partea lui tata ca el se ocupa de renovare ca sa aiba mama conditii mai bune.
Am fost in 2016 si am renuntat la partea lui tata urmand ca el sa se apuce de renovari
La cateva zile a dus o pe mama la notar sa renunte si ea la partea ei ceea ce a si facu urmand ca in certificatul de mostenitor dupa tata sa apara numai el.
Dar surpriza dupa 4 luni a dus o pe mama la notar si a facut mama o donatie pe numele lui CU SCUTIRE DE RAPORT
Mama mi a spus de donatie abia in ianuarie 2021 cand m am suparat foarte tare
Fratele meu nu mi a spus nimic
In octombrie 2021 mama mea a murit
acum am dat declaratie la notar de acceptare mostenire, am solicitat la cartea funciara donatia .
Intrebarea este daca aceasta donatie este supusa reductiunii avand in vedere ca eu nu am primit nimic de la parinti
Daca donatia din partea mamei este de jumatate din apartament ( pentru ca restul de jumatate si la facut prin renuntarea mea si a mamei ) rezerva mea care mi s ar cuveni ce procent ar avea? oare merita sa deschid actiune in instanta ?
Multumesc
Buna ziua, eu v-as indruma sa facem o schema de succesiune si apoi sa vedem si contractul de donatie si evident daca se incalca rezerva succesorala se va ajungela o reducere a liberalitatilor. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Testament reciproc intre soti fara copii.La decesul unuia dintre ei frații celui decedat pot cere reductiunea testamentara?Daca da ,ce acte se pot face ca mostenirea sa ramana sotului supravietuitor?
Soțul a decedat și a făcut un testament nepoatei de soră legatar universal ,noi nu am avut copii și nici părinți în viața ,eu fiind moștenitor rezervatar cat îmi revine mie și cât ar fi cota după reducția testamentului sau a liberralitati la limita cotității disponibile
Buna ziua! Tatăl meu și cu mine am facut un contract de donatie, la o casa construita de catre tatăl meu și mama mea(aceasta fiind in momentul donatiei decedata). Am donat fratelui meu , după cum urmeaza: tata o cota de 10/16 din casa iar eu 3/16 din casa, restul având deja fratele meu prin mostenire de la mama.Donatia a fost facuta cu scutire de raport. După 4 ani de la decesul tatălui meu, am ajuns sa impărtim moștenirea (vreau sa ies din indiviziune). Daca donatia este cu scutire de raport, eu mai pot beneficia de rezerva succesorala? Mă întreb daca pot cere în instanță ca donația facuta de tatăl meu sa fie împărțită jumătate -jumătate celor doi copii. Va multumesc!
Bună ziua,
Bunica paternă a făcut unei vecine in aceiasi zi un contract de vanzare pentru 2400mp teren de casă si un testament pe intreaga avere mobila imobila ce se va gasi la moarte ei. Bunicul si tatal meu, singurul fiu au decedat înaintea bunicii si nu s-a dezbatut taxa de succesune. Testamentul si actul de vanzare nu au fost inregistrate la primarie si am aflat de ele dupa 29 de ani cand eu si sora mea am vrut sa dezbatem succesiunea si au scos actele din buzunar. Mentionez ca in prezent am facut demersurile pentru masurarea terenurilor ( am platit la firma de cadastru) am primit un proces verbal de punere in posesie si urmeaza sa primim un titlu de proprietate pe numele bunicului cu mostenitor numele bunicii.
Suprafata totala de teren este de 8300mp, in care este inclus locul de casa 3650mp(și o casa veche de peste 100ani).
Vă rog să-mi spuneți care ar fi dreptul meu și al surorii mele fiind singurele nepoate de fiu decedat, care sunt demersurile mai convenabile pentru noi.
Cu deosebită considerație.
Bună ziua!
Socrii mei, după decesul soției (fiica lor cea mare), si-au cedat dreptul de proprietate asupra imobilului în care locuiesc fiicei mai mici (cumnatei mele), privându-l astfel pe fiul meu de participarea la o eventuală “masă succesorală”.
Acest tip de contract cu clauză de întreținere s-a încheiat doar cu scopul de a-i reveni totul celeilalte fiice, întrucât întreținerea stipulata în contractul de cesiune se derulează doar formal, aceasta fiind căsătorită și locuind în Italia cu familia, vizitând țara maxim o dată la doi ani. Mă rog, derularea întreținerii este o altă problemă care nu face obiectul întrebării mele.
Întrebarea pe care doresc să v-o adresez, este:
întrucât că ambii socri sunt încă în viață, ce mai poate face fiul meu pentru a mai avea dreptul la succesiune din partea mamei sale?
(Acum sau eventual după decesul unuia sau al ambilor socri).
Mulțumesc anticipat!