BCR Infranta In instanta – Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii va explica cum!

Pe data de 10 ianuarie 2013, a fost termen pentru o contestaţie la titlul de executare, depusă de BCR – prin care banca contestă modul de punere în aplicare a sentinţei instanţei de fond (printre altele, banca trebuie să emite şi noi grafice de rambursare a creditelor) – şi nu la executarea silită în sine, aşa cum se precizează mai jos. În privinţa contestaţiei la executarea silită, depusă la Judecătorie, instanţa s-a pronunţat în data de 18 decembrie 2012, când a respins acţiunea BCR. De altfel, banca a plătit începând cu 10 ianuarie 2012 suma de 890.000 de lei către executorul judecătoresc, sumă care va ajunge luni în conturile clienţilor.
 

Banca Comercială Română a pierdut, în prima instanţă, în luna aprilie a anului trecut, un proces cu 200 de clienţi beneficiari de credit şi co-debitori (aproximativ 100 de dosare de credit). Tribunalul Municipiului Bucureşti a obligat BCR să restituie clienţilor sumele încasate cu titlul de comision de administrare (în unele cazuri a unui comision de urmărire riscuri) calculat la întreaga valoare a creditului – clauză considerată abuzivă de către instanţa bucureşteană.

Sentinţa TMB este una executorie şi produce efecte imediat ce este comunicată, astfel că BCR ar fi trebuit să restituie clienţilor sumele încasate în plus, chiar dacă sentinţa este una atacabilă cu apel.

În cele din urmă, clienţii, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii, au trecut la executarea silită a BCR, acţiune împotriva căreia banca a depus o contestaţie la TMB, ce a fost respinsă, în cele din urmă, pe 10 ianuarie. Astfel că, banca va începe să vireze cei 890.000 de lei către clienţi începând de luni, după cum ne-a declarat avocatul clienţilor.

Toate părţile implicate în proces au atacat cu apel sentinţa TMB. Clienţii speră să obţină şi adminterea unui capăt de cerere care a fost respins de instanţa de fond: declararea ca abuzivă a clauzei privind calculului dobânzii variabile – în sensul ca sintagma „dobânda de referinţă variabilă care e afişează la sediile BCR la care se adaugă o marjă de x% (1-2%, de regulă, n.red)” să fie interpretată de instanţă ca Euribor + x% marjă. În acest caz, clienţii ar plăti dobânzi de 2-3% pe an la creditele în euro, aşa cum s-a mai întâmplat în unele cazuri şi ar primi sume importante de bani înapoi.

Pe de altă parte, în cazul în care BCR ar câştiga în apel, clienţii ar urma să restituie sumele încasate.

BCR a mai pierdut în primă instanţă şi un proces de grup cu 360 de persoane (190 de contracte de credit) tot la TMB, decizia fiind una similară. Şi în acest caz părţie au atacat sentinţa cu apel, iar BCR a depus contestaţie la executare, care se va judeca pe 21 ianuarie.

BCR a mai fost executată silită de către un client, după ce a refuzat să pună în aplicare o sentinţă, de data aceasta definitivă, caz relatat de ECONOMICA.NET.

Nu va lasati abuzati prin aceste contracte, explica avocatul Cuculis, noi am castigat zeci de procese impotriva bancilor iar gandindu-ne ca intr-un viitor daca aceste contracte nu erau coractate, clientii ar fi platit poate de 5 ori creditul, raportul din ceea ce primim dupa ce ne adresam instantei de judecata este unul incomparabil, explica avocatul Cuculis.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept BANCAR.

2 comments to “BCR Infranta In instanta – Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii va explica cum!”
 1. Buna ziua,

  Am gasit adresa dumneavoastra mail online, cautand informatii despre executari silite, deoarece ma aflu in aceasta situatie, si as avea nevoie de cateva informatii si indrumari, va rog…

  In anul 2010 am obtinut un credit de €37.000 de la BCR, pentru un apartament prin programul Prima Casa, in Timisoara.

  La sfarsitul lui 2011 am decis sa ma stabilesc in Regatul Unit.
  Pe langa creditul de la BCR, inainte de a pleca din Romania, am mai obtinut un credit de nevoi personale de la Credit Europe Bank.

  Am continuat sa platesc ambele credite, insa la un moment dat, aflandu-ma in imposibilitate de plata, am incetat sa il mai platesc pe cel de la Credit Europe Bank. Acestia mi-au inaintat dosar la un executor judecatoresc din Timisoara, care a impus o poprire pe contul BCR. Acest lucru se intampla in 2014. Am contactat executorul, am ajuns la intelegere, inca platesc acele rate, si poprirea a fost desfiintata.

  In acea perioada, mai-iunie 2014, fiind activa poprirea pe contul BCR, i-am contactat pe acestia din urma, sunand la call centre-ul din Bucresti, pentru a verifica daca am vreo restanta, temandu-ma ca banii vor fi retrasi de executor, din moment ce exista poprirea pe cont.
  Am fost informata, in luna iunie, cred, ca inregistram o restanta de €70. In aceeasi zi, parintii mei achitasera contravaloarea ratei, si anume €200. In urma apelului la BCR, parintii mei au depus, in aceeasi zi, si suma de €70, singura restanta, dupa spusele angajatilor BCR.
  In tot acest timp, am continuat sa platesc ratele.
  In aprilie 2015, am primit o instiintare de la BCR, prima, cum ca nu am respectat conditiile contractului de credit, si toata suma a fost declarata restanta.

  In urma acesteia, am hotarat sa merg in Timisoara. Un avocat m-a sfatuit sa ii invit la mediere, lucru pe care l-am facut. La intalnirea stabilita pentru 23.04.2015, BCR nu s-a prezentat.

  Le-am trimis, prin intermediul directorului sucursalei judetene din Timisoara, o sesizare, prin care am cerut sa imi explice cum s-a ajuns la aceasta situatie, din moment ce am platit ratele lunar, si nu am primit nici o instiintare asupra restantelor.

  Ieri, a ridicat fratele meu de la posta, raspunsul de la BCR, unde spun ca din cauza restantelor de peste 60 zile, creditul a fost declarat scadent anticipat, la data de 26.02.2014, ca a fost demarata procedura de executare, si ca am 3 variante:
  – achit voluntar creanta datorata bancii, 31 704 euro
  – solicit un angajament de plata pentru 6 rate egale, in 6 luni
  – solicit bancii acordul de a vinde amiabil imobilul, pentru achitarea creantei datorate.

  Au atasat si cele 17 notificari pe care spun ca mi le-au trimis, insa eu nu am primit nici macar una, la acea adresa locuind fratele meu, care mereu m-a informat asupra corespondentei.

  Sincer, nici una din variantele lor nu ma avantajeaza, dorinta mea ar fi sa pot pastra acel imobil.

  Intrebarea mea ar fi daca am vreo sansa, in caz ca cer suspendarea executarii, sau o contest, in momentul in care va fi emisa…Sau ce mai pot face in acest moment, avand in vedere ca nici nu locuiesc in Romania…?
  As avea nevoie de un sfat, nu stiu incotro sa ma indrept, cu ce sa incep…
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua stimate domn. Dvs. puteti incepe un demers chiar de acum, tocmai pentru a putea preveni situatiile imposibile de mai tarziu. Evident se poate contesta si executarea silita si in mod SIGUR se va desfiinta fiindca este vorba despre o culpa clara a bancii aici, un abuz insa pana acolo ati putea repune situatia intr-o stare anterioara pe calea unei actiuni in instanta. Cu stima, av Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.