Intre cei retinuti se afla atat dr Sergiu Barsan de la Spitalul Elias, cat si patronii si administratori de la laboratoarele UROMED si CITYLAB, Semseddin Daskiran ,Suleyman Memintanli, Osman Kamal.
UPDATE ora 19:20. 26 de persoane au fost ţinute vineri seara în dosarul analizelor de laborator fictive, potrivit procurorului Bogdan Staicu. Acesta a precizat că ar putea fi emise şi alte ordonanţe de reţinere. Audierile continua si la aceasta ora.
UPDATE ora 15.00
Doctorul Sergiu Mihai Barsan de la Spitalul Elias era angajat fictiv la laboratorul UROMED, implicat in fraudare.
Cel mai probabil dr Barsan va fi retinut, alaturi de patronii a doua laboratoare de analize medicale implicate.
In dosarul medicilor care faceau trimiteri fictive pentru analize la doua laboratoare au fost invinuite 42 de persoane, dintre care 16 sunt medici de familie si medici specialisti, iar 3 medici sunt de la laboratoarele UROMED si CITYLAB.
Reteaua a fraudat Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti cu circa 500.000 de euro.
Doctorul Barsan, ridicat de la o pensiune din Mehedinti, a fost invinuit si el deoarece in calitate de medic specialist cardiolog, angajat al Spitalului Elias facea trimiteri pentru analize fictive la UROMED, unde era angajat fictiv.
Motive de retinere pentru patronii si administratorii laboratoarelor: rezultate de analize fictive pentru pacienti reali, carora li s-a pus in pericol viata
Surse judiciare nu exclud si alte retineri in acest dosar, principalii vizati fiind patronii laboratoarelor UROMED si CITYLAB, respectiv turcul Daskiran Semseddin si sirianul Osman Kamal, care, pe langa fraudarea Casei de Asigurari de Sanatate, pentru clientii reali au facut analize cu reactivi expirati si au dat rezultate prin deductie, in functie de afectiunea scrisa pe trimitere, punand astfel in pericol vietile pacientilor, spun surse judiciare in exclusivitate pentru Romania Libera.
=====
Update ora 14.00
Potrivit unui comunicat al Parchetului În cursul lunii martie 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane pentru comiterea, după caz, a infracţiunilor de:
· înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
· fals intelectual şi uz de fals;
· luare de mită;
· dare mită
Mod de actiune
Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici (19, potrivit surselor RL) şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ( doua laboratoare UROMED si CityLab – sursele rl) prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro.
Astfel, angajaţi ai celor două laboratoare în cauză, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic (specialist sau de familie), în baza căreia cei din urmă emiteau în mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că biletele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.
14.000 de bilete de trimitere pentru analize, falsificate
Biletele astfel completate (circa 14.000) de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate, ulterior, spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate.
Aproximativ 70% din activitatea celor două laboratoare de analize consta în operaţiunile fictive descrise.
Reactivi expirati pentru analize reale; rezultate fictive pentru clientii laboratoarelor
Totodată, cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice.
Oricum, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională, nu ar fi putut procesa analizele decontate de către C.A.S.M.B. – atât cantitativ cât şi calitativ.
Au existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive.
***
Până în prezent, în cauză au fost audiate circa 800 de persoane ca martori în numele cărora au fost emise fictiv bilete de trimitere.
CUCULIS SI ASOCIATII DEJA INFIINTEAZA GRUPURI DE PAGUBITI AI ACESTOR CLINICI PENTRU A-I ACTIONA IN JUDECATA IN MOD COLECTIV SI PENTRU A FORMULA PLANGERI PENALE PENTRU TOTI CEI CE SUNT RESPONSABILI DE CELE INTAMPLATE, INCLUSIV PENTRU CONDUCEREA TURCA.
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011
Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania