Ce este contractul de leasing financiar și care sunt efectele lui?
Contractul de leasing financiar este reglementat în O.G. 51/1997. Operațiunile de leasing sunt cele prin care o parte denumită locator/finanțator transmite pentru o perioada determinată dreptul de folosință asupra unui bun, al cărui proprietar este, celeilalte părți, denumită locator/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plăți periodice, denumită rată de leasing, iar la sfârșitul perioadei de leasing locatorul/finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al locatarului/utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing fără a schimba natura leasingului ori de a înceta raporturile contractuale.
Un lucru foarte important de reținut este că în cadrul acestui tip de contract există posibilitatea ca locatorul-finanțatorul să nu fie proprietarul bunului care formează obiectul derivat al contractului de leasing.
Astfel există două situații a. locatorul-finanțatorul este proprietarului bunului ce formează obiectul contractului de leasing, astfel operațiunea de leasing se încheie în momentul în care există acordul de voințe al parților cu privire la acest aspect.
b. o alta ipoteza este cea în care locatorul-finanțatorul nu este proprietarul bunului ce formează obiectul contractului de leasing, situație care poate genera două operațiuni.
Finanțatorul va primi și accepta solicitarea viitorului utilizator, iar ulterior finanțatorul va trebui să încheie un contract de vânzare cu un furnizor pentru a putea dobândi dreptul de proprietate asupra bunului ce formează obiectul contractului de leasing.
Important de reținut este că pe toată perioada în care utilizatorul beneficiază de dreptul de folosință asupra bunului ce formează obiectul contractului de leasing, trebuie să achite o anumita sumă de bani denumită rată de leasing.
În cazul în care utilizatorul nu își îndeplinește obligația de a plăti integral ratele de leasing timp de două luni consecutive, conform prevederilor art. IV din OG 51/1997 se naște dreptul finanțatorului de a rezilia contractul de leasing. Așadar, în momentul în care va aflați în imposibilitate de a achita aceste rate de leasing, trebuie să aveți în vedere că va expuneți riscului de a vi se rezilia contractul.
Ca urmare a rezilierii contractului, finanțatorul are dreptul de a cere restituirea bunului și de a cere achitarea ratelor datorate până la ajungerea la termen a contractului de leasing.
Din aceasta cauză trebuie să aveți foarte mare grija în momentul în care vi se reziliază contractul de leasing pentru că veți fi obligat la restituirea bunului, dar și la plata ratele de leasing datorate.
La sfârșitul perioadei pentru care s-a încheiat contractul de leasing, utilizatorul are un drept de opțiune, în sensul că acesta poate să cumpere bunul ce formează obiectul contractului de leasing. În cazul în care finanțatorul nu îi respectă utilizatorului dreptul de a cumpăra bunul ce a făcut obiectul contractului de leasing, acesta poate solicita instanței să pronunțe o hotărâre judecătorească care să țină loc de act de vânzare, dar și daune interese.
Mai mult, conform prevederilor legale ale art. 1 utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârșitul perioadei de leasing, dacă părțile convin astfel și dacă achită toate obligațiile asumate prin contract.
Este esential sa aveti de partea dvs. in semnarea tranzactiilor / contractelor, parte de sfaturile cele mai bune si mai actualizate din piata.
Pentru asta am pus mai jos la dispozitia Companiilor, numerele de telefon pentru ca tranzactiilor lor sa fie SIGURE.
Buna ziua
Ma numesc Atanasoaei Maria administrator al firmei SC CAEC SRL – Dumesti, jud. Iasi.
Aceasta societate a fost infiintata de tatal meu in anul 1994, toata familia facand parte ca asociati ( 6 copii si parintii ). Dupa decesul lui s-a hotarat ca eu impreuna cu mama sa fim administratori, societatea având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor , plante leguminoase si plante producătoare de seminte oleaginoase .
Datorită faptului ca se impunea necesitatea unui tractor in activitățile agricole , am hotărât sa contractam prin leasing financiar si in anul 2015 am contactat BNP Paribas Lease Group IFN S.A , în prezent , BNP Paribas Leasing Solution IFN S.A prin care am contractat tractorul ce face obiectul Contractului de Leasing Financiar LF 156/21.07.2015 si contract de fidejusiune din 21.07.2015. Contractul a fost semnat de mama ( administrator)- girant, Atanaoaei Ovidiu ( asociat) – girant, Atanasoaei Mari administrator ( girant ) si Atanasoaei Miliuta – girant ( nu face parte din societate ). Ratele au a fost achitate la termen ( cu banii de la APIA) , până în anul 2017 , când societatea a devenit inactivă până la data de 19.07.2021 conf. Deciziei de reactivare nr.18633/19.07.2021 emisa de AJFP Iasi.
Mentionez ca pe 30 dec.2016 am avut un incediu in care 80% din locuinta a fost arsa, odata cu ea si actele societatii. Din anul 2017 ratele ptr contractul de Leasing financiar au fost achitate de fratele meu Atanasoaei Ovidiu si de mama mea Atanasoaei Elena , conform fisei partener de la PARIBAS. Acest contract trebuia sa se deruleze pana in martie 2021 dar in noiembrie 2019 au reziliat contractul
Deoarece sumele de plata lunare erau foarte mari , invocând faptul că au fost plătite dobânzi , penalitati si comisioane , iar rata principala a ramas neachitata , în data de 30.01.2020 aceasta s-a adresat biroului BEJ Elesei Beniamin din Iași ptr executarea creantei , existând in mod constant depuneri de sume frecvente Fac precizarea că în lunile ianuarie, februarie si martie 2020 au fost făcute depuneri de către fratele meu , perioada in care ei depuse procedură de executare silită prin executorul judecătoresc .
In data de14.04.2020 a fost emisă Somatie Instituire Poprire pe veniturile salariale conform Încheierii domn 11.02.2020 pronunțată de Judecătoria Iași, în sume de : 12291,16 euro reprezentand capital ramas de facturat cu dobânzi si comisioane incluse , plus 49996,48 lei , reprezentând 13931, 87 lei penalitati la data rezilierii , 28066,12 sold restant , 224 euro costuri juridice, 282,04 dobânda rămasă de plata si 7998,49 lei cheltuieli de executare .
Începând cu luna apriliei 2020 mi – au fost retrase din salariu sume intre 1400 – 1700 de lei lunar , pana in prezent , procedură de executare fiind in derulare până la achitarea tuturor sumelor.
In 23 10.2020 utilajul a fost ridicat in prezenta a doua pers. din cadrul INSPECTORATULUI DE JANDARMI IASI si a avocatului din partea BNP PARIBAS. Verbal i s-au cerut fratelui meu prezent la acea actiune suma de 25 mii EURO iar fratele nu le-a putut oferi decat 15 mii EURO ceea ce nu a dus decat la ridicarea utilajului.
Pentru depunerea actelor – refacute la ANAF, am solicitat societatii de leasing sa –mi trimita un desfasurator la zi . În acest sens , precizez ca , la data de 29.07.2021 am.primit o inștiințare de plata cu sumele de 15732 euro plus 31749,47 lei , sume actualizate : sold restant ( facturi emise si neachitate)11.303,48lei, penalizari calculate pana la data prezentei( 29.07.2021)- 20.445,99lei, capital ramas de facturat+VR11.785,12 EUR , penalizari la capital – 3.341,08 EURO, comision lunar- 190,64, penalizari la comision – 54,05 EURO, dobanda ramasa de rambursat – 282,04 EURO, penalizari la dobanda – 79,96 EURO, cu mentiunea ca – citez ,,A FOST INCLUSA SI ULTIMA INCASARE DE LA BEJ ELISEI DIN 29.07.2021 IN CUANTUM DE 1550,66 LEI. MENTIONAM CA SUMELE INCASATE AU FOST ALOCATE PE COSTURI DE DEPOZITARE SI PARTIAL PE SOLD ,, ( nu am citit cuvantul depozitare in contract).
Cu privire la titlul executoriu, precizez ca , în conformitate cu dispozițiile art. 8 din OG nr.51/1997 privind operațiunile de leasing si societatile de Leasing, în forma de la data
încheierii contractului , contractul de Leasing nu constituie titlu executoriu , daca utilizatorul predă bunul in cazul rezilierii contractului din vina exclusivă a utilizatorului . Contractul de Leasing nu e titlu executoriu, daca contractul a fost reziliat pentru neplata si utilajul a fost restituit , asa cum s-a intamplat in cazul de fata , utilajul a fost restituit conform Procesului-verbal de predare din dată de 23 10.2020 .
Mentionez faptul ca pe data de 6 martie 2020 m-am internat in spital unde mi s-a descoperit neoplasm mamar de san. In urma acestui rezultat am inceput procedurile de chimioterapie , ultima fiind pe 30 sept. 2020. In 5.11.2020 am fost internata pentru operatie – 9.11.2020. Pe data de 12 .11.2020 am fost externata cu 14 zile c.m. Fiind cadru didactic am inceput activitatea in ianuarie dar online din cauza pandemuei. In aceasta perioada am prinit notificare de la ANAF ca am de depus actele pentru anii 2015 si 2016 ( nu am avut contapil) ori eu nu stiam sa le fac. Pentru refacerea lor mi-a luat timp si asa am apelat si la PARIBAS unde am descoperit ce este de plata . Nu am primit nicio instiintare ( mi-am schimbat adresa intre timp) ci doar la scoala in urma retinerii, fiind tot online.
Vin sa va intreb cu deosebit respect :
Ce actiune pot sa inaintez impotriva acestei firme de leasing?
(Ceilalti giranti nu au nici un venit)
In conditiile in care am facut un imprumut in banca pentru refacerea casei si platesc lunar 2100lei, am poprirea 1/3 din tot salariul , nu-mi pot permite sa ies la pensie desi trebuia sa fie de 3 ani.
Cu respect Atanasoaei Maria
VA MULTUMESC
Buna ziua, am primit mesajul dvs. va rog sa ne contactati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis.