Cuculis si Asociatii formeaza un nou grup de dosare pentu despagubirea fostilor angajati M.A.I.

CADRELE  M.A.I.  AU  DREPTUL  LA  DESPAGUBIRI

 

            Fostii angajati ai M.A.I care au fost trecuti in rezevera pentru cauze medicale, respectiv se incadreaza in gradele de invaliditate prevazute de H.G 1083/2008. Deoarece hotărârea de guvern numărul 1083/2008 este emisă pentru punerea în executare a Legii 360/2002 art. 28 lit. m, ceea ce presupune retroactivitate, având în vedere faptul că fostii angajati M.A.I., prin decizie medicală au fost încadrați la pensionare în gradele I, II, III invaliditate urmare a afecțiunilor dobândite în timpul și din cauza serviciului în poliție pot  solicitt instanței de judecată ca prin hotărârea ce o va da să oblige pârâții la plata sumelor  prevazute de HG1083/2008.

            Despăgubirile acordare în temeiul nr.HG 1083/10.09.2008 constituie potrivit art. 5 alin. 1 “Forme de sprijin cu destinație specială” și nu funcționează pe principiul unei asigurări de viață, sănătate și bunuri în sensul definit de art. 9 din Legea 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România și /sau art. 2 pct. 1 din Legea nr. 32 din 23 aprilie 2000 privind societățile de asigurare și supravegherea asigurărilor.Articolul 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului “prevedea faptul ca polițistul are dreptul la asigurare de viață, sănătate și bunuri în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.La data intrării în vigoare a nr.HG 1083/10,09.2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor – 01.01.2009 – textul care consfințește dreptul polițiștilor la acordarea despăgubirilor a fost modificat prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 în următoarea formă: polițistul are dreptul la: – m) asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

            În acest fel a fost înlăturat orice dubiu cu privire la regimul juridic al despăgubirilor în sensul că sumele eventual acordate nu sunt echivalentul sumei asigurate plătită în baza unui contract de asigurare, ci constituie, așa cum a arătat nr.HG 1083/10.09.2008, o formă de sprijin pentru polițistul căruia, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, îi este afectată sănătatea, își pierde viata sau îi sunt distruse bunurile personale.Modificata textului art. 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002.- prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 a fost determinată, așa cum o arată și motivația din preambulul ordonanței, de următoarele considerente de legiferare.

            “Polițistul rănit” nu este polițistul care “în timpul și din cauza serviciului în poliție”, a suferit o rană, ci potrivit nr.HG 1083/10.09.2008, este polițistul supus în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, independent de voința lui, efectelor unor cauze vătămătoare în urma cărora îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismului”. nu poate surveni oricând în timpul și din cauza serviciului în poliție” adică oricând între momentul dobândirii calității, de funcționar public cu statut special – polițist – și momentul pierderii acestei calități, spre exemplu la domiciliul polițistului, noaptea în somn, în timp ce acesta efectuează concediul de odihnă etc., ci numai in condițiile în care îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismului “în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

            Polițistul invalid nu este polițistul care a fost clasat inapt pentru serviciul polițienesc din cauza vreunei boli apărute “in timpul și din cauza serviciului în poliție”, ci, potrivit nr.HG 1083/10 09.2008, este polițistul rănit, clasat inapt pentru serviciul polițienesc de către comisiile de expertiză medicală și evaluare a capacității de muncă”.

         Din coroborarea prevederilor legale mai sus arătate, reiese faptul că, în situația producerii riscurilor specifice activității de poliție, riscuri printre care se enumeră și invaliditatea de grad III, începând cu data intrării în vigoare a nr.OUG 143/2009, adică începând cu luna noiembrie 2008, polițiștii beneficiau, prin efectul legii, de despăgubiri.

Cristiana Florea
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
www.indrumari-juridice.eu
tel. 0722.298.011
        031.412.48.88
One comment to “Cuculis si Asociatii formeaza un nou grup de dosare pentu despagubirea fostilor angajati M.A.I.”
  1. Bună seara ! Despre sumele compensatorii pe care trebuia să le primească polițiștii de penitenciare trecuți în rezervă, puteți să-mi spuneți dacă am putea să le recuperăm ? Mulțumesc !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.