Cum Se Poate Anula O Fila Cec In Alb Sau Completata – Legea Cambiei Cecului si Biletului La Ordin

Cu pot proceda pentru anularea unei file cec?

In cazul in care s-a pierdut o fila cec, trebuie sa apelez la avocat si dupa sa depun actele la instanta; pentru ca instanta  sa emita o hotarare care anuleaza fila cec?

 

Pierderea filei trebuie constatata printr-o hotarare judecatoreasca ce va declara fila de CEC nula.

Procedura de anulare a unei file CEC pierduta este cuprinsa in Legea59/1934, art. 67-72.

Ce acte avem nevoie pentru anularea unei file cec?

– : – adresa emisa de catre banca, din care sa reiesa ca fila CEC pierduta a fost inregistrata la Centrala Incidentelor de Plati.

Legislatia aplicabila?:

3. Orice persoană fizică sau juridică, care a pierdut, căreia i – a fost furat sau care a distrus unul sau mai multe formulare de cec, completate sau în alb, pentru apărarea propriilor interese, va semnala imediat incidentul de plată unei persoane declarante – bancă. Solicitantul şi persoana declarantă – bancă vor completa formularul intitulat DECLARAŢIE DE PIERDERE/FURT/DISTRUGERE/ANULARE A CECURILOR, conform modelului din anexa nr. 4A, transmis de către persoana declarantă – bancă la C.I.P. în aceeaşi zi bancară.
În cazul în care banca trasă a avut iniţiativa retragerii din circulaţie a unor formulare de cec şi nu le – a recuperat în totalitate, aceasta va întocmi Declaraţia de Pierdere/ furt/ distrugere/ anulare care va conţine cecurile nerecuperate de la clienţi şi anulate.
Declaraţia se va întocmi în minimum 4 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
– exemplarul 1 – transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
– exemplarul 2 – transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
– exemplarul 3 – transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei fizice sau juridice de către persoana declarantă – bancă;
– exemplarul 4 – remis persoanei fizice sau juridice în momentul întocmirii declaraţiei. În cazul în care această declaraţie este incompletă, persoana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare. La eliberarea carnetelor de cecuri, băncile şi, respectiv, “Serviciul centrala incidentelor de plăţi” din centrala Băncii Naţionale a României sau “Birourile incidente de plăţi” din sucursalele Băncii Naţionale a României îşi vor atenţiona clienţii asupra consecinţelor ce pot apărea în cazul nedeclarării imediate a instrumentelor pierdute/furate/distruse/anulate, putând încheia cu aceştia o convenţie de declarare a acestui tip de incident.
În momentul în care o persoană fizică sau juridică solicită unei persoane declarante – bancă anularea propriilor cecuri completate sau în alb, aceasta este obligată să reţină respectivele instrumente şi, ulterior, să le remită băncii trase pe baza unui proces – verbal. – instiintare emitent (tras) despre pierderea filei CEC (daca a pierdut-o beneficiarul) – cerere anulare titlu, facuta catre presedintele tribunalului de la locul de plata al CEC-ului. cererea va trebui sa arate mentiunile esentiale ale CEC-ului. * presedintele va emite o ordonanta de anulare care se va publica in MO.

Unde pot sa depun actele?

Trimiteti solicitarea pe avocat@indrumari-juridice.eu

av Cuculis Adrian 0314124888

 

One comment to “Cum Se Poate Anula O Fila Cec In Alb Sau Completata – Legea Cambiei Cecului si Biletului La Ordin”
  1. Buna dimineața. Poate fi anulata in instanta o hotarare judecătorească de executare silită ,prin anularea filei cec,eliberata de o firma,ca si garantie,catre o alta firma,avand in vedere urmatoarele aspecte:
    1.pe fila cec este mentionata ca si creditor o firma care a fost cumparata de o alta firma,iar aceasta din urma a introdus cecul in banca,in vederea recuperarii unor sume de la debitor;
    2.pe fila cec este inscris un cont care,cu cca 3ani inainte de infiitarea popririi catre debitor,acel cont a fost inchis,iar creditorul a fost notificat prin e_mail,solicitandu-se returnarea filei cec vechi si reinnoirea garantiei,cu o fila cec pe care sa fie trecut contul nou,notificare neluata in seama de creditor.
    Va multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.