Despagubiri divort noul cod civil , avocat divort Bucuresti –

In ce Fel si Cat – Despăgubirile în procesul de divorț

Spre deosebire de vechiul Cod al familiei care nu oferea posibilitatea soțului nevinovat să solicite celuilalt soț o reparare a prejudiciului provocat prin desfacerea căsătoriei, actualul Cod civil introduce dreptul la despăgubiri de care beneficiază soțul nevinovat, care a fost prejudiciat prin divorț.

Dreptul la despăgubiri este apreciat ca având un rol atât preventiv, cât și sancționator în ceea ce privește comportamentele neglijente şi dăunătoare ale soților, care în final duc la destrămarea relațiilor de căsătorie.

Despăgubirile care se pot solicita în acest temei se acordă separat față de alte drepturi patrimoniale care pot fi solicitate de soțul interesat în cazul divorțului, cum ar fi posibilitatea de a cere partajarea bunurilor comune, dreptul la anularea actelor încheiate în frauda celuilalt soț ori dreptul la pensie de întreținere (care poate aparține, după caz, soțului divorțat sau copilului minor).

Dreptul la despăgubiri este definit de art. 388 din Codul civil ca acel drept „distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut laart. 390”, prin care „soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească”, fiind inspirat din legislația franceză, mai precis dintr-o variantă mai veche a actualului art. 266 din Codul civil francez.

Prestația compensatorie la care se referă textul citat are o sferă de aplicare practică destul de redusă. Ea are scopul reparării dezechilibrului semnificativ pe care divorțul îl determină în condițiile de viață ale unuia dintre soți, dar se aplică numai în situația în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

0314124888

20 comments to “Despagubiri divort noul cod civil , avocat divort Bucuresti –”
  1. Buna ziua, sunt cu sotul meu de 15 ani de 8 ani casatoriti, avem o fetita de 6,6luni impreuna, sotul meu s a trecut in timpul casatoriei cu mine in acte necasatorit si a instrainat casa , a cumparat in timpul casatoriei cu mine 2 imobile si o masina care le a pus pe numele altor persoane,care nu au nici o legatura ci mine sau cu copilul meu, ce pot face in acest sens, eu si copilul nu avem drepturi???
    Multumesc

    • Stimata doamna, sotul dvs. este bun de un frumos dosar penal daca nu scoate banii repede si daca dvs. nu luati legatura cu noul proprietar prin care sa fiti si dvs. de acord cu vanzarea. Este ceva inadmisibil. Puteti anula orice fel de contract de vanzare cumparare. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  2. Buna ziua, as dori sa stiu daca in urma divortului ramin restante pe numele reclamantului cum ar fi : restante la banca neplatite, precum si datorii la intretinere, poate fi obligat paratul la plata unei sume compensatorii sau obligarea acestuia de a contribui la plata acestora pina la stingerea datoriilor. Va multumesc

    • Este o discutie mai ampla. In realitatea juridica din Romania nu exista cesiunea datoriilor, fapt pe care dvs. il explicati mai sus. De altfel sa stiti ca desi avem o asemenea situatie, exista hotarari de impartire a datoriilor insa ele reprezinta un caz izolat. Contractul este cel care stabileste intinderea obligatiilor si de altfel singura varianta prin care puteti transa situatia este instanta de judecata. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  3. Buna ziua! Printr-o hotarare judectoreasca de divort, printre alte obligatii, s-a stabilit si ca sotul vinovat de desfacerea casatoriei sa-i plateasca fostei sotii o prestatie compensatorie lunara. Sotul si-a onorat aceasta obligatie pe parcursul a 8 luni, ulterior, de aproxiamtiv 1 ani si cateva luni nu a mai platit aceasta prestatie lunara. Exista in caest cay indeplinite prevederile art. 378 din Codul Penal? Ar putea fi incadrata drept infractiune aceasta fapta? multumesc

  4. Buna ziua! Intrebarea mea : Daca un preot pierde in urma divortului dreptul la desfasurarea activitatii profesionale si dreptul de a folosi casa parohiala in contextul infidelitatii sotiei, poate cere despagubiri? Multumesc!

      • Buna seara ,l am dat in judecată pe sotul meu pentru ca avea o relație extraconjugală și a început sa ma vata ,avem impreuna 2 copii minori ,o casa construită din temelii ,as vrea sa stiu dacă acum am aflat ca amanta e însărcinată ,va avea aceleași drepturi ca și copii mei ,cum se va calcula pensia de întreținere !ca mulțumesc

  5. Buna ziua , am 2 intrebari ….1 . Pot cere despagubiri ?
    2 .il pot decadea din drepturile parintesti ?
    Situatia este urmatoarea: sunt casatorita de 7 ani , ave- 2 fetite una de 6 ani si una de 10 luni , in urma cu 9 luni imediat dupa nasterea cele-i mici el a parasit domiciliul conjugal pt o alta femeie mult mai mare ca el si ca mn , nu mai cauta copii deloc nici macar un tel nu da sunt blocata peste tot la el nu se ocupa de educatia lor de nimik ce tine de ele nici financiar nu le ajuta se ocupa de copilul aceste-i femei in timp ce de ele nici nu vrea sa auda , in timpul casatoriei era violet verbal si aplica corecti fizice fetei din orice , tin sa precizez ca are probleme cu alcolul , beia si peste fata cand eram la munca si ramane-a el cu ea facea chefuri cu diferiti barbati cu care consuma alcol peste copil pana adormea si ramanea fata doar cu cate unu din acesti barbati beat fiind si el , el a fost cel care a cerut divortul dar in instanta zice ca vrea drepturi la copii desi nu face nimik in privinta asta fata cea mare sa detasat de el iar cea mica nu il cunoaste , pe mn ma umilit si ia permis si aceste-i femei sa ma sune si sa ma injure si sa ma jigneasca cum ia venit la gura .
    Ce pot face cu el ????
    As vrea sa cresc fetele linistite departe de alcolul lui si al socrului care si el la randul lui are aceias-i problema

    • Decaderea din drepturile parintesti, incepe cu o cerere intemeiata catre protectia copilului. Sunt multe de discutat pe marginea acestui subiect, va rog daca aveti timp si puteti sunati-ne la 0722298011 . Cu stima, av. drd. Cuculis

  6. Buna ziua dl.avocat.
    Ma scuzati ca va deranjez cu o intrebare personala .

    Fratele meu a divoratat recent (26.09.2019).

    Motivul pentru divort a fost infidelitatea sotiei,din pacate la mijloc este un copil de 14 ani care a ales pe taica-sau si stau impreuna la parintii nostri.

    Am dori sa aflam conform Legii –sotul inselat poate cere despagubire morala ptr.a compensa dezechilibrul cauzat de separare.

    Mentionez ca inaintea casatoriei au stat impreuna 3 ani si au avut o casnicie de 17 ani.

    Nu au facut nici partajul bunurilor comune ( in cazul acesta fosta sotie a avut un apartament inaintea casatoriei ,iar restul bunurilor mobilier,aparate electrice etc. au fost comune).

    Conform legii are dreptul la despagubire ? + partaj ?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns .

    Cu stima.

  7. Buna ziua, in urma mai multor violente domestice ( am integistrari audio pe care insa nu am indraznit sa le depun cu o plangere la politie) am plecat de acasa cu cei doi copii de 3 respectiv 5 ani, am decis sa avem o perioada de separare si sa ne gandim la divort.Pana acum am inpartit copii cateva zile la sot si cateva la mine, de o saptaman au fost bolnavi si am decis sa fie cu mine pana is revin total, iar de maine se inpune restrictia circularii si in cursul zilei pentru prevenirea raspandirii Coronavirusului, i-am comunicat sotului ca in aceasta perioada ar fi bine sa ramana cu mine, sa nu ii plinbam de ici pe colo. El a reactionat foarte agresiv si m-a amenintat ca nu am dreptul sa ii privez sa se vada.Ce pot face in aceasta situatie care nu tine neaparat de mine dar as vrea sa imi protejez copiii de riscuri inutile.

  8. Buna ziua,DL Avocat! Va rog frumos sa-mi spuneti in cazul unui divort la partajarea bunurilor, conform legii, de exemplu sotia poate sa aiba pretentii materiale asupra apartamentului proprietatea sotului in care locuiesc de 7 ani de cand sunt si casatoriti? In situatia in care sotul este proprietarul apartamentului, conform legii, sotia ce drepturi materiale ar putea avea sau despagubiri din partea sotului. Sotii au si 1 copil minor. Va multumesc frumos!

  9. Buna ziua,

    In urma unei discutii avute intr-o seara, sotul meu a parasit domiciliul conjugal, mutandu-se la parinti, blocandu-me pe telefon timp de 2 luni, dupa care a sustras din banca, economiile comune, contul in care erau fiind pe numele lui. Intrebarea mea este : ii pot cere daune morale, pentru felul in care a procedat, mai ales avand in vedere ca in urma cu 2 ani am suferit de o boala oncologica, relatiile nostre degradandu-se in urma acestui eveniment, iar aceasta perioada stresanta imi putea afecta sanatatea? Si banii pe care i-a scos din banca, mai pot avea jumatate din ei?

    Multumesc,

  10. Buna ziua,
    Eu si sotul meu suntem casatoriti de 9 ani timp in care am cumparatat 2 proprietati: o casa in UK si un apartament in Romania. Ambele proprietati sunt pe numele meu, pentru cea din Romania a semnat act de separare a bunurilor pentru ca are un istoric negativ cu banca. Proprietatile le-am cumparat din propriile surse financiare. In caz de divort, cum se impart aceste bunuri?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.