Despagubiri divort noul cod civil , avocat divort Bucuresti –

In ce Fel si Cat – Despăgubirile în procesul de divorț

Spre deosebire de vechiul Cod al familiei care nu oferea posibilitatea soțului nevinovat să solicite celuilalt soț o reparare a prejudiciului provocat prin desfacerea căsătoriei, actualul Cod civil introduce dreptul la despăgubiri de care beneficiază soțul nevinovat, care a fost prejudiciat prin divorț.

Dreptul la despăgubiri este apreciat ca având un rol atât preventiv, cât și sancționator în ceea ce privește comportamentele neglijente şi dăunătoare ale soților, care în final duc la destrămarea relațiilor de căsătorie.

Despăgubirile care se pot solicita în acest temei se acordă separat față de alte drepturi patrimoniale care pot fi solicitate de soțul interesat în cazul divorțului, cum ar fi posibilitatea de a cere partajarea bunurilor comune, dreptul la anularea actelor încheiate în frauda celuilalt soț ori dreptul la pensie de întreținere (care poate aparține, după caz, soțului divorțat sau copilului minor).

Dreptul la despăgubiri este definit de art. 388 din Codul civil ca acel drept „distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut laart. 390”, prin care „soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească”, fiind inspirat din legislația franceză, mai precis dintr-o variantă mai veche a actualului art. 266 din Codul civil francez.

Prestația compensatorie la care se referă textul citat are o sferă de aplicare practică destul de redusă. Ea are scopul reparării dezechilibrului semnificativ pe care divorțul îl determină în condițiile de viață ale unuia dintre soți, dar se aplică numai în situația în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

0314124888

7 comments to “Despagubiri divort noul cod civil , avocat divort Bucuresti –”
  1. Buna ziua, sunt cu sotul meu de 15 ani de 8 ani casatoriti, avem o fetita de 6,6luni impreuna, sotul meu s a trecut in timpul casatoriei cu mine in acte necasatorit si a instrainat casa , a cumparat in timpul casatoriei cu mine 2 imobile si o masina care le a pus pe numele altor persoane,care nu au nici o legatura ci mine sau cu copilul meu, ce pot face in acest sens, eu si copilul nu avem drepturi???
    Multumesc

    • Stimata doamna, sotul dvs. este bun de un frumos dosar penal daca nu scoate banii repede si daca dvs. nu luati legatura cu noul proprietar prin care sa fiti si dvs. de acord cu vanzarea. Este ceva inadmisibil. Puteti anula orice fel de contract de vanzare cumparare. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  2. Buna ziua, as dori sa stiu daca in urma divortului ramin restante pe numele reclamantului cum ar fi : restante la banca neplatite, precum si datorii la intretinere, poate fi obligat paratul la plata unei sume compensatorii sau obligarea acestuia de a contribui la plata acestora pina la stingerea datoriilor. Va multumesc

    • Este o discutie mai ampla. In realitatea juridica din Romania nu exista cesiunea datoriilor, fapt pe care dvs. il explicati mai sus. De altfel sa stiti ca desi avem o asemenea situatie, exista hotarari de impartire a datoriilor insa ele reprezinta un caz izolat. Contractul este cel care stabileste intinderea obligatiilor si de altfel singura varianta prin care puteti transa situatia este instanta de judecata. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  3. Buna ziua! Printr-o hotarare judectoreasca de divort, printre alte obligatii, s-a stabilit si ca sotul vinovat de desfacerea casatoriei sa-i plateasca fostei sotii o prestatie compensatorie lunara. Sotul si-a onorat aceasta obligatie pe parcursul a 8 luni, ulterior, de aproxiamtiv 1 ani si cateva luni nu a mai platit aceasta prestatie lunara. Exista in caest cay indeplinite prevederile art. 378 din Codul Penal? Ar putea fi incadrata drept infractiune aceasta fapta? multumesc

  4. Buna ziua! Intrebarea mea : Daca un preot pierde in urma divortului dreptul la desfasurarea activitatii profesionale si dreptul de a folosi casa parohiala in contextul infidelitatii sotiei, poate cere despagubiri? Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.