Drepturile Fundamentale-Asistenta Medicala Primara

ASISTENTA MEDICALA PRIMARA

CONSIDERATII GENERALE

Asistenta Medicala Primara

In contextul tot mai specializat al activitatilor umane se circumscrie si asistenta medicala, sens in care se naste intrebarea fireasca legata de intinderea obligatiilor medicului de familie, ca prim contact al pacientului cu un reprezentant al sistemului de sanatate.

Legea 95/2006 reglementeaza astfel obligatiile legale ale medicului de familie prin art. 77 lit.a si urmatoarele, ca fiind:

a) intervenții de primă necesitate în urgențele medico-chirurgicale, precum și în afecțiunile acute;

b) activități de medicină preventivă;

c) activități medicale curative;

d) activități de îngrijire la domiciliu;

e) activități de îngrijiri paliative;

f) activități de consiliere;

g) alte activități medicale, în conformitate cu atestatele de studii complementare;

h) activități de învățământ în specialitatea medicină de familie, în cabinetele medicilor instructori formatori;

i) activități de cercetare științifică;

j) activități de suport;

k) acordarea de consultații prevăzute la lit. a) înregistrate prin sistemul național de urgență, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie.

In completarea art.77 ca raspuns la complexitatea activitatii medicale primare raportat la locul unde aceasta se desfasoara si la situatiile concrete in care aceasta are loc, art. 79 din Legea nr. 95/2006 completeaza gama de servicii cu serviciile medicale esentiale, serviciile medicale extinse si serviciile medicale aditionale, ele fiind reglementate astfel:

Art. 80 din Legea nr. 95/2006

(1) Serviciile medicale esențiale sunt acele servicii, definitorii pentru domeniul de competență al asistenței medicale primare, care sunt oferite de toți medicii de familie în cadrul consultației medicale.

(2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt următoarele:

a) intervenții de primă necesitate în urgențele medico-chirurgicale;

b) asistența curentă a solicitărilor acute;

c) monitorizarea bolilor cronice, care cuprinde: supraveghere medicală activă pentru cele mai frecvente boli cronice, prescripții de tratament medicamentos și/sau igieno-dietetic, coordonarea evaluărilor periodice efectuate de către medici de altă specialitate decât cea de medicină de familie;

d) servicii medicale preventive, precum: imunizări, monitorizarea evoluției sarcinii și lăuziei, depistare activă a riscului de îmbolnăvire pentru afecțiuni selecționate conform dovezilor științifice, supraveghere medicală activă, la adulți și copii asimptomatici cu risc normal sau ridicat, pe grupe de vârstă și sex.

Art. 81 din Legea nr. 95/2006

Serviciile medicale extinse sunt acele servicii care pot fi furnizate la nivelul asistenței medicale primare în mod opțional și/sau în anumite condiții de organizare, precum:

a) servicii speciale de consiliere;

b) planificare familială;

c) unele proceduri de mică chirurgie;

d) servicii medico-sociale: îngrijiri la domiciliu, îngrijiri terminale.

Art. 82 din Legea nr.95/2006

Serviciile medicale adiționale reprezintă manopere și tehnici însușite de medicii practicieni, certificate prin atestate de studii complementare și/sau care necesită dotări speciale.

Cadrul de reglementare al asistentei medicale primare este in masura sa reflecte complexitatea obligatiilor medicului de familie in raport de obligatiile legale in ceea ce priveste asistenta medicala, cunoasterea acestor obligatii facand posibila o mai corecta si concreta abordare a relatiei medic – pacient in acest context.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.