Executarea silita a minorilor si masurile luate impotriva minorilor

3.3 Executarea silita a masurilor privitoare la minori:

In esenta, atunci cand un parinte nu respecta dispozitiile instantei de judecata sau masurile stabilite printr-o intelegere notariala referitoare la un copil, celalalt parinte are la indemana cateva solutii juridice, intre care cel mai des uzitata este recurgerea la executarea silita.

Prin definitie, intr-un caz de alienare parentala nerespectarea masurilor va avea la baza refuzul copilului. Parintele debitor “ar vrea” sa respecte masurile stabilite, dar se afla in imposibilitate nu din propria-i vointa, ci pentru ca minorul “nu doreste” ori “refuza” sa respecte masurile.

De exemplu, programul de relatii personale stabilit in favorea parintelui creditor nu se va respecta, pentru ca minorul va refuza sa petreaca timp alaturi de acesta.

Intr-o astfel de situatie, dapa eforturile executorului si ale Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (care ajunge sa fie implicata obligatoriu in caz intr-o astfel de ipoteza), se ajunge, in final, dupa multe luni in care se desfasoara diverse proceduri, strict la santionarea financiara a parintelui debitor, in sensul ca o instanta de judecata va stabili o amenda in sarcina acestuia.

Uneori, executorul judecatoresc va decide si formularea unei plangeri penale impotriva parintelui debitor pentru nerespectarea masurilor, chestiune care se incheie, in cel mai rau caz pentru parintele debitor, cu amendarea (penala) a acestuia (infractiunea prevede si pedeapsa cu inchisoarea, insa, noi nu am intalnit inca, in practica noastra, o astfel de masura pentru un caz de alienare parentala).

Cu alte cuvinte, daca este vorba despre un caz de alienare parentala si daca parintele debitor este suficient de ferm in pozitia sa, cel mai probabil rezultat negativ pentru el al procedurii de executare silita va fi suportarea unor consecinte de ordin financiar.

Uneori, dar extrem de rar, dupa mai multe cicluri de executare silita (care se vor intinde oricum, pe cativa ani de zile), este posibil ca parintele debitor sa riste un litigiu prin care sa fie solicitata decaderea sa din drepturile parintesti.

In timp, este perfect posibil (astfel se si intampla in practica) ca parintele alienat sa nu aiba suficiente resurse de timp, resurse financiare sau energie pentru a urmari, in mod constant si dedicat, o procedura de executare silita de acest tip. Iar, daca o face, dar parintele alienator a fost suficient de dedicat la randul sau mentinerii situatiei de alienare parentala, este foarte probabil ca relatia cu copilul sa fie ireparabila la momentul, oricum incert, in care eforturile de executare silita vor da vreun rod.

Singura sansa reala a parintelui alienat esta ca, pe parcursul procedurii de executare silita, parintele alienator sa isi epuizeze inainte sa proprile-i resurse de bani, timp si energie si, astfel, sa cedeze si sa renunte la comportamentul alienator.

Prin urmare, executarea silita in formulare actuala este axata mai degraba pe sanctiunii indreptate asupra parintelui alienator si nu pe solutii concrete de remediere a relatiei disfunctionale existente intre copil si parintele alienat.

Toata aceasta posibila desfasurare viitoare a procedurii de executare silita este usor de intuit (sau poate fi usor aflata din discutiile cu un alti parinti implicati in situatii similare sau chiar de pe internet) de catre un parinte alienator, sens in care acesta nu poate fi decat incurajat in a-si continua strategia de alienare pe termen lung.”

18 comments to “Executarea silita a minorilor si masurile luate impotriva minorilor”
  1. Buna ziua. O intrebare scurta: am primit executarea pt minor(copilul are 9 ani jumate, mama a castigat procesul,copilul este la mine,copilul nu vrea sub nicio forma sa vorbeasca cu mama ,ma rog de el sa ne intalnim, il pacalesc,dar nu vrea pe motivul ca ne a parasit). Ce este de facut in situatia aceasta? Eu ca tata ce patesc?

  2. Bună seara!
    Şi dacă minorul, agresat şi hărţuit de părintele pretins alienat şi în “ajutor” de “haită” juridică, refuză să mai fie expus abuzurilor fizice şi emoţionale ale pretinsului “părinte alienat”?
    Respectiv o “mamă” (o curvă) care “trânteşte” un copil cuiva doar pentru a-l jecmăni prin “cointeresaţi”, în timp ce înscenează rolul de victimă cu lacrimi de crocodil şi speculează lipsa obligativităţii instanţelor de a asculta relatările copilului privind vătămările suferite, pentru că acesta (copilul) care nu a împlinit (fix) 10 ani.

    • “Prin urmare, executarea silita in formulare actuala este axata mai degraba pe sanctiunii indreptate asupra parintelui alienator si nu pe solutii concrete de remediere a relatiei disfunctionale existente intre copil si parintele alienat.”

      Cu alte cuvinte, urmare a “greşelilor” (din interes) ale unor “instanţe” şi ale unor călăi (zişi “executori” cointeresaţi material) este sancţionat financiar (silit) un copil împreună cu părintele pretins “alienator” (la care copilul s-a refugiat, motivat).
      Adică aceştia ar putea ajunge, fără resurse financiare, “pe stradă” (prin executare silită).

      Întrebarea (psihologică) este dacă părintele salvator (real) va ierta haita “juridică” care l-a agresat şi păgubit pe el şi pe copil (din interese de “gaşcă”) sau se va răzbuna “greşind” la rândul său agresorilor, mai devreme sau … mai târziu?
      Cu mijloacele şi metodele lui 🙂

  3. Bună ziua, va scriu in speranța că tot căutând voi găsi un ajutor.sunt divorțată de 3ani, mi-am pierdut fetița în judecătorie datorita alienării parentale din pricina tatălui și a bunicilor paterni.de 3ani o văd doar in fața scării câteva minute la 1 săptămâna sau 2saptamani.Ma lupt cu DGASPC Brăila (că din această localitate sunt)cu DAS cu tribunalul pentru consiliere fiindcă e tot ce mi-a rămas de solicitat având în vedere că judecătoria a dat acest copil tatălui doar pentru că a fost ascultată in nenumărate rânduri începând de la vârsta de 7ani și i s a oferit libertate maximă pe când eu o îndrumam la învățare și un program adaptat unui copil de vârsta ei.desi s a stabilit tot de către un judecător că există alienare din păcate nu pot face nimic…..nu știu unde să cer ajutor sau ce sa fac…. timpul trece iar pe mine mă arde durerea de a nu putea petrece timp cu copilul meu…..este un abuz psihologic acolo și nu pot face nimic sa înceteze acest lucru…..va rog măcar să mă îndrumați dacă este posibil undeva…..va mulțumesc pentru timpul acordat! exista alienare dar am înțeles că tatăl nu poate fi forțat financiar în niciun fel daca nu dorește copilul…..as face orice dacă ar exista o soluție! ajutor! mulțumesc!

  4. Buna ziua.Am rugămintea la dvs.Am pierdut procesul civil la schimbarea domiciliului la fosta soție a minorului in vârstă de 8 ani care în prezent se află în Germania cu alt copil minor cu un concubin fiind însărcinată iar prin Ordonanță președințială.Minorul se opune mutării la mama sa in Germania.eldorind sa stea alaturi de tatăl său și Bunicii Paterni.Executorul judecatoresc poate lua copilul de la școala fara acceptul tatălui.VA MULTUMESC MULT PENTRU ÎNȚELEGERE.

  5. Buna seara! Fiul meu deține o ordonanța executorie provizorie pana la finalizarea divorțului, in care se specifica ca minorul de 3 ani are domiciliu la tata, iar mama are drept la 7 zile pe luna. Dar după ce i a trecut termenul aceasta a anunțat ca nu ne mai da copilul și ca îl vom vedea doar la domiciliul acesteia. Tin sa precizez ca aceasta a depus o alta ordonanța care v a avea loc in luna Februarie 2022. Am fost cu poliția dar nu am rezolvat nimic, acum am făcut demersurile la executor și plângere penală. Ce sanse avem? Va mulțumesc anticipat!

  6. Buna seara! Trece de ceva timp printr-o situație similară cu ce am citit mai sus. Am un copil minor in vârsta de 12 ani care de 2 ani refuza sa mai meargă la tatăl sau. In trecut a existat o executare silită unde s-a constatat refuzul minorului. A urmat consiliere psihologică dar fără rezultat in favoarea tatălui. Anul trecut înainte de searbatori am primit o somație de la un executor din alt județ prin care mi se spunea ca, dacă in termen de 10 zile de la primirea somației nu duc la îndeplinire obligație din SC cu privire la programul de vizita se va trece la executarea silită. Am sunat acel executor și i-am explicat ca nu eu sunt cea care se opune. Fostul soț vine la programul de vizita la domiciliul meu și al copilului dar acesta refuza sa meargă la el. I-am spus și faptul ca mai fusese o executare in acest sens și s-a constat refuzul minorului. Mi s-a spus telefonic ca o sa ma anunțe când o sa vina la domiciliul meu sa constate și el situația. In Ianuarie am primit un proces verbal semnat doar de executor fostul soț prin care mi se aducea la cunoștiință ca se începe executarea silită. Am făcut contestație la acea executare și am câștigat depunând la dosar imagini audio/video realizate cu o camera montata in apartament prin care făceam dovada ca eu nu ma opun și copilul este cel care urmează. Am câștigat procesul iar in apel hotărârea a fost schimbată și am pierdut pe niște motive neînțelese de mine… acum a început un alt proces intentat de fostul soț in care sunt acuzata de aliniere parentala și mi se cer daune materiale. Aceasta executare a fost legală dacă nu mi S-a menționat o data, ora și unde sa ma prezint cu copilul? Procesul verbal nu trebuia sa fie semnat și de un psiholog/ reprezentat al protecției copilului? Mulțumesc anticipat și sper sa primesc un răspuns

  7. Buna ziua. Ma confrunt cu situația unei executări silite începută prin poprirea salariului apoi am primit înștiințare,somatie sa I dau copiii fostului soț pe 24.03 dar el ju s a prezentat sa I ia. Precizez ca de 3 ani nu a venit după fete. În 2020 mi a făcut plângere penala ca nu respect programul de legături personale. S a încheiat cu nop. Pana în martie anul acesta nu a cerut fetele…de fapt acum le a cerut direct cu executor. În aprilie a venit cu dgaspc care a constatta refuzul fetelor. S a deschis proces în instanta. S au dispus ședințe de psihoterapie. Fetele insista ca nu vor merge oricum…ce se va întâmpla dacă ele refuza și după sedinte?. Mulțumesc

  8. Bună ziua sint dezamăgită de un aspect al legii copilul meu a divorțat de comun acord cu soția, după care sa stabilit între parti având o fetita de 7 ani sa locuiască cu mama și sa meargă la tata în vacante și sfirsit de saptamina și la domiciliul tatălui fapt care nu se intimpla fiindcă mama o privează de acest drept spunând ca nu vrea ceace nu este adevarat fiul meu a cerut executorului și au avut proces azi de la Protecția copilului ,nu știm ce va urma ne puteți ajuta eu va scriu în calitate de bu ica a minorului

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.