Inca se poate sa fii executat dupa 11 ani de cand nu ai platit , datoria si se poate fiindca legea permite iar recuperatorii de creante, PROFITA! – Avocat Cuculis
Credeam, ca dupa 7 ani de zile de cand ii desfiintez in instanta pe cei de la firmele de recuperari creante dar si pe cei din banci, au invatat ca trebuie sa nerespectam intre noi ca si parteneri contractuali insa, vad ca pur si simplu ei nu inteleg.
Urmatorul mesaj l-am primit din partea unui executat silit – redau copy/paste mesajul –
Dupa 11 ani am primit o instiintare de executare silita la un credit de consum pt telefon ..,In anul 2004 a fost contractat acest credit iar eu in 2006 am incetat activitatea in munca din motive medicale .intrand in imposibilitatea sa platesc . , Tot in 2006 mi-am schimbat domiciliul .., De atunci nu am avut acces la eventualele notificari de la banca . Acum o luna am primit aceasta notificare de executare silita de catre o societaie de recuperari .cu o suma de 2,400 lei noi . Eu vreau sa va aduc la cunostinta ca am un credit deja ,de 370 .lei si o pensie de 750 lei . Intrebarea mea este ,pot sa ma execute silit dupa 11 ani ..si daca da .ce pot face eu in acest caz . Cuii sa ma adresez si ce demersuri pot face . Va multumesc pt timpul acordat .si va doresc o zi buna. Semnat, Gabi.
Stiti de ce este posibil un asemenea lucru? Va redau mai jos textul de lege –
Art. 707. Efectele implinirii termenului de prescriptie
(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, daca dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil sau, dupa caz, nu s-a prescris, creditorul poate obtine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fara a i se putea opune exceptia autoritatii de lucru judecat.Prin prescripţia dreptului de a cere executarea silită se stinge forţa executorie a titlului, nu şi dreptul material la acţiune, dacă acesta nu este prescris, cel interesat putând să obţină un nou titlu executoriu, în condiţiile legii, aceasta deoarece dreptul la acţiune în sens procesual, respectiv dreptul de a sesiza o instanţă pentru obţinerea unui titlu executoriu este imprescriptibil dacă dreptul material la acţiune nu este prescris.
Astfel, în cazul în care dreptul material la acţiune este valorificat înăuntrul termenului său distinct de prescripţie şi, în măsura în care reclamanta dovedeşte un interes legitim în promovarea acţiunii având ca obiect obţinerea unui nou titlu executoriu, nu există niciun temei legal pentru respingerea cererii sale ca inadmisibilă. [ICCJ, Secţia a II-a civilă, Decizia nr.143 din 22 ianuarie 2013, www.scj.ro].
avocat Cuculis