Granituire – Proces Civil Granituire – Cum Se Face? Avocat Cuculis

Granituirea – Cum fac sa delimitez corect proprietatea ocupata abuziv de vecini ?

Acțiune în grăniţuire reprezintă acea acţiunea prin care, se urmăreşte determinarea, prin obținerea unei hotărâri judecătorești, a limitelor dintre două proprietăţi vecine.

Astfel, prin această acțiune se stabilesc semnele de hotar, respectiv suprafețele deținute de fiecare vecin pe proprietatea sa.

Este o acţiune reală, petitorie, imobiliară, declarativă de drepturi şi imprescriptibilă.

Sunt mai multe categorii de deținere a unei proprietăți si astfel această acțiune poate fi exercitată, de titularul dreptului de proprietate asupra fondului, precum şi de orice persoană care are un drept real asupra acestuia, cum ar fi superfi-ciarul, uzufructuarul sau titularul dreptului real de folosinţă asupra terenurilor proprietate de stat, care pretinde delimitarea fondului său de cel învecinat.

Sunt situații în care, proprietarul a intrat pe terenul unui vecin, iar acest lucru se constată printr-o expertiză ceea ce implică și revendicarea unei porţiuni din teren.

Ca și concluzie, acțiunea în grănițuire duce la delimitarea fondurilor învecinate sau, după caz, mutarea liniei de hotar, cu obligarea pârâtului la restituirea suprafeţei deţinute fără drept din teren.

Proces civil granituire –

Problema Juridica: Buna ziua! In 2010 am cumparat un imobil care nu era intabulat.Am intrat in posesie in baza antecontractului.Am observat ca linia de granita e chiar peretele din spatele casei.Am vorbit cu vecinul care a recunoscut ca a mutat gardul fiindca l-a lasat fostul proprietar sa foloseasca acea fasie de teren.Cand a venit topograful sa faca cadastrul vecinul nu a fost de acord cu vechea granita , nu a vrut sa semneze pv de vecinatate decat asa cum era in fapt.Arat ca eu nu am fost chemata la masuratori ci doar vanzatoarea de la care am cumparat si vecinul. Impreuna s-au inteles sa declare ca aceea e granita desi in acte linia de granita era o linie dreapta nu o linie franta. Ce pot sa fac fiindca asa cum s-a facut schita fasia aceea de teren nu e la mine ci la vecin care nici el nu are acte pe ea ci doar un act de mana, cum ca a fost lasat sa foloseasca terenul, semnata de mama vanzatoarei catre parintii vecinului. Am inteles ca nu pot cere revendicare daca nu pot dovedi ca acea fasie e in proprietatea mea. Ce fel de actiune trebuie sa fac? Multumesc!

Actiunea pe care trebuie sa o deschideti este o actiune de granituire.

Urgent ar fi sa ne contactati la 031.412.48.88 sau 0722.298.011