Imbunatatirile Aduse Imobilului Altei Persoane

Lucrarile adaugate cu caracter durabil asupra imobilului altuia

Nu putine sunt situatiile in care desi nu suntem proprietarii de drept ai unui imobil, locuim cu caracter temporar sau chiar permanent in acesta si decidem sa facem anumite imbunatatiri sau reparatii asupra imobilului.

Ce se intampla insa cu banii pe care ii investim in aceste reparatii/ imbunatatiri? Pot fi ei recuperate de la proprietar sau nu? Iar daca da, cum ii putem obtine?

Legiuitorul a inteles sa incadreze lucrarile in doua categorii, astfel> lucrari autonome sau adaugate, cu caracter durabil sau provizoriu.

In ceea ce priveste prima categorie, lucrarile autonome sunt constructiile, plantatiile si orice alte lucruri cu caracter de sine statator, realizate asupra unui imobil.

Referitor la cea de-a doua categorie, lucrarile adaugate nu au un caracter de sine statator, ele putand fi:

  • Necesare, atunci cand in lipsa acestora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora;
  • Utile, atunci cand sporesc valoarea economica a imobilului;
  • Voluptoare, atunci cand sunt facute pentru simpla placere a celui care le-a realizat, fara a spori valoarea economica a imobilului.

Este de subliniat faptul ca o importanta deosebita o are buna credinta a celui de face lucrarile respective.

Ce intelegem insa prin buna credinta?

Autorul lucrarilor este considerat a fi de buna credinta daca avea consimtamatul proprietarului in momentul efectuarii lucrarilor sau, chiar in lipsa consimtamantului, autorul lucrarilor sa le fi efectuat crezand ca el este adevaratul proprietar. A se vedea in acest sens art 586 Cod Civil care prevede ca: a

utorul lucrării este de bună-credinţă dacă se întemeiază fie pe cuprinsul cărţii funciare în care, la data realizării lucrării, era înscris ca proprietar al imobilului, fie pe un mod de dobândire nesupus înscrierii în cartea funciară, dacă, în ambele cazuri, nu rezulta din cartea funciară şi nu a cunoscut pe nicio altă cale viciul titlului său.

(2) Cu toate acestea, nu poate invoca bună-credinţă cel care construieşte în lipsa sau cu nerespectarea autorizaţiilor cerute de lege.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi autorului lucrării care se întemeiază pe un drept de superficie sau pe orice alt drept care, potrivit legii, îi permite, realizând o lucrare asupra imobilului altuia, să devină proprietarul acesteia.

De asemenea, Art. 1823 NCC prevede ca, in cazul contractelor de locatiune (inchiriere), locatorul (chiriasul) are dreptul de a pastra lucrarile adaugate si autonome efectuate asupra bunului pe durata locatiunii si nu poate fi obligat la despagubiri decat daca locatarul a efectuat lucrarile cu acordul prealabil al locatorului.

Astfel, in cazul lucarilor adaugate necesare, proprietarul va fi tinut sa plateasca costul lucrarilor in integralitate, daca autorul este de buna credinta, iar daca acesta este de rea credinta, va fi tinut sa ii plateasca tot, putandu-se insa deduce valoarea fructelor imobilului diminuata cu costurile necesare obtinerii acestora.

In cazul lucrarilor adaugate utile, in cazul autorului de buna-credinta, acesta isi poate recupera integral contravaloarea lucrarilor, insa daca discutam despre autorul de rea-credinta, acesta isi poate recupera numai jumatate din contravaloarea materialelor si a manoperei sau a sporului de valoare adus imobilului.

Cand vine vorba insa de lucrarile voluptoare, proprietarul apartamentului nu este obligat insa sa ofere despagubiri autorului lucrarii pentru acestea, desi autorul este de buna-credinta. Mai mult decat atat, in situatia in care autorul este de rea-credinta, el poate chiar sa fie obligat sa le desfiinteze, cu plata de daune-interese.

Daca va aflati totusi intr-o astfel de situatie, este de preferat sa apelati la ajutorul unui specialist in vederea particularizarii situatiei dvs, mai ales ca identificarea tipurilor de lucrari poate fi dificila uneori.

Av.Drd. Cuculis Adrian

2 comments to “Imbunatatirile Aduse Imobilului Altei Persoane”
  1. Buna ziua,

    Cu multumiri pentru aceasta oportunitate, vin către dvs cu următoarea speță:
    In urma cu 6 ani am încheiat un contract de închiriere a unui imobil pt sediul unei societăți. In contractul respectiv era stipulat că orice îmbunătățire adusa imobilului va rămâne proprietarului.
    Peste câțiva ani, contractul de închiriere a fost preluat de un alt proprietar , astfel că vechiul contract a fost modificat fără sa se mai menționeze că îmbunătățirea adusa imobilului rămâne proprietarului.
    Îmbunătățirea in cauză este montarea a 2 aparate de aer condiționat.
    Acum, la momentul încheierii contractului de închiriere , proprietarul susține că cele 2 aparate trebuie să rămână în proprietatea lui, bazandu-se probabil pe ceea ce era stipulat in contractul inițial.
    Întrebările mele sunt următoarele:
    1. Se consideră montarea de aer condiționat îmbunătățire adusa imobilului?
    2. Poate proprietarul pretinde păstrarea celor 2 aparate de climatizare pe baza a ceea ce era stipulat în primul contract?
    Menționez că aparatele au fost montate cu acordul verbal al proprietarilor.

    Va mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.