Intr-o astfel de situatie, procesul-verbal de contraventie care este trimis soferului prin postatrebuie sa fie semnat de mana de catre agentul constatator. In caz contrar, procesul-verbal este nul. Asa a stabilit ICCJ prin Decizia nr. 6/2015, ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.
“Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (…), raportate la dispozitiile art. 4 pct. 1-4 si art. 7 din Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica (…), procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art. 8 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania (…), incheiate potrivit art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 2 si alin. 3 din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in lipsa semnaturii olografe a agentului constatator“
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste deja ca lipsa semnaturii agentului constatator este un motiv pentru care procesul-verbal de contraventie devine nul, insa decizia judecatorilor are in vedere strict situatia in care acesta este intocmit de personalul CNADNR dupa depistarea soferilor cu ajutorul camerelor video.
Rovinieta ofera utilizatorilor de autovehicule dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei. Soferii de autoturisme care nu platesc rovinieta pot fi amendati cu sume cuprinse intre 250 si 500 de lei, insa, in functie de categoria autovehiculului, cuantumul poate ajunge chiar la 4500 de lei.
POT FI ANULATE TOATE PROCESELE VERBALE AFLATE IN DESFASURARE PE INSANTELE DE JUDECATA SI CELE CARE NU AU FOST INCA CONTESTATE
Cu toate ca decizia Curtii va deveni obligatorie pentru instante de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, aceasta poate fi invocata si in procesele care se afla in desfasurare in prezent.
“Decizia ICCJ va fi motivata si se va publica in Monitorul Oficial, moment de la care devine obligatorie pentru instantele judecatoresti. Cu toate acestea, ea poate fi invocata si in cadrul proceselor ce se afla pe rol in prezent”, COMUNICAT – CNADNR.
Inclusiv executarile silite pot fi OPRITE
Contestati executarile silite avand in vedere aceasta decizie si astfel se vor desfiinta si cheltuielile de executare si cheltuielile conexe.
Aici puteti trimite procesele verbale sau executarile silite pentru a le putea contesta:
avocat@indrumari-juridice.eu
031.412.48.88
av. Cuculis Adrian
Daca decezia inca nu a fost publicata in MO, nu se poate face nimic ? Aveti idee cand se va publica in MO ?
Gata, a aparut decizia in Monitorul Oficial. Putem sa ne apucam de treaba!
Am contestat executarea silita ,invocand lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal (rovinieta )iar judecatorul a respins cererea ca fiind inacceptabila
Asta se intampla cand vreti sa luati locul unui avocat, actiunea trebuia facuta pertinent si intemiat. av. Cuculis 0722298011
Uneori lipsa resurselor financiare ne forteaza sa fim proprii nostri avocati.
Atunci cand legea este foarte clara, nu cred ca mai conteaza daca esti avocat sau nu (ma refer strict la cazurile simple cum este cel de fata care se rezolva la judecatorie), si nici daca actiunea este facuta pertinent sau impertinent. Judecatorul trebuie sa aplice legea si punct. Asta a spus-o judecatorul Danilet.
In legatura cu nulitatea absoluta a PVCC pentru lipsa rovinietei, se stie ca pana de curand instantele aveau opinii diferite, unele dand castig de cauza iar altele nu. Banuiesc ca din cauza ca legea era cam interpretabila.
De aceea a fost nevoie de interventia ICCJ pentru a clarifica problema si de a dispune aplicarea unitara a legii. Din pacate, Deciza ICCJ a venit prea tarziu pentru unii.
Cred ca cei mai castigati au fost cei care nu s-au grabit sa-si plateasca amenzile si nici sa conteste valabilitatea PVCC-urilor in instanta pana la aparitia acestei decizii salvatoare.
Buna ziua
Am facut o contestatie la executare impotriva unui proces verbal CNADNR pentru ca nici nu a fost comunicat la domiciliul meu, si pe deasupra este nul absolut pentru lipsa semnaturii olografe.
Am castigat la fond, iar CNADNR a facut apel, pe care o incompetenta de judecatoare l-a admis.
Intrebarea mea este.. nu era obligata aceasta d-na judecatoare sa respecte decizia 6/2015 a ICCJ?
Sau ei nu ii este opozabila aceasta decizie si face legea doar de capul ei?
Ce pot face in aceasta situatie?
Sunt hotarata sa merg si la tv daca este nevoie, dar nu se poate asa ceva..Multumesc anticipat!
Ne necompetenta trebuia admis apelul casat si trimis spre rejudecare instantei competente cu decizie de admitere pe fond. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Din pacate vad la judecatorie multe plangeri respinse ca tardive cu toate ca ICCJ a statuat foarte clar ca toate procesele verbale sunt nule iar decizia este obligatorie de la data intrarii in vigoare, neavand relevanta data intocmirii procesului verbal.
Le confundati dvs. acele contestatii au fost depuse tarziu si nici cei care le-au facut nu au cerut repunerea in termen. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Am avut o masina pe care am vandut-o, un golf 2, care a trecut prin mai multi proprietari si la un moment dat a fost depistata de o camera de rovinieta fara a avea rovinieta valabila. Mentionez ca eu sunt ultimul proprietar pe cartea de identitate a masinii si pe certificatul de inmatriculare a masinii. Cei care au cumparat-o nu au trecut-o pe numele lor din cauza taxei de poluare. Eu am radiat-o fiscal si am facut contestatie la PV de contraventie, contestatie pe care am si castigat-o :
Tip solutie: Admite plângerea
Solutia pe scurt: Admite, plângerea contravenţională formulată de petenta Cozma Cristina-Bianca în contradictoriu cu intimata CNADNR S.A.- CESTRIN, împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R14 nr 0137793/22.09.2014. Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R 14 nr 0137793 încheiat la data de 22.09.2014 şi exonerează petenta de la plata amenzii în cuantum de 250 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Galaţi. Pronunţată astăzi, 06.02.2015, în şedinţă publică.
Document: Hotarâre 1407/2015 06.02.2015
Apoi CNADNR a depus apel si a atasat un proces verbal cum ca nu am fost gasit acasa sa mi se inmaneze o copie a hartiilor si am primit direct o citatie, iar procesul urmeaza a avea loc pe 17.11. Eu sunt din Galati, precizez ca PV are semnatura electronica. Ce as putea face? Ma puteti ajuta?
Dosarul a trecut de la judecatorie la tribunal.
Va multumesc anticipat
Va salut. Si mie imi da batai de cap aceasta rovinieta. Abia astazi am aflat ca am o amenda de plata pentru lipsa rovinietei si asta datorita faptului ca am fost la administratia financiara ca sa-mi platesc darile. In tot acest timp mai exact din data de 19.08.2014 de cand este procesul verbal nu am primit nicio instiintare prin posta. Ultima data cand am verificat si platit taxe la administratia financiara a fost in martie 2015 si nu aveam nicio amenda. In cazul acesta daca nu esti instiintat ce poti face? De unde pot cere o copie a procesului verbal? O indrumare mi-ar fi de mare folos. Va multumesc
Puteti formula o contestatie la executare su chiar o contestatie la procesul verbal. Cu stima, av Cuculis 0722298011