Intrebari Si Raspunsuri Juridice Pentru Clientii C.A Cuculis

 

  1. Pot fi obligat să-mi demolaz grajdul?

Familia mea deține, de ani de zile, un grajd, la marginea satului. În apropiere, recent, un cetățean care a moștenit un teren în a început să-și construiască o casă. Zice că trebuie să-mi demolez grajdul, pentru că îl deranjează mirosul de la dejecțiile animalelor. Întrebare: mă obligă vreo lege să-mi demolez grajdul? (Avram Avram, Poiana vadului-Alba)

Nu va obliga nicio lege sa demolati grajdul, insa asta numai daca il aveti construit cu forme legale, respectiv autorizatie de constructie etc. Mai mult decat atat, are si o actiune in instanta impotriva dumneavoastra cetateanul respectiv pentru ca mirosul degajat de grajdul respectiv aduce atingere bunelor relatii de vecinatate. Acolo s-ar putea sa castige daca acele relatii de buna vecinatate sunt atinse.Avand in vedere totusi ca discutam despre o normala exploatare a terenului respectiv, in sensul ca este vorba despre un grajd la marginea satului, solutia este impartita.

 

  1. Pentru înființarea unui bar este nevoie de aprobarea vecinilor?

La noi pe stradă s-a deschis un bar, foarte aproape de casa mea. Terasa e la 4 metri de geamul meu. Zgomot, muzică și tot tacâmul. Înainte de a se deschide, primisem o notificare să merg cu ei undeva să-mi dau acordul. Am refuzat. Acum, de la primărie mi se spune că nu era nevoie de acordul meu. Este adevărat? Ce spune legea? (Costea maria, Timiș)

Pentru deschiderea unui astfel de punct de lucru – tip bar, acordul dumneavoastra era necesar atat pentru eliberarea avizului de mediu (indirect insa – deoarece acesta se elibereaza in termen de 40 de zile de la publicarea intentiei de a deschide un bar,  in situatia in care nu sunt plangeri etc.)  precum si la Registrul Comertului. De asemenea, in unele orase, este necesar si conform hotararilor consiliilor locale, ceea ce inteleg, ca in cazul dumneavoastra, sau in orasul dumneavoastra nu se aplica. Consideram ca era necesar acordul dumneavoastra si puteti cere suspendarea activitatii / incetarea in baza nerespectarii conditiilor de inregistrare si obtinere a avizelor activitatii respective.

 

  1. Un datornic la întreținere poate fi ales președinte?

Un locatar care a fost obligat de instanța de judecată să-și achire restanțele la întreținere a fost ales de adunarea generală președinte al asociației. Este legal? Nu există o interdicție pentru astfel de cazuri? (Alexandru Ivănescu, București)

Legea care reglementeaza asociatiile de proprietari nu are o asemenea restrictie, prin urmare, in situatia in care a obtinut voturile necesare, nu exista vreun impediment in a dobandi functia de presedinte al asociatiei de proprietari.

 

 

  1. Un contract de vânzare-cumpărare între soți poate fi anulat?

Inainte de căsătorie, mi-am vândut casa și din banii primiți l-am împrumutat pe viitorul meu soț cu o sumă, cu care și-a cumpărat apartamentul în care locuia, pe legea 112. Am locuit împreună aici, pînă la decesul soțului. Acesta avea un băiat în Canada, din prima căsătorie, cu care nu mai avea relații. Înainte de a deceda, pentru a nu mă lăsa încurcată, soțul meu mi-a vându apartamentul, menționând pe contract că l-a cumpărat cu banii de la mine. Acum, băiatul lui a cerut în instanță apartamentul și evacuraea mea. Ce să fac? (Nistor Dorica, Sibiu)

In primul rand, este imperativa consultarea unui avocat cu problema dumneavoastra juridica si cu o copie de pe dosarul de pe rolul instantei de judecata. Daca procesul dumneavoastra nu a fost finalizat, poate a n-ar strica analiza unui specialist peste speta.

16 comments to “Intrebari Si Raspunsuri Juridice Pentru Clientii C.A Cuculis”
  1. BUNA ZIUA.SUNT OBLIGATA SA PLATESC DE CATRE ASOCIATIA DE PROPRIETARI DE CARE APARTIN O REPARATIE DE INLOCUIRE A COLOANEI PRINCIPALE LA BAIA GARSONIEREI IN CARE LOCUIESC.MENTIONEZ CA NU AM BENEFICIAT DE ACEASTA REPARATIE DIN CAUZA CA CEL DE LA ET.3 NU MI-APERMIS ACCESUL EU LOCUIND LA ET 4 PE ACEEASI COLOANA.MOTIVUL INVOCAT DE CEL DE LA ET3 ESTE CA ARE COPIL MIC.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA ESTE LEGAL SA PLATESC ACEASTA REPARATIE DEOARECE SUMA PE CARE SUNT OBLIGATA SA O PLATESC APARE LA ,,RESTANTA INTRETINERE” DUPA CE INITIAL A FOST TRECUTA LA ,,CHELTUIELI COMUNE” PE LISTA DE PLATA INTRETINERII.VA MULTUMESC!.

  2. Trebuie să ajung la mama soacră la țară 25 km distanță de la domiciliul meu din salajan -loc. Sintesti Ilfov pt ai duce pastile necesare. De 2 săptămâni nu am ajuns la dânsa. Cum se procedează cu declarația pe propria raspundere? Multumesc..

  3. Cum se procedează pt deplasarea la o distanță de 25km fata de locuință pt o bătrână ce necesită pastile urgent? Ex. Salajan-loc Sintesti Ilfov? Este soacra mea. Merge cu declarație pe propria raspundere?

  4. Bună ziua! Am și eu o întrebare: Se poate invoca lipsa notificării scadenței anticipate -clauză existentă în contractul bancar -în situația în care există un angajament de plată? Menționez că debitul restant a fost cesionat de bancă societății de recuperare SeCapital, ulterior Investcapital Ltd. Cel din urmă a refuzat încheierea unui act, în baza căruia să se poată continua plățile. A demarat executarea silită într-un dosar din care lipsesc multe acte, inclusiv actul adițional al creditului restructurat . Creanța pusă în executare este purtătoare de dobânzi. Vă mulțumesc și vă doresc cât mai multe succese în munca pe care o faceți!

    • Buna ziua- lururile explicate de catre dvs. toate poate fi invocate in cadrul contestatiei la executare silita impotriva celor de la investcapital ltd. V-am trimis si un email in acest sens. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  5. Care este diferenta dintre un “Contract de delegare a gestiunii activitatilor de colectare si transport a deseurilor” si ” un “Contract de delegare a serviciului de salubrizare”?? Multumesc

  6. Stimate domnule avocat,
    Am contractat un împrumut pentru o persoană apropiată de la Provident, debit ce n-a fost restituit integral. În anul 2015, am fost executată silit prin poprire la Casa Județeană de Pensii (fără somație, încheiere și celelalte înscrisuri). În decembrie 2019, faimosul ULTIMO PORTOFOLIO INVESTMENT, printr-un alt executor, a demarat o nouă procedură de executare silită în baza aceluiași titlu executoriu. Deși instanța de fond a precizat că mi s-a reținut suma de 2945,94 lei, mai mare decât cea pretinsă acum (2408,86 lei), executorul a făcut apel, atașând la cerere sa un document de la S.C.P.E.J. THEMIS care susține că, în baza primului dosar de executare, nu s-a încasat nicio sumă de bani. Este o sumă mică, dar, când adevărul și dreptatea sunt mai mult decât evidente, nu vreau să pierd. Sunt erori de cifre și date despre care nu vreau să comentez.Cu aleasă considerație pentru munca pe care o faceți!

  7. Buna ziua,
    Se poate anula un titlu de proprietate emis in 1997?
    Am si eu urmatoarea speta: soacra mea s-a trecut pe titlul de proprietate al sotului decedat, titlul facut in 1997 printr-o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, desi mostenitori mai erau 2 copii ai lor care nu au fost trecuti pe titlu. Unul din copii a decedat (sotul meu) si ne da afara din casa pentru ca pe titlu ea apare singura mostenitoare si este si singura care a facut cerere de reconstituire. Urmasii fiului ei decedat sunt eu si doi copii. Ce ce mostenim noi dupa sotul meu(fiul ei) daca ea si-a trecut toata averea pe titlul de proprietate unde apare singura mostenitoare, mentionez ca averea era de la sotul socrei mele decedat(tatal sotului meu).
    Se poate anula acel titlu de proprietate?
    Multumesc frumos anticipat!
    Maria

  8. Buna ziua,
    Am actualizat schita cadastrale și se suprapune cu cea a vecinului.Desi schita mea cadastrale e facuta in 2011 și a vecinului in 2015,mi s-a spus că schita mea a fost translatata spre un alt vecin si de aceea a apărut acum aceasta suprapunere.
    Actuala schita cadastrala nu v a trece datorita suprapuneri și am fost sfătuiți să facem un acord notarial intre vecini pentru ca suprafață de suprapunere este mica.Suprapunerea e pe latura unde e construită casa și nu există gard, dar in schita însoțită
    de actul de cumpararea apar 50 cm,gard fiind doar de la colțul casei.
    Măsurătorile au fost făcute pe aceleași puncte ca si prima schita din 2010,noi nu am modificat nici un gard.Prin aceasta suprapunere vecinul revendica spatele casei.
    Devenind proprietar el poate modifica bordura care este in spatele casei?
    Se mai poate face corecția primei schițe cadastrale?
    Ce ar trebui să specific in acordul notariat?
    Multumesc!

  9. Bună ziua….De aproximativ 6 săptămâni s-au mutat lângă mine 4 persoane – 2 bărbați,o femeie și un copil de 1 an.Problema este următoarea – casa de lângă mine aparține Primăriei,adică Statului Român și după Revoluție au băgat un chiriaș care a stat cu soția și fiica.Ulterior au divorțat,astfel soția chiriașului și fiica lor s-au mutat în Spania.Chiriașul a murit și Primăria a lăsat tot ca și chiriași în continuare pe fiica acestuia și soția lui.Dar e ciudat fiindcă nu stau în chirie efectiv,ele stau în Spania și vin de două ori pe an,câteva zile doar,invocând că au dreptul fiind cetățeni europeni să aibe două domicilii – Au băgat în urmă cu doi ani un cuplu sa locuiasca,tot fără forme legale.Am avut probleme cu ei și acum am și cu noii locatari.Am întrebat cum se poate ca un chiriaș de Stat sa nu locuiasca la adresa unde a primit chiria si să bage pe cine vrea și cât timp vrea in locul lui,macar daca avea un contract de subinchiriere,dar nu are.Primaria vad ca accepta aceasta situatie.Am înțeles că au vrut să cumpere casa chiriașii mama – fiica dar este Donație către Statul Român a unui etnic german care a donat-o după război și care încă trăiește el sau descendenții lui și de două ori le-au fost refuzate actele la OCLEP.Acum am primit 4 răspunsuri – 1.Primarul comunei mi-a spus că chiriașa din Spania “i-a zis ” că bagă o femeie cu un copil să aibe grijă de casă,deci verbal 2. Unul din cei doi bărbați care stau acum aici a zis că s-a înțeles tot verbal și plătește 100 euro pe luna chiriașei din Spania,care ar trebui sa isi declare venitul din chirie la ANAF 3.Mama chiriașei din Spania mi-a zis la telefon că recunoaște că cei pe care i-au băgat stau cu forme nelegale și că i-a luat în așa zisă chirie ca să le mai repare pe la casă 4.În prezența Viceprimarului comunei care la reclamația mea făcută a venit – noii “subchiriasi” au spus că sunt rude cu chiriașa din Spania.Deci minciuni și variante care se contrazic.Primarul a spus că poate să-i rezilieze contractul chiriașei din Spania dar deocamdata nimic.Am sunat la 112 pentru că au dat muzică la maxim și au câine agresiv fără acte și care se cațără pe gardul de la stradă fiind un pericol pentru trecători.Poliția mi-a zis că i-au amendat pe noii subchiriasi cu 1500 ron iar Viceprimarul mi-a zis suma de 1400 ron.Se pare ca se contrazic in declaratii și nu înțeleg cum Primăria o favorizează pe această chiriașă din Spania și nu a dat unei familii nevoiașe din comună să beneficieze de a sta in chirie.Este legal ce se intampla ? Ce pot să fac? …Chiriașa din Spania cum poate doar “verbal” să subînchirieze.Va mulțumesc frumos.Cu considerație

  10. Dupa achitarea unui credit, avand calitatea de girant, doresc sa obtin de la banca un inscris, care sa confirme acest lucru, insa banca refuza sa imi trimita.
    Exista o prevedere legala care poate obliga banca sa -mi raspunda la solicitare?

    • Puteti obtine un document care sa ateste inchiderea datoriei. Este obligatia bancii fiindca daca ati platit in numele debitorului principal, va puteti intoarce impotriva lui pentru a va cere banii platiti. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.