Noul Timbru De Mediu Din Pretul Combustibililor Face Praf Principiul Poluatorul Plateste – Daca Nici Dupa 9 Ani Nu Suntem In Stare Sa Facem O Lege Care Sa Poata Trece De CJUE Atunci Este Clar Ca Ceva Este Profund in neregula –
Comunicatul a sunat in felul urmator : Soluția constă în modificarea legislației după principiul ”poluatorul plătește”, astfel încât cumpărătorii de autovehicule să nu mai plăteasca taxa, declarată ilegală de UE, ci aceasta să fie conținută în prețul carburanților.
Haideti sa vedem ce spune principiul poluatorul plateste!
Capitolul 7: Cum funcţionează principiul “poluatorul plăteşte”?
Principiul “Poluatorul plătește” și cadrului său este stabilit prin Directiva 2004/35 / CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004, privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului.
Directiva definește daunele aduse mediului ca “daune aduse speciilor și habitatelor naturale protejate, respectiv orice daune care au efecte negative grave asupra constituirii sau menținerii stării de conservare favorabile a acestor habitate sau specii. (…) Daune cauzate de apă (…) daune teren, care înseamnă orice contaminare a solului care creează un risc semnificativ pentru sănătatea umană afectată în mod negativ ca urmare a introducerii directe sau indirecte, în, pe sau sub pământ, de substanțe, preparate, organisme sau microorganisme “.
În caz de pericol iminent pentru mediul natural, un operator este obligat să ia imediat măsurile preventive necesare.
Dacă daunele aduse mediului au fost provocate de un operator, acesta din urmă trebuie, fără întârziere, să informeze autoritățile competente și să ia toate măsurile posibile pentru a controla imediat, a limita, elimina sau gestiona contaminanții relevanți și / sau orice alți factori dăunători, pentru a limita, sau pentru a preveni noi daune aduse mediului și efectele negative asupra sănătății umane, sau deteriorarea ulterioară a serviciilor și este obligat să ia măsurile de remediere necesare.
Operatorul suportă costurile acțiunilor de prevenire și de remediere.
Legislația UE include și Directiva Parlamentului și Consiliului European 2008/99 / CE din 19 noiembrie 2008 privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal. Directiva specifică care comportament constituie o infracțiune, atunci când este ilegal și comis intenționat, sau cel puțin prin neglijență gravă.
[1] Directiva 2004/35/EC a Parmamentului şi Consiliului European din 21 Aprilie 2004 despre responsabilitatea asupra mediului, referitor la prevenirea şi remedierea daunelor asupra mediului
Ce se va modifica de fapt?
Este vorba de un adaos de 5 bani la litrul de combustibil, bani care vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului – autoritate care are de restituit taxele percepute până acum.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în data de 9 iunie 2016 că taxa de primă înmatriculare percepută de România cumpărătorilor de mașini este ilegală din punct de vedere al legislației UE, după ce România a extins-o și la autovehiculele noi pentru a evita discriminarea pentru care mai fusese o dată condamnată.
De ce principiul poluatorul plateste este aplicat in mod gresit?
In primul rand pentru ca apare o discriminare inversa fata de aceea cu, care eram obisnuiti! Spre exemplu, daca un motor euro 4 produce 167 gr. CO2 iar un motor euro 5 produce 120 gr Co2, atunci cel care are un motor ce produce mult mai putin CO 2 fata de celalalt se va simti discriminat prin simplul fapt ca desi motorul sau mai putin poluant(pentru care a platit mai mult), trebuie sa plateasca aceeasi taxa precum cel care polueaza mult mai mult dar a platit mai putin pentru a cumpara masina respectiva.
Inca nu este cazul sa discutam, cat de repede va ajunge si acest nou “timbru de mediu” la Curtea de Justitie a UE sau in instanta nationala, insa un lucru este cert, avem un start prost pentru noul timbru de mediu.
av Cuculis
Daca ma insel, va rog sa ma corectati!
Invocarea principiului “poluatorul plătește” este….inadmisibila, in acest caz.
OUG 68/2007 transpune principiul “poluatorul plătește”. Acest principiu se aplica doar in relația dintre operatorul economic si stat.
Respectiv, cf. Art. 6. – (1) Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului este autoritatea competentă pentru stabilirea şi luarea măsurilor preventive şi reparatorii, precum şi pentru evaluarea caracterului semnificativ al prejudiciului asupra mediului.
Astfel, daca cineva considera ca este necesar, va sesiza autoritatea competenta pentru ca aceasta sa ia niște măsuri.
“Art. 20
(1)Orice persoană fizică sau juridică care este afectată sau posibil a fi afectată de un prejudiciu asupra mediului sau care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim are dreptul:
a)să transmită comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu orice observaţii referitoare la producerea unui prejudiciu asupra mediului sau a unei ameninţări iminente cu un astfel de prejudiciu;
b)să solicite agenţiei judeţene pentru protecţia mediului, în scris sau prin mijloace electronice de comunicare, să ia măsurile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.”
Operatorul, posibil poluator, va plăti orice măsura impusă de Agenția judeteana de protecție a mediului, de prevenire sau de Reparație.
Pentru orice alta pretinsa atingere adusă mediului, se impune aplicarea dreptului comun. Adica trebuie dovedita îndeplinirea condiţiilor de angajare a răspunderii delictuale.
de cand se aplica acest nou timbru de mediu ? in pretul carburantului .
Dle avocat spuneți că avem un nou timbru de mediu. Asta înseamnă că cel vechi a fost scos? Noi, care avem o mașină de înmatriculat ce timbru plătim?
Deocamdata nu a fost scos insa el este ilegal. Cu stima, av Cuculis 0722298011