Ordonanta 50/2010 Se Pregateste De Modificare – Reguli Noi Referitoare La Cesiunea Creditelor – La Ce Trebuie sa Fim Atenti – Avocat Cuculis

Discutam despre o propunerea legislativă privind modificarea articolului 71 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori,  în scopul instituirii detaliate a procedurii care reglementează cesiunea unei creanțe.

În acest sens, se propune ca cesiunea să se notifice de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile de la încheierea contractului de cesiune, prin intermediul executorului judecătoresc, şi nu prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, cum se realizează în prezent.

În expunerea de motive se arată faptul că notificările comunicate prin executorii judecătoreşti, sunt singurele care îndeplinesc, următoarele condiţii:
a) dobândesc dată certă imediat ce sunt depuse la executorii judecătoreşti;
b) sunt înregistrate în registrul de notificări prevăzut de regulamentul privind executorii judecătoreşti;
c) sunt comunicate potrivit Codului de procedură civilă privind comunicarea şi notificarea actelor de procedură, fiind interzise afişarea acestora pe porţi sau pe uşile locuinţelor, blocurilor, etc., cu respectarea confidenţialităţii datelor comunicate, precum şi a dovezii de comunicare;
d) executorul poate asigura dovada atât a conţinutului notificării, cât şi a dovezii de comunicare către ebitori, eliminându-se posibilitatea apariţiei unor abuzuri sau a unor interpretări greşite cu privire la natura actului comunicat, cu atât mai mult cu cât aceste acte dau naştere, modifică sau sting raporturi juridice între părţi.

De asemenea, se propune ca, în notificarea intenţiei de cesionarea a creditului, debitorul va fi înștiințat asupra drepturilor sale prin inserarea următorului text, fondul uilizat fiind Times New Roman, mărimea de minim 12: ”Vă informăm că în conformitate cu dispozițiile art. 2500 și următoarele din Codul civil, în situația în care considerați că dreptul cesionarului la executarea silită a creanței este prescris, trebuie invocată în fața instanțelor de judecată prescripția sub sancțiunea decăderii din drept.” Neinserarea acestei mențiuni în notificarea de cesiune echivalează cu neîndeplinirea obligației de comunicare.

Propunerea instituie regula potrivit căreia, pentru cesionari, contractul de credit, contractul de ipotecă sau orice alt înscris emis în garantarea creditului nu reprezintă titlu executoriu.

Totodată, se prevede interdicţia pentru entităţile de recuperare de a calcula sau a percepe comisioane, dobânzi, dobânzi penalizatoare sau orice alte costuri cu privire la creditele cesionate.

Această din urmă prevedere se impune în considerarea faptului că, perceperea de dobânzi şi penalităţi este strâns legată de caracterul de instituţie de creditare a băncilor. Or, în cazul în care creanţele au fost cesionate către entităţi de recuperare nu se justifică perceperea de dobânzi şi penalităţi suplimentare, peste cele calculate până la data cesiunii, întrucât aceste entităţi au ca şi obiect de activitate doar recuperarea acestor debite restante, se precizează în expunerea de motive.http://www.legal-land.ro/instituirea-unor-noi-reglementari-privind-procedura-cesiunii-creditelor/

Av. Cuculis

4 comments to “Ordonanta 50/2010 Se Pregateste De Modificare – Reguli Noi Referitoare La Cesiunea Creditelor – La Ce Trebuie sa Fim Atenti – Avocat Cuculis”
  1. Pt cei deja executati prin otp factoring aveti vreo veste buna? Ce mai pot obtine ei cu ajutorul acestei spete?
    Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.