Ridicarea autoturismelor, ilegala !
Numarul persoanelor care castiga in instanta plangerile contraventionale impotriva politiei rutiere a inceput sa creasca considerabil.
Speta de mai jos confirma din nou acest aspect – DGPMB – Brigada de Politie Rutiera a fost obligata sa restituie si suma platita de catre pentent pentru a putea sa isi ridice masina.
Prin actiunea inregistrata la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal s-a solicitat atat anularea dispozitiei de ridicare emisa de intimata DGPMB – Brigada de Politie Locala in mod nelegal, cat si obligarea intimatei la restituirea sumei achitate in urma ridicarii, transportarii si depozitarii autoturismului meu.
Prin hotararea pronuntata la data de 06.09.2011, TRIBUNALUL BUCURESTI a admis actiunea si a dispus a dispus anularea Dispozitiei de ridicare intocmita de intimata ca nelegala. In plus, intimata Brigada de Politie Rutiera a fost obligata si la repararea prejudiciului creat intimatului prin ridicarea masinii acestuia.
Prejudiciul cauzat a fost reprezentat de „taxa” de 677,32 lei , suma actualizata cu indicele de inflatie de la data platii si pana la data restituirii efective, pe care intimatul a fost obligat sa o achite catre S.C…… S.R.L. pentru recuperarea autovehiculului ridicat in baza unei dispozitii ilegale a politiei.
Temeiul juridic in baza caruia Brigada de Politie Rutiera a fost obligata la despagubirea contestatorului pentru prejudiciul cauzat este reprezentat de art. 1349 C.Civ., conform caruia „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.
Mai mult de atat ridicarea si depozitarea autoturismelor stationate neregulamentar de catre firme private in nume propriu este ilegala, raportat la dispozitiile OUG 195/2002, iar aceste firme trebuie sa raspunda pentru toate prejudiciile cauzate. Actele normative adoptate de consiliile locale sunt nule , fiind adoptate cu depasirea atributiilor consiliilor locale. Si acesta este un motiv de nulitate si va poate recastiga banii pierduti pe ridicarea masinii. In ceea ce priveste legalitatea Dispozitiei de ridicare a autoturismului ,discutiile se pot purta pe o sfera larga de accesorii, acestea se pot ataca cu usurinta pe diverse motive de legalitate si temeinicie. Spre exemplu, daca masina a fost parcata in asa fel incat nu deranja traficul sub nicio forma si totusi v-a fost ridicata, sansele de castig sunt foarte mari in instanta.
Avocatii nostri va recomanda urmatoarele – Vezi si explicatii video aici.
“Atunci cand masina dvs. a fost ridicata verificati in primul rand daca este vreun indicator de parcare/oprire/stationare interzisa si sub ce sanctiune. In caz contrar puteti cu succes sa va recuperati banii platiti pe amenda cat si pe ridicarea si depozitarea autoturismului dvs.”
Ridicarea masinilor este ilegala intrucat nu sunt indeplinite simultan cele doua conditii impuse de lege: – autoturismul este parcat neregulamentar si reprezinta un obstacol pentru circulatie.
In Codul Rutier se prevede ca: politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajare a vehiculelor sationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public dupa caz. Contravaloarea ridicari autoturismului se suporta de catre detinatorul acestuia.
Prin urmare ratiunea legii – care trebuie respectata de catre toate regulamentele adoptate de administratia publica locala in aplicarea acesteia este ca ridicarea sa reprezinte o masura exceptionala, luata in cazul autovehiculelor parcate intr-o asemena maniera incat sa constituie un obstacol la circulatie.
Abuzurile in Romania trebuie sa inceteze. Cuculis si Asociatii sunt alaturi de dumneavoastra pentru a obtine repararea prejudiciului in cel mai scurt timp.
Cristian Deca – 0722298011
Acum 10 zile mi-a fost ridicata masina in sectorul 4 – 2 zile am fost foarte revoltat si m-am gandit ce e de facut. BINGO. Sa va spun unde este de fapt abuzul. In peste 80% din situatii, ar trebui doar sa fie blocata roata masinii deoarece, acele masini nu incurca circulatia. Costul deblocarii ar fi de ~ 50 lei. Insa ticalosii, in cardasie cu politia rutiera, le ridica pentru ca sa creasca costul. In plus, primaria a acceptat costul de 310 lei/zi pentru depozitare impus de Autosal Expert. TREISUTEZECE LEI !!!!!!!!
Vina este la Politia rutiera pentru ca au pus abuziv, si unde nu e cazul, indicatoare de ridicare a masinilor si a primariei pentru ca au acceptat un contract “pagubos”.
Deci, daca doar in cazuri justificate, s-ar bloca roata – hingherii de masini ar avea incasari de 10 ori mai mici si ar fi oarecum descurajati.
Ca sa nu mai spunem ca este monopol si ar trebui sa intervina consiliul concurentei.
Deacord cu dumneavoastra. Inteleg de ce sunteti revoltat. Noi avem mai multe procese impotriva societatilor ce ridica masini in Bucuresti si nu numai.
Cu stima Cristian Deca – 0722298011
Masina a fost ridicata desu avea pe geam lipit parcare pt persoane cu handicap.
Este un abuz. V-as aminti cazul Constanta, castigat in cele din urma in instanta. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
buna seara,sotul meu a parcat dimineata pe blv brasov,sectorul 6,in zona cu parcare permisa si seara cand sa plece la serviciu aproape a facut infarct cand nu a mai gasit masina.maine mergem s-o ridicam dar cum este posibil sa-ti dispara masina dintr-un loc cu parcare reglementata de semne de circulatie?ce trebuie facut in cazul acestui abuz?va multumesc,astept raspuns,daniela
Buna ziua stimata doamna. Puteti contesta acest abuz in instanta. Noi avem mai multe procese pe rolul instantelor cu acesti “hingheri de masini”.
Cu stima – Cristian Deca – 0722298011