AJUTOR JURIDIC

Ridicarea autoturismelor ilegala


Numarul persoanelor care castiga in instanta plangerile contraventionale impotriva politiei rutiere a inceput sa creasca considerabil.
Speta de mai jos confirma din nou acest aspect
DGPMB – Brigada de Politie Rutiera a fost obligata sa restituie si suma platita de de catre pentent pentru a putea sa isi ridice masina.
Prin plangerea contraventionala formulata s-a solicitat atat anularea procesului-verbal de contraventie si a notei de constatare intocmite de intimata DGPMB – Brigada de Politie Rutiera in mod nelegal, cat si obligarea intimatei la plata despagubirilor materiale pentru ridicarea masinii fara temei legal.
Prin hotararea pronuntata la data de 19.02.2010, instanta de judecata a dispus anularea procesului verbal de contraventie intocmit de intimata ca nelegal, cu consecinta exonerarii petentului de plata amenzii in cuantum de 240 lei si inlaturarea celor 3 puncte de penalizare, precum si anularea notei de constatare intocmita de intimata in vederea luarii masurii ridicarii masinii. In plus, intimata Brigada de Politie Rutiera a fost obligata si la repararea prejudiciului creat contestatorului prin intocmirea unui proces-verbal si a unei note de constatare ilegale care au dus la ridicarea masinii contestatorului.
Prejudiciul cauzat a fost reprezentat de „taxa” de 500 lei pe care contestatorul a fost obligat sa o achite S.C…… S.R.L. pentru recuperarea autovehiculului ridicat in baza unei dispozitii ilegale a politie.
Temeiul juridic in baza caruia Brigada de Politie Rutiera a fost obligata la despagubirea contestatorului pentru prejudiciul cauzat este reprezentat de art. 998 C.Civ., conform caruia „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.
Mai mult de atat, fiecare sector are compania de ridicari auto compatibila cu acel sector, spre exemplu nu pot veni cei din sectorul 1 sa ridice un autoturism parcat ilegal in sectorul 2. Si acesta este un motiv de nulitate si va poate recastiga banii pierduti pe ridicarea masinii. In ceea ce priveste legalitatea procesului verbal de contraventie,discutiile se pot purta pe o sfera larga de accesorii, de aceea fiecare proces verbal este cu particularitatea lui, insa atentie, peste 40% din procesele verbale se pot ataca cu usurinta pe deiverse motive de legalitate si temeinicie. Spre exemplu, daca masina a fost parcata in asa fel incat nu deranja traficul sub nicio forma si totusi v-a fost ridicata, sansele de castig sunt foarte mari in instanta.

Avocatii nostri va recomanda urmatoarele –
“Atunci cand masina dvs. a fost ridicata verificati in primul rand daca este vre-un indicator de parcare/oprire/stationare interzisa si sub ce sanctiune. In caz contrar puteti cu succes sa va recuperati banii platiti pe amenda cat si pe ridicarea si depozitarea autoturismului dvs.”
Abuzurile in Romania trebuie sa inceteze. Cuculis si Asociatii sunt alaturi de dumneavoastra pentru a obtine repararea prjudiciului in cel mai scurt timp.

BIROU DE AVOCATURA BUCURESTI

Întreabă avocatul gratuit!

Ai raspunsul gratuit in maxim 2 ore! – Cuculis si Asociatii

Social Media

Cere ajutor juridic acum! Contactează-ne!