Am Cumparat O Masina Cu Kilometrii Dati Inapoi-Ce Pot Face?

Piata auto romaneasca, doar un miraj, insa de multe ori se intampla sa se transforme in infractiune fapta celor care vand masini in scopul imbogatirii pe paguba cumparatorilor.

Infractiunea de insalaciune pentru darea kilimetrilor de la masinile second hand inapoi.

 Nu de putine ori, am fost contactati de clienti, ce au fost inselati in legatura cu cumpararea unui autoturism, ce avea in realitate, mult mai multi kilometri decat cei din bord, si chiar decat, cei din contractele de vanzare ale masinii, atunci cand acesti kilometri se treceau in aceste contracte.

Acestia ne intrebau ce ar mai putea face, in situatia cumpararii unui astfel de autoturism.

Curtea de Apel Bucuresti – Sectia Penala, in numeroase cazuri, admitea ca acest comportament al vanzatorului, de a ascunde kilometri reali ai unui autovehicul cu ocazia vanzarii, face obiectul infractiunii de inselaciune.

Intr-o decizie de speta aceasta mentiona:  „Pe baza intregului material probator administrat in cauza, s-a apreciat ca atat comiterea faptelor, cat si vinovatia inculpatului sunt dovedite, cu referire la ambele infractiuni:

astfel, in ceea ce priveste infractiunea de inselaciune, sub aspectul laturii obiective, elementul material al infractiunii s-a realizat printr-o actiune de inducere in eroare, inculpatul prezentand ca adevarata o fapta mincinoasa, respectiv faptul ca autoturismul pe care intentiona sa il vanda avea un numar de kilometri rulati mult mai mic decat in realitate, folosindu-se de inscrisuri false…, acestea cu prilejul intocmirii contractului de vanzare…, urmarea imediata constand in producerea unei pagube partii vatamate, aceasta platind un pret mai mare decat cel pe care ar fi fost dispusa sa-l plateasca in cazul in care ar fi cunoscut datele tehnice reale ale bunului, fiind dovedita si legatura de cauzalitate dintre activitatea inculaptului si paguba suportata de partea vatamata; sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu intentie directa, aceasta urmarind obtinerea mpentru sine a unui folos material injust.”

Insa este foarte important, de mentionat, ce ar putea face cumparatorul inselat, in aceasta situatie.

Dovedirea faptului ca un vanzator a ascuns realitatea referitor la kilometri parcursi ai unui autovehicul vandut, este un procedeu destul de anevoios si de dificil de dovedit, astfel ca indicat ar fi, ca in contractele de vanzare ale unui autovehicul sa se treaca intotdeauna kilometri, deoarece, in caz contrar, nu se poate dovedi fapta respectiva, si in calitate de cumparator, se ramane cu paguba.

Apararile vanzatorilor sunt din cele mai diverse, acestia spunand ca: „asa au fost cumparate masinile / kilometri au fost modificati de cumparator dupa perfectarea vanzarii etc.” si nu de putine ori, instantele de judecata, nu au desfintat contractele de cumparare respective, mentionand ca totul este legal, si ca vanzatorii nu se fac vinovati de nimic.

Kilometrii Dati Inapoi inseamna inselaciune.

Daca va loviti de o asemenea situatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa va prezentati unui avocat, pentru a va consilia in redactarea unei plangeri penale, cu consituire de parte civila.

Insa realizarea unei asemenea situatii, prin intermediul unui avocat, respectiv a instantei de judecata, nu este un lucru de dorit, astfel ca, in preintampinarea acestei situatii, Statul Roman prin intermediul Registrului Auto Roman, a introdus, aplicatia „Istoric Vehicul”  (informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul RAR) – ce are rolul de a va ajuta cu kilometri reali ai unui vehicul, si cu privire la eventuale avarii, astfel incat sa preintampinati problemele de mai sus.

Daca insa, va gasiti totusi, in situatia de a fi inselati, contactarea unui avocat, pentru a sesiza procurorul sau organele de cercetare penala pentru tragerea la raspundere penala si civila poate fi solutia de a va rezolva problema.

Fie in sensul de a putea recupera prejudiciul de buna voie fie cu ajutorul organelor de cercetare penala in cadul unui proces penal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

42 comments to “Am Cumparat O Masina Cu Kilometrii Dati Inapoi-Ce Pot Face?”
 1. Buna seara vin cu o intrebare Am lăsat fata cu tatăl fiindca nu mai aveam nici o relație cu tatăl.Cum as putea sa iau fata cu mine?Mențin fata are 7 ani si poarta numele tatălui.Va multumesc

 2. Am si eu o intrebare nu stiu cum sa procedez am cumparat o masina acum 3 saptamini nu sa lucrat sa pot verifica km masina are in bord 290000 am verificato la rar avea in luna 4 an 2019 460000 am martori si poze cu masina cind am cumparato astept un sfat

   • Salut…de 2 săptămâni și ceva am cumpărat un autoturism care a spus ca are km reali…adică 54 450 de mii..el fiind al 2 proprietar spunandu-mi ca as putea lua legătura și cu primul fiind un coleg de munca…dar când am verificat la RAR am observat ca în în 2014 avea 78 593 km si în 2017 32 456 km…după sigur a fost dat înapoi cam 100 de mii..primul proprietar defapt a fost pe o firma înscrisă masina…ce pot face în situația asta?

     • Bună ziua. Am cumpărat o mașină de la o firmă din Timișoara.Masina au adus-o acasă ei.Cand am dus-o in servis ptr ai face unele lucruri, am descoperit ca avea km dati inapoi . , Am sunat la ei, nu au vrut să recunoască testul facut si m-au trimis la Ford Aici am descoperit același lucru. I-am sunat si mi-au zis să o duc la ei ca îmi dau alta.Eu vreau banii inapoi.. Intre timp am descoperit alte minciuni spuse de ei la telefon, înainte de cumpărarea masinii. Alt an de fabricație, vopsită cu spray-ul, mașina este trecută in acte ca mașina de marfă,, au spus că este din Germania si ea este din Austria, doi proprietari, si ei au zis unul etc. Am avut încredere in ei si nu am controlat masina.

    • Nu poti invinovati vanzatorul bine intentionat care vinde o masina adusa din Germania cu km masluiti. Instanta, un judecator cerebral iti solicita sa dovedesti vinovatia vanzatorului cu probe ca el a modificat kilometrajul. Nu mai dezinformati cumparatorii si asa pagubiti sa piarda si mai mult. Din moment ce ai semnat un contract de vanzare cumparare si ai probat masina ti-a placut . Este batut in cuie de obicei.

   • Buna ziua! Am cumparat o masina acum aproape o luna de la un batran. Am mers pe incredere si am luat-o. Masina avea niste defecte vizibile pe care eram dispus sa le rezolv, fiind o masina sh. Insa in urma unei vizite la un service, am constatat ca masina are multe probleme care nu mi-au fost comunicate, cum ar fi pe dedesubt rugina, parti revopsite, piese rupte, lipsa catalizatorului etc. Vanzatorul mi-a spus ca a fost o masina care a stat niste ani si ca are km reali. Insa, la o cercetare mai amanuntita, am constatat ca avea in urma cu 7 ani mult mai multi km si ca a avut 3 accidente care pareau foarte grave. In plus, are si probleme ce tin de partea electrica.
    L-am contactat sa rezolvam problema pe cale amiabila, sa imi dea banii si sa ii returnez masina, insa a refuzat.
    Considerati ca este un viciu ascuns? As putea sa imi iau banii inapoi si sa ii returnez masina? De mentionat ca inca nu am terminat cu actele, ele se afla pe la registratura.

 3. Buna ziua! In urma cu aproape doi ani am cumpărat o mașină care avea atunci 75000 km la bord, azi 05.06 aflu la ITP că de fapt mașina are 210000. Ce pot face? Pentru că nu vreau sa las lucrurile așa. Nu este corect

   • Buna ziua.Am aceeasi problema de inselaciune in urma achizitiei unui autovehicul ce avea km. dati inapoi.Idee este ca verificand in istoricul RAR ,km.pareau reali, in schimb pe CARVERTICAL apare ca acestia au fost dati inapoi ,inainte si dupa efectuarea controlului ITP/RAR.Se poate merge in instanta cu istoricul de la CAR-VERTICAL?

   • Bună ziua.am cumpărat și eu o mașină dar surpriza am avut kilometri dați în Napoli . și becurile astupate .ce pot face.cu stimă.

  • Am achiziționat prin porche Leasing printr un dealer care lucrează cu ei o camioneta
   După câteva luni trebuia sa fac ITP , când am constatat ca mașina nu este conforma , im carte nu are PAT , prelata și km dați înapoi cu vreo 300.000
   Ce fac in aceasta situație când nu mai pot folosi mașina de 1 an , iar acum am primit de la executor sa predau mașina și sa achit la zi ratele , menționez ca le am adus la cunoștința la acel moment și mi au spus sa omologhez pe banii mei după care sa scădem din rate
   Nu mai circul cu mașina de 1 an , aștept o rezolvare
   Am introdus pentru suspendarea de plăti și nu am câștigat
   Am făcut și plângere dar de 1 am nu s a întâmplat nimic
   Ce pot sa mai fac ?

 4. buna ziua!
  Am cumpărat acum 1 an și jumătate un autoturism si abia am aflat la un tester original ca am 100 mii km dati înapoi.
  Pot acționa în instanta individul șarlatan,chiar dacă nu s au menționat în contractul de vânzare cumpărare km la data cumpărării.
  Am in schimb dovada km măsluiti intrucat individul a facut rar odata si am km de rar România si în plus mai am și km pe cartea de gpl intrucat a montat gpl in România imediat ce a adus masina in tara!
  Va mulțumesc și îmi doresc sa deschid proces individului pt.a nu mai păcăli pe alte persoane !

 5. Bună seara! Am cumpărat o mașină Honda CRV 4×4 de la un român din Tg. Mureș, Adrian Sabău, mașină adusă din Danemarca în luna mai 2020.
  Am dat pe ea 5700 €, cu 187000km la bord, Tipul a insistat să se scrie in actele de vanzare-cumpărare 1700 €. Factura din Danemarca arată că a fost cumpărată de acest Sabău cu 1200€.
  Eu am dat 5700€ pe mașină dar știam că are 187000.
  de fapt mașina are 387000km am descoperit azi, km pe card îi avea cand a iesit din concesionaria din Danemarca.
  Stiu ca acum, dacă ii fac plângere penală, el o sa spuna ca eu am dat km inapoi, dar am dovezi cu anunțurile din piața de mașini din Tg. Mureș cu pretul și nr.de km falși, anunturi pe care stau scrise datele mașinii și km falsi.
  Credeți că o sa pot rezolva ceva? Unde ar trebui să mă îndrept pentru prima dată? Cum să fac primul pas? Omul ăsta se pare ca se ocupa cu asa ceva. Poate il pot opri să nu mai înșele și pe alții.

 6. Buna seara!
  In urma cu o saptamana am cumparat un autoturism fabricat in 2015 si avand 153000km inregistrati la bord. Tranzactia a fost realizata intre doua persoane fizice. Am verificat masina cu un tester original si am aflat ca are 325000km reali. Vanzatorul a prezentat masina cu km din bord ca fiind cei reali. Neavand bani numerar la mine am recurs la transfer bancar si vanzatorul mi-a trimis actele in original prin curierat dupa ce a obtinut avizul fiscal si atunci am observat ca a trecut o suma mult mai mica fata de cea reala si nici numarul de km nu apare inregistrat pe contractul de vanzare. Masina nu este inmatriculata in Romania si nici RAR-ul nu a fost efectuat.
  Cum trebuie sa procedez in recupetarea banilor dat fiind faptul ca eu nu as fi cumparat acea masina daca stiam numarul real de km de la inceput.
  Va multumesc!

 7. Bună ziua. Am cumpărat o mașină în 2019 de la un tip mai dubios, mașina se prezenta impecabil la 150.000 KM. Am aflat 1 an mai tărziu că are 900.000 de km, după ce am investit in ea încă o data valoarea acesteia. Ce se poate face? Menționez că “tipul” de la care am luat mașina după ce l-am pus în fața faptului împlinit și l-am intalnit, a venit la intalnire însoțit de 15 prieteni, pentru intimidare.

 8. Buna ziua,

  Am cumparat o masina in 2015, nu am avut nicio problema cu ea pana in prezent. Insa m-am decis sa o vand si, verificand istoricul masinii (la data cumpararii in 2015 acest istoric nu era disponibil online pe pagina RAR) am constatat ca masina avea cinci accidente, unul foarte serios , si kilometrajul modificat inainte ca eu sa o cumpar. Am achizitionat-o prin intermediul unu showroom auto, vanzator fiind o firma. Sansele ca eu sa mai pot vinde masina sunt mici. Mai pot face ceva dat fiind ca au trecut sase ani? Multumesc frumos.

 9. Bună ziua. În cazul meu ce pot face? Am luat o mașină cu 3 săptămâni în urmă. vânzătorul părea serios, ținând cont ca e în politia locala și instructor categoria B, dar ulterior am văzut ca ascunsese unele detalii despre mașină, gen cum ca i-ar fi schimbat motorul. Când l-am întrebat, a zis ca nu știe, asa a luat mașina și el,masina având în bord 270000 km, iar pe motor scria “ASV ok verificat-380”, unde de aici am dedus ca ar fi avut peste 380000 km. Astăzi când am făcut o diagnoza mai amănunțită, am găsit ca are 460000 km motorul. Pe site la RAR nu scrie nimic în legătură cu asta. Ce pt face? Totuși simt ca m-a mințit grosolan. As putea face o plângere impotriva lui? 🙄

 10. Buna seara! Tocmai ce am cumpărat o masina si la fel si noi am descoperit ca i-au fost dati km inapoi in 2014,deci acum ar avea cam 500000 km, in bord fiind afisati doar 270000km,vanzatorul actual spune ca nu stie nimic si ca nu e vina lui, cum putem proceda? Facem plangere celui de la care am cumpărat-o sau trebuie sa facem plangere celui care a fost proprietar in 2014…va mulțumim pt răspuns!

   • Bună dimineața, am cumpărat o mașină la sfârșitul lui martie anul acesta de la un domn, mașina având multe probleme stând mai mult pe la mecanici, ma-m gândit totuși sa o verific în istoricul rar, și surpriza mașina deja avea la ultimul ITP 330.000 km, eu luând-o cu 247.000 km la bord, menționez ca pe contract nu este scris cu câți km este achiziționată mașina dar, am dovada pieselor cumpărate și ca mașina mai mult a stat în service decât sa umblu cu ea, ce sa fac?? Am luat-o pentru uz personal nu sa o revand.. Mulțumesc anticipat!

 11. Bună ziua,

  Am cumpărat o mașină Dacia Sandero Stepway din 2019 de la un vânzător care s-a jurat ca nu a fost vreodată avariata. După vreo 4 luni de utilizare, ne-a explodat motorul (a explodat biela din blocul motor). Ducând masina la reprezentanta Dacia pentru a constata ca este o greșeală din fabricație, am fost informați ca masina a fost avariata, ba mai mult, proprietarul de la care am luat-o știa de asta. Credeți că putem să îl dam în judecata pentru înșelăciune? Menționez ca nu am primit niciun document de la el precum ca s-ar fi făcut lucrări la masina.

  Va mulțumesc anticipat.

 12. Buna ziua
  Am cumpărat o masina din județul Iași cu km 19800
  Azi am constatat ca avea 39800 (la un tester)
  Ce pot face în acest caz ?

 13. Am lua mașina de la persoana fizica ce era adusa din Germania Am plătit în avans și am mers sa o iau vânzătorul asigurând ma ca este ok estetic cât și tehnic. Plecând di n Arad și ajungând la Buzău constat ca nu mai este ulei în motor și martorul nu sa aprins Am pus ulei și schimbat filtre și am mers la rar unde au ras la propriu de mine ca am luat o mare teapa și am fost respins Vânzătorul a fost înștiințat de mine și a răspuns sa ma resemnez în situația data și sa mai pun 800euro sa fac sau schimb motorul. Am fost mințit ce e de făcut.

 14. Buna ziua
  Am cumpărat o mașină, pe procesul de predare-primire sunt trecuți 214000km, în reprezenta mi sa comunicat că mașina are peste 414000k. Ce pot face?
  Cu stima.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.