Am Cumparat O Masina Cu Kilometrii Dati Inapoi-Ce Pot Face?

Piata auto romaneasca, doar un miraj, insa de multe ori se intampla sa se transforme in infractiune fapta celor care vand masini in scopul imbogatirii pe paguba cumparatorilor.

Infractiunea de insalaciune pentru darea kilimetrilor de la masinile second hand inapoi.

 Nu de putine ori, am fost contactati de clienti, ce au fost inselati in legatura cu cumpararea unui autoturism, ce avea in realitate, mult mai multi kilometri decat cei din bord, si chiar decat, cei din contractele de vanzare ale masinii, atunci cand acesti kilometri se treceau in aceste contracte.

Acestia ne intrebau ce ar mai putea face, in situatia cumpararii unui astfel de autoturism.

Curtea de Apel Bucuresti – Sectia Penala, in numeroase cazuri, admitea ca acest comportament al vanzatorului, de a ascunde kilometri reali ai unui autovehicul cu ocazia vanzarii, face obiectul infractiunii de inselaciune.

Intr-o decizie de speta aceasta mentiona:  „Pe baza intregului material probator administrat in cauza, s-a apreciat ca atat comiterea faptelor, cat si vinovatia inculpatului sunt dovedite, cu referire la ambele infractiuni:

astfel, in ceea ce priveste infractiunea de inselaciune, sub aspectul laturii obiective, elementul material al infractiunii s-a realizat printr-o actiune de inducere in eroare, inculpatul prezentand ca adevarata o fapta mincinoasa, respectiv faptul ca autoturismul pe care intentiona sa il vanda avea un numar de kilometri rulati mult mai mic decat in realitate, folosindu-se de inscrisuri false…, acestea cu prilejul intocmirii contractului de vanzare…, urmarea imediata constand in producerea unei pagube partii vatamate, aceasta platind un pret mai mare decat cel pe care ar fi fost dispusa sa-l plateasca in cazul in care ar fi cunoscut datele tehnice reale ale bunului, fiind dovedita si legatura de cauzalitate dintre activitatea inculaptului si paguba suportata de partea vatamata; sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu intentie directa, aceasta urmarind obtinerea mpentru sine a unui folos material injust.”

Insa este foarte important, de mentionat, ce ar putea face cumparatorul inselat, in aceasta situatie.

Dovedirea faptului ca un vanzator a ascuns realitatea referitor la kilometri parcursi ai unui autovehicul vandut, este un procedeu destul de anevoios si de dificil de dovedit, astfel ca indicat ar fi, ca in contractele de vanzare ale unui autovehicul sa se treaca intotdeauna kilometri, deoarece, in caz contrar, nu se poate dovedi fapta respectiva, si in calitate de cumparator, se ramane cu paguba.

Apararile vanzatorilor sunt din cele mai diverse, acestia spunand ca: „asa au fost cumparate masinile / kilometri au fost modificati de cumparator dupa perfectarea vanzarii etc.” si nu de putine ori, instantele de judecata, nu au desfintat contractele de cumparare respective, mentionand ca totul este legal, si ca vanzatorii nu se fac vinovati de nimic.

Kilometrii Dati Inapoi inseamna inselaciune.

Daca va loviti de o asemenea situatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa va prezentati unui avocat, pentru a va consilia in redactarea unei plangeri penale, cu consituire de parte civila.

Insa realizarea unei asemenea situatii, prin intermediul unui avocat, respectiv a instantei de judecata, nu este un lucru de dorit, astfel ca, in preintampinarea acestei situatii, Statul Roman prin intermediul Registrului Auto Roman, a introdus, aplicatia „Istoric Vehicul”  (informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul RAR) – ce are rolul de a va ajuta cu kilometri reali ai unui vehicul, si cu privire la eventuale avarii, astfel incat sa preintampinati problemele de mai sus.

Daca insa, va gasiti totusi, in situatia de a fi inselati, contactarea unui avocat, pentru a sesiza procurorul sau organele de cercetare penala pentru tragerea la raspundere penala si civila poate fi solutia de a va rezolva problema.

Fie in sensul de a putea recupera prejudiciul de buna voie fie cu ajutorul organelor de cercetare penala in cadul unui proces penal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

19 comments to “Am Cumparat O Masina Cu Kilometrii Dati Inapoi-Ce Pot Face?”
 1. Buna seara vin cu o intrebare Am lăsat fata cu tatăl fiindca nu mai aveam nici o relație cu tatăl.Cum as putea sa iau fata cu mine?Mențin fata are 7 ani si poarta numele tatălui.Va multumesc

 2. Am si eu o intrebare nu stiu cum sa procedez am cumparat o masina acum 3 saptamini nu sa lucrat sa pot verifica km masina are in bord 290000 am verificato la rar avea in luna 4 an 2019 460000 am martori si poze cu masina cind am cumparato astept un sfat

   • Salut…de 2 săptămâni și ceva am cumpărat un autoturism care a spus ca are km reali…adică 54 450 de mii..el fiind al 2 proprietar spunandu-mi ca as putea lua legătura și cu primul fiind un coleg de munca…dar când am verificat la RAR am observat ca în în 2014 avea 78 593 km si în 2017 32 456 km…după sigur a fost dat înapoi cam 100 de mii..primul proprietar defapt a fost pe o firma înscrisă masina…ce pot face în situația asta?

     • Bună ziua. Am cumpărat o mașină de la o firmă din Timișoara.Masina au adus-o acasă ei.Cand am dus-o in servis ptr ai face unele lucruri, am descoperit ca avea km dati inapoi . , Am sunat la ei, nu au vrut să recunoască testul facut si m-au trimis la Ford Aici am descoperit același lucru. I-am sunat si mi-au zis să o duc la ei ca îmi dau alta.Eu vreau banii inapoi.. Intre timp am descoperit alte minciuni spuse de ei la telefon, înainte de cumpărarea masinii. Alt an de fabricație, vopsită cu spray-ul, mașina este trecută in acte ca mașina de marfă,, au spus că este din Germania si ea este din Austria, doi proprietari, si ei au zis unul etc. Am avut încredere in ei si nu am controlat masina.

 3. Buna ziua! In urma cu aproape doi ani am cumpărat o mașină care avea atunci 75000 km la bord, azi 05.06 aflu la ITP că de fapt mașina are 210000. Ce pot face? Pentru că nu vreau sa las lucrurile așa. Nu este corect

 4. buna ziua!
  Am cumpărat acum 1 an și jumătate un autoturism si abia am aflat la un tester original ca am 100 mii km dati înapoi.
  Pot acționa în instanta individul șarlatan,chiar dacă nu s au menționat în contractul de vânzare cumpărare km la data cumpărării.
  Am in schimb dovada km măsluiti intrucat individul a facut rar odata si am km de rar România si în plus mai am și km pe cartea de gpl intrucat a montat gpl in România imediat ce a adus masina in tara!
  Va mulțumesc și îmi doresc sa deschid proces individului pt.a nu mai păcăli pe alte persoane !

 5. Bună seara! Am cumpărat o mașină Honda CRV 4×4 de la un român din Tg. Mureș, Adrian Sabău, mașină adusă din Danemarca în luna mai 2020.
  Am dat pe ea 5700 €, cu 187000km la bord, Tipul a insistat să se scrie in actele de vanzare-cumpărare 1700 €. Factura din Danemarca arată că a fost cumpărată de acest Sabău cu 1200€.
  Eu am dat 5700€ pe mașină dar știam că are 187000.
  de fapt mașina are 387000km am descoperit azi, km pe card îi avea cand a iesit din concesionaria din Danemarca.
  Stiu ca acum, dacă ii fac plângere penală, el o sa spuna ca eu am dat km inapoi, dar am dovezi cu anunțurile din piața de mașini din Tg. Mureș cu pretul și nr.de km falși, anunturi pe care stau scrise datele mașinii și km falsi.
  Credeți că o sa pot rezolva ceva? Unde ar trebui să mă îndrept pentru prima dată? Cum să fac primul pas? Omul ăsta se pare ca se ocupa cu asa ceva. Poate il pot opri să nu mai înșele și pe alții.

 6. Buna seara!
  In urma cu o saptamana am cumparat un autoturism fabricat in 2015 si avand 153000km inregistrati la bord. Tranzactia a fost realizata intre doua persoane fizice. Am verificat masina cu un tester original si am aflat ca are 325000km reali. Vanzatorul a prezentat masina cu km din bord ca fiind cei reali. Neavand bani numerar la mine am recurs la transfer bancar si vanzatorul mi-a trimis actele in original prin curierat dupa ce a obtinut avizul fiscal si atunci am observat ca a trecut o suma mult mai mica fata de cea reala si nici numarul de km nu apare inregistrat pe contractul de vanzare. Masina nu este inmatriculata in Romania si nici RAR-ul nu a fost efectuat.
  Cum trebuie sa procedez in recupetarea banilor dat fiind faptul ca eu nu as fi cumparat acea masina daca stiam numarul real de km de la inceput.
  Va multumesc!

 7. Bună ziua. Am cumpărat o mașină în 2019 de la un tip mai dubios, mașina se prezenta impecabil la 150.000 KM. Am aflat 1 an mai tărziu că are 900.000 de km, după ce am investit in ea încă o data valoarea acesteia. Ce se poate face? Menționez că “tipul” de la care am luat mașina după ce l-am pus în fața faptului împlinit și l-am intalnit, a venit la intalnire însoțit de 15 prieteni, pentru intimidare.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.