Amenda pentru rovignieta poate fi anulata in instanta ! Taxa de drum desfiintata de judecatoriile din toata tara.

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

În ultimele luni, mii de români care nu şi-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că “înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”. Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu “printr-un program informatic”.

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Norocoşii care au obţinut anularea în instanţă

Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.

“Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute”, se arată într-unul de la Judecătoria Cluj Napoca.

De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri în localitatea Gilău, judeţul Cluj, circulând fără rovinietă. Şi în cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. În cazul lui Cornea, judecătorul a decis că procesul verbal este lovit de nulitate absolută deoarece nu cuprinde printre altele şi semnătura agentului constatator. Şi astfel Ioan Cornea a câştigat procesul.

“Se constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire.“
JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin care o amendă a fost anulată
Sursa avocatnet.ro
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

 

15 comments to “Amenda pentru rovignieta poate fi anulata in instanta ! Taxa de drum desfiintata de judecatoriile din toata tara.”
  1. Buna ziua
    Am primit doua amenze /taxe de despagubire si probabil mai urmeaza inca 4 .
    Sunt pe numele meu, numarul masinii e scris corect, datele mele de asemeni, PV au confirmarea de primire a uni martor ( care a scris doar numele si seria CI fara a scrie adresa si localitatea ), PV au fost intocmite la aproape 6 luni dupa ce a avut loc presupusa contraventie si trimise catre mine la 6 luni si 2 saptamani . Pot contesta in instanta ? Are rost sa platesc partial ? Sau platesc tot si gata ?
    PV nu e semnat de agent ( scrie ca e semnat electronic ) si datele mele nu corespund cu cele din buletin ( s-a schimbat de citiva ani numerotarea strazilor ) . Are vreo importanta ?

    • Sigur ca da, toate aspectele pe care le semnalati dvs. sunt deosebit de importante si pot duce cu succes la anularea tuturor amenzilor pe care dvs. pe aveti. Referitor la ceea ce semnalati vreau sa va dau unul din cele 12 motive pe care noi il avem impotriva P-V DE CONTRAVENTIE ROVNIETA :

      I. Potrivit art. 16 din OG nr. 2/2001 „In momentul incheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica «Alte mentiuni», sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal“.Agentul constatator a intocmit procesulverbal de contraventie pentru incalcarea dispozitiilor legale si mi l-a comunicat prin posta,aproape de data prescriptiei acestuia desi subsemnatul nu a putut aduce observatii asa cum este normal in cazul oricarei contraventii.. Va rog sa binevoiti a avea in vedere ca agentul constatator, in mod abuziv si nelegal, a intocmit procesulverbal de contraventie „in lipsa“ fara a fi notificat inainte pentru a-mi putea aduce obiectiunile referitor la contraventie. Consider ca am fost lipsit in mod abuziv de acest drept ce-mi este conferit si pentru acest motiv contest si cer anularea procesului verbal de contraventie.

      Cu stima, av Cuculis , biroul de avocatura Cuculis si Asosciatii

  2. Buna ziua
    Am primit si eu o amenda /taxa de despagubire, probabil urmeaza si altele tinand cont de faptul ca eu am uitat de rovinieta din iulie 2011, practic am confundat rovinieta cu rca si asa am fost trezit de aceasta amenda acum. Este pe numele meu, numarul masinii e scris corect, datele mele de asemeni, PV are confirmarea de primire a unui martor (care a scris doar numele si seria CI fara a scrie adresa si localitatea), mai putin semnatura agentului constatator. PV a fost intocmit la aproape 5 luni si 3 saptamani dupa ce a avut loc contraventia (23.07.2011 – 11.01.2012) si trimisa mie la 03.02.2012. Ieri am platit contraventia crezand ca e o greseala si daca o contest pot sa pierd mult mai mult prin instanta, ca dupa aceea sa imi dau seama ca nu am rovinieta si e posibil sa imi vina multe alte asemenea amenzi. Sunt indignat pentru faptul ca au vazut ca nu am rovinieta si de atatea luni de zile nu m-au anuntat, un telefon si eram in stare sa platesc acea convorbire dublu, triplu numai sa nu fiu lasat sa gresesc in continuare. Dar probabil face parte din strategia lor ca sa faca bani, nu stiu pentru ce si pentru cine anume. Astazi am studiat despre acest lucru pe net si am dat de faptul ca se poate contesta semnatura electronica. Sunt hotarat sa actionez in instanta desi sunt constient ca eu am gresit dar faptul ca m-au lasat atatea luni sa gresesc fara sa ma informeze ma face sa fac acest lucru si apoi cred ca se vor acumula sume destul de mari tinand cont de faptul ca am circulat mult in zone cu acele aparate care detecteaza rovinieta sau cum se face … . Va rog sa imi spuneti ce sa fac referitor la urmatoarele amenzi care cred ca o sa imi vina. Sa contest pe prima care imi vine sau sa astept pana vin mai multe, acum depinde si la ce distanta vin unele de altele. Sa iau legatura cu dumneavoastra desi sunteti cam departe sau sa contactez un avocat aici in Rm valcea, poate chiar imi recomandati dumneavoastra pe cineva aici. Va rog sa imi spuneti unde caut efectiv in lege acel art. care se refera la semnatura electronica sau olografa si daca am platit aceasta amenda o mai pot contesta in instanta in termenul de 15 zile? Multumesc anticipat si va rog sa imi raspundeti.

    • Buna seara stimate domn. Tin sa va spun ca vad din ce in ce mai multe strigate de ajutor in ceea ce priveste rovinieta si amenda pe care oamenii/conducatorii auto o primesc pentru aceasta taxa ce a devenit dintr-o lege ce trebuia sa reglementeze anumite contraventii o lege abuziva. Noi avem reprezentare in toata tara deci putem sa discutam si sa va indic ce trebuie sa faceti insa va spun ca cel mai bine ar fi cum primiti amenda sa o si contestati. Eventual daca veti primi foarte multe puteti plati prima amenda contraventionala si restul sa le contestati fiindca sunt absolut sigur ca exista erori ce duc la anularea p-v. Pentru contact avocat@indrumari-juridice.eu sau av. Cuculis 0722298011

  3. Din pacate multi oameni nevinovati au fost pusi in situatii neplacute datorita unei legi prost gandite in legatura cu rovinieta. Pe mine ma deranjeaza c anu pot verifica nicaieri pe internet daca rovinieta este valabila sau nu

    • Aveti dreptate. Biroul nostru a inaintat o cerere catre Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea acestei legi.

      Cu stima Cristian Deca – 0722298011

  4. TOTUSI ARE CINEVA UN MODEL EXACT,CINEVA CARE A CISTIGAT PROCESUL,UN EXEMPLU DE CONTESTATIE?SI EU AM PRIMIT 2 ACUM SI SIGUR AMI AM CEL PUTIN INCA 6-10 BUCATI!

    • Stimate domn. Un model exista pe blogul nostru insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare p-v de contraventie are particularitatea lui si pentru a fi sigur ca sansele de reusita/de anulare ale respectivului p-v sunt reale trebuie consultat de catre un specialist.

      Biroul de Avocatura
      Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
      Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

      http://www.indrumari-juridice.eu
      http://www.indrumarijuridice.wordpress.com
      http://indrumarijuridice.forumest.ro
      Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

      Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

  5. Buna ziua,
    In cazul in care am platit deja amenda se mai poate totusi depune si contestatia pentru aceasta?
    Am platit amenda in cele 48 de ore de teama sa nu fiu nevoit sa o platesc integral mai tarziu.
    Din cate am inteles daca nu se da castig de cauza in urma contestatiei aceasta amenda se plateste integral, deci, vei avea mai mult de pierdut.
    Va multumesc anticipat.

    • Cu siguranta se poate depune contestatie si dupa plata acestora, urmarind totodata si recuperarea banilor.

  6. Buna ziua, d-le avocat!
    Nora mea a primit o amenda pentru lipsa taxei de drum.
    Va trimit prin adresa: avocat@indrumari-juridice.eu procesul verbal intocmit de agentul constatator.
    Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa-l conteste sau nu si la ce judecatorie (cea de domiciliu sau cea de care apartine localitatea unde s-a constatat fapta?)
    P-V a fost adus acasa ieri 24.05.2012 de catre agentul postal. Numai astazi mai poate plati in termen de 48 ore.

    25.05.2012 Va multumesc anticipat,
    Angela

    • Stimata doamna, unul dintre avocatii nostri a primit mailul si va va contacta pentru a va da toate informatiile de care aveti nevoie. Cu stima, av Cuculis 0722298011

    • Stimate domn/doamna, amenzile pentru rovinieta POT FI CONTESTATE si in 2013, fara probleme.Legea nu a dat procesului verbal incheiat de politist o putere probanta mai mare, fapt pentru care actiune in instanta se poate inainta fara probleme. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  7. Am uitat sa platesc taxa de drum din luna mai , am trecut prin zone monitorizate pentru taxa de drum , nu am luat la cunostinta despre nici o amenda pina acum .Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa astept sa imi vina amenda acasa si pe urma sa vad ce demersuri o sa fac..? Un eventual proces daca ar fii anuleaza doar o amenda sau pe toate de la data respectiva sau pe toate..?
    Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.