Cum Se Poate Anula Un Proces Verbal De Contraventie Emis Pentru Neacordare De Prioritate – Invocarea Inexistentei Contraventiei Si Mentionarea Opozitiei In Procesul Verbal – Avocat Cuculis
In principal toate contraventiile se supun ordonantei 2/2001 iar in functie de specificul contraventiei la randul lor sunt impartite in contraventii la diferite ramuri ale vietii cotidiene – Arme si muniti, ordine publica, transporturi si circulatie rutiera, samd.
Astfel, vom observa din sentinta judecatoreasca, existenta procedurii din oficiu efectuata de catre judecator, de verificare a legalitatii PV-
Art. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Desi procesul verbal este prezumat ca fiind legal intocmit, pana la proba contrara, din culpa exclusiva a agentului constatator aceasta proba nu a putut fi administrata, fapt pentru care, pozitia de contestare a sanctiunii mentinuta de catre reclamantul contestator de la bun inceput, este suficienta pentru a combate ceea ce agentul constatator a retinut in procesul verbal, ilegal intocmit.
Solutia instantei –
Instanta va avea in vedere asigurarea unui just echilibru pe de o parte intre prezumtia de nevinovatie ce ii este garantata de dispozitiile conventionale CEDO art. 6 paragrful 2 din conventie si pe de alta parte prezumtia de legalitate si temeincie de care se bucura procesul verbal atacat.
Ce trebuie sa fac pentru a contesta un proces verbal la regimul circulatiei?
In primul rand, trebuie sa respectam termenul maximal procedural de 17 zile in care se pot contesta procesele verbale, orice termen ce depaseste cele 17 zile va atrage tardivitatea introducerii contestatiei la procesul verbal.
Totusi daca procesul verbal a intrat in posesia noastra la un moment ulterior celor 17 zile, putem solicitam inclusiv repunerea in termenul de contestare a procesului verbal astfel incat sa putem contesta acel proces verbal chiar si cu depasirea termenului legal(atentie, doar pentru cazuri justificate).
In functie de tipicul contraventiei, ele vor fi de competenta de solutionare a plangerii, tinute de domiciliul contravenientului sau locul savarsirii faptei.
ATENTIE – Cei carora le este suspendat dreptul de a conduce, in urma contestarii procesului verbal, pot redobandi aproape pe loc dreptul de a conduce pe toata durata judecatii.
Ce acte aveti nevoie!
In principal, procesul verbal, dovada de retinere a permisului(daca este vorba de o contraventie la regimul rutier) copie de pe cartea de identitate sau buletin si nu in ultimul rand, daca avem, indicarea unei persoane din masina sau de pe carosabil daca, persoana respectiva a luat parte la intocmirea procesului verbal si poate furniza informatii.
Avocat Cuculis Adrian
avocat@indrumari-juridice.eu
Se poate castiga contestarea bazata pe OUG 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice
ART. 6
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
1. acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;
Mi s-a luat carnetul pentru ca un pieton era angajat intrecerea pe sensul meu, dar nu a fost infuentata viteza, directia sau oprirea sa deoarcere era departe de mine. Se poate considera dovada, filmarea din masina MCV (daca exista) sau filmarea de pe camera amenajata de primarie ? Mulumesc
Doresc sa contest PV.prin care mi s-a luat dreptul de conducere pe 30 de zile
Mi sa luat permisul pt ca agentii de politie au constatat de la o distanta de cel putin 100 m ca nu am acordat prioritate unui pieton, desi nu era nici macar lenga trecere , nicidecum angajat in trecere.Chiar daca am acordat inainte prioritate unui alt pieton