Autoritatea Nationala De Restituire A Proprietatilor – ANRP – Despagubiri – Avocat Cuculis

Dosare ANRP – ANRP a depășit termenul soluționării dosarelor de despăgubire

Legea 165/2013 Art. 11
(1) Comisiile locale si judetene de fond funciar sau, dupa caz, Comisia de fond funciar a municipiului Bucuresti au obligatia de a solutiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile in posesie si de a elibera titlurile de proprietate pana la data de 1 ianuarie 2016

ANRP a depășit termenul soluționării dosarelor de despăgubire

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a depășit termenul impus de Legea 165/2013 prin care trebuia să finalizeze toate dosarele de despăgubire de fond funciar până în mai 2016. Însă, directorul instituției, George Băeșu, asigură că nici unul dintre titularii unor proprietăți furate de regimul comunist nu își va pierde compensațiile meritate.

“Am avut 29.000 de dosare, acum am dat în lucru dosarele de la 27.000 la 28.000. Este adevărat că termenul limită era de 36 de luni, însă în mult prea multe dosare erau acte lipsă sau vechi”, a explicat acesta.Băeșu susține că depășirea termenului legal nu putea fi evitat pentru că multe dosare de despăgubire erau vechi de unul-două decenii și au fost rezolvate între timp prin împroprietăriri cu terenuri în alte zone și nu mai erau necesare despăgubiri.

 

“Nimeni nu își va pierde drepturile, toate dosarele vor fi rezolvate în acest an, iar oamenii își vor primi banii la anul”, a mai adăugat Băeșu. De altfel, doar în prima parte a anului, ANRP a emis titluri de plată în valoare de peste jumătate miliard de lei, mai exact 551 milioane de lei, pentru terenuri de fond funciar care nu au putut fi restituite în natură.

Risc de a nu fi despagubit?

Atragem atenția că românii care nu au dosarul rezolvat trebuie să facă acțiune în instanță . Ulterior expirării acestui termen, acțiunile în justiție promovate în acest sens urmează să fie respinse ca și decăzute din termen”, susține acesta.

Anrp legea 168/2015 procedura de restituire a imobilelor preluate abuziv – modificata

6 comments to “Autoritatea Nationala De Restituire A Proprietatilor – ANRP – Despagubiri – Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua..Imi puteti sp care sunt sansele unei mosteniri din partea tatului meu decedat dar mama si fratele meu sunt inca in viata?de la un apartament cu 3 camera evaluat la 55 mi euro,care ar fi partea mea si cat ar dura.Ast un RSP.Multmesc

  2. dosar depus la anrp de catre primaria iasi in anul 2007.la intebarea noastra in ce stadiu se afla si daca mai sint ncesare documente lamuritoare, ni sa raspuns k este inregistrat si in lucru. (avem raspuns scris, chiar 2 raspunsuri)asta se intimpla in 2015.si acum pe siteul lor este in acelas stadiu.cum mai putem actiona acum, dosarul fiind depus sub legea 10 si preluat in legea 165/2013 parca
    de asemeni nimeni de acolo nu a vrut sau putut sa ne lamureasca ce trebuie sa facem ptr a obtine banii si nu titlurile alea de asa zisa valoare, .in cincluzie cum mai putem actiona in acest stadiu, avind in vedere k noi sintem mostenitorii, parintii au decedat in acest timp asteptind, multumim

  3. Am avut un imobil pe locul Pieței Alba Iulia (București) care a fost naționalizat/demolat în 1987. La apariția Legii 10/2001 am solicitat retrocedarea/ compensarea doar pentru teren din păcate, nu și pentru casă. Ca urmare, PMB, deși a strâns la dosar documentația pentru tot imobilul, a eliberat în 2007 o dispoziție de compensare doar pentru terenul imobilului.
    Pe baza acestei dispoziții CNCI a eliberat în 2019 o decizie de compensare pentru teren (462.000 puncte). Credeți că se poate câștiga în instanță și dreptul de compensare pentru casă (după aprecierea mea cca. 230.000 puncte) ?

  4. Buna ziua, am un dosar depus la ANRP pe Legea 10/2001, de cativa ani dosarul este in lucru. Va rugam sa ne spuneti ce masuri sa luam in definitivarea dosarului.
    Va multumim!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.