Avocat Alienare Parentala- Instrainarea Parinteasca Si Parintele Instrainat

Instrainarea parinteasca sau instrainarea parentala. Un nou concept ce o sa faca revolutie in zona de drepturi ale copilului si trebuie sa spunem ca suntem primul stat din Uniunea Europeana care se preocupa si prin legea 123/2024 de modificare a legii 272/2004 a drepturilor copilului, insereaza notunea de “Instrainare parinteasca” – “Parinte instrainat” – “Parinte / Persoana care instraineaza”.

Interesant de urmarit acest aspect avand in vedere ca este pentru prima data in Romania cand alienarea parentala este reglementata “Expresis verbis” in sensul in care parintele instrainat primeste o reglementare si primeste drepturi exprese.

Fara a intra in analiza in clipa de fata, parintele instrainat spre exemplu, poate sa primeasca custodia EXCLUSIVA a copilului si practic parintele care alieneaza parental sa primeasca o sanctiune care se poate duce si catre 30% din salariu mediu generat in conditiile in care se constata alienarea parentala sau instrainarea parentala.

Instrainarea parinteasca pana in momentul de fata, era prevazuta mai degraba sub forma violentei psihologice ceea ce avea repercusiuni directe asupra dezvoltarii psihicului copilului, ceea ce putea sa reprezinte si fapta penala de rele tratamente aplicate minorului.

Avand in vedere ca alienarea parentala si schimbarea perceptiei copilului despre celalat parinte cu care nu locuineste, a fost reglementata si are notiunea de instrainare parinteasca, rezolva probleme vechi ce apar zilnic in relatiile de familie si pot aduce in anumite situatii imbunatatiri inclusiv cu privire la sanctiunile pe care parintii care instraineaza si alineaza parental, le pot primi.

Avand de asemenea in vedere ca legea este extrem de noua, trebuie spus ca ea se aplica incepand cu 01.05.2024 pe viitor.

Daca sunteti intr-o asemenea situatie in care copilul dvs. este instrainat si alienat parental in asa fel incat sa nu va mai doreasca prezenta, fie de catre mama/tata sau bunici, puteti obtine o hotarare judecatoreasca de stabilire imediata a domiciliului copilului la dvs. si initierea unor demersuri impotriva parintelui care a produs instrainarea care pot duce pana la decaderea parintelui care instraineaza din drepturile parintesti.

Sa incepem!

Sunteti in divort si celalalt sot il invata pe copil sa nu vina la dvs.? Sotul / Sotia distanteaza copilul de dvs. si il invata sa va respinga? Trebuie sa completati urgent formularul de mai jos

Ce inseamna alienarea parentala si instrainarea parintelui de copilul sau?

Instrainarea parinteasca sau alienararea parentala reprezinta procesul mai degraba psihologic ce se poate intinde pana la varsta de 18 ani, atunci cand minorul devine major, si care conduce catre o instrainare a copilului fata de unul dintre parintii lui.

Instrainarea parentala poate sa intervina si din partea unuia dintre bunici dar si din partea unuia dintre parinti sau din contra din parte amandurora, moment la care lucrurile devin extrem de grave.

Trebuie sa precizam ca art. 4 litera h) din legea 272/2004 a drepturilor copilului, prevede faptul ca instrainarea parinteasca reprezinta o forma de violenta, dupa cum urmeaza:

„h) înstrăinare părintească – formă a violenței psihologice prin care unul dintre părinți sau persoanele prevăzute la lit. c) și d), în mod intenţionat, urmărit sau asumat şi apropriat, generează, acceptă sau foloseşte o situaţie în care copilul ajunge să manifeste reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate față de oricare dintre părinți;

art. 4 litera h) din legea 272/2004

Prin urmare atata familia extinsa ( rudele copilului, până la gradul III inclusiv) dar si familie substitutivă – persoanele, altele decât cele care aparţin familiei extinse, inclusiv afinii până la gradul III, cu care copilul sau familia acestuia a menţinut relaţii personale şi contacte directe, precum şi persoana, familia sau asistentul maternal care asigură creşterea şi îngrijirea copilului), pot fi subiecti ai alienarii parentale adica a instrainarii parintesti.

De asemenea, in coroborare cu acest articol vine si art. 94 din aceeasi lege care arata ca prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta, prin care sunt periclitate viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, şi se clasifică drept abuz fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic.

In mod evident ca asa cum vom arata si mai jos, o perturbare a cresterii normale a copilului prin inocularea unor lucruri urate despre celalat parinte in scopul de a-l respinge pe acela, desi situatiile prezentate nu sunt reale ori chiar daca ar fi reale ele nu ar trebui expuse unui copil in asa fel incat sa-l instraineze pe celalalt parinte, reprezinta in mod total o forma masiva de violenta psihologica, alienarea parentala si instrainarea parinteasca reprezetand in anumite contexte si limite chiar si fapte de natura penala.

Exemple de instrainare parinteasca si moduri de alienare parentala a copilului minor de catre unul dintre parinti sau bunici

Unele dintre modalitatile de instrainare si alienare parinteasca se refera la inocularea unor lucruri urate despre celalalt parinte, facute de catre parintele care are stabilit domiciliul minorului la el.

Pentru a intelege mai bine, in momentul separarii familiei si intervenirii divortului, instanta de judecata sau notarul public ori ofiterul de stare civila, au obligatia de a stabili ce se intampla cu copilul dupa separarea sotilor.

In aceste conditii, unul dintre parinti poate sa primeasca stabilirea domiciliului minorului la el iar celuilalt parinte sa i se stabileasca un program de vizitare.

Forma de instrainarea parinteasca se prezuma ca poate sa fie inceputa de catre parintele care petrece cel mai mult timp cu minorul insa nu este exclusa si cealalata forma de alienarea parentala in sensul in care si parintele care are program de vizitare, pe timpul vizitei sa utilizeze violenta psihologica pentru a instraina parental pe minor.

Exemple de violenta psihologica traduse prin instrainarea parinteasca:

  • discutiile purtate cu minorul prin care i se vorbeste urat despre celalalt parinte;
  • inocularea unei ideei ca daca minorul pleaca la programul de vizitare ar putea sa pateasca ceva rau atunci cand este luat de catre parintele ce are program de vizitare stabilit;
  • amenintarile chiar si cu agresiunea fizica exercitate asupra minorului prin care i se spune ca daca accepta sa plece la programul de vizita, atunci cand revine o sa primeasca o corectie fizica sau nu o sa mai primeasca acces la jucarii, tv., sau alte lucruri pe care copilul le considera placute;
  • incercarea de a determina copilul in timpul programului de vizitare sa se mute la celalalt parinte are are program de vizitare prin cumpararea acestuia cu bunuri sau relaxarea anumitor reguli ce se impun a fi aplicate(a se vedea mersul la gradinita sau scoala);
  • discutiile facute cu copilul de catre oricare dintre soti sau alte persoane in legatura cu unul dintre parinti in scop denigrator sau jignitor;
  • orice alt aspect ce ar putea sa creeze o forma distorsionata fata de celalalt parinte in scopul de a fi indepartat si instrainat de acesta prin orice forma.

Cititi si :

Trebuie de asemenea sa dam si definitiile parintilor instrainati de copiii lor dar si a celor ce instraineaza:

i) părinte/persoană care înstrăinează – părintele/persoana care se face responsabil/reponsabilă de existenţa unei situaţii de înstrăinare părintească;

j) părinte înstrăinat – părintele faţă de care copilul manifestă reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate.”

Bunicii au dreptul de a pastra legaturi personale cu copiii minori! Este interzisa instrainarea si alienarea parentala fata de bunici

Desi nu intra in sfera de autoritate parinteasca si bunicii nu o pot desfasura decat daca prin decizii ale autoritatii de stat, copiii sunt plasati de urgenta la bunici sau familia exinsa, acestia au dreptul de a-si vedea nepotii iar atunci cand parintii nu vor sa isi lase copiii sa isi vada nepotii si invers, acestia pot apela la instanta de judecata pentru a stabili legaturi persoanale intre nepoti si bunici.

Astfel, bunicii sunt protejati de catre lege in ceea ce priveste vizitarea nepotilor si invers in sensul in care nicio persoană nu poate împiedica relațiile personale ale acestuia cu bunicii, frații și surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie decât în cazurile în care instanța decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.

Ce pot face daca celalalt sot instraineaza parinteste copilul fata de mine. Cum pot sa actionez in caz de alienarea parinteasca?

Instrainarea parinteasca este un fenomen vechi insa de abia in 2024 a primit si nume. Din nefericire, copilul se transforma in obiectul de schimb si moneda de schimb pentru orgoliile parintilor iar atunci cand parintii incep sa ii vorbeasca copilului despre cat de ingrozitor este celalalat parinte si sa il alieneze parental, din nefericire copilul intra intr-un malaxor de violenta psihologica.

In mod cert si este un sfat, parintii trebuie sa se comporte decent si corect fata de justa ci frumoasa/armonioasa dezvoltare a copilului.

Dar ce se intampla in momentul in care observam ca s-a instalat instrainarea parinteasca iar alienarea parentala il face pe copil sa nu mai vrea sa il vada pe celalalat parinte sau sa aiba reactii dispoportionate fata de acela?

Desigur ca instanta de judecata poate sa stabileasca pe baza unei expertize de natura psihologica si in urma unor vizite monitorizate , daca minorul este alienat parental si in mod evident poate sa dispuna luarea oricaror masuri chiar si mutarea totata de la parintele care a alienat perental la parintele instrainat.

Vreti sa va vedeti copilul? Deschideti actiunea in instanta impotriva celuilalt sot care va impiedica sa il vedeti!

Ce masuri pot fi luate daca se constata ca minorul este instrainat parinteste?

In principal atunci cand exista suspiciunea ca exista o alienare parentala din partea unuia dintre parinti, va sfatuiesc sa va adresati unui avocat specializat in dreptul familiei sa il contactati si sa initiati de indata o actiune in instanta de de judecata pentru a se constata intervenirea instrainarii parintesti, a cazului de alienare parentala si pe cale de consecinta luarea unor masuri clare.

In principal una dintre masurile pe care le ia instanta de judecata este expertizarea copilului dar si a parintilor atunci când există suspiciune de înstrăinare părintească sau orice altă formă de violență asupra copilului și instanța de judecată a fost sesizată, aceasata are obligația să solicite acesteia efectuarea unei expertize.

ATENTIE – Înstrăinarea părintească creează prezumţia relativă că exercitarea autorităţii părinteşti de către părintele care înstrăinează, precum şi stabilirea locuinţei copilului la domiciliul acestui părinte nu sunt în interesul superior al copilului.

Asta presupune ca daca instnta de judecata constata ca unul dintre parinti a fost instrainat, dispune una dintre masurile de mai jos:

a) stabilirea în favoarea părintelui înstrăinat a unui program de relaţii personale cu copilul, care va include, în mod obligatoriu, modalităţile prevăzute de art. 18 alin. (1) lit. c) şi g);

b) consilierea psihologică a copilului şi a ambilor părinți de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Ce se intampla daca unul dintre parinti nu respecta programul de vizitare al minorului si continua instrainarea parinteasca si alienarea parentala ori nu se supune dispozitiilor expertizarii minorului?

De mult ori primim aceasta informatie si plecam de la cazuri concrete, cand parintii intre ei nu respecta programul de vizitarae si se opun unor masuri de ajutare a familiei pentru a trece peste anumite conflicte si chiar incercari sau finalizari de alienare parentala.

Astfe, in cazul în care unul dintre părinți împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanță sau convenit cu celălalt părinte ori refuză sau se opune respectării măsurilor dispuse […] la solicitarea oricăruia dintre părinți, vor dispune monitorizarea relațiilor personale ale copilului pentru o durată de până la 6 luni, concomitent cu solicitarea adresată instanței de tutelă în vederea suplinirii acordului părintelui care se opune sau, după caz, modificarea măsurilor privitoare la copil.

Ce presupune monitorizarea de catre directiile de asistenta sociala a programului de vizitare in caz de suspiciune de alienare parentala / instrainare parinteasca?

Practic prin monitorizare, persoanele cu atribuţii de asistenţă socială, asista la preluarea copilului de către părintele la care nu locuieşte în mod statornic, la vizitele efectuate la domiciliul copilului de către părintele care nu locuieşte cu acesta, precum şi la înapoierea copilului de către părintele care nu locuieşte cu acesta.

Totodată,şi în timpul găzduirii copilului de către părintele la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit, poate fi facuta monitorizarea dacă instanţa judecătorească a dispus monitorizarea printr-o sentinţă executorie.

La finalul perioadei de monitorizare, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, persoana cu atribuţii de asistenţă socială care a întocmit raportul prevăzut la alin. (6) poate propune prelungirea perioadei de monitorizare cu cel mult 6 luni( asta totalizand 12 luni), recomandă consilierea psihologică sau expertizarea, inclusiv expertiza medico-legală psihiatrică a părinților și/sau a copilului cât și o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiei personale dintre copil şi părintele la care nu locuieşte sau, după caz, instituirea unor masuri de protecție a copilului.

Celalat sot alieneaza parental sau nu respecta programul de vizitare? Vezi ce pateste! 30% penalizare din veniturile nete

Parintele care savarseste instrainarea parinteasca dar si parintele care nu respecta programul de vizitare si nu inapoiaza conform programului de vizitare copilul in domiciliul stabilit, poate fi obligat la plata pana la 30% din venitul net lunar cu titlu de penalitate.

„a) penalităţi pe ziua de întârziere impuse persoanei care refuză punerea în aplicare sau respectarea dispoziţiilor privitoare la stabilirea locuinţei copilului sau a programului de menţinere a relaţiilor personale ale copilului;

penalitatea se poate stabili între 10% și 15% din venitul net lunar al celui obligat la plata acesteia, dar nu mai puţin de 300 lei; în cazul în care instanța constată existența unei situații de înstrăinare părintească, stabilirea penalității este obligatorie, iar limitele minime și maxime ale penalității se dublează;

Observam deci aici o grija foarte mare a statului pentru instrainarea parinteasca si pentru evitarea oricarei forme de alienare parentala a minorilor!

Instrainarea parinteasca in sensul alienarii copilului de catre un parinte este motiv pentru obtinerea de catre celalalt parinte a autoritatii parintesti EXCLUSIVE!

Pentru ca in ceea ce priveste autoritatea parinteasca am discutat pe larg, aici doresc sa ma refer la faptul ca legea se schimba drastic cand vine vorba despre “montarea” copilului impotriva parintelui de care este despartit ori instrainarea acelui parinte.

Practic discutam aici despre faptul ca un parinte care este indepartat de copilul sau prin metode de alienare parentala folosite de catre celalalt parinte ori alti membri ai familiei, poate sa solicite instantei de judecata obtinerea autoritatii parintesti exclusive a acelui copil.

„(7) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte încălcarea gravă sau repetată a autorităţii părinteşti a celuilalt părinte, alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, înstrăinarea părintească, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, oricare altă imposibilitate obiectivă a părinţilor de a colabora pentru luarea în comun a deciziilor privitoare la copil, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.”

Astfel, activitati precum :

  • consumul de substante interzise;
  • condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane ori cu privire la viata sexuala;
  • incalcarea autoritatii parintesti;
  • alcoolismul;
  • boala psihica;
  • violenta fata de copil sau fapta de celalalt parinte;
  • INSTRAINAREA PARINTEASCA , toate sunt considerate motive intemeiate pentru ca orice parinte constata ca celalat parinte se afla in una din aceste situatii, poate sa ceara instantei de judecata exercitarea autoritatii parintesti in mod EXCLUSIV!!

Cine constata instrainarea parinteasca si cui trebuie sa ma adresez pentru a se constata alienarea parentala?

Conform legii, singura autoritatea care poate sa stabileasca ca unul dintre parinti este instrainat parinteste de copilul sau este instanta de judecata.

Dupa ce instanta de judecata constata faptul ca minorul a fost alienat parental de catre unul dintre parinti, poate sa dispuna masuri cu privire la celalalat parinte care pot ajunge pana la mutarea copilului de la parintele care a instrainat parinteste catre parintele care a fost instrainat de copil sau pot fi luate masuri de supraveghere a programului de vizitare.

De asemenea, parintii au obligatia sa reintegreze copilul care a fost instrainat parental, in asa fel incat acesta sa isi poata relua comunicarea si relatiile de familie cu ambii parinti!

„Art. 140 indice 1. – (1) Instanţa de judecată poate constata existența unei situaţii de înstrăinare părintească la cererea unuia dintre părinţi[..]

Atentie – OPINIA minorului ascultat de instanta are valoare de probatoriu

O noutate absoluta o constituie si faptul ca ascultarea minorilor în cadrul procedurii judiciare se va realiza în mod obligatoriu ulterior administrării probelor din dosar, ca ultimă etapă a cercetării judecătoreşti. Opinia minorului are valoarea probatorie a unei prezumţii relative.

Asta presupune ca daca minorul declara ca este alienat perental deja parintele care solicita constatarea aceasta, are o proba in favoarea lui.

De asemenea declaratia copilului il poate ajuta pe parintele care incearca sa reintre in legatura cu copilul de care este despartit in sensul incare copilul poate declara ca celalat parinte il tine la departare pe cel care nu are dreptul de resedinta al copilului.

Vedeti si :

Cazuri castigate in instanta si stabilirea domiciliului minorului in mod echilibrat

Stabilirea domiciliului si mai cu seama respectarea dispozitiilor referitoare la minori si locul unde acestia domicilieaza si cu cine, sunt norme pe care parintii dar si bunicii si celelalte persoane din familie, trebuie sa le respecte pentru a exista un climat bazat pe respect in primul rand pentru copil si pentru buna desfasurare a relatiilor de familie.

Va prezint mai jos cu titlu de exemplu extrem de recent, cum instanta de judecata stabileste locuinta minorului la mama in schimb ii ofera tatalui un program de legaturi personale cu minorul.

Acesta este un dosar castigat de catre noi cei de la S.C.A Cuculis&ASOCIATII.

Vedem decizia mai jos si apoi o analizam prin prisma prevederilor referitoare la alienarea parentala prin instrainarea parinteasca.

instrainare parinteasca
05.04.2024Ora estimata: 12:00
Complet: Amanari pronuntare Macovei
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite in parte cererea principală formulată de reclamantul -parat CHINGARU SILVIU IONUŢ, în contradictoriu cu pârâta-reclamanta NECULA GABRIELA CRISTINA. Admite în parte cererea reconvenţională. Stabileste locuinta minorului …, născut la data de …,la mamă, până la soluţionarea dosarului 2307/300/2024 al Judecătoriei Sector 2 Bucuresti.

Dispune ca până la solutionarea dosarului nr.2307/300/2024 al Judecătoriei Sector 2 Bucuresti, reclamantul -parat CHINGARU SILVIU IONUŢ,să aibă legături personale cu minorul VLAD ALEXANDRU, în domiciliul tatălui, dar si în afara locuinţei lui, după următorul program :

– în săptămânile pare ale anului, de vineri de la ora 17.00 până duminica, ora 18:00, cu obligaţia pentru tată de a lua minorul de la domiciliul mamei şi de a-l aduce înapoi la finalul programului ;

-miercurea,in saptamanile impare,prin preluarea minorului de la mama la ora 17,00, cu obligatia tatalui de a duce minorul la domiciliul mamei la ora 19,00;

Pana la înscrierea minorului la o unitate de invatamant, tatal va avea dreptul sa ia minorul in perioada 15 iunie -1 iulie si două săptămâni în perioada 1 august -15 august.

Cu privire la petrecerea vacanţelor de către minor( cand acesta va fi inscris la o unitate de invatamant scolar-prescolar): a) Vacanţa de vară va fi petrecută în felul următor – Minorul urmează să petreacă alături de tatăl său două săptămâni în perioada 15 iunie -1 iulie si două săptămâni în perioada 1 august -15 august; b) Vacanţa de toamnă va fi petrecută, prima jumătate cu mama, cea de-a doua cu tatăl. c) Vacanţa de iarnă va fi petrecută în anii pari, după cum urmează: jumătatea care conţine Crăciunul va fi petrecută cu mama, în timp ce a doua care conţine Anul Nou va fi petrecută cu tatăl, iar în anii impari invers. d) Toate celelalte vacanţe, în anii pari, vor fi petrecute cu tatăl, în anii impari cu mama. a) Ziua de 24 ianuarie, ziua unirii Principatelor Române, va fi petrecută cu mama în anii pari, cu tatăl în anii impari; b) Pastele va fi petrecut cu tatăl în anii pari, cu mama în anii impari, de joi de Ia ora 19.00 până luni la ora 20.30; c) Ziua de 1 Mai, ziua internaţională a Muncii, va fi petrecută cu tatăl în anii pari, cu mama în anii impari; d) Ziua de 1 iunie, ziua Copilului, va fi petrecută cu tatăl în anii pari, cu mama în anii impari; e) Prima şi a doua zi de Rusalii vor fi petrecute cu tatăl în anii impari, cu mama în anii pari, de vineri de la ora 19.00 până luni la ora 20.30; h) Ziua de 30 noiembrie şi ziua de 1 Decembrie, vor fi petrecute cu tatăl în anii pari, iar cu mama în anii impari; j) Ziua de 6 Decembrie, sfântul Nicolae, va fi petrecută cu tatăl în anii pari, cu mama în anii impari; k) orice alta sărbătoare legală introdusă ulterior de către autorităţile competente, va fi petrecută cu tatăl în anii pari,,cu mama în anii impari; 1) ziua de naştere a tatălui se va sărbători cu minorul, întotdeauna, sâmbăta cea mai apropiată de data menţionată, la domiciliul, tatălui, care va prelua minorul de vineri, la ora 17:00, până duminică orele 20.30, indiferent dacă minorul este în săptămâna respectivă găzduită la domiciliul mamei; m) în anii pari, de ziua de naştere a minorului, pe data de 7 martie, tatăl să poată prelua minorul pentru a-i serba ziua de naştere, la domiciliul acestuia sau în alta locaţie şt, de asemenea, posibilitatea acestuia de a participa la petrecerea organizată de mama minorului în anii impari, în ipoteza în care petrecerea va fi organizată în afară de domiciliul părinţilor acesteia. Pe perioada vacantelor, programul normal de vizita al tatălui se suspenda si intra in aplicare programul de vacanta. Dispune, până la solutionarea dosarului nr. 2307/300/2024 al Judecătoriei Sector 2 Bucuresti, obligarea tatălui la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 1/4 din veniturile sale nete, dar nu mai puţin de 1/4 din venitul minim net pe economie, în favoarea minorului …, începând cu data introducerii cererii reconventionale, respectiv 14.03.2024. Dispune compensarea cheltuielior de judecata efectuate de catre parti. Executorie.
Document: Hotarâre  4822/2024  05.04.2024

De aici deducem ca minorului i s-a stabilit un program echilibrat de vizita in prezenta tatalui si la domiciliului acestuia si cu preluarea minorului conform programului stabilit in vacanta copilului.

In ipoteza in care tatal ar incerca alienarea minorului sau daca mama la carea are stabilit domiciliul ar incerca asta, ar fi aplicabile toate prevederile de mai sus si probabil ca prin declaratia pe care ar da-o minorul in cadrul ascultarii acestuia, programul de mai sus dar si decizia cu privire la locul unde minorul ar sta, ar fi schimbate total.

Instrainarea parinteasca si alienarea parentala prin folosirea violentei psihologice, duce la deschiderea unui dosar penal

Articolul 197 din codul penal, prevede fapta de relele tratamente aplicate minorului. Ori in conditiile in care se ajunge la punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul,fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu de putine ori s-a observat ca prin inocularea unor lucruri de catre un parinte sau purtarea abuziva sau violenta cu acesta, au perpetuat un comportament agresiv din partea copilului care pe mai tarziu a dus la deviatii de comportament si transformarea unui minor intr-un viitor agresor la randul sau.

Aceste comportamente de alienare parentala pot duce si catre lucruri si mai grave, fapt pentru care daca instrainarea parinteasca este una deosebit de periculoasa, se poate ajunge ca aceasta fapta sa poata fi incadrata si ca infractiune iar parintii sau bunicii in anumite situatii sa fie ceretati ca atare.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
9 comments to “Avocat Alienare Parentala- Instrainarea Parinteasca Si Parintele Instrainat”
  1. Bună ziua domnu avocat am o problema am 4 stâlpuri de analta tensiune și vreau sa sq iau și eu niște bani de la eon sau del gaz cum sa fac

  2. Buna dimineața Domnul avocat era să mă sunați in legătură cu comentariu ce vi l-am trimis alaltăieri

  3. Exista interpretari variate asupra sintagmei: “10% și 15% din venitul net lunar”, in sensul in care:
    – unii spun ca este vorba despre procent pe luna (adica 10-15% dar nu mai putin de 300 ron din venitul net lunar – aceasta fiind suma totala ce poate fi aplicata ca penalizare pe luna);
    – altii spun ca este procentul pe zi de intarziere.

    Cum interpretati dvs., in calitate de avocat, acest articol?

    • Nu poate fi interpretat aici decat prin coroborare cu dispozitiile din codul de procedura civila care vorbesc de ZIUA de intarziere:

      Articolul 906
      Aplicarea de penalităţi
      (1) Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalităţi, de către instanţa de executare.
      (2) Când obligaţia nu este evaluabilă în bani, instanţa sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.

  4. Pot introduce o ordonanta presedintiala pentru aplicare penaliatati/instrainare parinteasca pe 272/2024 pentru nerespectarea unei sentinte iunie 2023-relatii personale minor – de mai mult de un an .
    – alienarea minorului s-a produs sub ochii celor de la DGASPC la care am apelat – care monitorizau relatiile personale si care trec in raport ,ca la ultimele doua monitorizari au constatat un refuz nejustificat al minorului , fata de monitorizarile anterioare, cand copilul pleca bucuros cu mine.
    – nu a prezentat copilul la consilierea psihologica dispusa de instant prin sentinta din iunie 2023
    – sunt in executare silita din septembrie 2023, si abia acum in iunie o alta instanta a dispus din nou consilirea minorului pe 3 luni.
    – nu mi s-a raspuns la telefon pentru a lua legatura cu minorul mai mult de 4 luni
    – am fost blocat pe whatsapp timp de un an de zile martie 2023- martie 2024
    Voi deschide si un proces pe fond pentru constatarea instrainarii parintesti.Ma gandesc ca poate penalitatile aplicate pe ordonanta o vor determina pe mama sa inceteze abuzul emotional asupra minorului care are acum aproape 8 ani.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.