Domiciliu Alternativ Al Minorului In Caz De Divort-Minorul Incredintat Catre Ambii Parinti Noutate In Dreptul Familiei-Avocat Cuculis

Domiciliul Alternativ Al Minorului –Incrediintarea Minorului In Caz De Divort- Minorul, moneda de schimb intre fostii soti si cazuri de incrediintare alternativa a minorului in instantele din Romania la fel ca in SUA.

Cine obtine custodia copilului?Mama?Tata?Cum?

Cum obtinem domiciliul alternativ pentru minor?

O serie larga de intrebari se nasc atunci cand sotii hotarasc sa rupa relatia de familie. Desigur, niciodata un divort nu este un eveniment simplu dar si mai complicat este atunci cand tot sotii inteleg sa complice ei singuri lucrurile si este necesara interventia instantei de judecata.

Minorul, intodeauna va avea de fapt de suferit mai mult decat parintii , el transformandu-se intr-o veritabila moneda de schimb si de ce nu de santaj emotional.

Cati stiu de fapt ca exista o metoda de a concilia partile in asa fel incat interesul general al copilului sa fie respectat? Solutia prin care doar o singura parte are dreptul la custodie iar cealalta are dreptul al vizita este invechita si provoaca suferinte partii ce este despartita de propriul sau copil si de asemenea procedura “clasica” este si extreme de nociva pentru minor, atat emotional dar si fizic, de unde si sintagma o minte sanatoasa un corp sanatos.

De curand, noi, cei de la SCPA Cuculis&Asociatii, prin cercetarea altor legislatii cu mult dezvoltate fata de legislatia romana dar si observand practica instantelor de judecata si problemele de drept ce se ridica, am inceput sa formulam actiunile de chemare in judecata, solicitand atunci cand este cazul, custodita alternativa, un concept NOU, inediat si BENEFIC atat pentru parti dar in mod principal pentru minor.

Ce inseamna custodia alternativa a minorului?

In regula generala a codului civil, dupa pronuntarea divortului, minorul ajunge fie la mama fie la tata insa niciodata la amandoi in mod alternative iar parintele despartit de copil, are dreptul de esenta sa il viziteze pe acesta fie in prezenta celuilalt parinte fie in mod independent  pe o perioada scurta de timp si in vacante, atunci cand minorul este liber de la invatamantul obligatoriu.

Sub titlu de exemplu – In atare situatie, judecatorul ar fi pronuntat o hotarare prin care ar fi dispus prin hotarare urmatoarele – , copilul minor sa fie incredintat mamei iar tatal sa-l poata vizita la sfarsitul fiecarei saptamani pentru 5 ore sambata si duminica si sa-l poata lua in vacant de 2 ori / an de Craciun si Paste. Un asemenea exemplu, cred ca este lesne de observat din toate unghiurile de vedere, ca ar fi afectat de fapt cresterea normala a minorului .

Astfel prin solicitarea catre instanta de judecata  prin verificarea jurisprundentei internationale si astfel observandu-se ca statele mult mai dezvoltate decat Romania, au imbratisat doctrina prin care se poate incuviinta minorul ALTERNATIV o luna la tata si o luna la mama, se poate solicita instantei de judecata o chestiune de noutate absoluta in dreptul romanesc, respective incredintarea alternativa-

Codul civil ne vobrbeste despre obligatiile parintilor divortati, dupa cum urmeaza – Art. 396

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori

(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile.

De aici rezulta faptul ca instantele de judecata, trebuie sa-si schimbe practica sis a aplice nu doar in TEXT dar si in SPIRIT, legea si anume sa tina seama de interesul superior al copiilor-

Acelasi lucru reiese si din cofratele articolului 396 si anume – Art. 397 si anume ca –

După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Articolul 400 cod civil 2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.

De aici desprindem ideea ca intr-o hotarare judecatoreasca nu se poate stabili in mod definitiv, ca locuinta minorului sa fie la ambii parinti ci doar la unul dintre ei, insa atata vreme cat legea nu prevede inseamna ca nu interezice ceea ce ar insemna ca instanta de tutela ar putea sa fixeze ca minorul , ce a convietuit cu ambii parinti, sa isi pastreze pe cat posibil acelasi statut si sa  stea o perioada cu mama (ex. 2 saptamnai/o luna) iar mai apoi cu tatal, desigur tinand seama de aceste aspecte se va urmari intodeauna INTERESUL copilului.

Astfel, este important sa faceti aceste precizari in cererile de chemare in judecata tocmai pentru a putea obtine un program, in interesul minorului dar si pentru ca acesta sa se poata dezvolta in conditii normale, alaturi de parintii sai, chiar daca acest lucru presupune alternanta.

Av.drd. Cuculis A.

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Probleme ce tin de dreptul familiei? Divort? Minori? Pensie Intretinere? Completati Formularul de mai jos!

27 comments to “Domiciliu Alternativ Al Minorului In Caz De Divort-Minorul Incredintat Catre Ambii Parinti Noutate In Dreptul Familiei-Avocat Cuculis”
 1. Buna seara…daca părinții au divorțat si minorul, având 12 ani , a ales să stea cu tatăl si acum face multe probleme si nu mai vrea sa stea cu tatăl, se poate schimba domiciliul la mama pentru ca acolo isi doreste sa stea acum?

  • Buna ziua ..in urma unui divort minorul de 10 ani este in grija mamei ,custodie comuna ,drepturi de vizita pentru tata .dupa 5 ani minorul hotaraste impreuna cu tatal sa faca liceul in orasul unde tatal locuieste si acesta isi doreste sal ia in grija pe perioada liceului(mentionez ca el locuieste la concubina ) se poate face un acord prin notariat de luare in grija a minorului pe perioada liceului fara a se ajunge la tribunal (fiind de acord ambii parinti si minorul cu asta) ?

 2. buna ziua,
  ma confrunt cu o problema delicata,vreau sa divortez,sotul vrea ca minorul sa ramana la el,normal ca nu se poate asa ceva,minorul va locui cu mine,problema e ,daca eu plec in alta locuinta,pana la definitivarea procesului care am inteles ca dureaza cateva luni,am dreptul sa l iau cu mine?pt ca sotul o sa vrea ca minorul sa stea la el pana la definitivare.multumesc

  • Bună dimineața mă numesc Dulici Florinita din orașul Lehliu gară sat Razvani str Călărașilor Nr 93 județul Călărași domnul avocat v am trimis și eu cererea mea chiar am fost și la sediul la dumneavoastră în București și am făcut și eu cerere să fiu și eu cu copiii ajutată cu cu școala Am făcut o cerere să mă ajutați să mi puneți și mie dosarul pentru mamă eroină am mai avut pentru Enel pentru lumina am mai avut o cerere să mă ajutați au trecut câteva luni dar n am primit niciun răspuns Am întrebat chiar am trimis și pe WhatsApp la dumneavoastră am trimis actele ca să fiu ajutată și eu cu dosarul de mamă eroină nu știu de ce nu primesc niciun răspuns Am trimis certificatele copiilor buletinul meu am spus dacă mai trebuie ceva la dosar să îmi spuneți vă rog dar nu primesc niciun răspuns vreau să fiu și eu ajutată cu dosarul de mamă eroină muncesc mult și n am niciun drept tichete pentru alimente nu am v am spus dacă puteți să mă ajutați vă rog din suflet vreau să primesc un răspuns ce mai trebuie la dosar sau ce trebuie vă mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră

 3. Buna ziua am divorțat anul trecut una dintre fete de ani a rămas la fostul sot și cea mica de 11 ani la mine, acuma fetița mare nu mai dorește să stea cu fostul soț pt că se poarta urat cu ea, o lasa singura nu are grija de ea. Am divorțat prin tribunal ce trebuie sa fac sa ii mut domiciliu la mine? Mulțumesc . Anamaria

  • Buna seara
   Bunicii din partea tatălui sunt decedați,ei având 3 copii dintre care doar unul mai trăiește,este vorba de unchiul meu.Bunica ,dupa ce bunicul a decedat,a dat casa cu terenul uneia dintre nepoate,care este sora mea,facand o hartie de contract de vanzare cumparare de mâna si atat,care nu s-a legalizat.Sora mea se tine proprietara acolo,dar ultimul copil al bunicii ,unchiul meu,mai trăiește,sta in casa parinteasca si are acolo adresa din buletin.Acum unchiul meu vrea sa dea moștenirea de la părinții lui mie,nepotul lui,dar nu are actele deoarece ,bătrâna a dat actele surorii mele.Sora mea a încercat să îl scoată afara din casa ,Dar poliția ia dat dreptul sa stea acolo,si nu a reușit,deoarece are dreptul sa stea acolo,fiind copilul bunicilor,si el nu a semnat la nimeni nimic,fiind ultimul mostenitor dupa parintii lui.Intrebarea este următoarea, ce este de facut sa pot beneficia eu de casa cu teren de la unchiul meu?

 4. Buna seara,
  O sa va scriu un caz care probabil este putin aparte si mai rar intalnit.
  Acu. 3 ani si ceva cunoscut pe cineva si am inceput o relatie sperand sa dezvolt ceva frumos si de viitor, insa din pacate lucrurile nu au iesit asa cum speram. Dupa cateva luni deja relatia nu mergea catre un fahas bun si tot aveam probleme de communicare in care ne contraziceam si contracaram pe tema oricarui subiect. Intre timp eu am primit o oferta de job in UK si am luat decizia sa plec acolo. Dupa o perioada scurta de timp, ma anunta ca este insarcinata si ca este copilul meu. La inceput nu am stiut ce sa cred si eram f bulversat.Dupa aceleasi difficile si imposibile discutii am picat de comun acord sa merg in tara sa fac testul de paternitate, deoarece ea s a tot jucat cu mine ba ca este copilul meu, ba ca nu este si la nastere nu m a trecut ca si tata pe certificatul copilului. Este trasa linie. Intre timp am venit in tara special pt. acest lucru, am facut testul de paternitate si sunt fericitul tata al copilului. Problema este ca ea tot nu a vrut sa ma treaca in certificat ca si tutore, desi eu vreau am insistat, am platit testul eu pt. linistea mea si pt o situatie clara. Intre timp, sperand ca poate s a mai schimbat putin, aratandu-i dorinta mea de a fi tata pe deplin, le am luat cu mine in UK. Am sustinut toate cheltuielile acolo pt.toti 3 dar din pacate relatia tot nu a mers. Am ajuns din nou la aceleasi discutii contradictorii si neantelegeri pe toate segmentele. Acum dupa 4 ani, m am decis sa revin in tara pt ca m a rugat sa ne impacam sa ne mai dam o sansa si pt.binele copilului. Din pacate dupa doar cateva luni am ajuns in acelasi punct in care sa nu putem sa ne intelegem sub nici o forma! Fetita are 3 ani, este un copil superb, o iubesc mai mult decat propria mi viata si as face orice pt ea. Ce sfaturi imi dati si cum pot rezolva problema astfel incat sa fiu trecut legal ca si tata in certificatul micutei si 2 sa pot avea si eu dreptul de a mi vizita copilul si evident sa o pot lua si eu sa petreaca timp cu mine, cu parintii mei, sora si nepoteii, pt ca ea nu accepta sa mearga sa i vizite?
  Multumesc anticipat si sper sa ma ajutati cu sfaturi si solutii cat mai concrete.

 5. Bună seara
  Am divorțat de 4 ani la notar. Am o fetita de 10 ani, pt care la divorț am căzut de comun acord cu fostul soț ca o poate vizita de câte ori vrea cu acordul meu. Dar fata nu vrea sa meargă la el pt ca spune ca el nu sta cu ea, ca nu ii acorda atenție. Dar el da vina pe mine ca eu o învăț asa. Cel mai rău e acum după ce el a ales sa se însoare nu vrea sa meargă, e supărată. Și de câte ori a vrut sa o ia ori spune prea târziu ori fata are alte activități, și se suprepune cu cu data când vrea el sa o iau. Dar de cele mai multe ori o iau câte o săptămână atunci când vine în tara pt. ca e plecat în Anglia. De Crăciun a luat-o mereu, de ziua ei l-am chemat mereu. Dar el zice ca eu ii bag fetei prosti în cap ca că o să mă dea în judecata. Ca sa ii se da periodata de vizita și eu sa nu mai pot sa spun ca nu ii dau fata. Ce se poate întâmpla? Mulțumesc pt raspuns

 6. Buna ziua,
  Am divorțat în anul 2019 de fosta sotie , la notar.
  Pana in iunie 2020 ne am inteles bine referitor la programul copilului. Eu ca tata luam copilul marti si joi la mine ,copilul ramanand peste noapte si a doua zi il duceam la grădiniță sau cand erau vacante o duceam inapoi la mama,plus un weekend la mine Și unul la mama și tot așa. Din iunie 2020 fosta sotie a început să mă reclame la poliție la protectia copilului cum ca eu abuzez și traumatizez copilul. Am fost chemat la protectia copilului , am făcut consiliere psihologică cu copilul și după toate astea nu s-a constat nimic din acuzațiile ei, ba chiar mai mult inspectorul de la protectia copilului spunându-mi sa cer in instanta ca domiciliul copilului sa fie la mine. De 6 luni copilul nu a mai dormit la mine in weekend , fiind alienat de catre fosta sotie in fel și chip. La fel s a intamplat si de sărbători, mi a blocat nr de telefon pentru a nu putea lua legatura cu copilul. În acest caz prezentat pe scurt eu ca tata pot cere in instanta custodia alternativa? Intre timp pot merge la poliție ,cu actele de la notar sa o reclam ca nu imi da voie sa imi vad copilul? Urmează să am și proces in perioada urmatoare.
  Va multumesc si astept cu interes răspunsul dvs.

 7. Un sfat va rog frumos
  Mama nu are 12 luni lucrate,doar 10 si 1/2
  Nu i se acorda indemnizatie crestere copil…nou nascut.tatal fara studii si fara munca
  O lege…un articol ajutator.va rog frumos !!!!

 8. Buna ziua am și eu o întrebare părinți mei are un teren și vrea să mi-l de-a mie pe contractul de vânzare al lor sunt amândoi între timp au divorțat mama mea a plecat de acasă și nu o mai găsim nu am mai dat de ea pot sa fac ceva fara ea sa fac actul

 9. Buna seara,
  Intentionez sa inaintez actele de divort deoarece nu mai putem convetui impreuna sub nici o forma. Am locuit cu sotul in casa parintilor lui, pe care i-au lasat-o fara nici un act, deocamdata. El are un salariu mai mare decat al meu. Aceste aspecte ii ofera vreun avantaj in custodia copilului? Copilul are varsta de 3 ani, m-am dedicat 100% lui.

  • Buna ziua. Probabil va ati si urmarit ceea ce am tot spus in decursul timpului. Partea financiara va poate avantaja dar nu este definitorie. Exista un cumul aici. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

 10. Buna ziua
  Vreau să divorțez ,am 2 fetițe de 10 ani ,stam cu chirie soțul fiind plecat înafara , eu lucrez nu depind financiar de el.
  El nu vrea sa divortam și mereu mă amenința că dacă fac ceva îmi ia fetele și nu le mai vad niciodată .
  Are vreo șansă să îmi ia fetele?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.