Credit Europe Bank Si Credit Europe Bank Ipotecar Ifn Pierd Un Comision De Administrare Ca Fiind Abuziv – Avocat Cuculis

Credit Europe Bank Si Credit Europe Ipotecar Ifn Obligate Sa Restituie 8500 Euro Cu Titlu De Comision Administrare, Catre Imprumutat  – Avocat Cuculis – Decizia Corecta A Instantei Urmeaza Sa Reechilibreze Contractul ,Cel Putin Partial

Solutia Instantei Judecatoriei Sectorului 6 – a fost aceea de constatare ca fiind abuziva a clauzei comisionului de administrare si pe cale de consecinta obligarea bancii la plata catre imprumutat, a tuturor sumelor de bani ce au fost incasate cu acest titlu – De asemenea, instanta, la pronuntare a tinut cont si de faptul ca pe parcursul desfasurarii procesului, imprumutatul a platit in continuare comisionul ilegal de administrare si a dispus restituirea lui inclusiv pentru perioada in care ne-am judecat pe instanta cu banca.

Solutia instantei mai jos – Comisionul de administrare Credit Europe Bank – Ilegal!

comision administrare credit europe bank

Comision administrare credit europe bank si credit europe ipotecar Ifn ilegale.

Ora estimata: 08:30
Complet: 8-C
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei de interes şi prescripţiei dreptului material la acţiune invocate de pârâte. Admite în parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost restrânsă. Constată caracterul abuziv al clauzei referitoare la comisionul de administrare, prevăzute la art. 5.1 lit. c din contractul de facilitate de credit şi garanţie nr. 108482/6.10.2008 încheiat între reclamanţi şi Credit Europe Ipotecar IFN SA şi, în consecinţă, constată nulitatea absolută a acestei clauze. Obligă pârâtele Credit Europe Ipotecar IFN SA şi Credit Europe Bank (România) SA să restituie reclamanţilor suma de 7058,18 euro, achitată de reclamanţi cu titlu de comision de administrare în perioada octombrie 2009-martie 2015, în echivalent în lei la data efectuării plăţii, precum şi toate sumele achitate de reclamanţi ulterior lunii martie 2015 cu titlu de comision de administrare.

Motivele pentru care instanta a dispus restituirea comisionului, dupa ce a fost constatat ca fiind abuziv –

Repunerea in situatia anterioara, se refera in primul rand la o restabilire a normalitatii unor acte juridice. Se retine in practica faptul ca daca un contract contine intratat de multe clauze ce se declara a fi abuzive, exista fie posibilitatea anularii intregului contract fie mentinerea lui cu o contraprestatie. In situatia de fata, contractele pot continua, insa doar dupa repunerea in legalitate a acestora cu consecinta normala, in urma declararii nulitatii absolute, principiul restitutio in integrum  reclamantii sunt indreptatiti la primirea acestor sume in patrimoniul lor.

Principiul este consacrat de art. 1254 alin. (3) Noul Cod Civil, care prevede că „în cazul în care contractul este desfiinţat, fiecare parte trebuie să restituie celeilalte, în natură sau prin echivalent, prestaţiile primite, potrivit prevederilor art. 1.639 – 1.647, chiar dacă acestea au fost executate succesiv sau au avut un caracter continuu”, fiind aplicabil, pe temeiul art. 1325 noul Cod Civil, şi actelor juridice unilaterale lovite de nulitate.

De ce este abuziv comisionul de administrare? Extras!

Legea nr. 193/2000, art. Directiva 93/13

Art. 4. – (1) O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor. (2) O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv.

Comision administrare credit europe bank si credit europe ipotecar ifn ilegale

În cazul în care prin acţiune se solicită constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind mecanismul de modificare a dobânzii şi a comisioanelor dintr-un contract de credit, instanţa trebuie, în virtutea principiului rolului activ, să stabilească dacă acestea sunt exprimate într-un limbaj clar şi inteligibil, dacă lipsa unei asemenea exprimări nu înseamnă, de fapt, lipsa negocierii şi existenţa unui dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi încălcarea exigenţelor bunei-credinţe prin introducerea acestor clauze, lipsa unei astfel de analize echivalând cu o nedeplină lămurire a situaţiei de fapt care atrage sancţiunea anularii acelei clauze ca efect al constatarii caracterului sau abuziv!

Av.Drd Cuculis Adrian

2 comments to “Credit Europe Bank Si Credit Europe Bank Ipotecar Ifn Pierd Un Comision De Administrare Ca Fiind Abuziv – Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua am un credit ipotecar la crediteurope la care am un comision de administrare credit la șold lunar. Am incercat sa negocieriz cu banca comisionul doua rânduri insa fara nici un rezultat. Detin creditul din anul 2008. Considerati ca pot deschide un proces bancii prin care sa anulez acest comision si sa recuperez banii platiti ? Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.