Drepturile Parintelui Separat De Copil In Urma Divortului

Drepturile parintelui separat de copil sunt consacrate atat prin codul civil dar si prin legi internationale.

Niciun parinte care nu primeste custodia minorului, nu poate fi vaduvit de dreptul de a-l vizita sau de a-l lua in vacanta si de a petrece in principal timp cu acesta.

Evenimentul neplacut al divortului are implicatii si efecte nu doar in viata fostilor soti, ci si  in  cea a copilului minor care  urmeaza sa locuiasca cu unul dintre parinti.

Fiecare parinte care are drepturile parintesti neafectate, are dreptul de a sta cu copilul sau si de a primi protectie din partea statului daca celalat parinte ii interzice accesul la copil.

De foarte multe ori se ajunge la situatii in care familiile se destrama si folosesc copiii pe pot de scut in conflictul dintre parinti.

Trebuie sa stie fiecare parinte ca are dreptul sa-si vada copilul sa stea cu el conform unui program de vizitare si sa plece in vacante cu el.

De asemenea, parintele la care este incuviintat minorul cu locuinta, are obligatia sa nu sadeasca neincredere in mintea copilului in asa fel incat sa se ajunga la alienare parentala si sa il alunge pe copil de langa parintere de care este despartit.

Ne-am propus sa explicam pe intelesul tuturor ce inseamna de fapt Drepturile parintelui separat de copil in urma divortului si cum le puteti proteja in instanta.

Sa incepem!

Nu aveti acces la copilul dvs.? Nu aveti stabilit un program de vizitare a copilului si nu va puteti lua copilul? Completati formularul de mai jos:

Drepturile Parintelui Separat De Copil
Stabilire Program Vizitare Minor

Noul Cod civil reglementeaza aspectele  care intervin cu privire la situatia copiilor minori  ca urmare a pronuntarii divortului sau ca urmare a separarii parintilor.

Cum se stabileste autoritatea parinteasca a minorilor ?

Astfel, potrivit art. 397 NCC, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Asadar, ca regula, in cazul in care nu exista motive temeinice pentru care autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte sau  chiar de catre alte persoane, totalitatea drepturilor şi îndatoririlor părinţilor cu privire la persoana copilului şi la bunurile acestuia se exercită în mod egal de către ambii părinţi.

Trebuie avut in vedere faptul ca exercitarea autoritatii de un singur parinte in mod exclusiv este diferita de stabilirea locuintei la unul dintre acestia.

La cine urmeaza sa stea copilul ? Ce drepturi are parintele despartit de copilul sau in urma divortului ?

Stabilirea locuintei minorului  dupa divort este  imperios necesara dupa separarea parintilor si se face ori prin acordul partilor, ori de catre instanta de tutela in cazul in care acestia nu se inteleg sau daca decizia luata este contrara interesului superior al minorului.

Astfel, odata cu pronuntarea divortului, instanta competenta este obligata sa stabileasca si locuinta pe care o va avea copilul in viitor.  Asadar, chiar daca autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti, locuinta va fi doar la unul dintre acestia.

Trebuie retinut faptul ca instanta stabileste locuinta minorului la parintele cu care locuieste  in mod statornic, iar daca pana la divort/separarea concubinilor acesta a locuit cu ambii parinti, instanta, tinand seama de interesul superior al copilului, va stabili locuinta acestuia la unul dintre acestia.

Foarte bine de stiut este faptul ca parintele care nu locuieste cu minorul pastreaza totusi toate celelalte drepturi pe care le are in mod normal in legatura cu acesta.

Astfel, potrivit art. 401 NCC, parintele sau, dupa caz, parintii separate de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

Desigur, in cazul de neintelegere intre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept.

Desi nu locuiesc impreuna, fostii soti/fostii concubini au obligatia de a contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Art. 400 NCC prevede faptul ca pot exista şi situaţii excepţionale în care este în interesul superior al copilului ca  instanţa să stabilească locuinţa acestuia la alte persoane (de exemplu la bunici, altă rudă sau persoană), sau într-o instituţie de ocrotire.

În acest caz, persoanele respective sau instituţia de ocrotire supraveghează copilul şi fac tot ce este necesar pentru asigurarea sănătăţii, educaţiei şi învăţăturii sale.

Potrivit Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, rasunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.

De asemenea, art. 17 din acelasi act normativ prevede faptul ca minorul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.

Atentie la deplasarile cu minorii in afara tarii, sa nu fiti acuzat de rapire internationala.


De asemenea, copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.


Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Drepturile Parintelui Separat De Copil – Parintele nerezident (cel care nu locuieste cu minorul) are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

Potrivit art. 18 din Legea 272
relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.

Cititi si :


 Parintele la care locuieste copilul trebuie sa se asigure ca nu il alieneaza parental

In plus, parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte.

La pronuntarea divortului, precum si in cazurile in care parintii nu se inteleg cu privire la aspectele ce tin de relatiile personale ale copilului cu parintele nerezident, instanta sesizata  stabileste un program de vizitare in favoarea celui care nu locuieste cu minorul tinandu-se seama de varsta copilului, de nevoile de ingrijire si educare ale acestuia, de intensitatea legaturii afective dintre copil si parintele la care nu locuieste, de comportamentul acestuia din urma, precum si de alte aspecte relevante in fiecare caz in parte.

Drepturile parintelui separat de copil pot fi diminuate, extinse doar de catre instanta de judecata.


Asadar, trebuie retinut faptul ca stabilirea domiciliului minorului doar la unul dintre parinti nu inlatura drepturile celuilalt parinte de a avea legaturi personale cu copilul, fiind indreptatit la respectarea acestora de catre parintele rezident.

De mentionat mai este si faptul ca in cazul in care intervin schimbari ale circumstantelor care au dus la pronuntarea de catre instanta a unei hotarari cu privire la relatiile dintre parinti si copiii minori, aceasta din urma poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor, insa doar la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.

95 comments to “Drepturile Parintelui Separat De Copil In Urma Divortului”
  • Buna ziua. Incep prin a va multumi pentru mesajul dvs. In legatura cu problema expusa, va rog sa ne sunati la 0722298011 si eventual sa stabilim si o intrevedere in cadrul societatii noastre de avocatura. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Buna seara .în cazul meu este că am doi copii minori dar din cauza sărăcie am plecat în Italia după un an am luat și pe soțul meu am muncit timp de 7 ani copiii au stat cu soacra in acest timp .în 2017 in luna iunie ne-am retras în Romania și din noiembrie 2017 atunci am plecat eu in .germania .dar eu cu soțul meu am inceput sa ne certăm pentru că doar eu plec și el sta acasă și cheltuie bani .eu sunt hotărâtă să divorțeze că nu pot munci doar eu și el sa stea acasă .ce trebuie să fac?

     • Buna ziua..am o întrebare ..părinți divortati cu minor de 14 ani..copilul locuiește unul din părinte respectiv mama cu domiciliu in România dar rezidenți in Italia ..are procura valabilă pentru România Italia.mama vrea sa meargă in concediu cu minorul din Italia in Spania ..e valabilă procura si
      Pentru Spania sau trebuie refăcută deși nu a expirat pentru aceasta țara .va mulțumesc

       • Buna dimineața.In urma divorțului care a avut loc anul trecut (2022)in luna septembrie s-au stabilit un program de vizita (weekenduri și vacante).
        In vacanta de Paste scrie prima decada la tata în anii impari cu prima zi de Paște la tata tot în anii impari.
        Vorbesc despre vacanta de anul acesta de Paște (8-18aprilie 2023..19 prima zi de școală).copii au stat la tata în perioada 7-12 aprilie, pe data de 12 seara a adus copii,apoimi-a cerut sa ii dau copii iar ,pentru că s-a uitat mai atent in hotărâre și scrie prima decada din vacanta,eu am refuzat deoarece vacanta are 12 zile și împărțit la doi(părinți)sunt 6 zile cu 6 zile .Refuzând să îi dau copii a mers la poliție și mi-a făcut plângere pentru nerespectarea programului de vizita pentru că scrie ” prima decada” in loc de ” prima parte” a vacantei.Am uitat sa precizez că dl polițist m-a sunat și m-a întrebat că ori anunț fostul soț sa vina sa ii ia înapoi ori îl sună dansul(polițistul) și vine la ușă împreună și ia copii pe motiv că nu respect programul de vizita.Explicatia dl polițist a fost că scrie “prima decada”(10 zile) in loc de ” prima parte” a vacantei.
        Întrebarea mea este: ce pot face in cazul acesta? Mulțumesc.

      • Buna ziua am o intrebare , sunt divortata de fostul sot de 7 ani si atunci la divorțat am decis ca copilul sa ramana la el, acum copilul are 14 ani . Am decis sa cer eu custodia copilui, copilul e de acord si el ,el find mai mult la bunica din partea tatalui, si tatal am inteles ca e in spital grav bolnav nu se stie daca o sa mai traiasca. In acest caz as putea sa fac ceva in legatura cu custodia copiluli, si mentionez ca eu acuma am domiciliu in Germania. Va mulțumesc astept un raspuns.

      • Sunt matusa minoruluiin varsta de 7luni nascut in Italia ,de catre sora mea cu care nu se poate luat legatura din motive necunoscute, ca si matusa am vreun drept legal de vizitare minor?la cine pot apela legal ,din tara sau trebuie avocat Italia obligatoriu?

     • Buna seara daca suntem divorțați din 2016 și copii sunt la mine in urma divorțului . Fosta sotie nu a plătit pensie alimentara copiilor și nici nu prea o interesează copii. Am stat doi ani despărțiți și spunând că a greșit și că dorește să fim iarăși o familie de dragul copiilor am acceptat să ne împăcăm dar int tot acest timp până în prezent a tot plecat când se plictisea de copii și viața de familie

      • Bună seara,vreau să divorțez de soțul meu din motivul că bea foarte mult, am doi copii minori dar nu știu de unde să încep.Ce ar trebui să fac prima dată?

     • Bună ziua domnule avocat.In urma divorțului am primit custodie comună pentru copiii minori cu dreptul de vizita stabilit de instanță. Fosta soție cauta motive sa nu îmi dea copiii spunând ca are programări cu ei la ședința medicala și altele.Ea normal trebuie sa se afle la domiciliu când eu trebuie sa merg sa iau copiii. Pur și simplu deroghează de la hotărâre. Ce pot sa fac în acest caz sa reglementez situația?

    • Bună ziua ,as avea o mare rugăminte la dumneavoastră, dacă a ți putea sa îmi răspundeți. Am o nelămurire,
     sa fixat custodia copilului la mine.Sa fixat sa ii dea 500 lei pensia alimentara.
     Tot timpul sunt discuții,nu se tine de promisiune sa achite ,dar pretenții sa vina copilul la el are.
     Eu I am impus ,dacă nu achita pensia nu ii mai dau copilul și de aici ies discuții .
     Ce ma sfătuiți? Sunt obligata sa i o dau dacă el nu participa la cheltuieli. Va multumesc. O zi buna

  • Bună ziua. Numele meu este Ursu Gabriela Alina am 31 de ani și am 4 copiii cu fostul soț cu care sunt cununata din luna iunie 2016 și despărțiti din luna noiembrie 2016. În momentul despărțiri aveam trei copiii și însărcinată cu al 4 Lea în 3 luni. Problema mea este următoarea fostul soț nu vrea să îmi acorde divorțul iar eu nu am posibilitatea să plătesc un avocat pentru a divorța. În 2017 am fost la judecătorie să mă interesez ce trebui să fac iar o doamnă avocat mi a spus să îmi iau un avocat deoarece nu se mai dau avocați din oficiu pentru divorțuri. Zis și făcut… Am vb cu un domn avocat și mi a cerut 1500 de lei onorariu ceea ce pentru mine este o suma foarte mare mai ales că am și copiii în întreținere. Fostul soț de 4 ani și jumătate nu m a ajutat cu nimic la creșterea copiilor și are mandat de arestare pentru că mi a bătut unul din copiii. Era un om foarte violent, consumator de băuturi alcoolice și cu patima jocurilor de noroc. Vă rog mult să mă ajutați cu un sfat. Vă mulțumesc anticipat.

   • Buna seara am o întrebare la dumneavoastră …Eu am 3copii din prima căsătorie (nu am fost căsătorită legitim )ne-am despărțit acum 10ani de atunci copii au stat la mine nu am cerut și nici nu am primit pensie alimentara și nu am nevoie …Singura mea cerință și ce vreau este procura pentru a putea pleca din țară când vreau cu copii ce acte am nevoie și cam ce cerințe ar trebui sa îndeplinesc?

  • Am divortat in urma cu 8 ani la un notar am cazut de acord sai plateasca la baiat suma de 100 de roni pe luna minorul aflanduse in grija mea dar de atunci nu am vazut un leu ce pot face

  • Daca sunt mama singura si solicit ca tatal copilului sa il ia de vineri seara pana duminica de 2 ori pe luna este legal ? Tin sa mentioned ca cele 2 seri ( vinei ,sambata ) lucrez
   Tatal refuza sa il ia de vineri mentionand ca munceste in fiecare sambata

 1. Buna ziua, fostul soț nu mă lasa sa imi vad copilul decât supravegheată… în condițiile în care e custodie comună.. va rog daca ma puteti ajuta ! Si nu il pot lua deloc la mine… avem Hotărârea data cu domiciliu la mine , dar mi-a făcut Apel . Dacă mă puteți ajuta !

  • Asi vrea sa stiu si ieu daca sotia a bagat divort si ieu sant prin italia si se judeca in lipsa mea copilul e pe numele meu ce se poate intampla

  • Buna ziua.adi dori sa stiu si io ce drepturi are băiatu meu de 6ani .Sant d ivortata de 3 ani de tatăl .de 3 ani tatal nu a dat un tel sa se intereseaza de el nu contribuie decat cu pensia alimentara de 300roni.Nu la luat niciodata la ora de vizita nu sa interesat de el nici la grădinița efectiv nu face nimik an privința la băiat.daca el nu mai are de 3ani contact cu baiatu mai are vreun drept asupra lui?fiind un copil cu autizm.va rog un raspuns .Nu a fost niciodata an trei ani implicat nicăieri .grădinița centru de recuperare .la doctor lunar sa ia o reteta.nici măcar nu a sunat sa antrebe de i el.

 2. Am și eu o întrebare. Cat este pensia alimentara pentru un copil? Eu de 8 an primesc numai 200 de lei și pe aia and vrea el mi trimite la 3 luni. El este plecat în Italia. Mulțumesc

   • Buna ziua as avea o întrebare la dumneavoastră se pote sa divorțeze și eu sunt cununată cu un om mai în vârstă că mine și acum sunt cocubinata cu alt băiat și dacă mă puteți ajuta sa divorțeze și eu și ce mi-ar trebui daca nu va supărați

    • Bună ziua am 2 copii nu suntem luați cu acte întrebarea mea este dacă am ca dovezi înregistrare făcută pe telefon la felul cum vorbește mama lor cu proprii ei copii în instanta a-și câștiga ca copii sa rămână la tatăl copiilor specific ca copii sunt minori

    • Buna ziua am o intrebare , sunt divortata de fostul sot de 7 ani si atunci la divorțat am decis ca copilul sa ramana la el, acum copilul are 14 ani . Am decis sa cer eu custodia copilui, copilul e de acord si el ,el find mai mult la bunica din partea tatalui, si tatal am inteles ca e in spital grav bolnav nu se stie daca o sa mai traiasca. In acest caz as putea sa fac ceva in legatura cu custodia copiluli, si mentionez ca eu acuma am domiciliu in Germania. Va mulțumesc astept un raspuns.

   • Buna seara vreu sa va intreb sotul meu a murit si

    El avea un baietel cu alta femeie dar eu lam crescut ia a renutat la el decand era mic nu la cautat nicodata el avea procura pe copiil si eu eram casatorita cu el cum fac sa ramana cu mine in continoare va rog sa ma ajutati

   • Buna seara,va rog sa.mi comunicati cum pot modifica programul de vizita al unui minor sub virsta 3 ani deoarece nu avem o comunicare decenta mai mult de.atit doreste si pe timpul noptii sa ia copilul dar copilul inca se mai trezeste noaptea isi striga mama o cauta,este mult prea mic sa.l despart ,normal primeaza interesul copilului dar tatal nu.ntelege din orgoliu sau egoism,
    Multumesc

  • Buna ziua,sunt divortata de un an si 8 luni,avand 2 copii,in curand doar unul minor.Din pacate nu imi permit sa fac partaj din cauza costurilor foarte mari.Ce as putea face in cazul asta?Este si munca mea de 18 ani in apartamentul in care locuieste el si actuala prietena.

  • Buna seara am o întrebare la dumneavoastră …Eu am 3copii din prima căsătorie (nu am fost căsătorită legitim )ne-am despărțit acum 10ani de atunci copii au stat la mine nu am cerut și nici nu am primit pensie alimentara și nu am nevoie …Singura mea cerință și ce vreau este procura pentru a putea pleca din țară când vreau cu copii ce acte am nevoie și cam ce cerințe ar trebui sa îndeplinesc?

 3. Bună ziua! M am despărțit de tatăl copiilor mei în 2017 pe motiv ca el era foarte violet cu mine. Din cauza circumstanțelor, copilașii au rămas la el. Fetița are 9 ani acum, și băiețelul 6. Nu mi da dreptul sa i vizitez decât dacă merg la el în casă… Nu pot face asta. este un om violent și mi-e frica sa merg la el… Nu ajung cu el la un numitor comun și nu ma lasa sa ajut copii… Cum aș dori eu… Vreau sa i am la mn. Ajutați-mă va rog și dați mi detalii despre ce as putea sa fac, ce ați putea să faceți pt mn….ce cheltuieli sunt în treaba asta? Mulțumesc anticipat!

 4. Buna ziua. A-si dori daca se poate sa ma lamuriti in mai multe intrebari. Am 2 copii minori o fata de 13 ani si un baiat de 8 ani. Cu sotul nici vorba sa ne intelegem. Si vreau sa ma duc cu chirie cu copii. Insa el nu ne da pace. Vine in fiecare seara la copii. Mai ales cand sunt sch 2 la servici. Ii cumpara cu o ciocolata un suc etc. Si multe alte probleme. Daca se poate sa ma contactati pentru mai multe intrebari. Va rog din suflet. Va multumesc.

 5. Buna ziua sunt despărțită de soț minori snt la mn a încercat sai fure si de at pn la divorț și fara o donație d la executor nu l-am lăsat sai vada ma pornește atat p mn nr si familia are dosar penal ma tem f mult de el cand vine vine croit pe scandal ce pot face in acest caz

 6. Bună ziua, va scriu in speranța că tot căutând voi găsi un ajutor.sunt divorțată de4ani, mi-am pierdut fetița în judecătorie datorita alienării parentale din pricina tatălui și a bunicilor paterni.de 3ani o văd doar in fața scării câteva minute la 1 săptămâna sau 2saptamani.Ma lupt cu DGASPC Brăila (că din această localitate sunt)cu DAS cu tribunalul pentru consiliere fiindcă e tot ce mi-a rămas de solicitat având în vedere că judecătoria a dat acest copil tatălui doar pentru că a fost ascultată in nenumărate rânduri începând de la vârsta de 7ani și i s a oferit libertate maximă pe când eu o îndrumam la învățare și un program adaptat unui copil de vârsta ei.desi s a stabilit tot de către un judecător că există alienare din păcate nu pot face nimic…..nu știu unde să cer ajutor sau ce sa fac…. timpul trece iar pe mine mă arde durerea de a nu putea petrece timp cu copilul meu…..este un abuz psihologic acolo și nu pot face nimic sa înceteze acest lucru…..va rog măcar să mă îndrumați dacă este posibil undeva….am făcut executare silita pe program vizitare dar mi s-au spus că dacă tatăl este de acord sa lase minora și doar ea este cea care refuza nemotivat nu îl pot executa cu plată,era ideal și ar fi cedat…..va mulțumesc pentru timpul acordat! numele meu este Șerban Daniela Veronica sunt din Brăila 0799363843, mail: bogdanveronikdaniela@yahoo.com,multumesc!și ajutor!

  • Buna seara. Sunt căsătorită legal și am un copil de 6 ani. Am părăsit domiciliul conjugal impreuna cu copilul după ce m-au sunat iubita soțului ci care este de 3ani și m-a înjurat și m-a amenințat că mă face să dispară din casa.mentionez că am fost terorizată psihic de către ambii timp de 6-7luni. El susține că toată vina e a mea,deoarece înainte de căsătorie am fost despărțiți timp de 3luni și susține că l-am înșelat. Pot obține custodie comună cu domiciliul la mine? Menționez că acum stau la părinții mei și momentan nu am servici.va rog să îmi răspundeți

 7. Buna ziua eu si sotu meu am fost despartiti de 7 ani de zile apoi dupa 7 ani neam inpacat datorita copilului anu trecut insa am divortat de comun acord la notar acum insa eu lucrez in uk mam stabilit acolo si vreau sa imi iau fata cu mine mentionez ca fata este la mine avem custodie comuna. Insa el vrea bani ca sa imi dea procura ce se poate face in situatia de fata mentionez ca 7 ani de zile nici nu sia cunoscut copii

 8. Bună eu nu sunt divorțată nu am fost niciodată Căsătorită dar mam despărțit de fostul si am doi copii o fata și băiat am doar băiatul la mn fata la el cum sa fac sa am costudia fetei la mn

  • Bună ziua , soțul meu a plecat în germania a găsit pe alcineva și nu mă ajută cu nimic pentru creșterea copiilor , încă suntem căsătoriți și copii au 10si 4 ani eu nu mă pot duce la muncă pentru faptul că nu am cu cine lasă copiii ,ce asi putea face pentru pensia alimentară a copiilor și manteniment ,că mulțumesc.

 9. Buna ziua mă puteti informa ce acte îmi trebui pentru a desvkide o actiune de divort suntem despartiti de aproape 10 ani

  • Sânt despărțită de concubin de 3 ani și am 2 copii cu el băiat de 18 ani care e la el și fata de 4 ani care este la mine pe el nu îl mai interesează de fată nu am mai vb de 3 ani cu el aproape ce trebuie să fac să numai depind de el cu iscălituri și nimic pentru fată și cât mar costa toate demersurile mulțumesc anticipat.

 10. Am divortat ear judecatorul mea dat sa plătesc pensia alimentara ear fostului sot ea dat domiciliu stabil la el în schimb nea dak drepturi comune la ambii ei numi dau voie să-mi vad copii el sta în București și cei 2 copii stau la părinți mei nu cum a dat legea cu domiciliu la el cam sa fac sa pot sa vad

 11. Asi vrea să tivorțes nu mai locuiesc cu el de 5ani am 2 copiii fata 13 ani Băiatul10 ani ambi copiii sunt cu mine dar el ia alocația la copii ce ar trebui să fac să obțin divorțul de el

 12. Buna ziua. Am divortat in anul 2016, custodie comuna, domiciliul minorului la mama. Mama refuza sa imi aduca la cunostinta despre problemele medicale ale minorului (estre diagnosticat cu BRGE), inclusiv insista asupra minorului sa nu imi spuna cand are probleme de sanatate. Care sunt mijloacele legale prin care parintele rezident poate fi constrans sa imi aduca la cunostinta despre starea de sanatate a minorului. Va multumesc.

 13. Buna ziua ,eu am divorțat de tatăl copiilor din septembrie anul trecut ,copiii sunt încredințați mie ,cu o pensie alimentara de 1500 RON lunara , fata are 16 ani ( liceu) baiatul 9 ani casa a doua … casa și terenul sunt pe numele meu și al fostului sot decu este un bun comun ce l-am cumpărat noi . Ladivort ,fiind prin notar și de comun acord ,fostul sot a fost de acord ca din casa cu 3 camere și o bucătărie sa ia el o camera și să-și facă ieșire separată, dar la fiecare revenire a lui din Anglia ca acolo lucrează ,nu vrea sa își schimbe ieșire….as vrea sa știu făcând partajul cam cât ldin casa i se cuvine? Tin sa menționez ca pământul fiind 11 are si casa 3 camere 4metri pe 4 ,bucătărie 6/4 si baia dar care nu este terminata + în spatele casei unele anexe cum ar fi magazie si altele. Mulțumesc, mias dori un răspuns…

 14. Buna ziua.Io am divorțat de sot acum 3 ani.am o casa cumpărată pa bani mei am dovezi mandate cum am dat bani la proprietar.soți nu a muncit nicăieri cat timp am stat ampreuna.el nu a contribuit cu nimik.am fost legal 6ani.cand am luat casa eram despărțită da nu legal.Io am luat casa .Sant sanse sa o recuperez.avem un copil cu autizm si nici măcar nul intereseaza de trei ani de el.doar plateste pensia alimentara si atât.Multumim

 15. Bună seara ….sunt divorțată din 2018 și legea a decis ca sa am custodie comuna cu fostul cu toate ca în acești 4 ani el nu a venit sa vadă copilul decât de 5 ori și de 9 ori a trimis pensie alimentara pe care el a spus în fata legii ca o va plăti….menționez are o pensie de handicap…problema este ca nu îl la interesat sa își plătească pensia și când am nevoie de un act pentru fata refuza categoric….as dori sa știu dacă pot sa am doar eu custodia deoarece nu se ocupa deloc de copil doar încercând sa bage bete în roate…..copilul este bine integrat în noua familie care o are nedorind ca sa îl vadă.
  Dacă are un handicap lucru asta în fata legii este un avantaj pentru el ca să fie absolvit de la plata la timp a pensiei?
  As dori sa îl dau în judecata pentru faptul ca nu a ajutat la creșterea copilului măcar cu pensia respectiva care consider ca este dreptul copilului si as dori sa mai știu ca dacă nu a plătit de atât timp pot sa am eu șansă să obțin tutela copilului numai eu

 16. Bună seara! Am o fata de 10 ani dintr-o relație de concubinaj și doresc sa-mi câștig dreptul de a o lua cu mine în timpul vacantelor sau in weekend. Mama ei îmi interzice sa o iau cu mine chiar dacă contribui financiar sau material la cheltuielile ce țin de fata. Nu mi se pare corect cum procedează mama ei și de aceea doresc sa îmi dați un sfat cum pot sa-mi câștig dreptul parintesc asupra copilului. Va mulțumesc!

  • Buna ziua, in principal este necesar sa deschidem o actiune in instanta cu acest obiect si am parerea ca veti castiga acest drept. Este unul chiar ce deriva din Constitutia Romaniei. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

 17. Buna seara!

  In legatura cu un proces de stabilire program vizitare minor s-a redactat hotărârea în urma cu aproximativ 2 saptamani însă nu am primit-o fizic(am vizualizat-o doar la dosarul electronic).
  Când trebuie sa fac apel? În 30 zile de la primire sau 30 zile de la redactarea acesteia?
  Pot face apel acum deși nu am primit-o?
  Exista posibilitatea sa nu o primesc în termen de 30 zile și sa nu mai pot face apel?

  Va mulțumesc!

 18. Bună seara!

  Ce se poate face în cazul în care minorul (4 ani) nu doreste sa rămână sa doarmă la tatăl sau, și în plus, ii este teama sa ii spună acest lucru. Deși i-am comunicat tatălui sau acest aspect, acesta refuza sa îl aducă acasă spunând ca el respecta hotărârea judecătorească.
  Unde ma pot adresa?
  Va mulțumesc anticipat!

  • Buna ziua. Legaturile personale cu minorul trebuie sa fie imbunatatite prin sprijinul tuturor partilor implicate, atat mama cat si tata. Daca totusi nu se poate, apelati la o ordonanta presedintiala pentru schimbarea programului de vizitare. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

 19. BUNA ZIUA. In urma divortului, tatal plateste o pensie de intretinere catre cei doi copii minori. In timpul vacantelor copiii mai vin sa stea cu tatal lor. vreau sa stiu daca in aceasta perioada mai este obligatoriu sa ii vireze banii mamei. in baza carei legi si articol s-ar putea apara tatal? Mentionez faptul ca mama foloseste banii copiilor in alt scop, deoarece copiii isi suna tatal ca au nevoie de dulciuri, haine. Tatal a facut un card legat tot de contul lui, pe care i l-a dat fetei si ii mai vireaza cand ii cere cate o suma, sau ii trimite mesaj ca ii trebuie medicamente pe care tatal le cumpara si i le trimite prin curier in alta localitate. din ce am citit am inteles ca perioada de o saptamana cat locuiesc copiii la tata se considera 2 saptamani. probabil sa fie o eroare, insa de aceea intreb. Mama ameninta cu poprirea pe venitul tatalui -o pensie. Va multumesc pt eventualul raspuns

 20. in baza carei legi/articol se poate apara tatal in situatia cnd copiii stau in vacanta la el, iar mama solicita pensie intretinere

 21. Am fost căsătorită cu un bărbat și am 2 fete date în plasament. Am vrut sa le scoatem dar fostul barbat nu a vrut sa facă la psiholog și psihiatru. Este posibil ca doar din aceste 2 acte sa fiu căzută din drepturi? Ca de 6-7 luni protecția copilului a luat fetele de la persoana la care erau și nu îmi mai spun nimic de ele si sunt date la alta familie nu mai sunt unde le vizitam eu. Eu tot timpul le-am vizitat, când mergeam la ele le duceam haine, mâncare, bani, dulciuri.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.