Nerespectarea Hotararii De Incredintare A Minorului Si Programul De Vizita

Nerespectarea Hotararii De Incredintare a minorului va poate aduce probleme cu legea penala.

Daca sunteti parintele unui copil minor, ati obtinut o hotarare judecatoreasca prin care instanta de judecata s-a pronuntat cu privire la exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului, stabilirea locuintei minorului si cu privire la programul de legaturi personale al parintelui necustodian cu minorul, iar celalalt parinte nu respecta aceste masuri, aflati ca, dincolo de punerea in executare a hotararii judecatoresti, puteti formula plangere penala impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, prevazuta de art. 379 din Noul Cod Penal.

Potrivit art. 379 alin. 1 din NCP, constituie infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului, reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Vizualizati si :

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent (art. 379 alin. 2 din NCP).

Aşadar, observăm că articolul 307 din vechiul Cod Penal a fost preluat întocmai şi în NCP – pedeapsa a rămas aceeaşi de o lună la trei luni inchisoare sau amenda penală.

Constatăm şi că în noua reglementare legiuitorul nu a mai prevăzut faptul că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

În cazul acestei infracţiuni, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate (în 90 de zile de la data săvârșirii respectivei infracțiuni). 

Nerespectarea Hotararii De Incredintare
Minor incredintat mamei

Astfel, art. 379 face referire la doua cazuri de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, respectiv:

– alineatul 1 priveste situatia in care parintele necustodian, respectiv cel cu care minorul nu domiciliaza, insa are stabilit un program de legaturi personale cu acesta din urma, retine minorul, fara consimtamantul celuilalt parinte – custodian, respectiv al celui in domiciliul caruia a fost stabilita locuinta minorului, fapta care se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda („reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”);

– alineatul 2 face referire la situatia in care parintele custodian nu respecta in mai multe randuri programul de legaturi personale (asa cum a fost stabilit de catre instanta de judecata) cu minorul al parintelui necustodian, fapta care se pedepseste tot cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda (“cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent”).

Drepturile parintelui separat de copil, sunt recunoscute prin lege.

Cititi si :

Trebuie sa stiti ca actiunea penala in cazul infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului se pune in miscare doar la plangerea prealabila a partii vatamate, aceasta putand fi formulata in termen de 3 luni.

De asemenea, daca in privinta infractiunii prevazute la alineatul 1 nu se pun probleme de interpretare, este de precizat faptul ca, pentru existenta infractiunii mentionate in cuprinsul alineatului 2, este necesara o situatie premisa, respectiv aceea ca masurile privind incredintarea minorului sa fi fost dispuse de instanta de judecata, prin hotarare judecatoreasca, aceasta interpretare rezultand din practica organelor de cercetare/urmarire penala si a instantelor de judecata.

Daca am un acord incheiat la notar, se aplica aceleasi prevederi, pot sa fac plangere penala pentru nerespectarea hotararii?

In privinta acestui aspect, in conditiile in care legea permite ca partile, respectiv parintii, sa se inteleaga cu privire la masurile privind minorul pe cale amiabila, prin conventie incheiata la notar, nemaifiind nevoie sa ajunga la instanta de judecata si, implicit, sa obtina o hotarare judecatoreasca, ar fi necesara o modificare a alineatului 2 al articolului 379, in sensul mentionarii in mod expres si a conventiei notariale alaturi de hotararea judecatoareasca, ori de o interpretare mai putin stricta a dispozitiilor legale, potrivit contextului legislativ general actual.

In caz contrar, ne aflam in situatia discriminatorie in care pot uza de dispozitiile art. 379 alin. (2) doar cei care au obtinut o hotarare judecatoreasca cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului si stabilirea programului de legaturi personale cu minorul, nu si cei care s-au inteles initial pe cale amiabila, in fata notarului, ulterior intervenind discutii neprevazute in momentul incheierii conventiei notariale.

Oricum, apreciem, ca daca aveti inclusiv un acord, partea careia i se opune, trebuie sa-l respecte, precum o hotarare judecatoreasca, altfel opinam ca poate fi acuzat de nerespectarea hotararii de incredintare.

In acest context, este de preferat sa alegeti instanta de judecata pentru transarea aspectelor legate de masurile privind minorii.

Mai mult, tot in privinta alineatului 2 este de mentionat aspectul ca fapta penala se considera a fi fost savarsita doar in masura in care actiunea de impiedicare a parintelui de a avea legaturi personale cu minorul a fost savarsita in mod repetat, deci trebuie sa rezulte o tendinta sistematica de a indeparta minorul de parintele necustodian.

Daca va aflati in situatia expusa mai sus, avand in vedere numeroasele cazuri in care minorul este folosit de unul dintre parinti ca instrument de manipulare impotriva celuilalt parinte, luati in considerare formularea plangerii penale pentru savarsirea infractiunii de ( Nerespectarea Hotararii De Incredintare ) nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, tinand cont de faptul ca, prin savarsirea acestei fapte, este pus in pericol interesul superior al minorului (nu doar un drept al parintelui), care trebuie sa prevaleze.

Av.Drd. Cuculis Adrian

12 comments to “Nerespectarea Hotararii De Incredintare A Minorului Si Programul De Vizita”
  1. Bună ziua,
    Din păcate programul de vizitare este încălcat deși am HJ.
    In 4 ani am văzut copilul de 8 ori, iar de un an jumate niciodată. Legea nu protejează copilul, iar mama poate sa facă ce vrea fără a o considera. Un eventual demers, dureaza 1 an minimum si implica bani, bani bani plus peotectia copil, psiholog, criminalist, ținând cont ca fetita e abuzata fizic și psihologic de către concubinul mamei
    Paul Alexandru

    • Bunăziua
      Sînt divorțat și fetițele mele au rămas în custodia mamei
      Nu sa specificat în hotărârea de divorțat program de vizită să hotărît custodie comună
      Am încercat de nenumărate orori să văd fetele și mi-a supus să-mi văd de treabă că o să-mi facă rău (…)
      Am descris proces care a durat mi-am pierdut și serviciul așteptînd termenul viitor arunci mi-am vavut si copii cînd am fost la psiholog și instanța mi-a dat dreptul de vizită prin hotărâre judecătorească și a mai trecut un an de cînd incerc să iau legătura cu fosta mea soție și nu-mi mai răspunde

      • Bună Ziua am câștigat încredințarea minorului încă nu mi sa dat de bunica paterna ,tatăl este în pușcărie, am făcut plângere penala Cei de la parchet au trimis scris la politia din localitatea bunici paterna. Dar eu nu știu cum se procedeaza ca nu m-au înștiințat cei de la politie

    • Bună ziua, doresc dacă se poate să fiu ajutat cu un sfat ce a-și putea face în cazul meu de exemplu.A trecut de mai bine de 1 an de zile de când instanța de judecata al sectorului 2 București a stabilit locuință minorului la adresa mea de reședință și respectiva pârâta refuză să îndeplinească un ordin de executare și plata pensiei alimentare a minorului .Va rog dacă se poate cu un răspuns vă mulțumesc pentru înțelegere

        • Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie, dupa divortul din 2020 copilul minor de 4 ani atunci a ramas cu domiciuliu la mama, adica la mine si custodie comuna cu drept de vizita odata pe samatanana miercurea 2 ore si un 2 weekenduri pe luna plus pensia alimentara a cuantumul de 25% din salar. De cateva luni nu mai doreste sa ia copilul la el defel si pensia alimentara o plateste dupa bunul plac, eu nestiind defapt salarul real al tatalui. Copilul este in grija mea 100% pe timpul scolii si a vacantelor, maxim o saptamana a petrecut la el in vacanta de vara. Scuze ca lucreaza si este foarte ocupat. Interes in cresterea si educarea ei foarte putin sau spre deloc. Cum as putea sa il fac sa plateasca corect pensia alimentara si sa ia copilul in weekenduri. Avand in vedere ca in primul an nu a platit nici pensie alimentara si nici nu l-a interesat de copil. Multumesc

  2. Buna ziua! Va rog foarte mult ajutati..ma cu un sfat.Sunt divortat cu minor si fosta nu respecta Hot.judec.si niici programul de vizita.Acum a reusit sa alieneze copilul impotriva mea,invatandu..l sa refuze vehement sa vina la mine.Sunt disperat.Plangerea penala ar fi o prima solutie sau sa apelez la un executor judecatoresc?Mentionez ca nu se poate ajunge la vreo intelegere cu mama minorului,nu respecta nici lege,nici justitie,nici scoala sau primarie.Se poarta ca o stapana cu drepturi depline asupra copilului si fara nici o obligatie pentru interesul superior al acestuia.Va multumesc frumos!

  3. Bună ziua .Va rog frumos sa ma ajutați cu un sfat ..Am hotărâre definitiva a minorului la care tatăl este condamnat la 7 ani și dauna statului roman ,la care bunica paterna a influențat copilul împotriva mea am avut executare silita dar politia nu a fost chemata am avut ședințe psihologice dar fără copil pt ca nu Lea adus .Va rog frumos îndrumați ce pot sa fac

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.