Cum Fac O Plangere Penala Pentru Abandon De Familie?

Ce este abandonul de familie si in ce conditii puteti formula plangere penala pentru savarsirea acestei infractiuni?

         Fapta de   Abandon De Familie reprezinta infractiune. Cel mai intalnit caz de abandon de familie este acela al parintelui care, obligat de catre instanta de judecata la plata pensiei de intretinere catre copilul sau/copiii sai, nu indeplineste aceasta obligatie stabilita in sarcina sa.

Neplata pensiei de intretinere este considerata INFRACTIUNE.

Astfel, dispozitiile art. 378 alin. (1) lit. c) din Noul Cod Penal arata ca “(1) săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: (…) c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Prin incriminarea acestei fapte, legiuitorul a inteles sa protejeze relatiile sociale referitoare la familie, a caror existenta si dezvoltare sunt conditionate de respectarea obligatiei de solidaritate si de sprijin moral si material, sprijin care intre membri familiei – cu precadere intre parinte si copil – trebuie sa fie unul concret, efectiv, constand in furnizarea mijloacelor de intretinere aceluia dintre membri familiei care se afla in nevoie.

Abandon De Familie
Abandonul de familie

Puteti citi si despre compensarea obligatiilor de intretinere intre soti.

Cu prioritate, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, asa cum rezulta din dispozitiile legale mai sus citate, pentru ca infractiunea de abandon de familie sa existe, este necesar ca persoana obligata la plata pensiei de intretinere sa nu indeplineasca aceasta obligatie o perioada mai mare de 3 luni.

SFAT Juridic pentru cei care sunt in situatia de a nu-si plati obligatiile ce rezida din obligatiile de intretinere: De preferat sa solicitati diminuarea pensiei de intretinere, decat sa nu platiti.

De altfel, neplata trebuie sa fie consecinta relei-credinte, in sensul ca persoana obligata la plata pensiei avea posibilitatea achitarii pensiei de intretinere prin diverse mijloace, a obtinut venituri sau avea posibilitatea de a le obtine, avand in permanenta capacitatea de munca pastrata, insa nu a dorit sa isi indeplineasca aceasta obligatie.

Vizualizati si :

De asemenea, trebuie sa tineti cont si de faptul ca infractiunea de abandon de familie face parte din categoria infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, aceasta putand fi formulata in termen de 3 luni.

Abandon De Familie? Pregatiti-va sa raspundeti penal.

Nu in ultimul rand, este de mentionat aspectul ca, in cadrul dosarului penal, va puteti constitui parte civila, solicitand obligarea persoanei care se face vinovata de savasirea infractiunii de abandon de familie la plata unor sume de bani catre dumneavoastra, cu titlu de daune morale, constand in suferintele psihice cauzate de indiferenta persoanei care avea obligatia sa va intretina, de eforturile depuse pentru a va intretine fara ajutorul acesteia, de trauma suferita prin prisma dezinteresului evident al acelei persoane in ceea ce priveste ingrijirea dumneavoastra.

Puteti fi interesati si de:

Plangerea penala poate fi formulata de persoana vatamata, ( prin avocat specializat in abandonul de familie/dreptul familiei) respectiv de beneficiarul pensiei de intretinere, sau de reprezentantul legal al acesteia, in masura in care beneficiarul este minor.

Precizam si ca fapta nu se pedepseste daca inculpatul isi indeplineste obligatiile inainte de terminarea urmaririi penale, iar daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Av.Drd. Cuculis Adrian

47 comments to “Cum Fac O Plangere Penala Pentru Abandon De Familie?”
 1. Buna seara,am trăit cu tatăl copiiilor in concubinaj timp de 7 ani,perioada in care au venit trei copiii care sunt recunoscuți de către el. Anul trecut în data de 1 octombrie ne a părăsit și nici până în momentul acesta nu m a ajutat financiar cu nimic pentru întreținerea copiilor intenționat,ba chiar a plecat din tara. Vreau să știu cum îl pot baga la abandon de familie. Copiii au vârsta de 6 ani,4 ani și bebe de 11 luni. Mulțumesc.

   • Bună seara.Am doi copii dintr-o relație de concubinaj. Printr-o hotărâre judecătorească a fost obligat la plata pensiei alimente. De 6 luni nu a mai trimis -o. Am depus o plângere penală din martie 2022 și nu mai primesc nici un răspuns. Îmi puteți spune va rog frumos unde sa mai apelez și ce trebuie sa fac in acest sens? Va mulțumesc

  • Bună seara ! Domnul avocat, cum mă puteți ajuta și pe mine? Sunt divorțată de 7 ani , am 2 copii minori , fostul soț nu mea mai plătit pensie alimentară de 2 jumate și plus de asta nu lasă copii în pace le vorbește urît la amundoi. Ajutațimă cu un sfat vă rog frumos ce să fac.Mulțumesc frumos.

 2. Sotul meu a parasit domiciliul de 4 saptamani,fara nici un motiv,eu pot depune plangere penala pentru abandon,in ideea ca ma v-a ajuta in procesul de divort daca va urma.Mentionez ca nu exita copii minori in aceasta situatie.

  • Daca soția a plecat și eu am rămas cu doi copii minori, ce demersuri trebuie sa fac ca să nu îmi ea copii

 3. Bună ziua am divorțat de aproape 4 ani și fostul meu soț nu și-a plătit pensia alimentara la copii de 3 Ani și la dat în judecata și ia stabilit minimum pe economie și am depus plângere și la parchet dar nu sa luat în calcul nimica. Va rog ajutați-mă și cum sa procedez.

  • Bună ziua! Am fost împreună câteva luni cu un băiat am decis împreună că vrem un copil totul bine după puțin timp ne-am despărțit eram în luna 4 de sarcină nu mă ajutat cu nimic copilul are 5 luni și nici nu a vrut să îl recunoască să scape de orice zice că nu este a lui de 5 luni mă minte că își face testul și nimic nici măcar un telefon sa dea să întrebe de copil. Nu îmi permit buzunarul să îl dau în judecata. Un sfat vă rog

 4. Buna ziua , unde pot face plângere pentru abandon de familie daca nu am avocat pentru ca nu-mi permit unul? Sotul meu nu vrea nici macar alocatia copilului sa mi-o trimită , el ia alocatia din Italia. Ce sa fac si unde să ma duc va rog ajutati-ma! Multumesc.

 5. Buna ziua.
  Sotia fiului mau a parasit fam (sotul si 3 copii cu virste de 4-6-8ani)in urma cu 3 luni.
  Unde as putea depune o plingere?Ea este din Iordania ,are sedere de 5 ani in Rom.Sotul si copii sunt cetateni Rom.
  Din cite stiu sa intors la ea in tara.
  Dar in cazul in care am vrea sa facem interdictie de a mai intra in Rom.Cum trebuie sa procedam?
  Va multumesc.
  Va rog sa imi raspundeti

 6. Buna ziua! Doresc cateva informatii. Am un baietel de 3 ani de cetatenie bulgara ca tatal lui. In urmaunor conflicte violenta in familie sunt in Romania cu baiatul. Tatal lui nu plătește nimic si ii ia si alocatia baiatului de 220 €. Vreau sa il decad din drepturi deoarece nu merita sa aiba un copil daca nu are gtija de el. Am pdocura pentru 5 ani doae germania-romania. Nu pot calatori nicăieri cu baiatul , nu pot sal dau la grădiniță ,nu are un mefic, nu pot face nimic deoarece nu este cetatean roman. Cum pot sa ii fac acte romanesti? Multumesc

 7. Buna ziua domnule avocat va urmăresc demult știu că sunteți cel mai bun sunt o mama disperata care nu știu cum să fac cel mai bine sa pot avea puiul meu langa mine..băiețelul are 5 ani de 3 ani este in Romania a fost născut și crescut în Cipru până la vârsta de 2 ani,tatăl a pecat șofer de tir între timp noi ne-am despărțit sa ocupat de copil pana la vârsta de 3 ani jumate după ce și-a refăcut viața căsătorit copil nu ia mai trimis nimic..după ce a venit pandemia și am intrat în șomaj tehnic am fost nevoita sa plec,am venit aici în Cipru de unde plecasem..copilul este in grija părinților mei ce asi putea sa fac sa îl pot lua langa mine..cu tatăl nu mă pot înțelege el este stabilit în Spania vine o data la un an doi la copil câteva zile,am înțeles că asi putea solicita o ordonanță președințială daca mă puteți ajuta cu un sfat o părere ,va mulțumesc

 8. buna seara. daca pensia este in natura , iar tatal copilului nu-i mai plateste gradinita , timp de 4 luni , asa cum era conventia intre parinti, se mai considera infractiune?multumesc

 9. Buna ziua. Sotul meu ne-a parasit de câteva zile, a ales sa plece in apta chirie, pt ca vrea sa fie fericit. A lasat in urma 2 copii minori, eu nu am un loc de munca, m-a lăsat cu o chirie de 400 de euro si cu f putini bani de cheltuiala. Nu vrea sa se intoarca inapoi, dar nu vrea nici divort. Va rog sa imi spuneti cum pot sau ce pot sa fac in acez caz?

 10. Buna ziua. Sotul meu a parasit domiciliul, a plecat intr-o alta chirie, lasandu-ma cu 2 copii minori pe motiv ca vrea sa fie fericit. Eu nu am nici un venit, stau in chirie, am cei 2 copii din care unul este la scoala, nu am mijloc de transport si doar putin bani pt a ne intretine.Va rog sa imi spuneti ce fac in acest caz. Sunt intr-o situatie dificila si am nevoie de ajutor. Multumesc!

 11. Bună ziua sunt o mama singura de 2 ani nu am divorțat încă de s-or deoarece el nu s aprezentat și eu am renunțat am dosarul finalizat pentru pensia de întreținere pe care el nu a dorit niciodată sa o plătească el nu are nimic pe numele lui și nu lucrează cu carte de munca și mereu spune ca nu am ce sa ii fac ca nu am ce sa ii iau însă am mesaje de la el când spune ca lucrează și mama lui îmi spune ca este la munca și mai merge și în străinătate și lucrează tot la negru ce ii pot face sa i de a dreptul copilului va rog îndrumați ma și pe mine nu îmi permit sa mi iau un avocat mulțumesc din suflet!

 12. Buna dimineata am o fetita de 3 ani cu fostu el sia abandonat fata nu vrea sa ai faca alocatia la fetita cum sa procedez

 13. Buna ziua in situatia in care plangerea s-a facut cu intarziere ,s-a incercat o reconciliere ,adica paratul a dus-o cu vorba pe fosta sotie si s-a primit rezolutia de clasare ,eu nu sunt lamurita adica nu exista infractiunea sau ce ? Mai exact nu a platit pensia alimentara decat de 3 ori de la data divortului . Exista posibilitatea sa fie dat in judecata pentru decaderea din drepturi -este solutia extrema ,dar se pare ca nu merita altceva .Divortul s-a produs in anul 2018.Pe copil nu l-a mai vizitat de la Craciunul trecut ,relatia lor este ocazionala la telefon .

 14. Buna ziua sunt bunica unei fetite de 5 ani bunica paterna sotia baiatului a plecat de acasa de 1 an de zile nu am stiut ca la politie se face plangere de abandon decat pana la 3 luni ce pot face eu in cazul asta copilul sta la mine de cand sa nascut eu am grija de ea ce pot face in cazul asta vreau sa ma indrumati ce este de facut nu primeste nici macar alocatia copilul pentru ca mama copilului a oprit cardul copilului ce sa mai zic ca nici macar nu suna nu stie de fetita de cand a plecat

  • Bună seara ! Domnul avocat, cum mă puteți ajuta și pe mine? Sunt divorțată de 7 ani , am 2 copii minori , fostul soț nu mea mai plătit pensie alimentară de 2 jumate și plus de asta nu lasă copii în pace le vorbește urît la amundoi. Ajutațimă cu un sfat vă rog frumos ce să fac.Mulțumesc frumos.

  • Buna ziua, domnule avocat. Sunt intr-o situație similara cu cei ce va scriu. Am un copil dintr-o căsătorie anterioara. Fostul soț nu a plătit pensie alimentara copilului în ultimii 7 ani invocând diferite scuze. Am intentat proces pentru luarea custodiei, o aveam comuna, și am primit câștig de cauza. Acum vine întrebarea mea. Mai pot sa îi fac plângere pe baza neplati pensiei alimentare?. În proces Am specificat și aspectul acesta .

 15. Buna ziua!Fostul sot are de platit prin hot.jud ,pensie de intretinere calculata la venitul minim,pt cei doi copii,unul minor si unul major,student.Pe parcursul anilor 2019,2020 si 2021 pana in prezent,a depus pt fiecare copil in parte,o suma modica 50 lei ,uneori 100 tot din trei in trei luni.Am calculat sumele depuse in aceasta perioada si am constatat ca ele acopera un an,rezulta ca doi ani nu a contribuit cu nimic pt niciunul din cei doi copii.Daca punein acest ritm ,o luna da,apoi doua nu si depune o suma mult mai mica,pot face plangere penala?Daca da,carei institutii ma adresez?Daca eu si copiii locuim in alt judet,putem depune plangerea in orasul in care locuim?
  Alese multumiri!

 16. Bună seara ! Domnul avocat, cum mă puteți ajuta și pe mine? Sunt divorțată de 7 ani , am 2 copii minori , fostul soț nu mea mai plătit pensie alimentară de 2 jumate și plus de asta nu lasă copii în pace le vorbește urît la amundoi. Ajutațimă cu un sfat vă rog frumos ce să fac.Mulțumesc frumos.

 17. Bună ziua cum as putea face o plângere împotriva tatălui copilu meu fapt fiind ca am trăit în concubinaj cu el din care a rezultat un copil el fiind plecat și nu-și asuma răspunderea fata de copil deși i poarta numele as dori sa știu cum pot rezolva cazul acesta deoarece nu-mi permit un avocat

 18. Buna ziua Domnule Avocat va rog daca mă puteți ajuta cu un răspuns .Eu am stat in chirie cu soțul meu iar el ne a dat afara acm o săptămână pe mn și copilul meu de 4 ani as vrea sa știu cum fac sa numai poate veni sa îmi ia copilul .Eu acm stau în locuința mamei mele unde am și domiciliul eu și copilul .Menționez k mă amenința mereu k vine sa o ia cu ce drept poate și ce trebuie sa fac ?? Va rog mult sa îmi dați un răspuns .Mulțumesc zi buna .(Momentan nu am banii să divorțez de el )

 19. Bună ziua. Mă numesc Alexandru Busuioc ,sunt din localitatea Ludos ,județul Sibiu. Am 57 de ani și locuiesc împreună cu fetița mea de 9 ani, Ana Maria Paraschiva Busuioc. Motivul ,,plângeri” mele este următorul. De peste 2 ani și câteva luni ,mai exact 2 luni,locuiesc cu fetița mea de 9 ani,deoarece mama ei a plecat în străinătate la muncă. De menționat că eu cu mama ei, Diți Maria, din localitatea Bunesti ,județul Brașov,am trăit timp de 12 ani în concobinaj ,iar în acești ani a venit pe lume fetița noastră scumpă și dragă. Nu știu ce sa întâmplat că din bun senin, mama fetiței a hotărât să nu mai stăm împreună. De menționat că eu eram cu serviciul în orașul Sibiu pentru-că în zona respectivă nu era locuri de muncă și am hotărât să plec în Sibiu pentru a putea să-mi întrețin familia. Câștigam destul de bine,fapt care familia nu ducea lipsă. Eu mergeam săptămânal acasă la Bunesti cu tot ce era nevoie pentru familie. Am observat între timp că relația noastră nu mai era ca și înainte. Auzeam din partea concubinei tot felul de cuvinte nefolositoare și chiar jignitoare . Mai pot menționa că nu sunt o persoana alcoolică,( sunt antialcoolic și atitutun) nici violenta. Cum am menționat mai sus ea a hotărât să ne despărțim.Am fost de acord cu decizia ei. Eu în acest timp nu încetam să mă duc la fata mea cu aceleași provizii ca și înainte și zilnic țineam legătura cu fetița mea prin intermediul messengerului. Mama ei a hotărât să plece în străinătate și mă rugat să țin fetița până la întoarcerea ei.. normal că am acceptat. A trebuit să caut o bonă pentru a sta cu fetița mea până veneam de la serviciu. Și am găsit o nepoată dea mea. Eu între timp mi-am cumpărat o casa la localitate Ludos. Satul meu natal. Mama fetiței a ținut legătura foarte rar cu ea iar când a venit în țară, a căutat să ia fetița de la mine fără să fiu eu acasă. Eram la serviciu și ma sunat fetița mea plângând, că mama ei a venit și vrea să o ia de la mine și ea nu mai vrea să se ducă cu mama eI. Atunci am rugato pe mama ei să aștepte până când vin eu de la serviciu și vom vedea ce se poate face. Nu ma așteptat. A plecat și bună dusă a fost până în ziua de azi. Nu ia dat fetiței mele un pahar cu apă sau un leu ca să cumpere o bomboană. Eu am hotărât să mă las de serviciu și să mă mut la țară la casa cumpărată de mine,unde și astăzi locuiesc. Fetița mea se simte bine în preajma mea și nu vrea să audă de mama ei,fiindcă pe mama ei no interesează absolut deloc de ea. Am așteptat peste 2 ani cu speranța că îivor veni mințile la loc dar fără rezultat. Nu ținem legătura fiindcă nu știu dacă este țară,deși am rugato prin mesaje,că verbal prin telefon nu răspunde,să vină să vadă fata și să -mi dea o procură pentru a putea merge cu fata în vacanță în străinătate la o fată de mea din prima căsătorie. Și nu fost de acord. Fata merge la școală pe clasa a IIl a,iar eu muncesc cu ziua prin comuncă, pentru ami întreține fata mea scumpă și dragă. Motivul pentru care am apelat la serviciile dumneavoastră este să îmi dați un sfat cum pot să acționez aceasta persoana,în judecată pentru pensia de întreținere și chiar abandon de familie sau căderea din dreptul de părinte. Menționez că eu nu sunt căsătorit sau în concobinaj cu cineva,numai sa-mi pot vedea fetița mea scumpă bine și aproape fericită..Cu speranța că mă puteți ajuta vă mulțumesc anticipat. Cu respect Alexandru Busuioc

 20. Buna ziua! pentru plata pensiei de intretinere minor partiala, se poate face plangere tot pentru abandon de familie? sau exista alt obiect al plangerii?
  Timp de mai bine de un an, tatal a platit pensia sporadic si doar partial. Ce pot dace in acest caz?

 21. Bună ziua! Unde depun plângere pentru abandon familial? Fosta mea soție nu a platit pensie niciodată timp de 9 ani.

 22. A plecat la muncă în Germania și și-a găsit altul ce e de făcut mă lăsat cu o fetiță nea sunat să ne spună că nu mai vine nu suntem căsătoriți dar avem același domiciliu

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.