Cum Fac O Plangere Penala Pentru Abandon De Familie?

Ce este abandonul de familie si in ce conditii puteti formula plangere penala pentru savarsirea acestei infractiuni?

         Fapta de   Abandon De Familie reprezinta infractiune. Cel mai intalnit caz de abandon de familie este acela al parintelui care, obligat de catre instanta de judecata la plata pensiei de intretinere catre copilul sau/copiii sai, nu indeplineste aceasta obligatie stabilita in sarcina sa.

Neplata pensiei de intretinere este considerata INFRACTIUNE.

Astfel, dispozitiile art. 378 alin. (1) lit. c) din Noul Cod Penal arata ca “(1) săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: (…) c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Prin incriminarea acestei fapte, legiuitorul a inteles sa protejeze relatiile sociale referitoare la familie, a caror existenta si dezvoltare sunt conditionate de respectarea obligatiei de solidaritate si de sprijin moral si material, sprijin care intre membri familiei – cu precadere intre parinte si copil – trebuie sa fie unul concret, efectiv, constand in furnizarea mijloacelor de intretinere aceluia dintre membri familiei care se afla in nevoie.

Abandon De Familie
Abandonul de familie

Puteti citi si despre compensarea obligatiilor de intretinere intre soti.

Cu prioritate, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, asa cum rezulta din dispozitiile legale mai sus citate, pentru ca infractiunea de abandon de familie sa existe, este necesar ca persoana obligata la plata pensiei de intretinere sa nu indeplineasca aceasta obligatie o perioada mai mare de 3 luni.

SFAT Juridic pentru cei care sunt in situatia de a nu-si plati obligatiile ce rezida din obligatiile de intretinere: De preferat sa solicitati diminuarea pensiei de intretinere, decat sa nu platiti.

De altfel, neplata trebuie sa fie consecinta relei-credinte, in sensul ca persoana obligata la plata pensiei avea posibilitatea achitarii pensiei de intretinere prin diverse mijloace, a obtinut venituri sau avea posibilitatea de a le obtine, avand in permanenta capacitatea de munca pastrata, insa nu a dorit sa isi indeplineasca aceasta obligatie.

Vizualizati si :

De asemenea, trebuie sa tineti cont si de faptul ca infractiunea de abandon de familie face parte din categoria infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, aceasta putand fi formulata in termen de 3 luni.

Abandon De Familie? Pregatiti-va sa raspundeti penal.

Nu in ultimul rand, este de mentionat aspectul ca, in cadrul dosarului penal, va puteti constitui parte civila, solicitand obligarea persoanei care se face vinovata de savasirea infractiunii de abandon de familie la plata unor sume de bani catre dumneavoastra, cu titlu de daune morale, constand in suferintele psihice cauzate de indiferenta persoanei care avea obligatia sa va intretina, de eforturile depuse pentru a va intretine fara ajutorul acesteia, de trauma suferita prin prisma dezinteresului evident al acelei persoane in ceea ce priveste ingrijirea dumneavoastra.

Puteti fi interesati si de:

Plangerea penala poate fi formulata de persoana vatamata, ( prin avocat specializat in abandonul de familie/dreptul familiei) respectiv de beneficiarul pensiei de intretinere, sau de reprezentantul legal al acesteia, in masura in care beneficiarul este minor.

Precizam si ca fapta nu se pedepseste daca inculpatul isi indeplineste obligatiile inainte de terminarea urmaririi penale, iar daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Cum Fac O Plangere Penala Pentru Abandon De Familie?”
  1. Buna seara,am trăit cu tatăl copiiilor in concubinaj timp de 7 ani,perioada in care au venit trei copiii care sunt recunoscuți de către el. Anul trecut în data de 1 octombrie ne a părăsit și nici până în momentul acesta nu m a ajutat financiar cu nimic pentru întreținerea copiilor intenționat,ba chiar a plecat din tara. Vreau să știu cum îl pot baga la abandon de familie. Copiii au vârsta de 6 ani,4 ani și bebe de 11 luni. Mulțumesc.

  2. Sotul meu a parasit domiciliul de 4 saptamani,fara nici un motiv,eu pot depune plangere penala pentru abandon,in ideea ca ma v-a ajuta in procesul de divort daca va urma.Mentionez ca nu exita copii minori in aceasta situatie.

  3. Bună ziua am divorțat de aproape 4 ani și fostul meu soț nu și-a plătit pensia alimentara la copii de 3 Ani și la dat în judecata și ia stabilit minimum pe economie și am depus plângere și la parchet dar nu sa luat în calcul nimica. Va rog ajutați-mă și cum sa procedez.

  4. Buna ziua , unde pot face plângere pentru abandon de familie daca nu am avocat pentru ca nu-mi permit unul? Sotul meu nu vrea nici macar alocatia copilului sa mi-o trimită , el ia alocatia din Italia. Ce sa fac si unde să ma duc va rog ajutati-ma! Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.