Este Legala Termoscanarea Persoanelor Care Intra In Magazine ?

Au Voie Agentii De Paza Sa Ne Termoscaneze La Intrarea In Magazine ? Este Legala Termoscanarea Persoanelor?

Termoscanarea persoanelor s-a instalat in toata tara. Ca urmare a acestui lucru, au inceput sa se ridice tot felul de intrebari cu privire la modul in care, la intrarea in magazine, spatii comerciale sau alte locuri asemanatoare, inchise, paznicul sau un personal afiliat spatiului respectiv, masoara temperatura celor ce patrund in acele spatii.

Temperatura luata de catre angajatii firmelor de paza, portari angajati sau alt personal LIPSIT DE ORICE competenta medicala.

Caz aplicat: Avocatul Cuculis la magazinul de cartier- Termoscanare sau ramai fara cumparaturi.

Inainte de a explica de ce prezinta elemente de abuz si neconstitutionalitate o asemenea masura, vreau sa va relatez o situatie traita pe propria experienta, asta pentru a intelege ca pot fi si subiectiv in analiza.

Ieri seara, asta insemnand 18.05.2020, dupa o tura de oras in alergare usoara de 10 Km, m-am oprit in fata magazinului de la parterul blocului, pentru a achizitiona o sticla de apa.

La intrarea in magazin, sunt oprit de filtrul de securitate epidemiologica si oamenii imi spun ca trebuie sa imi scaneze temperatura, drept in frunte.

Desi cunosteam procedura si nu eram chiar cel mai fericit cu ea si nici nu aveam de gand sa fac lectii despre Constitutie si cum se aplica si de ce ordinul Comitetului nu este peste Constituie SAMD, am accept lucrul acesta si evident ca temperatura era cu mult peste ce scrie in ordin si anume 37,3ºC;

Era crescuta fiindca tocmai veneam dupa un semimaraton de 10 km.

Mai in gluma mai in serios, la intrare si cumva cunoscand prin ceea ce urma sa trec, un mic grup de persoane, deja se hlizea amuzat de faptul ca “nu voi trece testul termoscanarii”.

In cele din urma, am urca linistit in casa fiindca era clar ca nu voi putea cumpara sticla de apa mult dorita.

Concluzia? Este Legala Termoscanarea Persoanelor?

Este Legala Termoscanarea Persoanelor
Termoscanare persoane

Termoscanarea incalca legea pacientului, produce discriminari, incalca constitutia si stanjeneste cetateanul!

Pe langa faptul ca procedura in sine tine de munca unui personal calificat care poate sa inteleaga ceea ce scaneaza, adaugand la acest lucru si aspectul ca din nepricepere s-ar putea lipi pe toate funtile celor care intra in acele spatii termometrul respectiv si ar fi un risc si mai mare de transmitere a COVID 19, haideti sa incercam sa intelegem daca :

Scanarea temperaturii ( termoscanarea prin termometru digital ), efectuata de catre un personal NON medical, este legala sau nu?

Prin Hotararea 24/2020 emisa de catre COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ prin care s-a instituit starea de ALERTA pe tot teritoriul Romaniei, au fost inserate, o serie de prevederi, ce posibil intra in coliziune chiar cu legea fundamentala a tarii si anume cu Constitutia.

Ce masuri s-au luat prin hotararea de instituire a starii de alerta?

MĂSURI
de prevenire şi control al infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă

Începând cu data de 15.05.2020, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite.

Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii economici publici şi privaţi au obligaţia organizării activităţii, astfel încât munca să se desfăşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfăşurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:


a) asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru;


c) respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii în birourile cu spaţii comune (open space) şi a regulilor privind funcţionarea unităţilor de cazare în regim hotelier;


d) decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul
a minimum 3 ore, în tranşe de minimum 20% din personal.

Instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri pentru organizarea activităţii, astfel:


a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;


b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3ºC;


c) să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghişeelor.

Prin urmare, criticam aceste masuri cu privire la termoscanare fiindca :

1. Termoscanarea Incalca legea pacientului :

Astfel, in legea pacientului se arata ca –

Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

Prin urmare, daca suntem supusi unei intervenii medicale, in sensul scanarii temperaturii, devenim in mod imedial calificati pentru pozitia de pacienti.

In intelegul legii interventia medicala este :

d) prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;

2. Incalca legea 363/2018 cu privire la regimul datelor cu caracter personal

Art. 10
Datele cu caracter personal care dezvăluie originea rasială sau etnică, opiniile politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice, afilierea sindicală, prelucrarea datelor genetice, prelucrarea datelor biometrice pentru identificarea unică a unei persoane fizice, prelucrarea datelor privind sănătatea sau a datelor privind viaţa sexuală şi orientarea sexuală a unei persoane fizice pot fi prelucrate numai dacă sunt strict necesare într-un caz determinat, dacă sunt instituite garanţii adecvate pentru drepturile şi libertăţile persoanei vizate şi dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:


a)prelucrarea este prevăzută expres de lege;


b)prelucrarea este necesară pentru prevenirea unui pericol iminent cel puţin asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanei vizate sau ale unei alte persoane fizice;


c)prelucrarea se referă la date cu caracter personal care sunt făcute publice
în mod manifest de persoana vizată.

Prin termoscanarea persoanelor, chiar daca ar fi sa interpretam ca se respecta una dintre conditii, prin termoscanarea de la USA MAGAZINULUI, nu se pot aduce garantii referitoare la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

Ex: ti se ia temperata la intrarea in magazin, in spatele tau mai sunt 10 persoane si paznicul iti spune, da, e bine, ai 36,6 C, este bine. Este o discriminare evidenta.

3. Termoscanarea duce la discriminari

Nu apreciem ca sunt respectate conditiile de metrologie la folosirea unui dispozitiv de tipul celui referitor la termoscanare. Prin urmare, neexistand obligatia de metrologie pot aparea cazuri in care o temperatura luata necorespunzator cu un aparat care nu are o metrologie efectuata, poate da erori si prin urmare poate duce la cazuri de discriminare in masa.

Metoda termoscanarii nu poate fi impusa in starea de alerta, este o metoda intruzionala in sfera drepturilor persoanei, drepturi puternic pazite de catre Constituia Romaniei si poate fi data cu titlu de recomandare dar nu LEGE.

Mai mult de atat, pentru persoanele care au simptome sau care in mod direct si vadit incearca sa raspandeasca virsulul COVID 19, exista metode de coercitie penala si contraventionala, ori aceasta suprapunere de reguli nu face nimic altceva decat sa incalce drepturi fundamentale ale persoanelor.

(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. – Cosntitutia Romaniei.

Prin urmare, pentru a trage o concluzie cu privire la acest aspect, consider, in lumina practicii constate a CCR, ca limitarea acestor drepturi de libera circulatie, protejare a datelor cu caracter personal fac parte din spera drepturilor si libertatilor fundamentale si nu pto fi ingradite prin hotararea COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, ci doar prin legi si doar sub starea de URGENTA nu si de alerta fiindca altfel ar opera o suprapunere de legi pentru cele doua stari.

De aici se naste evident si intrebarea, ce pot sa fac sa nu fiu scanat cu termometrul digital?

Nu puteti decat sa atacati o hotarare profund neconstitutionala insa doar prin intermediul instantei de judecata si de ce nu, daca ai fost prejudiciati de un asemenea comportament, in cadrul unui litigiu deschis cu privire la acest lucru, puteti invoca lipsa de constitutionalitate a prevederilor despre care am discutat.

Av.Drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice,eu
13 comments to “Este Legala Termoscanarea Persoanelor Care Intra In Magazine ?”
 1. Buna ziua,
  INTREBAREA ESTE CINE NE APARA DE ACESTE ABUZURI? OFICIAL? CINE TREBUIE SA FACA CE SI UNDE CA SA SE REMEDIEZE ACESTE ABUZURI FACUTE DE STAT

 2. Buna ziua!,
  Chiar astăzi am trimis un e mail la redacția Nasu tv cu mesajul care l am primit vis a vis de tema de mai sus.
  Multumiri cu multă sănătate!,
  🙏🙏🙏

 3. Buna ziua! Cei ce nu doresc termoscanarea pot face plangere catre directiunea institutiei, magazinului respectiv si catre protectia consumatorului.Nu uitati sa luati numar de inregistrare.Apoi catre instanta .Multumim pentru consiliere dl.av.Cuculis !

 4. Domnule avocat, Cuculis,
  Va respect atat atitudinea, cat si faptul ca vreti sa deschideti minti!
  Eu sunt una dintre persoanele, profund revoltata impotriva a tot si toate,din ceea ce, suntem OBLIGATI sa traim in aceste zile!!! In special, de aceasta termoscanare termica?! de care te lovesti la orica pas?! La aceasta manipulare in masa, la care suntem ,,partasi” in zilele acestea!!! Daca vor continua cu aceasta mizerie, va rog sa mi spuneti, cat ma va costa, o eventuala, dare in judecata a STATULUI DE DREPT, in speta, cu aceasta testare termica, care incalca atate legi, inclusis, art.6, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului
  In data de, 17.05.2020, am trimis si o petitie catre Av. Poporului, in aceeasi speta,si sper sa primesc raspuns, in timp util.conform legii)Va multumesc pentru intelegere! Cu stima, Savu Victoria

 5. cred ca o firma respectabila ca a dvs. de avocatura ar trebui sa actionize (poate in baza a unor demersuri) pentru apararea impotriva acestor mizerii . daca firmele angajeaza o asistenta generaista sa ne ia temperature OK. DACA NU, CRED CA NU ESTE LEGAL! IMPOTRIVA LEGILOR TARII.

 6. Buna ziua, fiti amabil dupa publicarea ordonantei 1731 /832 /2020 in care spune ca agentii economici au obligația sa masoare temperatura inclusiv saloanele de înfrumusețare suntem obligati sa acceptam si sa facem asta chiar daca incalca ale legi constituționale?

 7. sa mergeti si la Antena 3 cu inutilitatea asta, asa zic. si sa nu va mai luati temperatura copiilor, ca nu sunteti si doctori. Pentru asa abuzuri ( sa ia aia temperatura oamenilor si sa fuga cu ea), asa avocati ne trebuie da. E la mintea cocosului de Spiru Haret ca nu trebuie sa abuzam natia (mai lipsea sa scrie si Jos LKC prin articol) si sa nu incercam nicio minima triere la intrarea intr-o zona aglomerata, ci daca are unul febra lsa sa intre sa me dea la toti. Ati uitat sa mai scrieti ca oricum nu e buna masura, ca nici nu ii determina pe toti care ai Covid si atunci ce ne mai chinuim cu incercari de astea. Dati apa la moara tuturor ! Natia asta care nu stie bine sa citeasca ar vrea sa aiba doar profesori universitari sa le ia temperatura de la distanta, ca altfel apar avocati (?!) care le spun ca sunt abuzati. Asa mi-ar place sa vina toti cu febra la voi la firma, asa la consultatii juridice, si in ceafa voastra la supermarket. Sa simtiti adanc “argumentatia” asta facuta in folosul comunitatii. Jizas… Nu uitati: Antena 3 si Trinitas! Sunteti buni!

 8. În primul rând țin să-ți qmintesc stimate avocat că atâta timp cât EU sunt proprietarul localului unde î-mi desfășor activitatea ca și comerciant î-mi rezerv dreptul legal de a lăsa pe cine vreau să intre în localul meu și tot așa am dreptul să impun anumite reguli care consider că sunt în beneficiul clienților mei. Cine nu se supune acestor reguli nu are ce căuta în localul meu. Punct… Cuam ar fi să las un infectat, indiferent de ce boală să intre în localul meu să-mi atingă marfa după bunul lui plac și să-mi infecteze si ceilalți clienți sănătoși. Asta se poate numi atentat la viața și sănătate publică pecare eu ca și comerciant sunt obligat să evit cu orice formă și regulă care o pot impune la admiterea în propriul me local. Cine nu se supune regulilor casei mele nu are că căuta la mine în casă și nici nu mă poate obliga în vre-un fel.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.