Executare Silita Prin Poprie Pentru Pensie Alimentara-Limitele Popririlor Si Cum Le Contestam-Avocat Cuculis

Care Sunt Limitele Popririi Atunci Cand Sunteti Executat Pentru Plata Unei Pensii De Intretinere ?

Ce Puncte Slabe Au In General Aceste Tipuri De Poprire-Cum Contestam Executarea Silita Prin Poprire-Avocat Cuculis

Poprie Pentru Pensie Alimentara Datorata – Plecam de la cazul de mai jos, pentru a intelege mai bine cum functioneaza executarea silita prin poprire, cu privire la anumite venituri si sume ce se executa silit in legatura cu situatia pensiilor de intretinere.

Regula este ca daca datoram intretinere, este bine sa ne respectam obligatiile, insa sunt multe chiar foarte multe cazuri cand executarile silite pentru aceste sume, sunt ILEGALE.

Fara sa apreciem ca discutam despre o poprire ilegala cand vine vorba de executarea unei pensii de intretinere la modul general, poate fi considerata o masura ilegala, punerea in executare a unei obligatii de intretinere, asta dupa ce partea care avea aceasta obligatie si-a indplinit-o insa nu are dovada fata de cel catre care trebuia sa dea intretinerea.

Ce avem de facut, vedeti mai jos, pentru a anula asemenea executari ilegale care intra in sfera de incidenta a executarilor silite pornite in sfera drepturilor de intretinere, a pensiilor alimentare de intretinere.

ATENTIE – Hotararea de plata a pensiei de intretinere NU are PUTERE DE LUCRU JUDECAT – Poprie Pentru Pensie Alimentara

Poprie Pentru Pensie Alimentara
Poprie Pentru Pensie Alimentara

Buna ziua
In luna ianuarie 2009 m-am “trezit” cu somatie executare silita pentru pensie alimentara neachitata. Poprirea a fost facuta pe toata suma si mi-au blocat tot contul. Am contestat in instanta executarea, am platit o cautiune de 440 lei, am depus toate inscrisurile la dosar, intr-un final, in noiembrie 2009 cererea fiind admisa in parte. Tot in cauza respectiva, a fost intocmita plangere penala si am fost cercetat pentru abandon de familie ( acelasi obiect cu executarea, neplata pensiei alimentare ) insa in 2010, rezolutia procurorului a fost incetarea urmaririi penale. In anul 2012 am facut o cerere de perimare si restituirea recipisei respectiv a cautiunii in valoare de 440 lei, cerere respinsa pe motiv ca nu este pronuntata o solutie definitiva.

SPETA DATA

Intrebarea juridica: Acum, dupa 8 ani in care nimeni nu a facut nimic in dosarul respectiv, pot cere din nou anularea executarii si restituirea cautiunii ?

In principal trebuie sa cunoastem faptul ca orice executare silita, indiferent de natura ei, poate fi contestata si supusa verificarii legalitatii ei, direct instantei de judecata, prin urmare, nu exista o etapa intermediara, inainte de a ajunge la instanta, avand in vedere ca procedura executarii silite este una cu parcurs rapid, la fel de rapid si contestatorul trebuie sa ajunga in fata instantei pentru a corecta abuzurile.

Avand in vedere acest lucru  observam ca  Art. 712 prefigureaza, in ce conditii si impotriva caror acte se poate face contestatia la executare – 

(1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.

In concrect, pana la ce suma mi se poate lua din salariu daca sunt executat silit pentru plata pensiei de intretinere?

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

Prin urmare tragem concluzia ca leguitorul a pus in sarcina celui urmarit pentru plata unor drepturi alocate cu titlu de intretinere a minorului sau majorului aflat in intretinere, un procent de 50% din sumele obtinute fie cu titlu permanent fie periodic!

Cum pot sa contest o executare silita prin poprire, infiintata cu prilejul platii unor bani cu titlu de obligatie de intretinere? Poprie Pentru Pensie Alimentara

Cele mai frecvente greseli pe care le fac marea majoritate a executorilor, se refera la legalitatea actelor de procedura, de infiintare a popririlor si de blocare a conturilor.

In acest caz este important sa retineti ca puteti formula contestatie la executare, spre exemplu, daca executorul nu v-a comunicat in conditiile art. 667 cod procedura civila, instiintarea de pornire a executarii si/sau ulterior infiintarii, somatia de executare, toate aceste lucruri fiind sanctionate cu nulitate absoluta.

Spre exemplu, daca situatia dvs. se schimba, (intervine un nou copil, aveti alte responsabilitati fata de familia dvs. sau alte persoane, sau alte asemenea), puteti merge din nou in fata instantei pentru ca intr-un termen scurt, sa modificati obligatia de plata si astfel inclusiv executarea silita putand fi oprita/modificata/desfiintata.

Executorul judecatoresc NU are dreptul sa puna poprire pe tot salariul sau pe tot contul dvs. unde incasati aceste sume.

Aici avem pe de-o parte un vid legisaltiv dar si o rea credinta a executorului, fapt pentru care veti putea si din acest punct de vedere, sa mergeti pe calea unei contestatii la executare si sa desfiintati actele executionale.

Nu in ultimul rand, verificati legalitatea onorariilor puse in sarcina dvs. iar daca ele nu sunt conforme legii si ordinului ministrului justitiei ce reglementeaza aceste onorarii, aveti un nou motiv serios de contestatie la executare.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Disclaimer/Act de renuntare: Continutul articolului dar si a intregului site, reprezinta informare publica si nu poate fi confundata cu forma de publicitate. Prezentul articol reprezinta pozitia SCA Cuculis&Asociatii si este destinat publicului larg cu scop informativ. Informatiile oferite cu titlu de opinii personale pot fi preluate si folosite pe propria raspundere de catre profesionisti, avocati, notari, judecatori, procurori, mediatori, consilieri juridic, practicieni in insoventa etc. si nicio informatie de pe prezentul site, preluata de catre persoanele mai sus mentionate in mod neexhaustiv si folosita ca atare, nu ii poate fi imputata SCA Cuculis&Asociatii.

20 comments to “Executare Silita Prin Poprie Pentru Pensie Alimentara-Limitele Popririlor Si Cum Le Contestam-Avocat Cuculis”
 1. Doresc si eu sa execut silit prin poprire neplata pensiei de întreținere copil restanta cca 11000 lei. Mulțumesc frumos

 2. Bună ziua..doresc si eu sa execut silit o restanță de pensie alimentara in valoare de aproximativ 6000 ron,as dori sa stiu cat m-ar costa executorul…Multumesc aștept raspuns

  • Bună ziua. Am fost chemat mat la serviciul financiar al întreprinderi unde lucrez și am fost anunțat că s-a primit o adresă prin care sunt executat silit pentru plata pensiei de intretinere. Precizez că am plătit sumele pensia de întreținere prin virament bancar în contul indicat de reclamanta și i sumă suplimentară pentru a acoperii sumele restante de la chemarea în judecată și până la pronunțarea sentinței definitive. Nu înțeleg de ce să fiu executat silit pentru niște plăți pe care le fac de bunăvoie și pentru care am documente doveditoare!?

 3. Buna ziua. In cît timp trebuie să primesc diferenta de pensie alimentara dupa terminarea unui proces? (din 2017 pînă in prezent este o diferanta de 1500 ron.)

 4. Buna ziua! In urma procesului de partaj cu fosta sotie, trebuie sa ii platesc sulta in valoare de 52.800 lei pentru imobilul care mi-a revenit mie. In acelasi timp platesc pensie alimentara copilului. Sunt angajat cu salarul minim pe economie si pentru neachitarea sultei urmeaza sa fiu executat silit. Executorul judecatoresc a instituit poprire si pe contul de salariu, asa incat nu mai am de unde plati pensia alimentara, nemaivorbind de faptul ca nu ma am din ce sa traiesc. ba mai mult, onorariul perceput de executor este de 5000 lei , cu care se mareste valoarea obligatiei mele de plata. V-as ruga sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz.
  Multumesc!

  • Buna ziua.
   Daca platesc pensie alimentara 50%din venituri (plata o face direct angajatorul in contul specificat in Conventia Civila) mai pot fi executat pentru alta.suma.Mentionez ca de 5 ani se face plata pensiei alimentare conform conventiei.Acum mi a venit o poprire de la un executor care a transmis angajatorului ca ce mi am asumat eu prin Conventia civila incheiata la notariat nu este executorie ci o fac eu benevol si ca trebuie sa mi retina procent din salariu de la angajator.Ma.puteti ajuta va rog cu o lamurire?
   Multumesc frumos

 5. Am fost obligat de instanta la plata pensiei de intretinere minor in cuantum de 25% din venituri respectiv pensie,Desi s-a infiintat porpirea assupra venituriloe fosta s-a adresat unui executor judecatoresc de la care am primit o somatie mobiliara.
  Este legala procedura??Ce pot face in acest sens??

  • Executarea silita se poate face succesiv sau concomitent. Este posibil sa fie ilegala doar in conditiile in care identificam elemente de nelegalitate a emiterii actelor de executare silita insa pentru acest lucru avem nevoie de acele acte. Puteti fixa o intrevedere la noi la 0722298011

 6. buna ziua!
  Este legal sa se retina 1/2 din salariul realizat pentru recuperarea unei pensii alimentare?
  Multumesc

 7. Buna ziua,
  Am divortat de sotul meu in anul 2015. Prin sentinta de divort a fost obligat la plata a 1/3 din salariul sau. Pina in prezent, fostul sot nu si-a onorat obligatia de plata.
  Il mai pot executa , sau este prescrisa executarea sentintei, avand in vedere ca au trecut patru ani din 2015 pina in prezent,.:?
  va multumesc anticipat.
  Andreea

 8. Buna ziua!

  Daca o persoana fizica are un venit de 600 lei net pentru un CIM partial de 4 ore/zi ( acesta este singurul venit al persoanei si nu are alte bunuri), in ce cuantum lunar va fi executata lunar in eventualitatea unei executari silite.

  Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.