Executarea Silita A Pensiei De Intretinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Cum Obtin Pensia De Intretinere – Avocat

Pensia De Intretiere Si Modalitati De Obtinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Avocat

Avocat Cuculis Pensie Intretinere

Caz Aplicat:
Buna seara, Tatăl copiilor mei,acestea fiind născuți dintr o relație de concubinaj,pleacă in Italia unde va realiza venituri,aici pe teritoriul României nu deține forme bănești nici alte bunuri ce pot fi executate,acesta de anul trecut mi a plătit doar 3 luni.din martie pana acum.Pot face plangere?

Raspuns: Pe de-o parte ca veti putea face o plangere pentru nerespectarea hotararii judecatoresti cu rea intentie, veti putea inclusiv sa ii urmariti veniturile acestuia din Italia.

In cadrul actelor uniunii europene exista ceea ce se numeste Titlul Executoriu European(aici gasiti informatii suplimentare)

In baza titlului executoriu european, se poate pune in executare o sentinta obtinuta pe teritoriul Romaniei, cu ajutorul unui executor, in Italia. Astfel, existand deja o hotarare judecatoreasca, aceasta se va pune in executare pe tot teritoriul U.E

Printre altele obligatia de intretinere, in dreptul civil roman este regasita in codul civil sub urmatoarea forma:

Drepturile şi îndatoririle părinteşti

Art. 499

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

av. drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

10 comments to “Executarea Silita A Pensiei De Intretinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Cum Obtin Pensia De Intretinere – Avocat”
 1. Domnule avocat, va rog sa mai informati cititorii un aspect prinvind executarea pensiei de intretinere pe teritoriul UE, si anume: Daca hotararea din Ro este in procent , atunci este foarte posibil ca in alta tara din UE sa nu fie valabila, deoarece de ex. in Germania pensia este in suma fixa si nu in procent, deci sentinta nu poate fi pusa in executare, fiind considerata aproape inexistenta… Si mai mult, in cazul in care este pusa in executare si autoritatile din tara respectiva nu au ajuns la un acord amiabil cu debitorul, el nedorind sa plateasca cat la suta scrie in sentinta din Ro, atunci dosarul merge in instanta in tara respectiva iar judecatorul va tine cont nu de ceea ce scrie in sentinta, ci de nivelul de trai din Romania!!! Deci sentinta in procent este inexistenta… Mult succes cu punerile in executare a sentintelor!

  • Acelasi lucru uram si noi tuturor! Desi procedura de punere in executare nu este una simpla, totusi nu vad de ce minorul ar trebui sa fie vaduvit de sumele de bani doar ca procedura este anevoioasa! Oricum eu cred ca doar printr-un avocat trebuiesc puse in executare, fiindca exista omologi in toate tarile membre si astfel se poate pune in executare mai usor! Cu stima, av.drd. Cuculis 0722298011

 2. Buna seara.
  Voi face si ru o programare la dvs. Eu prin ministerul jistitiei din Romania si cel al afacerilor externe din Franta, dupa mai bine de un an si jumatate, am primit raspunsul: tatal nu poate fi executat, pensia nu poate fi platita, dosar clasat.

 3. Pana la ce varsta se plateste pensie pentru continuarea studiilor copil major daca are 24 de ani sa inscris anul trecut la facultate a lucrat , a facut cursuri de perfectionare si e posibil sa lucreze si in prezent.

 4. data inregistrari dosarului ptr marirea pensie a fost 29 martie anul curet
  luna aceasta am primit sentinta
  intrebarea mea este marire pensiei o platesc inclusiv pe martie sau din luna aprilie
  multumesc anticipat

 5. Buna ziua,
  am incheiat un proces pentru marirea pensie alimentare pentru minori, intrebarea mea este daca trebuie sa apelez la un executor pentru aplicarea sentintei sau pot sa trimit eu sentinta definitiva catre firma la care este angajat fostul sot.
  Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.