Executarea Silita A Pensiei De Intretinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Cum Obtin Pensia De Intretinere – Avocat

Executarea Silita A Pensiei De Intretinere – Executarea Silita A Pensiei Alimentare – Poate Fi Executata Silit Pensia De Intretinere?

Executarea Silita A Pensiei De Intretinere este ilegala in Romania. Ai de recuperat o creanta de la o persoana anume iar aceasta incaseaza banii de la sotul sau sotia acestuia/aceastia cu titlu de pensie de intretinere? Ei bine, pensia de intretinere nu suporta executare silita fiindca nu reprezinta de fapt sume de bani ce sunt destinate unuia dintre parinti ci sunt sume de bani destinate copiilor.

Astfel, pentru a intelege mai aplicat ce inseamna Executarea Silita A Pensiei De Intretinere si de ce aceasta nu poate sa intre in sfera legalitatii daca se intampla totusi o asemenea executare silita, o sa facem o analiza clara a modului in care functioneaza executarea silita si cand si cum poate fi executata silit o pensie de intretinere.

Sa incepem!

Executarea Silita A Pensiei De Alimentare – Sunteti intr-o procedura de executare silita pe o pensie alimentara? Completati formularul de mai jos:

Warning
Warning
Warning
Warning.

Pot Fi Executate Silit Pensiile Alimentare De Intretinere?

Conform legii pentru a intelege daca poate fi executata silit o pensie de intretinere, trebuie sa clarifica ce tip de obligatie esta aceasta, de catre cine se plateste si cui.

Astfel, conform art. 533: Plata pensiei de întreţinere se efectueaza dupa cum urmeaza:


(1)Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.


(2)Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.


(3)De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.

Tragem astfel concluzia ca suma este platita de catre un debitor al obligatiei de intretinere iar intretinerea cand vine vorba despre pensia alimentara de intretinere se datoreaza copilului sau in anumite cazuri parintilor.

Haideti sa vedem ce zice legea cu privire la posibilitatea executarii silite a pensiei de intretinere:

Art. 729: Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Art. 7 este cel care este de interes si cu siguranta ca si pensia de intretinere se incadreaza in sumele cu destinatie speciala.

Astfel, daca nu minorul este cel care trebuie sa plateasca datoria, executarea silita a pensiei de intretinere este ilegala daca se indreapta impotriva sumelor pe care spre exemplu un tata le plateste pentru copil in contul mamei.

Daca Am De Recuperat O Pensie Alimentara Pot Sa Pun In Executare Silita Pentru A O Recupera?

La polul opus avem intrebarea celor care vor sa puna in executare silita si sa recupereze o pensie de intretinere si atunci se pune problema, daca dvs. sunteti cel care trebuie sa execute silit, cat aveti dreptul sa puneti in executare?

Art. 729: Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1)Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5)Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6)Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 şi următoarele.

Pensia De Intretiere Si Modalitati De Obtinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Avocat

Avocat Cuculis Pensie Intretinere

Caz Aplicat:
Buna seara, Tatăl copiilor mei,acestea fiind născuți dintr o relație de concubinaj,pleacă in Italia unde va realiza venituri,aici pe teritoriul României nu deține forme bănești nici alte bunuri ce pot fi executate,acesta de anul trecut mi a plătit doar 3 luni.din martie pana acum.Pot face plangere?

Raspuns: Pe de-o parte ca veti putea face o plangere pentru nerespectarea hotararii judecatoresti cu rea intentie, veti putea inclusiv sa ii urmariti veniturile acestuia din Italia.

In cadrul actelor uniunii europene exista ceea ce se numeste Titlul Executoriu European(aici gasiti informatii suplimentare)

In baza titlului executoriu european, se poate pune in executare o sentinta obtinuta pe teritoriul Romaniei, cu ajutorul unui executor, in Italia. Astfel, existand deja o hotarare judecatoreasca, aceasta se va pune in executare pe tot teritoriul U.E

Printre altele obligatia de intretinere, in dreptul civil roman este regasita in codul civil sub urmatoarea forma:

Drepturile şi îndatoririle părinteşti

Art. 499

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

22 comments to “Executarea Silita A Pensiei De Intretinere Pe Teritoriul Uniunii Europene – Cum Obtin Pensia De Intretinere – Avocat”
  1. Domnule avocat, va rog sa mai informati cititorii un aspect prinvind executarea pensiei de intretinere pe teritoriul UE, si anume: Daca hotararea din Ro este in procent , atunci este foarte posibil ca in alta tara din UE sa nu fie valabila, deoarece de ex. in Germania pensia este in suma fixa si nu in procent, deci sentinta nu poate fi pusa in executare, fiind considerata aproape inexistenta… Si mai mult, in cazul in care este pusa in executare si autoritatile din tara respectiva nu au ajuns la un acord amiabil cu debitorul, el nedorind sa plateasca cat la suta scrie in sentinta din Ro, atunci dosarul merge in instanta in tara respectiva iar judecatorul va tine cont nu de ceea ce scrie in sentinta, ci de nivelul de trai din Romania!!! Deci sentinta in procent este inexistenta… Mult succes cu punerile in executare a sentintelor!

    • Acelasi lucru uram si noi tuturor! Desi procedura de punere in executare nu este una simpla, totusi nu vad de ce minorul ar trebui sa fie vaduvit de sumele de bani doar ca procedura este anevoioasa! Oricum eu cred ca doar printr-un avocat trebuiesc puse in executare, fiindca exista omologi in toate tarile membre si astfel se poate pune in executare mai usor! Cu stima, av.drd. Cuculis 0722298011

    • Buna ziua, dacă locuitori in Germania, puteți să-mi lăsați un număr de telefon pentru a va contacta și lămuri câteva aspecte legată de acest subiect.Va multumesc

  2. Buna seara.
    Voi face si ru o programare la dvs. Eu prin ministerul jistitiei din Romania si cel al afacerilor externe din Franta, dupa mai bine de un an si jumatate, am primit raspunsul: tatal nu poate fi executat, pensia nu poate fi platita, dosar clasat.

  3. Pana la ce varsta se plateste pensie pentru continuarea studiilor copil major daca are 24 de ani sa inscris anul trecut la facultate a lucrat , a facut cursuri de perfectionare si e posibil sa lucreze si in prezent.

  4. data inregistrari dosarului ptr marirea pensie a fost 29 martie anul curet
    luna aceasta am primit sentinta
    intrebarea mea este marire pensiei o platesc inclusiv pe martie sau din luna aprilie
    multumesc anticipat

  5. Buna ziua,
    am incheiat un proces pentru marirea pensie alimentare pentru minori, intrebarea mea este daca trebuie sa apelez la un executor pentru aplicarea sentintei sau pot sa trimit eu sentinta definitiva catre firma la care este angajat fostul sot.
    Multumesc anticipat.

      • Bună seara Domnul avocat.Ma numesc Simionuc Mirela.Am un băiat de 12 ani cu handicap grav pe care-l am în custodie totala.La divorț s-a stabilit pensia alimentara de 200 ron în anul 2012.Nu am primit niciodată pensie alimentara.Tatal copilului, fostul soț este în Belgia și nu știu dacă muncește cu forme legale sau la negru și nici unde muncește.Intrebarea mea la Dv.este ce pot face în cazul în care vreau sa-l execut silit pentru ultimii 3 ani? Îl pot găsi? Trebuie sa-l dau mai întâi în judecata pentru abandon de familie? Pot apela la titlu executoriu european?

  6. Buna ziua ! Nu am primit pensie de intretinere pentru băiat ! Țin sa precizez el lucrează in Anglia si i sa trimis scrisoare la munca!Din data de 21 07 2020 am deschis acțiune pentru pensie de intretinere ! Nu am primit nici un bănuț ! Ce pot face in situația de fata !Va mulțumesc

  7. Bună seara Domnul Avocat. .Am o întrebare: Eu am plătit pensie de întreținere 17 ani 600 Euro
    pe an.. pentru fata mea acum a făcut majoratul știu ca prin lege trebuie să plătesc până când termină studiile. ( FATA este în Italia cu fosta soție) Acum fosta soție și-a pus Avocat. Italian și mi-a dat în judecată în Italia să plătesc pensie de întreținere cu salariul care este în Italia .. eu sun in Italia dar nu am un venit la momentul de față stabil. ( motivul pandemia)..este posibil așa ceva.? Vă mulțumesc anticipat.

  8. Bună ziua, nu a fost nici o acțiune în tribunalul. Doar aici în Italia să deschis proces pentru mărirea pensie de întreținere. Se poate așa ceva?că sentința a fost dată 17 anii în urmă în România. Vă mulțumesc anticipat.

  9. Buna ziua , am autoritate exclusiva pentru băiețelul meu este definitiva cu o pensie de întreținere de 200 euro lunar de la data procesului sept 2022 și tatăl lucrează sau nu cu acte în Franța , unde mă sfătuiți să acționez pentru punerea în executare??

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.