Neplata Pensiei De Intretinere Este Considerata Infractiune De Abandon – Tu Ti-ai Platit Obligatiile Fata De Copilul Tau? Avocat Cuculis Pensie Intretinere

Plata pensiei de intretinere si consecntele neplatii ei, de natura penal – abandon de familie!

Subiectul divortului, minorilor, stresului destramarii familiei este cel mai mult resimtit de catre minori. Daca totusi sunteti  pusi intr-o situatie de genul acesta, nu uitati ca pensia de intretinere, (fosta penisie alimentara), este o obligatie ce neindeplinita, va costa nu doar bani, dar si libertatea.

Astfel, art. 524 Cod Civil, specifica foarte clar ca “ Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale”.

De asemenea minorii sunt ocrotiti de lege si chiar de-ar vrea unul dintre parinti sa renunte la dreptul de a primi minorul pensia de intretinere, acesta nu are dreptul, pensia fiind in esenta dreptul minorului si nu al parintelui in sine.

avocat dreptul familiei pensie intretinere

                          avocat dreptul familiei pensie intretinere

 

Ce se intampla daca nu platesc pensia de intretinere?

Neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere, stabilite pe cale judecătorească constituie infracțiune potrivit art. 378 din noul Cod penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În vederea tragerii la răspundere penală este necesară formularea unei plangeri prealabile din partea persoanei vătămate.
Instantele de judecata au stabilit ca –
 “Reaua-credinta a inculpatului rezultă din aceea că, deşi a realizat ori putea să realizeze venituri în perioada în care a fost obligat la plata pensiei de întreţinere, acesta nu şi-a achitat obligaţiile stabilite prin hotărâre judecătorească. Astfel, edificatorii sunt în acest sens declaraţiile inculpatului care a declarat că a mai lucrat sau mai lucrează cu ziua la diferite persoane prin sat, că mai obţine venituri din cultivarea unei suprafeţe de teren. 
Din toate acestea rezultă cu certitudine că inculpatul a avut posibilitatea de a câştiga venituri şi a lucrat efectiv pentru diferite persoane. Trebuie observat şi faptul că hotărârea judecătorească prin care inculpatul a fost obligat la pensia de întreţinere a stabilit pensia de întreţinere într-un cuantum mic, inculpatul având posibilitatea de a o achita fără mai eforturi. Reţinând într-adevăr că sumele obţinute de inculpat prin muncă au fost modeste, totuşi instanţa nu găseşte că acesta ar putea constitui un motiv de natură să-l exonereze de la executarea obligaţiei de întreţinere în condiţiile în care suma ce a constituit obiectul acestei obligaţii era la rândul său mică, chiar modică.
Or, în baza obligaţiei sale legale şi morale de părinte inculpatul era ţinut ca această parte a veniturilor realizate să o aloce cu prioritate întreţinerii copiilor al căror tată era, lăsând, la nevoie, în plan secund orice alte debite şi chiar necesităţi personale care nu erau stringente. Nu în ultimul rând instanţa reţine că susţinerea inculpatului în sensul că a fost diagnosticat cu ulcer duodenal nu poate fi reţinută în condiţiile în care această boală nu este una care să atragă o incapacitate de muncă.”
De asemenea, pentru a se putea ajunge la plata unei pensii de intretinere este necesar ca partile sa fi primit o sentinta judecatoreasca in urma unui divort, atunci cand s-au efectuat anchetele sociale pentru determinarea, care dintre parinti va primi minorul/minorii.
Avocat Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
167 comments to “Neplata Pensiei De Intretinere Este Considerata Infractiune De Abandon – Tu Ti-ai Platit Obligatiile Fata De Copilul Tau? Avocat Cuculis Pensie Intretinere”
 1. Eu am facut o astfel de plangere imoptriva fostei mele sotii la parchetul tg jiu iar procurorul si politistul mi- au cerut mie sa aduc martori ca mama minorului nu a contribui la cresterea si intretinerea minorului timp de 3 ani da la divort si pina in prezent.
  Dimpotriva, a fost invatata sa faca depuneei de bani pe numele minorului prin mandat postal. Acei bani nici nu au ajuns la minor. Solutia de renuntare la urmarirea penala a fost bazata pe acele mandate postale prezentate de mama minorului ca probe.
  Primul mandat are data de 15.01.2016. Divortul s-a pronuntat in 01.02.2012.
  In aceasta perioada doamna a avut contract de munca cel putin un an.
  Dar justitia este oarba in cazul meu…

  • Cum a reusit sa depuna acest mandat si banii nu au fost primiti? Ea a putut demonstra prin chitante emise de oficiul postal? Pe mandatul respectiv, nu exista adresa minorului? Care este scurtatura?

    • Simplu se trimit banii dupa care renunta la plata cere suma inapoi la oficiul postal…si chitanta :))) ii face o copie inainte

     • Buna seara am si EU o intrebare privind cu intretinerea copilului… EU am doi copii copii sunt cu tatal El ma obligat sa platesc pensia alimentara dar EU nu am posibilitate nu muncesc.. Intrebarea Este daca pot sa cer la protectia copilului sa dau copii pt un timp cum ca nu am posibilitate sa platesc pensia alimentara se poate face sau nu?

    • Buna ziua, ma numesc Aurora si am divorțat în 2011, am hotărâre judecătorească comuna, copilul este la mine si fostul sot nu imi plăteste pensie alimentară la copil, ce pot sa fac!?

   • Buna ziua.Sunt divortata si am un copil de 11 ani.Tatal copilului nu plătește pensia alimentara de 315 ron stabilită prin sentința judecătorească.Nici nu pot sa il dau în judecată pt neplata pensiei alimentare deoarece legea spune că doar in cazul in care nu plătește 3 luni consecutiv pot sa il actionez in instanta.el cunoscând legea plătește o sumă mai mică ex.200 ron in cele 3 luni.ce pot face in cazul de fata?in 6 luni de zile mi-a plătit suma de 350 ron in 3 tranșe.la distanță de 2 luni.multumesc

  • Buna seara, sunt intro dilema daca ma puteti ajuta cu un sfat vasi multumi am 2 copii minori in data de 19.08.2017 am depus o actiune de stabilirea domiciliului la mama a minorilor
   Minori au ramas la mine ,or tatal minorilor lau obligat la o penzie alimentara de1/3 salariul net pe luna din pacate tatal minorilor a acitat doar1000 De lei din 19.08.2017.am depus o plangere la postul de politie si am inaintat dosarul in istanta in data de 31.10.2018.insa mia venit rezultatul de la judecatorie ca paratul.
   CLasarea cauzei penale,privand pe numitul……intrucat fapta nu a fost savarsita cu vinovatie prevazua de lege,neexistand resuscitate-credinta in indeplinirea obligatiei de intretinere.
   Mentoionez ca ieu nu am serviciu lucrez ocazional pentru ca nu am cu cine lasa minori respectiv 8 ani si10 lucrez cand sunt la scoala.
   Mentionez si ca tatal minorilor mai are 3 minor si ca ai cauta pe cei doi minori doar la 4,5 luni.
   Va multumesc mult daca ma puteti ajuta cu un sfat.

 2. Legea spune foarte clar. Dar ce facem in situatia cind tatal cetatean strain locuieste in alta tara in UE, judecatorul hotaraste in sept. 2014 plata pensiei de intretinere incepind cu data introducerii actiunii( martie 2013), tatal nu plateste nici un ban iar ministerul afacerilor externe din tara respectiva incearca sa recupereze banii de mai bine de un an cu nici un rezultat. A, si intre timp, tatal si a cumparat casa acolo.
  Aveti vreun sfat si pt mine, va rog?

   • Buna ziua.Sunt divortata de aprope o luna,prin notar.Am doi copii minori impreuna cu fostul sot,care prin comun acord am stabilit sa ramana la el pana cand eu voi putea sa-i iau la mine.Mentionez ca lucrez in Italia.Am stabilit sa-i trimit suma de 500 de euro lunar pt copii.Eu i-am trimis banii dar fetita care are 14 ani imi spune ca el nu cheltuie banii pt copii.Cum as putea sa-i cer sa-mi dovedeasca cum cheltuie banii pt copii.Va rog dati-mi un raspuns.Multumesc.

   • Bună ziua .
    în ce termen de la hotărârea divorțului trebuie plătită pensia minorului retroactiv?

  • cautati avocat poate chiar roman in tara respectiva care va duce in instanta sentinta dvs si apoi la executor judecatoresc. Cu Ministerul Justitiei merge etrem de greu, plus ca in unele tari ca Germania, statul isi protejeaza instantele si nu trimit dosarul in instanta asa rapid, si te taraganeaza multi ani… Succes!

 3. In Romania, deocamdata neplata pensiei de intretinere nu este pedepsita. Daca AM FACUT o plangere prealabila la Parchet, cu dovezi clare de neplata si demonstrarea relei credinte, dupa 2 ani.. Parchetul claseaza dosarul cu NUP…. In cazul meu, fostul sot locuieste in Germania de 3 ani si desi are venitul net de 2.000 euro si este obligat de sentinta din Ro sa plateasca o treime din venitul sau net.., el nu a platit decat o suma jenanta si Parchetul nu i-a facut nimik. La rezolutia dosarului mi s-a comunicat foarte simplu ca : INSTANTA NU AVEA CUNOSTIINTA DE NOILE LUI VENITURI SI … PUNCT! Nici macar la audieri nu a venit desi avea citare internationala pt asta. Ce legatura are faptul ca stia instanta sau nu stia de noile lui venituri..?? Daca eu am o sentinta in mana, nu ar trebui sa fie respectata? Deci traim in Tara lui Papura Voda…!!!! Astea sunt legi?????? Nici o lege din tara asta NU PROTEJEAZA MINORII si nici macar NU SE RESPECTA INTERESUL SUPREM AL MINORULUI!!!!! Toata lumea vorbeste despre interesul SUPREM al minorului…, dar fiecare instanta, fiecare organ legal intelege si interpreteaza asta dupa bunul lor plac. In lege nu este specificat clar ce inseamna INTERESUL SUPREM AL COPILULUI….

  • Fostul meu sot locuieste si traieste in Romania, angajat la o societate, dar si administrator al unei firme. Plateste pensie la nici jumatate din cat s-a stabilit prin decizie judecatoreasca, iar plangerea penala depusa anul trecut in iunie la sectia de politie de care apartine a fost fara raspuns.Este adevarat ca statul si autoritatile nu au in interes binele minorilor, ci al infractorilor! Se dovedeste asta prin mii de cazuri… din pacate! Am schimbat avocati peste avocati, am castigat procese (ei si-au luat onorariile), dar copilul meu nu primeste nimic in plus, in timp ce tatal se plimba prin europa si traieste regeste… cu ce bani? nimanui nu-i pasa sa afle! cat despre pensia minoului, vai, sarmanul, are venituri sub minimum pe economie…

   • Buna Ela. in aceeasi situatie ma aflu si eu . carte de munca nu are , traieste “legal” din drepturi de autor(muzician), dar pun pariu daca il controleaza cineva la contul din banca are venituri mult peste 2000 lei pe luna,.nu am primit pensia alimentara de peste un an si jumatate. el momentan are buletinul tot pe adresa mea , dar sta cu chirie cu prietena, nu o stiu exact . Nici nu stiu la care sectie de politie sa ma duc. Am fost sfatuita de avocata sa ma duc sa depun plangere la politia din comuna parintilor lui, din Ilfov insa nu stiu daca ma poate ajuta cineva de acolo, tinand cont ca el nu figureaza cu adresa acolo.

   • Bună am si eu o problema. Fostul concumbin ma dat in judecata pentru custodia copilului care locuiește cu el, vrea pensia alimentara si custodie exclusivă. Eu nu am nici un venit astept si un copil acum. Ce se intampla daca nu plătesc pensia alimentara? Mulțumesc

   • Buna ziua! Am si eu o problema va rog sa ma ajutati.Sunt divortata si am un copil cu fostul sot de 10 ani. Fostul sot nu imi plateste de 10 luni pensea de intretinere la copil , l-am dat la politie la abandon de familie din martie 2019 ,dar vad ca politia se misca cu incetinitorul, in cat timp se solutioneaza cazul imi puteti spune si mie? Se face azi mane anul cand foatul sot nu imi da pensia de intretinere la copil si politia nu face nimic. Astept un raspuns,va multumesc!

  • buna ziua! dar daca instanta nu stia de veniturile lui…nu a-ti cerut comisie rogatorie pentru acest lucru ??

  • Așa e. Aveți dreptate. Am cam aceeași speță și aștept de un an și ceva de la parchet ceva, un răspuns, orice….nimic. e in lucru …copiii mei cresc, și îmi pare că drepturile lor lipsesc cu desăvârșire in Romania. Îmi pare rău că se ajunge aici, mame care lupta cu viața și dobitoci care se înmulțesc pe unde pot fără să coste nimic . Distrug viitorul unor copii

   • Eu astept de 4 ani ca Parchetul sa timita dosarul în Instanță.
    Unul dintre copii a împlinit 20 de ani. El a trăit cu venituri bune in Arizona 3 ani, iar acum la întoarcerea în țară cauta tot felul de tertipuri pt a scăpa de lege. ( A terminat Dreptul si e si fost politist). Asa ca imi cresc copiii singură si ne descurcam cu cât avem. Dreptatea copiilor defavorizați nu intereseaza pe nimeni!

 4. Bună ziua da avem o tara de rahat unde celebra zicala ce se aude la starea civila STATUL OCROTESTE FAMILIA e o bătaie de joc la adresa cetatenilor si a copiilor . Refuz să cred ca trebuie sa astepti 3 luni pt neplata pensiei alimentare mai ales ca acum e 230 ron 1/4 minim pe economie ,aceasta lege e o bătaie de joc la adresa minorului

  • Eu astept prin ministerul justitie de la noi si ministerul afacerilor externe din tara unde este tatal de un an si jumatate, si inca n am primit numic. Din aprilie 2013 trebuia sa plateasca pensia si n a platit nimic.

    • se poateca d.voastra sa il executati daca debitorul este in Uk (aici nu are venituri)?Luand legatura cu un avocat din Uk prin mail mi-a cerut 600 lire pentru inceput pentru a “procesa”actele.Fostul sot ne datoareaza aproximativ 400 lire,pensia de intretinere fiind pentru un copil si 25%din minimul pe economie din Romania.Multumesc!

 5. eu cu greu reusesc sa vad fetita, deci am sentinta ca pot sa o vad de 2 ori pe luna si 30 de zile pe timp de vara. Locuiesc in alt oras, si am hotarat cu mama ei sa maresc pensia si sa nu fac in fiecare luna drum de 450 de km dus i atata inapoi. Dar asta a aduso la situatia in care sunt alienat total, adica nu mi raspunde la telefon ca ar fi singur mijloc de comunicare. Fetita are 6 ani si mama nu o lasa sa mi dea nr de telefon ei personal. Acum sunt obosit, protectia copilului e’ o gluma proasta pentru ca poate doar sa se rogi de ea, politia nu poate sa faca nimic, tribunal e un loc scump sa iti cumperi drepturii .. rezultat este ca de luna asta ma gandesc sa nu mai platesc pensia pana cand nu vb cu fica mea. Loc de munca nu am si nimeni nu poate sa demonstreze da am cu ce sa mananc. Mama ficei mele doar la bani e sensibila si nimic mai mult. Are sens sa procedez asa .. sau este pericolos ? Am sentinta definitiva dar pot sa o folosesc sa fac avioane de hartii ..

  • Cred ca titlul articolului este elocvent. Pensia o veti plati fiindca este o obligatie, insa si faptul ca instanta a stabilit ca o puteti vedea este si ea o obligatie pentru mama,Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • dl avocat, ati intrebat adineaori o persoana dc nu pune sentinta in executare in strainatate… Aveti idee cam cat dureaza aceasta procedura prin ministerul justitiei la noi? Eu am inceput aceasta procedura de mai mult de 2 ani si jumate si inca nu am primit prima pensie oficiala pt intretinerea copiilor. Doar ceva din restante… Lucrurile merg super greu intre state, colaborarea este greoaie, iar SENTINTA NU ESTE PUSA IN EXECUTARE IN TOTALITATE, CI EA TREBUIE SA SE SUPUNA DREPTULUI DIN TARA RESPECTIVA… Deci cu alte cuvinte nu se respecta cat scrie oficial ca trebuie sa primesti pe sentinta romaneasca, ci vei primi fix cat stabileste statul respectiv din UE. Adica, eu daca am sentinta cu o treime din venitul fostului sot, in Germania de ex. ar trebui sa primesc doar jumatate din cat scria pe sentinta pt ca, spun ei, nu este conforma cu dreptul german… Plus, mai mult.., dureaza mai mult de jumatate de an pana iti vine randul la cititul dosarului tau in tara respectiva, apoi, ei il anunta pe debitor cum ca ar avea ceva restante de platit si ii da posibilitatea sa blocheze toata procedura, deschizand proces in tara noastra pt CUSTODIE COMUNA CU PLATA IN NATURA…!!! Adica sa nu mai plateasca nici un ban… caci asa este regula nu?? custodie comuna cu plata in natura, nu??? Si uite asa se pun in executare sentintele noastre cu care putem face avioane precum spunea dl de adineaori. Deci ce parere aveti despre asta?

    • In functie de statul european unde se pune in executare sentinta, dureaza mai mult ori mai putin, este o chestiune ce nu poate fi prevazuta, fiindca tine si de persoana debitorului obligatiei, astfel incat daca obligatia nu poate fi executata din pricina ca tatal nu are serviciu, atunci da, dureaza. Inca ceva, nu aveti treaba cu MJ-ul! Cu stima, av Cuculis 0722298011

     • Ministerului Justiţiei de autoritate centrală solicitantă, transmiţătoare în relaţia cu statele membre ale Uniunii Europene. In calitate de autoritate centrala romana, Ministerul Justitiei coopereaza cu autoritatile centrale din statele membre ale Uniunii Europene sau cu cele internationale si colaboreaza cu instantele judecatoresti, executorii judecatoresti, avocatii, notarii, mediatorii, precum si cu orice alte institutii si autoritati romane cu atributii in domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 (Regulamentul nr. (CE) 4/2009 al Consiliului privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligații de întreținere), a Conventiei de la Haga din 2007, Legea nr. 32/2012. Cum sa nu am treaba cu MJ-ul?? Mi se aplica regulamentul 4/2009, Legea 21/2012 si conventia de la Haga. Exista aceasta procedura dl avocat. Va spus aceasat din propria experienta. Pt mai multe detalii vizitati site-ul http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/136380

       • si cum anume s-o pun in executare? ma duc eu in Germania sau angajez avocat german? Pt procedeul de care v-am spus nu se percep taxe. Plus de asta, prima data trebuia sa-l caute cineva, sa-l gasesca unde sta, unde lucreaza, ce salar are, nu? Cine imi dadea mie toate aceste informatii? Multumesc.

        • Da, așa este, aveti dreptate, dar solutia dvs este ff costisitoare….Imi angajez un avocat german si suport plata onorariului avocatului și taxele judiciare in Germania, daca ma adresez direct autorităților de executare germane…
         Prin autorități centrale /MJ este gratuit.

  • Bună am si eu o problema. Fostul concumbin ma dat in judecata pentru custodia copilului care locuiește cu el, vrea pensia alimentara si custodie exclusivă. Eu nu am nici un venit astept si un copil acum. Ce se intampla daca nu plătesc pensia alimentara? Mulțumesc

  • D.le avocat acelasi lucru se intimpla pt fratele meu divortat de 7 ani de zile el are o sentinta casi poate vedea cele 2 fete un wechend pe luna si 30 de zile vara in schimb nu le vede niciodata ele traind cu mama in italia in schimb lea platit mereu pensia de 250 lei pe luna…acum fosta sotie ia facut proces pt marire si a obtinut 700 care pt el este f mult…il ajuta parintii mei mai exact mama noastra ii da pensia ei pt a plati…el are numai obligatii de a plati dar drepturi nu cum ar fi legea este doar pt unii…ea nu respecta sentinta de ani buni vrea doar bani…

 6. adevarul este ca la noi in tara copii nu au importanta betivii si mincinosii au castig de cauza de fiecare data saracii copii care sufera nu ii apara legea asta e tara noastra rusine dar va mai spun ceva dati mita la judecatori daca vreti sa rezolvati eu nu am dat si pierd

  • Ce va place sa va victimizati. Nu aveti venituri ca nu va place munca dar cand dati viata unui copil nu va ganditi ce urmari sunt? Nerorocitul de fostul meu are restanta 8 luni de neplata pensiei dar instanta nu face nimic ca este plecat in Spania si considera ca nu are venit pe teritoriu tari dar pe Facebook se afiseaza cand face gratare a facut nunta cu tiganca care o are acum in octombrie deci legea este oarba. Halal legi sunt in Romania halal tara

   • Cine te opreste sa-l dai in judecata
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ” ,Neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere, stabilite pe cale judecătorească constituie infracțiune potrivit art. 378 din noul Cod penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În vederea tragerii la răspundere penală este necesară formularea unei plangeri prealabile din partea persoanei vătămate….Avocat Cuculis Adrian

    Plata pensiei de intretinere si consecntele neplatii ei, de natura penal – abandon de familie!…”

 7. Citesc despre multe cazuri cu unul dintre parinti plecat in strainatate,acel parinte nu plateste pensia de intretinere pentru copil…Sunt in aceasi situatie,dar am luat legatura cu Ministerul de Externe (prin mail) si ei iau legatura cu statul in care este tatal baietelului meu…Din pacate Instanta de la noi nu se autosesizeaza sa faca demersuri,nu trimite comisie rogatorie…La noi in Romania copiii nu au “drepturi”… Va sfatuiesc sa faceti la fel daca ii stiti macar orasul in care locuieste (noi stim locul de munca) Luptati pentru drepturile copiiilor vostri !!

 8. va rog din suflet ajutati ma cu o parere…sotul meu a achitat pensia alimentara copilui sau din casatoria anterioara pana acum aprox 3 ani… cam tot de atunci acesta nu mai lucreaza
  ( trimitand sume modice ) . Sotul meu a fost diagnosticat ( acum doi ani cu ciroza hepatica si cancer malign ( nu stiu daca are importanta) , micile sume de bani pe care le am avut au fost directionate catre medicamente….acum cateva luni a fost instiinta ca i s a facut plangere penala pt neplata pensiei alimentare …..spune ti mi va rog exista vreo posibilitate ca acesta sa faca inchisoare ??? nu a fost rea vointa ,.. efectiv nu a avut de unde sa achite….acum deasemeni trimite sume modice..dar nu avem de unde sa trimitem suma acumulata pana in prezent … va multumesc mult … o parere va cer … va multumesc din suflet

 9. Sunt divortata de 2 ani si am o fetita de 6 ani. Fostul meu sot nu mi-a platit pensia alimentara (stabilita de el la notar,pt ca divortul s-a pronuntat la notar,de comun acord)de 6 luni… Specific ca in momentul de fata nu are serviciu,avand si o condamnare de 3 ani cu suspendare pt santaj. Isi construieste o casa,are haine noi tot timpul,intretine o masina de lux,dar cand e vorba de pensie alimentara,nu are bani…Asta nu se numeste tot rea vointa??? As vrea sa stiu daca in acest caz se poate face ceva. Va multumesc!

 10. buna ziua…de 5 luni sunt divortat cu tatal copilului nostru…de 5 luni el nu mi’a dat pensia alimentara la copil..odata pe luna ia mai cumparat cate un lapte pampersi,si el considera ca asta este pensia limentara,ca a contribuit la cresterea fetei…il pot da in judecata sa’mi plateasca pensia alimentara?si pe langa asta,salariul lui s’a marit..sper sa ma ajutati cu un raspuns

 11. Buna ziua. În luna august 2015, s-a pronunţat divorţul, instanţa a stabilit domiciliului copiilor la mama iar fostul soţ trebuie să plătească pensia de întreţinere pentru amândoi copii. Din păcate fostul soţ îl ţine abuziv pe fiul cel mare la domiciliul lui iar cel mic locuieşte cu mine, existând în acest sens şi o acţiune de decădere din drepturile părinteşti.Până în prezent nu a plătit nici un ban pentru pensia de întreţinere. El crede că dacă fiul cel mare stă la el nu trebuie să mai plătească pensie de întreţinere.
  După 3 luni de zile am făcut plângere penală, iar domnul procuror după un an de zile de tărăgănare a dosarului a considerat că este tardivă. Am depus din nou o nouă plângere. A trecut de atunci o perioadă foarte mare de timp iar fostul soţ face numai ce vrea, respectă doar jumătate de hotărâre judecătorească definivită, nu plăteşte pensia de întreţinere. Aş vrea să ştiu dacă în acest caz se poate face ceva?? Mulţumesc

 12. Buna ziua, va rog sa ma ajutati in situatia de mai jos: tata divortat la notar, conf conventiei trebuie sa achite 800 ron pensie de intretinere! Acest lucru s-a intamplat lunar. Copilul nu a fost intretinut corespunzator de catre mama iar tatal s-a decis sa nu ii mai achite pensia de intretinere si sa se ocupe de copil (medic, medicamente, haine, concedii, activitati extrascolare). A depasit data la care trebuia sa ii vireze pensia cu cateva zile. De asemenea, tatal a pastrat bonurile cu care achitat cele necesare copilului. Va rog sa imi spuneti daca trebuie ca el sa o dea in judecata pe mama si sa solicite sa achite contravaloarea pensiei in natura sau sa astepte sa fie dat in judecata de catre mama! Va multumesc!

 13. Buna ziua, eu am o sentinta din 2009 prin care tatal era obligat sa plateasca 1/4 din venitul minim. Nici pana in prezent nu am primit nimic ptr fetita mea. Ce ar trebui sa fac? Indrumati-ma va rog!

 14. Buna ziua! poate cineva a fost in situatie similara si ma poate indruma. La moment sunt in luna 6 de sarcina. Tatal copilului m-a parasit, nu am fost casatoriti. Dupa nasterea copilului care sunt etapele pt stabilirea pensiei alimentare? Daca nu-l trec in certificatul de nastere, pot sa-l trag la raspundere doar cu testul ADN?
  Multumesc anticipat.

 15. Bună seară! Soțul meu a plătit pensia alimentara fostei soții primele luni în mana, ulterior sa-î bage în contul personal al doamnei. După 9 luni de plata pe card “se trezeste” sa-i facă plângere penala pentru neplata pensiei de întreținere, respectiv abandon familiar. Am înțeles ca doamna dorește plata pensiei pe 1 an (perioada de când au divorțat la notar) deoarece a declarat ca nu a primit deloc pensia pana acum. Noi avem chitanțele respective, m-ar interesa dacă mai trebuie plătită încă odată suma respectiva ? Sau cum trebuie procedat ? Mulțumesc! O seara buna !

 16. Buna ziua,
  Sunt mama unui baiat de 6 ani, divortata, din septembrie 2016 fostul sot nu a mai platit pensie de intretinere, a lucrat in Franta nu stiu daca mai lucreaza, din 30.10.2016 de cand a promis baiatului ca trimite bani nu a mai dat nici un semn de viata si nici nu a facut nici o plata. Dupa ce am divortat in 2015 i-am deschis dosar penal la sectia de politie prin care atunci stiam unde lucreaza si nr de tel. politistul care s-a ocupat atunci a rezolvat. dupa ce s-a ajuns cu plata la zi s-a inchis dosarul cum ca e bun platitor, au trecut 3 luni iar a inceput sa nu mai plateasca, am mers iar si am deschis un nou dosar penal la sectia de politie aici surpriza dosarul a ajuns la alt politist ca nu a miscat nici un deget, a zis ca el nu procedeaza ca celalalt coleg si ca are al procuror. L-am dat in judecata pe fostul sot de marire pensie intretinere. Instanta i-a trimis citatie in Franta anul trecut a stiut ca-l dau in judecata, ca a semnat de primire cele doua citatii. acum instanta nu stiu cum va reusi sa dea de el. cred ca se ascunde pentru a nu fi gasit . nu stiu cum sa mai procedez? cheltuielile sunt mari, nu stie nimic de copil, cat a crescut, ce mananca, cei place sau sa-i faca cumparaturi pentru el nu pentru mine. Daca il dau in judecata pentru ai retrage custodia (ceva de genul) mai plateste pensia de intretinere? Multumesc, o zi buna

 17. Buna ziua.Am divortat de fostul sot in 2009 si i s-a stabilit o pensie de intretinere de 175 Ron pe care cu chiu cu vai a platit-opana la sfatsitul anului 2012. Din Decembrie 2012 pana in Mai 2016 nu si-a mai achitat pensia de intretinere datorata fiicei noastre din cauza ca nu a avut loc de munca.Din Mai 2016 a inceput din nou sa lucreze si totodata sa achite pensia.Intrebarea mea e daca pot sa il oblig sa plateasca pensia de intretinere restanta respectiv Ianuarie 2013-Aprilie 2016.Multumesc.

 18. Buna , am o problema doresc sa vorbesc cu cineva din cadru juridic in privat , va tog trimiteti un email. Multumesc
  mooraxmaat13 @gmail.com

 19. Buna ziua.
  Prin ordonanta presidentiala cei doi copii au fost incredintati mamei pana la finalizarea procesului de divort, iar eu am fost obligat la plata pensiei de intretinere.
  Dar un copil sta la mine si nu vrea sa mearga la ea, iar eu sunt executat pentru pensie de intretinere.
  Ce ma sfatuiti sa fac?
  Va multumesc.

 20. Unele pensii alimentare sunt ridicol de mici iar altele ridicol de mari.
  Pt un copil care traieste la tara, mic de 6 ani, 1000 lei pe luna mi se pare ca e mai mult in beneficiul maica sii decat al lui.
  Da, stiu, au drepturi, dar mamele alea care s-au dus cu alti barbati stiu sa ceara bani lunar, desi ele nu au stiut sa fie cinstite si sa-l pastreze pe tatal copilului langa copil, i -au furat copilului acest drept numai ca sa poate ele sa-si faca de cap. Dar asta nu e infractiune, in general curvia nu se pedepseste. Trist.

 21. Buna ziua. Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat. Din fosta casatorie am un copil minor de 14 ani,aflat in intretinerea mea prin hotarare judecatoreasca. Fostul sot nu a trimis pensia alimentara de mai bine de 6 ani si jumatate Am facut o plangere la politie acum un an si jumatate dar dupa o saptamana politistul mi a spus sa retrag plangerea deoarece tatal copilului reusise sa trimita suma de 180 de ron. De atunci a mai trimis o singura data 99 de ron si atat. Cum pot sa fac sa il chem in judecata fara avocat deoarece nu imi permit unul . Sau pot rezolva cu un executor judecatoresc,avand in vedere ca ii cunosc adresa,stiu ca este recasatorit si ca in prezent munceste cu carte de munca in tara ? Multumesc.

 22. Buna seara domnul avocat. Fostul meu sot si- a parasit copiul la 4 luni si jumatate , adica din august 2012. Suntem divortati din noiembrie tot din 2012, am custodia definitiva a baietelului,..s a stabilit sa plateasca pensia aimentara la salariul minim ….dar nu mi-a platit o pana acum niciodata. El lucreaza ilegal in constructii..si spune prin sat la el ca o sa-i dea doar cand v a implini 18 ani ….dar eu nu-l cred….deoarece minte..el se distreaza..face gratare..se plimba..nepotilor lui le da mereu..dar propriul copil nu i da nimik…..Si cnd munceste spune ca sunt pt copilul lui (dar nu e asa..) ca se foloseste de propriul copil ca sa aibe lumea mila de el !!!!
  Pai pana la 18 ani , copilul cu ce se hraneste ..cu aer ? (vorba la multi) !!!!!
  De CE nu se face o lege definitiva si irevocabila? Fara amenzi chipurile…este si cu puscaria….dar nu se respecta deloooooooccccc …
  Sa se dea o lege definitiva ..CEI CARE NU PLATESC PENSIA ALIMENTARA SA STEA MINIM 5 ANI LA PUSCARIE, !!! (NU CU SUSPENDARE SAU AMENDA) !!!!

 23. Pensia alimentara se poate plati retroactiv? Cazul meu este urmatorul:
  parintii au divortat cand eu aveam 1 an, am ramas la mama. tatal a platit pensia alimentara 3 luni de la divort si apoi a refuzat plata acesteia.
  m-a crescut numai mama, acum am 34 de ani si m-am hotarat sa ii cer daune morale si financiare pentru ca a abandonat un copil in cei mai importanti ani din viata sa.
  ce pasi ar trebui sa urmez in acest sens?
  multumesc!

 24. Buna ziua. As dori si eu un sfat. Fostul sot nu a platit pensia alimentara din aprilie 2016,timp in care a fost plecat in strainatate(din cite stiu fara contract de munca),iar de vreo 2-3luni este in tara. Nu are loc de munca,ci munceste cu ziua.ce m-ar ajuta mai mult o plingere penala sau executare de bunuri? Tin sa mentionez ca are casa in proprietate. Multumesc

 25. Bună ziua, deranjez cu o întrebare. Ce se întâmplă daca cu mai pot plăti pensia alimentară la copil sin cauza ca nu mai am veniturilor care imi dădeau posibilitatea sa o fac. Precizez ca locuiesc în Italia si plătesc pensia alimentară de 200 € lunar + alte cheltuieli cum ar fi jumatate di rata pentru cantină la scoală, rata transport către scoală cu autobuzul școlar, o activitate sportiva si echipamente, vizite medicale. Din cauza ca s ar putea sa pierd casa in cate locuiesc aceasta fiind in chirie si locul de muncă făcându se disponibilizari, eu intenționez sa ms întorc acasă in România, dar nu o sa mai pot plăti, pentru ca nu aș mai avea posibilitatea de a o face. In cazul acesta ce se poate întâmpla? Ce comportă neplata pensiei alimentară in caz de imposibilitate financiara? Va multumesc anticipat

 26. In primul rand e ciudat ca ave-ti pretentie sa fie platita o pensie alimentara pentru copiii vostrii care oricum a-ti decis sa-i naste-ti deci sunt ai vostrii nu ai statului sau sa-i impune-ti altora ca probleme. Cand decide-ti sa divorta-ti nu uita-ti ca nu pute-ti impune altora obligatia de a va creste copiii sau suporta cheltuielile pentru ei fiindca sunt numai ai vostrii iar asta e valabil si pentru barbat si pentru femeie la care ramane copiii. De ce spun asta pentru ca instantele stiu de la inceput ca multi dintre voi doriti sa impuneti aceasta regula cu pensia alimentara pe care tot asa de multi nu o respecta cand primesc acest ajutor supimentar mai mult decat pute-ti oferi copiilor vostrii si nerecunoscand aceasta inconvenienta recurgand ca, stiti voi. Sint unul dintre voi care trebuia sa aiba dreptul la pensie alimentara si nu numai pentru copii dar care am zis ca nu-i corect sa impun cuiva sa mai plateasca daca nu m-a iubit si mi-a lasat doi copii pe care i-am dorit pe deasupra. Adica, daca persoana care nu m-a iubit niciodata de fapt si a fost mincinoasa tot timpul trebuie sa-i impun copiii pe care mi-a lasat si nu-i iubeste sa plateasca pentru ei cu de-a sila bani? Suna ca o razbunare mai mult iar eu si copiii am inteles ca nu e corect sa cerem cuiva care nu ne iubeste sa mai si plateasca pentru noi.
  Dar sa vede-ti cum arata Justitia pentru un Orfan abandonat de la Maternitate unde nimeni cand a cerut de copil nu a vrut sa-l ajute sa-si gaseasca parintii sau macar vre-un prieten sau prietena sa aibe vreodata decand a aparut pe Lume.
  Din acest articol se intelege ca pensia alimentara se plateste toata viata chiar daca sotul nu a mai avut de lucru dupa divort gandindu-se numai la sinucidere din cauza minciunilor fostei sotii care nu au fost cercetate de catre instanta fiind pe deasupra acuzat cu minciuni de abuz sexual a copiilor proprii traind din mila altora dar fiind obligat sa faca si inchisoare dupa legea actualizata dar care nu e clara nici instantelor si mai ales avocatilor cand nu are de lucru. Ma intreb daca fosta sotie va fi vreodata pedepsita si mai ales instanta pentru abuz de putere care nu a vrut sa cerceteze mai ales cazul de abuz sexual care nu a existat dar l-a pus in strada pe sot cu amenintarea verbala ca i se va face viata grea daca nu iese din casa si in strada a ramas de atunci fiind imposibil ca sa mai aiba vreodata ajutor juridic deoarece avocatii fug de acest caz stiind ca obligatoriu este un magistrat acuzat de abuz de putere in exercitiu. Asa da viata, iar cei care trec pe langa acel om i-l cred vinovat ca a ajuns in strada sau ca este Aurolac chiar daca nu consuma si cate si mai cate de la creduli fara vre-o reala experienta de viata. Nu mai vorbesc ca omul e Orfan de la Maternitate iar pe deasupra asa zisa Societate Umana l-a clasat de la nastere ca Blestemat de Soarta. Asa sunt trata-ti orfanii in toata Lumea si la ora actuala avand noroc cum se zice si romaneste numai, daca este iubit sau placut de cineva. Altfel, e impins cu piciorul toata viata fiindca nu-i cade nimanui drag sau sa-i ofere vre-o atentie macar de vre-o organizatie care se lauda numai cu ajutorul copiilor dar nu si pentru adulti. Asa ca pentru un astfel de om situatia animalica pe care i-o impune toata Lumea sa o inteleaga normala ca e Blestemat, trebuie, sa o accepte ca de, ce Crestin cu fata la Dumnezeu are timp de el. Voi sti-ti. Pe desupra s-a dovedit de catre Politia Judiciara ca nu a existat nici un abuz asupra copiilor lui. Ciudat nu e asa fiind in continuare nedreptatit de asa zisa Societate si la ora actuala? Deci, legea spune pe deasupra ca inca e obligat sa plateasca pensia alimentara chiar daca nu are nici un venit si pe deasupra sta si in strada conditionat ca un anumal fiindca de, Societatea nu are timp de el doar sa-l oblige sa plateasca Pensia Alimentara stand in strada Anorexic. Asta e legea pe care a-ti vrut-o indiferent de marginalizare a unora dar pensia alimentara MUSAI NU? Fiindca noua lege pe care a-ti ales-o cu totii nu e interesata daca are de unde sau nu sa plateasca.

 27. Deci, se traieste la fel ca in Epoca Paleolitica, cine Poate Oase Roade ca de, asa zisa Marea Societate are timp numai de Oglinda proprie.
  Propun mai intai de toate Sentimente, iar daca traim numai pe acesta Baza atunci sint sigur ca simti-ti si Umanitatea din Voi si a altora sau distanta celorlalti care doar vor sa profite precum Parazitii de unde nu mai ave-ti esecuri in viata Sentimentala descoperind usor Materialistii.

 28. Buna ziua. Am stabilit impreuna cu mama copilului pe care il am, in urma unui proces de mediere, plata in bani a unei sume de 500 de lei. Cum anumite plati le fac eu datorita faptului ca ea nu poate merge (gradinita, cursuri – pentru care am si chitante), i-am transferat in cont doar diferenta, discutand cu ea faptul ca banii au fost folositi pentru copil. I-am spus ca daca nu vrea asa, eu ii depun toti banii in cont, urmand ca ea sa faca respectivele plati. A spus ca nu vrea sa auda asa ceva, ca daca s-a stabilit ca eu sa platesc prin virament aceasta suma, sa o fac, si pe langa asta are pretentia sa ma ocup si de celelalte plati. I-am explicat faptul ca aceasta suma pe care eu i-o dau este pentru copil, nu o plata pentru ea, dar a zis ca ma da in judecata pentru nerespectarea intelegerii. Are dreptul sa o faca?

 29. Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot face o noua plangere impotriva sotului meu pentru neplata pensiei alimentare in cazul in care el se afla acum arestat pentru exact aceeasi problema (a fost arestat cand a incercat sa intre in tara ). Va multumesc !

 30. Institutia de unde lucrez mi-a oprit pe stat de plata pensia de intretinere lunar.de cand am primi decizia de majorare am platit in rate restanta pentru a ajunge cu plata la zi dar totusi am primit instiintare de executare silita precum ca nu am mai platit pensia de 8 luni.care sunt metodele de atac?am adresa cu ordinele de plata de la institutia unde lucrez pentru toata perioada in care se spune ca nu am platit.

 31. Buna ziua, am si eu o intrebare…daca fostul sot a fost in somaj, iar acum nu mai este, el mai este obligat sa plateasca pensie alimentara, neavand un serviciu?? Multumesc!

 32. Buna ziua,
  Am doi copii si am hotarare definitiva si irevocabila ca fostul meu sot trebuie sa plateasca pensia alimentara cu salariu minim.De 7 ani…nu mi a achitat nici un ban.Acum de vreo 2 ani s a stabilit in Spania.Cum se procedeaza???nu stiu inca la ce firma..stiu doar orasul.Cum pot intr un final sa recuperez toti banii si el sa mi plateasca regulat pensia alimentara la copii???Asptep un raspuns.Multumesc.

 33. Buna ziua.Am divortat de fostul sot in 2009 si i s-a stabilit o pensie de intretinere de 175 Ron pe care cu chiu cu vai a platit-opana la sfatsitul anului 2012. Din Decembrie 2012 pana in Mai 2016 nu si-a mai achitat pensia de intretinere datorata fiicei noastre din cauza ca nu a avut loc de munca.Din Mai 2016 a inceput din nou sa lucreze si totodata sa achite pensia.Intrebarea mea e daca pot sa il oblig sa plateasca pensia de intretinere restanta respectiv Ianuarie 2013-Aprilie 2016.Multumesc.

 34. Buna, am divortat acum un an, am doi copii, baiatul de 16 ani este cu mama lui in Germania, iar fetita de 6 ani cu mine in tara. Instanta a stabilit o pensie de intretinere de 1/6 pentru fiecare dintre noi. Eu sunt la zi cu plata catre baiat, iar mama refuza sa ii plateasca fetitei pensia pe motiv ca nu ii poate face nimeni nimic. Mentionez ca lucreaza cu contract in Germania la un spital ca infirmiera. Ce pot sa fac pentru a obtine pensia alim. de la ea?

 35. Eu de 13 ani de zile umblu prin tribunal al și pe la politie și mereu același răspuns, neinceperea urmăriri penale,deoarece nu figurează ca ar fi lucrat,Am adus dovezi și nu sau luat în considerare,iar acuma am aflat ca poate depune plângere copilul după ce a împlinit 16 ani el peste 2 luni împlinind 18 ani.Am încercat și varianta ăsta și polițistul a zis același lucru dacă nu lucrează va veni acelasi raspuns,doar ca ne dați noua de lucru.Intre eu ce as mai putea face,unde ar trebui sa mamaiduc,cine m-ar putea ajuta,pt ca sunt sătulă de tribunale,politie și dat bani pe avocați.și sa nu rezolv nimik.În tara ăsta dreptul copilului nu contează, copilul trăiește cu aer,nu are nevoi…Dc nu se întreabă ca acea pers din ce a trăit atâția ani,de unde a avut bani sa își întrețină încă o familie și multe altele!

 36. Buna ziua !
  În lege am văzut că scrie ” pensia alimentară stabilită prin sentința judecătorească ”
  Eu am divorțat la notar ,amiabil ,copii ( 3 ) au rămas la mine ,la notar mama lor sa angajat că va contribui cu o treime din venituri ,cu toate că are servici nu a dat nimic inca ( aproape un an ) ce sa fac ?

 37. Bună ziua,
  Ce se întâmplă în cazul în care copilul s-a născut în timp ce părinții nu erau căsătoriți și tatăl nu e trecut în certificatul de naștere? Care sunt pașii de a face tatăl sa recunoască copilul și să plătească pensia pentru întreținere?
  Mulțumesc anticipat.

 38. Buna ziua ,

  Am divortat la notar , deci nu am o hotarare judecatoreasca , dar in actul notarial tatal si a asumat plata pensiei alimentare.
  Nu a mai platit de 2 luni.
  Ce ar trebui sa fac ?
  Sa merg direct la tribunal sau in prealabil trebuie sa fac o plangere la politie ?

 39. Buna ziua eu am făcut o cerere de chemare in judecată pentru neplata pensiei alimentare in care am solicitat sa-mi plătească fostul soț dreptul copiilor conform unei hotarari judecătorești stabilite de judecătorie.Am cerut deasemeni judecata in lipsa mea.El a depus întâmpinare in prin avocat în care spune care cere respingerea cererii ca nefondata deoarece este deja o hotărâre judecătorească pe care nu o poți contrazice cu alta.mie îmi cere sa depun și eu întâmpinare cu dovezi și nu știu cum s-o fac fără avocat pentu ca nu sunt in țara și ce dovezi sa prezint eu

 40. Buna ziua,

  Ce trebuie sa fac ca sa pot institui un act notarial cu titlu executoriu , act in care tatal si a asumat plata pensiei alimentare ?

  Multumesc !

 41. Buna ziua!
  Am și eu o întrebare!
  Ce pot face in situația in care tatăl copilului nu a plătit pensia de întreținere de 7 luni, pe motiv ca nu are bani deși are doua locuri de munca.
  Precizez ca este recăsătorit și are in întreținere alți 2 copii. In toată aceasta perioada a fost cu familia in vacante ceea ce nu dovedește lipsa banilor.
  Mentionez ca nu participa in nici un mod la creșterea și educarea copilului, nu a vizitat copilul in ultimii 3 ani și nu contribuie financiar cu absolut nimic. Va rog sa îmi spuneti ce pași trebuie sa urmez pentru a rezolva aceasta situație. Va mulțumesc!

 42. Buna ziua! Am divortat de sot din 2007, avem un copil nascut in 2003, instanta mi l-a incredintat mie si a pus in vedere plata pensiei alimentare de la data de 11.04.2007…el nu a platit niciodata, anul trecut am facut plangere la politita rurala de unde am domiciliul, si nu s-a intamplat nimic..el nu locuieste in tara pleaca sezonier prin Franta. Acu 2 zile am fost iar la politie iar de data asta mi-a spus ca nu trebuie sa mai fac eu plangere caci copilul a implinit 14 ani si sa faca copilul plangere ca tatal nu ii plateste pensia. E normal asa ceva?! Ce as putea sa fac daca politia nu rezolva nimic? Sa merg la tribunal?

 43. Buna seara!
  Am fost în proces aproape 1 an cu fostul soț pt majorarea pensiei de întreținere minor. De 3 luni s-a terminat si el nu s-a conformat, nu vrea să plătească. El lucrează în Anglia, este self-employed. Stiu domiciliul din UK si din tara, compania, masina. Cum reusesc sa primesc banii copilului? El trimite pe luna cat vrea el. Executare, plamgere penala, titlu executoriu european, Ministerul Justitiei? Mai am nevoie de avocat? Sau un executor în UK este suficient? Va rog sa ma ajutati! Ce trebuie să fac? Multumesc mult!

   • Se poate sa imi spuneti mai multe, va rog? Sunt derutată. Am nevoie de avocat în Anglia sau în țară? Sau de executor? Pot sa-i fac plângere penală? Sau totul este o utopie pt ca el nu vrea să se conforneze, pt ca este în altă țară si poate sa se sustragă pt ca nu il verifică nimeni, declara ce vrea el si gata? In urma unor conventii, țările colaborează si se poate rezolva probl mea printr-o cerere depusă la o institutie? Sau institutiile doar transmit, dar nu il obliga nimeni? Cum ar putea sa ma ajute un avocat din țară ? Ar obtine titlul executoriu european? Este nevoie? Ma scuzati, dar nu inteleg. La Ministerul de Justiție mi s-a spus că nu mai am nevoie de avocat si nici de executor, ca treb sa depun o cerere la Judecătorie, iar acolo nu știau nimic. Am intrebat un executor si mi-a zis sa caut pe net un executor in Anglia. Niste avocati cu care am colaborat mi-au spus variante diferite si m-au descurajat. Vreau sa inteleg. Am castigat procesul si nu pot sa pun hotararea in executare. Care este procedura? Va multumesc mult!

    • Hotararea se poate pune in executare DOAR prin procedura de EXEQUATOR! De asta va spun ca da, este necesar sa aveti un avocat care sa va poata indruma pentru punerea in executare a sentintei. Puteti suna la 0314124888 sau la 0722298011 pentru programare.

     • Buna ziua, am si eu o intrebare, va rog.
      Imi cer scuze daca postez unde nu trebuie.
      Am o prietena cu 2 copilasi, tatal copilului plateste pensia alimentara o luna da doua nu. Se poate face ceva in cazul acesta pentru recuperarea banilor sau pentru obligarea lui sa plateasca luna de luna?
      Multumesc.

 44. Buna ziua . Nu va supara-ti daca va pun o mica intrebare ,caci eu nu m-am incurcat in viata mea cu un barbat care sa aiba un copil cu alta . Daca el avand pensie de 600 lei ,c-am cat pensie alimentara ar putea sa ii de-a ,si daca timp de 3 ani nu ia dat pensia alimentara copilului lui ,ce consecinte ar putea avea ? Va rog sa-mi spune-ti fiecare detaliiu cd si cum sa procedez caci vreau sa-l scap de urmari grave . Va multumesc . O zi placuta va doresc !

  • Eu astept de 4 ani ca Parchetul sa timita dosarul în Instanță.
   Unul dintre copii a împlinit 20 de ani. El a trăit cu venituri bune in Arizona 3 ani, iar acum la întoarcerea în țară cauta tot felul de tertipuri pt a scăpa de lege. ( A terminat Dreptul si e si fost politist). Asa ca imi cresc copiii singură si ne descurcam cu cât avem. Dreptatea copiilor defavorizați nu intereseaza pe nimeni!

 45. Buna ziua.Am o hotărâre de divort din 2008 in care copilul minor mia fost încredințat mie pt crestere si întreținere iar fosta nevastă obligată la plata pensiei alimentare.Fosta nevasta de afla in Italia din acel an,prin urmare in aproape 10 ani ea neplătind absolut nimic minorului.Stiu o sa ma intrebati de ce am asteptat atât si nu am facut demersuri??Tentative am avut dar am incercat pe cale amiabila sa o fac sa inteleaga,dar fara nici un rezultat.In fine,va rog sa ma sfatuiti ce pot face minorul daca anul este 15 ani deci as avea tot dreptul de a cere drepturile lui vizavi de pensie de întreținere.Va multumesc!

 46. Buna seara !!! Am divortat de 9 ani tatal fetei nu a platit niciodata nici un ban pentru cresterea copilul . Acum vreau sa il decad din drepturi si sa imi iau fata pe numele meu , cum trebuie sa procedez?

 47. Buna ziua,
  Am încheiat divorțul de soțul meu cu acordul ambilor soți la notar. Avem un copil de 7 ani împreună si am decis sa rămână la mine. Pensia alimentară s-a stabilit procentual (25%) din venitul net declarat de soț la vremea respectivă (anul trecut). Intre timp a schimbat locul de munca. Nu cunosc formele de angajare actuale ale sale. De mai bine de 6 luni acesta nu mai virează bani in contul stabilit, declarând ca nu mai are de unde. Acesta locuiește in alt oraș, cu chirie. Are rata lunara la banca de 500euro. Își vede fiul 2 weekenduri/lună. As dori sa stiu cum as putea sa il dau in judecată pentru neplata pensiei alimentare. Am o situație financiara nu tocmai buna, am Servici, insa nu stiu dacă mi-aș permite cheltuieli de judecată. Care este procedura si costurile unui astfel de proces? Va mulțumesc!

 48. Buna ziua,
  Am o hotarare judecatoreasca in prima instanta,pentru custodie
  comuna a copilului de 2 ani si 9 luni, prin care fostului sot i s-a stabilit obligatia platii unei pensii de intretinere de 1/4 din veniturile nete lunare, incepand cu 29 septembrie 2016. Mentionez ca acesta nu a platit pentru luna septembrie 2016 nici o suma, iar cu luna octombrie 2016 si pana in ianuarie 2018 a platit sume diminuate substantial in raport de veniturile sale si refuza sa raspunda solicitarii de a-si achita obligatiile la nivelul stabilit. Pot sa-l actionez in instanta pentru abandon de familie si neplata cu rea credinta a obligatiilor financiare daca hotararea nu este definitiva ( HOTARARE PRONUNTATA PE 25.10.2017, primita pe 02.03.2018 si atacata de mine cu apel pe 02.03.2018, iar el ma hartuieste cu avocata intr-un alt proces? Mentionez ca respectivul are un comportament domestic abuziv de natura psihopata. Cu multumiri

 49. Buna seara. Tocmai s au implinit trei luni de cand tatal nu a virat pensia alimentara in Contul Cardului stabilit prin decizie la notar ( cu titlu executoriu , nu stiu daca este corect dar dna notar asa s a exprimat ca daca nu va plati il va executa ) . Ce anume inseamna “il va executa”? Daca nu si tine banii la vedere in Carduri ca e “istet”? Multumesc si o seara frumoasa.

 50. Buna ziua,as dori sa obtin pensia aĺimentara la 2 copii dar fostul sot e la bucuresti,si nu cred ca are contract de munca,eu sunt in Timisoara,au trecut aproape 4 ani

 51. Buna ziua! Am si eu o problema cu tatal meu, care desi este administrator al unei firme, pensia alimentara a fost stabilita dupa salariul minim pe economie. Trecand peste asta, problema este ca nu imi da banii la timp, doar cand sun eu la politie dupa 3 luni, iar atunci nu imi da banii corect. Ce pot face in situatia asta ? Multumesc!

 52. Buna ziua,

  Cum se poate pune in aplicare o executare silita pentru neplata pensie intretinere daca debitorul nu detine venituri salariale?

  Multumesc frumos!

 53. Buna ziua, eu am facut demersurile pentru recuperarea pensiei prin Ministerul Justitie din Romania si Ministerul Afacerilor Externe din Franta. Ministerul Afacerilor Externe din Franta a inchis dosarul deoarece executorul nu a gasit bunurile imobile in valoare sa justifice executarea. Am contactat telefonic executorul comunicindu-i ca tatal are in proprietate imobilul in care locuieste dar mi s-a raspuns ca valoarea imobilului e prea mare in comparatie cu pensia.
  Am reluat demersurile cu Ministerul Justitiei din Romania, iar raspunsul Ministerului Afacerilor Externe din Franta este: “tot ce putem face este sa cerem la Directia Generala de Finante Publice situatia financiara a tatalui”. Tatal are o companie privata gen pfa si face evaziune fiscala, declara ceva de genul salariului minim pe ecomonie. Dealtfel, si pensia a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie.
  Intrebarea mea este va rog, pot merge la CEDO sau sint alte demersuri de facut inainte?
  Multumesc.

 54. Fosta sotie este obligata printr.o sentinta definitiva la plata pensiei alimentare,din luna Ianuarie nu a mai trimis nimic pentru minora sustinand faptul ca mai are un alt copil in intretinere survenit din casatoria ce a urmat dupa divort….si ca a ramas si fara loc de munca….in prezent celalalt copil are varsta de peste 2 ani dar fosta sotie tot nu vrea sa se mai angajeze….ce se poate face intr.o astfel de situatie ??? Va multumesc.

 55. Buna ziua! Sunt un tata care ma zbat de 3 ani prin tribunale si politie. Acum 3 ani mama fetei a luat fata ilegal si a scoso din tara ducando in Elvetia. Am fost la politie si nu sa rezolvat nimic. Am dato in judecata pt custodie comuna, am dreptul la 25 zile vara, 5 zile iarna si instanta a suplinit consensul pt pasaport minora.Nu ma lasat in acest timp sa imi vad fata decat o data de doua ori pe an pe Messenger. Nu i am putut trimite nici Macar un ban, nici un cadou nimic. Cum sa procedez imi recuperez copilul. La scos ilegal si justifica nu face nimic.va rog datemi un stat!

  • Daca ati fi apelat la un avocat specializat asa cum suntem noi, ati fi stiut ca fata a fost supusa unei proceduri denumita practic rapire internationala si in mod normal in cateva luni ar fi trebuit sa o fi adus inapoi in tara. Oricum va solicit sa va faceti o programare la 0722298011 Cu stima, av. drd. Cuculis

 56. Buna ziua, Fostul meu sot are de platit pensie de intretinere pentru minor din momentul intentarii actiunii de divort, dar nu vrea sa plateasca, motivand ca avocatul sau i-a zis ca are la dispozitie 3 ani pentru achitarea sumei respective. Mentionez ca a platit doar pe lunile ce au succedat divortului. Prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, a fost stabilita custodie comuna si domiciliul minorului la mama, mai precis intr-o alta tara, membra UE. In situatia de fata, ce pot face ? ( fostul sot ma ameninta ca ma va acuza de rapire in cazul in care eu apelez la executor pentru suma de bani restanta sau daca il actionez in judecata). Va multumesc foarte mult!

 57. Tatăl meu a murit acum 18 ani intr-un accident de mașina iar cel care a săvârșit accidentul e obligat sa îmi plătească o renta. Aceasta nu a fost plătită de 1 an și o luna, am depus plângere la parchet, a ajuns la poliția din orașul in care am adresa, dar pentru ca a trecut mai mult de 3 luni de când nu a plătit, am înțeles ca nu se poate clasa și trebuie sa aștept sa se prezinte la poliție. Intre timp, din luna Februarie a acestui an, am cerut in instanța mărirea rentei, iar după ce s-a stabilit renta noua, pârâtul a depus apel. Deci plângerea penală depusă la parchet este pentru hotărârea cea veche, valabilă pana in luna Ianuarie inclusiv, pentru ca este ultima hotărâre definitiva pe care o dețin momentan, pana o voi putea face definitiva pe cea noua. Ce sa fac in acest timp pentru am recupera suma de bani din hotărârea veche? Sa recurc la un executor? Cum se procedează in cazul asta? Ajutați-ma va rog. Va mulțumesc. Dacă situația mea va este neclara, pot adauga ulterior eventuale lămuriri

 58. Buna ziua sotul meu a divortat acum cativa ani impreuna cu fosta au o fetita pana acum cateva luni ia platit pensie apoi a incetat sai mai plateasca pentru ca fosta sotie este impreuna cu fostul socru are si dovezi.ei nu mai ereau impreuna de 10 ani dar fosta nu a vrut sai acorde divortul pana nu plateste o anumita suma de bani ia platit acei bani si plus pensia fetei. Ea acum vrea sal dea in judecata si zice ca nu ia platit niciodata pensia alimentara noi iam trimis bani prin monygram dar nu tot timpul de multe ori ia dat si in mana.ce se poate face in aceasta situatie avand in vedere ca mama este cu fostul socru de ani de zile si fata este posibil sa nu fie a sotului meu si a bunicului

 59. Bună ziua, întrebarea mea, este dacă cât timp am fost minor nu am primit nici o pensie alimentara timp de 16 ani mai pot primi acei bani prin instanta?

 60. Bună ziua, fostul concubin lucrează că și șofer de tir si are salariul de 2200€ + 1450 lei si a fost obligat de instanță la plata pensiei de 1/6 din 1450 lei ( cât are pe careta de muncă ) în doi ani a trimis copilului suma de 1600 lei in trei etape. Am fost la politie am depus plângere penală după două luni de neplată, următoarea lună am fost din nou pentru a doua plângere la trei luni de neplată. De la poliție m-i s-a spus să aduc avocat ( cu plată) sau îmi dă din oficiu (gratuit) pentru anchetarea copilului și să mai revin pentru numărul de înregistrare al dosarului am tot sunat să întreb de Nr am fost și la secție și…. nimic. Mi-au spus să mă duc la parchet să iau Nr. Am fost, m-i s-a dat Nr- ul de înregistrare și când am întrebat de starea dosarului m-i s-a spus că este la poliție că ei trebuie să facă niște cercetări și după îl duc la parchet și atunci o să îmi poată spune mai mult, deocamdată nu îi arată nimic. Ce pot face ca să înceapă să pună banii. Pe cei din urmă până în prezent și lună de lună să îi pună…. Mulțumesc

 61. Buna ziua. Am divortat in februarie 2018 ,si ne-am separat di iunie 2017. Fostul sot nu plateste pensie alimentara , trimite doar cat vrea si cand vrea. Eu din cauza ca am acesti 2 copii minori si muncesc cu salariu minim pe economie nu prea ma ajung cu banii , asa ca am ft multe datorii. Am facut plangere si i s-a facut dosar pe in octombrie pentru recuperarea sumei restante. In cat timp pot primii suma de la el?

 62. As dori și sun sfat va rog din suflet !Am stat in concubinaj timp de 10 ani din care a rezultat un copil născut in Martie 2017 fond recunoscut de către tata! La doua săptămâni după naster tatăl a plecat, am obținut in instanța custodie exclusiva ,ordin de protecție ,schimbarea numelului de familie și pensie de întreținere! Tatăl nu și-a plătit pensia și cheltuielile de judecat nici măcar după 1 an și 8 luni! Nu știu ce sa fac pe tru ca am înțeles ca nu estw in tara! Un avocat îmi zice sa merg in instanța pe caz penal pentru pensie (după spusele doamnei instanța îl va caută si in afara tari)și la executor sa merg pentru cheltuieli de judecată dar dacă el nu este in tara nu știu ce se poate face, iar un alt avocat îmi spune sa merg la parchet sa depun plângere ca instanța nu se bagă dar sa fiu convinsă ca va dura 2-3 ani la parchet! Ma puteți sfătui va rog ce ar fi cel mai bine sa fac

 63. Salut.
  As dori un sfat simplu ,
  Trăiesc de un an jumătate in concubinaj cu o fată , ea a rămas însărcinată , nu ne doream in mod special lucrul asta , ea nu vrea sa facă avort , eu nu îmi doresc nici copilul și mici cu ea nu mai vreau sa trăiesc ….ce as putea sa fac sa nu ma condamn singur , de ce trebuie sa plătesc mulți ani de acum încolo dacă eu nu îmi doream asta , ea pur și simplu , bănuiesc ca a făcut intenționat sa rămână însărcinată , nu vreau sa am de suferit pe viitor din cauza asta , precizez ca e însărcinată in 12 săptămâni.
  Dacă eu nu mai trăiesc cu ea , pur și simplu nu o mai vreau , dacă voi avea de plătit pensie de intretinere ma poate afecta in viitor , dacă voi vrea sa îmi formez o familie cu altcineva .
  Merci

 64. parinti sunt divortati,copilul student,primeste pensie alimentara de la unul din parinti,celalat parinte nu mai vrea sa il intretina,copilul poate cere pensie de intretinere si de la celalalt parinte ?

 65. Am si eu un acelasi soi de problema, fostul sot care lucra in Strainatate(nu in Europa), nu mi-a mai platit pensia alimentara pe motiv ca nu mai are servici, momentan de 3 lunii de zile, el revenind in tara, la domiciliul mamei lui, neavand nimic pe numele lui in tara, cum ma sfatuitii sa procedez avand un minor in intretinere?unde si cum este corect sa ma adresez?

 66. Buna ziua,
  Fostul sot nu a platit nici o luna pensia la nivelul stability de instant de 1/4 din veniturile nete desi are venituri de peste 200000lei . Am formulat plangere penala pentru abandon de familie inca din luna mai 2018 si, cu toate ca se detin acte doveditoare, nu am primit nici un raspuns. Pot sa-l acti9onez direct in instant pentru nerespectarea hotararii judecatoresti?

 67. Ce pot face daca tatal minorilor plateste aceasta pensie doar o singura data la doua luni jumatate? El face asta deoarece stie ca neplatind trei luni consecutiv eu pot depune plangere, asa ca a ales aceasta “portita” de scapare si cand aproape se fac trei luni trimite pensia pe o singura luna dupa care dispare iar doua luni jumate, aproape trei.Se poate face ceva impotriva acestei practici? Multumesc.

 68. buna ziua…am divortat de sot in iulie 2014 ..el parasise domicilil inainte cu aproximativ 2-3 ani…apoi ptr.a divorta la notar mi-a cerut o suma fabuloasa de bani,cu toate ca eu cu un copil minor traim dintr-o pensie medicala ,a mea in valoare de aproape 600l lei…si tot eu am achitat si divortul la notar…i s-a stabilit o pensie deintretinere in val.de 300 lei….dar el nu mi-a platit absolut nici macar 1 leu…cui trebuie sa ma adresez?cu respect….astept un rasp.va multumesc

 69. cu toate ca a parasit domiciliul de 8-9 ani nu stiu cum a reusit ,actele casei fiind la mine,a reusit sa faca mutatie a doua pers.pe care nu le cunosc…si primesc tot felul de plicuri cu imprumuturi la anumite banci,plus de la taxe si impozite amenzi destul de mari pe numele acelor necunoscuti,dar cu mutatie pe adresa mea?mentionez ca partaj nu am facut,datorita faptului ca nu am banisi fostul sot este alcoolic si agresiv,iar eu am facut schim cu un ap.care era doar pe numele meu de fata,dar atunci cand am facut schimul cu o casa la curte,notarul respectivm-a obligat sa-l trec si pe el in acte ,deoarece intre timp ne cununasem legitim….va rog cu respectsa ma indruma-ti ce pot face…am 4 copii si 3 nepoti….eu nu doresc ca el sa faca mutatii la toate femeile cu care are el relatiisa continuie sa faca acest lucru

  • sunt tot in situatia ca fosta sotie nu a platit pensie la minor de aproape un an de zile .avem custudie comuna ma tot ameninta ca imi ea copila are 2 ani jumate de un an de zile nu a cumparat nimic la minora cand ii dau copila 2 zile vine cu ea cu moros de fum de tigari .nustiu ce sa mai fac ..inainte de pasti eam dat fata si ma sunat sa vin dupa ea ca are febra ..eu cred ca nu e capabila de cresterea si educarea minorului!

 70. am 16 ani de pușcărie executați am cazier foarte mare cine mă angajează pe mine De unde se plătesc pensie alimentară asta înseamnă că trebuie să stau la pușcărie toată viața nu Sau până face minori 18 ani

 71. Buna ziua!
  Sunt divorțata si , in urma convenției civile încheiată la notariat, a fost stabilită o pensie de întreținere in cuantum de 200 de lei. Intre timp eu mi-am schimbat domiciliul si aceasta pensie nu a mai ajuns la noi de 2 luni. Ce ar trebui să fac in acest caz?
  Multumesc anticipat si aștept răspunsul dvs!
  Cu respect Dana Petre
  danasl.com
  0739s82

 72. Buna seara ,sunt casatorita cu un elvetian,despartita de el de 1 an ,eu am revenit in tara ca el a spus ca vrea sa isi refaca viata,am cazut de acord sa imi dea o pensie de intretinere de 500 ,,acum spune ca nu mai are si ca imi da mai putin,El este penionat de 1 an si are pensia de 3800 franci,am inteles ca si eu primesc o pensie de ajutor ,nu m-a lasat sa lucrez niciodata si nu m-a ajutat sa ma integrez.Acum spune ca o sa imi trimeta mai putini bani ca nu mai are ,,el are si servici locuieste singur si nu are copii ,,Va rog sa ma invatati ce sa fac ..care puteti

 73. Buna ziua! In data de 18 martie am avut prima si ultima infatisare la tribinal in ceea ce priveste divortul. S.a stabilit domiciliul copilului la mine, iar fostul sot a fost obligat la plata a 475 lei incepand cu luna octombrie 2018. Pana acum acesta nu a platit nimic pe motiv ca e sarac si nu are, spanandu.mi sa iau ce masuri consider necesare impotriva lui. Am decis sa merg la un executor, dar cu siguranta nu va plati si nici ce sa.i ia nu are. Ideea este ca am auzit diferite pareri… Fie ca va plati doar o amenda, fie ca va face inchisoare, fie ca daca face, minora va pierde banutii din octombrie pana in prezent. Va rog sa ma lamuriti, ca nu mai inteleg nimic.
  Multumesc!

 74. sunt tot in situatia ca fosta sotie nu a platit pensie la minor de aproape un an de zile .avem custudie comuna ma tot ameninta ca imi ea copila are 2 ani jumate de un an de zile nu a cumparat nimic la minora cand ii dau copila 2 zile vine cu ea cu moros de fum de tigari .nustiu ce sa mai fac ..inainte de pasti eam dat fata si ma sunat sa vin dupa ea ca are febra ..eu cred ca nu e capabila de cresterea si educarea minorului!

 75. DL.AVOCAT PLATESC PENSIA ALIMENTARA LA COPILUL CARE SAR PUTEA SA NU FIE A MEA,NU AM FACUT TESTUL DE PATERNITATE DAR DACA FAC SI IESE CA COPILUL NU ESTE AL MEU SI NU SANT TATAL BIOLOGIC ATUNCI POT SA RECUPEREZI TOTI BANII PLATITI ,CE TREBUIE SA FAC SI CARE SANT PROCEDURILE.

  • Buna ziua, prima data puteti deschide un dosar de Tagade paterninate alaturi de noi si ulterior daca se dovedeste ca nu era al dvs. putem sa recuperam toti banii platiti plus dobanzile legale si daune morale. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.