Neplata Pensiei De Intretinere Este Considerata Infractiune De Abandon – Tu Ti-ai Platit Obligatiile Fata De Copilul Tau? Avocat Cuculis Pensie Intretinere

Plata pensiei de intretinere si consecntele neplatii ei, de natura penala – abandon de familie!

Pensie intretinere – Neplata Pensiei de intretinere / neplata pensiei alimentare – Ce drepturi si obligatii au parintii – Subiectul divortului, minorilor, stresului destramarii familiei este cel mai mult resimtit de catre minori.

Daca totusi sunteti  pusi intr-o situatie de genul acesta, nu uitati ca pensia de intretinere, (fosta penisie alimentara), este o obligatie ce neindeplinita, va costa nu doar bani, dar si libertatea.

Plata pensiei de intretinere a unui minor este un drept al copilului si nu al parintelui.

Astfel, art. 524 Cod Civil, specifica foarte clar ca “ Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale”.

De asemenea minorii sunt ocrotiti de lege si chiar de-ar vrea unul dintre parinti sa renunte la dreptul de a primi minorul pensia de intretinere, acesta nu are dreptul, pensia fiind in esenta dreptul minorului si nu al parintelui in sine.

avocat dreptul familiei pensie intretinere

Avocat dreptul familiei pensie intretinere. Pensie intretinere.

Plata pentru o Pensiei De Intretinere este o obligatie si nu o optiune.

Ce se intampla daca nu platesc pensia de intretinere?

Neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, pentru o pensie de întreținere, stabilite pe cale judecătorească constituie infracțiune potrivit art. 378 din noul Cod penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În vederea tragerii la răspundere penală este necesară formularea unei plangeri prealabile din partea persoanei vătămate. Instantele de judecata au stabilit ca –  

 “Reaua-credinta a inculpatului rezultă din aceea că, deşi a realizat ori putea să realizeze venituri în perioada în care a fost obligat la plata pensiei de întreţinere, acesta nu şi-a achitat obligaţiile stabilite prin hotărâre judecătorească.

Astfel, edificatorii sunt în acest sens declaraţiile inculpatului care a declarat că a mai lucrat sau mai lucrează cu ziua la diferite persoane prin sat, că mai obţine venituri din cultivarea unei suprafeţe de teren. Din toate acestea rezultă cu certitudine că inculpatul a avut posibilitatea de a câştiga venituri şi a lucrat efectiv pentru diferite persoane.

Plata pensiei de intretinere – Trebuie observat şi faptul că hotărârea judecătorească prin care inculpatul a fost obligat la pensia de întreţinere a stabilit pensia de întreţinere într-un cuantum mic, inculpatul având posibilitatea de a o achita fără mai eforturi.

Reţinând într-adevăr că sumele obţinute de inculpat prin muncă au fost modeste, totuşi instanţa nu găseşte că acesta ar putea constitui un motiv de natură să-l exonereze de la executarea obligaţiei de întreţinere în condiţiile în care suma ce a constituit obiectul acestei obligaţii era la rândul său mică, chiar modică.

Or, în baza obligaţiei sale legale şi morale de părinte inculpatul era ţinut ca această parte a veniturilor realizate să o aloce cu prioritate întreţinerii copiilor al căror tată era, lăsând, la nevoie, în plan secund orice alte debite şi chiar necesităţi personale care nu erau stringente.

Nu în ultimul rând instanţa reţine că susţinerea inculpatului în sensul că a fost diagnosticat cu ulcer duodenal nu poate fi reţinută în condiţiile în care această boală nu este una care să atragă o incapacitate de muncă.” http://portal.just.ro/99/Lists/Jurisprudenta/DispForm.aspx?ID=241).

De asemenea, pentru a se putea ajunge la plata unei pensii de intretinere este necesar ca partile sa fi primit o sentinta judecatoreasca in urma unui divort, atunci cand s-au efectuat anchetele sociale pentru determinarea, care dintre parinti va primi minorul/minorii.  

Nu uitati, pentru a putea sa-l trageti la raspundere pe sotul/sotia care nu isi respecta obligatiile de familie, trebuie sa depuneti o plangere prealabila la parchet.

Stiti de cand incep sa curga cele 3 luni de zile de la care aveti posibilitatea sa faceti plangerea penala pentru abandon de familie?

Vine si reglementeaza acest aspect, ICCJ – Plata pensiei de intretinere.

Înalta Curte a stabilit că: “În cazul infracţiunii de abandon de familie prevăzută în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, termenul de introducere a plângerii prealabile prevăzut în conținutul art. 296 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală, – de 3 luni din ziua în care persoana vătămată sau reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei – curge de la data la care persoana vătămată ori reprezentantul său legal a cunoscut săvârşirea faptei.

Termenul de 3 luni prevăzut în conținutul art. 296 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală poate să curgă din trei momente diferite, după cum urmează:

a) din momentul consumării infracțiunii, dacă acest moment este identic cu cel al cunoașterii faptei;

b) din momentul cunoaşterii săvârșirii faptei, care se poate situa între momentul consumării faptei până la momentul epuizării, și

c) din momentul epuizării infracțiunii sau ulterior acestuia, odată cu cunoașterea săvârșirii faptei, caz în care nu trebuie să fi fost împlinit termenul de prescripție al răspunderii penale”.

Ce trebuie sa faca parintii care sunt pusi in astfel de situatii?

In primul rand trebuie sa cunoasteti faptul, ca tragerea la raspundere penala a unui parinte care isi nesocoteste aceste obligatii, poate sa intervina doar daca formulati o plangere penala.

De stiut este si faptul ca daca parintele vinovat de abandonul de familie isi indeplineste obligatiile in timpul urmaririi penale, el va scapa de responsabilitatea rigorilor legii penale iar dvs. va veti recupera banii pentru minorul pe care il aveti in crestere.

Savarsirea acestei infractiuni este impotabila fie parintilor, fie calui care adopta si persoana adoptata, rudele in linie dreapta (bunici si nepoti), fratii si surorile, precum si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfiintata sau desfacuta prin divort, sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot s.a).

In privinta copiilor abandonati de catre persoanele care aveau fata de acestia obligatia legala de intretinere, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, modificata si completata prin Legea nr. 257/2013, prevede ca acestia beneficiaza de masuri de protectie speciala cum ar fi: plasamentul sau plasamentul in regim de urgenta.

Desi de nedorit, plasamentul presupune o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, după caz, la:

 • o persoană sau familie;
 • un asistent maternal;
 • un serviciu de tip rezidenţial.

ATENTIE – orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din judetul/sectorul de domiciliu sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva abandonului sau a neglijentei.

Sunteti intr-o asemenea situatie cu o pensie intretinere ? Contactati-ne imediat la :

Av.Drd. Cuculis Adrian Calin

352 comments to “Neplata Pensiei De Intretinere Este Considerata Infractiune De Abandon – Tu Ti-ai Platit Obligatiile Fata De Copilul Tau? Avocat Cuculis Pensie Intretinere”
 1. Eu am facut o astfel de plangere imoptriva fostei mele sotii la parchetul tg jiu iar procurorul si politistul mi- au cerut mie sa aduc martori ca mama minorului nu a contribui la cresterea si intretinerea minorului timp de 3 ani da la divort si pina in prezent.
  Dimpotriva, a fost invatata sa faca depuneei de bani pe numele minorului prin mandat postal. Acei bani nici nu au ajuns la minor. Solutia de renuntare la urmarirea penala a fost bazata pe acele mandate postale prezentate de mama minorului ca probe.
  Primul mandat are data de 15.01.2016. Divortul s-a pronuntat in 01.02.2012.
  In aceasta perioada doamna a avut contract de munca cel putin un an.
  Dar justitia este oarba in cazul meu…

  • Cum a reusit sa depuna acest mandat si banii nu au fost primiti? Ea a putut demonstra prin chitante emise de oficiul postal? Pe mandatul respectiv, nu exista adresa minorului? Care este scurtatura?

     • Buna seara, mă numesc Dragus Nicoleta din comuna Voinești județul Dâmbovița și v-aș ruga sa ma sfătuiți într-un dosar penal pentru neplata pensiei alimentare aflat la parchetul Dâmbovița de 2 ani fără a ajunge în instanță suma de plată este în valoare de 5000 de lei .
      Va multumesc aștept răspunsul dumneavoastră.

      • Bună ziua. Am tutela definitiva a copilului de 8 ani dar din păcate nu mi-a plătit niciodată pensia alimentara. Se mai poate face ceva? Mulțumesc

      • Buna fostul soț nu a pus pensia alimentara de apropiate un an nici nu a contribuit cu nimic ,copilul refuza sa vb cu el iar acesta spune că de aceia nu-i pune bani cum sa procedez

       • Bună ziua am un dosar cu fostul soț de 9 ani și acesta nu a plătit pensia alimentară timp de 9 ani , abia acum dosarul este în instanță și se judecat până acum a fost la procuror și inculpatul a mințit timp de 9 ani atât pe mine cat și procurorul ca plătește dar nu a plătit nimic până acum 3 luni când a fost anunțat ca este pe
        Rol dosarul ,are o sumă destul de mare de plată dar el nu achită din urmă ci plătește de trei luni suma ce i se cuvine copilului din decizia judecătorului , afectează judecata acum pt ca plătește de trei luni

      • Bună ziua, ma aflu in situația următoare, fostul sot nu mi-a plătit niciodată pensia de întreținere fata de cipilul pe care îl avem împreună el fiind plecat din tara nu pot afla unde este ,adica nu am o adresa exacta a dansului eu am depus o plângere in urma cu 2 ani pentru neplata pensiei de întreținere și abandon de familie pe care ieri am fost nevoita sa o retrag din motiv ca domni polițiștii nu au probe pentru ami trimite dosarul in instanta. Acum întrebarea mea este ce pot sa fac pentru ami recupera bani. Adica sa imi plătească pensia alimentară la copil

     • Buna ziua. Ma numesc Catalin Andreica.Fosta sotie nu a platit pensie alimentara de patru ani. Este plecata in Anglia si avocatul imi spune ca nu poate sa deschida proces fara adresa ei de acolo. Am aflat doar numele orasului unde sta. Ce pot sa fac? Va multumesc.

       • Buna ziua nici fostul meu soț nu mi-a platit pensia alimentara de 1an.Nu îl caută .Și menționez că nu are un servici stabil.As dori sa fac o plângere penala dar nu am idee cum trebuie sa o fac și nu îmi permit să merg la un avocat.Ma puteți ajuta cu un model,va rog.Credeti că aș avea cauza de câștig chiar daca nu are un loc de muncă sa fie obligat cumva la plata pensiei alimentare?Va mulțumesc.

       • Dacă sunt minor și nu am primit pensie alimentara de 13 ani (acesta fiind obligat sa plătească) ce pot sa fac?(O sa primesc tot din urma?)

      • O mama are restanta la plata pensiei de intretinere. Dupa introducetea plangerii penale a achitat 100 euro. Acțiunea de divorț cu încredințarea minorei s-a introdus în sept.2017. Timp de 4 ani nu a dat nici un ban. Abia în sept. 2021 a dat 100 euro. Vrea sa dea odată la trei luni bani, gandind ca scapa de sanctiune.Este normal? Nu poate fi sanctionata?

      • Buna ziua . Ma numesc David Alexandru . Tatăl meu , care are venituri nu a plătit și nu plătește pensia alimentara de ani buni . Menționez ca eu am 18 ani , deci sunt major . Este vreo posibiltate de a l face eu personal sa plătească pensia ? Mama a zis ca nu ar mai vrea sa se implice in cazul asta . Mulțumesc !

       • Bună seara. Ce pot face pentru neplata pensiei alimentare având în vedere că fostul lucrează în afară iar tot ce știu din auzite este că are doar o mașină pe numele lui. Nu știu dacă lucrează legal! Ce mă sfătuiți să fac într-o astfel de situație? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

     • Dacă am virat pensia alimentară in contul copilului, se in in considerare extrasul de cont bancar cu alimentare a contului copilului? Menționez că copilul are 17 ani.. banii nu am vrut SĂ ajungă in mâna fostului fiindcă știu că nu se interesează de cele necesare copilului…

      • Bună ziua, ma numesc Dumitru Romfilia și în urma cu 6 luni am divorțat de fostul soț, avem 2 copii minori care au rămas la mine în urma divorțului și judecătoria a decis ca, custodia copiilor sa fie comuna și tatăl sa plătească pensie alimentara, lucru pe care nu la făcut nici în ziua de azi, as vrea să-l decad din drepturi pt ca nu îi pasa de copii și nu le ajuta cu nimic, nici măcar nu le cauta, am făcut deja plângere la parchet acum 3 luni dar nu am primit nici un răspuns concret, cum pot să-l decad din drepturi?

       • Buna ziua, legea 272/2004 prevede ” ART. 41
        (1) Dacă există motive temeinice de a suspecta că viaţa şi securitatea copilului sunt
        primejduite în familie, reprezentanţii serviciului public de asistenţă socială ori, după caz, ai
        direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul sectoarelor
        municipiului Bucureşti au dreptul să viziteze copiii la locuinţa lor şi să se informeze despre
        felul în care aceştia sunt îngrijiţi, despre sănătatea şi dezvoltarea lor fizică, educarea,
        învăţătura şi pregătirea lor profesională, acordând, la nevoie, îndrumările necesare.
        (2) Dacă, în urma vizitelor efectuate potrivit alin. (1), se constată că dezvoltarea fizică,
        mentală, spirituală, morală sau socială a copilului este primejduită, serviciul public de
        asistenţă socială este obligat să sesizeze de îndată direcţia generală de asistenţă socială şi
        protecţia copilului în vederea luării măsurilor prevăzute de lege.
        (3) Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze
        instanţa judecătorească în situaţia în care consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de
        lege pentru decăderea, totală sau parţială, a părinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul
        drepturilor părinteşti.

        Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

     • Buna ziua am si eu o intrebare unde pot depune plângere pentru pensia de întreținere am 2 ani de la divorț si nu vrea sa imi plateasca am mers la poliție din comuna si nu au facut numi

     • Bună ziua domnul avocat.Monica este numele meu.Am o întrebare la dumneavostra va rog sa ma ajutați.Sunt in proces,sunt data in judecata pentru neplata pensiei alimentare.Pot iesi din tara sa muncesc in straonatate? Va mulțumesc

     • Bună ziua…De 1 an de zile nu cauta copilul sub nici o forma si de pensia de întreținere trebuie să i aduc eu aminte ca actuala iubita nu l lasa sa ia legatura cu mine sau copilul sub nici o forma… din decembrie are de platit 300 lei amărîți (cheltuieli de judecata) si nu o face si mai nou nu mai trimite nici pensia de întreținere… chiar nu este nici o metodata sa l decad din drepturi definitiv… Ca oricum e fata doar cu numele …in rest nimic… Nu suna ..Nu intreaba …Nu i pasa … va rog sa ti da ti un raspuns… tare mult as vrea sa i schimb numele.copilului

       • Buna ziua.
        Fosta sotie de 2 luni nu a platit pensia alimentara.. am întrebat o de ce a zis ca ii pune luna asta în data de zece.. nici luna asta nu ia depus..
        Am divortat la notar ca nu aveam nimic de impartit.. copii au ramas la mine ca ei nu vor sa auda de ea ca a fugit cu un alt barbat..
        Dupa un an jumătate nu a ajutat cu nimic…
        Nu am asteptari la ajutat dar am rugat-o sa renunte la partea ei de custodie ca pe copii nu ia cautat deloc..
        Am divortat pe cale amiabilă ca nu imi plac scandalurile si din cauza aia am lasat sa fie custodie comuna..
        Ce e de făcut în acest caz?

     • Dacă părintele care plătește pensia alimentara are datorii la banca poate plăti banii copilului in cont bancar? Sau banii se blochează din cauza datoriilor și nu pot fi trimiși de cat prin poștă către copil?

     • Bună ziua am o întrebare la dvs dacă am un copil care ii plătesc pensie alimentara de 20 de ani încontinuu și nu am avut nici un drept la el să-l vad sa știu când și unde merge și pe lângă asta nam nici un drept sa știu de el merge la facultate acum din câte știu și am fost la facultate sa întreb dacă se tine de școală cei de la secretariat și am cerut sa îmi spună dacă se duce la facultate și ce se întâmpla cu ea na vrut să-mi dea detalii nustiu ce sa fac cum sa procedez în cazul ista ;;;;;;;pe lângă toate isteață am înca 3 copii în întreține re și mie mi se ea 25 % din salar întrebarea este ca nustiu cum da fac ca nu am drepturi asupra ei

     • Buna ziua!Ma numesc Ciuta Ileana Ancuta din Bailesti-Dolj ,un divorț încheiat in 2016 și 4 minori cu domiciliul la mine,tatăl obligat la pensie alimentara pe care nu a platit decât 700 de euro in toți acești ani de 2 ani nu a platit nimic,l-am dat in judecată pt mărirea pensiei alimentare care s-a mărit de la 115 lei/minor la 225 /minor de 3 luni dela rămânerea hotărârii definitive el nu și-a îndeplinit obligațiile,in anii anteriori am făcut nenumărate plângeri penale dar s-au clasat ca nu a fost rea credință fiind căutat la ANAF și nu lucrează,nu are nimic pe numele lui in țara,dar am specificat faptul ca el e stabilit in Franța din 2015.Acolo lucrează are venituri.Ce pot face in acest caz unde ma pot adresa pt a putea fi găsit cu venituri in străinătate?Va multumesc!

     • Bună am o intrebare dacă eu am donat casa in cuantumul pensiei alimentare și acuma dau cum pot ise poate întâmpla cu mine ceva aștept raspuns

    • Simplu se trimit banii dupa care renunta la plata cere suma inapoi la oficiul postal…si chitanta :))) ii face o copie inainte

     • Buna seara am si EU o intrebare privind cu intretinerea copilului… EU am doi copii copii sunt cu tatal El ma obligat sa platesc pensia alimentara dar EU nu am posibilitate nu muncesc.. Intrebarea Este daca pot sa cer la protectia copilului sa dau copii pt un timp cum ca nu am posibilitate sa platesc pensia alimentara se poate face sau nu?

      • Bună seara!Am și eu o rugăminte in urma divorțului amiabil la notar fostul meu soț s-a angajat să plătească fiului sau 500 de lei în decursul unui an de când noi am parasit domiciliul a plătit doar de 2 ori cum procedez să mă adresez instanței pentru nerespectarea acestei obligații va rog?

       • Am si eu o fetita si tatăl trebuie sa plateasca pensia alimentara…a spus că o sa vad pensia pe ultima sută de metri…adică înainte de a împlini cele 3 luni de la legalizarea hotărârii…intrebarea mea este:Dacă acesta nu plătește…poate fi decăzut din drepturi??Si de precizat că nu are un loc de munca deși are 39 de ani și este apt de munca…pur si simplu nu vrea sau lucreaza la negru…precizez ca intre timp s-a căsătorit cu altcineva

       • Buna dimineata.. Am si eu o intrebare va rog din suflet am doi copii cu fosta mea iubita nam fost casatoriti nu nimic.. Un prieten mia sp ca ma dat inn judecata si a trebui sa primesc citatia acasa. Nu mai locuiesc la acel domicil si daca nam ridicat citatia ce sa intamplat cu ea ce trebuie sa fac?

       • Am şi eu o întrebare: Dacă nu am servici, nici alte venituri cât ar trebui să plătesc pensia alimentară la un singur copil, fiind obligat de concubină?

        • Buna ziua!am o hotarare judecătorească prin care tatăl copilului meu are dreptul la vizita doar 2 h in ziua de miercuri ,doar intr un loc public si in prezenta celor de la asistenta sociala!
         Eu cu fetita am plecat de la el de cand avea doar 1 luna, dreptul la vizita i s-a dat cand fata avea 2 ani! In primul an venea mai des la vizite, acum vine odata ,de doua ori pe ani, pensia o plateste foarte rar, acum sunt 8 luni de cand nu a mai platit. De precizat ca fata nu il cunoaste de tata! Ce posibilitate am de a obține custodia totala? Ce trebuie sa fac?

       • Buna am divorțat de un an de zile și fostul soț nu a plătit deloc pensia alimentara la băiat de un an de zile l-am dat în judecată am fost chemata eu la postul de poliție după care a fost si el si tot nu a dat nici un leu tot îmi spune că nu ai tu grijă ca îți dau bani si a trecut un an de zile ce trebuie sa fac

      • Bună ziua! Fostul soț nu îmi plătește pensia alimentara pentru fetiță as dori sa îi fac poprire pe salariu dar nu știu cum să procedez. Multimele!

     • In 2015 concubina a parasit domiciliul abandonand doua fetite una in pampers de 2 ani si cealalta avea 3 ani acum au 7 si 8 ani fetele singir le-am crescut si le cresc prin hotarare civila .pana in 2017 instanta ia cerut sa plateasca 115 lei de fiecare copil din 2017 si pana in prezent la plangerea mea pnt marire stiind ca mama e in anglia la munca 1200 lire salariu instanta a decis 150 lire de fiecare copil dar ne-a trimis la 3 lini la 9 luni de patru cinci ori am depus plangere la parchet astelt de 5 luni sa vad ce va urma.Credeti ca poate revoca hotararea data de instanta?Credeti ca poate deschide o alta actiune in instanta sa ceara o fata ca sa nu mai plateasca pensie?Sau acum cand intra pe rol i se va impune obligatoriu sa respecte decizia instantei si sa i se puna un termen sa imi dea din urma 3sute si ceva de mii s-au acumulat catre noi.Va multumesc astept indrumari nu vreau sa imi ia una din fetite doar k sa scape ea de plata pensiei tel meu 0769852275 Va miltumesc anticipat

     • Bună ziua vreau să mă lămuriți și pe mine cu o chestie,dacă faci oprire pe salariu fostului pt neplata pensie alimentara,cât poate sa dureze oprirea,mereu sau sa poate sista după un timp.

    • Buna ziua, ma numesc Aurora si am divorțat în 2011, am hotărâre judecătorească comuna, copilul este la mine si fostul sot nu imi plăteste pensie alimentară la copil, ce pot sa fac!?

    • Bună seara! Eu ce pot face în privința fostului soț că nu plătește pensia alimentară la 2 copii de 1an jumate ținînd cont că nu lucrează?

   • Buna ziua.Sunt divortata si am un copil de 11 ani.Tatal copilului nu plătește pensia alimentara de 315 ron stabilită prin sentința judecătorească.Nici nu pot sa il dau în judecată pt neplata pensiei alimentare deoarece legea spune că doar in cazul in care nu plătește 3 luni consecutiv pot sa il actionez in instanta.el cunoscând legea plătește o sumă mai mică ex.200 ron in cele 3 luni.ce pot face in cazul de fata?in 6 luni de zile mi-a plătit suma de 350 ron in 3 tranșe.la distanță de 2 luni.multumesc

   • BUNĂ seara! Sunt divortata la judecătoria Giurgiu am hotărârea judecătorească eu am înaintat acțiunea de divorț copilul a fost încredințat cu custodie comună. Divorțul s a încheiat în anul 2019. Pana la alimentara a fost stabilită în val de 373 de lei a plătit de vreo 2 ori de atunci si pana acum i a trimis 200 de ron la 3 luni tocmai pt a nu il da in judecata acum nu a mai frumos din luna decembrie anul 2020 nici un ban. Banii din urmă in val de 40 de milioane de când am înaintat acțiunea de divorț nu i a dat cheltuielile de judecată nu i a dat doar 200 de lei la 3 luni de zile. NE AM DESPĂRȚIT CÂND FETIȚA AVEA 1 LUNA JUMĂTATE PE EL NU IL INTERESEAZA DE FETITA SI NU CINE LA PROGRAMUL DE VIZITA STABILIT DE JUDRCATOR IN FUECARE ZI DE SÂMBĂTĂ INTRE ORELE 10 SI 14.Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie?Să merg la tribunalul Giurgiu sa depun o plângere împotriva lui? Va multumesc!

   • Se datoreaza pensie de intretinere si in luna de vara cand minorul se afla la celalalt parinte? Exista jurisprudenta care sa arate ca nu?

   • Daca fostul sot nu a platit pensie alimentara niciodata ,mentionez Ca noi am divortat cand copilul avea 4 ani ,acum are 21,se mai poate face Ceva?

   • Bună ziua Domnul Avocat! Asi vrea să știu și eu ce pot face în privința fostului meu soț care nu vrea să plătească pensia copilului minor unde mă pot duce sa pot denunță că el mă tot păcălește că îmi va trimite dar acușica face trei ani decand am băgat divorțul și el nu a trimis nimic😥

   • Bună ziua. Eu am un frate care lucrează când și când în Belgia. Soția lui a băgat divorț și a cerut pensie alimentară pentru cei doi copii. A fost urmărit cu salariul pentru că în acea perioadă lucra și rezultă cu un salar de vreo 1400 euro. Instanța i a stabilit pensia la 360 de euro lunar. Dar el lucrează cu ziua când și când neavând de muncă și lucrând la negru. Cum face el să plătească pensia dacă nu are muncă. Acum are proces pentru abandon de familie…ce soluții ar avea dacă e in imposibilitate de plată. Mulțumesc

   • Tatăl copiilor nu plătește pensie alimentara de mai bine de 4 ani,nici măcar nu știm unde este,intrebarea mea este dacă pot sa îl decad din drepturi?

  • Buna seara, sunt intro dilema daca ma puteti ajuta cu un sfat vasi multumi am 2 copii minori in data de 19.08.2017 am depus o actiune de stabilirea domiciliului la mama a minorilor
   Minori au ramas la mine ,or tatal minorilor lau obligat la o penzie alimentara de1/3 salariul net pe luna din pacate tatal minorilor a acitat doar1000 De lei din 19.08.2017.am depus o plangere la postul de politie si am inaintat dosarul in istanta in data de 31.10.2018.insa mia venit rezultatul de la judecatorie ca paratul.
   CLasarea cauzei penale,privand pe numitul……intrucat fapta nu a fost savarsita cu vinovatie prevazua de lege,neexistand resuscitate-credinta in indeplinirea obligatiei de intretinere.
   Mentoionez ca ieu nu am serviciu lucrez ocazional pentru ca nu am cu cine lasa minori respectiv 8 ani si10 lucrez cand sunt la scoala.
   Mentionez si ca tatal minorilor mai are 3 minor si ca ai cauta pe cei doi minori doar la 4,5 luni.
   Va multumesc mult daca ma puteti ajuta cu un sfat.

    • Buna ziua. Sunt divorțată și am o fetiță de 14 ani ,fostul soț este obligat prin lege să plătească pensie alimentara fetei. O plătește când are chef. Am făcut plângere la politie ,anul trecut în Martie ,sa audiat minoră și acum din nou după atâtea luni sa cerut din nou audierea minorei . Este normal sa se audieze de atâtea ori un minor pt neplata pensiei? Eu am dreptul sa asist la audierea minorei? Mulțumesc!

    • Bună ziua, recent am luat legătura cu tatăl meu el fiind despărțit de mama de 9 ani. În acești 9 ani el a plătit doar 3 luni la început după nu m a mai cautat și nici pensia nu a plătit o! I am spus ca voi deschide proces verbal pentru acest lucru și el a spus ca să mergem să facem testul de paternitate, și dacă el este tatăl meu biologic îmi v a plăti! Menționez ca în acte el este trecut ca tata! Va rog frumos sa îmi răspundeți!

   • Bună ziua mă numesc Cristina Morosanu am divorțat la notar în urma cu un an fostului sot nu sa stabilit o pensie alimentara pentru minor doar o condiție pentru ca se ocupa de minor și De toate necesitățile lui pe motiv ca nu are loc de munca .Vreau sa știu dacă îl pot da în judecata pentru pensie alimentara pentru ca nu se ocupa de minor.Mulțumesc

    • Buna ziua ma numesc Zlagner Banca am stat in concubinaj 11 ani din care au rezultat doi minori gemeni si neam despărțit avem casa făcută noua de cand neam mutat amandoi mai mult am lucrat eu si tot cei acolo ii din munca mea dar era pământului la bunica sa si o trb sa plec cu copi la părinții mei si el o ramas in toate si l-am băgat ptr pensia alimentară in 2017 in 31 mai de atunci trb sa plătească 360 pe luna no plătit nimik pana acum si am facut plângere la noi in mosna dar o ținut dosaru pana acum si nu lo trimis numa acum si mia venit ordonanță ca nui cu rea credință ca n-are venituri. Este normal asa cv ce trb sa fac. Multumesc

  • Daca minora a stat la tatăl biologic 2 zile din Luna August el având dreptul sa o ia toată luna in aceasta luna. El trebuie să îmi acorde și pensie de întreținere minora pe aceasta luna? Și am divorțat în luna Aprilie a acestui an.

  • Da sunt major acum si de la varsta de 8 ani cand s a pronuntat divortul si trebuia sa ne plateasca pensia alimentara mie si frateliu meu . Nu a platit pana la 18 ani . Si nici pana acun . Se mai poate face ceva orice.

    • Buna ziua!Am terminat divorțul din 10 Octombrie 2018,copii sunt la mine iar fostul soț a fost obligat sa plătească pensia de întreținere din data depuneri dosarului de divorț adică 27 Martie 2018,doar ca el plătește când își aduce aminte și suma care ii convine lui nu care trebuie ce pot face?Cum pot sa ii fac executare?

   • Buna seara. Fostul soț are de plătit pensia alimentara din urma prin sesizarea formulată la poliție și tot incearca sa mă amenințe că nu este obligatoriu sami dea bani că are drept până când copilu face 18ani,,,dar în situația dată mă amenința că eu o să fiu cea care o sai dea lui bani degeaba cum el spune că sunt bani dati degeaba…Ce șanse are el de castig..sentinta fiind dată definitiva

  • Eu am fost parasit de către Tatăl meu de la vârsta de doar 3 Saptamani, si ulterior lăsat într-o casă de copii, după doar câți va ani când am ieșit în societate după terminarea școlară etc, m-am intregrat in societate, în acelaș timp atâța ani căutând tatal meu,si am reusit sa-l găsesc într-un final, recunosc de către el…(Tata) dar nu vrea măcar să îmi plătesca pensia alimentară, ce nu me-a plăti din urmă atâți ani de zile! Ce ar trebui să fac! Să-l dau în judecată de exemplu? 😑😑

  • Buna seara am sentinta de divort de comun acord asupra minorului iesita in 2014 tatal copilului timp de 6 ani nu mia dat nici un semn de viata nici mie nici copilului si nici pensia alimentara nu a platito niciodata chiar daca a declarat ca e de acord cu suma specificata ,as dori sa stiu daca pot avea tutela totala a copilului vazand ca il cresc singura va multumesc pentru intelegere

  • Buna seara am sentinta de divort de comun acord asupra minorului iesita in 2014 tatal copilului timp de 6 ani nu mia dat nici un semn de viata nici mie nici copilului si nici pensia alimentara nu a platito niciodata chiar daca a declarat ca e de acord cu suma specificata ,as dori sa stiu daca pot avea tutela totala a copilului vazand ca il cresc singura va multumesc pentru intelegere

  • Buna ziua!!
   Fostul concubin cu care am un băiețel de 3 ani si 5 luni
   Cat trebuie sa imi plătească pensie alimentara in acești 3 ani si 5 luni vreau sa imi plătească din urma ci si in prezent

  • Buna ziua .Doresc sa ma ajutati in legatura cu neplata pensiei fetita mea are 12 ani si fostu nu a trimite pensia de 2 ani de fapt o trimite o fata la 7 luni .Pe sarite cand doreste.Va Rog am nevoie de ajutor

  • Bună ziua domnule avocat !Am o întrebare vă rog frumos să mi răspundeți!Fostul soț ma dat în judecată pentru abandon de familie și am primit o amendă de 3800 de lei?Trebuie să plătesc și amenda și pensia alimentară în continuare?

  • Buna ziua.as dori sa fac și eu plângere împotriva fostului soț care nu mi-a platit pensia alimentara de 4 ani.cum pot proceda?

  • Buna ziua , am o întrebare cu privire la pensia alimentara către fostul copil al meu., Conform cu hotărârea judecătorească definitivă, autoritatea părintească asupra copilului este exercitată exclusiv de fosta sotie, eu neavând un drept fata de fostul copil al meu. Întrebarea este , daca eu pot sa nu plătesc pensia alimentara, atâta timp cât nu sunt considerat părintele copilului…???

  • Tatal minorei nu a platot din noiembrie 2022 .Nu am hotarare judecatoreasca.Lucreaza la negru ca ospatar.Il pot actiona in judecata sa plateasca si din urma.Mentionez ca minora are 4 si 7 luni,avand autism(grad grav)

  • Sunt mama a doi copii minori, locuim in UK, am divorțat în UK , iar fostul soț s-au mutat definitiv în Romania, fara sa le mai plătească pensia alimentara a copiilor. A fugit de aici , nu Ami tine legătura cu copii, știm doar pe unde se afla. cum pot sa -mi fac reclamație? Copii suferă și au nevoie de bani.

  • Buna ziua, daca fostul meu sot nu are loc de munca deci nici un venit poate fi obligat sa plateasca pensia de întretinere pt cei doi copii minori ai nostri tin sa mentionez ca am hotarîre judecatoateasca definitiva prin care este obligat sa plateasca pensia de întretinere.

 2. Legea spune foarte clar. Dar ce facem in situatia cind tatal cetatean strain locuieste in alta tara in UE, judecatorul hotaraste in sept. 2014 plata pensiei de intretinere incepind cu data introducerii actiunii( martie 2013), tatal nu plateste nici un ban iar ministerul afacerilor externe din tara respectiva incearca sa recupereze banii de mai bine de un an cu nici un rezultat. A, si intre timp, tatal si a cumparat casa acolo.
  Aveti vreun sfat si pt mine, va rog?

   • Buna ziua.Sunt divortata de aprope o luna,prin notar.Am doi copii minori impreuna cu fostul sot,care prin comun acord am stabilit sa ramana la el pana cand eu voi putea sa-i iau la mine.Mentionez ca lucrez in Italia.Am stabilit sa-i trimit suma de 500 de euro lunar pt copii.Eu i-am trimis banii dar fetita care are 14 ani imi spune ca el nu cheltuie banii pt copii.Cum as putea sa-i cer sa-mi dovedeasca cum cheltuie banii pt copii.Va rog dati-mi un raspuns.Multumesc.

    • Buna ziua,am terminat divorțul in 2020 iar copii in urma divorțului sunt la domiciliu mamei ,tatăl trebuia să plătească pensia de întreținere la care el nu a făcut acest lucru.Suntem despărțiți de 3 ani și nu îl interesează de copii niciodată nu le-a dat nimic cum trebuie să procedez in cazul acesta

   • Bună ziua .
    în ce termen de la hotărârea divorțului trebuie plătită pensia minorului retroactiv?

  • cautati avocat poate chiar roman in tara respectiva care va duce in instanta sentinta dvs si apoi la executor judecatoresc. Cu Ministerul Justitiei merge etrem de greu, plus ca in unele tari ca Germania, statul isi protejeaza instantele si nu trimit dosarul in instanta asa rapid, si te taraganeaza multi ani… Succes!

    • Bună ziua pe când eram căsătorită bunici mei au făcut prin notar un act de întreținere pe numele familiei mele ca după moartea lor sa rămânem cu terenul și casa, între timp ei au decedat, eu am divorțat de el, el nu-mi plătește nimic pensie de întreținere la doi copii, eu în actul de întreține sunt menționată caș fica ficei lor, și el ca soț, ebuie sa fac partaj cu el?

    • Buna ziua sunt Stancu Mariana din Târgoviște Dâmbovița.Fostu soț nu vrea sa plateasca pensia de întreținere la copil in valoare de 315ronde un an si trei luni.Am fost la executor mia spus că nu poate sai faca oprire pepensie fiindca are o pensie de 262 ron si diferenta pana la 7o4 ron este indemnizație, pe bunul imobiliar nu poate sai puna sechestru fiindca este sub 100de milioane .In cazul acesta cf

   • Buna ziua ma numesc Zlagner Banca am stat in concubinaj 11 ani din care au rezultat doi minori gemeni si neam despărțit avem casa făcută noua de cand neam mutat amandoi mai mult am lucrat eu si tot cei acolo ii din munca mea dar era pământului la bunica sa si o trb sa plec cu copi la părinții mei si el o ramas in toate si l-am băgat ptr pensia alimentară in 2017 in 31 mai de atunci trb sa plătească 360 pe luna no plătit nimik pana acum si am facut plângere la noi in mosna dar o ținut dosaru pana acum si nu lo trimis numa acum si mia venit ordonanță ca nui cu rea credință ca n-are venituri. Este normal asa cv ce trb sa fac. Multumesc

 3. In Romania, deocamdata neplata pensiei de intretinere nu este pedepsita. Daca AM FACUT o plangere prealabila la Parchet, cu dovezi clare de neplata si demonstrarea relei credinte, dupa 2 ani.. Parchetul claseaza dosarul cu NUP…. In cazul meu, fostul sot locuieste in Germania de 3 ani si desi are venitul net de 2.000 euro si este obligat de sentinta din Ro sa plateasca o treime din venitul sau net.., el nu a platit decat o suma jenanta si Parchetul nu i-a facut nimik. La rezolutia dosarului mi s-a comunicat foarte simplu ca : INSTANTA NU AVEA CUNOSTIINTA DE NOILE LUI VENITURI SI … PUNCT! Nici macar la audieri nu a venit desi avea citare internationala pt asta. Ce legatura are faptul ca stia instanta sau nu stia de noile lui venituri..?? Daca eu am o sentinta in mana, nu ar trebui sa fie respectata? Deci traim in Tara lui Papura Voda…!!!! Astea sunt legi?????? Nici o lege din tara asta NU PROTEJEAZA MINORII si nici macar NU SE RESPECTA INTERESUL SUPREM AL MINORULUI!!!!! Toata lumea vorbeste despre interesul SUPREM al minorului…, dar fiecare instanta, fiecare organ legal intelege si interpreteaza asta dupa bunul lor plac. In lege nu este specificat clar ce inseamna INTERESUL SUPREM AL COPILULUI….

  • Fostul meu sot locuieste si traieste in Romania, angajat la o societate, dar si administrator al unei firme. Plateste pensie la nici jumatate din cat s-a stabilit prin decizie judecatoreasca, iar plangerea penala depusa anul trecut in iunie la sectia de politie de care apartine a fost fara raspuns.Este adevarat ca statul si autoritatile nu au in interes binele minorilor, ci al infractorilor! Se dovedeste asta prin mii de cazuri… din pacate! Am schimbat avocati peste avocati, am castigat procese (ei si-au luat onorariile), dar copilul meu nu primeste nimic in plus, in timp ce tatal se plimba prin europa si traieste regeste… cu ce bani? nimanui nu-i pasa sa afle! cat despre pensia minoului, vai, sarmanul, are venituri sub minimum pe economie…

   • Buna Ela. in aceeasi situatie ma aflu si eu . carte de munca nu are , traieste “legal” din drepturi de autor(muzician), dar pun pariu daca il controleaza cineva la contul din banca are venituri mult peste 2000 lei pe luna,.nu am primit pensia alimentara de peste un an si jumatate. el momentan are buletinul tot pe adresa mea , dar sta cu chirie cu prietena, nu o stiu exact . Nici nu stiu la care sectie de politie sa ma duc. Am fost sfatuita de avocata sa ma duc sa depun plangere la politia din comuna parintilor lui, din Ilfov insa nu stiu daca ma poate ajuta cineva de acolo, tinand cont ca el nu figureaza cu adresa acolo.

    • Buna ziua.Sunt divortata din 2017 cu doi copii minori..fetite. 3ani respectiv 4 .Cea mica are gradul grav.tot anul 2017 nu mi-a platit pensia alimentara(300 lei / luna) e trecut in acte cu jumatate de norma dar el lucreaza program intreg .Custodia e comuna dar nu ma ajuta cu absolut nimic nici macar cat stau internata destul de des cu cea mica.eu mi-am respectat hotararea judecatoreasca cu privire la vizitele acestuia.se considera infractiune neplata unui an intreg?cum procedez?trebuie avocat?

     • Buna ziua, sunt divortata dar nu ma anuntat nimeni de divort, avem 2 copii, m-au scos din dreptul de mama si am dreptul si obligatia de a plati bani lunar , atat , eu ne avand parinti nici casa , nu am stiut ce sa fac am cerut sfaturi la politie si nimeni nu ma ajutat, pentru ca eram batuta de el si de parinti lui timp de 7 ani , nu mai rezistam maltratatilor si asa ca am plecat fara macar sa stiu unde voi pleca, dupa 2 luni am inceput sa reiau viata de la cap am trimis bani la copii si sunam, el a facut divortul spunand ca Eu am plecat am abandonat si nu mam interesat de copii cand de fapt am plecat din cauza maltratatilor lor a lui si a parintilor lui, si dupa doua luni de cand am plecat in 2015 pana acum am platit mereu si am si chitantele act de dovada, acum nu mai am nici macar un numar la care sa sun copii, la moment nu lucrez stau la o prietena si rar fac curat in casa unei batrane si din bani astia trimit pensia la copii, va rog sa ma ajute cineva cu un sfat daca mai am ceva sanse pentru dreptul de mama ?

   • Bună am si eu o problema. Fostul concumbin ma dat in judecata pentru custodia copilului care locuiește cu el, vrea pensia alimentara si custodie exclusivă. Eu nu am nici un venit astept si un copil acum. Ce se intampla daca nu plătesc pensia alimentara? Mulțumesc

   • Buna ziua! Am si eu o problema va rog sa ma ajutati.Sunt divortata si am un copil cu fostul sot de 10 ani. Fostul sot nu imi plateste de 10 luni pensea de intretinere la copil , l-am dat la politie la abandon de familie din martie 2019 ,dar vad ca politia se misca cu incetinitorul, in cat timp se solutioneaza cazul imi puteti spune si mie? Se face azi mane anul cand foatul sot nu imi da pensia de intretinere la copil si politia nu face nimic. Astept un raspuns,va multumesc!

  • buna ziua! dar daca instanta nu stia de veniturile lui…nu a-ti cerut comisie rogatorie pentru acest lucru ??

  • Așa e. Aveți dreptate. Am cam aceeași speță și aștept de un an și ceva de la parchet ceva, un răspuns, orice….nimic. e in lucru …copiii mei cresc, și îmi pare că drepturile lor lipsesc cu desăvârșire in Romania. Îmi pare rău că se ajunge aici, mame care lupta cu viața și dobitoci care se înmulțesc pe unde pot fără să coste nimic . Distrug viitorul unor copii

   • Eu astept de 4 ani ca Parchetul sa timita dosarul în Instanță.
    Unul dintre copii a împlinit 20 de ani. El a trăit cu venituri bune in Arizona 3 ani, iar acum la întoarcerea în țară cauta tot felul de tertipuri pt a scăpa de lege. ( A terminat Dreptul si e si fost politist). Asa ca imi cresc copiii singură si ne descurcam cu cât avem. Dreptatea copiilor defavorizați nu intereseaza pe nimeni!

  • Buna ziua sunt Stancu Mariana din Târgoviște Dâmbovița.Fostu soț nu vrea sa plateasca pensia de întreținere la copil in valoare de 315ronde un an si trei luni.Am fost la executor mia spus că nu poate sai faca oprire pepensie fiindca are o pensie de 262 ron si diferenta pana la 7o4 ron este indemnizație, pe bunul imobiliar nu poate sai puna sechestru fiindca este sub 100de milioane .In cazul acesta cf

 4. Bună ziua da avem o tara de rahat unde celebra zicala ce se aude la starea civila STATUL OCROTESTE FAMILIA e o bătaie de joc la adresa cetatenilor si a copiilor . Refuz să cred ca trebuie sa astepti 3 luni pt neplata pensiei alimentare mai ales ca acum e 230 ron 1/4 minim pe economie ,aceasta lege e o bătaie de joc la adresa minorului

  • Eu astept prin ministerul justitie de la noi si ministerul afacerilor externe din tara unde este tatal de un an si jumatate, si inca n am primit numic. Din aprilie 2013 trebuia sa plateasca pensia si n a platit nimic.

    • se poateca d.voastra sa il executati daca debitorul este in Uk (aici nu are venituri)?Luand legatura cu un avocat din Uk prin mail mi-a cerut 600 lire pentru inceput pentru a “procesa”actele.Fostul sot ne datoareaza aproximativ 400 lire,pensia de intretinere fiind pentru un copil si 25%din minimul pe economie din Romania.Multumesc!

    • Buna am o mică nelămuriri sunt divorțat de 9 ani copii având 2 ele vor la mine ce ar trebui sa fac și cât tim durează eu sunt in Anglia.Va mulțumesc anticipat

 5. eu cu greu reusesc sa vad fetita, deci am sentinta ca pot sa o vad de 2 ori pe luna si 30 de zile pe timp de vara. Locuiesc in alt oras, si am hotarat cu mama ei sa maresc pensia si sa nu fac in fiecare luna drum de 450 de km dus i atata inapoi. Dar asta a aduso la situatia in care sunt alienat total, adica nu mi raspunde la telefon ca ar fi singur mijloc de comunicare. Fetita are 6 ani si mama nu o lasa sa mi dea nr de telefon ei personal. Acum sunt obosit, protectia copilului e’ o gluma proasta pentru ca poate doar sa se rogi de ea, politia nu poate sa faca nimic, tribunal e un loc scump sa iti cumperi drepturii .. rezultat este ca de luna asta ma gandesc sa nu mai platesc pensia pana cand nu vb cu fica mea. Loc de munca nu am si nimeni nu poate sa demonstreze da am cu ce sa mananc. Mama ficei mele doar la bani e sensibila si nimic mai mult. Are sens sa procedez asa .. sau este pericolos ? Am sentinta definitiva dar pot sa o folosesc sa fac avioane de hartii ..

  • Cred ca titlul articolului este elocvent. Pensia o veti plati fiindca este o obligatie, insa si faptul ca instanta a stabilit ca o puteti vedea este si ea o obligatie pentru mama,Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • dl avocat, ati intrebat adineaori o persoana dc nu pune sentinta in executare in strainatate… Aveti idee cam cat dureaza aceasta procedura prin ministerul justitiei la noi? Eu am inceput aceasta procedura de mai mult de 2 ani si jumate si inca nu am primit prima pensie oficiala pt intretinerea copiilor. Doar ceva din restante… Lucrurile merg super greu intre state, colaborarea este greoaie, iar SENTINTA NU ESTE PUSA IN EXECUTARE IN TOTALITATE, CI EA TREBUIE SA SE SUPUNA DREPTULUI DIN TARA RESPECTIVA… Deci cu alte cuvinte nu se respecta cat scrie oficial ca trebuie sa primesti pe sentinta romaneasca, ci vei primi fix cat stabileste statul respectiv din UE. Adica, eu daca am sentinta cu o treime din venitul fostului sot, in Germania de ex. ar trebui sa primesc doar jumatate din cat scria pe sentinta pt ca, spun ei, nu este conforma cu dreptul german… Plus, mai mult.., dureaza mai mult de jumatate de an pana iti vine randul la cititul dosarului tau in tara respectiva, apoi, ei il anunta pe debitor cum ca ar avea ceva restante de platit si ii da posibilitatea sa blocheze toata procedura, deschizand proces in tara noastra pt CUSTODIE COMUNA CU PLATA IN NATURA…!!! Adica sa nu mai plateasca nici un ban… caci asa este regula nu?? custodie comuna cu plata in natura, nu??? Si uite asa se pun in executare sentintele noastre cu care putem face avioane precum spunea dl de adineaori. Deci ce parere aveti despre asta?

    • In functie de statul european unde se pune in executare sentinta, dureaza mai mult ori mai putin, este o chestiune ce nu poate fi prevazuta, fiindca tine si de persoana debitorului obligatiei, astfel incat daca obligatia nu poate fi executata din pricina ca tatal nu are serviciu, atunci da, dureaza. Inca ceva, nu aveti treaba cu MJ-ul! Cu stima, av Cuculis 0722298011

     • Ministerului Justiţiei de autoritate centrală solicitantă, transmiţătoare în relaţia cu statele membre ale Uniunii Europene. In calitate de autoritate centrala romana, Ministerul Justitiei coopereaza cu autoritatile centrale din statele membre ale Uniunii Europene sau cu cele internationale si colaboreaza cu instantele judecatoresti, executorii judecatoresti, avocatii, notarii, mediatorii, precum si cu orice alte institutii si autoritati romane cu atributii in domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 (Regulamentul nr. (CE) 4/2009 al Consiliului privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligații de întreținere), a Conventiei de la Haga din 2007, Legea nr. 32/2012. Cum sa nu am treaba cu MJ-ul?? Mi se aplica regulamentul 4/2009, Legea 21/2012 si conventia de la Haga. Exista aceasta procedura dl avocat. Va spus aceasat din propria experienta. Pt mai multe detalii vizitati site-ul http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/136380

       • si cum anume s-o pun in executare? ma duc eu in Germania sau angajez avocat german? Pt procedeul de care v-am spus nu se percep taxe. Plus de asta, prima data trebuia sa-l caute cineva, sa-l gasesca unde sta, unde lucreaza, ce salar are, nu? Cine imi dadea mie toate aceste informatii? Multumesc.

        • Da, așa este, aveti dreptate, dar solutia dvs este ff costisitoare….Imi angajez un avocat german si suport plata onorariului avocatului și taxele judiciare in Germania, daca ma adresez direct autorităților de executare germane…
         Prin autorități centrale /MJ este gratuit.

  • Bună am si eu o problema. Fostul concumbin ma dat in judecata pentru custodia copilului care locuiește cu el, vrea pensia alimentara si custodie exclusivă. Eu nu am nici un venit astept si un copil acum. Ce se intampla daca nu plătesc pensia alimentara? Mulțumesc

  • D.le avocat acelasi lucru se intimpla pt fratele meu divortat de 7 ani de zile el are o sentinta casi poate vedea cele 2 fete un wechend pe luna si 30 de zile vara in schimb nu le vede niciodata ele traind cu mama in italia in schimb lea platit mereu pensia de 250 lei pe luna…acum fosta sotie ia facut proces pt marire si a obtinut 700 care pt el este f mult…il ajuta parintii mei mai exact mama noastra ii da pensia ei pt a plati…el are numai obligatii de a plati dar drepturi nu cum ar fi legea este doar pt unii…ea nu respecta sentinta de ani buni vrea doar bani…

 6. adevarul este ca la noi in tara copii nu au importanta betivii si mincinosii au castig de cauza de fiecare data saracii copii care sufera nu ii apara legea asta e tara noastra rusine dar va mai spun ceva dati mita la judecatori daca vreti sa rezolvati eu nu am dat si pierd

  • Ce va place sa va victimizati. Nu aveti venituri ca nu va place munca dar cand dati viata unui copil nu va ganditi ce urmari sunt? Nerorocitul de fostul meu are restanta 8 luni de neplata pensiei dar instanta nu face nimic ca este plecat in Spania si considera ca nu are venit pe teritoriu tari dar pe Facebook se afiseaza cand face gratare a facut nunta cu tiganca care o are acum in octombrie deci legea este oarba. Halal legi sunt in Romania halal tara

   • Cine te opreste sa-l dai in judecata
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ” ,Neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere, stabilite pe cale judecătorească constituie infracțiune potrivit art. 378 din noul Cod penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În vederea tragerii la răspundere penală este necesară formularea unei plangeri prealabile din partea persoanei vătămate….Avocat Cuculis Adrian

    Plata pensiei de intretinere si consecntele neplatii ei, de natura penal – abandon de familie!…”

 7. Citesc despre multe cazuri cu unul dintre parinti plecat in strainatate,acel parinte nu plateste pensia de intretinere pentru copil…Sunt in aceasi situatie,dar am luat legatura cu Ministerul de Externe (prin mail) si ei iau legatura cu statul in care este tatal baietelului meu…Din pacate Instanta de la noi nu se autosesizeaza sa faca demersuri,nu trimite comisie rogatorie…La noi in Romania copiii nu au “drepturi”… Va sfatuiesc sa faceti la fel daca ii stiti macar orasul in care locuieste (noi stim locul de munca) Luptati pentru drepturile copiiilor vostri !!

 8. va rog din suflet ajutati ma cu o parere…sotul meu a achitat pensia alimentara copilui sau din casatoria anterioara pana acum aprox 3 ani… cam tot de atunci acesta nu mai lucreaza
  ( trimitand sume modice ) . Sotul meu a fost diagnosticat ( acum doi ani cu ciroza hepatica si cancer malign ( nu stiu daca are importanta) , micile sume de bani pe care le am avut au fost directionate catre medicamente….acum cateva luni a fost instiinta ca i s a facut plangere penala pt neplata pensiei alimentare …..spune ti mi va rog exista vreo posibilitate ca acesta sa faca inchisoare ??? nu a fost rea vointa ,.. efectiv nu a avut de unde sa achite….acum deasemeni trimite sume modice..dar nu avem de unde sa trimitem suma acumulata pana in prezent … va multumesc mult … o parere va cer … va multumesc din suflet

 9. Sunt divortata de 2 ani si am o fetita de 6 ani. Fostul meu sot nu mi-a platit pensia alimentara (stabilita de el la notar,pt ca divortul s-a pronuntat la notar,de comun acord)de 6 luni… Specific ca in momentul de fata nu are serviciu,avand si o condamnare de 3 ani cu suspendare pt santaj. Isi construieste o casa,are haine noi tot timpul,intretine o masina de lux,dar cand e vorba de pensie alimentara,nu are bani…Asta nu se numeste tot rea vointa??? As vrea sa stiu daca in acest caz se poate face ceva. Va multumesc!

 10. buna ziua…de 5 luni sunt divortat cu tatal copilului nostru…de 5 luni el nu mi’a dat pensia alimentara la copil..odata pe luna ia mai cumparat cate un lapte pampersi,si el considera ca asta este pensia limentara,ca a contribuit la cresterea fetei…il pot da in judecata sa’mi plateasca pensia alimentara?si pe langa asta,salariul lui s’a marit..sper sa ma ajutati cu un raspuns

 11. Buna ziua. În luna august 2015, s-a pronunţat divorţul, instanţa a stabilit domiciliului copiilor la mama iar fostul soţ trebuie să plătească pensia de întreţinere pentru amândoi copii. Din păcate fostul soţ îl ţine abuziv pe fiul cel mare la domiciliul lui iar cel mic locuieşte cu mine, existând în acest sens şi o acţiune de decădere din drepturile părinteşti.Până în prezent nu a plătit nici un ban pentru pensia de întreţinere. El crede că dacă fiul cel mare stă la el nu trebuie să mai plătească pensie de întreţinere.
  După 3 luni de zile am făcut plângere penală, iar domnul procuror după un an de zile de tărăgănare a dosarului a considerat că este tardivă. Am depus din nou o nouă plângere. A trecut de atunci o perioadă foarte mare de timp iar fostul soţ face numai ce vrea, respectă doar jumătate de hotărâre judecătorească definivită, nu plăteşte pensia de întreţinere. Aş vrea să ştiu dacă în acest caz se poate face ceva?? Mulţumesc

 12. Buna ziua, va rog sa ma ajutati in situatia de mai jos: tata divortat la notar, conf conventiei trebuie sa achite 800 ron pensie de intretinere! Acest lucru s-a intamplat lunar. Copilul nu a fost intretinut corespunzator de catre mama iar tatal s-a decis sa nu ii mai achite pensia de intretinere si sa se ocupe de copil (medic, medicamente, haine, concedii, activitati extrascolare). A depasit data la care trebuia sa ii vireze pensia cu cateva zile. De asemenea, tatal a pastrat bonurile cu care achitat cele necesare copilului. Va rog sa imi spuneti daca trebuie ca el sa o dea in judecata pe mama si sa solicite sa achite contravaloarea pensiei in natura sau sa astepte sa fie dat in judecata de catre mama! Va multumesc!

 13. Buna ziua, eu am o sentinta din 2009 prin care tatal era obligat sa plateasca 1/4 din venitul minim. Nici pana in prezent nu am primit nimic ptr fetita mea. Ce ar trebui sa fac? Indrumati-ma va rog!

 14. Buna ziua! poate cineva a fost in situatie similara si ma poate indruma. La moment sunt in luna 6 de sarcina. Tatal copilului m-a parasit, nu am fost casatoriti. Dupa nasterea copilului care sunt etapele pt stabilirea pensiei alimentare? Daca nu-l trec in certificatul de nastere, pot sa-l trag la raspundere doar cu testul ADN?
  Multumesc anticipat.

 15. Bună seară! Soțul meu a plătit pensia alimentara fostei soții primele luni în mana, ulterior sa-î bage în contul personal al doamnei. După 9 luni de plata pe card “se trezeste” sa-i facă plângere penala pentru neplata pensiei de întreținere, respectiv abandon familiar. Am înțeles ca doamna dorește plata pensiei pe 1 an (perioada de când au divorțat la notar) deoarece a declarat ca nu a primit deloc pensia pana acum. Noi avem chitanțele respective, m-ar interesa dacă mai trebuie plătită încă odată suma respectiva ? Sau cum trebuie procedat ? Mulțumesc! O seara buna !

 16. Buna ziua,
  Sunt mama unui baiat de 6 ani, divortata, din septembrie 2016 fostul sot nu a mai platit pensie de intretinere, a lucrat in Franta nu stiu daca mai lucreaza, din 30.10.2016 de cand a promis baiatului ca trimite bani nu a mai dat nici un semn de viata si nici nu a facut nici o plata. Dupa ce am divortat in 2015 i-am deschis dosar penal la sectia de politie prin care atunci stiam unde lucreaza si nr de tel. politistul care s-a ocupat atunci a rezolvat. dupa ce s-a ajuns cu plata la zi s-a inchis dosarul cum ca e bun platitor, au trecut 3 luni iar a inceput sa nu mai plateasca, am mers iar si am deschis un nou dosar penal la sectia de politie aici surpriza dosarul a ajuns la alt politist ca nu a miscat nici un deget, a zis ca el nu procedeaza ca celalalt coleg si ca are al procuror. L-am dat in judecata pe fostul sot de marire pensie intretinere. Instanta i-a trimis citatie in Franta anul trecut a stiut ca-l dau in judecata, ca a semnat de primire cele doua citatii. acum instanta nu stiu cum va reusi sa dea de el. cred ca se ascunde pentru a nu fi gasit . nu stiu cum sa mai procedez? cheltuielile sunt mari, nu stie nimic de copil, cat a crescut, ce mananca, cei place sau sa-i faca cumparaturi pentru el nu pentru mine. Daca il dau in judecata pentru ai retrage custodia (ceva de genul) mai plateste pensia de intretinere? Multumesc, o zi buna

 17. Buna ziua.Am divortat de fostul sot in 2009 si i s-a stabilit o pensie de intretinere de 175 Ron pe care cu chiu cu vai a platit-opana la sfatsitul anului 2012. Din Decembrie 2012 pana in Mai 2016 nu si-a mai achitat pensia de intretinere datorata fiicei noastre din cauza ca nu a avut loc de munca.Din Mai 2016 a inceput din nou sa lucreze si totodata sa achite pensia.Intrebarea mea e daca pot sa il oblig sa plateasca pensia de intretinere restanta respectiv Ianuarie 2013-Aprilie 2016.Multumesc.

 18. Buna , am o problema doresc sa vorbesc cu cineva din cadru juridic in privat , va tog trimiteti un email. Multumesc
  mooraxmaat13 @gmail.com

   • Buna seara. Fostul soț are de plătit pensia alimentara din urma prin sesizarea formulată la poliție și tot incearca sa mă amenințe că nu este obligatoriu sami dea bani că are drept până când copilu face 18ani,,,dar în situația dată mă amenința că eu o să fiu cea care o sai dea lui bani degeaba cum el spune că sunt bani dati degeaba…Ce șanse are el de castig..sentinta fiind dată definitiva

 19. Buna ziua.
  Prin ordonanta presidentiala cei doi copii au fost incredintati mamei pana la finalizarea procesului de divort, iar eu am fost obligat la plata pensiei de intretinere.
  Dar un copil sta la mine si nu vrea sa mearga la ea, iar eu sunt executat pentru pensie de intretinere.
  Ce ma sfatuiti sa fac?
  Va multumesc.

 20. Unele pensii alimentare sunt ridicol de mici iar altele ridicol de mari.
  Pt un copil care traieste la tara, mic de 6 ani, 1000 lei pe luna mi se pare ca e mai mult in beneficiul maica sii decat al lui.
  Da, stiu, au drepturi, dar mamele alea care s-au dus cu alti barbati stiu sa ceara bani lunar, desi ele nu au stiut sa fie cinstite si sa-l pastreze pe tatal copilului langa copil, i -au furat copilului acest drept numai ca sa poate ele sa-si faca de cap. Dar asta nu e infractiune, in general curvia nu se pedepseste. Trist.

 21. Buna ziua. Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat. Din fosta casatorie am un copil minor de 14 ani,aflat in intretinerea mea prin hotarare judecatoreasca. Fostul sot nu a trimis pensia alimentara de mai bine de 6 ani si jumatate Am facut o plangere la politie acum un an si jumatate dar dupa o saptamana politistul mi a spus sa retrag plangerea deoarece tatal copilului reusise sa trimita suma de 180 de ron. De atunci a mai trimis o singura data 99 de ron si atat. Cum pot sa fac sa il chem in judecata fara avocat deoarece nu imi permit unul . Sau pot rezolva cu un executor judecatoresc,avand in vedere ca ii cunosc adresa,stiu ca este recasatorit si ca in prezent munceste cu carte de munca in tara ? Multumesc.

 22. Buna seara domnul avocat. Fostul meu sot si- a parasit copiul la 4 luni si jumatate , adica din august 2012. Suntem divortati din noiembrie tot din 2012, am custodia definitiva a baietelului,..s a stabilit sa plateasca pensia aimentara la salariul minim ….dar nu mi-a platit o pana acum niciodata. El lucreaza ilegal in constructii..si spune prin sat la el ca o sa-i dea doar cand v a implini 18 ani ….dar eu nu-l cred….deoarece minte..el se distreaza..face gratare..se plimba..nepotilor lui le da mereu..dar propriul copil nu i da nimik…..Si cnd munceste spune ca sunt pt copilul lui (dar nu e asa..) ca se foloseste de propriul copil ca sa aibe lumea mila de el !!!!
  Pai pana la 18 ani , copilul cu ce se hraneste ..cu aer ? (vorba la multi) !!!!!
  De CE nu se face o lege definitiva si irevocabila? Fara amenzi chipurile…este si cu puscaria….dar nu se respecta deloooooooccccc …
  Sa se dea o lege definitiva ..CEI CARE NU PLATESC PENSIA ALIMENTARA SA STEA MINIM 5 ANI LA PUSCARIE, !!! (NU CU SUSPENDARE SAU AMENDA) !!!!

 23. Pensia alimentara se poate plati retroactiv? Cazul meu este urmatorul:
  parintii au divortat cand eu aveam 1 an, am ramas la mama. tatal a platit pensia alimentara 3 luni de la divort si apoi a refuzat plata acesteia.
  m-a crescut numai mama, acum am 34 de ani si m-am hotarat sa ii cer daune morale si financiare pentru ca a abandonat un copil in cei mai importanti ani din viata sa.
  ce pasi ar trebui sa urmez in acest sens?
  multumesc!

 24. Buna ziua. As dori si eu un sfat. Fostul sot nu a platit pensia alimentara din aprilie 2016,timp in care a fost plecat in strainatate(din cite stiu fara contract de munca),iar de vreo 2-3luni este in tara. Nu are loc de munca,ci munceste cu ziua.ce m-ar ajuta mai mult o plingere penala sau executare de bunuri? Tin sa mentionez ca are casa in proprietate. Multumesc

 25. Bună ziua, deranjez cu o întrebare. Ce se întâmplă daca cu mai pot plăti pensia alimentară la copil sin cauza ca nu mai am veniturilor care imi dădeau posibilitatea sa o fac. Precizez ca locuiesc în Italia si plătesc pensia alimentară de 200 € lunar + alte cheltuieli cum ar fi jumatate di rata pentru cantină la scoală, rata transport către scoală cu autobuzul școlar, o activitate sportiva si echipamente, vizite medicale. Din cauza ca s ar putea sa pierd casa in cate locuiesc aceasta fiind in chirie si locul de muncă făcându se disponibilizari, eu intenționez sa ms întorc acasă in România, dar nu o sa mai pot plăti, pentru ca nu aș mai avea posibilitatea de a o face. In cazul acesta ce se poate întâmpla? Ce comportă neplata pensiei alimentară in caz de imposibilitate financiara? Va multumesc anticipat

 26. In primul rand e ciudat ca ave-ti pretentie sa fie platita o pensie alimentara pentru copiii vostrii care oricum a-ti decis sa-i naste-ti deci sunt ai vostrii nu ai statului sau sa-i impune-ti altora ca probleme. Cand decide-ti sa divorta-ti nu uita-ti ca nu pute-ti impune altora obligatia de a va creste copiii sau suporta cheltuielile pentru ei fiindca sunt numai ai vostrii iar asta e valabil si pentru barbat si pentru femeie la care ramane copiii. De ce spun asta pentru ca instantele stiu de la inceput ca multi dintre voi doriti sa impuneti aceasta regula cu pensia alimentara pe care tot asa de multi nu o respecta cand primesc acest ajutor supimentar mai mult decat pute-ti oferi copiilor vostrii si nerecunoscand aceasta inconvenienta recurgand ca, stiti voi. Sint unul dintre voi care trebuia sa aiba dreptul la pensie alimentara si nu numai pentru copii dar care am zis ca nu-i corect sa impun cuiva sa mai plateasca daca nu m-a iubit si mi-a lasat doi copii pe care i-am dorit pe deasupra. Adica, daca persoana care nu m-a iubit niciodata de fapt si a fost mincinoasa tot timpul trebuie sa-i impun copiii pe care mi-a lasat si nu-i iubeste sa plateasca pentru ei cu de-a sila bani? Suna ca o razbunare mai mult iar eu si copiii am inteles ca nu e corect sa cerem cuiva care nu ne iubeste sa mai si plateasca pentru noi.
  Dar sa vede-ti cum arata Justitia pentru un Orfan abandonat de la Maternitate unde nimeni cand a cerut de copil nu a vrut sa-l ajute sa-si gaseasca parintii sau macar vre-un prieten sau prietena sa aibe vreodata decand a aparut pe Lume.
  Din acest articol se intelege ca pensia alimentara se plateste toata viata chiar daca sotul nu a mai avut de lucru dupa divort gandindu-se numai la sinucidere din cauza minciunilor fostei sotii care nu au fost cercetate de catre instanta fiind pe deasupra acuzat cu minciuni de abuz sexual a copiilor proprii traind din mila altora dar fiind obligat sa faca si inchisoare dupa legea actualizata dar care nu e clara nici instantelor si mai ales avocatilor cand nu are de lucru. Ma intreb daca fosta sotie va fi vreodata pedepsita si mai ales instanta pentru abuz de putere care nu a vrut sa cerceteze mai ales cazul de abuz sexual care nu a existat dar l-a pus in strada pe sot cu amenintarea verbala ca i se va face viata grea daca nu iese din casa si in strada a ramas de atunci fiind imposibil ca sa mai aiba vreodata ajutor juridic deoarece avocatii fug de acest caz stiind ca obligatoriu este un magistrat acuzat de abuz de putere in exercitiu. Asa da viata, iar cei care trec pe langa acel om i-l cred vinovat ca a ajuns in strada sau ca este Aurolac chiar daca nu consuma si cate si mai cate de la creduli fara vre-o reala experienta de viata. Nu mai vorbesc ca omul e Orfan de la Maternitate iar pe deasupra asa zisa Societate Umana l-a clasat de la nastere ca Blestemat de Soarta. Asa sunt trata-ti orfanii in toata Lumea si la ora actuala avand noroc cum se zice si romaneste numai, daca este iubit sau placut de cineva. Altfel, e impins cu piciorul toata viata fiindca nu-i cade nimanui drag sau sa-i ofere vre-o atentie macar de vre-o organizatie care se lauda numai cu ajutorul copiilor dar nu si pentru adulti. Asa ca pentru un astfel de om situatia animalica pe care i-o impune toata Lumea sa o inteleaga normala ca e Blestemat, trebuie, sa o accepte ca de, ce Crestin cu fata la Dumnezeu are timp de el. Voi sti-ti. Pe desupra s-a dovedit de catre Politia Judiciara ca nu a existat nici un abuz asupra copiilor lui. Ciudat nu e asa fiind in continuare nedreptatit de asa zisa Societate si la ora actuala? Deci, legea spune pe deasupra ca inca e obligat sa plateasca pensia alimentara chiar daca nu are nici un venit si pe deasupra sta si in strada conditionat ca un anumal fiindca de, Societatea nu are timp de el doar sa-l oblige sa plateasca Pensia Alimentara stand in strada Anorexic. Asta e legea pe care a-ti vrut-o indiferent de marginalizare a unora dar pensia alimentara MUSAI NU? Fiindca noua lege pe care a-ti ales-o cu totii nu e interesata daca are de unde sau nu sa plateasca.

 27. Deci, se traieste la fel ca in Epoca Paleolitica, cine Poate Oase Roade ca de, asa zisa Marea Societate are timp numai de Oglinda proprie.
  Propun mai intai de toate Sentimente, iar daca traim numai pe acesta Baza atunci sint sigur ca simti-ti si Umanitatea din Voi si a altora sau distanta celorlalti care doar vor sa profite precum Parazitii de unde nu mai ave-ti esecuri in viata Sentimentala descoperind usor Materialistii.

 28. Buna ziua. Am stabilit impreuna cu mama copilului pe care il am, in urma unui proces de mediere, plata in bani a unei sume de 500 de lei. Cum anumite plati le fac eu datorita faptului ca ea nu poate merge (gradinita, cursuri – pentru care am si chitante), i-am transferat in cont doar diferenta, discutand cu ea faptul ca banii au fost folositi pentru copil. I-am spus ca daca nu vrea asa, eu ii depun toti banii in cont, urmand ca ea sa faca respectivele plati. A spus ca nu vrea sa auda asa ceva, ca daca s-a stabilit ca eu sa platesc prin virament aceasta suma, sa o fac, si pe langa asta are pretentia sa ma ocup si de celelalte plati. I-am explicat faptul ca aceasta suma pe care eu i-o dau este pentru copil, nu o plata pentru ea, dar a zis ca ma da in judecata pentru nerespectarea intelegerii. Are dreptul sa o faca?

 29. Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot face o noua plangere impotriva sotului meu pentru neplata pensiei alimentare in cazul in care el se afla acum arestat pentru exact aceeasi problema (a fost arestat cand a incercat sa intre in tara ). Va multumesc !

 30. Institutia de unde lucrez mi-a oprit pe stat de plata pensia de intretinere lunar.de cand am primi decizia de majorare am platit in rate restanta pentru a ajunge cu plata la zi dar totusi am primit instiintare de executare silita precum ca nu am mai platit pensia de 8 luni.care sunt metodele de atac?am adresa cu ordinele de plata de la institutia unde lucrez pentru toata perioada in care se spune ca nu am platit.

 31. Buna ziua, am si eu o intrebare…daca fostul sot a fost in somaj, iar acum nu mai este, el mai este obligat sa plateasca pensie alimentara, neavand un serviciu?? Multumesc!

 32. Buna ziua,
  Am doi copii si am hotarare definitiva si irevocabila ca fostul meu sot trebuie sa plateasca pensia alimentara cu salariu minim.De 7 ani…nu mi a achitat nici un ban.Acum de vreo 2 ani s a stabilit in Spania.Cum se procedeaza???nu stiu inca la ce firma..stiu doar orasul.Cum pot intr un final sa recuperez toti banii si el sa mi plateasca regulat pensia alimentara la copii???Asptep un raspuns.Multumesc.

 33. Buna ziua.Am divortat de fostul sot in 2009 si i s-a stabilit o pensie de intretinere de 175 Ron pe care cu chiu cu vai a platit-opana la sfatsitul anului 2012. Din Decembrie 2012 pana in Mai 2016 nu si-a mai achitat pensia de intretinere datorata fiicei noastre din cauza ca nu a avut loc de munca.Din Mai 2016 a inceput din nou sa lucreze si totodata sa achite pensia.Intrebarea mea e daca pot sa il oblig sa plateasca pensia de intretinere restanta respectiv Ianuarie 2013-Aprilie 2016.Multumesc.

 34. Buna, am divortat acum un an, am doi copii, baiatul de 16 ani este cu mama lui in Germania, iar fetita de 6 ani cu mine in tara. Instanta a stabilit o pensie de intretinere de 1/6 pentru fiecare dintre noi. Eu sunt la zi cu plata catre baiat, iar mama refuza sa ii plateasca fetitei pensia pe motiv ca nu ii poate face nimeni nimic. Mentionez ca lucreaza cu contract in Germania la un spital ca infirmiera. Ce pot sa fac pentru a obtine pensia alim. de la ea?

 35. Eu de 13 ani de zile umblu prin tribunal al și pe la politie și mereu același răspuns, neinceperea urmăriri penale,deoarece nu figurează ca ar fi lucrat,Am adus dovezi și nu sau luat în considerare,iar acuma am aflat ca poate depune plângere copilul după ce a împlinit 16 ani el peste 2 luni împlinind 18 ani.Am încercat și varianta ăsta și polițistul a zis același lucru dacă nu lucrează va veni acelasi raspuns,doar ca ne dați noua de lucru.Intre eu ce as mai putea face,unde ar trebui sa mamaiduc,cine m-ar putea ajuta,pt ca sunt sătulă de tribunale,politie și dat bani pe avocați.și sa nu rezolv nimik.În tara ăsta dreptul copilului nu contează, copilul trăiește cu aer,nu are nevoi…Dc nu se întreabă ca acea pers din ce a trăit atâția ani,de unde a avut bani sa își întrețină încă o familie și multe altele!

 36. Buna ziua !
  În lege am văzut că scrie ” pensia alimentară stabilită prin sentința judecătorească ”
  Eu am divorțat la notar ,amiabil ,copii ( 3 ) au rămas la mine ,la notar mama lor sa angajat că va contribui cu o treime din venituri ,cu toate că are servici nu a dat nimic inca ( aproape un an ) ce sa fac ?

 37. Bună ziua,
  Ce se întâmplă în cazul în care copilul s-a născut în timp ce părinții nu erau căsătoriți și tatăl nu e trecut în certificatul de naștere? Care sunt pașii de a face tatăl sa recunoască copilul și să plătească pensia pentru întreținere?
  Mulțumesc anticipat.

 38. Buna ziua ,

  Am divortat la notar , deci nu am o hotarare judecatoreasca , dar in actul notarial tatal si a asumat plata pensiei alimentare.
  Nu a mai platit de 2 luni.
  Ce ar trebui sa fac ?
  Sa merg direct la tribunal sau in prealabil trebuie sa fac o plangere la politie ?

 39. Buna ziua eu am făcut o cerere de chemare in judecată pentru neplata pensiei alimentare in care am solicitat sa-mi plătească fostul soț dreptul copiilor conform unei hotarari judecătorești stabilite de judecătorie.Am cerut deasemeni judecata in lipsa mea.El a depus întâmpinare in prin avocat în care spune care cere respingerea cererii ca nefondata deoarece este deja o hotărâre judecătorească pe care nu o poți contrazice cu alta.mie îmi cere sa depun și eu întâmpinare cu dovezi și nu știu cum s-o fac fără avocat pentu ca nu sunt in țara și ce dovezi sa prezint eu

 40. Buna ziua,

  Ce trebuie sa fac ca sa pot institui un act notarial cu titlu executoriu , act in care tatal si a asumat plata pensiei alimentare ?

  Multumesc !

 41. Buna ziua!
  Am și eu o întrebare!
  Ce pot face in situația in care tatăl copilului nu a plătit pensia de întreținere de 7 luni, pe motiv ca nu are bani deși are doua locuri de munca.
  Precizez ca este recăsătorit și are in întreținere alți 2 copii. In toată aceasta perioada a fost cu familia in vacante ceea ce nu dovedește lipsa banilor.
  Mentionez ca nu participa in nici un mod la creșterea și educarea copilului, nu a vizitat copilul in ultimii 3 ani și nu contribuie financiar cu absolut nimic. Va rog sa îmi spuneti ce pași trebuie sa urmez pentru a rezolva aceasta situație. Va mulțumesc!

 42. Buna ziua! Am divortat de sot din 2007, avem un copil nascut in 2003, instanta mi l-a incredintat mie si a pus in vedere plata pensiei alimentare de la data de 11.04.2007…el nu a platit niciodata, anul trecut am facut plangere la politita rurala de unde am domiciliul, si nu s-a intamplat nimic..el nu locuieste in tara pleaca sezonier prin Franta. Acu 2 zile am fost iar la politie iar de data asta mi-a spus ca nu trebuie sa mai fac eu plangere caci copilul a implinit 14 ani si sa faca copilul plangere ca tatal nu ii plateste pensia. E normal asa ceva?! Ce as putea sa fac daca politia nu rezolva nimic? Sa merg la tribunal?

 43. Buna seara!
  Am fost în proces aproape 1 an cu fostul soț pt majorarea pensiei de întreținere minor. De 3 luni s-a terminat si el nu s-a conformat, nu vrea să plătească. El lucrează în Anglia, este self-employed. Stiu domiciliul din UK si din tara, compania, masina. Cum reusesc sa primesc banii copilului? El trimite pe luna cat vrea el. Executare, plamgere penala, titlu executoriu european, Ministerul Justitiei? Mai am nevoie de avocat? Sau un executor în UK este suficient? Va rog sa ma ajutati! Ce trebuie să fac? Multumesc mult!

   • Se poate sa imi spuneti mai multe, va rog? Sunt derutată. Am nevoie de avocat în Anglia sau în țară? Sau de executor? Pot sa-i fac plângere penală? Sau totul este o utopie pt ca el nu vrea să se conforneze, pt ca este în altă țară si poate sa se sustragă pt ca nu il verifică nimeni, declara ce vrea el si gata? In urma unor conventii, țările colaborează si se poate rezolva probl mea printr-o cerere depusă la o institutie? Sau institutiile doar transmit, dar nu il obliga nimeni? Cum ar putea sa ma ajute un avocat din țară ? Ar obtine titlul executoriu european? Este nevoie? Ma scuzati, dar nu inteleg. La Ministerul de Justiție mi s-a spus că nu mai am nevoie de avocat si nici de executor, ca treb sa depun o cerere la Judecătorie, iar acolo nu știau nimic. Am intrebat un executor si mi-a zis sa caut pe net un executor in Anglia. Niste avocati cu care am colaborat mi-au spus variante diferite si m-au descurajat. Vreau sa inteleg. Am castigat procesul si nu pot sa pun hotararea in executare. Care este procedura? Va multumesc mult!

    • Hotararea se poate pune in executare DOAR prin procedura de EXEQUATOR! De asta va spun ca da, este necesar sa aveti un avocat care sa va poata indruma pentru punerea in executare a sentintei. Puteti suna la 0314124888 sau la 0722298011 pentru programare.

     • Buna ziua, am si eu o intrebare, va rog.
      Imi cer scuze daca postez unde nu trebuie.
      Am o prietena cu 2 copilasi, tatal copilului plateste pensia alimentara o luna da doua nu. Se poate face ceva in cazul acesta pentru recuperarea banilor sau pentru obligarea lui sa plateasca luna de luna?
      Multumesc.

 44. Buna ziua . Nu va supara-ti daca va pun o mica intrebare ,caci eu nu m-am incurcat in viata mea cu un barbat care sa aiba un copil cu alta . Daca el avand pensie de 600 lei ,c-am cat pensie alimentara ar putea sa ii de-a ,si daca timp de 3 ani nu ia dat pensia alimentara copilului lui ,ce consecinte ar putea avea ? Va rog sa-mi spune-ti fiecare detaliiu cd si cum sa procedez caci vreau sa-l scap de urmari grave . Va multumesc . O zi placuta va doresc !

  • Eu astept de 4 ani ca Parchetul sa timita dosarul în Instanță.
   Unul dintre copii a împlinit 20 de ani. El a trăit cu venituri bune in Arizona 3 ani, iar acum la întoarcerea în țară cauta tot felul de tertipuri pt a scăpa de lege. ( A terminat Dreptul si e si fost politist). Asa ca imi cresc copiii singură si ne descurcam cu cât avem. Dreptatea copiilor defavorizați nu intereseaza pe nimeni!

 45. Buna ziua.Am o hotărâre de divort din 2008 in care copilul minor mia fost încredințat mie pt crestere si întreținere iar fosta nevastă obligată la plata pensiei alimentare.Fosta nevasta de afla in Italia din acel an,prin urmare in aproape 10 ani ea neplătind absolut nimic minorului.Stiu o sa ma intrebati de ce am asteptat atât si nu am facut demersuri??Tentative am avut dar am incercat pe cale amiabila sa o fac sa inteleaga,dar fara nici un rezultat.In fine,va rog sa ma sfatuiti ce pot face minorul daca anul este 15 ani deci as avea tot dreptul de a cere drepturile lui vizavi de pensie de întreținere.Va multumesc!

 46. Buna seara !!! Am divortat de 9 ani tatal fetei nu a platit niciodata nici un ban pentru cresterea copilul . Acum vreau sa il decad din drepturi si sa imi iau fata pe numele meu , cum trebuie sa procedez?

 47. Buna ziua,
  Am încheiat divorțul de soțul meu cu acordul ambilor soți la notar. Avem un copil de 7 ani împreună si am decis sa rămână la mine. Pensia alimentară s-a stabilit procentual (25%) din venitul net declarat de soț la vremea respectivă (anul trecut). Intre timp a schimbat locul de munca. Nu cunosc formele de angajare actuale ale sale. De mai bine de 6 luni acesta nu mai virează bani in contul stabilit, declarând ca nu mai are de unde. Acesta locuiește in alt oraș, cu chirie. Are rata lunara la banca de 500euro. Își vede fiul 2 weekenduri/lună. As dori sa stiu cum as putea sa il dau in judecată pentru neplata pensiei alimentare. Am o situație financiara nu tocmai buna, am Servici, insa nu stiu dacă mi-aș permite cheltuieli de judecată. Care este procedura si costurile unui astfel de proces? Va mulțumesc!

 48. Buna ziua,
  Am o hotarare judecatoreasca in prima instanta,pentru custodie
  comuna a copilului de 2 ani si 9 luni, prin care fostului sot i s-a stabilit obligatia platii unei pensii de intretinere de 1/4 din veniturile nete lunare, incepand cu 29 septembrie 2016. Mentionez ca acesta nu a platit pentru luna septembrie 2016 nici o suma, iar cu luna octombrie 2016 si pana in ianuarie 2018 a platit sume diminuate substantial in raport de veniturile sale si refuza sa raspunda solicitarii de a-si achita obligatiile la nivelul stabilit. Pot sa-l actionez in instanta pentru abandon de familie si neplata cu rea credinta a obligatiilor financiare daca hotararea nu este definitiva ( HOTARARE PRONUNTATA PE 25.10.2017, primita pe 02.03.2018 si atacata de mine cu apel pe 02.03.2018, iar el ma hartuieste cu avocata intr-un alt proces? Mentionez ca respectivul are un comportament domestic abuziv de natura psihopata. Cu multumiri

 49. Buna seara. Tocmai s au implinit trei luni de cand tatal nu a virat pensia alimentara in Contul Cardului stabilit prin decizie la notar ( cu titlu executoriu , nu stiu daca este corect dar dna notar asa s a exprimat ca daca nu va plati il va executa ) . Ce anume inseamna “il va executa”? Daca nu si tine banii la vedere in Carduri ca e “istet”? Multumesc si o seara frumoasa.

 50. Buna ziua,as dori sa obtin pensia aĺimentara la 2 copii dar fostul sot e la bucuresti,si nu cred ca are contract de munca,eu sunt in Timisoara,au trecut aproape 4 ani

 51. Buna ziua! Am si eu o problema cu tatal meu, care desi este administrator al unei firme, pensia alimentara a fost stabilita dupa salariul minim pe economie. Trecand peste asta, problema este ca nu imi da banii la timp, doar cand sun eu la politie dupa 3 luni, iar atunci nu imi da banii corect. Ce pot face in situatia asta ? Multumesc!

 52. Buna ziua,

  Cum se poate pune in aplicare o executare silita pentru neplata pensie intretinere daca debitorul nu detine venituri salariale?

  Multumesc frumos!

 53. Buna ziua, eu am facut demersurile pentru recuperarea pensiei prin Ministerul Justitie din Romania si Ministerul Afacerilor Externe din Franta. Ministerul Afacerilor Externe din Franta a inchis dosarul deoarece executorul nu a gasit bunurile imobile in valoare sa justifice executarea. Am contactat telefonic executorul comunicindu-i ca tatal are in proprietate imobilul in care locuieste dar mi s-a raspuns ca valoarea imobilului e prea mare in comparatie cu pensia.
  Am reluat demersurile cu Ministerul Justitiei din Romania, iar raspunsul Ministerului Afacerilor Externe din Franta este: “tot ce putem face este sa cerem la Directia Generala de Finante Publice situatia financiara a tatalui”. Tatal are o companie privata gen pfa si face evaziune fiscala, declara ceva de genul salariului minim pe ecomonie. Dealtfel, si pensia a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie.
  Intrebarea mea este va rog, pot merge la CEDO sau sint alte demersuri de facut inainte?
  Multumesc.

 54. Fosta sotie este obligata printr.o sentinta definitiva la plata pensiei alimentare,din luna Ianuarie nu a mai trimis nimic pentru minora sustinand faptul ca mai are un alt copil in intretinere survenit din casatoria ce a urmat dupa divort….si ca a ramas si fara loc de munca….in prezent celalalt copil are varsta de peste 2 ani dar fosta sotie tot nu vrea sa se mai angajeze….ce se poate face intr.o astfel de situatie ??? Va multumesc.

 55. Buna ziua! Sunt un tata care ma zbat de 3 ani prin tribunale si politie. Acum 3 ani mama fetei a luat fata ilegal si a scoso din tara ducando in Elvetia. Am fost la politie si nu sa rezolvat nimic. Am dato in judecata pt custodie comuna, am dreptul la 25 zile vara, 5 zile iarna si instanta a suplinit consensul pt pasaport minora.Nu ma lasat in acest timp sa imi vad fata decat o data de doua ori pe an pe Messenger. Nu i am putut trimite nici Macar un ban, nici un cadou nimic. Cum sa procedez imi recuperez copilul. La scos ilegal si justifica nu face nimic.va rog datemi un stat!

  • Daca ati fi apelat la un avocat specializat asa cum suntem noi, ati fi stiut ca fata a fost supusa unei proceduri denumita practic rapire internationala si in mod normal in cateva luni ar fi trebuit sa o fi adus inapoi in tara. Oricum va solicit sa va faceti o programare la 0722298011 Cu stima, av. drd. Cuculis

 56. Buna ziua, Fostul meu sot are de platit pensie de intretinere pentru minor din momentul intentarii actiunii de divort, dar nu vrea sa plateasca, motivand ca avocatul sau i-a zis ca are la dispozitie 3 ani pentru achitarea sumei respective. Mentionez ca a platit doar pe lunile ce au succedat divortului. Prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, a fost stabilita custodie comuna si domiciliul minorului la mama, mai precis intr-o alta tara, membra UE. In situatia de fata, ce pot face ? ( fostul sot ma ameninta ca ma va acuza de rapire in cazul in care eu apelez la executor pentru suma de bani restanta sau daca il actionez in judecata). Va multumesc foarte mult!

 57. Tatăl meu a murit acum 18 ani intr-un accident de mașina iar cel care a săvârșit accidentul e obligat sa îmi plătească o renta. Aceasta nu a fost plătită de 1 an și o luna, am depus plângere la parchet, a ajuns la poliția din orașul in care am adresa, dar pentru ca a trecut mai mult de 3 luni de când nu a plătit, am înțeles ca nu se poate clasa și trebuie sa aștept sa se prezinte la poliție. Intre timp, din luna Februarie a acestui an, am cerut in instanța mărirea rentei, iar după ce s-a stabilit renta noua, pârâtul a depus apel. Deci plângerea penală depusă la parchet este pentru hotărârea cea veche, valabilă pana in luna Ianuarie inclusiv, pentru ca este ultima hotărâre definitiva pe care o dețin momentan, pana o voi putea face definitiva pe cea noua. Ce sa fac in acest timp pentru am recupera suma de bani din hotărârea veche? Sa recurc la un executor? Cum se procedează in cazul asta? Ajutați-ma va rog. Va mulțumesc. Dacă situația mea va este neclara, pot adauga ulterior eventuale lămuriri

 58. Buna ziua sotul meu a divortat acum cativa ani impreuna cu fosta au o fetita pana acum cateva luni ia platit pensie apoi a incetat sai mai plateasca pentru ca fosta sotie este impreuna cu fostul socru are si dovezi.ei nu mai ereau impreuna de 10 ani dar fosta nu a vrut sai acorde divortul pana nu plateste o anumita suma de bani ia platit acei bani si plus pensia fetei. Ea acum vrea sal dea in judecata si zice ca nu ia platit niciodata pensia alimentara noi iam trimis bani prin monygram dar nu tot timpul de multe ori ia dat si in mana.ce se poate face in aceasta situatie avand in vedere ca mama este cu fostul socru de ani de zile si fata este posibil sa nu fie a sotului meu si a bunicului

 59. Bună ziua, întrebarea mea, este dacă cât timp am fost minor nu am primit nici o pensie alimentara timp de 16 ani mai pot primi acei bani prin instanta?

 60. Bună ziua, fostul concubin lucrează că și șofer de tir si are salariul de 2200€ + 1450 lei si a fost obligat de instanță la plata pensiei de 1/6 din 1450 lei ( cât are pe careta de muncă ) în doi ani a trimis copilului suma de 1600 lei in trei etape. Am fost la politie am depus plângere penală după două luni de neplată, următoarea lună am fost din nou pentru a doua plângere la trei luni de neplată. De la poliție m-i s-a spus să aduc avocat ( cu plată) sau îmi dă din oficiu (gratuit) pentru anchetarea copilului și să mai revin pentru numărul de înregistrare al dosarului am tot sunat să întreb de Nr am fost și la secție și…. nimic. Mi-au spus să mă duc la parchet să iau Nr. Am fost, m-i s-a dat Nr- ul de înregistrare și când am întrebat de starea dosarului m-i s-a spus că este la poliție că ei trebuie să facă niște cercetări și după îl duc la parchet și atunci o să îmi poată spune mai mult, deocamdată nu îi arată nimic. Ce pot face ca să înceapă să pună banii. Pe cei din urmă până în prezent și lună de lună să îi pună…. Mulțumesc

 61. Buna ziua. Am divortat in februarie 2018 ,si ne-am separat di iunie 2017. Fostul sot nu plateste pensie alimentara , trimite doar cat vrea si cand vrea. Eu din cauza ca am acesti 2 copii minori si muncesc cu salariu minim pe economie nu prea ma ajung cu banii , asa ca am ft multe datorii. Am facut plangere si i s-a facut dosar pe in octombrie pentru recuperarea sumei restante. In cat timp pot primii suma de la el?

 62. As dori și sun sfat va rog din suflet !Am stat in concubinaj timp de 10 ani din care a rezultat un copil născut in Martie 2017 fond recunoscut de către tata! La doua săptămâni după naster tatăl a plecat, am obținut in instanța custodie exclusiva ,ordin de protecție ,schimbarea numelului de familie și pensie de întreținere! Tatăl nu și-a plătit pensia și cheltuielile de judecat nici măcar după 1 an și 8 luni! Nu știu ce sa fac pe tru ca am înțeles ca nu estw in tara! Un avocat îmi zice sa merg in instanța pe caz penal pentru pensie (după spusele doamnei instanța îl va caută si in afara tari)și la executor sa merg pentru cheltuieli de judecată dar dacă el nu este in tara nu știu ce se poate face, iar un alt avocat îmi spune sa merg la parchet sa depun plângere ca instanța nu se bagă dar sa fiu convinsă ca va dura 2-3 ani la parchet! Ma puteți sfătui va rog ce ar fi cel mai bine sa fac

 63. Salut.
  As dori un sfat simplu ,
  Trăiesc de un an jumătate in concubinaj cu o fată , ea a rămas însărcinată , nu ne doream in mod special lucrul asta , ea nu vrea sa facă avort , eu nu îmi doresc nici copilul și mici cu ea nu mai vreau sa trăiesc ….ce as putea sa fac sa nu ma condamn singur , de ce trebuie sa plătesc mulți ani de acum încolo dacă eu nu îmi doream asta , ea pur și simplu , bănuiesc ca a făcut intenționat sa rămână însărcinată , nu vreau sa am de suferit pe viitor din cauza asta , precizez ca e însărcinată in 12 săptămâni.
  Dacă eu nu mai trăiesc cu ea , pur și simplu nu o mai vreau , dacă voi avea de plătit pensie de intretinere ma poate afecta in viitor , dacă voi vrea sa îmi formez o familie cu altcineva .
  Merci

 64. parinti sunt divortati,copilul student,primeste pensie alimentara de la unul din parinti,celalat parinte nu mai vrea sa il intretina,copilul poate cere pensie de intretinere si de la celalalt parinte ?

 65. Am si eu un acelasi soi de problema, fostul sot care lucra in Strainatate(nu in Europa), nu mi-a mai platit pensia alimentara pe motiv ca nu mai are servici, momentan de 3 lunii de zile, el revenind in tara, la domiciliul mamei lui, neavand nimic pe numele lui in tara, cum ma sfatuitii sa procedez avand un minor in intretinere?unde si cum este corect sa ma adresez?

 66. Buna ziua,
  Fostul sot nu a platit nici o luna pensia la nivelul stability de instant de 1/4 din veniturile nete desi are venituri de peste 200000lei . Am formulat plangere penala pentru abandon de familie inca din luna mai 2018 si, cu toate ca se detin acte doveditoare, nu am primit nici un raspuns. Pot sa-l acti9onez direct in instant pentru nerespectarea hotararii judecatoresti?

 67. Ce pot face daca tatal minorilor plateste aceasta pensie doar o singura data la doua luni jumatate? El face asta deoarece stie ca neplatind trei luni consecutiv eu pot depune plangere, asa ca a ales aceasta “portita” de scapare si cand aproape se fac trei luni trimite pensia pe o singura luna dupa care dispare iar doua luni jumate, aproape trei.Se poate face ceva impotriva acestei practici? Multumesc.

 68. buna ziua…am divortat de sot in iulie 2014 ..el parasise domicilil inainte cu aproximativ 2-3 ani…apoi ptr.a divorta la notar mi-a cerut o suma fabuloasa de bani,cu toate ca eu cu un copil minor traim dintr-o pensie medicala ,a mea in valoare de aproape 600l lei…si tot eu am achitat si divortul la notar…i s-a stabilit o pensie deintretinere in val.de 300 lei….dar el nu mi-a platit absolut nici macar 1 leu…cui trebuie sa ma adresez?cu respect….astept un rasp.va multumesc

 69. cu toate ca a parasit domiciliul de 8-9 ani nu stiu cum a reusit ,actele casei fiind la mine,a reusit sa faca mutatie a doua pers.pe care nu le cunosc…si primesc tot felul de plicuri cu imprumuturi la anumite banci,plus de la taxe si impozite amenzi destul de mari pe numele acelor necunoscuti,dar cu mutatie pe adresa mea?mentionez ca partaj nu am facut,datorita faptului ca nu am banisi fostul sot este alcoolic si agresiv,iar eu am facut schim cu un ap.care era doar pe numele meu de fata,dar atunci cand am facut schimul cu o casa la curte,notarul respectivm-a obligat sa-l trec si pe el in acte ,deoarece intre timp ne cununasem legitim….va rog cu respectsa ma indruma-ti ce pot face…am 4 copii si 3 nepoti….eu nu doresc ca el sa faca mutatii la toate femeile cu care are el relatiisa continuie sa faca acest lucru

  • sunt tot in situatia ca fosta sotie nu a platit pensie la minor de aproape un an de zile .avem custudie comuna ma tot ameninta ca imi ea copila are 2 ani jumate de un an de zile nu a cumparat nimic la minora cand ii dau copila 2 zile vine cu ea cu moros de fum de tigari .nustiu ce sa mai fac ..inainte de pasti eam dat fata si ma sunat sa vin dupa ea ca are febra ..eu cred ca nu e capabila de cresterea si educarea minorului!

 70. am 16 ani de pușcărie executați am cazier foarte mare cine mă angajează pe mine De unde se plătesc pensie alimentară asta înseamnă că trebuie să stau la pușcărie toată viața nu Sau până face minori 18 ani

 71. Buna ziua!
  Sunt divorțata si , in urma convenției civile încheiată la notariat, a fost stabilită o pensie de întreținere in cuantum de 200 de lei. Intre timp eu mi-am schimbat domiciliul si aceasta pensie nu a mai ajuns la noi de 2 luni. Ce ar trebui să fac in acest caz?
  Multumesc anticipat si aștept răspunsul dvs!
  Cu respect Dana Petre
  danasl.com
  0739s82

 72. Buna seara ,sunt casatorita cu un elvetian,despartita de el de 1 an ,eu am revenit in tara ca el a spus ca vrea sa isi refaca viata,am cazut de acord sa imi dea o pensie de intretinere de 500 ,,acum spune ca nu mai are si ca imi da mai putin,El este penionat de 1 an si are pensia de 3800 franci,am inteles ca si eu primesc o pensie de ajutor ,nu m-a lasat sa lucrez niciodata si nu m-a ajutat sa ma integrez.Acum spune ca o sa imi trimeta mai putini bani ca nu mai are ,,el are si servici locuieste singur si nu are copii ,,Va rog sa ma invatati ce sa fac ..care puteti

 73. Buna ziua! In data de 18 martie am avut prima si ultima infatisare la tribinal in ceea ce priveste divortul. S.a stabilit domiciliul copilului la mine, iar fostul sot a fost obligat la plata a 475 lei incepand cu luna octombrie 2018. Pana acum acesta nu a platit nimic pe motiv ca e sarac si nu are, spanandu.mi sa iau ce masuri consider necesare impotriva lui. Am decis sa merg la un executor, dar cu siguranta nu va plati si nici ce sa.i ia nu are. Ideea este ca am auzit diferite pareri… Fie ca va plati doar o amenda, fie ca va face inchisoare, fie ca daca face, minora va pierde banutii din octombrie pana in prezent. Va rog sa ma lamuriti, ca nu mai inteleg nimic.
  Multumesc!

 74. sunt tot in situatia ca fosta sotie nu a platit pensie la minor de aproape un an de zile .avem custudie comuna ma tot ameninta ca imi ea copila are 2 ani jumate de un an de zile nu a cumparat nimic la minora cand ii dau copila 2 zile vine cu ea cu moros de fum de tigari .nustiu ce sa mai fac ..inainte de pasti eam dat fata si ma sunat sa vin dupa ea ca are febra ..eu cred ca nu e capabila de cresterea si educarea minorului!

 75. DL.AVOCAT PLATESC PENSIA ALIMENTARA LA COPILUL CARE SAR PUTEA SA NU FIE A MEA,NU AM FACUT TESTUL DE PATERNITATE DAR DACA FAC SI IESE CA COPILUL NU ESTE AL MEU SI NU SANT TATAL BIOLOGIC ATUNCI POT SA RECUPEREZI TOTI BANII PLATITI ,CE TREBUIE SA FAC SI CARE SANT PROCEDURILE.

  • Buna ziua, prima data puteti deschide un dosar de Tagade paterninate alaturi de noi si ulterior daca se dovedeste ca nu era al dvs. putem sa recuperam toti banii platiti plus dobanzile legale si daune morale. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 76. Buna ziua,

  Am o hot jud privind plata pensiei alimentare la 1/6 din venitul minim pe economie, tatal copilului avand un copil si din alta căsătorie. Daca hotararea judecat. nu specifica dc vorba de venitul brut sau net pe economie, cum se calculează pensia: la minimul net sau la brut?
  Ce as putea face daca nu este platita pensia nici integral pensia si nici la timp?

  Multumesc

 77. O mica curiozitate, am implinit 18 ani, iar tatal meu are o perioada de circa 4 ani de cand nu a platit pensia de intretinere, in ciuda faptului ca judecatorul si avocatul si-au batut joc de mine(Aveam un an) stabilind suma de 40 de lei, bineinteles, asta dupa inca un proces de marire, acum imi vreau dreptul legal si o pedeapsa bine meritata dragului meu tata, deci as putea sa actionez singur sau va trebui sa actioneze mama in aceasta situatie?

 78. Buna ziua, tatal copilului meu (copilul -varsta de 12 ani) e cetatean olandez, recunoscur copilul dar din 2006 de cand s-a nascut fata noastra n-a platit nici un cent , nu a contribuit cu nici o suma la cresterea copuilului. Prin judecatoria din Cluj am setinta , prin care tatal trebuie sa-mi plateasca pensie alimentara, dar din 2007 tot n-a platit nimic. L-am dat iarasi in judecata in Olanda, am pornit un proces , dupa 2 ani Judecatoria din Arnhem a dat o sentinta prin care tatal trebuie sa plateasca pensie alimentara de 77 EUR / luna , incepand numai din 01.01.2019. Adica 77 EUE lunar …de acum. Fata are aproape 13 ani. As dorii sa incerc sa-l oblic sa plateasca retroactiv prin executor sentinta din Romania . Care e procedura si legislatia cu privier la executarea sentintei retroactive de pensie alimentara incepand sin 2007 de cand a dat sentinta definitiva pana azi??
  Cum il pot obliga si cum poate statul sau autoritatile romane sa-l oblige ?? Am incercat deja in 2 tari si tot fara rezultate. . Pe fata o cresc singura , de cand s-a nascut , are si probleme de sanatate, si dupa o relatie de 4 ani, logoditi tatal copilului nu vrea sa plateasca si nici nu are nici un interes, chiar daca poarta numele lui.

  Va rog sa ma indrumati , multumesc anticipat., ( va rog raspuns pe email privat pe: nusika21@yahoo.com

 79. Buna ziua sunt divortata de fostul meu sot si nu plateste pensia la fetita suma este de 300 lei si plateste cate-o data la trei luni practic in doi ani jumate a platit de cinci ori nu stiu ce sa fac

 80. Bună ziua! Am o rugăminte cine ma poate ajuta si pe mine am 2 copii care tatăl lor nu lea plătit pensia alimentara de două luni nici nu-i sună mai ales ca de 3 ani nu lea mai cumpărat nimic si nici nu ia căutat vreau să-l dau pentru marirea pensei ? Si nu cred că e suficient 200lei pentru doi copii ?ce pot sa fac ? Va rog frumos să mă anunți?

 81. Bună seara, am și eu o intrebare:fostul soț nu plătește pensia alimentara de 7 luni, a lucrat pana acum 2 luni în tare după care a plecat în Anglia, am făcut demersuri și la un executor judecătoresc, însă fără nici un rezultat, el plecând în Anglia. Ce as putea face în acest caz? Sa ai fac plângere penala? Mulțumesc frumos!

 82. am si eu o intrebare am stat in concubinaj cu o fata si avem un baiat instanta mi la incredintat mie a puso la plata 1/4 cote ea nu vrea sa plateasca timp de 3 ani nu plateste a facut si contestatie la executie instanta ia respinso si tot nu vrea sa plateasca ea lucreaza firma unde lucreaza nu vrea sai puna proprire pe salariu bunuri nu are acum am dat firma in judecata si mai nou iam facut plangere penala ce se poate intampla daca nu plateste o poate aresta?

 83. Buna ziua,
  Cum pot sa fac sa primesc pentru copilul meu pensia alimentara direct de la firma la care lucrează fostul soț. Mentionez ca el livrează banii lunar dar aceeași sumă stabilită din venitul de acum 1 an,deși salariile sau mărit si in sentința scrie ca trebuie sa dea 1/4 din venitul net.
  As dori sa pot sa primesc banii de la firma la care lucrează.
  Cum trebuie sa procedez,la cine trebuie sa apelez?
  Va multumesc.

 84. Buna ziua,
  Cum pot sa fac sa primesc pentru copilul meu pensia alimentara direct de la firma la care lucrează fostul soț. Mentionez ca el livrează banii lunar dar aceeași sumă stabilită din venitul de acum 1 an,deși salariile sau mărit si in sentința scrie ca trebuie sa dea 1/4 din venitul net.
  Cum trebuie sa procedez,la cine trebuie sa apelez?
  Va multumesc.

 85. este facuta validarea e facut tot numai ca nu vrea sa plateasca si nici firma nu vrea sai puna proprire pe salariu am dat si firma in judecata unde lucreaza ea deci nu vrea sa plateasca am depus plangere la parchet am fost si la politie am dat declarati cu martori ca nu am primit nici un ban de la ea timp de 7 ani pe ea nu o intereseaza

 86. Buna si eu as vrea un sfat in 25 oct 2017 am depus actele de divorț si in 15 mar 2018 sa încheiat divorț. 2 copii minor e la mine tatăl lui trebuie sa plateasca pensie alimentara 1/3 din venit. El nu a plătit numa 7 sute de euro din mai nu a mai plătit. Ce pot sa fac

 87. Bună ziua!
  Am o dilema, dacă eu m am despărțit de tatăl copilului și nu suntem căsătoriți, trebuie sa mai facem anumite acte pt custodia copilul, sa se stabilească cine plătește pensia alimentara, dacă noi ne am înțeles de comun acord fără instanta?
  Și numai în cazul în care depășește 3 luni fără sa plătească pot să-l trag la răspundere?

 88. Sunt o mămica casnica, recăsătorit.
  Am divorțat legal de primul sot în noiembrie 2017.
  Copilul mi-a fost încredințat exclusiv mie.
  El trebuia sa plătească pensie de întreținere 25 %din veniturile lunare nete realizate, dar nu mai puțin de 25 %din salariu minim pe economie.
  Evident el nu a plătit nimic.
  Am vorbit cu un avocat și la contactat acum mai bine de o luna. El a zis ca vrea sa plătească dar nu are de unde. Ce pot face,

 89. BUNA AM DOUA FETITE DE 12 SI 11 ANI SUNT DIVORTATA DIN 14 MARTIE 2017 IAR FOSTUL SOT TREBUIE SA PLATEASCA 500 LEI PENTRU FETE DUPA DIVORT EU AM LUAT FETELE IN ITALIA IAR DOMNUL NU VREA SA PLATEASCA PENSIA.AM VORBIT CU UN AVOCAT SAL DAU IN JUDECATA SI MI-A CERUT 500 €IAR EU BANI ASTEA NUI AM CE AS PUTIA SA FAC?

  • Eu am depus plangere penala online! Am cautat un model pe internet si l.am adaptat povestii mele. Politistul de caz m.a sunat si procesul urmeaza sa fie pe.rol pt abandon de familie

 90. buna ziua; daca un copil a fost crescut de bunici, acesta poate cere pensie alimentara retroactiv? mentionez ca s-au dat mai multi bani catre bunici au copil, dar banii s-au dat cash si nu am dovezi

 91. Buna ziua, mă numesc Rusu Iuliana Maria, am 18 ani. M ar interesa daca as putea să mă mai fac ceva sa primesc pensia de întreținere din partea mamei, părinții mei s au despărțit cand aveam 4 ani, iar de atunci și până acum eu nu am primit pensia din partea mamei, mai pot face ceva? Va rog frumos, daca imi puteti răspunde

 92. Bună seara am o fată de aprope 14ani nu mai sunt cu Tatãl fetei aprope 12 ani nu am fost căsătoriți legal copilul portă numele lui am hotărăre judecătorească fata a fost încredițatã mie ca Mamă I sa pus o pesie alimetară de 2 milioane vechi în care a plătit 7 luni de 9 ani nu a mai plătit nimic la copil nu a cotribuit cu nimic la fată vreau să l dau în judecată pentru pesie alimetară Tatal fetei munceşte cu carte de muncă are salaries 30 de milioane vechi întrebarea mea este dacă îl dau înjudecată pentru pesie alimetară îl obligă să plãtească sau trebie săl dau înjudecată pentru neplata pesiei alimetară adică penală vă multumesc

 93. Buna ziua,
  Am o pensie de primit,stabilita prin hotarare judecaoreasca, in cuatum de 500 lei /luna. Problema este ca platile mi se fac odata la doua luni cate 500 de lei sau doua luni plateste…a treia nu mai plateste. Cum se poate, legal face, sa respecte platile lunar…..?

  • Buna ziua.apelez la dvs sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez in situatia in care ma aflu …sunt divortata de 1an si jumatate la notar , unde s.a stabilit si pensie alimentara ptr gemenii in varsta de 7 ani ,cate 600 ron de fiecare.cu fostul sot mai am pe langa gemeni si o fata majora ,in varsta de 20 de ani , care la acest moment studiaza la o scoala sanitara si are hotarare judecatoreasca de pensie alimentara in valoare de 740lei.fostul sot , fost politist ,iesit la pensie ( are o pensie de 4200 lei ) , ” ne ameteste ” cu diverse sume ,pe diverse nume , cand si cum doreste ….alegandu.si ptr neplata lunile cu sarbatori sau inceperea anului scolar ,zile de nastere …..nu are 3 luni consecutive de neplata ,dar are 3 _4luni de neplata.( ma insel sau in lege nu este stipulat cuvantul ” consecutiv” ? ) cum as putea proceda ? Ce ar trebui sa fac? Colaborare ,dialog ,la dumnealui nu gasesc… ba mai mult ,diverse jigniri de la actuala sotie ,cu care eu nu am nimic in comun,nu am nimic de impartit.va multumesc anticipat

 94. Bună ziua..acum 2 ani am plecat cu copii de la fostul concubin din motivele(bătăi,jigniri) ..si de atunci nu vrea nici sa ma de a in judecata nici nu vrea sa plateasca pensia copiilor ..eu nu vreau sa ii arat copii ca nu a contribuit niciun ban de cand sau născut ..el cand isi aduce aminte adica la 3 -4 luni vine si zice că daca ii arat baiatul(de fata nu il intereseaza) imi da bani si il las sa l vada pentru ca minte ..as dorii sa stiu cum il pot face sa platesca pensia copiilor ..va mulțumesc !

 95. Buna ziua.
  Am un minor de 16 ani si jumatrate (deci a plecat deja pe 17 ani) care are card facut impreuna cu mine la o banca pe numele lui.
  Ii pot vira pesia alimentara pe acel card?
  Am obligatia ca, in cazul adolescentilor care au putere de exercitiu restransa, sa virez pensia alimentara in contul tatalui sau?
  Unde este stipulat ca nu am voie sa virez decat in contul parintelui in situata in care si minorul are card?
  Multumesc anticipat.

 96. Buna ziua.Am foat casatorita din care au rezultat 2 fete.Cea mare are 15 ani si cea mica 9 ani acum.Au ramas in cutodia exclusiva a sotului.Pt ca nu am stiut exact ce inseamna custodia exclusiva.Trebuia sa platesc pensia alimentara in jur de 280 de lei.Neavand servici nu am avut posibilitate sai platesc.Sunt recasatorita din care a rezultat o fetita care are 6 ani acum.A trebuit sa stau cu ea acasa ca nu am cu cine sa o las ni am ajutor.Nu am avit posibilitate sa platesc.Anul trecut sa oprit prin executor 110 mil atat.Dar as mai avea de platit

 97. Mostra de legislatie imbecila care mai mult incurca decat descurca!
  Apai cum mai recuperezi debitul devreme ce-l sanctionezi penal pe debitor…?! Daca-i “gazduit” de-un centru de detentie debitoru’ nu inregistreaza venituri iar daca-i sanctionat cu amenda penala si n-o plateste tot la un centru de detentie ajunge! a mai mult, nici dupa “liberare” n-are sanse prea mari sa-nregistreze venituri licite consistente pana la albirea cazierului judiciar…!

 98. Buna seara ,
  Fiul meu a divortat in 2018 la notar si tot acolo s-a stabilit si domiciliul minorilor precum si valoarea pensiei de intretinere. Acum, fosta nora l-a dat in judecata pe fostul sot pentru ca in vacantele de vara copii stau o luna la el , fiind in itretinerea lui si ca urmare nu i-a mai platiti pensia de intretinere pe aceasta perioada fostei sotii , considerand ca s-a achitat de aceasta indatorire fata de copii in mod natural si direct pentru ca lor le sunt adresati banii . Este corect , este legal ? V-as ruga , daca sa poate , sa primesc raspuns pe acest mail.

 99. Buna ziua. Acum 13 ani, tatal meu a plecat in străinătate, a intrerupt dupa o perioada orice legatura cu familia noastra, fara nici un motiv, iar mama mea a decis sa intenteze procesul de divort si a cerut pensia alimentară. Pensie pe care nu a plătit-o niciodată. Intrebarea mea este, as putea sa recuperez pensia alimentară, acum ca s-a reîntors in țară? Va multumesc. As dori sa primesc raspunsul prin email daca se poate. Va multumesc anticipat.

 100. În 2017, mam inbolnavit de atunci sa ter.terminat totul avem 2 copii, eu am stat în spitale 4 la număr, am dovada, e în momentul respectiv nu a fost nimeni la mine eu având servici la uzina Dacia 20 de ani iam îngrijit pe nevastă și cei 2 copii,. Prima dată ma părăsit timp de o luna am venit de la spital și am avut grija de copii, la insistenta lor mam dus și am adus-o acasă, am plecat din nou la București, spitalele nu a venit nimeni după mine, în fine lăsând în urma totul am venit,,, aproape 1an acasă a plecat din nou 1 săptămână eu am rămas din nou cu copii, nu cred că recunosc iei, dar a treia oara a plecat cu copii un scandal monstru, ia a lăsat copiii la mama iei și e măritată, stă cu acea persoana acum după, A inte divorțul, am dat de bună voie mobila lucruri, haine bani o singura problemă am pentru cel mic, 15,ani pensie alimentară și eu la rândul meu sunt pensionat pe caz de boală lunile lui a9 a10 nu am de unde să îi dau ce pot să fac am 850 pensie. Cu respect

 101. Buna ziua,
  Ma numesc Andrei si am 34 de ani.
  Pe cand aveam varsta de 5 ani am fost implicat intr-un accident rutier, in care mi-am pierdut mama. Aceasta era divortata de tatal meu.
  Am fost crescut de bunici iar tatal a refuzat sa mai plateasca PENSIA DE INTRETINERE(ALIMENTARA).
  Pot recupera la aceasta varsta acea suma ? Raportata la veniturile la acea vreme ?
  Multumesc.

 102. Buna ziua,
  Daca parintele care plateste pensia, are si program stabilit prin instanta(custodie comuna), cu copilul, are si alte cheltuieli in plus, haine rechizite scolare, vizite la medic, concedii cu copilul, cheltuieli de existenta pentru copil….. acestea se pot lua in considerare ca si plata a pensiei in natura???? Sau plata in natura este permisa??

 103. Buna ziua am divorțat acum 6 ani de tatăl copilului la notariat și nu plătește pensia alimentară la timp o lună da 3 4 nu ce pot face Mulțumesc

 104. Buna ziua.Eu am hotarare judecatoreasca prin care fostul concubin este obligat sa plateasca pensie alimentara.Eu sunt despartita de 8 ani iar de 3 ani am hotararea judecatoreasca ,doar eu exercit autoritatea parinteasca .Nu am cerut pensie alimentara dar l-a obligat statul.Ce pot face pentru ca nici pensia alimentara nu o plateste si nici nu am putut beneficia de bursa sociala pentru cei 3 copii pe care ii am la scoala.Vreau sa specific ca am 5 copii dar doi dintre ei au implinit deja 18 ani si acum mai am doar 3 minori.

 105. Buna ziua dl avocat daca a trecut un an de la terminarea procesului de divorț și plata pensiei alimentare este foarte mica pot cere în instanță mărirea pensiei alimentare pentru trei copii va mulțumesc frumos !

 106. Buna ziua dl avocat daca am hotărârea definitivă și irevocabilă de acum un an de zile în urmă o pot pune în executare menționez faptul că nu am primit bani la copiii decât câteva luni și nici atunci cat trebuie plătit lunar adică de trei sau patru ori pe an sau sa îi fac plângere penală pentru neplata pensiei alimentare la copii va mulțumesc frumos !

 107. buna ziua.ce se poate face in cazul in care copilul major care a urmat o facultate de 3 ani in Italia pe care teoretic a terminat o dar acum spune ca isi continua studiile tot acolo DAR REFUZA sa dea orice dovada ca este inscris si frecventeaza facultatea.
  De mentionat este faptul ca in trecut s a mai inscris la postliceal aici in tara si nu a frecventat nici o zi,am primit si o adeverinta in acest sens de la scoala respectiva dar in acest caz tatal fiin in Romania nu poate verifica veridicitatea spuselor copilului.
  Va multumesc

 108. Este posibil sa il dau pe tata în judecată ca nu mi-a platit pensia niciodată daca acum eu am 25 de ani si sunt pe numele lui adica am numele lui de familie?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.