Obligatia De Intretinere A Copiilor De Catre Parinti-Pensie De Intretinere

OBLIGAȚIA DE ÎNTREȚINERE A COPIILOR DE CĂTRE PĂRINȚI

Raportat la principiul respectării interesului superior al minorului, părinții au obligația de a se ocupa de creșterea, îngrijirea, ocrotirea și educarea minorilor până la vârsta majoratului, când aceștia își pot reprezenta singuri interesele și căuta un loc de muncă.

Obligația de a asigura întreținere este solidară între soți, asigurându-i copilului un mediu corespunzător pentru a se putea dezvolta și a se forma pe viitor, acesta având dreptul de a beneficia de ajutorul părinților din punct de vedere legal până la împlinirea vârstei de 26 de ani dacă se află în continuare pe parcursul studiilor.

Pentru a beneficia de întreținere, copilul trebuie să dovedească faptul că se află pe parcursul studiilor și că obține rezultate corespunzătoare.

Arătăm faptul că și în situația în care părinții sunt despărțiți și minorul a fost încredințat unui dintre soți, soțul căruia nu i s-a încredințat copilul are obligația de a-i acorda sprijinul material necesar, aspect ce se va menționa și de către instanța de judecată în cadrul hotărârii de divorț.

Obligația de întreținere nu trebuie să constea în toate cazurile în plata unei sume de bani din partea părintelui obligat la întreținere, putând să constea și în plata chiriei, în eventualitatea în care copilul se află la studii într-o altă localitate, asigurarea hranei, rechizitelor, hainelor, plata unor cursuri pentru formare educațională, care să ducă la normare dezvoltare a copilului.

De precizat este faptul că, obligația de întreținere nu se aplică până în momentul în care minorul ajunge la vârsta de 26 de ani dacă acesta nu se mai află pe parcursul studiilor, acesta din urmă fiind o condiție esențială pentru a mai putea beneficia de acest ajutor.

Pentru a putea cunoaște cât mai bine drepturile  pe care le aveți, precum și condițiile în care părinții sunt obligați la acordarea întreținerii, vă recomandăm să luați legătura cu un avocat specializat în materia Dreptului Familiei.

Av.Drd. Cuculis Adrian

15 comments to “Obligatia De Intretinere A Copiilor De Catre Parinti-Pensie De Intretinere”
 1. Buna ziua!
  Nu am divortat inca legal, dar suntem separati in fapt, el a plecat de acasă, fără sa-si ia rămas bun de la copil, are 6 zile de când nu a sunat măcar sa întrebe de copil, pot depune cerere de întreținere minor? Poate constitui abandon de familie? Eu si copilul eram sub întreținerea lui.
  Copilul are 5 ani, pot cere pensie și pt mine, am lucrat și acum stau acasă de 2,5 ani pt ca nu am avut cu cine sa-l las pe cel mic.
  A mințit când a spus ca o sa vadă mama lui de el și a trebuit sa-mi dau demisia de la locul de munca.
  Multumesc!

 2. Bună ziua.Daca la iminirwa vârstei de 18 ani,fiul meu este încă elev la liceu…trb sa plătesc în continuare pensie de intretinere pana când va termina liceul?

 3. Bună seara! Am primit în instanță pensie de întreținere de 25 % din venitul net lunar. În primul rand, tatăl(politist) are pe cartea de munca un venit net 4300/luna însă, primeste în jur de 6700/luna, se calculează 25% din ce are pe cartea de muncă?
  În al doilea rand, tatăl are un apartament închiriat pe 340€, se calculează și din suma aceasta?

 4. Suntem divortati din februarie iar tatal copilului ii da doar 300blei pe luna .Am intentat proces pentru marire care se va judeca pe 9 noiembrie anul acesta .Tatal copiluilui este pompier iar intrebarea mea este daca norma de hrana va fii luata in calcul pentru stabilirea pensiei de intretinere.

  • Buna ziua.Sant d ivortata de 3 ani.am un copil din căsătorie de 6ani cu autism.tatăl nu e implicat deloc an cresterea lui nu dă un tel sa antrebe .custodia e comuna.trimite pensia la băiat de 300ron.si atât.mai are dreptu la băiat fiind un copil cu probleme .?

 5. Buna ziua!
  Daca suntem divortati ,partajul nu s a relizat inca si copilul minor locuieste impreuna cu noi,eu ca si parinte mai platesc pensie alimentara atata timp cit asigur minorului toate conditiile de trai.
  specific ca ,custodia este comuna .
  MULTUMESC

 6. Buna ziua, la plata pensie de intretinere copil nu trebuia sa se tina cont si de ratele existente? In cazul meu, am dobandit un credit ipotecar impreuna cu fosta concubina inaintea nasterii copilului. Concubina a hotarat sa plece de acasa impreuna cu minorul. Judecandu-ne pentru minor, acesta i-a fost incredintat mamei si eu am fost obligat sa platesc pensie de intretinere minor 1/4 din venitul net obtinut, inclusiv sa achit din urma pensie de intretinere chiar daca in tot acest timp m-am ocupat de cele necesare copilului, adica i-am transferat mamei o suma de bani lunar si pe langa i-am cumparat copilului haine, jucarii, etc.
  Nu trebuia sa fiu obligat la plata pensiei in natura?
  Nu trebuia sa se tina cont si de ratele existente atat timp cat creditul este facut de ambii parinti si platit doar de mine?
  Ce pot face sa obtin plata pensiei in natura? Dar diminuarea pensiei?
  Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.