Suspendarea Executarii Silite

Suspendarea executarii silite , mijlocul prin care putem sa scapam de poprirea pe salari, sa blocam vanzarea casei la licitatie si sa temporizam orice act de executare silita, pana la solutionarea contestatiei la executare.

Suspendarea executarii silite se poate solicita ori de cate ori treceti printr-o executare silita si aceasta este cu posibil potential ilegal.

Spre exemplu daca sunteti executat silit de catre un recuperator de creante iar creanta pe care recuperatorul a pus- in executare silita, nu mai fusese platita de mai bine de 3 ani de zile, in mod cert executarea silita este ilegala si este obligatoriu sa formulati o cerere de suspendarea executarii silite, in instanta, pentru ca pana cand se va solutiona contestatia la executare silita, executorul sa nu mai aiba dreptul sa va ia banii din cont prin poprire.

Sunteti in executare silita si vreti sa o suspendati? Completati formularul de mai jos:

Pentru a intelege mai bine ce inseamna suspendarea executarii silite si cand poate fi ceruta si de ce este necesar sa solicitati suspendarea executarii silite atunci cand sunteti spre exemplu, executat silit imobiliar, am decis ca astazi sa va spunetm totul despre efectele suspendarii executarii silite si cum se obtine suspendarea executarilor silite , in instanta.

Sa incepem!

Ce inseamna suspendarea executarii silite si suspendarea executarii silite provizorii ?

Multi pot face confuzia intre cele doua tipuri de suspendare a executarii silite. Efectele suspendarii executarii silite in ambele cazuri sunt aceleasi , insa ele se solicita in mod diferentiat in functie de situatia in care va aflati.

Suspendarea provizorie a executarilor silite

Suspendarea executarii silite provizorii :

Tipul acesta de suspendare se solicita instantei de judecata, atunci cand exista o urgenta, cum ar fi :

 • sunteti evacuat din imobil si este necesar sa suspendati executarea silita pentru a nu fi evacuat;
 • ati primit o publicatie de vanzare si practic vi s-a scos casa la vanzare;
 • vi s-au poprit conturile iar in acele conturi aveati banii necesari pentru o operatie sau efectiv nu erau banii dvs.
 • vi s-a vandut casa si atacati procesul verbal de licitatie si pentru a nu permite adjuedcatarului sa se intabuleze cu actul de adjudecare, solicitati suspendarea executarii silite;
 • alte cazuri urgente, in functie de situatia fiecaruia in mod particular( asta trebuie discutat cu avocatul specializat in executari silite si suspendarea executarii silite ).

Art. 719 cod procedura civila

(7) Dacă există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul.

Suspendarea executarii silite provizorii , DUREAZA pana cand ajungeti la primul termen de judecata pe calea contestatiei la executare silita unde se va dezbate suspendarea de fond.

Suspendarea executarii silite DE FOND :

Acest tip de suspendare vizeaza, blocarea executarii silite, atunci cand dosarul ajunge sa fie dezbatut in prima instanta, de catre partile aflate in litigiu.

Art. 719 – Suspendarea executării(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată.

ATENTIE – NU PUTETI SOLICITA SUSPENDAREA EXECUTARII SILITE provizorii decat daca in cadrul contestatiei la executarea silita, solicitati si SUSPENDAREA EXECUTARII SILITE DE FOND, altfe, suspendarea provizorie va fi respinsa ca inadmisibila.

Cum se poate obtine suspendarea executarii silite?

Suspendarea executarii silite si evident, beneficiile efectelor suspendarii executarii silite prin poprire sau imobiliare sau mobiliare, pot fi obtinute doar in urma unei cereri de suspendare a executarii silite formulate in instanta.

Asa cum am explicat si mai sus, executarile silite se suspenda ca urmare a cererii adresate de catre ORICE parte interesata , in instanta de judecata.

Poate fi ceruta astfel suspendarea executarii silite prin poprire si asta inseamna ca doar poprirea va fi ridicata, sau poate fi ceruta suspendarea executarii silite imobiliare, asta pentru a nu va fi vanduta casa la executare sau suspendarea executarii silite mobiliare, daca bunurile dvs. mobile sunt supuse acestei proceduri de executare silita.

Astfel, pentru a stabili in mod concret ce are de facut un debitor executat silit si care vrea sa obtine suspendarea executarii silite:

 • sa formuleze contestatia la executare silita si sa solicite in cadrul ei si suspendarea executarii silite;
 • sa plateasca taxa de timbru de 50 de lei si cautiunea stabilita conform calculului pe care il poate face avocatul specializat in executari silite;
 • sa faca dovada daca solicita suspendarea provizorie ca exista o contestatie la executare pe rol.

Pana cand dureaza suspendarea executarii ?

Exista un mit conform caruia, suspendarea executarii silite pana la solutionarea definitiva este garantata din moment ce instanta de fond a stabilit ca se suspenda executarea silita.

Nu este asa, suspedarea executarii silite dureaza pana cand se pronunta instanta de juedcata pe fondul cauzei.

Astfel , daca aveti contestatia la executare admisa, atunci ea devine EXECUTORIE pe fond si executorul trebuie chiar de pe fond sa ridice toate masurile executorii iar atunci cand executarea silita nu a fost anulata pe fond pe calea contestatiei la executare, suspendarea executarii silite este desfiintata pe fond si practic, pana cand va judecati in apel, executarea va merge in pararel.

SUSPENDAREA EXECUTARII IN APEL – Noi opinam ca suspendarea executarii silite in apel este admisibila pe calea unei cereri de suspendarea provizorie chiar si in apel.

Motive temeinice suspendare executare silita

Practic, pentru a obtine o asemenea temporizare in instanta, cererea de suspendare trebuie sa contina in primul rand motivele pentru care se solicita o asemenea suspendare a executarii silite. URGENTA, trebuie dovedita in ipoteza in care solicitam o suspendare provizorie si ca in toate cererile adresate instantei si aceasta trebuie sa fie motivata.

Desigur, nu putem cuprinde in prezentul material , TOATE ipotezele si motivele ce pot fi invocate insta putem aduce aminte spre exemplu ca motive ce duc la suspendarea executarii silite pot fi :

 • punerea in executare de catre banca sau recuperator ori ifn sau alta persoana juridica sau fizica a unei creante prescrise;
 • faptul ca titlul pus in executare silita nu este cert, lichid si exigibil , a se vedea contractele cu bancile;
 • titlul executoriu este falsificat, a se vedea spre exemplu biletul la ordin pus in executare pe care semnatura avalistului este falsa;
 • debitorul a decedat si practic executarea nu poate continua;
 • sunt situatii de abuz in care creanta este stinsa prin plata si totusi este urmarit fostul debitor.

Suspendarea executarii silite la cererea debitorului

In tot materialul de mai sus, am discutat despre suspenarea executarii silite la cererea debitorului, insa de esenta exista si situatia in care suspendarea executarii silite se poate face si la cererea creditorului.

In ceea ce priveste suspendarea executarii la cererea debitorului, acesta poate obtine o asemenea suspendarea doar in instanta sau pentru motive foarte restranse si prin cerere adresata executorului.

Cititi si :

Cum se suspenda executarea silita la cererea creditorului

Acest tip de cerere poate fi inaintat de catre creditor, adica cel care a instruit executorul sa demareze o executare silita impotriva debitorului.

De regula, creditorul poate solicita suependarea executarii silite in toate formele ei, atunci cand :

 • se intelege cu debitorul;
 • vrea sa ii dea un ragaz debitorului;
 • alte asemenea situatii sau cand exista o problema cu bunurile debitorului ce fac imposibila executarea lor silita;
 • decesul debitorului.

Unde se plateste cautiunea pentru a suspenda executarea silita

Asa cum am aratat si mai sus, pentru a putea fi suspendata executarea silita, este necesara si plata unei cautiuni.

In primul rand trebuie sa stiti ca aceasta cautiune trebuie platita la CEC si depusa in ORIGINAL la instanta unde se solicita suspendarea executarii silite.

Mai jos , aveti tabelul de calcul pentru plata cautiunii.

(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:

a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;

b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;

c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;

d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.

La suspendarea executarii prin evacuare se va plati o cautiune de 1000 de lei si atat

(3) Dacă obiectul contestaţiei nu este evaluabil în bani, cauţiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel. – aceasta este valabila atunci cand se solicita suspendarea evacuarii.

Cand se poate suspenda executarea silita fara plata cautiunii ?

(4) Suspendarea executării este obligatorie şi cauţiunea nu este necesară dacă:

1. hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu;

2. înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanţă;3. debitorul face dovada cu înscris autentic că a obţinut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată.

Ce pot sa fac daca nu imi permit plata cautiunii pentru suspendarea executarii silite ?

Avand in vedere ca la SCA Cuculis&Asociatii noi am gasit intodeauna solutii, va spuem ca puteti formula o cerere de ajutor public judiciar pentru plata cautiunii.

Astfel, dupa cum observati, exista o larga posibilitate pentru ca dvs. sa puteti temporiza executarea silita si eventual sa scapati de efectele negative din viata dvs. a unor executari silite ilegale.

Aparati-va drepturile!

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2

6 comments to “Suspendarea Executarii Silite”
 1. Buna ziua! Mi s-a pus o poprire pe salariu,iar intre timp am ramas insarcinata si fiind in medical nu mi s-au mai oprit bani,stiu ca dupa ce voi intra in concediu de crestere copil platile se vor relua,ideea este ca eu si mama mea avem o proprietate pe numele amandurora si vreau sa stiu daca exista posibilitatea sa mi se puna sechestru pe acea proprietate din moment ce platile se vor relua dupa ce nasc? Suma pe care o am de achitat nu este atat de mare. Va multumesc pentru eventualele raspunsuri

 2. am un credit pe care il platesc de 13 ani mai am putin de platit …din34000 eu au ramas 8000, in contractul de creditare sigur sunt clauze neconforme …care au marit contrar legii si rata si creditul….cumpotsarezolv eventual prin instanta reducerea creditului …dat fiind aceste clauze contracuale .care au afectat creditul…deci platesc mai mult …cu stima

 3. Bună ziua

  Am un credit luat din 2006 și în februarie 2021 am primit de la executor actele de executare. După aprox o Luna mi-au pus Poprire pe cont
  Este normal după 15 ani sa îmi pună sechestru

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.