Masina Noua Cu Probleme Multiple – Pot Sa Cer Banii Inapoi ?

Masina Noua Cu Probleme? In mod normal ar trebui sa fii despagubit sau daca se defecteaza o piesa importanta, cum este motorul in sine, vanzatorul ar putea fi obligat sa-si schimbe masina in totalitate si nu doar sa repate piesa respectiva, daca este de importanta majora.

Nu acelasi lucru il putem spune si despre masinilile cumparate la mana a doua, acolo se aplica usor alte reguli insa cu siguranta in materialul pe care l-am pregatit despre achizitionarea unei masini noi si ce drepturi si obligatii aveti si in cele din urma cum va puteti recupera banii platiti sau sa solicitati inlocuirea cu o alta masina noua, veti afla mai jos.

Cumpararea unei masini noi fie ea mai scumpa sau mai ieftina, reprezinta pentru fiecare dintre cei aflati in pozitia aceasta, o bucurie majora.

Nu mai vorbim despre cate discutii cu prietenii o sa aveti sau cu familia despre ce motor puternic are si ce dotari interioare.

Desigur ca si siguranta este foarte importanta si astfel o sa vorbiti si despre acestea.

Ce se intampla totusi cand dupa atata lauda apare dezastru. Masina Noua Cu Probleme?

Fie ca discutam despre faptul ca masina v-a lasat in drum si motorul a inceput sa scoata fum sau chiar situatii mult mai grave cand din pricina unor defectiuni la masinile noi, viata dvs. a fost pusa in pericol.

Avand in vedere acest aspect, este bine sa stiti cand puteti cere inlocuirea masinii sau cand puteti cere doar repararea piesei stricate sau poate solicitarea restituirii sumelor de bani platite pentru a achizitiona un autoturism nou din alta parte.

V-ati cumparat o masina noua si s-a stricat? Vedeti cum va puteti lua banii inapoi sau cum puteti solicita o alta masina noua la schimb si cum puteti cere despagubiri!

Masina Noua Cu Probleme Tehnice – Drepturile consumatorului la achiziționarea unei mașini noi – Ce drepturi am și ce pot face dacă mașina cumpărată NOUĂ stă doar în service cu diverse probleme

O Masina Noua Cu Probleme poate fi restituita catre vanzator in anumite conditii. Desi legislatia in materie este una vasta si foarte clara in materie de consumator, de regula niciun producator si vanzator de masini noi nu isi doreste ca dupa ce masina pe care vi-a vandut-o s-a stricat, sa va inlocuiasca produsul cu unul nou.

De regula se aplica garantia produsului si ca atare aceasta garantie duce la repararea bunului si intoarcerea lui catre dvs. asa cum spun vanzatorii de masini noi, “ca nou”.

Cand vreodata ar putea sa mai fie un produs desfacut nou “ca nou”? Niciodata. Ei bine aici se pune problema asupra intinderii prejudiciului cauzat de produsul defect si asa cum vom arata si mai jos el se poate extinde chiar la raspundere penala.

In tot cazul, atunci cand ne achizitionam o masina noua cu probleme tehnice despre care in mod evident nu cunoastem, avem drepturi fie ca suntem persoana fizica si se aplica si alte legi conexe ce ii sprijina pe consumatorii persoane fizice dar la fel de bine avem legislatie care ii protejeaza pe cumparatorii persoane juridice de riscurile la care se pot supune atunci cand achizitioneaza o masina noua.

Drepturile consumatorului la achizitionarea unei masini nou puse pe mai multe paliere dupa cum urmeaza:

 • dreptul de a fi informat inainte de a cumpara masina noua si de a cunoaste specificatiile tehnice;
 • dreptul de a i se asigura acces la o informare completa;
 • dreptul de a negocia contractul de vanzare cumparare pentru masina noua;
 • dreptul de a primi garantie dupa achizitionarea masinii noi;
 • dreptul de a fi garantat pentru evicitiune, adica oricare alta persoana ar pretinde un drept asupra acelui autoturism, vanzatorul trebuie sa-l garanteze pe cumparator ca o sa poata folosi netulburat masina cumparata;
 • dreptul de a primi garantie pentru masina noua cumparata;
 • dreptul de a fi garantat pentru vicii ascunse atunci cand ele apar;
 • dreptul de a primi ALTA MASINA NOUA daca defectiunea este importanta si face ca produsul nou cumparat sa nu mai fie apt de a fi considerat nou dupa repararea defectiunii sau defectiunilor.

Ce legi protejează consumatorii în cazul achiziționării de produse defecte , in speta masini noi?

Cadrul legislativ in ceea ce priveste protectia pentru vicii ascunse dar si garantia pentru autoturismele noi cumparate este impartit in mai multe seturi de legi care se ocupa cu protectia pe de-o parte a consumatorilor dar si a profesionistilor cand vine despre cumpararea unei masini si care are vicii ascunse ce o pot face inutilizabila.

Astfel, legea de baza este chiar codul civil care are prevederi clare in ceea ce priveste spre exemplu, viciile ascunse.

V.Garanţia contra viciilor bunului vândut

 • Articolul 1.707 din codul civil

Condiţii

(1)Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.

(2)Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.

(3)Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

(4)Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.

(5)În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.

 • De asemenea legea 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte*) este la randul ei un factor ce ofera protectie celor care achizitioneaza masini noi.

Articolul 3 legea 240/2004

În condiţiile prezentei legi, producătorul răspunde pentru prejudiciul actual şi pentru cel viitor, cauzate de defectul produsului său.

 • ORDONANŢĂ nr. 21 din 21 august 1992 (**republicată**) privind protecţia consumatorilor este cadrul general in care se desfasoara protectia consumatorului.
 • ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 140 din 28 decembrie 2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri

Care este garantia generala pentru un autoturism nou?

In principal si fara a putea sa deroge de la acest lucru, vanzatorul masinii noi, adica reprezentanta in principal, trebuie sa ofere o garantie de minim 2 ani de zile pentru masina livrata, conform legii OUG 140/2021 care arata ca:

(1) Vânzătorul răspunde faţă de consumator pentru orice neconformitate care există în momentul livrării bunurilor şi care este constatată în termen de doi ani de la data respectivă.

extras art. 9 alin. 1 din oug 140/2021

Legea arata clar ca vanzatorul NU poate sa sa vina cu o garantie mai mica ci din contra, cu conditii mult mai favorabile, asa cum vom arata mai jos in ceea ce priveste garantia COMERCIALA pe care o poatea acorda vanzatorul.

Articolul 19 OUG 140/2021

Caracterul imperativ

(1) Cu excepţia cazului în care se prevede altfel în prezenta ordonanţă de urgenţă, consumatorul nu poate fi obligat la niciun acord de natură contractuală care, în defavoarea sa, exclude aplicarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, derogă de la acestea sau le modifică efectele înainte ca neconformitatea bunurilor să fie adusă la cunoştinţa vânzătorului de către consumator.

(2) Vânzătorul poate să ofere consumatorului condiţii contractuale mai favorabile nivelului de protecţie asigurat prin prezenta ordonanţă de urgenţă.

Garanția legală și garanția comercială ce inseamna una si ce inseamna cealalata?

In principal garantia comerciala este forma de garantie prin care producatorul si vanzatorul unei marci de masina, stiind ca produsul pe care il vine ar putea sa fie si mai atractiv, vine cu garantii extinse comerciale si care trebuie sa fie peste ceea ce protejeaza legea si nu sub.

Astfel, vanzatorul este obligat sa respecte garantia comerciala oferita si sa se comporte atunci cand o ofera cu buna credinta si inclusiv atunci cand face trimitere prin ofertele comerciale sa respecte cele comunicate publicului.

Ce am de facut daca masina pe care am cumparat-o are probleme tehnice ?Pașii de urmat dacă mașina are probleme repetate

In primul rand trebuie sa stim ca vanzatorul raspunde si pentru cea mai mica defectiune. Fie ca vorbim despre un buton de deschidere a geamului sau mai grav despre defectarea motorului ce ar trebui inlocuit, vanzatorul in termenul de 2 ani de zile sau in alt termen determinat pe baza unei garantii extinse comerciale, trebuie sa il despagubeasca sau sa ia orice alta masura menita sa repare defectiunea intervenita in cursul exploatarii bunului in termenul de garantie.

Astfel, daca se constata defectiunea in acest termen, ar fi indicat sa urmam pasii de mai jos:

 1. Notificarea vanzatorului cu privire la defectiunea autoturismului care a survenit; Daca este o defectiune care necesita ridicarea masinii fiindca este nedeplasabila, acest lucru se face pe costul vanzatorului in cadrul perioadei de garantie;- Vânzătorul preia bunurile înlocuite pe propria cheltuială.
 2. Dupa notificare in ipoteza in care acest nu da curs solicitarii fie de ridicare fie de primire a bunului inapoi spre a verifica neconformitate, atunci procedura trece direct la plangerea care poate fi penala pentru inselaciune, plangere administrativa la ANPC sau alte organisme care il autorizeaza pe vanzator si in instanta de judecata unde se vor cere daune;
 3. Daca acel cumparator va ridica masina si o accepta spre verificare, trebuie sa asteptati o perioada cuprinsa intre 15 si 30 de zile pentru a primi raspunsul cu privire la repararea neconformitatii aplicandu-se regulile garantiei;
 4. Daca neconformitatea este una importanta cum ar fi spre exemplu distrungerea motorului sau a altor elemente importante ori daca sunt defectiuni repetate cu care ajungeti in serice chiar daca sunt de mai mica insemnatate si ele tot apar si se repeta si chiar se extind, aveti dreptul de a solicita SCHIMBAREA PRODUSULUI CU UNUL NOU si nu doar inlocuirea.

Mai jos va vom prezenta si ce masuri pot fi luate si cum puteti chiar anula contractul de vanzare cumparare al masinii noi si sa va recuperati banii.

Cititi s:

Ce masuri de corectare pot fi luate daca apar neconformitati? Pot sa dau masina inapoi?

Ca ultim resort atunci cand aveti o Masina Noua Cu Probleme Multiple tehnice sau chiar si una este suficienta si este de anvergura, atunci se poate ajunge si la posibilitatea de a va fi data o alta masina noua sau din contra, sa vi se restituie in integralitate banii platiti plus daune.

În principal in caz de neconformitate, consumatorul are dreptul de a beneficia de aducerea în conformitate a bunurilor, adica de o reparatie dar si de a beneficia de o reducere proporţională a preţului sau de a obţine încetarea contractului asta insemnand restituirea masinii cu probleme si restituirea banilor.

Repararea sau inlocuirea masinii cu probleme tehnnice – Care sunt criteriile?

Legea ara ca pentru ca bunurile să fie aduse în conformitate, consumatorul poate opta între reparaţie şi înlocuire, cu excepţia cazului în care măsura corectivă aleasă ar fi imposibilă sau, în comparaţie cu cealaltă măsură corectivă disponibilă, ar impune vânzătorului costuri care ar fi disproporţionate, luând în considerare toate circumstanţele, inclusiv următoarele:

a)valoarea bunurilor în cazul în care nu ar fi existat neconformitatea;

b)gravitatea neconformităţii; sau

c)dacă măsura corectivă alternativă ar putea fi executată fără vreun inconvenient semnificativ pentru consumator.

Ce fac daca vanzatorul refuza sa imi inlocuiasca masina si cand este obligat sa imi inlocuiasca masina sau sa imi reduca pretul?

c)neconformitatea este de o asemenea gravitate încât justifică o reducere de preţ sau dreptul la încetarea imediată a contractului de vânzare;

d)vânzătorul a declarat că nu va aduce bunurile în conformitate într-un termen rezonabil sau fără inconveniente semnificative pentru consumator ori acest lucru reiese clar din circumstanţele cazului.

Daca ati cumparat masina de mai putin de 30 de zile si a intervenit neconformitatea INTODEAUNA vanzatorul trebuie sa va schimbe masina!!

Astfel consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca repararea masinii ca sa nu se ajunga la restituirea banilor si rezolutiunea contractului ?

Masina Noua Cu Probleme – In primul rand orice inlocuire sau remediere trebuie sa se faca :

a)fără costuri din partea consumatorului;

b)într-un termen rezonabil care nu poate depăşi 15 zile calendaristice din momentul în care vânzătorul a fost informat de către consumator cu privire la neconformitate şi care este stabilit de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, luânduse în considerare natura şi complexitatea bunurilor, natura şi gravitatea neconformităţii şi efortul necesar pentru finalizarea reparaţiei sau înlocuirii;

c)fără vreun inconvenient semnificativ pentru consumator, ţinând seama de natura bunurilor şi de scopul pentru care consumatorul a solicitat bunurile în cauză.

In ce conditii puteti obtine o reducere a pretului masinii dupa ce a intervenit defectarea ei si a fost reparata? Masina Noua Cu Probleme

O sa fiti pacaliti. O sa vi se spuna, masina am reparat-o si este conforma. Conformitatea este data in general de masina NOU nu de aceea readusa in staduiu de “ca una noua”. Conformitatea este definita de lege astfel incat masina reparata chiar trebuie sa arate exact ca la momentul achizitionarii de noua si nu doar sa para noua.

Reducerea de preţ este proporţională cu diminuarea valorii bunurilor primite de consumator în comparaţie cu valoarea pe care bunurile ar avea-o dacă ar fi în conformitate.

Cum pot sa anulez contractul de vanzare cumparare a masinii si sa-mi recuperez banii?

Returnarea și restituirea banilor: Procedura pentru returnarea vehiculului și recuperarea banilor

Incetarea contractului in principal se poate cere pentru neconformitati importante, astfel cum am aratat mai sus si

a)consumatorul returnează vânzătorului bunurile, pe cheltuiala acestuia din urmă;

b)vânzătorul îi rambursează consumatorului preţul plătit pentru bunuri la primirea bunurilor sau a unei dovezi prezentate de consumator că bunurile au fost returnate;

Daca nu poti ajunge la o intelegere cu dealer-ul, il poti chema in judecata, iata ce ai de facut!

In mod evident daca partile nu ajung la un consens cu privire la incetare contractului, atunci instanta de judecata este aceea care trenuie sa va faca dreptate si sa dispuna in mod evident rezolutiunea contractului bazata si pe dispozitiile din codul civil in legatura cu viciile ascunse.

Trebuie sa intelegem ca sunt doua tipuri de defeciuni ce pot sa apara si doua tipuri de institutii aplicabile:

 1. garantia pentru vicii ascunse, adica preexistente vanzarii;
 2. garantia pentru buna functionalitate a bunului, defecte ce pot sa apara ulterior inceperii si exploatarii bunului.

Astfel, tot sub forma garantiei pentru vicii ascunse, articolul 1.710 din codul civil ne arata cum putem sa dam in judecata pentru o masina cu defectiuni cumparata de noua si sa obtinem rezolutiunea contractului:

(1)În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:

a)înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;

b)înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;

c)reducerea corespunzătoare a preţului;

d)rezoluţiunea vânzării.

Actiunea de chemare in judecata il pune si in intarziere pe vanzatorul auto iar daca se constata ca discutam despre un viciu ascuns sau despre o neconformitate iar daca vanzatorul cunostea ca exista un viciu ascuns poate fi obligat si la plata de daune interese.

Masina cu defectiuni -Ce fac daca din pricina viciilor ascunse sau a neconformitatii masinii noi cumparate, am produs un accident, m-am vatamat corporal pe mine sau pe altii sau chiar s-a produs un dece?

Se cunoaste faptul ca in cazul oricaror accidente auto cu victime se dispune si o expertiza tehnica. Ei bine, plecand de aici si in acord cu legea LEGE nr. 240 din 7 iunie 2004 (**republicată**) privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte*), raspunderea in acest caz revine in totalitate celui ce va vinde produsul si poate sa raspunda chiar si penal.

Dreptul la acţiune pentru repararea pagubelor, ce decurge din prevederile prezentei legi, se prescrie în termen de 3 ani, care curge de la data la care reclamantul a avut sau ar fi trebuit să aibă cunoştinţă de existenţa pagubei, a defectului şi a identităţii producătorului, iar acţiunea pentru repararea pagubei nu poate fi introdusă după împlinirea a 10 ani de la data la care producătorul a pus produsul respectiv în circulaţie.

Astfel, trebuie sa fiti fermi pe pozitie cand vine vorba despre drepturile pe care le aveti si care de multe ori va sunt incalcate.

Printre altele, conform ordonantgei 21/1002, a protectiei consumatorilor, aveti dreptul la informate si indrumare, lucru care de foarte multe ori NU se intampla.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
4 comments to “Masina Noua Cu Probleme Multiple – Pot Sa Cer Banii Inapoi ?”
 1. Buna ziua! Am facut contract pt o masina, am platit 77500 si a mai ramas sa dau 6000 lei cand e gata si adusa. Problema e ca aceeasi masina, cu aceeasi echipare, am gasit o la pretul de 15000 euro, ceilalti cerandu mi mie 16,700 euro. Cum pot sa mi iau banii inapoi? Imi vor opri comosion? In contract scrie ca ar putea sa mi opreasca comision.
  Multumesc anticipat de raspuns!

 2. Buna ziua,
  Ma numesc Avădăni Florin,am achizitionat un autoturism de la Casa Auto Iasi,cu procesul verbal de predare-primire in data de 02 aprilie 2024.În data de 22 aprilie am contactat service-ul Casa Auto pentru ca am renarcat ceva neconformitati la cutia de viteze.Dupa ce au evaluat-o au constatat ca intradevar ar fi ceva probleme la cutie,nimic grav.trebuie sa inlocuiasca mici piese si se rezolva.A trecut o luna de zile pina sa vina piesele de la producator ca sa constate de fapt ca trebuie scimbata toata cutia de viteze.Nu mi se pare normal ca la o masina noua sa i se schimbe cutia de viteze.Ce optiuni aș avea

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.