Vanzarea Bunului Altuia – Ce Facem Daca Ni S-a Vandut Un Bun Din Patrimoniu De Catre O Alta Persoana – Avocat

Vanzarea Bunului Altuia – Avocat Cuculis

Ce fac daca am cumparat o masina de la o persoana care nu apare ca proprietar in acte?

Buna ziua,

Pe 17.10.2016 am cumparat o masina la mana a doua de la cineva din Bucuresti. O sa ii spunem Costin. Pe talonul masinii apare alt nume decat cel care mi-a vandut mie masina (Costin). Numelui de pe talon ii voi da numele fictiv de Georgeta. Costin = cel care mi-a vandut masina. Georgeta = cea de pe talon.  Problema mea este urmatoarea: Eu am facut un contract de vanzare-cumparare cu Costin, cu stampilele de la Anaf cum ca nu are debite, am cartea de identitate a vehiculului, talonul si dovada taxei de mediu platite si nerecuperate. Vreau sa inmatriculez masina dar cei de la inmatriculari mi-au spus ca au nevoie de contractul de vanzare-cumparare dintre Costin si Georgeta si de certificatul fiscal. Probabil ca au nevoie si de Fisa de inmatriculare dar pe aceea nu o am pentru ca am inteles ca nu se mai face.  Cel care mi-a vandut masina nu mai raspunde la telefon iar cand l-am rugat frumos sa-mi dea actele pentru ca eu sa pot inmatricula masina mi-a spus ca el nu mai are contractul de vanzare-cumparare cu Georgeta nici certificatul fiscal de la ea si sa nu il mai sun. De asemenea, mi-a cerut bani “ca sa-mi faca rost de aceste acte / pentru deranj” .

Am conversatia cu el inregistrata pe telefon. Deci am incercat cu el si pe cale amiabila dar degeaba.

Imi puteti spune ce pot sa fac in acest caz ? Eu cu masina mai pot circula ? Cum pot sa rezolv pentru a inmatricula masina pe numele meu avand in vedere ca acest individ nu mai raspunde si refuza sa-mi dea celelalte acte necesare ? Multumesc anticipat.

Unde gasim in legel vanzarea bunului altuia?

Art. 1683 Cod Civil

ATENTIE – Stiati ca daca cineva v-a vandut bunul(in anumite conditii), fata de cel care l-a cumparat, aveti obligatia sa-l predati?

Vânzarea bunului altuia

De altfel, cel care v-a vandut bunul(fara acordul dvs) este pasibil de dosar penal, pentru abuz de incredere!

(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.

(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.

(3) Dacă din lege sau din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul dobândirii bunului de către vânzător sau al ratificării contractului de vânzare de către proprietar.

(4) În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese.

(5) Atunci când un coproprietar a vândut bunul proprietate comună şi ulterior nu asigură transmiterea proprietăţii întregului bun către cumpărător, acesta din urmă poate cere, pe lângă daune-interese, la alegerea sa, fie reducerea preţului proporţional cu cota-parte pe care nu a dobândit-o, fie rezoluţiunea contractului în cazul în care nu ar fi cumpărat dacă ar fi ştiut că nu va dobândi proprietatea întregului bun.

(6) În cazurile prevăzute la alin. (4) şi (5), întinderea daunelor-interese se stabileşte, în mod corespunzător, potrivit Art. 1702 şi 1.703. Cu toate acestea, cumpărătorul care la data încheierii contractului cunoştea că bunul nu aparţinea în întregime vânzătorului nu poate să solicite rambursarea cheltuielilor referitoare la lucrările autonome sau voluptuare.

One comment to “Vanzarea Bunului Altuia – Ce Facem Daca Ni S-a Vandut Un Bun Din Patrimoniu De Catre O Alta Persoana – Avocat”
  1. Pingback: Uzucapiunea-Proprietate Dobandita Prin Uzucapiune Si Cum Procedam

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.