Vanzarea Bunului Altuia – Ce Facem Daca Ni S-a Vandut Un Bun Din Patrimoniu De Catre O Alta Persoana – Avocat

Vanzarea Bunului Altuia – Avocat Cuculis

Ce fac daca am cumparat o masina de la o persoana care nu apare ca proprietar in acte?

Buna ziua,

Pe 17.10.2016 am cumparat o masina la mana a doua de la cineva din Bucuresti. O sa ii spunem Costin. Pe talonul masinii apare alt nume decat cel care mi-a vandut mie masina (Costin). Numelui de pe talon ii voi da numele fictiv de Georgeta. Costin = cel care mi-a vandut masina. Georgeta = cea de pe talon.  Problema mea este urmatoarea: Eu am facut un contract de vanzare-cumparare cu Costin, cu stampilele de la Anaf cum ca nu are debite, am cartea de identitate a vehiculului, talonul si dovada taxei de mediu platite si nerecuperate. Vreau sa inmatriculez masina dar cei de la inmatriculari mi-au spus ca au nevoie de contractul de vanzare-cumparare dintre Costin si Georgeta si de certificatul fiscal. Probabil ca au nevoie si de Fisa de inmatriculare dar pe aceea nu o am pentru ca am inteles ca nu se mai face.  Cel care mi-a vandut masina nu mai raspunde la telefon iar cand l-am rugat frumos sa-mi dea actele pentru ca eu sa pot inmatricula masina mi-a spus ca el nu mai are contractul de vanzare-cumparare cu Georgeta nici certificatul fiscal de la ea si sa nu il mai sun. De asemenea, mi-a cerut bani “ca sa-mi faca rost de aceste acte / pentru deranj” .

Am conversatia cu el inregistrata pe telefon. Deci am incercat cu el si pe cale amiabila dar degeaba.

Imi puteti spune ce pot sa fac in acest caz ? Eu cu masina mai pot circula ? Cum pot sa rezolv pentru a inmatricula masina pe numele meu avand in vedere ca acest individ nu mai raspunde si refuza sa-mi dea celelalte acte necesare ? Multumesc anticipat.

Unde gasim in legel vanzarea bunului altuia?

Art. 1683 Cod Civil

ATENTIE – Stiati ca daca cineva v-a vandut bunul(in anumite conditii), fata de cel care l-a cumparat, aveti obligatia sa-l predati?

Vânzarea bunului altuia

De altfel, cel care v-a vandut bunul(fara acordul dvs) este pasibil de dosar penal, pentru abuz de incredere!

(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.

(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.

(3) Dacă din lege sau din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul dobândirii bunului de către vânzător sau al ratificării contractului de vânzare de către proprietar.

(4) În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese.

(5) Atunci când un coproprietar a vândut bunul proprietate comună şi ulterior nu asigură transmiterea proprietăţii întregului bun către cumpărător, acesta din urmă poate cere, pe lângă daune-interese, la alegerea sa, fie reducerea preţului proporţional cu cota-parte pe care nu a dobândit-o, fie rezoluţiunea contractului în cazul în care nu ar fi cumpărat dacă ar fi ştiut că nu va dobândi proprietatea întregului bun.

(6) În cazurile prevăzute la alin. (4) şi (5), întinderea daunelor-interese se stabileşte, în mod corespunzător, potrivit Art. 1702 şi 1.703. Cu toate acestea, cumpărătorul care la data încheierii contractului cunoştea că bunul nu aparţinea în întregime vânzătorului nu poate să solicite rambursarea cheltuielilor referitoare la lucrările autonome sau voluptuare.

17 comments to “Vanzarea Bunului Altuia – Ce Facem Daca Ni S-a Vandut Un Bun Din Patrimoniu De Catre O Alta Persoana – Avocat”
 1. Buna am o intrebare va rog frumos
  Am cumparat o masina de la cluj si aceasta persoana o adus masina din germania, am facut un contract de vanzare dar nu apare numele lui (persoana de care am cumparat de la cluj) ci apare numele persoanei de care a cumparat din germania dar certificat de inmatriculare e pe numele persoanei care o am cumparat de la cluj
  As vrea sa stiu daca masina poate fi inmatriculata numere rosii pe numele meu adica sa fiu eu propritaru fara probleme sau exista probleme in situatia asta.
  Va multumesc anticipat

  • Buna seara,am cumparat o masina din germania,am toate actele la masina (briful mare,briful mic)contractu de vanzare cumparare.Am fost sa iau numere rosii la masina si mi sa spus ca masina nu este radiata de pe Romania(intradevar masina fusese inmatriculata inainte pe romania)Si care are un sechestru pus pe masina dar pe alt nume nu pe cel care este masina in actele de germania si nu vor sa inmatriculeze pana nu se ridica sechestru.Ce pot face in aceasta situatie?Precizez ca sechestru este pus de intrum romania.

 2. Buna seara! Am facut schimb cu masina cu altcineva, problema este k nu sau facut contracte de vanzare cumparare nimic, eu ma razgandisem cu schimbul dar pers care a intrat in posesia masinii mele a vanduto mai departe desi eu am specificat k masina sa ramana acolo k eu o returnez pe cea care am luato. Am fost refuzata pt k masina mea sa vandut, dar nici la aceasta nu se vrea a se face acte. Ce e de facut? Ce pot face?

 3. Am cumpărat o mașină de la cineva care a cumpărat-o la licitație de lla anaf pe care a trecut-o la primăria de care aparține în baza procesului verbal. Eu am cumpărat-o de la el. Am făcut contract vizare cumpărare cu el mia dat și fiscalul iar cind am mers la politie pentru înmatriculare sa aflu ca mașina este sub sechestru. Ce pot face sa o înmatriculez sau o pot scote de sub sechestru. Multumesc

 4. Am cumpărat o mașină de la cineva care a cumpărat-o la licitație de lla anaf pe care a trecut-o la primăria de care aparține în baza procesului verbal. Eu am cumpărat-o de la el. Am făcut contract vizare cumpărare cu el mia dat și fiscalul iar cind am mers la politie pentru înmatriculare sa aflu ca mașina este sub sechestru. Ce pot face sa o înmatriculez sau o pot scote de sub sechestru. Mulțumesc menționez ca am trecut-o și la primăria de care aparțin.

 5. Multumesc pentru raspuns,puteti dumneavoastra sa va ocupati de chestia asta si sa imi spuneti cat ar costa si cat timp ar dura.Multumesc.

 6. Buna ziua , am cumpărat o mașină de la o doamna , in actele mașinii este trecut fostul soț. Actele de vânzare cumpărare sunt făcute pe numele dânsei , nu a fostului soț. Acum când am fost la înmatriculare mi sa spus că este sechestru juridic pus pe mașina . Am discutat cu femeia de la care am cumpărat mașină și mi-a spus că nu are nici un sechestru , nici o datorie , că altfel nu îmi putea oferii fiscalul. In cazul asta ce pot face? Doresc să inmatriculez mașină și nu pot..

   • Buna ziua!Va rog frumos,daca se poate sa ma ajutati intr-o problema!Am cumparat o masina pe care nu o pot inmatricula deoarece ni s-a spus ca are sechestru de la vechiul proprietar.Cu cine trebuie sa iau legatura pentru ridicarea sechestrului?Va multumesc!

    • Bună ziua am cumpărat o mașină prin contract legal el a cumparato de la proprietar eu fiind al 3ilea am contractele intre proprietar și el al 2ilea și eu am inscris maßina la primărie am mers să inscriu mașina miau dat nr nou pe carte scris asigurare am platit nouă la inmatriculări figurează sechestru pe mașina pus dupa 2 săptamîni ce am luato eu de la al 2lea proprietar precizez că al doilea nu a inmatriculato cind am luato nu avea sechestru ce fac nu o pot inmatricula

 7. Am cumpărat o mașină și am trecut-o pe taică-meu ca ii impozitul si asigurarea mai mica și mam trezit ca i sa pus sechestru pe ea ca nu sia plătit o rata. Am plătit-o prin aplicație direct în cont nu cu banii jos. As putea sa fac ceva dacă pot dovedi cu un extras de cont ca eu am plătit-o?

 8. Am fost in concubinaj cu un băiat aproape 2 ani. In Ianuarie m-am convins să cumpăr o mașină în rate. La prima întâlnire cu proprietarul, am dat eu personal avansul, restul de bănuți dandu-i prietenului meu sa ii dea. Toate actele mașinii sunt la mine, precum și un contract de comodat făcut pe un an de zile. Mașină a fost plătită integral de mine, doar că nu am dovada că am făcut plata. Ne-am despărțit de prietenul meu iar proprietarul i-a făcut lui fiscal pe mașină, și a radiat-o de la fisc. Așa zice proprietarul. Mașina și toate actele mașinii sunt la mine.Prwcum și comodatul . Ce pot face in această situație?

 9. Bună, am o întrebare, am luat o mașină de la un alt om , am contract de vânzare cumpărare și am fost sa o înscriu și nu o pot petrece pe numele meu deoarece e pe sechestru ce as putea face? va rog sa ma ajutați . Mulțumesc anticipat!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.