Victima Accident Auto?Aflati Ce Drepturi Aveti Si Ce Despagubiri Morale Sau Materiale Puteti Obtine De La Asigurator Prin Polita RCA-Despagubiri Accidente Auto-Avocat Cuculis

Victimele Accidentelor Auto Au Dreptul La Despagubiri Materiale Si Morale.

Asiguratorii Trebuie Sa Incerce Sa Acopere Tot Prejudiciul Creat De Catre Soferul Vinovat Pe Care L-au Asigurat-Despagubiri Accidente Auto RCA Si Alte Polite-Avocat Cuculis.

Vedeti mai jos ce aveti de facut in cazul unui accident auto pentru a primi despagubiri de la asiguratorul persoanei vinovate-Despagubiri Accidente Auto

Despagubiri Accidente 2019 – Procedura de judecata si ce are de facut victima unui accident auto?

Romania este o tara cu o rata a accidentelor auto extrem de crescuta, fara sa mai spunem ca inainte de 2016 orice persoana isi putea lua carnetul auto astfel nefiind conditionat un nivel minim de pregatire educationala generala.

Astfel, rata accidentelor din nefericire a crescut iar un accident auto inseamna foarte multe, de la traume/daune pana la decesul persoanei implicate, de cele mai multe ori nu din vina ei.
Astfel, trebuie sa facem o enumerare a situatiilor prin care poate trece o victima sau familia acesteia si astfel sa definim ce poate sa faca ea sau familia ei pentru a primi o despagubire financiara, egala cu suferinta prin care a trecut!

Daune Materiale si Morale Accidente AUTO

Astfel, conform legii 132/2017 (4) Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de
numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru
accidente, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţeivalutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;
b) pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Sunt situatii diferite si vom incerca sa prezentam cateva, poate dintre cele mai cunoscute si cu caracteristici ce se pot aplica in diferite circumstante la modul general-Despagubiri Accidente Auto

1. In cazul victimelor aflate pe trecerea de pietoni!

Daca ati fost lovit pe trecerea de pietoni, nu poate sa intre in discutie aproape prin nicio maniera, ca dvs. ati putea fi vinovat de ceva, astfel toti conducatorii auto sunt obligati de catre lege sa fie extrem de precauti in apropierea acestor locuri permise trecerii pietonilor.


Primul pas pe care trebuie sa-l urmeze victima este sa obtina un certificat de medicina legala, constatator al vatamarilor iar apoi sa formuleze o plângere penală solicitând ca persoana vinovată de producerea accidentului să fie trasă la răspundere, aceasta plangere penala poate fi construita cel mai bine, dupa ce va consultati cu avocatul, la momentul la care apare si certificatul medicolegal.


De asemenea si organul de cercetare poate sa emite o adresă către Institutul de Medicină Legală solicitând să se stabilească dacă v-a fost sau nu pusă în primejdie viața sau dacă ați suferit o infirmitate, câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare, dacă ați suferit un prejudiciu estetic grav și permanent și dacă v-a fost afectată temporar/permanent, total/parțial capacitatea de muncă, toate aceste aspecte fiind de esenta sa contureze viitoarea paguba pe care o puteti primi de la asigurarea celui vinovat!


Dupa ce apare certificatul medicolegal se pot contura 2 situatii posibile astfel, în situația în care au fost necesare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă viața v-a fost pusă în pericol sau dacă se constată că ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav deja se discuta despre vatamare corporala si astfel o posibila despagubire s-ar putea ridica si pana la 1000.000 euro in functie de gravitatea accidentului.

2. De multe ori organele de urmarire penala pot CLASA o anumita situatie cercetata si astfel exista o prejudiciu ramas si neacoperit, iar intrebarea multora este daca in afara de plangerea penala se mai poate face ceva.

Raspunsul este afirmativ, chiar daca plangerea penala se claseaza, in baza dosarului penal sau mai bine spus a probelor adunate in cadrul acestui (expertize, etc) puteti sa va adresati instantei civile impotriva asiguratorului pentru plata despagubirilor-


”Art. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

3. Tipurile de daune pe care le pot obtine persoanele pagubite/victimele accidentelor auto-Despagubiri Accidente Auto

Astfel, in urma producerii unui accident, vor rezulta aproape intodeauna daune materiale si suferinte de natura psihica ce se traduc prin plata din partea celui vinovat(asigurarii celui vinovat) a unor sume de bani pentru a putea compensa cumva suferinte produse dar si sa acopere daunele materiale. Prin urmare dauna materială poate consta în beneficiul sau câştigul pe care victima accidentului nu l-a mai putut realiza, spre exemplu acesta era taximetrist iar in urma pierderii capacitatii de a conduce, asigurarea celui vinovat urmeaza sa-l despagubeasca viager(toata viata) pentru posibilele sume pe care le-ar fi putut genera.


Trebuie spus ca in anumite situatii, cel ce este victima unui accident, poate sa decedeze iar la daune materiale vor fi îndreptăţite părţile vătămate sau moştenitorii acestora, in calitate de succesibili, urmand sa faca dovada daunelor materiale dar si morale.


De regula pentru fiecare victimă in situatiile prezentate, accidentul este evenimentul ce poate schimba uneori ireversibil condiţiile de viaţă şi calitatea vieţii lor si astfel este necesar ca orice suma de bani sa va fie platita pentru o justa despagubire.


De cele mai multe ori, baza de drept material pentru daunele morale , fondul dreptului, este art. 1391 N.C.P.C.: ”Repararea prejudiciului nepatrimonial, astfel –


(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.


(2) Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.


De final trebuie sa conturez si faptul ca exista si situatii in care asiguratorul celui vinovat, este de acord cu medierea litigiului aparut si atunci, la masa rotunda se poate transa plata unor despagubiri in urma negocierilor purtate de catre avocatii ambelor parti pentru Despagubiri Accidente Auto.


Oricum, avand in vedere ca procesul penal cu privire la partea civila poate fi retras de catre victima, este oportun inainte de orice, sa fie facuta sesizarea organelor abilitate si ulterior in functie de plata despagubirilor, se poate fie renunta fie majora sau micsora pretentia victimei.

Aici textul integral din legea 132/2017 A RCA-Despagubiri Pentru Accidente Auto

Actualizare articol: Se pare totusi ca inclusiv aspectul referitor la impartirea culpei in producerea accidentului a fost transat.

Inalta Curte de casatie vorbeste despre participatia adusa de catre victima cu privire la intinderea daunelor suferite.

Spre exemplu daca pietonul era sub influenta bauturilor alcoolice, va fi evident faptul ca desi trecea pe trecerea de pietoni, acesta se face vinovat de intinderea vatamarilor asupra lui.

Asta pentru ca daca ar fi fost treaz si nu baut, ar fi avut prezenta de spirit mult mai mare si ar fi putut , poate evita accidentul.

De explicat este si faptul ca daca nu ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice, ar fi putut spre exemplu sa nu aterizeze in urma impactului in partea superioara ci s-ar fi puttu eschiva in asa fel incat sa nu fie ranit atat de grav.

Ipoteza de mai sus desigur este una care trebuie stabilita si nu trebuie interpretata ca fiind valabila in fiecare caz ci ea este diferinta in functie de caz.

Ati fost accidentat de catre un autoturism ce nu este asigurat? De unde obtineti daunele?

Nici aici nu trebuie sa va faceti probleme, fiindca ASF – Autoritatea de supraveghere financiara, detine un fond, denumit si fondul pentru victimele strazii.

Avand in vedere acest aspect, acesta poate fi introdus in dosarul penal sau civil si astfel va va despagubi corespunzator.

Av.Drd Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

Victima a unui accident auto? Despagubiri Accidente Auto – Solicita ajutor mai jos pentru plata de despagubiri-

24 comments to “Victima Accident Auto?Aflati Ce Drepturi Aveti Si Ce Despagubiri Morale Sau Materiale Puteti Obtine De La Asigurator Prin Polita RCA-Despagubiri Accidente Auto-Avocat Cuculis”
 1. Va rog din suflet sa ma ajutati in acest caz, deoarece mama mea a ramas paralizata in urma accidentului, care s-a petrecut pe o trecere de pietoni din Adjud, Jud Vrancea, iar cei vinovati de acest accident au foarte multi bani si incearca sa ne ia in ras cu cativa banuti. Rugamintea mea este destul de urgenta, deoarece domnii si-au angajat doi avocati de la Bucuresti si ne tot preseaza sa acceptam o suma de bani, care noua nu ne este de folos in nici un sens deoarece mama a ramas cu sechele multiple .Eu sunt fiica victimei, iar numarul meu de telefon este: 0745149253. Va multumesc!!

 2. Buna ziua ma numesc Liliana si am sa va povestesc cazul meu , va rog din suflet sa ma ajutati , fiul meu in varsta de 29 de ani a fost ucis in accident in Anglia pe data de 7 spre 8 octombrie mai precis in orasul woking poate ca a ti auzit si dv , e un caz foarte complicat si am nevoie urgent de ajutor e vb de despagubire ptr ca vinovatul conducea drogat si beat , va rog din suflet sa imi raspundeti urgent daca ma puteti ajuta sa stiu sa mai caut pe altcineva , multumesc

 3. Legat de asigurare de locuință facultativa care in urma unui fenomen meteo cu aspect de vijelie mi-a distrus o anexa,iar dupa peste 50 de zile de asteptare a răspunsului de la asigurator, am primit raspuns negativ,se poate face ceva?

 4. Bună seara .Soțul a avut un accident de muncă în Germania a rămas în cărucior coloana cervicală fracturată avem un 1 an și 3luni de la accident vă rog dacă ați putea să mă informați cît durează un proces în cauză.

 5. Pingback: Cum Se Imparte Culpa Intr-un Accident Auto-Accidente Auto Daune Morale Si Materiale Impartirea Culpei In Producerea Accidentului Si A Intinderii Prejudiciului-Avocat Cuculis - Cuculis si Asociatii

 6. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:Mama mea este victima unui accident de masina pe trecerea de pieton,momentan se afla in spital cu multiple lovituri…soferul vinovat vine si se intereseaza de starea mamei in fiecare zi…care ar fi demersurile necesare pt a putea recupera bani pt daunele materiale si morale…Va multumesc!

 7. Buna ziua,
  Sunt victima unui accident de motocicleta. Un pieton in stare de ebiretate a traversat in alergare neregulamentar strada si l-am lovit din plin. In urma accidentului, eu(conducator al motocicletei) am suferit fracturi si alte lovituri puternice si daune importante la motocicleta in in vlaoare de aproximativ 40.000 lei.
  Politia romana care instrumenteaza dosarul, a tergiversat toate cercetarile astfel incat au trecut aproximativ 2 luni de la accident.
  Mi-au confirmat neoficial ca pietonul este vinovat, dar ei nu vor sa imi comunice datele de contact ale pietonului deoarece, sunt date personale. Am solicitat sa ne convoace pe amandoi la sediul politiei, dar au zis ca nu e cazul sa faca asa ceva.

  Imi puteti spune ce ar trebui sa fac pentru ca vreau sa imi recuperez pe cale amiabila prejudiciul iar daca nu se poate sa actionez in instanta.

  Exista vreo alta modalitate de a reusi sa obtin banii de la persoana vinovata? Si daca singura solutie este instanta, cam cat ar dura estimativ acest lucru si cum ati vedea dumneavoastra aceasta situatie.

  Multumesc anticipat.
  O zi placuta in continuare.

 8. Recent ‘un cumnat de al meu a avut un accident rutier ‘are 2 luni de cind este in spital inca nu cunoaste si nu este coerent ‘inca nu avem certificat medico legal ‘dar din ceia ce spune politia rutiera ‘care se ocupa de dosar ‘se spune ca el circula pe partea carosabila si soferul nu este vinovat de producerea accidentului ‘si el nu va beneficia de despagubiri de la RCA ‘Va rog ‘vreau sa stiu ‘va beneficia sau nu ?Are rost sa continuam procedurile de despagubire?Va multumesc !

 9. Am avut un accident de masina.Am depus plangere penala si am trimis la firma de asigurari pt daune morale si materiale….Adica am vrut sa negociez dar au refuzat si mi au dat o suma care nici nu pot sa o pronubt.O bataie de joc.Eu inainte de accident am avut o operatie de hernie cervicala si la 2 luni am avut accidentul…..cel care a facut accidentul nu a vrut sa ne intelegem.Am deschis proces pe cale civila cu casa de asigurari avand in vedere ca au refuzat sa mi plateasca daunele.voi incepe procedurile in instanta.vreau sa va intreb am castig de cauza?
  Daca eu de la accident am alta hernie si pe langa asta mi s a declandat si o boala autoimuna (poliartrita reumatoida)….in urma traumei suferite….?si acum trebuie sa ma chinui cu dureri……

   • Buna ziua am fost victima unui accident rutier ,șoferul care a provocat accidentul a fugit de la locul accidentului am fost internat în spital timp de 5 zile iar acum sunt în concediu medical cum pot fi despăgubiri?

 10. Pingback: Cuculis si Asociatii va invata cum sa fiti despagubiti in cazul in care asigurarea nu este valabila sau falsa! - Cuculis si Asociatii

 11. Pingback: Am Condus Baut.Ce Risc Daca M-a Oprit Politia Rutiera -

 12. Buna seara.sunt victima unui accident rutier,,am de la iml ,14_16 zile îngrijiri medicale,,o să beneficiez de despăgubire rca asigurări?are dosar penal vinovatul ,,ce o să se întâmple va trebui să plătească prin lege?multumesc

 13. Bună ziua, in data 25 iunie am facut comanda la un taxi ptr a ne deplasa la Carrfour felicia, i am platit cursa dar dl taximetrist na asteptat sa coboare mama bine din taxiu, si a plecat in tromba usa taxiului unde era mama era deschisa, dl tacimtrist a plecat dar ulterior am vazut ca mama acea o contuxie la genunchiul drept cum a cazut sa lovit la genunchi la mana.,sold si cap am certificat medico legal in care specifica loviturile suferite in urma căderii, are 5-7 zile ingrijiri medicale ce daune pot obtine prin asigurarea Rca, va multumesc

   • Buna dimineata.Am fost implicata intr-un accident auto pasager fiind pe locul din dreapta fata. O autoutilitara ne-a lovit din spate, opriti fiind la trecea de pietoni pt a acorda prioritate pietonului aflat pe trecere. Politistul care se ocupa de caz si care a fost si la spital, inainte de terminarea investigatiilor, i-a transmis sotului ca sunt in afara oricarui pericol, dar la externare am 7-10zile de repaus la pat cu guler cervical, in urma contuziilor provocate de accident,si i-a spus sotului ca trebuie sa ma prezint sa semnez ca nu am pretentie la despagubiri. Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie? Multumesc anticipat.

 14. Buna ziua am fost victima unui accident rutier ,șoferul care a provocat accidentul a fugit de la locul accidentului am fost internat în spital timp de 5 zile iar acum sunt în concediu medical cum pot fi despagubit?

 15. Buna dimineata.Am fost implicata intr-un accident auto pasager fiind pe locul din dreapta fata. O autoutilitara ne-a lovit din spate, opriti fiind la trecea de pietoni pt a acorda prioritate pietonului aflat pe trecere. Politistul care se ocupa de caz si care a fost si la spital, inainte de terminarea investigatiilor, i-a transmis sotului ca sunt in afara oricarui pericol, dar la externare am 7-10zile de repaus la pat cu guler cervical, in urma contuziilor provocate de accident,si i-a spus sotului ca trebuie sa ma prezint sa semnez ca nu am pretentie la despagubiri. Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie? Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.