Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank La 3,4 Lei / Chf In Dare In Plata

Cursul CHF (franc elvetian) adaptat la 3,4 LEI/CHF la contractului de credit semnat de catre debitorul care a formulat notificarea de dare in plata, pentru un contract de credit al Credit Europe Bank

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank – Decizia este o premiera in materie de consumatori. Vine ca o premiera fiindca instanta Tribunalului Bucuresti, in urma analizarii apelului depus de catre SCA.Cuculis&Asociatii intr-un dosar unde Credit Europe Bank a contestat o notificare de dare in plata iar debitorii au formulat cerere reconvetionala, ADAPTEAZA adica ingheata cursul valutar pentru viitor mai precis.

Noutatea absoluta consta in faptul ca in urma depunerii notificarii de dare in plata prin care imprumutatul bazandu-se pe decizia 623/2016 a CCR prin care se arata ca inainte de orice stingere a obligatiilor contractuale din contractul bancar, partile trebuie sa negocieze dar si avand in vedere reglementarea impreviziunii prin aceeasi decizie, dupa ce Credit Europe Bank a contestat notificarea de dare in plata, debitorii au formulat cerere reconvetionala unde au solicitat INGHETAREA CURSULUI VALUTAR CHF, insa in APEL, instanta a stabilit ca acest curs trebuie ADAPTAT in sensul in care pe viitor va fi platita o rata comparabila cu 3,4 lei/CHF, in conditiile de la data prezentei.

Adaptarea cursului valutar prin notificarea de dare in plata trimisa catre Credit Europe Bank NV, are loc in APEL, asta dupa ce pe fondul cauzei, debitorul a pierdut intergral dosarul.

Confirmarea din APEL- Debitorul castiga darea in plata si INGHETAREA CURSULUI VALUTAR prin adaptarea contractului de credit, desi pierduse deja definitiv o alta contestatie la notificarea de dare in plata.

Aceasta decizie ce este schimbata in TOT in faza de apel de catre judecatori si prin care se dispune adaptarea contractului de credit respectiv, inghetarea mecanismului de crestere a cursului valutar, ca nu are relevanta faptul ca deja s-a judecat debitorul intr-o procedura de dare in plata si a pierdutr-o.

NOTIFICAREA de dare in plata si incercarea de a ingheta mecanismul cursului valutar prin adaptarea contractului se poate solicita chiar daca debitorul a pierdut un prim proces de dare in plata.

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank

Credit Europe Bank – Nici nu a stiut ce a “lovit-o”! A contestat notificarea de dare in plata si s-a “trezit” cu adaptarea cursului valutar.

Practic, dupa ce debitorul a depus notificarea de dare in plata prin care solicita bancii si o negociere in asa fel incat sa poata merge mai departe cu acest contract, Credit Europe Bank NV in loc sa gaseasca solutii asa cum arata de altfel si OUG 52/2016, a contestat notificarea de dare in plata.

02.07. Ziua in care debitorul scapa de grija ratelor.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Dupa ce a primit actele prin care a fost contestata notificarea de dare in plata, debitorul a formulat la randul sau o cerere reconventionala prin care a solicitat instantei, inghetarea cursului valutar al Credit Europe Bank.

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank a fost posibil prin dovedirea aspectului referitor la impreviziune.

De amintit este si faptul ca de data recenta, legea 77/2016 a fost modificata iar impreviziunea in contractele in CHF, este PREZUMATA.

Solutia pe fond a fost de respingere a adaptarii contractului insa dupa ce dosarul a ajuns la SCA Cuculis&Asociatii in apel, am avut cu totii surpriza placuta ca in urma pronuntarii, Tribunalul Bucuresti sa admita cererea reconvetntionala, sa constate ca EXISTA IMPREVIZIUNE, sa aplice LEGAL SI CORESPUNZATOR decizia CCR 623/2016 si sa ADAPTEZE la un curs de 3,4 LEI/ CHF, contractul de credit.

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank, vedeti decizia instantei din APEL.

02.07.2020
Ora estimata: 10:00
Complet: C3-APEL
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul paratilor.

Schimba in tot sentinta.

Respinge contestatia ca neintemeiata si admite in parte cererea reconventionala in sensul ca adapteaza contractul pentru viitor, toate sumele datorate de parati in temeiul conventiei de credit urmand a se calcula la cursul CHF-LEU egal cu jumatate din diferenta dintre cursul CHF de la momentul platii si cursul de la momentul incheierii contractului la care se adauga cursul CHF de la momentul incheierii contractului. Obliga intimata la plata sumei de 2000 lei cheltuieli de judecata.

Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI a . Pronuntata azi, 02.07.2020.
Document: Hotarâre  1433/2020  02.07.2020

Adaptarea Cursului Valutar prin notificarea de dare in plata

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank

Se cunoaste aceasta informatie in “lumea” celor care se lupta cu bancile pe tema inghetarii cursului valutar si mai cu seama sa generalizam a clauzelor abuzive, ca Banca Credit Europe Bank refuza negocierile si orice discutie cu privire la adaptarea contractelor de credit.

Amintim si faptul ca in cazurile unde se solicita inghetarea cursulului valutar, bancile invoca nominalismul monetar, care de data recenta a fost transat de catre CJUE si spunem noi in favoarea debitorilor.

Vizualizati si :

Care au fost apararile aduse de catre parati in contestatia bancii si in cererea reconventionala si cum am reusit sa blocam cursul valutar?

Povestea debitorilor ingenunchiati de de cursul CHF si cum au reusit sa isi recapete libertatea contractuala si financiara si sa ramana si cu imobilul?

Imprumutati, au incheiat cu CREDIT EUROPE IPOTECAR IFN SA Contractul de credit nr. 104037 din data de 17.01.2008, prin care a fost acordat un credit in cuantum de 194.768 CHF, pe o durata de 360 de luni, in vederea achizitionarii imobilului-apartament, situat in Mun. Bucuresti.

Este evident ca daca ar fi stiut si daca ar fi inteles riscurile creditului in CHF, debitorii nu ar fi semnat acest contract de credit Credit Europe Bank NV.

Banca nu a facut dovada ca la momentul contractarii creditului in franci elvetieni a adus la cunostinta debitorilor posibilitatea devalorizarii monedei creditului, desi in calitatea sa de profesionist avea aceasta obligatie, cunoscand predictiile cursului valutar pentru franci elvetieni. Prin urmare, banca a indus in eroare clientii, cu buna stiinta.

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank

Cititi si despre:

Prin urmare, in conditiile in care creditul in franci elvetieni era un produs nou pe piata si in lipsa unor informatii corespunzatoare cu privire la moneda in care debitorii au contractat imprumutul, respectiv cu privire la istoricul evolutiei francului elvetian si la riscul generat de variatiile cursului de schimb valutar, debitorii s-au obligat sa returneze suma imprumutata la termenele si in cuantumul mentionate in contract, avand ca premisa cursul de schimb valutar CHF/RON si – Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank- din perioada respectiva. Intr-un contract trebuie sa existe o proportionalitate intre drepturile si obligatiile asumate de catre parti ori riscul valutar, care incumba in mod exclusiv consumatorilor, denatureaza raportul juridic obligational, prin ingreunarea excesiva a situatiei consumatorului si conferirea catre banca a unui avantaj economic vadit disproportionat

5 motive pentru inghetarea mecanismului cursului valutar si adaptarea contractului de credit .

Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank – ce a invocat debitorul in cererea reconvetionala?
  • CU PRIVIRE LA CEREREA RECONVENTIONALA si 5 argumente folosite din cele 20 mentionate in cererea de chemare in juecata, prin care am obtinut inghetarea cursului valutar CHF la Credit Europe Bank N.V prin adaptarea contractului de credit in procedura de dare in plata.

Am solicitat instantei de control  admiterea apelului si schimbarea hotararii de apel si am adus argumente cu privire la faptul ca solutia corecta ar fi doar daca instanta ar adapta contractul de credit prin inghetarea mecansimului de crestere a cursului valutar.

1.          Creşterea accelerată a valorii monedei franc elvețian, în raport cu moneda națională, precum şi cheltuielile generate de mecanismul de schimb valutar, lipsa monedei franc elvețian de la casele de schimb valutar o perioadă mare de timp, diferențele dintre cursul practicat de Bancă şi casele de schimb valutar şi, respectiv, cursul stabilit de BNR, diferențele dintre cursul de vânzare şi cel de cumpărare au condus la majorarea continuă a costurilor contractului, producând un dezechilibru major al prestațiilor reciproce ale părților, în detrimentul Împrumutaților, cu efectul obținerii unor foloase de către Banca împrumutătoare, fără contraprestație.

Acest prim argument ar avea dupa parerea nostra capacitatea in mod singular sa dupa la concluzia si necesitatea de Inghetarea Cursului CHF Credit Europe Bank.

2.          Aşadar, s-a produs o schimbare fundamentală a condițiilor de contractare, astfel că în prezent Împrumutații sunt obligați la prestații vădit disproporționate față de cele în considerarea cărora şi-au manifestat voința de a contracta.

3.          Prin urmare, au caracter abuziv clauzele contractuale, prin care se stipulează efectuarea oricăror plăți în moneda creditului, cu suportarea de către consumator a diferențelor de curs valutar.

4.          Banca nu a acționat cu bună-credință, anterior semnării contractelor de credit, funcționarilor bancari revenindu-le obligația de a explica clienților riscurile privind fluctuațiile cursului de schimb, de a le pune la dispoziție informațiile necesare, astfel încât aceştia să aibă posibilitatea de a evalua consecințele economice ale contractării creditelor.

5.          Atât suma împrumutată (capitalul), precum şi dobânda şi comisioanele percepute pentru credit sunt plătite, de asemenea, în franc elvețian la cursul de schimb din momentul plății, determinând astfel, pe fondul creșterii sensibile a valorii de schimb a monedei franc elvețian, un dezechilibru major între drepturile şi obligațiile asumate de către părți, respectiv creşterea nejustificată a beneficiilor Băncii în dauna consumatorilor, cu întregul cortegiu de consecințe negative asupra posibilității de respectare a obligațiilor contractuale.

Adaptarea Cursului Valutar prin notificarea de dare in plata se poate face in conditiile in care in cadrul contestatiei pe care Banca o face la notificarea de dare in plata, se formuleaza astfel o cerere reconventionala si se solicita inghetarea cursului valutar al CHF din contractul de credit.Trebuie sa stiti ca inclusiv contractele in

Av.Drd. Cuculis Adrian

Daca va confruntati cu situatia cresterii cursului valutar al monedei in care ati contractat creditul, in mod normal trebuie sa existe o clauza de salvgardare a contractului prin care sa reduca riscul contractual.

Daca nu aveti o asemenea clauza, este posibil sa fiti in fata unui contract ce contine clauze abuzive inserate in cuprinsul sau.

Completati formularul de mai jos:

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.