Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Cum puteti obtine sporul de salariu de15% in cazul in care sunteti persoana cu handicap si lucrati in sistemul public ? Vedeti mai jos alt exemplu de dosar definitiv castigat pe sporul de 15%

Sporul De Salariu De 15% pentru persoanele cu handicap este un DREPT si se regaseste scris clar in legea functionarilor publici si mai cu seama in legea privitioare la salarizarea acestora.

Din nefericire, anumite inistitutii publice, pare ca uita ca exista acest spor iar atunci cand sunt confruntate cu o asemenea cerere din parte celor ce beneficiaza de sportul de 15% pentru persoanele incadrate in grad de handicap, refuza aplicarea lui, in mod absolut nejustificat.

Avand in vedere ca foarte multi dintre cei care lucreaza la stat s-au confruntat cu aceasta situatie, venim si facem mai jos o analiza si pasii de urmat pentru cei care detin un certificat de incadrare in grad de handicap, lucreaza la stat ,a dica sunt functionari platiti din fonduri publice si li s-a refuzat plata sporului de 15%.

De asemenea, venim si cu exemple clare, cum un alt client al SCA CUCULIS&ASOCIATII , castiga definitiv sporul de 15% si il obliga pe angajator sa il plateasca in mod retroactiv.

Sa incepem!

Detineti certificat de incadrare in grad de handicap , lucrati la stat si nu vi se da sporul la salariu de 15%? Completati formularul de mai jos:

Dosar Definitiv Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap – Ministerul Finantelor Publice pierde definitiv procesul cu functionarul public si este obligat sa ii plateasca sporul la salariu de 15%

Inca un exemplu din categoria #DosarelePrindViata prin care un functionar al statului castiga dosarul cu angajatorul.

De aceea am spus de atatea ori ca procesul nu se castiga si nici nu se pierde la fond, fiindca si in acest caz, desi pe fondul cauzei, adica la Tribunal, instanta a respins in mod nelegal actiunea prin care am solicitat obligarea MFP sa plateasca retroactiv sporul de 15%, in apel, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta a admis actiunea si a obligat MFP sa plateasca cu incepere din 2020 , sporul de 15% la salariul functionarului public.

Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Decizia instantei este una definitiva si nu mai poate fi atacata.

Practic dosarul a ramas definitiv chiar inainte de Craciun in 2022 iar solutia se aplica cu incepere din 2020, fiindca s-a solicitat plata retroactiva a sporului de 15%.

Vedeti solutia instantei mai jos:

Şedinţe

15.12.2022Ora estimata: 9:00
Complet: 9-Completul 3 Recurs NCPC
Tip solutie: cu casare
Solutia pe scurt: Admite recursul.

Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea.

Obligă pârâtul să acorde şi să plătească reclamantei sporul de 15% din salariul de bază, prevăzut la art. 22 alin. 2 din Legea nr. 153/2017, începând cu data de 15.04.2021. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 3570 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în faza procesuală a fondului. Definitivă. Pronunţată cu aplicarea art. 396 alin. 2 Cod proc. civ., azi, 15.12.2022.
Document: Hotarâre  3245/2022  15.12.2022

Unde se prevede ca daca am certificat de handicap si lucrez la stat, trebuie sa primesc un spor la salariu de 15% ?

In legea 153/2017 la Art. 22, este mentionat sporul pentru persoanele cu handicap , fara sa faca discriminare ci doar trimitere catre hotararea de guvern care vine si implementeaza pentru aproape toate categoriile de persoane cu certificate de handicap, un anumit mod de implementare a acestui spor.

(1)Pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare.

(2)Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de sporul prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Cititi si :

Doar cei cu certificate de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat beneficiaza de sporul de 15% din salariu

De mentionat este si faptul ca nu toti cei care detin certificate de handicap pot beneficia de sporul de 15% ci doar cei care sunt incadrati in grad de handicap accentuat sau grav.

Astfel, hotararea 751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare arata in mod FARA ECHIVOC cine este beneficiarul unei asemenea indemnizatii si anume:

Articol unic

” Persoanele care, în conformitate cu certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevăzut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, beneficiază, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. ”

Cum pot sa beneficiez de sporul de 15% daca detin certificat de handicap ? Ce pasi trebuie sa fac ?

In primul rand trebuie spus ca certificatul de handicap poate sa intervina pe parcursul desfasurarii activitatii la locul de munca. Din varii motive desi la inceputul contractului nu detineati un asemenea certificat, ulterior pe fondul unor probleme ati dobandit fie handicap grav sau accentuat, in aceasta ipoteza, sunteti considerat eligibil pentru a dobandi acest spor.

In prima faza trebuie sa va adresati angajatorului dvs. cu o cerere prin care sa ii solicitati plata in supliment a sporului de 15%, unde veti atasa copia certificatului de incadrare in grad de handicap.

In ipoteza in care angajatorul refuza sa va plateasca acest spor, il puteti chema in judecata.

Ce facem daca angajatorul nu ne plateste sporul de 15% in cazul celor cu certificate de handicap ?

Asa cum am aratat si mai sus, singura varianta in cazul unui refuz de plata a sporului de salariu, bazat pe prezentarea certificatului de handicap, este evident instanta de judecata, care il poate obliga pe angajatorul nostru, sa ne plateasca conform legii acel spor.

Modelul de contestatie il aveti mai jos.

Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Se solicita practic, indexarea la salariul de baza a sporului de 15% ce deriva din legea 152/2017 dar si in conformitate cu hotararea referitoare la ce tipuri de categorii de persoane cu handicap, beneficiaza de acest spor.

Procedura este una clara si angajatorii trebuie sa o respecte. Daca nu o respecta, inseamna ca nu va respecta pe dvs. ca angajati si incalca si legea.

Nu lasati acest abuzuri sa va ocupe si sa va conduca viata. Este dreptrul dvs. si il puteti cere in instanta de judecata.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
160 comments to “Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap”
 1. Bună seara. Lucrez la o firma din 2014 iar din 2020 am primit gradul doi accentuat si am dus o copie dupa decizia medicala la contabilitate dar nu mi sa spus caci trebuie sa complectez o cerere avand salariu de baza de 4600 de lei. Nedumerirea mea este caci la acest salar cat ar trebui să iau net. As dori sa stiu daca mi sa dat sau nu aceea indemnizație. Mulțumesc anticipat

  • Bună ziua, D-le avocat!

   Am o problemă, pentru a cărei rezolvare aş avea nevoie de un sfat din partea Dvs.

   Sunt angajată cu contract de muncă la Primăria Municipiului Salonta, Jud.Bihor.

   Posed de certificat de handicap accentuat.

   1.- Am fost în concediu medical din 2020 septembrie, până la data de 10.07.2022.

   2.- Din data de 11.07.2022 sunt reîncadrată cu jumătate de norma.

   Întrebarea mea ar fi, dacă mă încadrez în prevederile Legii 152/2017, privind indexarea la salariul de baza a sporului de 15%.

  • Bună ziua! Vin cu întrebarea dacă eu ași putea beneficia de sporul de salariu de 15% pentru handicap accentuat. Mentionez ca lucrez în invatamant , sunt diagnosticata cu carcinom mamar stang, dețin certificat de handicap începând cu data de 1.02.2023 pentru o perioada de un an. Momentan sunt în concediu medical. Precizez ca nu am depus cerere la instituția la care lucrez pentru ca nu știu dacă pot beneficia.

    • Bună ziua! Lucrez în învățământ și dețin certificat cu grad de handicap accentuat, neoplasm de col uterin din 2019.Eu pot beneficia de acest spor de 15%? Îmi puteți spune cum sa procedez ca am citit legea 448/2006 și nu specifica neoplasm. Va mulțumesc frumos pentru răspuns!

    • Buna seara Domnule Avocat.va rog să mă ajutați sau să ma lămuriți..Sunt angajată de 24 de ani pt fiul meu cu handicap grav aș dori să îmi spuneți dacă se poate…pot beneficia de acel spor de 15/ la sută vă mulțumesc frumos pentru răspuns.

    • Bună ziua! Sunt pensionată la limită de vârstă. După pensionare am rămas angajată la firmă cu program normal. Precizez, firma privată. Din păcate sunt diagnosticată cu cancer, in ian 2022 cancerul a recidivat. Am fost în concediu medical timp de 547 zile. Am terminat perioada de CM. Aș putea să mai lucrez, cel puțin câte 2 ore/zi în condițiile în care sunt încadrată in grad de handicap grav cu asistent personal?

    • Bună dimineața! Lucrez la posta romana și dețin certificat cu grad accentuat, de doi ani. Mi s a spus verbal: la noi nu se aplica aceasta lege, a sporului de 15 la sută din salariu pt persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap”. Este adevărat? Multumesc

  • Beneficiază de acest spor și cei care lucrează la societăți comerciale cu capital de stat? Se da și retroactiv?

  • De ce numai bugetarii au acest drept? Eu lucrez în transport public, dețin certificat de handicap accentuat și mi se pare ca sunt discriminata. Sunt în subordine Primăriei Iași dar nu beneficiez de acest drept ptr ca sunt societate SCTP IASI. Cred ca mi se cuvine și mie acest drept.

 2. Bună ziua, dacă am certificat handicap grad usor nerevizuibil și lucrez la stat fonduri publice ma încadrez la sporul de 15% ? Bota Cristina

  • Am lucrat în perioada 2018 -2021 în care am avut certificat de handicap f grav și accentuat . Din anul 2021 sunt pensionar ,va întreb pot primi acei 15% din acea perioada ?

 3. 1.Bună seara. Asistenții personali, angajați ai persoanelor cu dizabilități, nu beneficiază de sporul de 15%?
  Dacă, da, cum trebuie să procedeze?

  2. Dacă eu sunt Asistent social, și sunt angajată pentru fiul meu că Asistent personal, de ce nu pot fi plătită în conformitate cu pregătirea și experiența dobândită? M-ai s-a spus la Primăria unde sunt angajată că postul nu prevede studii superioare. Pe bune, in Anglia, Germania etc. Asistentul social chiar face muncă de îngrijire pentru bătrâni, persoane cu dizabilități, nu sta toată ziua la birou . Adică asta am învățat să fac că Asistent social, să ajut, să îngrijesc. Nu e corect că nu am stat doar sa primesc ajutor social pentru că am un băiat cu dizabilități. An învățat, am muncit și primesc salariu de 1800 de lei pe motiv că postul nu prevede studii superioare. Vă rog să mă ajutați. Mulțumesc.

 4. Bună seara, am depus un dosar in luna noiembrie la Judecătoria Târgoviște, pentru aprobarea unei Tutele speciale asupra drepturilor bănești ale mătușii mele pe care o am în întreținere.
  Mătușa mea este diagnosticată cu demența, nedeplasabila și nu poate să-și gestioneze veniturile.
  În data de 9 01.2023,mătușa mea a decedat….iar dosarul are termen 14.03.2023.
  Am plătit onorariul avocatului, o sumă destul de consistentă, și până acum nu am rezolvat nimic.
  Mătușa mi-a făcut un testament prin care acum pot intra în drepturi după succesiune.
  Ce pot face să primesc banii înapoi?
  Vă mulțumesc anticipat și aștept un răspuns competent!

 5. Buna seara,daca tot am dreptul la sporu de 15%de çe nu il da sa nu mai merģem sa umblam pe la tribunal?Am baiatul cu handicap grav

  • Buna ziua.Sunt asistent personal pentru copilul meu de 25 de ani, mereu am sperat că, cineva să ne ajute să nu mai fim bătaia de joc a Primărilor de care aparținem,am depus o cerere pentru acel spor de 15 la sută, efectiv nici nu sa citit a fost aruncată la gunoi,iar răspunsul a fost simplu nu se da așa ceva, doar pentru cei cu studii superioare…..stau și mă întreb oare noi cei care suntem asistenți suntem Analfabeți vă rog frumos daca există cineva pt a mă ajuta sa îmi recuperez ce mise cuvine vă mulțumesc frumos

  • Buna ziua daca am gradul de handicap mediu ma ancadrez an stagiul dea primi sporul de 15/.la suta din salariu conform legi va multumesc

 6. Sânt din Tg Jiu Primăria municipiului TG Jiu nu mi-a dat niciodată sporul de 15/00 și sânt persoana cu handicap angajată la fiul meu cu grad grav iar eu am gr 2de invaliditate

  • Bună ziua!
   Fiul meu este persoană cu handicap grav, beneficiază de însoțitor, conform certificatului, dar nu are, in consecință primește el indemnizația de însoțitor, de la primăria locală. Poate primi acel spor de 15%?
   Vă mulțumesc!

 7. Bună ziua, sunt asistent personal de 30 ani pentru băiatul meu și nu am primit nici tichete de vacanta și nici sporul de 15% nici odată am făcut cerere pentru tichete de vacanta și au zis că nu au bani la buget pentru asistenți personali.Ce pot să fac să îmi dea primăria dreptul ce se cuvine

 8. Buna ziua .
  Sunt persoana cu dizabilitati grad accentuat , pensionar de limita de varsta mai nou , si doresc sa ma ajutati pentru a-mi fi recalculata pensia si tot odata restituirea sumelor oprite drept impozit. Va rog sa-mi spuneti ce acte va trebuiesc pentru inaintarea demersului catre Casa de Pensii Ploiesti. Multumesc frumos.
  Cu stima,

 9. Buna ziua,am certificat de handicap accentuat am dreptu sa iau si eu sporul de 15% din fabrica de bobinator Cummins din Craiova???

  • Bună ziua! Lucrez în învățământ și dețin certificat cu grad de handicap accentuat, neoplasm de col uterin din 2019.Eu pot beneficia de acest spor de 15%? Îmi puteți spune cum sa procedez ca am citit legea 448/2006 și nu specifica neoplasm. Va mulțumesc frumos pentru răspuns!

 10. Bună seara.am primit un link in care se menționează că persoanele cu grad de handicap accentuat sau grav au dreptul la 15%din salariul,în articol scrie ca beneficiază doar cei care lucrează la stat.Eu lucrez la privat,mai exact in cadrul companiei Leroy Merlin.sunt aptă pentru încadrarea de 15%

 11. Buna ziua
  Numele meu este Radulescu Catalina , persoa cu handicap grav congenital in varsta de 50 de ani.
  Sora mea este si asistentul meu personal cu o vechime in de peste 18 ani ca asistent personal , nu promeste sporul de 15 la suta ia primeste un salariu de 1865 lei

 12. Bună ziua sunt infirmiera am grad de handicapat acceptat. Pot beneficia de aceasta 15 %..va mai pot pune o întrebare? Am auzit ca cei care au certificatul de handicap pot beneficia sa iasă la pensie mai repede cu 20 ani vă mulțumesc

 13. Bună ziua sunt infirmiera am grad de handicapat acceptat. Pot beneficia de aceasta 15 %..va mai pot pune o întrebare? Am auzit ca cei care au certificatul de handicap pot beneficia sa iasă la pensie mai repede cu 10 ani vă mulțumesc scuzați-mă

 14. De ce cei ci grad 3 de handicap nu primesc acest spor ? Nu este tot un grad de handicap? Nu e corect. Asta e o discriminare.

 15. Bună ziua.Lucrez in sistem de stat de 28 ani.De 5ani am grad de handicap mediu.Am dreptul la acest spor de 15 la sută?

  • Buna seara! Sunt functionar public, transferata de la o primarie de grad superior la una de grad inferior, pe functie similara inspector principal. Salariul la primarie este limitat de indemnizatia viceprimarului care la primaria initiala era la brut de 8320 iar la cea actuala, la brut de 6240 lei, unde nu intra nici sporul de vechime la gradatia 5, nici indemnizatia de hrana de 347 lei si nici 10% pentru conditii vatamatoare! Cu atat mai putin 15% pentru handicap accentuat! Asadar eu nu pot beneficia de drepturile salariale legale din cauza limitarii brutului la indemnizatia viceprimarului! Care este solutia? Este constitutionala aceasta limitare? MULTUMESC!

    • Buna seara! Sunt funcționar public într-o primărie. Am încadrare în grad de handicap accentuat dar nu primesc sporul de handicap pe motiv că depășesc indemnizația viceprimarului, limitandumi se venitul salarial brut la nivelul indemnizației acestuia conform Legii Nr. 154/2017, cred că art. 11, alin. 4. Ar fi legal , însă este un drept ce se primește pentru condiții deosebite de lucru, este nu drept ce nu se acorda din dorința funcționarului ci pentru condiția acestuia și pentru accesul acestuia la munca. Este normala această situație?

 16. Buna seara. În legătură cu subiectul prezentat, respectiv al acelui spor,fiind persoana cu handicap accentuat,nerevizuibil,la CNCF CFR SA

 17. DACA LUCREZ LA CFR MARFA,CA MECANIC LOCOMOTIVA SI AM CERTIFICAT GRAD HANDICAP- ACCENTUAT,BENEFICIEZ DE SPORUL DE 15 LA SUTA ?

 18. Dl,avocat,eu am handicap din 2017,dar nu am știut de aceasta lege. Pot cere ,cei 15% din data cind sa dat hotărârea de guvern în sept.2018?

 19. Se aplica doar funcționarilor publici ori la orice salariat din sistemul bugetar ? Eu sunt grefier arhivar la tribunal și am gradul 2 accentuat

 20. Buna.Am o fica de 32 de ani cu handicap grav de la nastere si beneficiaza de inemnizatia ei de 526 lei de indemnizatia de insotitor si de pensie de urmas.Intrebarea
  este referitoare la pensia de invaliditate ,este in drepturi sa o primeasca este baza legala referitoare la aceasta pensie.Pensia de invaliditate este un drept al celor peste 18 ani,iar pensia de urmas este cu totul altceva.Multimesc pentru raspuns.

 21. Buna ziua. Eu sunt angajată la băiatul meu de 10 cu certificat de handicap și sunt angajata la primărie de 3 ani dar bani de concediu nu mi sa dat și nic ce lante drepturi nu mi se pare corect doar bani de salariu îmi da 1542lei fără dani de hrană și ce lante drepturi care mi se cuvine. Mulțumesc frumos!

 22. Buna ziua!Sotul meu lucreaza la S.C.Complexul Energetic Oltenia si doresc sa stiu daca poate beneficia de acest spor.Mentionez ca are certificat de handicap accentuat.

 23. Salut, sunt asistent personal, conform lg 153/2018 am un spor de 15% la salar, primăria nu recunoaște, cum pot să-l dobândesc legal.
  Mulțumesc!

 24. Buna ziua! Raportat la solicitarea acordării de către angajator a sporului de 15% pentru persoanele încadrate în grad de handicap, prevederea legislativă se aplica si grefierilor? Am întrebat la Serviciul contabilitate si m-a răspuns că nu avem statut de funcționari publici! Eu sunt încadrată în gradul II de handicap, încă din anul 2020 si as fi interesată de acest aspect! Va multumesc!

 25. Este adevărat că persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de 3 zile in plus la concediul de odihna?

 26. Bună seara și mă scuzați de deranj am și eu o întrebare dacă fata mi-a este cu handicap și eu sînt angajată la primărie din comună am dreptul la al 13salariu și la 15%din spor sînt angajat că asitentă personală la fata mi-a care are 20 are ani și dacă se poate să-mi răspundeți vă mulțumesc anticipat Petru tot

 27. Pe baza cărui articol din codul muncii secretara de la primărie nu vrea sa-mi faca contract de munca pe perioada nedeterminatadaca fiul meu are handicap grav cu asistent personal?Mentionez ca are vârsta de 30 de ani,certificat permanent de 12 ani iar eu sunt asistentul sau personal de 30 de ani.Ma cheamă din 3 în 3 ani sa-mi prelungească contractul motivînd ca asa prevede codul muncii.Este normal?Va multumesc din suflet pentru ascultare si va rog daca ma puteti lamuri intern fel.

 28. Sunt in indemnizația grad grav cu fetița SD si primaria nu face carte de muncă pe motiv ca nu au bani! Ce este de facut

 29. Am lucrat la ANAF, acum sunt pensionata la varsta din 2018, am avut certificat de handicap accentuat de mai multi ani si am si in prezent ( neo de San si metastaze osoase), nu am primit acel spor de 15%, se mai poate da retroactiv?
  Multumesc pentru confidentialitate!

 30. Buna seama. Detin un cerificat de handicap accentuat, din 2012 lucrez in invatamant-personal auxiluar. Asi vrea sa atiu daca pot beneficia de acest spor de 15%.Multumesc.

 31. Buna seara! Sunt aaistent personal pentru copil cu handicap grav.Angajatorul nu mi-a dat niciodata sporul de 15%, pe motiv ca nu au fonduri pentru acest spor. In Deva nu dau asa ceva. Ce as putea face sa oblig angajatorul sa imi dea acest spor. Multumesc.

 32. Bună seara, în lege se amintește doar de persoanele cu handicap grav sau accentuat. Celelalte? Adică cu handicap mediu pot primi acest procent? Multumesc

 33. Dacă am am grad de handicap accentuat din anul 2018 și instituția la care am lucrat nu mia acordat acei 15% . Întreb,, acum ca sunt la pensie din anul 2021 ce pot face ca să beneficiez de acei bani din perioada în care am lucrat ?

 34. Bună ziua dacă am grad de handicap accentuat si lucrez in domeniu public de10 ani beneficiez de ce-i 15 La sută spor

 35. Buna ziua,
  Sunt mama unei fetite cu Tsa,incadrata cu handicap grav.
  Sunt angajata ca ” asistent personal” ,la Dppc sect 3.
  La angajare am intrebat de acest spor si de tichete de masa si mi s a spus ca nu se ofera.
  Conform legii am acest drept?

 36. Bună dimineața. Vă rog să mă ajutați cu un raspuns. Am de primit retroativ sporul de 15 % la salariu fiind inncadrata in grad de handicap accentuat. Pentru 2 luni de CM și 2 de CO mi s a spus ca nu mi se acorda. Pe lunile iulie si august( fiind luni de vara) spune ca nu le a preluat sistemul. Ce demersuri pot face sa mi se acorde acele sume? Multumesc mult pentru răspuns.

 37. Buna ziua.Am fost incadrat cu 31.01.2023 de catre comisia de expertiza medico-militara cu grad de handicap 3 cu revizuire la 1 an(apt limitat).pot beneficia de sporul 15% la salariu.? (Apt limitat conform cap.10 din HG 56/2012)

 38. Buna ziua! Am certificat de handicap din 2019, sunt functionar public la primarie, am primit sporul de 15% in 2019 iar din 2020 nu s-a mai acordat pentru ca au spus cei de la Curtea de Conturi ca nu avem voie sa depasim salarul viceprimarului, dar precizez ca nu depasesc salariul de baza, dar cu sporul brutul il depasec. La inceputul anului acesta am facut din nou cerere pentru acordare spor handicap, conducerea mi-a acordat si pe luna ianuarie 2023 am primit, s-a emis dispozitie in acest sens, azi i-mi spune domnul primar ca Prefectura a spus ca degeaba mi s-a acordat ca oricum Curtea de Conturi o sa mi-l ea inapoi, in acest sens ce sar putea face, sa il iau in continuare si daca o sa mi-l ea CC sa actionez in judecata, sau sa i-mi dea negatie angajatorul si sa-i actionez in judecata? Multumesc!

  • Buna ziua.
   Pe perioada concediului de odihna nu beneficiez de sporul de handicap cu explicatia ca se da pentru zilele cu prezenta fizica la serviciu si ca nu este un spor cu caracter permanent. Asta inseamna ca din 12 luni, nu primesc o luna spor, 20 zile fiind nr minin de zile co si in acelasi timp si nr de zile lucratoare intr-o luna
   Este corect?

 39. Buna ziua,
  Sunt angajata de un an intr-o institutie publica, dar doar de 10 luni mi s-a luat in considerare certificatul de handicapat grad accentuat pentru a fi scutita de impozitul pe venit. In schimb, nu mi s-a acordat sporul de 15%, am observat acest lucru incepand cu luna ianuarie a acestui an in care mi s-a acordat, fara a-l fi solicitat eu in prealabil.
  Intrebarea este daca se poate cere retroactiv pe celelalte luni, avand in vedere ca am fost scutita de impozit conform legislatiei pana acum?

 40. Bună ziua, sunt angajată și am certificat de handicap grad mediu, vă rog să mi spuneți dacă sunt scutită de la plata impozitului pe salariu, sunt asistent farmacist principal la o farmacie MARE …🥺.Nu este corect un lucru, dacă ai certificat de handicap(trei operații și spondilartrită anchilozantă) de ce nu beneficieze de aceleași drepturile ca și ceilalți (sunt conștientă de suferința fiecăruia)dar eu vreau să muncesc(mă chinuiesc cum pot), vârsta de pensionare este mare, pensia pe caz de boală este mică, eu am 36 ani de muncă.Vă mulțumesc!

 41. Buna dimineata, am certificat de handicap accebtuat auditiv nerevizuibil din 2021,salariul mi-a fost indexat doar cu 7 la suta pe motiv ca asa prevede CCM in vigoare,mentionez ca sunt angajat la CFR SCRL BRASOV SA,societate de reparatii material rulant,societate cu capital majoritar de stat,filiala a CFR CALATORI.Intrebarea mea e daca ma incadrez pentru cei 15 la suta?

 42. Buna ziua! Tatăl meu este angajat la spitalul județean Tg Jiu. In August 2022 a descoperit ca este bolnav iar in Decembrie 2022 a dobândit certificat de handicap grav grad 2. Întrebarea este următoarea: raportat la salariul din ce an se acorda suna de 15% din salariul de baza? Suma se Raportează la salariul de baza avut in 2018? Sau se Raportează la salariul avut in anul dobândirii certificatului de handicap?

 43. Buna ziua!. Dețin un certificat de handicap accentuat, din 2005 lucrez la CFR Infrastructura . Ași vrea sa știu daca pot beneficia de acest spor de 15%.Multumesc.

 44. Va rog sa îmi spuneți ce sepoate face ca acest spor de 15% sa fie aplicabil și în domeniul rivat

 45. Bună seara! Va rog sa ma sprijiniți cu un răspuns la întrebarea: sporul de 15% pentru handicap accentuat conform Legii 153 , art.22, îl pot acorda celui în cauza fără solicitarea scrisa a acestuia? A întrat în drepturile de scutire impozit de la data depunerii certificatului iar acum după 7 luni a depus solicitare ca dorește și sporul menționat mai sus, dar retroactiv din octombrie 2022. Deși solicitarea este înregistrata în luna martie 2023. Va mulțumesc anticipat! Cu deosebit respect,

 46. Buna ziua!Sunt angajat la stat,beneficiez de un spor de handicap(metionat pe fluturasul de salariu cu 15 fara %)si doresc să stiu la ce salariu se raportează acea sumă care este fixa desi salariul dr bază s-a modificat(dupa calcule ,procentual mă duce la un salariu pe care nu-mi aduc aminte să-l fi avut) Vă multumesc!

 47. Buna ziua, intreb pt un coleg, de 18 ani are certificat de handicap , are 3 zile in plus la C.O. si primeste doar 7% spor . De ce nu 15 % ? Poate primi si din urma ? Lucreaza la SRTFC Cluj.

 48. Intreb pt un coleg, are certificat de handicap din 2004 , nu are mana dreaptă, nu poate iesi la pensie de limita de varsta pt ca nu e bun certificatul. A facut contestație, așteaptă să fie citat. Are handicapul accentuat, nereviziubil. Si primeste spor doar 7 % in loc de 15 %. In CCM la societatea la care lucreaza e mentionat 7 % , nu ar trebui sa se respecte legea si sa primeasca 15 % spor ???? Multumesc anticipat pt raspuns.

 49. Bună seara,
  Sunt angajat la o companie unde acționarul majoritar este statul român. Am încadrare în grad de handicap accentuat din anul 2021 iar angajatorul îmi acordă un procent de 9% spor H in tot acest timp în loc de sporul de 15%. Este legal ? sau acest spor de 15% se acordă doar în administrația publică iar la mine ține de ce s-a negociat în contractul colectiv de muncă?

 50. Beneficiază de acest spor și cei care lucrează la societăți comerciale cu capital de stat? Se da și retroactiv?

 51. Sunt asistent personal al fiului meu cu handicap grav, beneficiez și eu de sporul de 15% fiind angajată în cadrul primăriei?

 52. Bună ziua. Sunt persoana cu handicap grav,lucrez la stat program 8 ore,pot beneficia de sporul de 15 % ?

 53. Am certificat de handicap din 2018.
  In 2022 am ieșit anticipat la pensie.
  Se poate cere retroactiv sporul de 15% pentru perioada lucrata?

 54. Sunt persoana cu dizabilitati gr.2(accentuat) permanent din 2009. Beneficiez de sporul de !5% conf Hot.758/2018 si a Legii salarizarii 153/2017. in anul 2018 aveam un salariu de baza de 4920 si sporul era de 738 ron.. din 2020 salariul de baza a crescut la ora actuala avand 9798 ron dar asa zisul spor de 15% a ramas la valoarea din 2028(la salariul de baza de atunci adica tot in suma de 738 ron) nemaifiind actualizat la salariul de baza an de an. Institutia mi a raspuns ca asa e legal.Ma puteti ajuta cu un raspuns juridic in acest sens?

 55. Pe perioada concediului medical Primești acest spor de 15%? Pentru o pers cu grad 2 handicap întreb.

  Mulțumesc!

 56. Buna ziua,

  ma numesc Diaconu Radu, lucrez ca profesor in invatamantul preuniversitar. In 26.05.2023 am obtinut un certificat de handicap in grad de handicap accentuat. Am facut cerere la conducerea unitatii ca incepand cu data de 1 iunie 2023 sa mi se acorde acel spor de 15%din salariul de baza. Este legal sa mi se acorde sporul solicitat?

 57. Bună ziua.
  Lucrez la Ministerul Educației și am mastectomie totală sân drept, certificat de handicap în grad „mediu”.
  Nu am solicitat acest spor pentru că nu am știut de existența lui.
  Am dreptul să beneficiez de acest spor de 15% din salariul de bază?
  Vă mulțumesc!

 58. Bună ziua!
  Lucrez la o Primărie
  Am certificat de încadrare în grad de handiicap accentuat din 2017, am solicitat depunând aceste acte din 2 în 2 ani (atârt au valabilitate) și am fost scutit de la plata impozitului pe salariu.
  Nu am știut de acest spor decât din iunie 2023 și am întrebat în scris de ce nu am beneficiat de sporul de 15% conform HG nr. 751/2018 și am primit o Decizie prin care mi se spune că mi se va achirta sporul restant pe ultimii trei ani.
  Au trecut trei luni și nu am primit decât promisiuni.
  Cum mă puteți ajuta vă rog!

 59. Bună ziua!Ma numesc Butoi Ionut Claudiu am gradul grav cu însoțitor de handicap ,lucrez ca subofițer în Ministrul Apărării, am făcut raport pentru sporul de 15%,mi sa dat,dar mi sa spus ca nu îmi poate da retroactiv deoarece acest spor nu sa dat decât pentru cei cu handicap de vedere!Apoi în iunie anul acesta,Direcția Medicala MApn a venit cu directiva în care sa pot beneficia și eu de acest drept!Dumneavoastră ce credeți?Ca merit sa primesc și retroactiv?
  Mulțumesc frumos!

 60. Buna dimineața, am o intrebare? Daca eu lucrez la Complexul Energetic Valea Jiului, nou infiintat din 05.10.2023, pot beneficia de sporul de 15%,avand gradul de handicap accentuat, avand in vedere ca inca sunt in concediu medical de la oncologie? Mulțumesc Airinei Didina.

 61. Aș dori să știu dacă și la privat se aplică această regulă,Eu beneficiezi de concediu medical un an jumate pină anul viitor în luna februarie, acest spor se dă doar în momentul cînd te întorci la lucru , s-au beneficiezi de el și pe perioada concediului medical,eu fiind diagnosticată cu boală oncologica?

 62. DISCRIMINARE! DE CE SE ACORDA SPOR DE 15%, DOAR LA BUGETARI? DE CE NU BENEFICIEM SI NOI CEI CEI CARE LUCRAM IN PRIVAT?

 63. Buna ziua, lucrez la posta romana. Am certificat de handicap de doi ani. L am trimis la hr da unde am primit doar scutire de impozit și cele 3 zile CO. Spun că ,,la noi nu se aplica”! Este adevărat? Posta româna nu e privată!

 64. Buna ziua! Sporul de 15% imi este acordat doar pentru zilele in care sunt prezenta in serviciu, nu si pe cele in care sunt in concediu de odihna. Este corect asa?
  De asemenea, unde este specificat ca se pot primi 3 zile de concediu de odihna in plus?

  Va multumesc!

 65. Bună ziua! Am certificat de handicap accentuat și lucrez la stat,in cadrul DGASPC.Pe perioada CM primesc sporul de 15% pt handicap?Sunt în concediu medical de un an și jumătate .

 66. Buna ziua.

  Ma numesc Deji Florin Liviu , si , prin prezenta va solicit sprijin , pentru a afla daca am dreptul de a beneficia de sporul de 15 % acordat persoanelor cu dizabilitati – in baza art. 22 din Legea 153/2017 coroborat cu prevederile OUG 168/2022.

  Mentionez ca sunt posesorul certificatului de handicap numarul

  982/ 17.02.2015 aferent dosarului 29122-prin care am fost incadrat in grad de

  handicap accentuat cod boala G35 tip handicap1 cu deficienta functionala

  accentuata si avand valabilitate din 17.02.2015, permanent- eliberat de Consiliul

  Judetean Constanta prin Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap-str.

  Decebal nr.22 .tel 0241 480869.

  Mentionez deasemenea, ca sunt angajat in cadrul Drumuri Judetene Constanta S.A. -CUI RO 2749993, RONRC J13/115/1991 , cu sediul in str. Celulozei nr. 15A Constanta , judetul Constanta .

  Multumesc pentru celeritatea raspunsului dumnevoastra.

 67. Buna ziua. Va rog daca se poate un raspuns pentru urmatoarea problema.
  Sunt detinatoarea unui certificate de handicap accentuat si lucrez la stat unde beneficiez de acest spor de 15%. In momentul angajarii in anul 2019 mi s-a calculat acest spor de 15% din salariul de baza conform prevederilor legale. Doi ani mai tarziu am intrat in concediu de crestere copil cu varsta pana la 2 ani. Dupa reintoarcerea in campul muncii, anul acesta am depus cerere pentru ca indeplinesc conditiile legale de a trece pe urmatoarea gradatie de vechime in munca, urmata de modificarea salariului de baza. Acum intrebarea mea este urmatoarea: sporul de 15% se calculeaza din salariul de baza nou (ca urmare modificarii contractului indivicual de munca) sau va ramane plafonat la nivelui anului in care m-am angajat initial, respectiv 2019? Precizez ca in baza legii 153/ 2017 sunt scutita de impozitul pe veniturile salariale si a altor venituri asimilate acestuia. Detin Certificat de incadrare in grad de handicap din anul 2012.
  Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!

 68. Buna ziua,daca persoana( angajat in sectorul public-personal contractual) care a beneficiat de sporul de 15% pentru handicap( -calculat la nivelul salariului din 2019,pana la data x, cand a expirat certificatul,a revenit cu certificat de handicap dupa o intrerupere de 15 zile ,cum se aplica calculul de 15%? la salariul actual de baza, neavând un salariu cu spor de handicap similar in plata sau se calculeaza cf.OUG.168/2022 -la nivelul salariilor din decembrie 2022?

 69. Buna ziua ,daca am grad de handicap grav insa lucrez in sistemul privat pe minim pe economie as putea beneficia de cei 15% ?Multumesc

 70. Buna ziua! Sporul de 15% pentru perosanele de handicap (cuantum) ramane plafonat la nivelul anului 2023 (conform art.II)?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.