Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Cum puteti obtine sporul de salariu de15% in cazul in care sunteti persoana cu handicap si lucrati in sistemul public ? Vedeti mai jos alt exemplu de dosar definitiv castigat pe sporul de 15%

Sporul De Salariu De 15% pentru persoanele cu handicap este un DREPT si se regaseste scris clar in legea functionarilor publici si mai cu seama in legea privitioare la salarizarea acestora.

Din nefericire, anumite inistitutii publice, pare ca uita ca exista acest spor iar atunci cand sunt confruntate cu o asemenea cerere din parte celor ce beneficiaza de sportul de 15% pentru persoanele incadrate in grad de handicap, refuza aplicarea lui, in mod absolut nejustificat.

Avand in vedere ca foarte multi dintre cei care lucreaza la stat s-au confruntat cu aceasta situatie, venim si facem mai jos o analiza si pasii de urmat pentru cei care detin un certificat de incadrare in grad de handicap, lucreaza la stat ,a dica sunt functionari platiti din fonduri publice si li s-a refuzat plata sporului de 15%.

De asemenea, venim si cu exemple clare, cum un alt client al SCA CUCULIS&ASOCIATII , castiga definitiv sporul de 15% si il obliga pe angajator sa il plateasca in mod retroactiv.

Sa incepem!

Detineti certificat de incadrare in grad de handicap , lucrati la stat si nu vi se da sporul la salariu de 15%? Completati formularul de mai jos:

Dosar Definitiv Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap – Ministerul Finantelor Publice pierde definitiv procesul cu functionarul public si este obligat sa ii plateasca sporul la salariu de 15%

Inca un exemplu din categoria #DosarelePrindViata prin care un functionar al statului castiga dosarul cu angajatorul.

De aceea am spus de atatea ori ca procesul nu se castiga si nici nu se pierde la fond, fiindca si in acest caz, desi pe fondul cauzei, adica la Tribunal, instanta a respins in mod nelegal actiunea prin care am solicitat obligarea MFP sa plateasca retroactiv sporul de 15%, in apel, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta a admis actiunea si a obligat MFP sa plateasca cu incepere din 2020 , sporul de 15% la salariul functionarului public.

Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Decizia instantei este una definitiva si nu mai poate fi atacata.

Practic dosarul a ramas definitiv chiar inainte de Craciun in 2022 iar solutia se aplica cu incepere din 2020, fiindca s-a solicitat plata retroactiva a sporului de 15%.

Vedeti solutia instantei mai jos:

Şedinţe

15.12.2022Ora estimata: 9:00
Complet: 9-Completul 3 Recurs NCPC
Tip solutie: cu casare
Solutia pe scurt: Admite recursul.

Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea.

Obligă pârâtul să acorde şi să plătească reclamantei sporul de 15% din salariul de bază, prevăzut la art. 22 alin. 2 din Legea nr. 153/2017, începând cu data de 15.04.2021. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 3570 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în faza procesuală a fondului. Definitivă. Pronunţată cu aplicarea art. 396 alin. 2 Cod proc. civ., azi, 15.12.2022.
Document: Hotarâre  3245/2022  15.12.2022

Unde se prevede ca daca am certificat de handicap si lucrez la stat, trebuie sa primesc un spor la salariu de 15% ?

In legea 153/2017 la Art. 22, este mentionat sporul pentru persoanele cu handicap , fara sa faca discriminare ci doar trimitere catre hotararea de guvern care vine si implementeaza pentru aproape toate categoriile de persoane cu certificate de handicap, un anumit mod de implementare a acestui spor.

(1)Pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare.

(2)Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de sporul prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Cititi si :

Doar cei cu certificate de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat beneficiaza de sporul de 15% din salariu

De mentionat este si faptul ca nu toti cei care detin certificate de handicap pot beneficia de sporul de 15% ci doar cei care sunt incadrati in grad de handicap accentuat sau grav.

Astfel, hotararea 751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare arata in mod FARA ECHIVOC cine este beneficiarul unei asemenea indemnizatii si anume:

Articol unic

” Persoanele care, în conformitate cu certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevăzut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, beneficiază, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. ”

Cum pot sa beneficiez de sporul de 15% daca detin certificat de handicap ? Ce pasi trebuie sa fac ?

In primul rand trebuie spus ca certificatul de handicap poate sa intervina pe parcursul desfasurarii activitatii la locul de munca. Din varii motive desi la inceputul contractului nu detineati un asemenea certificat, ulterior pe fondul unor probleme ati dobandit fie handicap grav sau accentuat, in aceasta ipoteza, sunteti considerat eligibil pentru a dobandi acest spor.

In prima faza trebuie sa va adresati angajatorului dvs. cu o cerere prin care sa ii solicitati plata in supliment a sporului de 15%, unde veti atasa copia certificatului de incadrare in grad de handicap.

In ipoteza in care angajatorul refuza sa va plateasca acest spor, il puteti chema in judecata.

Ce facem daca angajatorul nu ne plateste sporul de 15% in cazul celor cu certificate de handicap ?

Asa cum am aratat si mai sus, singura varianta in cazul unui refuz de plata a sporului de salariu, bazat pe prezentarea certificatului de handicap, este evident instanta de judecata, care il poate obliga pe angajatorul nostru, sa ne plateasca conform legii acel spor.

Modelul de contestatie il aveti mai jos.

Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap

Se solicita practic, indexarea la salariul de baza a sporului de 15% ce deriva din legea 152/2017 dar si in conformitate cu hotararea referitoare la ce tipuri de categorii de persoane cu handicap, beneficiaza de acest spor.

Procedura este una clara si angajatorii trebuie sa o respecte. Daca nu o respecta, inseamna ca nu va respecta pe dvs. ca angajati si incalca si legea.

Nu lasati acest abuzuri sa va ocupe si sa va conduca viata. Este dreptrul dvs. si il puteti cere in instanta de judecata.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
48 comments to “Sporul De Salariu De 15% Pentru Persoanele Cu Handicap”
 1. Bună seara. Lucrez la o firma din 2014 iar din 2020 am primit gradul doi accentuat si am dus o copie dupa decizia medicala la contabilitate dar nu mi sa spus caci trebuie sa complectez o cerere avand salariu de baza de 4600 de lei. Nedumerirea mea este caci la acest salar cat ar trebui să iau net. As dori sa stiu daca mi sa dat sau nu aceea indemnizație. Mulțumesc anticipat

  • Bună ziua, D-le avocat!

   Am o problemă, pentru a cărei rezolvare aş avea nevoie de un sfat din partea Dvs.

   Sunt angajată cu contract de muncă la Primăria Municipiului Salonta, Jud.Bihor.

   Posed de certificat de handicap accentuat.

   1.- Am fost în concediu medical din 2020 septembrie, până la data de 10.07.2022.

   2.- Din data de 11.07.2022 sunt reîncadrată cu jumătate de norma.

   Întrebarea mea ar fi, dacă mă încadrez în prevederile Legii 152/2017, privind indexarea la salariul de baza a sporului de 15%.

 2. Bună ziua, dacă am certificat handicap grad usor nerevizuibil și lucrez la stat fonduri publice ma încadrez la sporul de 15% ? Bota Cristina

 3. 1.Bună seara. Asistenții personali, angajați ai persoanelor cu dizabilități, nu beneficiază de sporul de 15%?
  Dacă, da, cum trebuie să procedeze?

  2. Dacă eu sunt Asistent social, și sunt angajată pentru fiul meu că Asistent personal, de ce nu pot fi plătită în conformitate cu pregătirea și experiența dobândită? M-ai s-a spus la Primăria unde sunt angajată că postul nu prevede studii superioare. Pe bune, in Anglia, Germania etc. Asistentul social chiar face muncă de îngrijire pentru bătrâni, persoane cu dizabilități, nu sta toată ziua la birou . Adică asta am învățat să fac că Asistent social, să ajut, să îngrijesc. Nu e corect că nu am stat doar sa primesc ajutor social pentru că am un băiat cu dizabilități. An învățat, am muncit și primesc salariu de 1800 de lei pe motiv că postul nu prevede studii superioare. Vă rog să mă ajutați. Mulțumesc.

 4. Bună seara, am depus un dosar in luna noiembrie la Judecătoria Târgoviște, pentru aprobarea unei Tutele speciale asupra drepturilor bănești ale mătușii mele pe care o am în întreținere.
  Mătușa mea este diagnosticată cu demența, nedeplasabila și nu poate să-și gestioneze veniturile.
  În data de 9 01.2023,mătușa mea a decedat….iar dosarul are termen 14.03.2023.
  Am plătit onorariul avocatului, o sumă destul de consistentă, și până acum nu am rezolvat nimic.
  Mătușa mi-a făcut un testament prin care acum pot intra în drepturi după succesiune.
  Ce pot face să primesc banii înapoi?
  Vă mulțumesc anticipat și aștept un răspuns competent!

 5. Buna seara,daca tot am dreptul la sporu de 15%de çe nu il da sa nu mai merģem sa umblam pe la tribunal?Am baiatul cu handicap grav

 6. Sânt din Tg Jiu Primăria municipiului TG Jiu nu mi-a dat niciodată sporul de 15/00 și sânt persoana cu handicap angajată la fiul meu cu grad grav iar eu am gr 2de invaliditate

 7. Bună ziua, sunt asistent personal de 30 ani pentru băiatul meu și nu am primit nici tichete de vacanta și nici sporul de 15% nici odată am făcut cerere pentru tichete de vacanta și au zis că nu au bani la buget pentru asistenți personali.Ce pot să fac să îmi dea primăria dreptul ce se cuvine

 8. Buna ziua .
  Sunt persoana cu dizabilitati grad accentuat , pensionar de limita de varsta mai nou , si doresc sa ma ajutati pentru a-mi fi recalculata pensia si tot odata restituirea sumelor oprite drept impozit. Va rog sa-mi spuneti ce acte va trebuiesc pentru inaintarea demersului catre Casa de Pensii Ploiesti. Multumesc frumos.
  Cu stima,

 9. Buna ziua,am certificat de handicap accentuat am dreptu sa iau si eu sporul de 15% din fabrica de bobinator Cummins din Craiova???

 10. Bună seara.am primit un link in care se menționează că persoanele cu grad de handicap accentuat sau grav au dreptul la 15%din salariul,în articol scrie ca beneficiază doar cei care lucrează la stat.Eu lucrez la privat,mai exact in cadrul companiei Leroy Merlin.sunt aptă pentru încadrarea de 15%

 11. Buna ziua
  Numele meu este Radulescu Catalina , persoa cu handicap grav congenital in varsta de 50 de ani.
  Sora mea este si asistentul meu personal cu o vechime in de peste 18 ani ca asistent personal , nu promeste sporul de 15 la suta ia primeste un salariu de 1865 lei

 12. Bună ziua sunt infirmiera am grad de handicapat acceptat. Pot beneficia de aceasta 15 %..va mai pot pune o întrebare? Am auzit ca cei care au certificatul de handicap pot beneficia sa iasă la pensie mai repede cu 20 ani vă mulțumesc

 13. Bună ziua sunt infirmiera am grad de handicapat acceptat. Pot beneficia de aceasta 15 %..va mai pot pune o întrebare? Am auzit ca cei care au certificatul de handicap pot beneficia sa iasă la pensie mai repede cu 10 ani vă mulțumesc scuzați-mă

 14. De ce cei ci grad 3 de handicap nu primesc acest spor ? Nu este tot un grad de handicap? Nu e corect. Asta e o discriminare.

 15. Bună ziua.Lucrez in sistem de stat de 28 ani.De 5ani am grad de handicap mediu.Am dreptul la acest spor de 15 la sută?

 16. Buna seara. În legătură cu subiectul prezentat, respectiv al acelui spor,fiind persoana cu handicap accentuat,nerevizuibil,la CNCF CFR SA

 17. DACA LUCREZ LA CFR MARFA,CA MECANIC LOCOMOTIVA SI AM CERTIFICAT GRAD HANDICAP- ACCENTUAT,BENEFICIEZ DE SPORUL DE 15 LA SUTA ?

 18. Dl,avocat,eu am handicap din 2017,dar nu am știut de aceasta lege. Pot cere ,cei 15% din data cind sa dat hotărârea de guvern în sept.2018?

 19. Se aplica doar funcționarilor publici ori la orice salariat din sistemul bugetar ? Eu sunt grefier arhivar la tribunal și am gradul 2 accentuat

 20. Buna.Am o fica de 32 de ani cu handicap grav de la nastere si beneficiaza de inemnizatia ei de 526 lei de indemnizatia de insotitor si de pensie de urmas.Intrebarea
  este referitoare la pensia de invaliditate ,este in drepturi sa o primeasca este baza legala referitoare la aceasta pensie.Pensia de invaliditate este un drept al celor peste 18 ani,iar pensia de urmas este cu totul altceva.Multimesc pentru raspuns.

 21. Buna ziua. Eu sunt angajată la băiatul meu de 10 cu certificat de handicap și sunt angajata la primărie de 3 ani dar bani de concediu nu mi sa dat și nic ce lante drepturi nu mi se pare corect doar bani de salariu îmi da 1542lei fără dani de hrană și ce lante drepturi care mi se cuvine. Mulțumesc frumos!

 22. Buna ziua!Sotul meu lucreaza la S.C.Complexul Energetic Oltenia si doresc sa stiu daca poate beneficia de acest spor.Mentionez ca are certificat de handicap accentuat.

 23. Salut, sunt asistent personal, conform lg 153/2018 am un spor de 15% la salar, primăria nu recunoaște, cum pot să-l dobândesc legal.
  Mulțumesc!

 24. Buna ziua! Raportat la solicitarea acordării de către angajator a sporului de 15% pentru persoanele încadrate în grad de handicap, prevederea legislativă se aplica si grefierilor? Am întrebat la Serviciul contabilitate si m-a răspuns că nu avem statut de funcționari publici! Eu sunt încadrată în gradul II de handicap, încă din anul 2020 si as fi interesată de acest aspect! Va multumesc!

 25. Este adevărat că persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de 3 zile in plus la concediul de odihna?

 26. Bună seara și mă scuzați de deranj am și eu o întrebare dacă fata mi-a este cu handicap și eu sînt angajată la primărie din comună am dreptul la al 13salariu și la 15%din spor sînt angajat că asitentă personală la fata mi-a care are 20 are ani și dacă se poate să-mi răspundeți vă mulțumesc anticipat Petru tot

 27. Pe baza cărui articol din codul muncii secretara de la primărie nu vrea sa-mi faca contract de munca pe perioada nedeterminatadaca fiul meu are handicap grav cu asistent personal?Mentionez ca are vârsta de 30 de ani,certificat permanent de 12 ani iar eu sunt asistentul sau personal de 30 de ani.Ma cheamă din 3 în 3 ani sa-mi prelungească contractul motivînd ca asa prevede codul muncii.Este normal?Va multumesc din suflet pentru ascultare si va rog daca ma puteti lamuri intern fel.

 28. Sunt in indemnizația grad grav cu fetița SD si primaria nu face carte de muncă pe motiv ca nu au bani! Ce este de facut

 29. Am lucrat la ANAF, acum sunt pensionata la varsta din 2018, am avut certificat de handicap accentuat de mai multi ani si am si in prezent ( neo de San si metastaze osoase), nu am primit acel spor de 15%, se mai poate da retroactiv?
  Multumesc pentru confidentialitate!

 30. Buna seama. Detin un cerificat de handicap accentuat, din 2012 lucrez in invatamant-personal auxiluar. Asi vrea sa atiu daca pot beneficia de acest spor de 15%.Multumesc.

 31. Buna seara! Sunt aaistent personal pentru copil cu handicap grav.Angajatorul nu mi-a dat niciodata sporul de 15%, pe motiv ca nu au fonduri pentru acest spor. In Deva nu dau asa ceva. Ce as putea face sa oblig angajatorul sa imi dea acest spor. Multumesc.

 32. Bună seara, în lege se amintește doar de persoanele cu handicap grav sau accentuat. Celelalte? Adică cu handicap mediu pot primi acest procent? Multumesc

 33. Dacă am am grad de handicap accentuat din anul 2018 și instituția la care am lucrat nu mia acordat acei 15% . Întreb,, acum ca sunt la pensie din anul 2021 ce pot face ca să beneficiez de acei bani din perioada în care am lucrat ?

 34. Bună ziua dacă am grad de handicap accentuat si lucrez in domeniu public de10 ani beneficiez de ce-i 15 La sută spor

 35. Buna ziua,
  Sunt mama unei fetite cu Tsa,incadrata cu handicap grav.
  Sunt angajata ca ” asistent personal” ,la Dppc sect 3.
  La angajare am intrebat de acest spor si de tichete de masa si mi s a spus ca nu se ofera.
  Conform legii am acest drept?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.