Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Cazul unui student de 23 de ani cu handicap care a contestat certificatul de incadrare in grad de handicap si a castigat.

Comisia Obligata Sa Plateasca Despagubiri Persoanei Cu Handicap

Autoritatile care isi bat joc de persoanele cu Handicap.

Cazul unui student la ASE cu o boala similiara cu cea a lui Stephen Hawking, imobilizat in scaunul cu rotile iar comisia considera ca nu are nevoie de asistent personal iar prin Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap acesta anuleaza certificatul comisiei.

Vedeti totul mai jos:

Persoanele cu handicap din Romania sunt protejate conform legii iar atunci cand li se incalca drepturile se pot adresa instantei.

Practic, acestea beneficiaza de toate drepturile date in favoarea lor de catre lege insa inainte de acest lucru este necesar sa fie incadrate in grad de handicap in baza unui certificat de incradrare in grad de handicap.

Mai jos ne propunem sa discutam despre certificatul de incadrare in grad de handicap si cum poate fi facuta o Contestatie la certificatul de handicap in instanta, ce lege se aplica in cazul contestarii certificatului de handicap si nu in ultimul rand care sunt drepturile persoanelor cu handicap si ce decizii castigate in instanta de anulare a certificatelor de incadrare in handicap pentru ca au fost emise ilegal, exista.

Sa incepem!

Ce este certificatul de incadrare in grad de handicap?

In principal, acest document administrativ are in componenta sa stabilirea gradului de handicap dar in acelasi timp da indicatii cu privire la revizuirea lui sau daca nu cumva boala sau handicapul de care sufera persoana in cauza este una permanenta si atunci revizuirea dispare, certificatul de handicap ramanand unul permanent si fara revizuire.

Certificatul de incadrare in grad de handicap este documentul emis de catre autoritatea publica, in speta de catre Comisia de Evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti si stabileste de-o potriva drepturile celui ce-l detine in conformitate culegea 448/2006 si oug 51/2017 dar si obligatiile persoanei in cauza.

Cum pot sa beneficiez de un certificat de incadrare in grad de handicap daca am o dizabilitate sau suferinta?

In principal persoana care sufera de un o anumita dizabilitate sau handicap, se poate adresa initial Comisiei pentru Evaluarea persoanelor cu handicap, instituie ce se afla in subordinea primariei implicit a consiliului local si a serviciilor sociale respectiv DGASPC.

In urma evaluarii aferente, comisia decide trecerea in unul dintre gradele de handicap :

Art. 86(1)Gradele de handicap sunt:

 • uşor;
 • mediu;
 • accentuat şi grav ( cu insotitor).
 • (2)Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Prin urmare, dupa momentul de la care ati fost evaluat de catre comisie, se emite certificatul de incadrare in grad de handicap si tot de atunci daca el a fost emis in mod gresit, puteti formula o Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap.

Practic solicitand instantei de judecata anulare certificat incadrare grad handicap atunci cand a fost emis gresit, poate insemna diferenta dintre incadrarea intr-un anumit grad de handicap si neincadrarea in acel grad care de multe ori este esentiala pentru cel in cazau.

Cum se contesta certificatul de handicap ? Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Practic, anularea certificatului de incadrare in grad de handicap, se poate dispune doar de catre instanta de judecata.

Prin urmare, contestatia impotriva deciziei de incadrare in grad cu handicap prin care se solicita anularea certificatului care atesta handicapul, se poate face doar in baza unei actiuni depuse la instanta.

Practic, cel care a obtinut un certificat de handicap gresit , poate sa faca o Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap si sa solicite instantei de judecata ca in raport de situatia lui personala si de necesitatile pe care le are, sa anuleze certificatul de handicap si sa oblige comisia la emiterea unui nou certificat.

Mai jos indicam celor care sunt intr-o asemenea situatie si un model de contestatie certificat de handicap.

In cat timp pot sa fac Contestatie impotriva Certificatului de Incadrare In Grad De Handicap?

In momentul la care ati primit certificatul de incradare in grad de handicap, termenul in care puteti face contestatia LA INSTANTA, este de doar 30 de zile.

Important este sa discutati cu un avocat specializat in contestatii certificate de incradare in grad cu handicap in scopul identificarii erorilor in vederea contestarii certificatului de handicap, in instanta.

Incadrarea in grad si in tipul de handicap se face prin certificat emis de comisiile de evaluare:

(4)Încadrarea sau respingerea încadrării în grad şi tip de handicap se atestă prin certificat emis de către comisiile de evaluare.

(5)Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cererile adresate instanţei fiind scutite de taxa judiciară de timbru.

Cel care cere anularea certificatului de incadrare in grad cu handicap nu trebuie sa plateasca taxa de timbru la instanta de judecata.

Contestatie Decizie Incadrare In Grad De Handicap

Model contestatie impotriva certificatului de incadrare in grad de handicap

Domnule Preşedinte,

            Subsemnatul(a) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , domiciliat(ă) în localitatea (comuna) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., Str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . ., Bl. . . . . . ap. . . . ., judeţul / sect. . . . . . . . . . . ., posesor al actului de identitate seria . . . nr. . . . . . ., eliberat de . . . . . . . la data de . . . . . ., contest certificatul ce mi-a fost eliberat de Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap din judeţul / sectorul . . . . . . . . . . .  la data de __/__/____, din următorul motiv:

(Aici va fi necesar sa treceti toate motivele de fapt si de drept insa desigur esential ar fi ca avocatul care contesta certificatul de handicap, sa va asiste).

          Ataşez copia certificatului de încadrare în grad de handicap şi următoarele documentele: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să dispuneţi admiterea cererii de chemare in judecata anularea certificatului de handicap si obligarea comisiei la emiterea unui nou certificat de incadrare in grad de handicap.

În speranţa unei rezolvări favorabile, vă mulţumesc anticipat.

          Data                                                                               Semnătura

. . . . . . . . . . . . .                                                             . . . . . . . . . . . . . . . .

Domnului Preşedinte al Tribunalului

Anulare certificat incadrare grad handicap

Dosare castigate Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Indicasem mai sus situatia studentului care a contestat certificatul de handicap si prin Contestatie la certificatul de handicap a indicat faptul ca nu se poate deplasa singur desi in mod ANORMAL comisia pentru stabilirea incadrarii in grad de handicap a apreciat ca este un handicap grav insa FARA INSOTITOR.

Certificatul de incradare in grad de handicap contestat si ANULAT de catre instanta fiindca nu ii permitea persoanei cu handicap sa aiba si insotitor, il regasiti mai jos.

contestatie certificat de handicap
Certificat de handicap ilegal emis

Dupa ce a urmat procedura pe care am explicat-o mai sus, instanta de judecata , investita cu anularea certificatului de handicap , nu doar ca a anulat certificatul de handicap care stabilea ca persoana cu handicap se incadreaza la handicap grav dar a si obligat parata la plata unei despagubiri echivalente cu indemnizatia referitoare la incadrarea in grad de handicap grav CU ASISTENT PERSONAL.

19.11.2020 Ora estimata: 08:30
Complet: C31 Fond-CA
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite in parte cererea.

Anuleaza certificatul de incadrare in grad de handicap nr. 1223/24.03.2020 emis de parata si stabileste ca reclamantul se incadreaza in gradul de handicap „grav cu asistent personal”.

Obliga parata la emiterea unui certificat de incadrare in grad de handicap cu incadrarea reclamantului in in gradul de handicap „grav cu asistent personal” precum si la acordarea unei despagubirii egale cu indemnizatia pe care ar fi primit-o in situatia in care ar fi fost incadrat in grad de handicap grav cu asistent personal.

In temeiul art.453 alin.2 C.pr.civ.obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 2000 de lei, inclusiv TVA, cu titlu de cheltuieli de judecata, proportional cu solutia de admitere in parte a cererii.
Document: Hotarâre  6158/2020  19.11.2020

Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Cazuri notorii cand Primariile au lasat fara insotitori, persoanele cu handicap ce ar fi avut dreptul LEGAL sa primeasca sprijinul unui insotitor.

De regula insotitorii sunt persoane din familie si care se gospodaresc chiar cu persoana cu handicap.

Video Antena 3

Jurisprudenta constata prin care s-au contestat certificatele de handicap si/sau incadrare gresita in gradul de handicap ori mentionarea gresita a faptului ca ar fi revizuibile sau nu, au dus de fiecare data cand aceste certificate au fost contestate, la anulare lor in instanta.

Nu va pierdeti dreptul dvs. personal sau al copilului, rudelor, familiei.

Atentie – Persoanele care sunt incadrate in mod gresit in gradul de handicap aferent si nu contesta deciziile in 30 de zile, isi pierd acest drept.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania

Daca sunteti intr-o asemenea situatie, va rugam sa ne scrieti pe forma rapida de contact, Whatzapp!

20 comments to “Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap”
 1. am un angajat caruia i-au fost externalizate datoriile catre o firma din Luxemburg . Mi se cere sa pun poprire . Este normal asa ceva . Cei de la executari spujn ca au sediu si in Romania dar firma catre care as plati are cod fiscal de Luxemburg ‘ Din cate stiu nu este legal

 2. Am avut un accident de munca si mi sa amputat 4 degete si jumatate din palma stanga .Am obtinut un certificat de handicap gradul mediu l am contestat in instanta si am castigat gradul accentuat dar pana la finalizarea proceduri instantei s a emis al doilea certificat primul a fost pe 12 luni Cel deal doilea s a emis tot cu gradul mediu trebuie contestat si acesta in instanta?

 3. Ieri mama mea a primit certificatul de handicap grav fără însoțitor cu mențiunea ca o vor ajuta familia .Am rămas pur și simplu socata și m-am întrebat ca prostul mai pai dacă are gradul:GRAV cum sa nu aibă nevoie și de însoțitor?!!! Și care familie sa aibă grija de ea? Are nevoie de însoțitor pt ca rezultatele medicilor de specialitate nu sunt de neglijat având in vedere ca are Alzaimer probleme cu artrita reumatoidala ,degenerativa și altele .Da ca sa am grija de ea eu trebuie sa nu muncesc sa nu supraviețuiesc iar ea singura sa stea de dimineața pana seara e riscant având in vedere ca nici numai știe sa își ia medicamentele singura sau le ia amestecate . Nu poate face mâncare nu poate sta in picioare deci despre ce vb ?!! As vrea sa contestam acest certificat dar având in vedere ca ea are Alzaimer nu poate decide ce e de făcut cum pot face sa o reprezint eu sau cum puteți sa ma sfătuiți sau sa ma ajutați .Tin sa Menționez ca sunt in Tulcea dar v-am găsit pe google?!

   • Bună ziua. Am obținut un certificat cu încadrare în gradul mediu de handicap, deși am histerectomie totala. Cum as putea contesta acesta? Mulțumesc anticipat

  • Stimata doamna, ati prezentat comisiei o evaluare a degenerarii cognitive, un raport de la neurolog, de la un psihiatru si un CT? Ce scor a obtinut la evaluarea cognitiva? Daca scorul este mai mic de 9 aveti dreptul la insotitor, daca nu ….

 4. Pot sa spun ca nu îmi este straina aceasta situație și înțeleg gravitatea hotărârii studiez anul doi in line in Londra Health and social care și chiar subiectul Assessmentului e despre Alzaimer cum sunt legile acolo și cum sunt tratati oamenii bătrânii in general minunau cei cu handicap e diferența de la cer la pământ .Trist foarte trist pt sărmanii noștri bătrânii și nu numai !

 5. Bună ziua. Am și eu o mica problema. Socrul meu a avut un accident vascular în anul 2016. În primul an nea chemat la comisie din 6 în 6 luni. După nea dat pe un an, după pe 2 ani și acum tot din an în an. Ne cheamă la revizuire de la pshiatra și pshilog. De ce ne mai tot cheamă și nu ne da decizia definitiva dacă al are același grad de handicap grav cu asistent personal. Nu se ridica din pat. Este imobilizat la pat. Abia nea venit decizia și am vrea sa o contestam. Pana la 28 ianuarie trebuie sa depun contestația. Ma puteți ajuta. Mulțumesc frumos

 6. Buna ziua, in nov. 2019, am suferit o operatie de pneumonectomie stanga, find diagnosticat cu tumora maligna la bronhia stanga. Comisia de evaluare m-a Incadrat in grad de handicap accentuat, iar la urmatoarea evaluare am primit grad mediu. Va rog sa-mi spuneti, daca fac contestatie pt mentinerea primei evaluari, as avea castig de causal. Multumesc.

 7. Buna ziua !

  Va urmaresc cu drag pe canalul de YouTube si pe la tv .

  As vrea sa va intreb : Ce sanse am ca persoana cu Handicap sa fie cu succes contesatia facuta la Certificatul emis pe data de 12/01/2021 emis de Comisia de Evaluare ?
  Intreb acest lucru pentru ca din anul 2010 am fost incadrat cu Indemnizatie de Insotitor pana in anul 30/12/2020 ,faptul ca gradul de handicap a fost modificat .
  Astazi la curtea de apel am depus contestatie cu documente care atesta faptul ca am fost cu gradul I cu indemnizatie .
  Am depus si noul Certificat de Grad emis si cele doua care atesta ca am fost cu gradul I .
  Am solicitat in scris pe email la SECRETARIATUL COMISIEI DE EVALUARE
  A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP sa imi rapunda pe ce noi criteri sa modificat gradul ,insa nu am primit raspuns favorabil de la ei .
  Intrebarea vine acum : De ce gradul a fost schimbat , si nu am fost pastrat ca inainte din anul 2010 ?
  Va multumesc din suflet pentru un raspuns favorabil !

  • Buna ziua! Va multumesc frumos pentru mesaj. In mod normal nu ar trebui sa fie facuta nicio greseala cu privire la persoanele cu handicap ci ele sa fie primele protejate. Din nefericire se fac tot felul de erori si apar tot felul de probleme si eu consider aici ca ati putea sa faceti o actiune in instanta. Cu bine , av. drd. Cuculis 0722298011

 8. Buna ziua! Tatalui Meu I s-a schimbat gradual de handicap,si I s-a dat permanent care nu e normal pentru el, dar au trecut deja acele 30 zile, vreau sa stiu daca se mai poate face contestatie.

 9. Buna seara va rog frumos am și eu o întrebare am depus actele medicale pentru a fi încadrat in grad de handicap și mi-a venit răspunsul ca nu m-a încadrez in nici un grad de handicap precizez ca de la virsta de 7ani am avut un accident și nu văd cu ochiul sting pentru aceasta am fost declarat in 1984 inapt serviciul militar eu din 1984 am lucrat 26 de ani și am virsta de 55 ani ce pot sa mai fac?Va mulțumesc frumos

 10. Domnule avocat am și o întrebare am întrebat la handicap MEHEDINTI daca boala BPOC se încadreaza la handicap și mi-a spus că mă încadrez am facut dosarul am fost comisie șib nu mi-a dat nici un grad în contestul că am și contracetator de aer. Aș vrea să știu nce pot face fac o contestatie nu stiu ce fac. Vă mulțumesc.

 11. buna seara am o intrebare cu privinta la o persoana diagnosticata cu gradul de handicap cu cod boala F71 F91 F92 TIP HANDICAP GRADU 5 Mental este ceva normal sa fie in libertate tinand cont ca are anumite simptome in care se vede ca are pierderi de memorie si nu este in stare sa decida cea ce este bun adica sa faca diferenta intre bine si rau si mai are si crize in care isi pierde cunostinta este normal sa fie liber si fara sa aiba cineva grija de el in permanenta si sa ii spuna ce sa faca sa aiba un insotitor sa nu mai zic ca la nelegiuiri ii merge minte cea ce face este cam in afara legii

 12. Bună ziua! Mă numesc Bulai Elena,sunt diagnosticată cu neoplasm bronho pulmonar, cu Metastaze la oase și măduva osoasa. Am avut certificat de handicap grad accentuat din2020 până în martie 2021,când am redepus dosarul pt.reevaluare.Am fost trecută la grad mediu. Vreau să fac contestație, Mă puteți îndruma,sfătui? Vă mulțumesc!

 13. Buna ziua,
  Astazi am primit certificatul de incadrare in grad de handicap a socrului meu. Socrul meu este pe pat, trebuie ajutat, nu mananca singur iar certificatul de handicap este icadrat la grav fara insotitor. Sotia mea a trebuit sa intre in concediu fara plata sa poata avea grija de tatal ei. Va rog sa ma indrumati ce pot sa fac sa obtin incadrarea in rad de handicap grav cu insotitor, deoarece este real ca noi trebuie sa angajam pe cineva sa fie in permenenta cu socrul meu. Va multumesc

 14. Bună ziua! Am depus un dosar pentru obținerea unui certificat de handicap și mi s-a respins deoarece, considera comisia, nu ma încadrez. Menționez ca am fost operata în 2020 de neoplasm mamar (sector) și mi-au fost extirpat 7 ganglioni limfatici, un ganglion având microcelule tumorale.Pe lângă aceasta afecțiune mai am și trombofilie ereditara. Menționez ca am 44 de ani. Spuneti-mi , va rog, dacă voi avea câștig de cauza în cazul în care voi contesta decizia Comisiei. Va mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.