Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Cazul unui student de 23 de ani cu handicap care a contestat certificatul de incadrare in grad de handicap si a castigat.

Comisia Obligata Sa Plateasca Despagubiri Persoanei Cu Handicap

Autoritatile care isi bat joc de persoanele cu Handicap.

Cazul unui student la ASE cu o boala similiara cu cea a lui Stephen Hawking, imobilizat in scaunul cu rotile iar comisia considera ca nu are nevoie de asistent personal iar prin Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap acesta anuleaza certificatul comisiei.

Vedeti totul mai jos:

Persoanele cu handicap din Romania sunt protejate conform legii iar atunci cand li se incalca drepturile se pot adresa instantei.

Practic, acestea beneficiaza de toate drepturile date in favoarea lor de catre lege insa inainte de acest lucru este necesar sa fie incadrate in grad de handicap in baza unui certificat de incradrare in grad de handicap.

Mai jos ne propunem sa discutam despre certificatul de incadrare in grad de handicap si cum poate fi facuta o Contestatie la certificatul de handicap in instanta, ce lege se aplica in cazul contestarii certificatului de handicap si nu in ultimul rand care sunt drepturile persoanelor cu handicap si ce decizii castigate in instanta de anulare a certificatelor de incadrare in handicap pentru ca au fost emise ilegal, exista.

Sa incepem!

Ce este certificatul de incadrare in grad de handicap?

In principal, acest document administrativ are in componenta sa stabilirea gradului de handicap dar in acelasi timp da indicatii cu privire la revizuirea lui sau daca nu cumva boala sau handicapul de care sufera persoana in cauza este una permanenta si atunci revizuirea dispare, certificatul de handicap ramanand unul permanent si fara revizuire.

Certificatul de incadrare in grad de handicap este documentul emis de catre autoritatea publica, in speta de catre Comisia de Evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti si stabileste de-o potriva drepturile celui ce-l detine in conformitate culegea 448/2006 si oug 51/2017 dar si obligatiile persoanei in cauza.

Cum pot sa beneficiez de un certificat de incadrare in grad de handicap daca am o dizabilitate sau suferinta?

In principal persoana care sufera de un o anumita dizabilitate sau handicap, se poate adresa initial Comisiei pentru Evaluarea persoanelor cu handicap, instituie ce se afla in subordinea primariei implicit a consiliului local si a serviciilor sociale respectiv DGASPC.

In urma evaluarii aferente, comisia decide trecerea in unul dintre gradele de handicap :

Art. 86(1)Gradele de handicap sunt:

  • uşor;
  • mediu;
  • accentuat şi grav ( cu insotitor).
  • (2)Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Prin urmare, dupa momentul de la care ati fost evaluat de catre comisie, se emite certificatul de incadrare in grad de handicap si tot de atunci daca el a fost emis in mod gresit, puteti formula o Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap.

Practic solicitand instantei de judecata anulare certificat incadrare grad handicap atunci cand a fost emis gresit, poate insemna diferenta dintre incadrarea intr-un anumit grad de handicap si neincadrarea in acel grad care de multe ori este esentiala pentru cel in cazau.

Cum se contesta certificatul de handicap ? Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Practic, anularea certificatului de incadrare in grad de handicap, se poate dispune doar de catre instanta de judecata.

Prin urmare, contestatia impotriva deciziei de incadrare in grad cu handicap prin care se solicita anularea certificatului care atesta handicapul, se poate face doar in baza unei actiuni depuse la instanta.

Practic, cel care a obtinut un certificat de handicap gresit , poate sa faca o Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap si sa solicite instantei de judecata ca in raport de situatia lui personala si de necesitatile pe care le are, sa anuleze certificatul de handicap si sa oblige comisia la emiterea unui nou certificat.

Mai jos indicam celor care sunt intr-o asemenea situatie si un model de contestatie certificat de handicap.

In cat timp pot sa fac Contestatie impotriva Certificatului de Incadrare In Grad De Handicap?

In momentul la care ati primit certificatul de incradare in grad de handicap, termenul in care puteti face contestatia LA INSTANTA, este de doar 30 de zile.

Important este sa discutati cu un avocat specializat in contestatii certificate de incradare in grad cu handicap in scopul identificarii erorilor in vederea contestarii certificatului de handicap, in instanta.

Incadrarea in grad si in tipul de handicap se face prin certificat emis de comisiile de evaluare:

(4)Încadrarea sau respingerea încadrării în grad şi tip de handicap se atestă prin certificat emis de către comisiile de evaluare.

(5)Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cererile adresate instanţei fiind scutite de taxa judiciară de timbru.

Cel care cere anularea certificatului de incadrare in grad cu handicap nu trebuie sa plateasca taxa de timbru la instanta de judecata.

Contestatie Decizie Incadrare In Grad De Handicap

Model contestatie impotriva certificatului de incadrare in grad de handicap

Domnule Preşedinte,

            Subsemnatul(a) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , domiciliat(ă) în localitatea (comuna) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., Str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . ., Bl. . . . . . ap. . . . ., judeţul / sect. . . . . . . . . . . ., posesor al actului de identitate seria . . . nr. . . . . . ., eliberat de . . . . . . . la data de . . . . . ., contest certificatul ce mi-a fost eliberat de Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap din judeţul / sectorul . . . . . . . . . . .  la data de __/__/____, din următorul motiv:

(Aici va fi necesar sa treceti toate motivele de fapt si de drept insa desigur esential ar fi ca avocatul care contesta certificatul de handicap, sa va asiste).

          Ataşez copia certificatului de încadrare în grad de handicap şi următoarele documentele: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să dispuneţi admiterea cererii de chemare in judecata anularea certificatului de handicap si obligarea comisiei la emiterea unui nou certificat de incadrare in grad de handicap.

În speranţa unei rezolvări favorabile, vă mulţumesc anticipat.

          Data                                                                               Semnătura

. . . . . . . . . . . . .                                                             . . . . . . . . . . . . . . . .

Domnului Preşedinte al Tribunalului

Anulare certificat incadrare grad handicap

Dosare castigate Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Indicasem mai sus situatia studentului care a contestat certificatul de handicap si prin Contestatie la certificatul de handicap a indicat faptul ca nu se poate deplasa singur desi in mod ANORMAL comisia pentru stabilirea incadrarii in grad de handicap a apreciat ca este un handicap grav insa FARA INSOTITOR.

Certificatul de incradare in grad de handicap contestat si ANULAT de catre instanta fiindca nu ii permitea persoanei cu handicap sa aiba si insotitor, il regasiti mai jos.

contestatie certificat de handicap
Certificat de handicap ilegal emis

Dupa ce a urmat procedura pe care am explicat-o mai sus, instanta de judecata , investita cu anularea certificatului de handicap , nu doar ca a anulat certificatul de handicap care stabilea ca persoana cu handicap se incadreaza la handicap grav dar a si obligat parata la plata unei despagubiri echivalente cu indemnizatia referitoare la incadrarea in grad de handicap grav CU ASISTENT PERSONAL.

19.11.2020 Ora estimata: 08:30
Complet: C31 Fond-CA
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite in parte cererea.

Anuleaza certificatul de incadrare in grad de handicap nr. 1223/24.03.2020 emis de parata si stabileste ca reclamantul se incadreaza in gradul de handicap „grav cu asistent personal”.

Obliga parata la emiterea unui certificat de incadrare in grad de handicap cu incadrarea reclamantului in in gradul de handicap „grav cu asistent personal” precum si la acordarea unei despagubirii egale cu indemnizatia pe care ar fi primit-o in situatia in care ar fi fost incadrat in grad de handicap grav cu asistent personal.

In temeiul art.453 alin.2 C.pr.civ.obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 2000 de lei, inclusiv TVA, cu titlu de cheltuieli de judecata, proportional cu solutia de admitere in parte a cererii.
Document: Hotarâre  6158/2020  19.11.2020

Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap

Cazuri notorii cand Primariile au lasat fara insotitori, persoanele cu handicap ce ar fi avut dreptul LEGAL sa primeasca sprijinul unui insotitor.

De regula insotitorii sunt persoane din familie si care se gospodaresc chiar cu persoana cu handicap.

Video Antena 3

Jurisprudenta constata prin care s-au contestat certificatele de handicap si/sau incadrare gresita in gradul de handicap ori mentionarea gresita a faptului ca ar fi revizuibile sau nu, au dus de fiecare data cand aceste certificate au fost contestate, la anulare lor in instanta.

Nu va pierdeti dreptul dvs. personal sau al copilului, rudelor, familiei.

Atentie – Persoanele care sunt incadrate in mod gresit in gradul de handicap aferent si nu contesta deciziile in 30 de zile, isi pierd acest drept.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania

Daca sunteti intr-o asemenea situatie, va rugam sa ne scrieti pe forma rapida de contact, Whatzapp!

One comment to “Contestatie Certificat Incadrare In Grad De Handicap”
  1. am un angajat caruia i-au fost externalizate datoriile catre o firma din Luxemburg . Mi se cere sa pun poprire . Este normal asa ceva . Cei de la executari spujn ca au sediu si in Romania dar firma catre care as plati are cod fiscal de Luxemburg ‘ Din cate stiu nu este legal

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.