Succesiunea deschisa la instanta, o varianta mai buna decat succesiunea deschisa la notar. Opinii. Totul despre succesiune.

Succesiunea deschisa la insanta-Avocat partaj si impartire mostenire. Avocat Deschidere Succesiune – Vedeti procedura.

Succesiunea deschisa la instanta
Succesiunea deschisa la instanta

Aflati totul despre procedura succesiunii atunci cand partile nu se inteleg si este necesara interventia instantei pentru stabilirea masei partajabile si impartierea ei.

Dezbaterea succesiunii in instanta de judecata, in urma unei mosteniri ramase, respectiv , imparitrea averii in instanta, se face atunci cand partile denumite generic mostenitori, nu se inteleg asupra patrimoniului pe care defunctul l-a last in urma lui.

Pentru dezbaterea mostenirii in instanta un avocat succesiune va poate da toate detatiile necesar dezbaterii corecte a mostenirii atunci cand suntem in proces cu fratele, sora, copii sau alte rude ale defunctului.

Vreti sa deschideti un dosar de dezbatere a mostenirii? Completati formularul de mai jos:

Trebuie sa stiti ca nu se poate face succesunea fara toti mostenitorii prezenti iar daca o asemenea procedura de dezbatere a mostenirii ar vadui pe vre-un mostenitor, acesta ar putea sa deschida o actiune de anulare a certificatelor de mostenitor, in asa fel incat partea din mostenire ce i se cuvenea, sa ii fie atribuita. Succesiunea in instanta trebuie deschisa atunci cand partile fie nu se inteleg, fie nu sunt gasiti toti mostenitorii. Pentru a deschide o succesiune in instanta, sunt necesari atat cativa pasi prealabili cat si o buna organizare, alaturi de avocatul de drept succesoral care va ajuta, in asa fel incat sa va aparati drepturile succesorale.

In materialul de astazi, ne-am propus sa discutam despre dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca in ipoteza in care se face dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor sau in cazul in care unul dintre mostenitori lipseste.

Sa incepem!

Cum se impart bunurile in cadrul mostenirii?

Indiferent care ar fi compunerea masei succesorale ( un teren, un apartament, un autoturism, etc ) deschiderea succesiunii in instanta poate fi facuta prin adresarea unei cereri prealabile la un notariat public sau la instanta de judecata.

Prin urmare, tragem concluzia ca dezbaterea succesiunii in instanta, presupune in mod direct si o procedura prealabila, adica obtinerea unei incheieri din partea notarului a unui impediment la dezbaterea succesiunii.

Impedimentul de dezbatere a unei mosteniri pe cale administrativa, adica la notariat, poate fi de mai multe tipuri si aici amintim, neprezentarea unui mostenitor la succesiune, ori pretentiile pe care unul dintre mostenitori le are asupr mostenirii, pretentii ce trebuiesc dezbatute in instanta de judecata in procedura de dezbatere a mostenirii in instanta cu avocat.

Inainte de a ajunge la instanta de judecata, este necesara parcurgerea procedurii prealabile administrative, insa acest lucru va este obligatoriu explicat de catre avocatul specializat pe succesiuni in instanta , care va va prelua cazul.

Deschiderea succesiunii (mostenirii) prin
adresarea unei cereri de chemare in judecata
la instanta de judecata
. Dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca

Nu se intampla de putine ori care partile ramase in urma defunctului sa NU se inteleaga. Atunci intra pe fir un avocat specializat in succesiuni / mosteniri , care va poate reprezenta interesele in instanta, in vederea impartirii averii ramase si a bunurilor pe care defunctul le avea.

Fie ca au dreptate cu privire la cotele pe care le reclama fie ca aprecieaza ca unul dintre posibilii succesibili nu ar avea niciun drept, atata timp cat mostentorii nu se inteleg, atunci procedura de impartire a mostenirii se face in instanta.

Situatiile de viata si mai ales cele ce au tinut de relatia cu defunctul care lasa mostenirea, sunt si ele importante, putand influenta cota de mostenire.

Intr-o situatie IDEALA in care absolut toate partile se inteleg, ele pot merge direct la notarul public si acolo pot dezbate mosternirea.

Insa cum viata ne-a invatat cu nu este totul ideal, trebuie sa ne pregatim si sa ne raspundem si la urmatoarea intrebare –

Deschiderea succesiunii in instanta, am aratat si mai sus, nu este o necesitate ci este un remediu , atunci cand partile nu se inteleg intre ele ori cand unul dintre mostenitori nu se prezinta pentru a se dezbate mostenirea.

Cum se dezbate partajul judiciar, IN INSTANTA?

In principal trebuie sa intelegem ca sunt supuse partajului, atat bunurile mobile cat si imobile. Am ales sa vorbim in cadrul articolului despre succesiune si despre Partajul Judiciar, asta pentru ca spre exemplu, in urma deschiderii de succesiune dupa decesul unui parinte , bunul respectiv se poate mosteni de catre sotul supravietuitor si de catre copii.

Ori, de multe ori, se intampla ca partile sa nu doreasca sa ramana in indiviziune si atunci cer partajarea bunului si iesirea din indiviziune.

Dreptul de proprietate este un drept absolut, exclusiv și perpetuu, ce este exercitat în deplinătatea sa de către titularul acestuia, fiind un drept opozabil erga omnes, căruia nu i se poate aduce atingerea de către terțe persoane.

În practică, dreptul de proprietate poate să fie exercitat și de către mai multe persoane, în eventualitatea în care acestea dețin calitatea de coproprietari.

Partile pot partaja in instanta un bun si apoi pot cere iesirea din indiviziune.

Pentru ieșirea din indiviziune, persoanele interesate pot solicita partajarea imobiliară, ce se poate realiza prin acord sau prin intermediul instanței de judecată, în eventualitatea în care părțile aleg partajul efectuat în cadrul instanței nu le împiedică să încheie o tranzacție pentru finalizarea litigiului, urmând ca acțiune să fie supusă taxelor de timbru.

La determinarea cotei-părți ce revine fiecărei părți se vor lua în calcul probele ce urmează să fie administrate de către părțile aflate în litigiu: înscrisuri, proba testimonială, evaluarea bunurilor mobile, imobile, precum și alte probe considerate necesare, utile și pertinente pentru justa soluționare a cauzei.

Partajul judiciar se poate efectua în diferite ipoteze, cele mai comune fiind pentru încetarea coproprietății survenite prin succesiune, sau pentru încetarea regimului comunității de bunuri prin divorț, părțile având libertatea de a solicita ieșirea din indiviziune fie în cadrul cererii de dezbatere a succesiunii, fie în cadrul cererii de divorț, cât și pe cale separată.

Partajul se poate face în natură, acesta reprezentând regula în materie, însă există și alte modalități de partajare:

 • prin atribuirea întregului bun unui singur fost coproprietar (sau mai multora), urmând ca acesta (aceștia) să plătească o sultă fostului (foștilor) coproprietar(i) căruia (cărora) nu i-a (le-a) fost atribuit bunul;
 • prin vânzarea bunului, în modul stabilit de coproprietari sau, în caz de neînțelegere, la licitație publică; prețul obținut, în urma vânzării, se va împărți între foștii coproprietari.

Partajarea solicitată în cadrul instanței este o modalitate mult mai favorabilă pentru ieșirea din indiviziune îi ipoteza în care coproprietarii nu sunt mulțumiți cu privire la cota-parte aferentă, sau consideră că au dreptul la o parte mai mare raportat la aportul avut la achiziționarea imobilului.

Daca exista testament se mai face succesiune ?

Foarte multi intreaba daca se mai face succesiunea daca exita deja un testament. Pentru a intelege clar, chiar daca exista testament se mai face succesiunea intre parti, tocmai pentru a se stabili catre cine in mod concret vor pleca bunurile defunctului.

Astfel, testamentul va fi cel care va clarifica atat in fata instantei cat si la notar, care a fost ultimul act de dorinta al defunctului si ca atare va stabili cotele de mostenire pe baza lui.

Totusi, sa nu uita, testamentul lasat de defunct poate fi atacat.

Cum fac succesiune daca rudele nu vor ?

In aceasta ipoteza, exista o singura varianta, sa optati pentru un avocat succesiune instanta si sa va deschida dezbaterea mostenirii in instanta.

Nu exista aceasta varianta ca un mostenitor “nu vrea sa dezbata mostenirea” sau rudele nu vor sa dezbata mostenirea, fiindca de esenta, pot fi obligate in instanta sa se prezinte si ca atare sa fie obligate de catre instanta sa participe la impartirea averii defunctului.

Desigur, partile pot inclusiv sa renunte la mostenirea, aspect ce duce la impartirea averii defunctului la ceilalti mostenitori ramasi sau la o mostenire vacanta.

Astfel, in situatia in care rudele nu vor sa faca mostenirea, este necesar sa va adresati unui avocat.

Dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor

Atunci cand sunt mai multi mostenitori sau poate chiar 2 iar unul dintre ei nu poate fi gasit, a se vedea situatii in care este plecat de multa vreme din tara si nu mai stie nimic nimeni despre el, ceilalti mostenitori, pot dezbate mostenirea pe cale judecatoreasca si pot invoca chiar si decaderea lui din dreptul de optiune succesorala, ducand acest lucru la inlaturarea mostenitorului de la dezbaterea succesiunii.

Un avocat specializat in succesiuni mosteniri poate sa va spuna exact cum sa obtineti o decadere din dreptul de optiune succesorala pentru un alt mostenitor care nu a fost prezent la deschiderea mostenirii.

Ce fac daca ceilalati mostenitori nu sunt de acord cu mostenirea si vor o cota mai mare?

In cazul in care succesibilul doreste sa deschida succesiunea la instanta de judecata, instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului.

De exemplu, daca defunctul avea ultimul domiciliu in tara, in Constanta, instanta competenta este cea din Constanta, indiferent de faptul ca mostenitorii ar avea domicilile in alte orase ale tarii.

In situatia in care mostenitorii se inteleg intre ei, acestia pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.

AVANTAJUL financiar pentru mostenitor consta in aceea ca cheltuielile legate de deschiderea succesiunii pot fi reduse sub jumatate, spre deosebire de ipoteza in care mostenitorul se adreseaza unui notar public.

De asemenea daca partile nu au venituri, pot formula o cerere de ajutpr public judiciar si atunci ele pot fi scutite de la plata oricaror taxe de timbru.

Succesiunea deschisa la instanta poate reduce taxele substantial.

In acest sens, mostenitorul se poate adresa unui avocat in vederea redactarii actiunii si eventual, acordarii de asistenta juridica.

Este mai avantajos ca mostenitorii sa procedeze astfel, deoarece, in cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri cu privire la compunerea masei succesorale si a intinderii drepturilor succesorale nu este deloc indicat ca mostenitorii sa se adreseze unui notar public.

Daca exista cea mai mica suspiciune ca intre mostenitori exista neintelegeri este indicat ca mostenitorii sa adreseze direct actiunea de chemare in judecata la instanta de la ultimul domiciliu al defunctului, pentru ca, daca adreseaza cererea la notar, exista riscul ca acesta, sa procedeze la suspendarea dezbaterii succesorale.

Conform acestui text de lege, procedura succesorala se suspenda in cazul in care succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin.

In aceasta situatie prevazuta notarul public este obligat sa pronunte o incheiere prin care sa dispuna suspendarea dezbaterii succesorale si recomandarea ca partile sa se adreseze instantei de judecata.

In acest caz, dezavantajul consta in aceea ca, dupa ce oamenii au platit o suma de bani consistenta la notar se vor vedea nevoiti de a se adresa instantei de judecata pentru a-si rezolva problemele litigioase.

Banii pe care i-au achitat la notar nu le pot fi restituiti, deci ii pierd.

Avantajele depunerii cererii de deschidere a mostenirii in instanta – Succesiunea deschisa la instanta.


La instanta de judecata

Un prim avantaj este cel de ordin financiar, in sensul ca, mostenitorul economiseste taxele legale si onorariul notarului public.

Deschiderea succesiunii la notarul public necesita o suma de bani mult mai mare decat in cazul sesizarii instantei de judecata de catre mostenitor.

Se stie ca justitiabilul trebuie sa achite onorariul notarului public, onorarii care se stie ca sunt substantiale.

Al doilea avantaj, consta in faptul ca, mostenitorii nu mai pierd timpul pe la notariat fara sa realizeze absolut nimic.


Se stie ca, in cazul in care exista neintelegeri intre mostenitori, notarul public nu poate sa finalizeze dezbaterea procedurii succesorale, acesta fiind obligat, sa suspende dezbaterea fapt care necesita sesizarea instantei de judecata de catre unul dintre mostenitori.

Succesiunea deschisa la instanta – Deci, dezbaterea succesorala in acest caz, urmeaza a fi judecata de instanta de judecata.

In aceasta situatie partea (mostenitorul) daca este interesat, are obligatia prevazuta de lege de a sesiza instanta de judecata prin formularea unei cereri de chemare in judecata si nu notarul public.

Mentionez faptul ca, nu notarul public are obligatia legala de a sesiza instanta de judecata in ipoteza suspendarii dezbaterii succesorale.

In aceste conditii, un lucru este evident.

Mostenitorul va avea nevoie de un avocat care sa-i acorde asistenta juridica.Prin urmare, acesta in loc sa plateasca si un notar public si un avocat, plateste numai un avocat.

O hotarare judecatoreasca este prezumata intotdeauna dupa ce ramane irevocabila.

Succesiunea deschisa la instanta – Astfel, potrivit art. 953 C.civ. „Moștenirea este transmiterea patrimoniului unei perosane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă”.

Nu poate lăsa moștenire decât o persoană fizică, prin urmare, nimeni nu poate veni la „moștenirea” unei persoane juridice, patrimonul acesteia din urmă putând fi transmis prin alte procedee juridice.

Cele 2 noțiuni sunt „deschiderea moștenirii/succesiunii”, respectiv „dezbaterea moștenirii/succesiunii”.

Conform art. 954 C.civ. „Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia”- fiind, deci, un efect al evenimentului morții, independent de voința unei anumite persoane. În ceea ce privește dezbaterea moștenirii/succesiunii, aceasta este reprezentată de procedura propriu-zisă prin care drepturile și obligațiile unei persoane decedate trec, din punct de vedere juridic, la moștenitorii acesteia.

Succesiunea deschisa la instanta – Cum se imparte mostenirea in functie de rudele defunctului?

Astfel, rudele defunctului vor veni la moștenirea acestuia în ordinea claselor de moștenitori respectiv:

clasa I (descendenții defunctului:copii, nepoți, strănepoți etc),

clasa a II-a (ascendenții privilegiați:părinți și colateralii privilegiați:frații/surorile defunctului și descendenții acestora până la gradul al IV-lea inclusiv),

clasa a III-a (ascendenții ordinari: bunici, străbunici etc),

clasa a IV-a (colateralii ordinari: rude pe linie colaterală până la gradul al IV-lea inclusiv, alții decât frații/surorile și descendenții acestora).

În ceea ce privește rudele din aceeași clasă de moștenitori, rudele cu gradul cel mai apropiat cu defunctul vor înlătura de la moștenire rudele de grad mai îndepărtat, iar între rudele de același grad moștenirea se va împărți în mod egal.

Ce cote parti pot mosteni cei care au acest drept in raport de persoana defunctului?

În ceea ce privește cotele din moștenire ce se cuvin succesibililor, acestea sunt indicate clar de catre codul civil :

 • pentru soțul supraviețuitor, ¼, dacă vine la moștenire în concurs cu descendenții defunctului, 1/3, dacă vine la moștenire în concurs atât cu ascendenții privilegiați, cât și cu colateralii privilegiați ai defunctului, ½, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenții privilegiați, fie numai cu colateralii privilegiați ai defunctului, ¾, dacă vine în concurs fie cu ascendenții ordinari ai defunctului, fie cu colaterali ordinari ai defunctului-
 • moștenirea sau partea din moștenire ce se cuvine ascendenților privilegiați, respectiv colateralilor privilegiați se împarte între aceștia astfel: dacă la moștenire vine un singur părinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiați, indiferent de numărul lor, restul; dacă la moștenire vin 2 părinți, aceștia vor culege împreuna jumătate, iar colateralii privilegiați, indiferent de numărul lor, cealaltă jumătate.

Succesiunea deschisa la instanta – Cum se face un testament, ce conditii trebuie sa indeplineasca si mai ales ce trebuie sa contina?

TESTAMENTUL

Testamentul este, conform art. 1034 C. Civ, actul unilateral, personal și revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viață.

Acesta conține dispoziții referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum și la desemnarea directă sau indirectă a legatarului (persoanei ce urmează a moșteni respectivele bunuri). 

Alături de aceste dispoziții sau chiar în lipsa unor asemenea dispoziții, testamentul poate să conțină dispoziții referitoare la partaj, revocarea dispozițiilor testamentare anterioare, dezmoștenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moștenitorilor legali și alte dispoziții care produc efecte după moartea testatorului.

Testamentul este valabil numai dacă testatorul a avut discernământ și consimțământul lui nu a fost viciat. În alte cuvinte, dacă o persoană întocmește un testament la amenințările unei persoane, fie ea un beneficiar al testamentului sau un terț, acesta este anulabil.

Cât despre formele acestuia, testamentul poate fi olograf sau autentic. Testamentul olograf este cel scris în întregime, datat și semnat de mâna testatorului.

Dacă una dintre cele trei caracteristici a acestuia lipsește, testamentul va fi lovit de nulitate absolută.

Spre deosebire de acesta, testamentul autentic este autentificat de un notar public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii.

Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau doi martori.

Astfel, odată ajuns în fața notarului, testatorul își dictează dispozițiile, notarul redactând testamentul, apoi i-l citește ori i-l dă testatorului să îl citească.

Dacă testatorul a venit cu testamentul deja redactat, notarul trebuie să îl citească. În cele din urmă, dispunătorul trebuie să declare că acest act exprimă ultima sa voință. Testamentul este semnat de testator, iar încheierea de autentificare este semnată de notar.

Ce se întâmplă atunci când testatorul s-a răzgândit?

Acesta poate revoca testamentul fie expres, fie tacit.

Testamentul poate fi revocat expres în tot sau în parte printr-un act autentic notarial sau printr-un testament ulterior.

Cât despre revocarea voluntară tacită, aceasta se referă la testamentul olograf. Astfel, testatorul poate revoca testamentul olograf prin distrugerea, ruperea sau ștergerea sa.

Modificările realizate prin ștergere trebuie semnate de către testator.

Acte Necesare Succesiune Prin Judecatorie

In primul rand trebuie sa stiti ca dezbaterea succesiunii in instanta presupune o procedura judiciara bazata pe actele pe care partile le pun la dispozitia instantei.

Sunt necesare o serie intreaga de acte pentru o dezbatere de succesiune si trebuie sa stiti ca sunt extrem de importante, testamentele, legatele cu titlu particular ori universal sau alte acte ce pot duce in cele din urma la stabilirea vointei defunctului inainte de moartea sa.

O lista nu neaparat exhaustiva s-ar traduce asa:

 • Acte necesare pentru deschiderea succesiunii in instanta, pe care un mostenitor ar trebuie sa le prezinte avocatului specializat pe succesiuni :
 • actul de deces al celui inurma caruia se dezbate succesiunea in instanta
 • copii de pe buletinele mostenitorilor ( in cazul in are un mostenitor nu este prezent, se va indica ultimul domiciliu daca nu avocatul specializat in mosteniri se va prezenta la instanta si va face demersuri pentru identificarea tuturor mostenitorilor);
 • testamente lasate;
 • chitante de mana scrise de defunct;
 • orice alt act considerat necesat si pe care vi-l poate preciza doar avocatul specializat in mosteniri.

Succesiune dupa decesul unui parinte

In aceasta situatie particulara, daca unul dintre parinti decedeaza, celalat este considerat sot supravietuitor si vine la succesiunea defunctului sau sot.

De asemenea, daca exista copii in urma decesului unui parinte acestia vin in concurs la mostenirea lasata de catre mama sau tatal lor.

Aveti o problema cu un partaj sau cu o mostenire? Iesire din indiviziune sau impartire pe cote parti? Completati formularul de mai jos.

De asemenea puteti programa o consultanta juridica cu un avocat specializat in succesiuni – aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

www.indrumari-juridice.eu

Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

595 comments to “Succesiunea deschisa la instanta, o varianta mai buna decat succesiunea deschisa la notar. Opinii. Totul despre succesiune.”
 1. buna ziua
  soacra mea ar vrea sa dezbata succesiunea pe casa parintilor ei care sunt decedati. EA MAI ARE 3 FRATI DIN CARE 2 SUNT DECEDATI DAR AU UNUL O FATA IAR CELALALT O FATA SI UN BAIAT , CEL DIN URMA NEFIIND DIVORTAT DE SOTIE, DESI ACEASTA A PLECAT DE VREO 15 ANI DE LA EL. SE DEZBATE PAMANTUL PE CARE ESTE O CASA CARE STA SA CADA SI VREO 4 RANDURI DE VIE SI PAMANT LA CAMP. EU AS VREA SA STIU CINE ARE DREPTUL SI CINE NU.SI CARE AR FI CEA MAI BUNA SOLUTIE PT A DEZBATE SUCCESIUNEA , SI DAK SE POATE CAM CAT AR COSTA. VA MULTUMESC ANTICIPAT

  • Buna seara. As avea si eu rugamintea daca se poate sa ma indrumati intr-o problema. Bunica mea a decedat anul trecut. Mostenitori sunt mama mea, un frate si inca doua surori. Fratele mamei, care locuia cu ea in acelasi sat, a luat actele de proprietate si certificatul de deces si sustine ca lui i se cuvine intreaga mostenire, ca nu se pune problema de succesiune, pentru ca asa i-a spui lui bunica, ca ii lasa tot. E drept, in acest scop nu le-a lasat pe surorile lui sa se ocupe de nimic, s-a mutat in casa bunicii si a inceput sa lucreze pamantul ramas. Mai mult decat atat, sustine ca a platit deja impozitul pe bunurile care fac parte din mostenire si ma intreb cum a putut face asta, in baza carui act s-a putu face modificarea la primarie ?! Revenind, intrebarea este, ce poate face mama pentru a putea obtine partea ei de mostenire care i se cuvine, In conditiile in care nu are niciun act. Stiu ca poate scoate un duplicat dupa certificatul de deces. Dar apoi ce optiuni are?
   Va multumesc anticipat.

   • Salut . Oricine poate platii taxe si impozitele in numele oricui chiar si defunct . Asta nu il face proprietar . In instanta este ce-a mai buna solutie .

   • Buna seara ,am și eu o întrebare ,socrul meu a murit acum 6 ani mai are un frate in viața , ii nul dintre.cumnatii mei a pus stăpânire pe pământ și amândouă casele ,nu are nici un act că nu sa făcut succesiunea ,și ia interzis Sofiei sa mai calce in curte ce putem face că soția vrea dreptul de acolo

    • Vreau sa vand ap.meu iar in urma decesului sotului cei 2 copii majori au dreptul.Avem succesiune la notar iar unu din copii refuza sa semneze si sa-si ia partea cf.succesiunii.Ce pot face.

     • Buna ziua,am si eu o problema,daca o masina fara acte nu este introdusa in masa succesorala,ce se intampla cu ea?Nu apare la primarie,nu se plateste impozitul,masina exista dar fara acte(specific,masina a fost a sotului meu)multumesc

      • Bună ziua!
       Va rog, ma puteți ajuta cu un răspuns?
       Bunicii mei au decedat acum 37 de ani, au lăsat moștenire celor doua fixe casa părintească cu cote egale 1/2,numai ca mama nu a primit după moștenire partea de drept.
       După decesul mamei, am vrut sa mi iau partea de moștenire după bunici și sora mamei mele refuza a mi da partea mamei de 1/2, argumentând ca dansa a stat în casa părintească și nu vrea sa ne dea partea de 1/2 din mostenire(3camere din casa)
       Ce trebuie sa fac sa pot întra în posesia moștenirii după bunici.
       Va mulțumesc!

       • Buna ziua. Mostenirea este imprescriptibila deci nu are releventa trecerea timpului. Dupa cum vad eu lucrurile va trebui sa ajungeti in instanta cu aceasta situatie fiindca nu exista consens. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

     • Buna seara ,noi suntem 2 frati ,succesiunea s-a impartit pe 9jumatate . Fratele meu s-a casatorit, acum are dreptul si cumnata la acea jumatate? Va multumesc.

    • Buna ziua!

     Ma numesc Mihaela Rainer, cetățean roman domiciliat in Austria, căsătorită cu cetățean austriac, 1 copil.
     Sunt fiica decedatei Lupascu Vasilica, locuitoare a orașului Huși . Suntem 4 surori și un frate decedat, toți fii ai decedatei Lupascu Vasilica.
     Decedata a lăsat un imobil locuibil in numele dânsei , nefăcând testament ( din câte știu ) sau acte pe numele niciunui copil. In imobil locuiește o sora, care refuza sa facă succesiunea imobilului, nici nu aduce in discuție asta. A locuit cu decedata Mama in ultimii ani in calitate de însoțitor al acesteia, iar in momentul actual nu lucrează, nu are alta activitate .
     Alte doua surori locuiesc in așezământul mănăstiresc al mănăstirii Sf. Maria Techirghiol din județul Constanța, iar fratele decedat are un fiu in vârsta de 27 ani, locuitor al orașului Huși.
     Doresc dezbaterea succesiunii , inclusiv obținerea procentajului ce ni se cuvine. Ce pași va trebui sa urmez? Trebuie sa avem in vedere dezinteresul sorei care locuiește in apartament.

     Așteptând un răspuns ,

     Va salut respectuos,

     Mihaela Rainer

     P.s.
     Nu am menționat costurile implicite. Va rog să-mi dați informațiile și pe aceasta tema.

   • Buna ziua.am și eu o nelămurire tata a murit acum 14 ani și este din partea lui o suprafață de teren pe care mama vrea sa o vanda ,santem cinci frați patru ne-am dat acordul pt succesiune și unul care este in Anglia încă nu și am fost la notar cu mama și să depună actele și având și adresa fratelui din anglia sa să-l citeze și spune că nu are dreptul să facă asta va rog să-mi spuneți cum putem sa facem.daca notarul spune că el nu citează pe nimeni.daca o fac prin depunere acte in instanță ce aparține de Botoșani îmi trebuie avocat.va multumesc

    • Buna ziua as dori sa stiu si de care este cea mai bună soluție cea prin notar sau prin instanța. Tatăl meu a decedat acum 26 de ani si mama nici pana in ziua de azi nu a fc succesiunea ea neavând nici acte pe casa are doar foaie de rol la primărie acum ea vrea sa faca acte pe partea ei si am mea fetei mele precizez ca mai am doi surori dar pe mine nu ma intereseaza partea lor ce trebuie să fc sa merg in instanta sau la notar .Multumesc

   • Stimate domnule avocat! A fost odată un soț si o soție, verișoara noastră primara. Soțul a decedat, soția supraviețuitoare vine la moștenire în concurs cu fratele soțului. Ca urmare primesc Certificatul de Mostenitor prin Notariat în care ambele părți devin coproprietari. Mostenitorul de frate ia 1 parte, soția văduvă 3 părți din patrimoniu. A decedat și soția văduvă la 24.08.2019, noaptea la ora o1. La ora 02 noaptea, dupa decesul cumnatei sale, mostenitorul de frate pune mâna pe cheile casei defunctei cu scopul vădit de a-și însuși tot ce este calitate si valoare, din poziția domniei sale de coproprietar. În acest context, noi mostenitorii defunctei am obținut un Certificat de Mostenitor notarial , dar nu putem întra în patrimoniul regretatei noastre verișoare, întrucât cheile sunt și acum la moștenitorul de frate, care nu emite semnale de a pleca! Dorim scoaterea domniei sale din patrimoniul verișoarei noastre primare prin Instanța de judecata si Executorul Judecatoresc. În acest context, Va facem o propunere de reprezentare juridica din partea domniei voastre! Cu stimă, Mihai.

  • Buna ziua.Tatal meu a decedat acum 22 de ani fara sa fie divortat de mama si nici nua vea act pe casa si tot terenul din jurul casei si afara parintilor lui.Imediat dupa moartea lui parintii lui a lasat act de vinzare cumparare cred la cele doua fiice.
   A fost “legal” tind in cont ca tata era cel mai mic copil, era barbat , nu era divortat si mama,eu ,fratele suntem mostenitori legali si nici nu au facut taxa de susccesiune?
   Putem sa cerem dreptul prin judecata?
   La hora actuala matusa unica care e in viata vrea sa imi doneze partea ei de casa cu terenul din jur dar mostenitorii de la celata matusa decedata nu vor sa imi dea partea lor?

   Poate matusa sa imi doneze doar partea ei daca cei lati nu vor sa imi dea parte lor si nu au taxa de mostenire facuta?
   Ce pot face?
   Va Multumesc tare mult.

   • Mama mea a murit anul trecut. Mostenitori sunt tata, eu si fratele. As dori sa stiu ce cota parte ii revine fiecaruia dintre noi daca se face succesiunea, si daca tata poate sa imi dea mie partea lui si nu fratelui meu. Multumesc

    • Buna ziua as dori sa stiu si de care este cea mai bună soluție cea prin notar sau prin instanța. Tatăl meu a decedat acum 26 de ani si mama nici pana in ziua de azi nu a fc succesiunea ea neavând nici acte pe casa are doar foaie de rol la primărie acum ea vrea sa faca acte pe partea ei si am mea fetei mele precizez ca mai am doi surori dar pe mine nu ma intereseaza partea lor ce trebuie să fc sa merg in instanta sau la notar .Multumesc

   • Buna ziua!am si eu o nelămurire daca ma puteti ajuta..am cumparat o casa,acte vanzare-cumparare de 2 ani!dupa ce a murit proprietarul casei,copii au dezbătut succesiunea,iar la rândul lor au vândut casa(mie)…Acum bunicii copiilor spun ca ei au dreptul la casa,eu având act vanzare cumpărare!intrebarea mea este daca e posibil asa ceva!spun ca pe actul lor de proprietate (bunicii vânzătorului)au casa mea ca mostenire trecuta

    • Buna ziua. Am si eu o situatie pe care n.am regasit.o in nici un comentariu asa ca indraznesc sa va scriu. Sotul meu tocmai si.a pierdut tatal, si partea dificila acum incepe. Tatal lui nu este cel biologic, a fost insurat cu mama sa de cand avea 1 an si au divortat cand sotul avea cam 23 ani. Deci a fost ceescut de acest om, care ii este tata dar nu biologic. Pentru ca locuim in afara tarii, nu putem veni in Romania datorita situatiei cu carantina, si nu stim ce este de facut. Tatal lui i.a zis in urma cu 3 luni sa vina cat mai repede sa.i faca acte pe tot ce are, doar ca sotul astepta sa fie programat pt o operatie si n.a putut merge. Asa ca in situatia actuala nu are nici un act iar rudele deja au sarit sa ia in stapanire tot ce se poate lua. Rude cu care tatal sotului nu a avut nimic a face. Exista vreo sansa legala pt sot sa intre in posesia a ceea ce a avut tatal sau nebiologic? Exista martori si rude care stiu ca sotul a fost singurul lui “copil”. Mentionez ca defunctul nu s.a recasatorit dupa divortul cu mama sotului iar imobilul achizitionat a fost luat dupa divort. Multumesc

     • Buna ziua stimata doamna. Din punctul meu de vedere trebuie sa fie stabilita prin acte, legatura de rudenie. Se poate face acest lucru insa este o situatie pe care o puteti rezolva doar in instanta. Sunt mai multe de dezbatut pe marginea acestui subiect si cred ca va fi necesar sa discutam. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  • buna ziua. Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cu obiect succesiune, in urma mortii tatalui meu. In timpul procesului m-am folosit de niste copii- nelegalizate- a unor titluri de proprietate, iar acum avem toti cotele respective-asta din 2010. acum vreau sa vand, si nu am cum obtine copie legalizata dupa titlu, pentru ca nu sunt in nici un fel de relatie cu fratele care a ridicat titlul in original. Pot administra terenurile. pot face orice, dar va fii nevoie oare de un duplicat sau copie legalizata?multumesc

  • Buna ziua …va rog mult sa ma ajutati intro problema grava..cu privire la o casa. care am ridicato acum 20 de ani si acum .parintii mei vor sa ma demoleze si sa eliberez pamantul. Acum mau dat in judecata…..ce sanse am …

   • Bună ziua as dori și eu sa spuneti eu stau la casa părineasca și în curte cu mine a stat un frate care a decedat și acum sta fosta cumnata care sa căsătorit și locuiește cu soțul actual și cu copii casa e rămasă de la părinți mei nu e făcută de fratele meu decedat ceas putea face ca să iasă de la casa părintească va mulțumesc!

    • Am.un.testament.lasat.de.la.tatal.meu.mamei.mele.mentionez.ca.sau.casatorit.iel.ne.avand.copi.si.alte.rude.cum.rste.lasat.an.testament.lăsând toată..averea. mamei.mele.mentionez.ca.a.murit.si.ia.cum.pot.sa.rezolv.am.fost.la.notar..dar.nu.pot.sa.fac.nimic

   • Buna ziua as dori sa stiu si de care este cea mai bună soluție cea prin notar sau prin instanța. Tatăl meu a decedat acum 26 de ani si mama nici pana in ziua de azi nu a fc succesiunea ea neavând nici acte pe casa are doar foaie de rol la primărie acum ea vrea sa faca acte pe partea ei si am mea fetei mele precizez ca mai am doi surori dar pe mine nu ma intereseaza partea lor ce trebuie să fc sa merg in instanta sau la notar .Multumesc

  • Bună ziua avem o moștenire a unui teren au fost 5 frați din care mai traeste unu din care are un testament de la un frate in urma lor a ramas nepoti si 2 cumate in viata cum ar trebui sa împartă mostenirea ce ar fi mai usor si indicat sa poata clarifica situația va multumesc

    • Ce pot face sa obtin pensie pentru anii cotizati 12,.6 mi se refuza ac drept la oensie .am 65 ami de 4 ami stau asa . Nu pot cumoara pensie si legea ma pedepsete la saracie si msrginaluizare .ce pot face ? Cm sa obtin ac drept la oensie otr anii in care mi s au luat ac bani ..u de e dreot meu la o viata decenta .nu cer nimic “special”..doar pensia ptr anii cotizati si kiar nu stiu ce sanse am .cecsa fac ? ma puteti ajyta?

  • Buna seara
   As dori sa va intreb ce se întâmplă atunci cand mostenitorii (respectiv copii decedatului ) sunt plecati din țară si cel care vrea sa deschidă succesiunea nu pastreaza legatura cu ei?

  • Buna ziua tatăl meu e decedat de 26 de ani si mama nici pana in ziua de azi nu a fc succesiunea ea neavând nici acte pe casa are doar foaie de rol la primărie acum ea vrea sa faca acte pe partea ei si a mea fetei mele precizez ca mai am doua surori dar nu ma intereseaza partea lor ce trebuie să fc si care este aceași bună soluție prin notar sau instanta .Multumesc

  • Am o hoatareare de judecată după mama si chiar cand a dat hotarea a murit tata restul de ia revenit lu tata iar ieu mia revenit casa acum vreau sa continui procesul după tata la notar n-am cum să fac ca tot respectivi frate Na venit nici la mama sucesiune dacă deschid iar sa fac sucesiune după tata la judecata iar merge sa fac .fără să mai fac taxa de sucesiune va multumesc frumos

 2. buna ziua
  soacra mea ar vrea sa dezbata succesiunea pe casa parintilor ei care sunt decedati. EA MAI ARE 3 FRATI DIN CARE 2 SUNT DECEDATI DAR AU UNUL O FATA IAR CELALALT O FATA SI UN BAIAT , CEL DIN URMA NEFIIND DIVORTAT DE SOTIE, DESI ACEASTA A PLECAT DE VREO 15 ANI DE LA EL. SE DEZBATE PAMANTUL PE CARE ESTE O CASA CARE STA SA CADA SI VREO 4 RANDURI DE VIE SI PAMANT LA CAMP. EU AS VREA SA STIU CINE ARE DREPTUL SI CINE NU.SI CARE AR FI CEA MAI BUNA SOLUTIE PT A DEZBATE SUCCESIUNEA , SI DAK SE POATE CAM CAT AR COSTA. VA MULTUMESC ANTICIPAT

  • Stimata doamna. In mod normal cotele parti sunt stabilite de leguitor in cartea codului civil. S-ar justifica actiunea in instanta atunci cand partile nu se inteleg. Va indrum catre un notar care va poata face cotitudinea si in cazul in care nu sunteti de acord, puteti reveni cu solicitare pentru o actiune in contradictoriu, in instanta. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. La multi ani!Am o nelamurire.Am avut un unchi care a decedat acum 15 ani.Are 4 mostenitori intre care unul este tatal meu.La decesul unchiului toti mostenitorii au spus ca nu au bani sa suporte cheltuielile si ca cine le suporta ramane cu casa si terenul.Din ziua aceea eu cu tatal meu ne-am ocupat de toate:inmormantare,parastase,ingrijirea case si platile taxelor la stat.Acum 2 dintre mostenitori vor dreptul adica 125mp de fiecare.As vrea sa stiu ce e mai bine sa fac succesiune prin instanta sau uzucapiunea de 10-20 de ani?multumesc

  • Buna ziua stimata doamna. In legatura cu problema dvs. v-as indruma catre varianta de uzucapiune, este mult mai eficienta. Ganditi in primul rand dupa urmatorul aspect, in cazul in care s-ar merge pe procedura de succesiune atunci cotele ar fi impartite egal si dvs. va pierdeti acest drept. Daca exista declaratii de RENUNTARE expresa la mostentire atunci este masi simpla varianta succesiunii, fie judecatoresti fie notariale. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 4. Mentionez ca avem toate chitantele de la primarie cu platile la zi si martori care au auzit intelegerea de la inmormantare si au vazut ce am facut noi toti acesti ani.Tatal meu vrea sa imi faca actele direct mie.Se poate?

 5. Buna dimineata!
  Am urmatoarea problema:
  – socrul meu a locuit intr-un sat din Suceava; pe perioada vietii a stapanit un teren de 15.000 mp fara a face actele de succesiune dupa parinti, bunici, strabunici.
  – dupa moartea sa am gasit intre actele sale un testament (perfect valabil) de la strabunicul sau care ii lasa 10.000 mp
  – pentru restul de 5000 mp nu am gasit acte
  Sotul meu si fratii sai (care nu au intre ei nici o problema privind impartirea terenului) au ales calea Judecatoriei pentru succesiune. Avocatul angajat a facut dosarul introducand testamentul de care vorbeam mai sus (pentru cei 10.000 mp) precum si schita terenului care este de 15.000 mp. (despre diferenta de 5000 mp …in dosarul intocmit de avocat nu se face nici o referire)
  Actiunea a fost respinsa de judecatorie cu apel. Nu stim ce sa facem….la apel exista sansa sa cerem cei 10.000 si in plus cei 5000 mp pe care socrul i-a stapanit peste 50 de ani, vecinii confirmand acest lucru?
  Va rog sa ma lamuriti…daca se poate.
  Multumesc!

  • Buna ziua stimata doamna. Trebuie sa aveti in vedere totusi, ca actiunea este una completa cu o serie larga de mostenitori si trebuiesc analizate actele. Nu va pot da un raspuns pe langa subiect. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 6. Buna ziua,
  In iunie se face un an de cand a murit mama. Eu si sora mea vrem sa facem succesiunea, doar actul succesoral, pt ca tata traieste, Mai avem doi frati dar ei nu prea vor sa faca, motivand acum ca nu dispun de bani si sa faca succesiunea cand vor avea bani. Eu, sora mea si tata nu vrem sa treaca anul si sa platim mai mult decat este acum, pana intr-un an,nici nu dispunem de bani multi si am inteles ca dupa un an se v-a plati mai mult. As vrea sa va intreb, daca noi putem sa chemam fratii in judecata doar pt a face actul succesoral si daca ne trebuie neaparat un avocat?si cam cat ar fi taxele?…….

  • Fara avocat, caile de atac superioare, mai ales ca partajul judiciar niciodata nu se inchide pe fond, decat daca va intelegeti, este nul fara stampila si semnatura avocat.Evident actiunea, buna, gresita puteti sa o faceti si dvs. nu va este ingradit in niciun fel acest mod, insa v-am explict in caile superioare care sunt consecintele. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 7. Buna ziua,
  Soacra mea a murit in urma cu doua luni.Singurii mostenitori sant cei doi copii.Masa succesorala este locul de veci unde sant inmormantati parintii.Cumnata mea este stabilita in alta tara ,nu este interesata de succesiune dar nici nu doreste sa dea o declaratie de renuntare .Care este calea cea mai simpla de a rezolva aceasta problema ?Multumesc

 8. buna seara

  cat timp poate dura un proces de succesiune in instanta daca nu se inteleg cei 2 mostenitori.Fratele meu vrea sa-si vanda partea unor tigani pentru a baga tiganii in casa parinteasca care este defapt o garsoniera de 30mp

  • Buna ziua stimata doamna. Un asemenea litigiu se poate prelungiu serios daca nu este intrumenat precis. Nu va pot da un termen, fiindca am nevoie de mai multe variabile din partea dvs. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • Buna ziua. Va rog sa mi spuneti, ce pasi sint de facut !! Casa parinteasca Este ocupata abuziv de o sora de 40 ani, parintii fiind decedati de multi ani. Casa si pamintul sint fara acte, iar sora refuza sa ne despagubeasca ,noi fiind inca 4 frati. Refuza sa faca orice pas ! Va MULTUMESC

   • Buna afara sangen doua surori de La ambii parinti Si o sora Si in frate nu Mai dupa Tata eu sant faca din ambii parinti Tata a murit in 1991 acum 5 ani mi am facut o Casa pe pamantul parintilor ist mama a Murit acum 4 ani Si Nu am trecut Casa pe numele meu pe planul de La Casa mea arata Si Casa parinteasca Si este trecut numele de Familie al parintilor Si numele de Familie al meu ce aß putea Sa fac Sa mi fac acte pe Casa mea va multumesc

 9. Buna ziua,am si eu o succesiune de facut de la bunica mea din partea mamei…intra in discutie si un unchi,fratele mamei decedat si copii acestuia 3 la numar pe care eu nu i-am cunoscut si nu am cunostinta cum i-as putea gasi…intrebarea mea este cum se procedeaza?…stiu ca prin instanta…dar in lipsa verilor mei care ar putea fi rezultatul?Va multumesc!

 10. Buna ziua!
  As avea si eu o intrebare cu privire la o succesiune.
  Persoana decedata, fara sot supravietuitor, fara copii si fara testament, dar cu doua surori.
  Daca una din surori era trecuta ca imputernicit pe conturile defunctului, iar in momentul in care acesta a decedat, ea s-a dus si a retras banii, toata suma i se cuvine numai ei sau are dreptul la jumatate din bani si cealalta sora? Si in ce conditii se poate face impartirea daca sora impunernicita nu doreste sa treaca aceste conturi in succesiunea care se va face la notar? Iar daca refuza sa dea jumatate din bani, se poate actiona in justitie cumva?

  • Buna ziua. Nu conteaza ca era impternicita, aceasta este obligata sa va cedeze dvs. cei 50% din conturile respective. In cazul in care sunteti doar doua surori imparteala se face jumatate jumatate. Nu doreste imparteala la notar, atunci mergeti direct in instanta. Cu stima, av CUculis 0722298011

  • Am un titlu de proprietate
   al bunicului meu pe un teren arabil de 3.54 hectare împărțit în mod egal la 5 copii.Toti sunt decedați.Acum suntem noi nepoții in Nr de 7 moștenitori adică nepoți.Cum putem să facem succesiunea in cazul in care nu am mai ținut legătura unul cu altul .Deci din cei 7 numai de 5 mai știm .Cum procedam să facem succesiunea.Multumesc anticipat

   • Buna ziua. O intrebare: parintii sotiei sunt decedati,in casa batrineasca au ramas doi frati ai sotiei,sotia e plecata de acolo din 1989. Unul din frati a deschis succesiune,vreau sa va intreb,sotia are sanse sa piarda partea ei care i se cuvine,sau trebuie despagubită cu o suma de bani de catre fratii ei . Va multumesc

  • Buna ziua,parinti mei au murit tata de mai multi ani iar mama de 3 luni ,eu si fiul meu am locuit cu ei ,nu avem alta locuinta ,frati mei ne poate scoate din casa daca Inca nu avem succesiunii facute. Sau ce sanse avem de a ramine in casa locuind in ea toata viata ,eu am 52 de ani iar baiatu 32 ani.Multumesc

 11. Buna ziua. Bunicul meu a fost proprietarul al unui teren si al unei case…in urma decesului acestuia s-a facut succesiunea si au ramas 3 mostenitori trecuti pe actul de proprietate. Bunica mea, tatal meu si unul dintre unchi. Tin sa precizez ca ei au fost 5 frati, ceilalti 3 refuzand dreptul de proprietari in favoarea celor 2 frati…intre timp a decedat si bunica si tatal meu…unicul mostenitor in viata fiind unchiul meu. Nu s-a facut succesiune nici dupa decesul bunicii nici dupa decesul tatalui meu. As vrea sa stiu ce drept am eu asupra proprietatii. Deoarece unchiul meu ameninta ca el poate vinde oricand , pentru ca el este singurul mostenitor…eu si mama mea nu avem nici un drept? Iar in legatura cu ceilalti frati…daca au renuntat atunci la orice drept…acuma se pot razgandii? In cazul in care doresc sa fac succediunea dupa bunica si dupa tatal meu, ei trebuie sa declare din nou ca nu vor nici o parte? Sau trebuie sa impart doar cu unchiul care este trecut in acte? Va multumesc anticipat

 12. Buna seara.ce acte sunt necesare pentru dezbaterea mostenirii la tribunal si cat dureaza ,precizand ca sunt deacord toti mostenitorii?multumesc!

   • Buna Ziua,
    Avand in vedere articolul pe care l-ati scris, intrebarea lui Filip e de inteles. Aceeasi intrebare o am si eu. Dumneavoastra scriati Mai sus ca se pot economisi niste banuti urmand aceasta Cale.

   • Buna ziua! Am si eu o problema. Soacra mea inca traieste si ea este proprietara casei in care locuim , dar nu suntem in relatii foarte bune. Casa a fost pe numele meu acum cativa ani de zile, dar din cauza unor motive neintemeiate mi a dat actul jos. Sora sotului meu, care are alta casă in altă localitate ne ameninta si ea și soțul ei ca dupa moartea batranei vrea jumatate din casa. Cum as putea proceda avand in vedere ca noi am muncit 20 de ani aici si ei nu au depus nicio o munca sau niciun ban in aceasta casa iar batrana afirma puternic ca noi am muncit aici si noua trebuie sa ne ramana iar ei nu baga in seama spusele ei. Si vecinii stiu tot ca noi am muncit aici si ei au venit doar in vizite.Mentionez ca ea are handicap mental dar ea este lucida..stie ce vorbeste….aici este mana relatiilor cumnatului meu si alte nelegiuiri

 13. Buna ziua,in urma decesului sotului meu ,ca mostenitori am ramas eu si ffica lui dintr-o alta casatorie.Daca semnam succesiunea,ea v-a trebuii sa aiba cheie de la casa?ea are dreptul in toata casa si curtrea?ce trebuie sa fac mai departe?va multumesc.

   • Bună dimineața! În urma succesiunii după părinți, sora mea a ocupat abuziv casa părintească, un teren intravilan pe care a co struit o casa cu ani în urmă .Mostenitoare suntem noi două. Cum pot intra in dreptiuri materiale sau banești? Amiabil cu ea nu mă pot înțelege. MULȚUMESC FRUMOS!

     • Daca tatal meu copropietar cu mama mea pe un apartament cu 2 camere a decedat si exista si testament facut in favoarea unui altuia cum se va proceda cu deschiderea succesiuni?Mentionez ca suntem 4 frati iar una dintre surori este bolnava de schizofrenie si nici nu cunosc adresa la care sta,cum se dezbate succesiunea si cat costa un avocat?

 14. Buna seara !Va rog ajutati-ma.tata a decedat in anul 2007.nu s-a dezbatut succesiunea dupa decesul dansului.am ramas 3 mostenitori,eu,mama si fratele meu.Fratele meu a decedat in anul 2013.lasa nd in urma sotia si doi copii majori.Mama doreste sa stie daca se poate face o cedare a drepturilor dansei catre mine,asta in conditiile in care succesiunea nu a avut loc.Va multumesc anticipat

 15. Buna seara.va rog ajutati-ma.Tata a decedat in 2007,au ramas 3 mostenitori,mama,eu si fratele.Fratele a decedat in 2013 lasand urmasi pe sotia lui si 2 fii,Mama doreste sa mi cedeze mie drepturile dansei din urma mostenirii.O poate face si sub ce forma?…in conditiile in care succesiunea e in dezbatere de 5 luni deoarece sotia fratelui nu doreste sa se prezinte la notar.Cu respect

 16. Buna ziua,

  Pot dezbate succesiunea la notar chiar daca nu am dat declaratie de acceptare, dar am platit impozite, etc si suntem mai multi mostenitori care nu ne intelegem? Nici ei nu au dat declaratie insa spre deosebire de mine nu s-au ocupat nici fizic, nici material de decedat.

  Va multumesc

 17. buna seara, am dori sa ne ajutati in problema noastra, mama a decedat in anul 1979, noi suntem 4 (2 fete -2 baieti) tata in urma decesului lui mama, a facut succesiunea, in anul 2003 a decedat si tata, avem casa parinteasca , si terenul aferent casei,pe care nu exista titlu de proprietate,si nici succesiunea dupa decesul tatalui, ce trebuie sa facem , ptr a deveni mostenitori ???

   • Daca tatal meu copropietar cu mama mea pe un apartament cu 2 camere a decedat si exista si testament facut in favoarea unui altuia cum se va proceda cu deschiderea succesiuni?Mentionez ca suntem 4 frati iar una dintre surori este bolnava de schizofrenie si nici nu cunosc adresa la care sta,cum se dezbate succesiunea si cat costa un avocat?

  • Buna ziua,

   Vrem sa dezbatem succesiunea in instanta pentru ca exista neintelegeri , dar nu cunoastem adresele tuturor mostenitorilor . Care este procedura in acest caz ?

   Multumesc,

 18. Buna ziua,
  Am si eu de facut o mosteniere. Am 2 copii si un apartament de 4 camere dobindit impreuna cu sotul. Sotul meu a decedat in urma cu 3 luni. De pe urma lui ramas o proprietate , pe care o are de la parinti, dar fara mostenire dezbatuta(este unicul copil). Unde este mai ieftin sa facem mostenirea?

 19. Buna ziua! Am o intrebare , bunica mea a decedat de 9luni tatal meu e singurul fiu va rog spuneti-mi cum se procedeaza in vederea taxei de succesiune, va multumesc

 20. Buna dimineata
  In instanta se poate dezbate succesiunea fara titlu de proprietate doar cu adeverință de proprietate emisa in original de primarie.
  Cu stima

 21. Buna ziua.
  Se poate indrepta banca cu procedura de executare silita catre partea dintr-un imobil apartinand bunicilor debitorului, in conditiile in care nu este stabilita succesiunea iar mama debitorului este decedata? Va multumesc.

 22. Buna ziua.Mama a avut un frate handicapat din nastere,care dupa moartea mamei lor a fost ingrijit de mama noastra .Si mama si unchiul au decedat . Titlul de proprietate pentru casa si tetenurile pe care le-au detinut parintii nostrii este pe numele mamei si al unchiului.Mama si unchiul au mai avut un fratecare a decedat si are trei fete in viata.Noi suntem trei frati care vrem sa dezbatem succesiunea dupa mama dar si dupa unchiul handicapat.Verisoarele noastre nu au nici o pretentie de la unchiul.Am dorii sa facem succesiunea prin hotatare judecatoreasca.Se poate sa facem mai intai dupa unchiul cu verisoarele noastre si apoi noi fratii , sau se poete face intr-un singur proces.Cum sa procedam? Va multumesc mult.

 23. am deschis o succesiune in instanta judecatoreasca . –judecatoarea imi cere sa aduc la urmatorul termen, acte de stare civila , a celorlalti mostenitori . — ceilalti mostenitori refuza sa-mi dea actele ,mai mult nu vor sa se prezinte la nici un proces .nici nu mai vorbesc cu mine ,pentru ca pana in prezent ei s-au folosit de tot pamantul . am platit taxe timbru pentru proces . ce pot face ,,,,,

  • Buna ziua. Va rog sa mi spuneti, ce pasi sint de facut !! Casa parinteasca Este ocupata abuziv de o sora de 40 ani, parintii fiind decedati de multi ani. Casa si pamintul sint fara acte, iar sora refuza sa ne despagubeasca ,noi fiind inca 4 frati. Refuza sa faca orice pas ! Va MULTUMESC

 24. 1. Mama si matusa mea (sora mamei) mi-au donat apartamentul pe care ele doua l-au mostenit de la parintii lor (bunicii materni) si in care locuiesc de peste 30 de ani (fiind crescut de bunicii materni).
  Donatia a fost facuta cu scutire de sarcini si de raport.

  2. Mama a murit de curand si sotul ei (tatal vitreg) ma cheama in instanta pentru revocarea donatiei, in Cerere enumera art.1020, 1023 si 1024 din NCC, fara a specifica o fapta anume, caci eu am avut cu mama o relatie foarte buna.

  Ce sanse are sa revoce Donatia?
  Daca (Doamne fereste!) se revoca Donatia, eu pot reintra in dreptul de mostenitor al celor ¾ din bunurile mamei?

  • Buna ziua stimata doamna. Sansa este 0, fiindca acel imobil era dobandit sub forma de mostenire iar sotul vitreg NU avea niciun drept. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • Am citit pe forum situația dumneavoastră.
   Eu acum ,in 2017 sânt in aceeași situație.
   Ceilalți refuza sa se prezinte, mă șantajează, cer bani.
   Dumneavoastră cum ați rezolvat aceasta problema?

  • Buna ziua!In urma decesului soțului am dezbătut succesiunea,eu și cei doi copiii unul având 14ani iar celălalt 21ani,avem un teren agricol pe care vrem sa îl vindem.Am înțeles ca nu pot pentru ca unul din copiii este minor,va rog frumos dacă ma puteți ajuta cu un răspuns,multumesc!

 25. Buna ziua.mama mea era recasatorita cu un barbat care avea 3 copii.sotul a decedat si mama ar vrea sa faca succesiunea.problema este ca mama nu mai are nici un contact cu 2 dintre copii.ce ar putea sa faca?care este procedura?in instanta se poate decide mostenirea si fara cei doi?mama ar putea fi afectata avand in vedere ca partea ei este aceeasi?adica o patrime

 26. …buna dl. avocat….va rog daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns la urmatoarea problema……suntem 5 frati, parintii au decedat, mai intai tatal si in iunie si mama…..a ramas un apartament……din cate am inteles de laa unu din frati urma sa facem succesiunea in luna noiembrie…..eu sunt stabilit in insula Creta, din cauza serviciului nu pot merge in tara decat in 15 decembrie….intrebarea mea este….pot ei fara mine sa faca succesiunea si apoi sa vanda apartamentul???…..mentionez ca nu sunt in relatii foaarte bune cu fratii…..cand parintii au cumparat acest apartament am fost singurul dintre frati care i-am ajutat cu o suma considerabila de baani…..multumesc , astept raspunsul dv…..o zi buna..

  • Bună seara, dm avocat. Socrul meu a murit acum 2 ani ,mama soțului și sora vor succesiunea cu împărțirea bunurilor,casă părintească+ terenuri aferente.Sotul meu nu este de acord cu o cota parte întrucât a investit și îmbunătățit în gospodărie,crezând că -i va reveni lui după decesul tatălui.Dar acum nu se înțeleg intre ei ce șansă are să-și recupereze investiția,sau ce procent i se cuvine.Multumesc

 27. buna ziua.as dori sa stiu si eu care este termenul maxim in care care se poate face succesiunea si ce se intampla cu mostenirea daca nimeni nu revendica bunurile.ca sa fie mai concret situatia este in felul urmator:tatal meu a fost adoptat cu drepturi depline prin anul 1950.intre timp el s a intors la mama naturala fara insa a reface actele si a pierdut legatura cu parintii adoptivi.acestia au murit acum mai bine de 20 de ani neavand alti mostenitori.tatal meu nu a stiut si nu a putut revendica absolut nimic.se mai poate face ceva in acest caz?

 28. BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE,SOTUL MEU A DECEDAT URMEAZA SA FAC SUCCESIUNEA ,AM RAMAS EU CU 2 COPII,EL EREA MOSTENITORUL,CUM ESTE MAI SIMPLU DE FACUT ,CE MA SFATIUTI

 29. Buna ziua!Soacra mea a decedat in urma cu 3 ani socrul este in viata iar sotia mea mai are un frate care nu vrea nici in ruptul capului sa vina la un notar sa facem succesiunea.Mentionez ca imediat dupa deces am fost la un notar ptr. a putea ridica banii din contul decedatei.Daca fratele nu vrea sa vina la notar ptr. succesiunea dupa soacra trebuie sa ne indreptam in instanta?Care ar fi costuriile, trebuie sa platim taxa de timbru si cam cat (dupa o casa si ceva teren aferent)daca deschidem proces?Taxa se va impartii in mod egal ptr. toti tinand cont ca socrul este de acord cu succesiunea atat la notar cat si in instanta.

 30. Buna ziua,
  In urma decesului mamei, acum 3 luni, am aflat ca sunt legatar universal, printr-un testament incheiat la notar, al bunurilor mobile si immobile dobandite de dansa. Suntem doua surori, de mama, dansa fiind vaduva la data incheierii testamentului , precum si a decesului.
  Cum se procedeaza daca sora mea nu vrea sa se prezinte la notar pentru acceptarea/neacceptarea succesiunii? Cine plateste taxele in cazul acesta, si este obligatoriu ca succesiunea sa fie dezbatuta la notarul unde a fost incheiat testamentul, respectiv sect.4 ultimul domiciliu al mamei ?

  Multumesc anticipat !

 31. Buna ziua,
  Bunica mea a decedat in 1983, in 1999 s-a emis un titlu de proprietate pt ~ 4 ha teren, pe titlul fiind trecuti toti cei 6 frati, ca mostenitori ai defunctei; la acea data toti fratii fiind in viata; in 2010 a decedat unul din frati iar in 2011 alt frate; acum mai sunt 4 in viata; exista un cumparator pt pamant; dupa fratele decedat in 2011 s-a dezbatut succesiunea dar dupa cel decedat in 2010 nu s-a facut nici un demers si el are un singur fiu care nu este interesat sa faca succesiune dupa tatal lui; am inteles ca in acest caz nu putem face nici partajare si nici vanzare dupa bunica din cauza ca acel var nu a facut succesiune dupa tata lui; ce solutii avem?
  Multumesc anticipat.
  C. Mihalache

  • Buna ziua, sora mea a decedat acum vreo 4 ani la un an și jumătate a murit și nepotul meu. Cumnatul meu a rămas cu femeia care stătea cu nepotul meu dar nu erau căsătoriți . Acum o luna cumnatul meu a decedat iar femeia a rămas in casa și susține ca cumnatul meu ia lăsat partea lui moștenire. Nu cunosc dacă cumva a fost forțat sa semneze vreun act , avea 87 de ani și era cam bolnav. Ce credeti ca ar fi soluția cea mai buna. Ea nu a anunțat pe nimeni din familie cind sa facut testamentul. Aștept un răspuns , va mulțumesc

   • Buna ziua. Mostenitorii legali se pot adresa direct notariatului si sa dezbata acest aspect si daca partile nu vin si nu exhiba spre exemplu un testament atunci este clar ca nu avea niciun act de mostenire lasat. De asemenea, avand in vedere varsta inaintata, aceste acte pot fi contestate. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 32. Buna ziua
  Am si eu o intrebare.
  Tatal nostru a decedat.
  Sora mea doreste sa facem intrarea in indiviziune prin judecatorie si sa folosim totul la comun, casa , teren in proportiile aferente. Eu , mama si sora.
  EU as fi dorit sa vand bucata de teren care mi revine. Insa tinand cont ca totul este la comun nu voi putea sa vand fara semnatura si acordul lor.
  Intrebarea este: se poate face si alt gen de impartire sau diviziune, incat daca doresc sa mi vand terenul, sa nu am nevoie de semnatura lor?
  Si de CE sora mea tine cu tot dinadinsul sa facem intrarea in indiviziune sau la comun?

 33. Seara buna ,
  Luna trecuta a murit soacra mea .Sotul meu ( singurul ei fiu ) a murit cu 6 ani in urma,Avand in vedere ca neavand nimic pe numele lui , eu si fiul meu n-am facut succesiune dupa el (era necesar ? ) .Acum ce pasi trebuie sa urmam ptr a intra in posesia mostenirii si cine mosteneste ?
  Cu speranta ca ma puteti ajuta , multumesc anticipat .

 34. Ce acte sunt necesate a fi prezentate in fata instantei pentru a deschide o sccesiune referitor la o cencesiune cu o mostenitoare care este doar cetatean strain ?

 35. Buna ziua,
  In urma decesului mamei, acum 3 luni, am aflat ca sunt legatar universal, printr-un testament incheiat la notar, al bunurilor mobile si immobile dobandite de dansa. Suntem doua surori, de mama, dansa fiind vaduva la data incheierii testamentului si a decesului.
  Sora mea nu este de accord cu testamentul si mai nou imi spune ca are cunostinta de inca un copil al mamei. Eu nu stiu nimic in sensul acesta. In testament mama spune ca are doi copii.
  Imi puteti spune unde ma pot interesa (la ce institutii) daca mai exista și alti mostenitori. Am uitat sa spun ca suntem din Bucuresti.
  Multumesc anticipat !

 36. Bună ziua, am o mare nelămurire, dacă m-aţi putea ajuta v-aş fi recunoscătoare. Tatăl meu a decedat anul trecut, în urma unui infarct, el nu m-a crescut şi nici rudele lui nu prea m-au acceptat, doar îl vizitam din când în când, el de-a lungul acestor ani până la vârsta de 18 ani mi-a plătit pensie alimentară, după un lung şir de procese pentru paternitate. Ce m-ar interesa… Casa şi pământul unde locuia el nu ştiu dacă erau în totalitate ale lui, dar cert este faptul că fratele lui a cam pus stăpânire pe tot, şi normal mi s-ar părea să am şi eu un drept, bunica din partea tatălui încă trăieşte, eu cred că tot ce este acolo e trecut pe numele unchiului meu, care probabil a insistat la bunica mea să le treacă. Întrebarea mea este… Am vreun drept acolo? Se merită să deschid un proces?

 37. Buna ziua am si eu o nelamurire am un apartament si doresc sa fac succesiune deoarece a fost al mamei mele care a decedat si as dori sa fac sucesiunea in instanta imi puteti spune si mie pasi ce trebuie urmati adica ce acte trebuie sa duc si unde ? si daca e necesar sa inplic un avocat in toata treaba asta. Multumesc

  • sotul meu si sora lui au facut masa succesorala dupa decesul ambilor parinti Acumsora lui nu mai vrea sa vindem invocand tot felul de motive Cum sa procedam

   • Bună seara!
    Tatăl meu a decedat acum 30 de ani și nu sa facut succesiune era divorțat de mama dar noi am locuit cu mama in casă am avut și un frate care a decedat cum să fac sucesiune și ce trebuie să fac

    • Buna ziua. Trebuie sa imi spuneti ce mostenitori sunt si mai ales daca ei se inteleg pe cotele succesorale. Daca se inteleg si nu exista divergenta, se poate executa acest partaj succesoral la notar. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 38. Buna ziua,

  Tatal meu a decedat in urma cu aproape un an si jumatate. Locuim in orase diferite si nu eram foarte apropiati, el fiind recasatorit de cateva decenii. Nu are alti descendenti, deci sunt doar un fiu si sotia actuala.

  In aceasta perioada de la deces, am fost in repetate randuri mintit de sotia tatalui (cu care ma aflam in relatii cordiale), aceasta spunandu-mi ca tata este bolnav, dar ca prefera sa nu ne vedem. In urma cu cateva zile, am aflat tristul adevar.
  Evident ca eu nu am facut acceptarea mostenirii, in intervalul de un an de la deces, nestiind, cum spuneam, despre eveniment.

  In contextul acesta, care este calea de urmat ? Sotia tatalui meu imi spune sa mergem la notarul ei, care redactase in prealabil si un testament in care i se lasa toata averea si sa facem dezbaterea, desi mi se pare ciudat ca la notar sa pot fi repus in drepturi (rezervatarul, ma refer).

  Este necesar sa ma adresez, natural, printr-un avocat care sa atace in instanta aceasta situatie ? Ar fi legal posibil sa putem face dezbaterea la notar ?

  Va multumesc pentru atentie.

  • Buna ziua. Dvs. tocmai ati ramas fara mostenire pana cand instanta nu va REPUNE in dreptul de acceptare a mostenirii de 6 luni de zile.La notariat nu faceti nimic, trebuie sa va adresati urgent judecatoriei.Cererea de repunere in termneul de acceptare ca prim capat. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • Este un lucru importat având în vedere aceste informații.As avea si eu o intrebare Am facut testament pe toate bunurile mele mobile imobile unei persoane ce nu imi este ruda intreb daca poate fi atacat după decesul meu .va multumesc anticipat domnule avocat

 39. Mama mea a murit in anul 2002. Au ramas doi frati supravietuitori (inclusiv eu). Avem un frate decedat inainte de 2002, care are sotie si doi copii majori in viata. Succesiunea are ca obiect un apartament confort redus din 1974 in Alexandria (TR). Dorim sa minimizam cheltuielile cu succesiunea si vrem s-o facem in instanta, deoarece este mai ieftina. In conditiile in care nu exista dispute asupra cotelor stabilite prin lege, care ar putea fi costul (orientativ) total al succesiunii in instanta si durata de timp uzuala? (Timpul este esential, iar mostenitorii nu locuiesc in Alexandria).
  Cu stima pentru ajutor,
  Liviu Vasilescu

 40. Fratele tatalui meu a fost infiat de catre bunicii lui(de pe mama).A fost schimbat certificatul de nastere(dupa 1970).Ulterior bunicii au facut act de vanzare cumparare fiicei sale,parinti drepti ai ambilor frati,ea purtand numele dupa sot.
  Bunicii au decedat,iar singurii proprietari sunt parintii fratilor.
  Inatrebarea mea este …tatal meu este singurul mostenitor..dupa moartea parintilor naturali?Mentionez ca celui infiat ia fost dat pamant si loc de casa.
  Va multumesc!

  • Buna ziua, va rog sa.mi spuneti ce modalitati exista in situatia in care soțul meu doreste sa.mi lase apartamentul .Mentionez ca el are doi copii din alta casatorie, dar cu care nu tine legatura, unul nefiind in tara, nici nu stie unde e.Apartamentul este cumparat de socrii mei.

 41. Buna ziua.Cautam pe net informatii privind succesiunea si am ajuns pe acest site unde aflu ca se poate face succesiune si in instanta si am vazut ca oferiti sfaturi pertinente,m-am gindit sa va rog sa-mi dati si mie unul.Eu sint unicul fiu al parintilor mei,decedati : tata,acum 16 ani,iar mama acum 7 ani.Nu am facut atunci succesiune pentru ca nu ii vedeam rostul fiind singurul mostenitor.In prezent doresc sa vind aceasta proprietate(casa si terenul aferent) si prin urmare am consultat un notat public din orasul meu despre cit m-ar costa succesiunea.La valoarea de piata de aprox.110000 lei,mi-a spus ca trebuie sa platesc aproximativ 4500 de lei,din care o parte merge la stat ca si impozit.Mie mi-se pare cam mult si de aceea va intreb : daca ma adresez printr-un avocat instantei cit m-ar costa aproximativ succesiunea si cit onorariul avocatului?Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 42. Buna ziua. am si eu o nelamurire. As vrea sa cumpar un teren de la cineva dar acel teren il detine trei persoane una e decedata celelalte douasunt in viata si vor sa mil vanda dar nu pot. decedatul este nepotul acestor doua persoane . nu a fost casatorit nu a avut copi taicaso o murit de mama nu mai stim nimic .si ea creca o murit ca ar trebui sa aiba vreo 85 ani.dar ea o avut o fica cu alt sot altul decat tatal defunctului. ce traba sa faca aceste doua persoane sa poata sa imi dea terenul

 43. Buna ziua,
  Matusa mea care este in viata detine un apartament de 2 camere s-a despartit fara forme legale de sot acum 25 de ani si nu au avut copii, nemaipastrand legatura cu acesta si de curand a aflat ca sotul a decedat . A mers la primaria pe raza careia sotul a decedat pentru a ridica certificatul de deces si a aflat ca acesta a trait in concubinaj iar cand a mers la notariat pentru succesiune i s-a spus ca trebuie sa aduca martori din zona unde acesta a locuit si documente cu privire la datele de stare civila ale fratilor defunctului insa nu cunoaste daca acestia mai traiesc si cum sa afle detalii despre ei. Cum ar trebui sa procedam pentru deschiderea succesiunii si stabilirea ca unic mostenitor ?
  Va multumesc anticipat,
  Popescu bogdan.

 44. Buna ziua,
  As dori sa deschid succesiunea dupa mama mea in instanta. Sunt singura mostenitoare dar am o nelamurire deoarece trebuie sa prelungesc contractul de inchiriere persoanei care statea in apartamentul mamei mele si nu stiu daca o pot face. Ma pot adresa dvoastra pentru succesiune? Imi pueti spune si pretul unei consultatii sau al onorariului in cazul in care ma puteti ajuta? Doresc aceasta deoarece taxa este mare la notar.
  Multumesc anticipat.

 45. Buna .asi avea si eu o rugaminte la dumneavoastra tatal meu a decedat acum doi ani mai am doi frati de tata .eu si mama locuim in sighet iar mostenirea tatalui este la slobozia.Nu neam intales sa facem succesiunea la notar ,titlurile de propritate sunt pe numele defunctului iar frati mei detin terenul in continuare incasind in acelas timp si suventile.eu am crescut cu mama dar ei nu au divortat pastrand legatura.ce asi putea sa fac pentru ami lua dreptul?

 46. Bună ziua! Bunicii din partea tatălui au decedat amândoi , niciunul dintre ei nava acte pe casa. Au rămas în urma doi copii o fata și un băiat. ( tatăl nostru) Băiatul a decedat și acesta are doi copii. Singura moștenitoare este fata care a deschis proces în instanță pentru mostenire.De ce mai este nevoie de martori? Fata batranilor s-a ocupat de inmormantarea mamei si a fratelui, copii acestuia neputand pentru ca nu erau in tara.Specific ca părțile nu se înțeleg. Exista posibilitatea ca sora, mătușa copiilor sa devină unica mostenitoare și copii fratelui sa nu aibă niciun drept la moștenire având în vedere ca aceasta s-a ocupat de înmormântare? ?? Rog sa-mi răspundeți cât mai repede!!!

 47. Am solicitat in instanta dezbaterea succesiunii după defunctul care a încheiat o promisiune de vânzare cumpărare cu reclamantul pt un teren. Instanta m-a pus sa achit taxa pt dezbatere succesiune, insa am primit de la o notar o încheiere ca s-a dezbătut succesiune, fiind in încheierea notariala doar 2 moștenitorii din 3 câți sunt in realitate.
  Sa achit taxa judiciara pt următorul termen, deșii s-dezbătut succesiunea notariala, si sa arat in continuare ca înțeleg sa ma judec cu cei 3 pârâți indicați in actiune, sau sa nu achit taxa pt dezbatere succesiune si doar pt următorul Moștenitor neexistent încheierea notariala. Mulțumesc.

 48. Socrul meu a imprumutat o suma de bani de la camatari in contul acesteia girând casa prin contract notarial. La o luna dupa aceasta el a decedat. Acum camatarii l-au dat in judecata pe sotul meu si pe fratele acestuia pt succesiune. Ce avem de facut? Pana acum nu s- au prezentat la proces nici sotul nici fratele sotului. Ce se poate intampla?

 49. buna ziua dl.avocat,
  va rog frumos sa ma consiliati in legatura cu urmatoarea speta:tatal meu a murit in 2007 iar mama in dec 2014-suntem doi frati si avem ca mostenire un imobil pentru care fratele meu nu vrea sa dezbata succesiunea si nici sa-l vanda ,zicand ca va ramane al lui eu nelocuind in acel oras – sfatuiti-ma cum as putea proceda pentru a-mi recupera ceea ce mi se cuvine,mentionand ca el a luat si actele casei si certificatul tatalui de deces,,fiind astfel nevoita sa scot un duplicat de la primarie dupa actul case
  multumesc anticipat

 50. Buna ziua!!Acum vreo 2 ani a murit unchiul lu mama.Atat el cat si nevasta lui nu au niciun mostenitor (rude din parte ei, copii, etcc..),singura mostenitoare ramane sora decedatului(fiind bunica mea care este in viata).Mentionez ca in asa zisa “casa” a lui nu sau gasit niciun act de proprietate si nici asupra decedatului…Am fost de curand la cartea funciara sa vad daca exista pe acel teren facuta o intabulare sau cadastru , si nu sa gasit nimic facut la aceea adresa…Acuma am si eu o intrebare.,Ne avand acte de proprietate cum pot deschide succesiune dupa decedat.
  .P.S: pe el la inmormantat primaria daca platesc inmormatarea pot scoate doar certificatul de deces.

 51. buna ziua,am nevoie de un sfat!sotul a decedat acum 10 ani si am o fetita de 11 ani.cum pot intra in posesia unor dividente ale unor actiuni ale sotului decedat/NICI EU NICI FETITA NU AM DEZBATUT SUCCESIUNEA.mentionez ca acum 2 ani m-am recasatorit. unde sa ma adresez/CARE ESTE PROCEDURA/Cu stima si respect, elena

 52. Buna seara!!!Acum 2 ani de zile un unchi de al lui mama a decedat.El ne mai avand alte runde, copii (etc…) decat doar pe sora lui, adik bunica mea care este in viata.Dilema e urmatoarea ,cum pot face succesiune nevand acte de proprietate,pot lua doar certificatul de deces de la primarie.Mentionez ca nu sau gasit nici un fel de acte de proprietate asupra lui sau in casa lui. De curand am fost la cartea funciara sa vad daca gasesc ceva (cadastru , intabulare) pe aceea proprietate si nu aprea inregistrat nimik momentan.Exista undeva,unde ma pot duce,sa scot o copie conform original sau exista alta metoda de a face succesune.Multumesc de intelegere.

 53. buna seara v-as intreba tatal meu a murit iar fratele tatalui meu a dacut titlu de proprietate pe el si pe o sora dea lui pe tatal meu l-a dezmostenit am adus adeverinta din botosani de la prefectura si cei din primarie mi-a zis sal dau in judecata sunt fara servici nu am bani de judecata nu exista un alt modde a intra in posesia partii tatalui meu?va multumesc anticipat

 54. Buna seara , as dori sa deschid succesiunea in instanta dupa bunica mea , decedata in sectorul 4 – si domiciliata in sectorul 4 Bucuresti . Fac precizarea ca nu am copie dupa certificatul de deces , iar fiica ei ( una dintre matusele mele ) nu doreste sa faca succesiunea . Cum sa procedez in acest caz , eu am facut succesiunea dupa mama mea , dar mama cu frati si surorile ei nu au facut succesiunea dupa bunica mea. Multumesc mult .

 55. Stimate d-le Avocat,
  am deschis succesiune notariala la 2 luni dupa moartea tatalui, in 2010,singuri mostenitori 2 copii,cote parte 50 % fiecare,dar numai pentru conturi bancare,nu am inclus in masa succesorala si 2 imobile neavand posibilitate atunci sa platim taxele si onorariile,desi aveam avantajul ca nu plateam 1% impozit pe mostenire;
  acum dorim sa facem supliment la certificatul initial de mostenitori si apoi iesire din indiviziune prin partaj in natura,unul sa ia un imobil(casa) si celalalt pe pe al doilea(un apartament);acceptarea mostenirii pe conturi este considerata ca aplicata si imobilelor nedeclarate initial in masa succesorala?sau trebuie sa accepte expres cand merg sa declar imobilele la dosarul initial ?daca fratele meu nu vine la notarul unde deja am deschis succesiunea pot sa iau certificatul platind numai partea mea de taxe?si sa fac partaj apoi in natura fara el?(la notar adica)daca trebuie sa platesc si fara el pot cere recuperarea taxelor si impozitelor restante la jumatate atat la notar si primarie unde am platit mereu pentru amandoi dar cu chitanta ce arat ca am platit in numele meu?(adica sa il chem in judecata pentru aceste cheltuieli facute pentru amandoi?ca apoi eu sa ma proprietate unica asupra casei si el asupra apartamentului?;sau singura cale daca el nu vine la notar sa isi plateasca taxa si partajul,ar fi sa merg la instanta?in instanta pot obtine partaj in natura chiar daca el nu e de acord si cere vanzarea ambelor imobile si impartirea sumelor?am dreptul sa renunt la apartment si sa iau casa?dupa evaluarea expertului?daca eu nu ii mai cer cheltuielile facute de mine pana cum si in numele lui?
  cu stima

 56. Buna seara. Astept si eu un raspuns daca se poate sa mil dati la comentariul de mai sus.Multmusc de intelegere.

 57. Buna ziua,
  Tatal meu a decedat in 10.02.2015, suntem 3 frati si mama mea inca traieste.
  Este aberant sa facem succesiunea ptr. jumatate de apartament de pe urma tatalui, atata timp cit mama mea traieste.
  Am urmatoarea nelemurire – daca facem succesiunea in timp de 6 luni, costurile notarilale sum mai mici decit daca facem de succesiunea in urma decesului mamei? si care ar fi diferenta.

 58. Bună seara! am și eu o problema tatăl meu a decedat anul trecut în iulie moștenitori am rămas 3 frați și soția lui. Ei fiind despărțiți dar nu divorțați de la el a rămas un apartament care îl avea cu soția și o casa părintească din partea părinților lui. El mai are un frate în viata. Pentru moștenire trebuie sa deschid 2 procese unul cu soția și unul cu unchiu fiind 2 imobile diferite? Mulțumesc!

 59. Buna ziua !as avea si eu o problema:am avut un certificat de mostenitor dupa sotul meu,undeva mia fost retinut in loc de copie si mi sa restituit copia,eu nu am observat ,iar acum desii am o copie legalizata in unele situatii unde mi sa cerut originalul si am dus acea copie legalizata mi sa spus ca nu e valabila si trebuie obligatoriu originalul.Intrebarea este daca mai pot obtine de undeva un nou certificat.Multumesc.

 60. Am uitat sa mentionez-succesiunea a fost facuta in anul 1992 pe atunci la tribunal de NOTARIATUL DE STAT si nu stiu acum daca mai exista Notariatul de stat .Multumesc

  • Notariatele de stat s-au transformat in notariate publice, ci notari publici care fac parte din sistemele independente, intrebarea dvs. ce priveste mai exact? Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • Buna ziua!-intrebarea mea era cu un mesaj mai sus-adica cum mai pot obtine un certificat de mostenitor daca cel pe care l-am avut m-ia fost retinut undeva in loc de copie si mi sa restituit copia ,iar eu nu am observat.Am o copie legalizata din 1992,atunci a fost eliberat certificatul,dar mi sa spus caci nu e valabila. Multumesc mult.

   • sotul meu si sora lui au facut succesiunea dupa decesul parintilor dar sora lui nici nu vrea sa vanda nicci sa-l despagubeasca cum sa procedam

 61. Buna ziua!-intrebarea mea era cu un mesaj mai sus-adica cum mai pot obtine un certificat de mostenitor daca cel pe care l-am avut m-ia fost retinut undeva in loc de copie si mi sa restituit copia ,iar eu nu am observat.Am o copie legalizata din 1992,atunci a fost eliberat certificatul,dar mi sa spus caci nu e valabila. Multumesc mult.

 62. Buna ziua. Suntem 3 frati din care unul locuieste in turcia de 10 ani. Parinti si bunici nostri sunt decedati. dupa decesul ultimului,au ramas:o casa ,un apartament si pamant arabil. Eu as vrea sa raman in casa de la tara si sa cedez ,fratelui din turcia partea mea de la apartament+o suma de la pamantul arabil. fratele nu vrea sub nici o forma sa imi dea procura pt partea lui de casa. Ce se poate face? Multumim frumos.

 63. Buna ziua,ma intereseaza sa deschid un partaj succesoral in instanta,am nevoie de un avocat bun in Ploiesti,prin care vreau sa inchei un contract de asistenta si reprezentare in instanta,multumesc.

  • Buna seara. Am mers la avocat cu un an in urma pt un proces de iesire din indiviziune. Am platit avocatului onorariul pe care la cerut si mi-a zis ca va demara procedurile necesare. De un an de zile ne zice sa asteptam instiintare de la judecatorie ca o sa vina ea la un mment dat. Puteti sa ne spuneti va rog daca e posibil ca sa se taraganeze demararea unui proces o perioada atat de indelungata?

 64. Buna ziua,am si eu o problema ,suntem 2 frati de aceiasi mama ,acelasi tata,iar tatal meu a construit casa in care locuim pe terenul mostenit de mama la rindul ei de la mama ei,iar tata a decedat acum citeva luni ,adica inainte sa se finalizeze actele,casa este facuta toata de tatal meu,toti vecinii stiu,iar mama nu vrea sa facem succesiunea,spune ca si casa este tot a ei pt ca tata a construito pe terenul ei,ei sunt casatoriti de 55 de ani.cum asi putea proceda.va multumesc.

 65. Buna :as dori sa stiu daca se poate face succesiunea dupa bunica noastra in cazul in care un mostenitor nu se prezinta……multumesc!

 66. buna ziua, lamuriti.ma va rog, fratele meu are o proprietate cumparata si au semnat actele la primarie, fostul proprietar i-a transmis fratelui meu ca o sa vina sa ii ia proprietate pentru ca nu are acte la notar, dar fratele meu l.a chemat sa mearga la notar si el a refuzat. ce e de facut? multumesc!

 67. Buna ziua.De trei luni mama a decedat suntem doar doua mostenitoare pe un apartament al maei noastre.Sora mea nu vrea sa faca succesiunea si sa renuntam in favoare copiilor nostri.eu nu vreau acest lucru si imi vreau partea mea .Ea nu vrea sa vanda deoarece in acel apartament pe care mama noastra la castigat printro licitatie a fost al socrilor surori mele si ea nu vrea sa vanda .eu in acest caz ce pot face.As dori cat ma costa o asistenta judiciara la dvs.va multumesc.

 68. Buna seara, socrii mei for sa dezbata mostenirea, sunt 5 frati din care 2 au decedat. Copii celor decedati nu vor nici sa participe la dezbatere, dar nici sa dea in scris precum ca renunta la drepturile lor. Care ar fi solutia in aceasta situate?
  Va multumesc.

 69. Buna ziua.
  Se poate dezbate succesiunea pe terenuri agricole care fac obiectul legilor fondului funciar si pentru care nu s-a emis titlu de proprietate? Sunt 4 mostenitori. Cererea de restituire a fost depusa de defunct, iar printre terenuri se afla si o parcela din intravilan (arabil) care este ocupata de unul dintre mostenitori, din anul 2005, dar asupra caruia au pretentii si ceilalti mostenitori. Restul terenurilor sunt folosite fie separat de cate un mostenitor fie impartite la 4. Putem sa ne adresam instantei in acest caz, sau trebuie sa asteptam emiterea titlului de proprietate?

  • As dori o informatie!! Ce pasi trebuie sa fac ?? Parintii mei sint decedati de multi ani . Casa parinteasca si pamintul nu au acte, iar casa parinteasca Este ocupata abuziv de o sora de 40 ani. Aceasta refuza sa ne despagubeasca, mai sintem 4 frati. Nu vrea sa faca nici un pas , cum sa mi cer si eu Cota mea ?? Va MULTUMESC

 70. Buna ziua Domnule Cuculis,

  Exista urmatoarea situatie: in urma decesului tatalui meu, in Februarie 2015, trebuie facuta succesiunea intre doi mostenitori legali (mama mea si cu mine), avans o masa succesorala compusa din: 2 apartamente, o masina, doua locuri de veci, actiuni la o firma, un cont deschis la o banca in RON. Dorim sa facem aceasta succesiune la Judecatorie, deoarece valoarea la care se ridica succesiunea la un notar este peste puterile noastre.

  Va rog foarte mult sa imi spuneti ce trebuie facut, concret! Va multumesc frumos pentru suportul si intelegerea Dvs.!

  Cu stima,
  Cristina Harjan

 71. Va salut cu stima.Va rog sa-mi recomandati un avocat competent pentru redactarea cererii de chemare in judecata pentru deschiderea succesiunii privind doar un loc de veci la cimitirul Belu si reprezentare ulterioara in procesul cu sora mea,cu care nu ma inteleg.Mentionez ca mama a decedat in Bucuresti in 2002 iar tatal tot in Bucuresti(sector 6) in 15.09.2014.Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare sfatul D-voastra.

 72. Buna seara. Bunicii tatalui meu au cumparat o bucata de pamant pe care noi avem acte, dar primaria l-a facut drum comunal. Cum putem sa intram in posesie? Ce trebuie urmat? Multumesc!

 73. buna ziua ,mama mea a vindut un teren retrocedat care il avea mostenire de la tatal sau vreu sa aflu cui sa vandut acel teren .eu nu stiu adresa exacta a terenului atat stiu ca era pe terenul spitalului marie curie din bucuresti.vreu sa aflu adresa acelui teren vandut cum trebuie sa fac.va multumesc

 74. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri.bunicul meu a murit acum 5luni.bunica ,mama si unchiul meu trebuie sa imparta casa.si sunt niste neintelegeri intre ei.unchiulvreq sa ia partea din fata si cea din spate sa ii revina mamei.il obliga legea sa ii faca o aleea mamei sa poata iesi din fundul curtii daca trag gard?casa si curtea v_a fi impartita in fuctie de valoarea ei sau de suprafata?pt ca daca ar fi sa se imparta dupa suprafata in partea unchiului exista constructie mai mare decat in parte mamei.trebuie sa cerem si sa qducem evaluator?dupa cat timp de la decesul bunicului sunt obligqti sa faca succesiune?mama vrea sa faca actele dupa moarte bunicei.trebuie sa depuna o cerere la notar ca accepta succesiunea dar ca se va prezenta dupa decesul bunicei?ca sa nu avem probleme sa ne trezim ca e chemata mama si nu se prezinta si pierdem mostenirea.va multumesc.sanatate multa

 75. Buna ziua.Tatal vitreg a soacrei mele vrea sa deschisa succesiunea dupa sotia lui.Este vorba de un apartament cu3 camere in zona Brancoveanu si el spune ca in acte casa are o valoare de35.000 de euro lucru total neadevarat.Soacra mea a aflat ca el vrea sa faca in asa fel sa o despagubeasca cu2000de euro.Poate fii obligata sa accepte aceasta suma?sau daca nu este de acord cu deschiderea succesiunii ce se poate intampla?Mai are 4 frati si nici ei nu doresc deschiderea succesiunii,nici punerea in vanzare a apartamentului. Va multumesc.

 76. buna ziua ,doresca sa stiu daca in urma unei donatii pe care doresc sa o fac pe numele copiilor mei mai poate fi executat silit sotul meu de catre banca.va multumesc

  • Ba da si mai rau este ca daca procedati asa este si infractiune. Trebuiesc vazute actele si inceputa o contestatie la executare. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • dupa decesul parintilor sotul meu si sora lui au facut succesiunea iar acum sora lui refuza sa vanda sau sa-l despagubeasca cum sa procedam corect

 77. Buna ziua, as vrea sa dau acea declaratie de acceptare a succesiunii dupa decesul mamei. Am 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti:
  1) in cat timp de la deces se poate da acceptarea aceasta?
  2) pot sa merg singura la notar sau trebuie sa merg impreuna cu ceilalti 2 frati?
  Va multumesc!

 78. Mama a decedat in 2014. Eu ma aflu in strainatate si nu reusesc sa dau declaratia de acceptare a mostenirii. Faptul ca am plaitit taxele pentru bunurile dansei reprezinta acceptarea tacita a succesiunii?

  • Mama.mea vrea sa initieze succesiunea, menționez ca a mai avut 3 frati care au decedat. Din cele citite, precum si din experienta altora.am tras.concluzia.ca este mai rezonabil dpdv financiar sa meargă prin instatanta. Credeți ca ati putea sa ne ajutati? Fac.precizarea ca este in.jud. Giurgiu Mulțumesc

 79. Mama mea a murit in iulie 2014.Noi(eu,tatal meu si mama pana in 2014)locuim la tara ,iar casa este pe numele bunicii mele maternale,decedata in 1998,iar bunicul este decedat in 1949..Bunica a avut 2 fete.Cand sora mamei s-a maritat I s-a dat”DOTA”,cum era pe timpuri(pamant-2.5 ha,cai,caruta unelte de agricultura,materiale de constructie-asa cum s-au inteles intre cuscrii,urmand ca mama sa ramana in casa cu bunica si-i reveneau 2 ha de pamant.Acte nu sa-u facut in acele timpuri(1954).Casa veche a bunicii mele au demolat-o dupa ce mama s-a casatorit si au refacut-o impreuna,adaugand in timp si alte camere.In registru la primarie a ramas bunica mea,dar toate impozitele si taxele pe casa si pamant au fost platite de tatal meu care era prins pe rol la primarie.Sora mamei mele decedata in 2000,are 3 fete si in 2012 au amenintat-o pe mama ca vor deschide succesiune pe casa si pamantul din camp.Nu au intreprins pana acum nici o actiune,dar eu as dori sa stiu daca pot face succesiunea pe numele tatalui meu care este inca in viata tinand cont ca de cand s-a casatorit (1954)si pana in present el a muncit ,a platit dari pentru casa si pamant ,a adus imbunatatiri la ce s-a construit in 1954,sau desi mama verisoarelor mele a primit zester ,ele au dreptul si la zestrea mamei mele.Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac.
  Va multumesc

  • Buna ziua, complicata situatie acolo. Nu se poate vorbi despre o succesiune in timpul vietii oricum. Avem nevoie de scripte. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 80. Buna ziua! Mama a decedat de putin timp. Ea avea trei loturi de teren din care unul l-a vandut fara vreun fel de act unei persoane in 2009. Toti acesti ani eu am platit taxele pentru toate 3 loturile mama fiind paralizata si nimeni nu mi-a platit nimic pt lotul “vandut”. Cum sa procedez in ce priveste succesiunea? persoana ce a cumparat lotul nu este in tara. Multumesc

  • Buna ziua, cum adica l-a vandut unei persoane fara act? Atunci inseamna ca nu l-a vandut. trebuie sa fiti mai explicita. Cu stima, av CUCULIS 0722298011

 81. Am o problema destul de serioasa si sincer nu stiu de unde sa incep! Vreau sa revendic un apartment cumparat de tatal meu ptr mine si nu stiu care este procedura in conditiiile in care el a decedat, iar in certificatul meu de nastere nu figureaza el ptr ca in momentul in care eu m-am nascut mama era casatorita cu altcineva si clar la rubrica tata aparea numele tatalui vitreg? Tatal natural nu are alti copii sau mostenitori! Iar apartamentul se afla in ,, paragina” ne ocupanduse nimeni de el! Va rog din suflet sa-mi rsp ce sanse am sa revendic apartamentul si cum pot demara procedural?

  • Buna ziua stimate domn. Ceea ce solicitati dvs. nu este extrem de simplu insa se poate rezolva si poarta denumirea de stabilire a filiatiei fata de tata, practic tatal vitreg cel aflat in casatorie cu mama dvs. este tatal dvs. “natural” fiindca era sotul mamei la acel punct. Trebuie desdchisa o actiune in instanta tocmai pentru a putea modifica actele de stare civila si pentru a-l putea mosteni pe tatal dvs. natural. Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • Bună ziua .Vă rog să mă ajutati cu un răspuns.Tatăl meu a decedat acum 5 ani .Suntem 2 frați din prima căsătorie și actuala lui soție.Mai putem face succesiunea sau are dreptul doar actuala.soție?Dacă mai putem face succesiunea eu și fratele meu unde ne putem adresa pt. succesiune deoarece cu actuala lui sotie nu suntem in relatii bune .Vă mulțumesc.

 82. In situatia in care tatal meu recasatorit de un an si 4 luni sia pus capat zilelor din cauza sotiei,lasand scris ca ia facut o baie ,o bucatarie,si un dormitor si apoi ea si copii dansei sia batut joc de el.au trecut 2 luni de la deces.As dori sa stiu daca se poate ca ea sa cada din drepturile care le are dupa tatal meu.El avand un apartament cumparat cu mama mea,si casa parinteasca.Va multumesc

 83. buna ziua ,,,o intrebare va rog si cu speranta ca ma veti lamuri…bunica si bunicul sunt decedati de aproape 2 ani ,,mama care avea dreptul la mostenire din pacate sa dus acum 2 luni si eu asi vrea sa dezbat mostenirea dar matusile mele nu sunt deacord si nu vor sa semneze nimik …e clar ca imi ascund ceva ,,,,ce pot face in cazul acesta ?multumesc

 84. buna ziua as dori sa stiu daca se poate .am mostenit cu fratele meu un apartament pe care dorim sal vindem am gasit deja cumparator dar este prin prima casa .noi nu vrem sa deschidem cont pe numele nostru si pe numele altor doua persoane se poate.noi nu avem nici succesiunea facuta ce trebuie facut daca putem face succesiunea si vanzarea in acceasi zi

 85. Buna seara! Doresc un sfat in ceea ce priveste deschiderea succesiunii. Tatal meu a murit in anul 2004, iar mama mea este persoana cu handicap din anul 2014. Domiciliul parintilor este in Bucuresti iar eu locuiesc in Resita si mai am un frate care locuieste in Jud Olt. Nu am facut succesiunea dupa decesul tatalui pentru ca fratele meu nu doreste acest lucru, el dorind ca succesiunea sa se faca dupa decesul mamei. Mentionez faptul ca mama mea locuieste cu mine in Resita de 3 ani, eu avand grija de ea. Mama a suferit 2 accidente vasculare care impreuna cu poliartrita reumtatoida de care sufera de multi ani au imobilizat-o la pat ea neputand sa aiba grija singura de ea. Am o hotarare judecatoreasca de curatela si o Procura notariala prin care mama mea ma imputerniceste sa o reprezint atat pentru succesiune cat si pentru vanzarea apartamentului pentru ca, toata administrarea acestui imobil a picat tot in grija mea fratele meu necontribuind cu nimic.Va rog sa-mi spuneti care ar fi solutia cea mai buna si mai ieftina si ce ar trebui sa fac eu.

 86. Am vrut sa fac cadastru si am descoperit ca am in curte un teren mai mic : 242 m in loc de 300 m.Tatal meu a cumpararat in 1974 un teren de 300 m cu casa, 75% de la o familie care detinea cu titlu de proprietate din 1951 si 25% de la un nepot al vechilor proprietari de dinainte de 1951(a mostenit in 1967). Inainte de 1951 proprietar a fost un domn care a murit in 1949,s-a facut la judecatorie in 1951 o cerere de deschidere de succesiune in numele sotiei acestuia si a celor 2 fete din prima casatorie. (sotia a mostenit 25% si fetele 75%).Proprietarul terenului de dinainte de 1951 a tot cumparat si vandut portiuni de teren .(nu avem toate actele doar o parte, luate de la arhive. In actul de vanzare -cumparare din 1951 de la fete catre familia de la care a cumparat tatal meu si in actul de mostenitor al nepotului al sotiei cu 25% la acte apar : actele luate de la arhive si numarul de incheiere al cerererii de succesiune din 1951 .Cum pot obtine o copie dupa succesiunea din 1951, fara a stii numarul actului de mostenire din 1951? De unde o pot obtine? In dosarul respectiv luat de la arhive ( 7 file) apar: cererea sotiei pentru deschiderea de succesiune, declaratile a 2 . martori, certificatul de deces (oficial si scris de mana), o delegatie a avocatului de caz si incheierea. In incheiere se spune doar ca s-a luat cunostinta de cerere sotiei si declaratile martorilor,si ca urmare aproba deschiderea de succesiune , se recunosc ca exista doar trei mostenitorii (cea de a doua sotie si cele doua fete) si in urma defunctului a rezultat respectivul imobil. Nu apar :acte de proprietate noi,,schite sau vreo specificare cu privire la cotele de proprietate ale celor trei sau dimensiunea terenului.

 87. Buna ziua am si eu o nelamurire parintii mei au divortat au facut partaj de bunuri mobile si au ajuns la apartament inde le revin cota de 50% fiecaruia astfel mama a decis ca partea lui sa o plateasca si sa ramana in apartamentceea ce a si hotarat instanta acum banii cei revin tatalui meu ii da in mana sau in fata avocatilor se face din nou contract de vanzare cumparare sau o hotarare judecatoreasca prin care se face dovadade drept a apartamentului nu stim cum si unde se da partea de 50% a banilor la avocatul lui si el ii da tataalui meu sau la judecator sau se plateste la vreo institutie de stat cu chitanta la mana pentru a fce dovada de plata e mai bine prin avocat sau prin notar perfectarea actelor pentru apartament? Va multesc

 88. Buna ziua, Avocatul partii adverse are dreptul sa ma contacteze telefonic inainte de un posibil proces? Daca m-a contactat inainte de acel posibil proces, mai are voie sa reprezinte partea adversa? Am fost sunata de un avocat, cum ca ar fi fost contactat de partea adversa si ma intrebat cum doresc sa dezbat succesiunea. Menționez ca partea adversa a declarant la intalnirea cu notarul, in scris, ca contesta testamentul instant.Este legal asa ceva? Multumesc mult de tot.

 89. Buna ziua, am urmatoarea problema – tatal meu a decedat in urma cu o luna. Fratele meu in urma cu 3 luni a suferit un accident vascular cerebral in urma caruia a ramas cu sechele post AVC – afazie mixta (nu poate vorbi si scrie), si nu poate folosi mana dreapta – este paralizata. Acum sunt in situatia de a incepe succesiunea impreuna cu mama si fratele, el nu poate semna niciun act din cauza sechelelor post AVC, cum a s putea proceda in aceasta situatie? De asemenea, parintii mei au facut un testament in timpul vietii unde imi lasau mine 2 immobile cu rugamintea de ai ingriji in timpul vietii pe fratele, mama, respective tata, dupa caz. Cum ma sfatuiti sa rezolv aceasta situatie? Dorinta mea este sa vand ambele proprietati si sa ma mut impreuna cu mama si fratele pt a-I putea ingriji si supraveghea pe amandoi. Va multumesc si astept raspuns

 90. Bună seara! Acum 14 ani tatăl meu a decedat fiind căsătorit şi având doi copii ( eu şi fratele meu ). Întrebare: vreau să dezbat succesiune casei,mama mea are dreptul la casă,casa fiind realizată înainte ca tatăl meu să se căsătorească cu mama.Mulţumesc!

 91. Buna ziua Am si eu o problema ! Tatal meu a divottiat de mama mea in 1978 .In acelasi an s-a recasatorit ! Instanta a hotarat ca eu sa raman cu el .Aveam 7 ani ! Am avut o viata de calvar cu sotia sa ,el fiind mai mult plecat pt ca lucra in cadrul armatei. La 19 ani ,cand am inceput sa lucrez ,doamna l-a pus in fata unei alegeri : Eu sau EA !! Bineinteles ca a fost aleasa ea ! Eu am plecat la bunica si de acolo dupa 2 ani m-am casatorit !!In 1997 bunica mea a cazut la pat .Am ingrijit-o 7 ani,toti spunand ca dupa moartea ei casa va fi a mea.In 2004 bunica moare eu am platit succesiunea pt tata urmand ca acesta sa faca un act de donatie in favoarea mea .In 2007 ii propun vanzarea apartamentului ,pt a-mi cumpara un altul in alta zona .Este de acord ,dar in ziua in care urma sa se ia banii pe ap. imi da doar 50de mil.pt ca eu nu aveam nici un alt drept ,mostenitorul fiind doar el !! Din acea zi relatia dintre noi s-a racit foarte tare .Dupa 3 ani am inceput sa ne auzim uneori la telefon.In lluna mai tatal meu decedeaza .Sotia sa ma anunta prin telefon de decesul sau .La inmormantare mi-a sus ca ei au facut testament unul in favoarea celuilalt ,ca partea mea au fost cei 50 de mil de la ap. bunicii si atat.Nu mi-a aratat nimic,nici un act. Mi-a sous ca eu nu pot face nimic impotriva ei pt ca ea nu e o proasta si ca in toti acesti! ani nu a dormit .Deschizand instanta pt deschiderea mostenirii am sanse sa primesc acel sfert de mostenire ?? Va multumesc anticipat !!

  P.S.Mentionez ca avea o atitudine prea sigura pe ea ! Ap.unde locuiau nu rezulta vandut

  • Buna ziua,ar fi de cercetat toate scriptele si modul in care s-a facut acest testament si cum s-a impartit masa succesoara sa nu fi intrat peste o rezerva acolo succsorala acolo. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 92. Bună seara , domnule avocat Vă adresez și eu următoarea problema: Bunica mea a decedat în 2012 și are un singur mostenitor ( pe unchiul meu). La succesiunea bunicului , unchiul a renuntat la moștenire în favoarea mea, iar bunica mi-a vândut casa , dar nu și terenul de la camp. Locuiesc la adresa unde a locuit și bunica mea pana la data decesului din 2005. Am plătit impozitul la zi atât pe casa , cât și pe terenul de la camp , am inmormantat-o pe bunica și am suportat singur toate cheltuielile. Unchiul meu locuiește în București și noi în Dâmbovița. El nu a venit nici măcar sa îi ridice ultima pensie. Nu a deschis succesiunea după bunica , dar nici nu a dat nici o declaratie( de acceptare sau renuntare). Mă pot adresa instanței pentru a mosteni terenul de la camp? ( 0787825xxx) telefonul meu. Pe titlul de proprietate venit după decesul bunicului nu este trecuta decât bunica mea și pe casa și pe terenuri cu toate ca bunica mi -a vândut în 2007 ( cu contract de vânzare-cumpărare) și cu renunțarea unchiului meu casa.

 93. Buna ziua . As dori sa stiu cum ar trebui sa procedez cu o dezbatere de mostenire , daca se poate , va explic :
  bunicul meu a murit acum 8 ani si au ramas 4 mostenitori de drept ( 4 copii dintre care si tatal meu ) . Faptul ca in ultimii ani ceilalti 3 frati nu au mai tinut legatura cu bunicul , au cazut deacord cu tata sa-i lase lui (tatalui meu ) toata mostenirea.
  Daca sunteti amabil sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez pentru a semplifica lucrurile atat ca timp, cat si financiar .
  Va multumesc

 94. Buna ziua. Mama mea are un frate. Bunica mea a murit acum 11 ani. Sora mea s a ocupat de inmormantare in ceea ce priveste cheltuielile. Bunicul meu a murit acum cateva zile si fratele mamei mele s a ocupat de inmormantare ( nu prea i am dat de ales). Acum toate actele casei si ale bunicului meu au ramas la ei. Deci noi nu putem face nimic in privinta deschiderii unei succesiuni pt ca nu avem nici un act. Ceea ce m ar interesa sa stiu ar fi daca ei deschid succesiunea la un notar, cum ar putea mama sa fie anuntata ? Tin sa precizez faptul ca ei stau intr un sat din vaslui si mama mea sta la bucuresti si ei nu cunosc adresa mamei mele din bucuresti.

 95. Buna ziua,

  Cum gasesc o persoana plecata in Germania in anii 1970-1980,
  in perioada plecarilor masive ale comunitatii de sasi, care are drept la succesiune impreuna cu mine.

  Multumesc!

 96. Buna ziua.
  Am urmatoarea problema.
  Am fost o familie de 6 persoane.Parintii mei au avut 4 copii 2 baieti si 2 fete.Impreuna am locuit intr-un apartament cu 4 camere la bloc.Anul trecut pe data de 15 noiembrie 2014 a murit mama mea.In ianuarie 2015 la cca 2 luni a murit si fratele meu. Astfel am ramas o famile cu un parinte si trei copii.Au aparut neintelegeri. vreau sa stiu ce trebuie sa fac sa imi mentin drepturile la acel apartament. Mentionez ca nu am acces la actele apartamentului sau actele de deces ale mamei,intrucat tatl si o sora dea mea le tin incuiate,si nu imi permit accesul la ele.daca nu intreprind nimic pot intreprinde nimic , pot pierde dreptul la mostenire? ce ma sfatuiti sa fac ?

   • Buna ziua! Am nevoie de un sfat pentru deschiderea unei moșteniri în instanță. Suntem patru frați si eu as vrea sa fac moștenirea dar ceilalți nu vor din motive personale. Problema este, eu pot deschide procesul daca ei nu vor sa puna actele respectiv certificat nastere , ci și certificat căsătorie? Nu am de la ei decât numerele de telefon. Cum as putea face în situația asta sa deschid procesul de mostenire având în vedere că ei nu colaborează? Si inca o intrebare, se poate face în același proces si iesirea din indiviziune daca moștenirea nu este intabularea? Multumesc mult!

 97. Buna ziua! Cum aici apeleaza doar cei ce au plobleme , am indraznit si eu. Am o problema , sotul meu a decedat in 1998, am ramas cu doi copii, erau minori, nu am putut din motive financiare sa fac succesiunea. Cum ma sfatuiti sa procedez.

 98. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au decedat. Eu sant unica mostenitoare. De pe urma tatalui meu mi.a ramas niste terenuri cu titlu de proprietate pe numele dansului. Mentionez ca nu am facut succesiunea, tatal decedat acum 8 ani, mama acum jumate de an. Cum ar trebui sa fac succesiunea mai avantajos financiar, prin notar? Trebuie sa fac cadastru la toate terenurile de pe titlu? Multumesc anticipat.

 99. Buna ziua,
  Socrii mei au murit, iar mostenitorii apartamentului ramas sunt sotul meu si fratele lui. Fratele este plecat de aproape 10 ani in Spania, stim de el doar ca traieste, dar nu stim unde locuieste acolo sau alte informatii. Noi vrem sa facem succesiunea pentru a putea inchiria sau vinde apartamentul. Cum procedam? Prin notariat sau prin instanta? O cunostinta avocat mi-a spus ca inainte se putea face succesiunea ori prin notariat ori prin instanta, iar ca acum s-a schimbat: succesiunile trec obligatoriu prin notariat si, daca nu se rezolva, ajung in instanta (dandu-se de la notar un proces verbal explicativ cum ca nu s-a putut rezolva). Este corecta informatia? Va rog un raspuns pentru a stii unde deschidem succesiunea. Va multumesc anticipat.

 100. Buna ziua.Am si eu o problema ,parintii mei mai bine zis tata detine titlul de proprietate al parintilor lui[bunicii ],dar nu are dezbatuta mostenirea insup.de 2,5 h iar o parte din fratii lui traiesc in nr de 5 rest 3 au decedat mie mia dat 25 de arii pentru a construi o casa problema se pune asa.Cum pot intra in legalitate cu acest teren .pe acest teren in 1994 am ridicat o casa fara nici un document [lipsa de bani]dar vreausa ma pun in poselie legal

 101. Buna ziua!
  Am calitatea de reclamantă intr-un dosar de partaj judiciar (teren intravilan si extravilan). La dosar sunt toate documentele , inclusiv declaratiile tuturor partilor privind acordul la tranzactia facuta de primărie. Instanta a ramas in pronuntare ulterior a repus dosarul pe rol ulterior Instanta a solicitat expertiza topografica. S-a luat acordul tuturor partilor privind expertiza Este a doua oara cand actiunea ramane in pronuntare. Va rugăm sa apreciati ce perioada este necesara pentru finalizarea procesului, daca e firesc ca avocatul unui pârât sa nu se prezinte la instanta dar sa depuna la dosarul instantei acte pe care clientul sau nu le sustine in instanta, si unde ne putem adresa daca se repune pe rol acțiune ( apreciem ca rea vointa tergiversarea procesului )
  Cu mult respect.
  Cu respect

 102. Mama a decedat in 2005, iar tatal in 2012. Suntem doua surori si vrem sa facem succesiunea. Cum ne sfatuiti in instanta sau la notar?
  Mentionez ca a ramas un apartament de la ei. Daca se face prin instanta si vindem apartamentul nu se mai plateste impozitul pe suma?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 103. Buna ziua,va rog mult indrumati-ma cum putem face dezbate mostenirea daca unul din frati este in inchisoare in Franta,noi ne intelegem toti ca suntem 3 frati dar nu putem beneficia de utilitati ca nu este niciunul din noi propietar.Va multumim si asteptam un raspuns,multa sanatate va dorim

 104. Buna ziua ! Ce pot face daca nu ma pot prezenta la sccesiunea dupa tatal meu ? Sunt in Martinica si nu este consulat romanesc! O imputernicire pentru mama mea facuta la un notar aici si tradusa ar fii acceptata ? va multumesc anticipat pentru raspuns !

 105. Buna ziua,am doua probleme , una ar fi ca succesiunea dupa bunica mea paterna a fost facuta la tribunal , imobilul respectiv a fost impartit in mod egal tatalui m eu si inca la doi mostenitori in parti egale . acum nu stim ce mai trebuie facut , nu are nimeni certificat de mostenitor sau act de proprietate . A doua problema este ca eu am un testament lasat de bunica mea pe care nu l-am ibagat la succesiune , tatal meu a zis ca ne intelegem dupa proces. Acum eu nu ma prea inteleg cu el , nu stiu ce pot sa fac , desi am testamentul . Ce pot sa fac acum cu acest testament daca nu ma inteleg cu tata , iar daca vrea sa ne intelegem cum ar trebui sa facem?Multumesc.

 106. Buna ziua. Mama este vaduva iar sotul ei are o fata dintr- o casatorie precedenta( fata fiind si ea decedata ,dar are un mostenitor). Mostenirea este un apartament. Ce drepturi are mama , in conditiile in care fata mostenitoare nu a tinut legatura cu tatal ei? Apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei cu mama mea. Va multumesc.

 107. Buna ziua! Am urmatoarea situatie: in anul 1993, cat eram necasatorita, parintii mei au hotarat sa-ma faca un “contract de intretinere” pe apartamentul in care locuiam impreuna. In contract se specifica: dam in deplina proprietate fiicei noastre apartamentul( eu mai avand un frate) transmitandu-se totodata dobanditoarei si dreptul de folosintâ asupra lui in schimb, eu trebuind sa-i ingrijesc si sa- i intretin cu toate cele necesare. Tatal meu a decedat in anul 2010 iar mama mea este in viata si este in intretinerea mea. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Fratele meu are vreun drept legal asupra acestui bun? 2. Succesiunea nu a fost dezbatuta intrucat inainte ca tatal meu sa decedeze el a plecat din tara fara sa mai stim nimic de existenta lui. Care este procedura legala pentru ca eu(cu acordul mamei) sa pot vinde acest apartament? In speranta ca ma puteti lamuri, astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc!

 108. Daca toate actele sunt OK si nu sunt divergente intre mostenitori, succesiunea in fta instantei se poate face si fara avocat?

  Cam in cate infatisari se rezolva o succesiune fara probleme in fata instantei?

 109. Buna seara,
  Socrul meu a murit recent. Mostenitori au ramas sotia mea si un frate vitreg despre care nu stim nimic. Noi am dori sa-l gasim dar nu stim cum. Sotia poate sa deschida succesiunea fara sa fie de fata si fratele ei urmand ulterior sa-l caute notarul?
  Ar dura mai mult prin notariat sau prin instanta?
  Multumesc anticipat. 0768444xxx

 110. Buna ziua. As avea o problema. Bunica mea a decedat in urma cu multi ani. Avea pamant foarte mult, iar mama mea (fica bunicii) nu stie ce s-a intamplat cu pamantul pentru ca ea din partea mamei ei nu a primit nimic. Ce este de facut in acest caz?

 111. Buna ziua numele meu este Mihai am 26 de ani si va adresez urmatoarea intrebare : de curand tatal meu a decedat iar apartamentul era pe numele lui si al mamei mele care si ea a decedat acum 11 ani.
  Mentionez ca mai am o sora care are varsta de 32 de ani. Sora mea are domiciliul pe adresa parintilor dar a plecat din tara si nu mai stiu de ea ,buletinul ei este expirat,tata cand traia a declarat la politie ca nu mai locuieste la aceasta adresa.

  lntrebarea mea este cum pot rezolva cu succesiunea la apartament in lipsa surorii mele pe care nu o mai gasesc de ani de zile ce pot face in cazul acesta mentionez inca o data ca pe titlul de proprietate este trecut atat tata cat si mama si nu am nici testament lasat de la ei care sunt procedurile pentru succesiune in lipsa surorii ? Va multumesc.

 112. Buna ziua numele meu este Mihai am 26 de ani si va adresez urmatoarea intrebare : de curand tatal meu a decedat iar apartamentul era pe numele lui si al mamei mele care si ea a decedat acum 11 ani.
  Mentionez ca mai am o sora care are varsta de 32 de ani. Sora mea are domiciliul pe adresa parintilor dar a plecat din tara si nu mai stiu de ea ,buletinul ei este expirat,tata cand traia a declarat la politie ca nu mai locuieste la aceasta adresa.

  lntrebarea mea este cum pot rezolva cu succesiunea la apartament in lipsa surorii mele pe care nu o mai gasesc de ani de zile ce pot face in cazul acesta mentionez inca o data ca pe titlul de proprietate este trecut atat tata cat si mama si nu am nici testament lasat de la ei care sunt procedurile pentru succesiune in lipsa surorii ?

 113. Buna ziua
  As dori niste lamuriri daca se poate.
  Parintii mei sunt divortati demult. In urma divortului nu s a facut un partaj. Mama mea este ingrijorata in urmatorul sens, s a cumparat in timpul casatoriei un apartament in 1977 un sfert din suma a fost avans restul fiind un imprumut CEC, asa cum multa lume pe vremea aceea cumpara apartamente de la stat. Mama e ingrijorata pe actul de proprietate e trecut doar tatal meu , doar in contractul de imprumut pe achizitia apartamentului sunt amandoi, ratele fiind retinute 5 ani pe salarul tataului restul de multi ani ramasi pe salarul mamei. Dupa divort au locuit in continuare impreuna in apartament. Acum 2 ani mama a trebuit sa schimbe buletinul si tata trebuia sa o primeasca in spatiu deoarece cei de la primarie i au zis mamei ca nu e proprietar pe apartament, asta a speriat o f tare . A fost la notar cu tata , a cerut notarului sa afle daca in CF e trecuta si ea, si nu e, decat e anexat acel contract de imprumut de la CEC in care apare numele ambilor soti, apartamentul a fost achitat integral mai demult. Intrebarea e daca mama are 50 % din apartament sau nu…? Daca mama moare eu ca mostenitoare cat mostenesc? 50%? sau mai putin ? daca tata se recasatoreste cu cineva dupa moartea mamei acea persoana are drept in apartamentul pe care ai mei l au cumparat in timpul casatoriei, divortati fiind fara partaj? mama imi poate dona in timpul vietii 50% din apartament mie in conditiile explicate mai sus pt a se asigura ca imi ramane mie sigur partea ei? ce alte cai exista prin care mama sa fie linistita ca are 50% din apartament si imi raman mie dupa moartea ei. Va multumesc

 114. Buna ziua domnule Cuculis!!! santem 3 frati ,..nu s-a deschis sucesiunea la timp adica la 6 luni ,dupa moartea tatalui ,in 203 ….si asta pentru ca au fost diferite neintelegeri ..Acum cand santem presati de situatie doi vrem al treile nu , motivand ca are copii si vrea sa-i ramana lui toata averea ……nu stim cum sa procedam??? .mai ales ca majoritatea actelor sant lafratele care nu vrea sa faca sucesiune … ..!!??/dac sante-ti bun .. o indrumare sau as ceva multumesc mult!

 115. Am inceput succesiunea pe strabunicu ,in cf avem o decizie de predarea mostenirii care nu am gasit-o nicaieri nici la judecatoria medias unde a fost emisa.
  Mentionez ca notarul la care am fost a zis ca nu poate face succesiunea sa mergem in instanta. Suntem doar doua mostenitoare in viata si am ajuns la o intelegeredar este neaparat sa ajungem in instanta? va rog frumos sfatuiti-ne .
  Avem doar un testament lasat de strabunic.

 116. Buna ziua, domnule avocat ma numesc Cojocaru Marian din com Troianul jud teleorman.in 2010 am inceput constructia unei case in curtea mamei mele.Toate autorizatiile au fost scoase pe nimele ei fiinnd ea proprietara.tot in 2010 in nov am facut act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere in care s a omis sa se treaca constructia noua.Acum mama mea a decedat si casa nu o pot trece pe numele meu.Mentionez ca mai am o sora.Ce pot face face in afara de succesiune? Casa este facuta in totalitate de mine.Va multumesc

 117. ambii parinti sunt decedati de 15 respectiv 8 ani ca mostenitori suntem 4 frati.dezbaterea ar fi casa batraneasca si 1h arabil.unul din frati nu poate veni nici renunta la partea sa ., cu o procura se poate dezbate aceasta mostenire?care ar fi onorariu la un avocat pentru certificatul de mostenitor.

 118. Buna ziua . Am avut o matusa care a decedat acum 1 an si patru luni la azil unde eu am contribuit in fiecare luna timp de 4 ani cite 600 de lei pt a completa suma de1600/luna ( 1000 lei avea pensia ) plus intretinerea la bloc plus multe altele . A ramas de pe urma ei un apartament de 2 camere si am fi in principiu 4 mostenitori ( 1 sora si 3 nepoti de sora ) . Momentan nu s-a deschis succesiune iar din cei enumerati mai sus , eu ( baiatul surorii in viata )am fost singurul care am cheltuit bani inclusiv inmormintare , parastase etc . Cum fac sa recuperez banii care i-am cheltuit cu matusa , partea mamei de mostenire care o ia ea . Mentionez ca nu stiu nimic despre 2 dintre nepotii ( adresa , servici etc ) O parte din acte ( ce am gasit prin casa ) sunt la mine

 119. Buna seara,

  Doesc sa deschid o succesiune unde impartirea legala nu este avantajoasa, deoarece unul dintr mostenitri a fost deja improprietarit dintr-o greseala a Primariei cu un teren care ar trebui sa faca parte din masa succesorala. Varianta ramasa ar fi cea a unui partaj in care el sa renunte la un alt teren in compensatie, insa aceasta necesita cadastrarea acelui teren, cheltuiala pe care doresc sa o evit din cauze subiective.

  Intrebarea pe care doresc sa v-o adresez este legat de necesitatea/obligativitatea cadastrarii imobilelor in cazul in care succesiunea se face prin instanta judecatoreasca. Se solicita cadastru in aceste conditii? Inainte sau dupa sentinta?

  Multumesc anticipat!

 120. Fratele sotului a decedat in luna martie a.c. locuia la casa parinteasca , mama lor traieste .Fratele sotului nu a avut copii si a crezut de cuviinta ca toata averea sa ramina copiilor sotului din prima casatorie… exprimindu-se doar verbal nici pina in ultima clipa nu a vrut sa lase nimic din averea familiei sotiei lui iar aceasta a deschis proces in instanta pt succesiune invocind ca e singura mostenitoare ingrijinduse de soacra . Ce procent are sotul la casa parinteasca si paminturi ?, si daca are drept de mostenire dupa fratele lui {conturi bancare animale grajduri autoturisme tractoare etc } dobindite de pe urma paminturlor [fonduri europene ]?

  • Fratele sotului a decedat in luna martie 2015 ,locuia cu sotia mama lor locuind la o sora a ei . Fratele sotului nu a avut copii si a crezut de cuviinta ca toata averea sa ramina copiilor sotului { sotul are din prima casatorie 2 copii} …expriminduse doar verbal ….dar pe de alta parte nu a vrut sa lase nimic sotieiiar dupa moartea acestuia a deschis proces in instanta pt succesiune invocind ca e singura mostenitoare…ingrijinduse de soacra . ce procent are sotul la casa parinteasca si paminturi ?si daca are drept de mostenire dupa fratele lui(conturi bancare obtinute in urma fondurilor europene dobindite de pe paminturile familiei ,animale grajduri autoturisme ,tractoare etc ) ?tatal sotului a decedat in 1994 si nu s-a efectuat succesiune la aceea data.

 121. Buna ziua,
  Ma aflu in urmatoarea situatie: Am deschis in luna iulie 2015 procedura de dezbatere a succesiunii la notar. Toate actele bune, am adus 2 martori, am facut acceptarea in termen, dar datorita faptului ca celalalt mostenitor a invocat existenta a inca unui mostenitor,fara a dovedii acest lucru. Notarul a suspendat succesiunea din culpa celuilalt mostenitor, iar la data suspendarii nu acceptase nici succesiunea. În schimb a acceptat succesiunea ulterior, la alt notar, incadrandu-se astfel in termenul de 1 an de acceptare.
  La momentul actual am reluat dezbaterea succesiunii la acelasi notar.
  Intrebarea mea este daca pot solicita la momentul actual eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor avand in vedere cele de mai sus.
  Cu deosebit respect,
  Claudia Selistean

 122. Buna seara, va rog frumos sa imi precizati care este procedura de urmat in situatia in care s-a intocmit la notar testament in favoarea unui singur mostenitor, din 3, exista si contract de intretinere, iar ceilalti 2 mostenitori ( sunt 3 frati) nu se prezinta la notar pt a se elibera certificatul de mostenitor, fiind nevoiti sa ne adresam instantei. Care este actiunea? Capatul principal de cerere? Va multumesc anticipat.

 123. Buna ziua,
  ma aflu in urmatoarea situatie : tata a decedat eu si fratele meu am renuntat la mostenire mama nu.S-a eliberat un certificate de mostenitor pentru bunurile tatalui in favoarea mamei. Intre timp am intrat in posesia unui certificate de mostenitor(dupa moartea bunicii) in care tata figureaza ca mosteneste 1/4 din averea bunicii. Intrebarea mea este : aceasta mostenire ii revine mamei.(bunica a decedat inaintea tatei)

 124. Buna ziua,
  as vrea sa deschid o actiune in instanta, pentru a face succesiunea unor tereneri, care au apartinut bunicului meu. Bunicul a avut 5 copii, 4 au decedat deja si suntem mai multi mostenitori in viata. Nu se poate incheia succesiunea la notar pentru ca din motive diverse mostenitorii unuia din decedati nu si-au facut succesiunea si nici acum nu vor sa se implice in rezolvarea situatiei.
  Se poate deschide o actiune in instanta chiar daca nu toti mostenitorii sunt de acord?
  Daca da, cel mai probabil acestia nu se vor prezenta la tribunal. Exista o rezolvare a acestei situatii?
  Va multumesc
  Doran

 125. Buna Seara .Am si eu o problema parintii mei au decedat acum 15 ani .Santem trei mostenitoare ,doua de ambii parinti si una doar de mama .Nu e facuta succesiunea .Parintii nu au lasat mostenire la nimeni.Eu locuiesc in casa parintilor am si investit in casa.Daca vor sa vanda casa fara acordul meu ,ma pot scoate afara din casa? Va multumesc ca ma-ti ascultat si va multumesc pentru raspuns. Cu deosebita stima Bunoaica Marcela

 126. Buna ziua,va rog frumos sa ma lamuriti,daca nici unul din mostenitorii legali ai unui defunct nu a depus in termenul legal declaratia de acceptare a mostenirii,si acum unul din mostenitori nu doreste sa faca succesiunea ,as avea castig de cauza,adica merita sa inaintez proces in instanta,mentionez ca am depus declaratia la fondul funciar in octombrie 2015,la diferenta de 9ani de la decesul parintilor nostri,si nu a fost depusa alta declaratie inaintea mea,Va multumesc.

 127. buna seara; parinti au decedat mama in urma cu 13 ani iara tata cu1 an au avut ca mostenire 1,72 ha teren arabil, 1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. anxe pe 90 m ,vie, fintina forata ,si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt a scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie cum sa procedez. multumesc anticipat

  • 04-05-, 2016

   Parinti decedati.averea lor fiind urmatiarea; 1,72 ha teren arabil;,estra vilan ;si1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. Anexe pe 90 m;patul, magazie ,camere pentru animale, pe restul are ;vie; fintina forata si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea cu despagubiri minore; nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt (EU)am scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie si a mai construit o vila cu 5-6 camere . cum sa procedez. mai avem o sora care ii cedeaza fratelui partea ei,, multumesc anticipat 04-05-03 2016..
   astept raspuns ;cu stima

 128. Buna ziua
  In anul 1994 am facut la notariatul de stat (altele nu existau pe atunci) un testament prin care in caz de deces a unuia din soti, toate bunurile (de la acea vreme) sa ramana sotului supravetuitor (mentionez ca nu avem copii, parintii la ambii soti sunt decedati si atat eu cat si sotia avem cate o sora casatorita cu copii). Intre timp am achizitionat un teren am construit o casa si am schimbat masina. As dori sa stiu daca acel testament este valabil (nefiind inscris in registrul electronic RNNEL) sau poate fi atacat in sensul ca surorile sau nepotii de la surori pot cere o parte din mostenire in situatia decesului unuia din soti . Deasemeni daca este posibila incheierea unui nou testament in care, dupa decesesul ultimului -sot/sotie-, se pot lasa toate bunurile doar unei singure surori sau copiilor acesteia.

 129. mama a decedat si avem o casa si pamint care ne revine la trei frati.unul dintre frati este internat cu handicap (schizofrenie) la ochiuri.cum putem intra in proprietete daca toti suntem de acord sa cedam drepturile unuia dintre noi. ce trebuie facut in cazul celui cu handicap.multumim

 130. Buna seara! Am o intrebare,va rog sa ma lamuriti.Parintii mei au decedat,a ramas o casa in care locuieste fratele meu,succesiunea nu s-a facut,eu nu am nici o pretentie la imobil.Am fost anuntat de o cunostinta ca fratele nu a platit taxele anuale catre stat si nu a facut succesiunea.Intrebarea este daca eu pot sa fiu tras la raspundere financiar pentru plata impozitului si daca da,ce trebuie sa fac ca sa nu mai fiu?Va multumesc anticipat.

 131. Buna seara, Fac apel la un raspuns din partea dumneavoastra in legatura cu urmatoarea problema. Tatal meu a murit mama traieste si eu mai am trei surori. Am deschis dezbatere succesiune si doua din surori vor parte din apartamentul tatalui si al mamei. Notarul a zis ca nu poate sa mai faca nimic. Eu traiesc in apartamentul respectiv cu mama pe care o îngrijesc de aproape 10 ani si datorita degradarii lui la acea vreme eu am cheltuit multi bani cu renovarea si intretinerea lui din toate punctele de vedere. am inteles ca trebuie sa mergem la o instanta , dar mie nu imi convine ca sa le dau parte din ceea ce este acum apartamentul pentru ca pe ele nu lea interesat ca trebuie renovat. Nici macar un impozit nu au platit, eu am platit pana acum 3 ani ca acum mama nu mai plateste din cauza ca este o persoana cu handicap accentuat. Ce sa fac?

 132. buna seara! am nevoie de niste raspunsuri !si am rugamintea sa ma ajutati! sunt infiat de bunici mei ei au decedat! ei mai au6 copii 6 copii 1 dintre ei a decedat! deci eu eram al 7-lea ! ce drepturi am fatza de ei ma intereseaza! si mai vreau sa spun ca au surpat locuinta unde locuiam fara sa imi ceara acordul! nu mai spun ca au reusit cu acordul primariei sa vinda un pamant! am vazut fisa cu semnaturile pt a dmola casa si este aceasi semnatura la fiecare membru in parte se vede clar ca este fals! ce pot sa fac ce cheltuieli ar trebui sa fac sa cistig ce mi se cuvine ? va multumesc astept cu nerabdare raspunsurile dvs!

 133. Buna ziua!
  In cazul unui concubinaj de 20 de ani, ce acte trebuie sa prezinte concubina defunctului ca sa poata intra in posesia unei parti din mostenire?

 134. Bunã seara,vã rog frumos ajutimati cu un sfat talal meu a decedat în 2000 am mers toti 5 frati picand de acord sa se faca succesiunea dupa tatal nostru fara a cere mamei noastre ceva ,ia în 2002 sa recasatorit legitim si la scurt timp interval de 2 ani o vindut locuinta si și a cumparat o casa trecândul si pe soțul ei în 2006 a decedat ,noi frati am suportat toate cheltuielile de înmormantare facâd toți 5 chetã fara sa cerem nimic de la iel dupa circa 6 luni de la deces vine si se roaga de noi sa facem succesiunea ca sa poata sa vinda casa de la tarã care se afla în jud Turnu_Severin cu pretextul ca vrea sa se mute la mine în Bocsa jud caras severin atunci toti frati mei au renunțat prin notariat la mostenire în favoarea mea spunâd ca eu sunt cea mai mica si mi se cuvine,la randul meu i am facut o procura speciala ca sa poata sa semneze in locul meu la vindere neputand merge eu avand copi mici si neavand cu cine sa-îi las,urmatoru an a vandut casa in lipsa mea eu fiind plecata la munca în germania,si si a cumparat un apartament tot în bocșa trecanduse numa el singur pe contract fara sa ma despagubeasca dupa câteva luni o venit la mn cu propunerea sa se predea la mine ca asta este cel mai legal contract,,,contract de întretinere. Si dupa 4 ani de intretinere cu bani cu medicamente etc ma dat în judecata motivand ca nu mi am indeplinit promisiunile de pe contract,,binenteles ca în istanta am dus martori si vecini de ai lui precum lam îngrijit si instanta nu o luoat in considerate,,,binențeles am pierdut,ce ma sfatuiti dumneavoastra aș mai putea face ceva l aș putea da eu în judecatã pentru înșelãcine? Aș mai avea vrio șansã dupa atâțea ani? Va mulțumesc din suflet,si vã doresc sãrbatori fericite !

   • Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
    As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
    1)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
    2) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
    rea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
    3) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
    4) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
    Multumesc pt un eventual ajutor!

 135. Buna ziua Domnule Avocat!Am si eu nevoie de o lamurile in cazul meu deoarece nu stiu cum sa procedez.
  Tatal meu era cetatean italian cu resedinta in Romania.S-a recasatorit cu mama mea,ea fiind romanca.Tatal meu a decedat anul trecut in 2014.Tata avea domiciliu in jud.Galati.Amandoi au o casa in jud.Constanta si pe actul de vanzare cumparare al imobilului rezulta ca mama detine terenul de sub imobil+gradina iar ambii cu casa de locuit+anexele gospodaresti.Apoi mai exista o clauza in care scrie asa: Mama ii transmite sotului adica tatal meu dreptul de folosinta asupra terenului de sub casa+gradina.Problema mea este urmatoarea: Daca din ce scrie trebuie facuta dezbatere de mostenire avand in vedere ca mama si (sotia defunctului)este in viata,sau pur si simplu ea are dreptul de a vinde imobilul fara dezbatere de mostenire?Si daca trebuie facuta dezbaterea de mostenire cum o pot face?Avand in vedere ca nu am avut atat eu cat si mama mea nici o tangenta cu fratii vitregi si nu cunoastem nimic despre ei.V-asi fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o informatie in cazul meu.Multumesc Frumos

 136. Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
  As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
  1) terenurile din titlu sint intr-o localitate de linga orasul Roman, iar eu locuiesc la distanta ceva mai mare, in Piatra Neamt. Trebuie sa depun actiunea la Roman sau o pot face la Piatra Neamt?
  2)Imi trebuie avocat sau ma pot descurca singur?
  3)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
  4) ce acte imi trebuiesc pt instanta, in afara titlului de proprietate?(cadastru, etc)
  5) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
  6) Daca mai am un titlu de proprietate si cer in instanta iesirea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
  7) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
  8) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
  Multumesc pt un eventual ajutor!

    • Tot incerc sa postez de mai multe ori, insa afiseaza acelasi mesaj de fiecare data:
     “Your comment is awaiting moderation”

   • Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
    As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
    1) terenurile din titlu sint intr-o localitate de linga orasul Roman, iar eu locuiesc la distanta ceva mai mare, in Piatra Neamt. Trebuie sa depun actiunea la Roman sau o pot face la Piatra Neamt?
    2)Imi trebuie avocat sau ma pot descurca singur?
    3)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
    4) ce acte imi trebuiesc pt instanta, in afara titlului de proprietate?(cadastru, etc)
    5) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
    6) Daca mai am un titlu de proprietate si cer in instanta iesirea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
    7) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
    8) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
    Multumesc pt un eventual ajutor!

  • Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
   As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
   1)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
   2) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
   rea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
   3) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
   4) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
   Multumesc pt un eventual ajutor!

 137. Buna seara domnule Adrian!
  Azi am aflat ca tatal meu este in dat in judecata in privinta unei suprafete de pamant si in acest context am o intrebare si de un sfat as mai avea nevoie de la dumneavoastra.
  Bunicul meu a murit acum 7 ani si inainte de a muri a facut o cerere la primarie din sat prin care ii lasa mostenire lui baiatul lui(respectiv tatal meu)suprafata in cauza.Dupa o perioada de timp tatal meu primeste titlu de proprietate pe numele lui,toate astea intamplandu-se acum cativa ani,pana aici toate buna si frumoase.
  Zilele astea a aparut un frate de a lui bunicului meu zicand ca el vrea aceasta suprafata de pamant doar asa pur si simplu.
  Eu cred ca a deschis in instanta procedura prin succesiune,el vrand ca printr-o hotarare judecatoreasca sa obtina un nou titlu de proprietate pe numele lui ca apoi sa il vanda.
  Acum intrebarea mea este posibil un astfel de proces?..si in caz de da,este posibil sa beneficieze de o decizie favorabila?
  V-as fi foarte recunoscator daca mi-at putea da un sfat in a putea pastra suprafata si ce as putea face pentru a nu avea probleme pe viitor.
  Va multumesc anticipat!

 138. Buna ziua! In vara anului 2014 tatal meu a decedat. Nu eram in relatii apropiate, acesta fiind recasatorit de ani buni cu o alta persoana. Locuiam in orase diferite. In luna octombrie 2015 am fost convocat la serviciul de evidenta populatiei din orasul meu unde mi s-a adus la cunostinta despre decesul tatalui meu si mi s-a inmanat un bilet cu numele si nr de telefon al unui avocat. Acesta mi-a spus ca o reprezinta pe sotia tatalui meu care locuieste in strainatate si m-a intrebat daca sunt interesat de mostenire (un apartament proprietate exclusiva a tatlui meu). I-am spua ca sunt interesat si mi s-a spus sa revin cu un telefon pentru a afla un raspuns din partea clientei. Am sunat de nenumarate ori iar avocata mi-a spus ca nu a luat inca legatura cu sotia tatlui meu si abia saptamana aceasta mi s-a adus la cunostinta faptul ca sotia intentioneaza sa ma dea in judecata pentru constatarea calitatii sale de unic mostenitor. Eu nu am facut niciun demers pana acum si din cate am citit, termenul de optiune a expirat. Nu stiu daca sotia a facut declaratie de acceptare a mostenirii, insa intrebare mea este:mai pot sa introduc cerere de repunere in termen in contextul in care am luat la cunostinta despre deces in luna octombrie 2015 si care este instanta competenta careia ar trebui sa ma adresez?

 139. buna ziua.am si eu o intrebare dupa moartea bunicilor mei s-a facut mostenirea si -au ramas 3 mostenitori un frate si 2 surori revenindule cota de 1/3fiecaruia dupa decesul unia dintre surori fratele face succesiunea dupa sora decedata ne specificind cota dansei de mosenire 1/3(impreuna ramanandule o casa si un grajd si terenul aferent constructie deci cota fiind de 1/3 de fiecare)dinsul devenind unicul mostenitor pe toate bunurile inclusiv cota cealalta de 1/3 al celeilante surori cum trebuie sa procedeze sasi obtina dreptul inapoi

  • Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
   As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
   1)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
   2) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
   rea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
   3) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
   4) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
   Multumesc pt un eventual ajutor!

 140. Buna ziua! As avea nevoie de un sfat , si anume: Sora mamei mele si-a trecut casa bunicului la nume declarand in instanta ca nu mai exista mostenitori! Bunicul meu nu a avut nici el la randul lui casa pe nume, matusa mea cautand martorii care stiau cum a mostenit bunicul casa! Matusa mea a promis atunci mamei ca ii va da partea ei cand isi va trece casa la nume, in schimb nu a facuto! Intrebarea mea ce se mai poate face in cazul acesta? Sau daca se mai poate face ceva? Va multumesc anticipat!

 141. Buna ziua, Suntem 2 frati si trebuie sa facem succesiunea in urma decesului mamei, problema este cum putem rezolva daca nu stim nimic de tata de zeci de ani-parasire de domiciliu, in tot acest timp nu s-au divortat.Cum putem afla daca tata mai traieste sau este decedat

  • Buna ziua,
   Suntem 2 frati si trebuie sa facem succesiunea in urma decesului mamei, problema este cum putem rezolva daca nu stim nimic de tata de zeci de ani-parasire de domiciliu, in tot acest timp nu s-au divortat.Cum putem afla sau prin ce mijloace legale se poate rezolva aceasta situatie : daca tata mai traieste sau este decedat.

   Va multumesc anticipat !

   O zi buna !

 142. Bună ziua. Doresc sa stiu, dacă eu ca soție supravituitoare, cu o fiică majoră, am drept de moștenire la averea soțului meu, decedat. Menționez, ca soțul meu, a decedat, înaintea socrilor. Soțul meu mai are un frate în viață. Succesiunea, a avut loc fără știrea mea. Mai târziu am aflat, ca fiică mea a fost ademenită, să participe și să renunțe la partea care îi se cuvenea. Acest lucru, l-a făcut cu partea ei. Dacă eu aveam vreun drept de mostenire, de ce nu am fost chemată? Va rog, să ma lămuriți, dacă se poate. Chiar dacă soacră mea, si-a donat partea dânsei, fiului supravituitor. Ce pot face?

 143. Buna ziua.

  In anul 1995, m-am despartit de sotul meu R.In urma partajlui acest pleaca cu masina si compensare in bani. In 1994 cu toate ca nu eram divotati legal, doar faptic el isi infiinteaza o societate( magazin), care nu a facut parte din partaj deoarece nu mai eram impreuna.Impreuna avem un fiu. In 1995 R se recasatoreste si are al doilea copil in anul 1997. In 1998, tatal lui, bunicul fiului meu , da o donatie( vila) celui de al doilea copil care avea un an, cu uzufruct ca atat timp cat traieste fiul lui si sotia acestuia sa locuiasca in ea. In anul 2000, fostul sot isi trece afacerea pe numele sotiei.
  In luna martie 2014, R se desparte si de a doua sotie, insa am inteles ca nu au facut partaj.In dec.2015, R decedeaza, si afam ca el nu figureaza ca avand avere decat un garaj, toata averea lui find data celui de al doilea fiu.Bunicul este si el decedat din 2005.Cea de a doua sotie si fiul s-au declarat ca fiind singurii mostenitori si acum ridica si asigurarea pe vata a lui R. Vreau sa va intreb daca primul fiu mai pate recupera ceva din mostenire, de pe urma bunicului si a tatalui si ce drept are asupra asigurarii de viata a doua sotie daca erau despartiti

 144. Buna ziua: Mama mea a decedat ,iar eu vreau sa fac taxa succesiune.Eu nu m-ai am frati ,dar dansa era recasatorita.Casa pe care o detine o avea mostenire de la parinti adica din 1983.Ea sa recasatorit in 1995 .Cu sotul dansei nu pot sa ajung la o intelegere,dansul spune ca lui i se cuvine totul ca sunt casatoriti,chiar daca dansul de cand sa casatorit cu mama mea nu a avut absolut nici un venit a fost un intretinut.Bunicii mei au mai avut un teren dar dupa moartea lor mama mea nu are acte de mostenitor si pentru el,eu as putea face ceva? Va multumesc

 145. Buna ziua.

  Parintii mei sunt decedati – tata a decedat pe 1 noiembrie 2010, mama pe 29 ianuarie 2011.
  Impreuna au avut 2 copii, pe mine si pe fratele meu.Fiecare dintrei ei, a avut din casatorii anterioare cate 1 copil.
  In total suntem 4 frati.
  La momentul decesului amandorura nu a existat posibilitatea deschiderii unei succesiuni, eu si sotul meu trebuind sa ne ocupam de cele 2 inmormantari si cele trebuincioase de dupa ( parastase, pomeni, inaltare cruci, etc).
  Tatal meu a avut mostenire de la parintii lui 1 ha pamant si impreuna cu sora lui 1, 97 ha pamant.Mama, a avut mostenire de la mama ei 3,90 ha pamant.
  Taxele, pentru casa, pamantul tatalui, al mamei, le-am platit eu pe perioada celor 5 ani, din banii pe care i-am primit de la cel care au in arenda pamantul.
  De cateva luni, fratele meu bun, dar si cel vitreg din partea tatalui insista sa facem succesiunea dar nu sa o deschida unul din ei ci eu. Eu nu-mi permit sa platesc si alte taxe, nu am de unde. Ei insa nu vor sa priceapa asta si-mi fac atat mie cat si sotului meu viata un calvar.
  Nu am nimic impotriva sa-si ia fiecare ce ii revine prin lege dar sa deschida ei succesiunea, pentru ca eu nu am cum si sincer nici nu vreau.M-am saturat sa raspund eu de toate si ei sa vina doar la..foloase materiale.
  Am pentru dvs.urmatoarele intrebari :
  – Se face succesiune pentru tot la gramada sau trebuie dezbatuta intaii succesiunea mamei ( asta pentru ca tata a decedat inainte ) si apoi pentru amandoi ?
  – Fratii mei vitregi, ce drepturi au ?

  Va multumesc.

  • Buna ziua, mostenirea dezbatuta sub 2 ani va scapa de un stres de 1% din valoarea masei partajabile. Eu zic ca asa cum sunteti dvs. o tranzactie supusa instantei ar trebui sa fie corecta alegere. Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • buna ziua.doresc sa fac sucesiune pt un apartament de 2 camere ( celelalte bunuri bani si aur au fost sustrase)dupa fostul sot cu care am un copil minor. la succesiune mai este si o fiica din prima casatorie. problema este ca sora fostului sot a venit imediat dupa inmormantare a schimbat usa ( acesta fiind sparta cu procuratura – a fost gasit decedat dupa cateva zile in casa) si nu ne da actele casei si nici nu avem acces in casa , au aruncat bunurile fostului sot au luat banii si aurul si nu putem dovedi ce era in locuinta in acel moment ). cu fostul sot am si un credit la care eu sunt garant si care nu mai este achitat din iulie 2013 eu achitand o rata in urma notificarilor de la banca .in aceste conditii ce ar trebui facut ?
    va multumesc

 146. Buna ziua!
  Pot schimba un rol la primarie de pe numele mamei pe al meu fara succesiune in situatia urmatoare:

  Bunica este mostenitoare prin testament(decedata), are doi copii, tata(decedat) si o matusa in viata care are doi copii.
  Bunicul este decedat si el. Ramanand in casa batraneasca eu si mama care are rolul la primarie, eu fiind minor la data respectiva.
  Acum sunt casatorit si as vrea sa preiau rolul pentru a o ajuta pe mama somera sa beneficieze de ajutorul social pentru ca nu are nici o sursa de venit.
  Mama a intrebat pe cineva din primarie, raspunsul fiind doar cu succesiune. Din cate stiu eu sunt mostenitorul direct…
  Ar fi vreo varianta legala fara succesiune?
  Va multumesc anticipat! Stima!

 147. Buna Ziua ,
  Satul in care locuiesc parinti a fost impartit in doua.O parte unde locuiau bunici tatalui nu era CAP, si detineau casa si o parte de teren, iar cealalta jumatate unde stau parinti era CAP,iar terenul (la care avem act de vanzare -cumparare pe numele bunicului )a fost luat de CAP.Taxa de succesiune a fost dezbatuta in urma decesului bunicilor,aici nu a intrat si terenul unde stau parintii deoarece era CAP.Dupa desfintare CAP, unde stau parinti au acte pe teren bunici decedati.Mentionez ca tatal a mai avut 3 frati, numai doi au copii dar sunt in alte judete. Pot parinti sa detina accest teren? s-au ce solutii ne pute-ti da, pentru ca parintii sa lase mostenire copiilorlor?

 148. buna ziua! AM SI EU O MICA PROBLEMA DACA IMI PUTETI RASPUNDE IN 1991 A MURIT TATA , DUPA INMORMANTARE AM FACUT TAXA SUCCESORALA LA CASA CU SORA MEA DAR PE ATUNCI NEAVAND TITLU DE PROPRIETATE LA PAMANT NU AM PUTUT FACE
  , SORA MEA A RENUNTAT LA DREPTUL EI IN FAVOAREA MEA, LA CASA IAR ACUM EA VREA SA DESCHIDA DIN NOU TAXA SUCCESORALA LA PAMANT
  INTREBAREA MEA ESTE DACA SE MAI POATE FACE O NOUA TAXA DE SUCCESIUNE SI LA PAMANT VA MULTUMESC.

 149. Buna ziua,
  Eu am deschis un proces de succesiune in august 2015,am ramas la procesul de ‘FOND” si de atunci nu a mai fost nicio chemare de prezentare,urmand ca in martie anul acesta(2016)sa se implineasca doi ani de la decesul mamei.Dupa implinirea celor doi ani stiu ca se impune o taxa din masa succesorala catre stat,dar eu de la decesul mamei platesc taxele aferente (Impozite pentru cladiri si terenuri)si deja nu mai am acesta posibilitate,atata vreme cat decizia instantei intarzie.Am cerut ajutor judiciar deoarece sunt persoana fara venit,mi-a fost acordata dar de atunci nu am mai primit nicio instiintare(pe 2 octombrie 2015 a fost ultima,cand cu acordarea asistentei judiciare gratuite)urmand ca apoi sa aduc martorii,dar nu am mai primit nimic ,asa cum v-am spus.Exista o posibilitate de a nu plati aceasta taxa catre stat?Avand in vedere ca eu nici macar nu am acesta mostenire,dar tot platesc in contul ei de doi ani deja,fara sa am niciun beneficiu.Va multumesc anticipat pot raspuns.

 150. B.seara. Bunica mea a decedat in 1997.Parintii nu au facut dezbatere de mostenire9mama pentru maica-sa si respectiv, mama mea). Mama a decedat in 2005. Nimeni nu a platit taxele pe proprietatea sa, respectiv casa si teren, care acum s-a acumulat cam 4.000 lei. Vrem sa facem dezbatere de mostenire, eu si celelalte surori si frati ai mamei care sunt inca in viata.
  Primarul, un smecher, ne santajeaza cu un pret de nimic pentru a-i vinde lui, casa si teren de 2000m patrati cu 15000 lei, in caz contrar, ne ameninta ca pierdem tot pt. ca nu avem nici un act de proprietate de la bunica. Dorim sa incepen actiunea succesorala, nu stim ce este de facut, matusile sunt in varsta, nu se pricep, eu n-am vrut sa initiez nimic, fiind nepoata, iar primarul ne ameninta ca nu mai are casa nici gard si o sa pierdem tot daca nu acceptam oferta lui. Ce ma indrumati sa fac? De vreme ce este o datorie pe numele bunicii in primarie, nu exista o dovada a proprietatii? Pot solicita emitere de act de proprietate pe numele bunicii? Multumesc anticipat, astept mult un raspuns de la dv.

 151. Buna ziua, inteleg din mesajele de m ai sus ca atunci cand unul dintre mostenitori nu poate participa la dezbaterea succesiunii la notar, única sansa este instanta. Intrebarea mea este ce se intampla cu aceasta? Va fi scos din mostenirea? Tin sa mentionez ca niciunul dintre mostenitori(4 la numar) nu suntem in tara, vom venii doar pentru succesiune. Cat timp poate dura dezbaterea in instanta in acest caz? Nu exista neantelegeri intre frati. Exista vreun termen ca el sa se prezinte si daca nu o face se incheie totul? Multumesc.

  • Buna ziua, ce se intampla in cazul in care unul dintre mostenitori nu se prezinta la dezbatere mostenirii in instanta, care este termenul de a se prezenta odata deschisa succesiunea? Multumesc.

   • Buna ziua, inteleg din mesajele de m ai sus ca atunci cand unul dintre mostenitori nu poate participa la dezbaterea succesiunii la notar, única sansa este instanta. Intrebarea mea este ce se intampla cu aceasta? Va fi scos din mostenirea? Tin sa mentionez ca niciunul dintre mostenitori(4 la numar) nu suntem in tara, vom venii doar pentru succesiune. Cat timp poate dura dezbaterea in instanta in acest caz? Nu exista neantelegeri intre frati. Exista vreun termen ca el sa se prezinte si daca nu o face se incheie totul? Multumesc.

 152. Buna ziua, vin cu rugamintea de a-mi da un sfat in privinta mostenirii dupa un unchi.

  Acum 4 luni, unchiul sotului a decedat, iar jumatate din casa pe care o avea (dar nu o locuia) este pe numele sotului meu. In prezent, incercam sa ajungem la o intelegere pentru dezbaterea succesiunii, pentru a intra in casa, cu o femeie – care sustine ca este sotia lui, cu acte. Nu putem ajunge la un acord, iar aceasta nu vrea nici sa ne demonstreze cu acte ca, intr-adevar, are drepturi legale asupra a jumatate de casa, care este in indiviziune.

  Singurul lucru pe care il mentioneaza, femeia respectiva, este sa discutam dupa trecerea a 6 luni de la decesul unchiului. Apoi spune ca ea nu are mostenitori si ca dupa ce moare ea ne lasa noua totul. Lucru cu care nu suntem de acord.

  Va cer un sfat, ce ar trebui sa facem in acest caz?
  Care este cea mai buna cale de urmat si pasii pe care trebuie sa-i facem in aceasta situatie?

  Va multumesc anticipat si astept un raspuns. O zi buna!

 153. Buna ziua, vin cu rugamintea de a-mi da un sfat in privinta mostenirii dupa un unchi.

  Acum 4 luni, unchiul sotului a decedat, iar jumatate din casa pe care o avea (dar nu o locuia) este pe numele sotului meu. In prezent, incercam sa ajungem la o intelegere pentru dezbaterea succesiunii, cu o femeie – care sustine ca ERA sotia lui, cu acte.

  Nu putem ajunge la un acord, iar aceasta nu vrea nici sa ne demonstreze cu acte ca, intr-adevar, are drepturi legale asupra a jumatate de casa, care este in indiviziune.

  Singurul lucru pe care il mentioneaza, femeia respectiva, este sa discutam dupa trecerea a 6 luni de la decesul unchiului. Apoi spune ca ea nu are mostenitori si ca dupa ce moare ea ne lasa noua totul. Lucru cu care nu suntem de acord.

  Va cer un sfat, ce ar trebui sa facem in acest caz?
  Care este cea mai buna cale de urmat si pasii pe care trebuie sa-i facem in aceasta situatie?

  Va multumesc anticipat si astept un raspuns. O zi buna!

  • Art. 1103
   Termenul de opţiune succesorală
   (1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
   (2) Termenul de opţiune curge:
   a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
   b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
   c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
   d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
   (3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

   De asta voia sa asteptati cele 6 luni, probabil nu stie ca noul termen este de un an!

   Cu stima, av Cuculis 0722298011

 154. Bună ziua. Tatăl meu e unic moștenitor și trebuie să facă succesiunea de pe tatăl lui care a decedat acum 28 de ani și de pe mama lui care a decedat anul trecut. El e invalid și nici nu are posibilitatea să plătească un notar. Ce acte am eu nevoie după ce obțin procură notarială sa-l înlocuiesc să pot depune dosarul în tribunal?

 155. Buna ziua,

  Bunica sotiei mele a dececat in urma cu cca 1.5 ani. Dumneaei avea 2 copii, soacra mea si inca un fiu. De vreo cativa ani buni, teoretic, nimeni nu mai stie nimic de fiul (ratacitor). In momentul in care a decedat bunica s-au facut incercari sa-l gasim pe fratele soacrei mele, pt ca de, era si maica-sa, insa fara succes. Fosta sotie zice ca nu a mai vb cu el de cativa ani dar ca sigur traieste pt ca ii mai achita din cand in cand factura la telefon. Soacra mea ar dori sa deschida masa succesorala, dar nu poate deoarece nu reuseste sa dea de el. Intrebarea mea este, in instanta se poate obtine cota din mostenire care ii revine soacrei mele? Daca da, imi puteti preciza cam care ar fi costurile legate de aceasta actiune? Si cat ar dura pana la finalizarea ei cu drept deplin de uzufruct, macar pe cota care ii revine soacrei mele? Este vb de o mostenire totala 2ha de teren arabil intr-un sat din jud Calarasi si un teren de casa, dar cu terenul de casa e mai dificil deoarece acela trebuia impartit initial 1/2 din terenul de 1200mp bunica sotiei + 1/4 din cei 600 mp ramasi pentru ca bunica mai avea 3 frati, deci in total ar fi vreo 750 mp. Pt terenul de casa nu prea am vrea sa ne mai batem capul pt ca situatia este complicata.
  Multumesc, Mihai

 156. Bună ziua ! Doresc sa demarez deschiderea succesiunii rapid ,din considerente financiare. Sunt în următoarea situație : Soț supraviețuitor , fără copii și rude descendente din partea celui decedat. Soțul meu a decedat în 5 feb. 2016 și a lăsat un testament olograf datat Dec. 2012. Vă rog să mă sfătuiți care este procedura ( Notariat , Instanță ) și ce termene trebuie să respect …. dat fiind că potrivit noului cod civil ,în materie de moștenire, s-au schimbat multe dispoziții. Vă mulțumesc

 157. Buna seara ….avem un proces de scuccesiune deschis din august 2015…s-a dat o solutie in decembrie 2015..acum s-a ajuns in stadiul de expertiza tehica si intocmirea rapoartelor de expertiza…aveti idee cat mai poate dura pana se da sentinta definitiva Va multumesc

 158. Buna seara.
  va rog sa ma lamuriti cu o proplema.Tatal meu a decedat in 2008,iar cu 30 de zile inainte de deces au facut abii parinti antecontract de vazare cu uzufruct semnat de ambii(val.30000ron) urmad sa se faca act de vanzare dar din pacate a decedat.Dupa inmormantare mama mea sa razgandit fapt care ne-a dat in judecata sa strice actul de mai sus mentionat lucru care nu a reusit,dar m-a purtat prin tribunale vre-o 3 ani.Eu am mai avut un frate care a decedat in 2015 si are 2 capii.
  Mama acuma vrea sa faca succesiunea dupa tatal meu intrebarea este,,Ce sanse am sa perfectez antecontractul care l-am platit cu suma de 30000 ron pentru despagubirea fratelui meu?si daca acuma se poate imparte la toti ce trebuia sa fie al meu comform actului?Multumesc.

 159. Buna seara,domnul avocat.Doresc sa va intreb si eu ceva.Sora mea de tata si mama ei,sotia tatalui meu ramasa in viata dupa decesul tatalui meu au decedat si ele,sora fiind postdecedata mamei ei.Un var primar din partea mamei ei mi-a luat mostenirea,iar unul din cele doua apartamente care a format masa succesorala a fost vandut de acesta prin mandat de catre fostul sot al sorei mele si au impartit pe din doua valoarea apartamentului pe din doua, desi sotul nu avea nici un drept succesoral,nemaifiind casatorit cu ea de mai mult timp iar varul era un fals mostenitor,eu fiind singura mostenitoare.Eu nu am stiut la timpul acela pentru ca eram din casatoria anterioara a tatalui meu( nu tinen legatura cu ele pentru ca mama ei nu ma suferea,ptr ea nu conta decat fiica ei) si eram bolnava.Cand s-a deazbatut succesiunea, cei doi au dat notarului o sentinta civila de pe urma decesului tatalui meu, un partaj succesoral,o iesire din indiviziune dintre sora mea,sotia supravietuitoare a tatalui meu si eu, prin care faceau dovada ca sotia tatalui meu a ramas cu acel apartament.Aceasta sentinta a fost in mapa succesorala a notarului public.
  1-As dori sa stiu daca cei doi,fostul sot si varul primar nu poarta nicio vina daca au aflat dupa ce au dat declaratia si respectiv marturia la notar,dar erau tot in timpul dezbaterii succesorale,dezbaterea s-a facut prin 4 cerificate de mostenitor in mod succesiv.
  2-In urma procesului penal a fost gasita vinovata doar notarul public de neglijenta in serviciu,desi toti trei stiau de existenta mea din acea sentinta civila(fostul sot a si marturisit ca a citit de existenta mea,dar ca nu avea cunstinte juridice,desi orice profan stie ca o sora are prioritate la mostenire fata de un var si conform principiului “nemo censetur ignorare legem”,nu se poate invoca necunoasterea legii pentru ca toti cetatenii sunt datori s-o cunoasca.S-au anulat certificatele de mostenitor,in urma gasirii infractiunii de neglijenta in serviciu a notarului public, dar am fost trimeasa in procesul civil pentru solutionare.(procesul civil a fost suspendat pana la solutionarea procesului penal)
  Intrebarea mea este daca in procesul civil platesc taxe judidiciare.daca vin din penal si s-a gasit aceasta infractiune.Eu stiu ca art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru sunt constituţionale în măsura în care sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile referitoare la despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând dintr-o cauză penală în condiţiile în care fapta cauzatoare de prejudiciu, la momentul săvârşirii acesteia, era prevăzută ca infracţiune.
  3- daca s-au anulat certificatele de mostenitor voi fi repusa in drepturi in civil ?
  Va rog sa-mi confirmati acest lucru.Multumesc anticipat pentru raspuns

 160. Bună seara. Va rog să mă lămuriți și pe mine dacă se poate face cerere de succesiune la instanță de judecată chiar dacă părțile se înțeleg. Va întreb asta din cauza costurilor către un notar. Și care ar fi costurile la instanță de judecată. Pt. a depune în instanță cererea de succesiune trebuie un avocat? Și care ar fi costurile unui avocat în acest caz?

 161. buna ziua.acum 2 ani a decedat tata,iar acum vrem sa facem dezbaterea succesorala.este mama si 4 frati.in cazul in care mama ne cheama in instanta,daca unul din frati cand e citat nu se prezinta ce se intampla,ce rezolutie se da?va multumesc.

 162. Bună ziua aș_i dori să îmi spuneți ce drepturi am în cazul în care frați mei nu vreau să semneze cererea de succesiune după decedarea mamei și tatăl vitreg ce drepturi are casă și terenurile în cauza iau rămas mamei în moștenire de la bunică în 20 de ani de căsnicie al mamei cu tatăl vitrg nu au cumpărat nimic duar au renovat anul trecut casa va mulțumesc

 163. Bună seara,Vă rog să mă ajutați intr-o problemă din care nu văd ieșire.Bunica a decedat în 1962 si a rămas un act de moștenirere pt..cei 6 copii (4 fiice și 2 fii) toți cei 6 au decedat
  și soțiile lor respectiv soții. Doar 2 fiice au avut copii, una a avut un copil și alta 2 copii.Unul din fii care nu a avut copii a făcut testament soției pt apartamentul în care locuia. Întrebare dacă soția decedată este și ea moștenitoare prin sora ei în viață la partea de 1/6 din ce a lăsat bunica. O altă intrebare la care îndrăznesc să vă mai rog este că un alt fiu Vcare a decedat la Mediaș în 1972 , iar soția decedată în 1978 neavând copii,după care nu s-a făcut dezbaterea moștenirii și despre care nu mai știm nimic cum putem să rezolvăm să facem dezbaterea moștenirii, specificănd că noi cei 3 nepoți ne înțelegem privitor la căsuța asta veche și dărăpănată care nu reușim să facem acte de proprietate pt. înstrăinare. Cu multe multe mulțumiri.

  • Vă rog frumos să dezvoltați că nu înțeleg. S-a făcut dezbaterea moștenirii în urma penultimei fiice decedate în anul 2003 î n care se specifică ca moștenitori încă o fiică care a decedat ulterior și nu are copii și noi cei trei moștenitori , și totuși nici un notar din Câmpina jud, Ph nu vrea să elibereze un certificat de moștenitor pt, noi trei până cănd nu aducem dezbaterea moștenirii după unul din frați care vă spuneam că a decedat în 1972 , iar soția în 1978 neavând copii , a locuit în Mediaș și de care nu mai știm nimic. Cu mulțumiri

  • Vă rog frumos să dezvoltați că nu înțeleg. S-a făcut dezbaterea moștenirii în urma penultimei fiice decedate în anul 2003 î n care se specifică ca moștenitori încă o fiică care a decedat ulterior și nu are copii și noi cei trei moștenitori , și totuși nici un notar din Câmpina jud, Ph nu vrea să elibereze un certificat de moștenitor pt, noi trei până cănd nu aducem dezbaterea moștenirii după unul din frați care vă spuneam că a decedat în 1972 , iar soția în 1978 neavând copii , a locuit în Mediaș și de care nu mai știm nimic. Cu mulțumiri

 164. DACA S-A FACUT O DATA MOSTENIREA FARA UN TITLU DE PROPRIETATE SE POATE MAI FACE DUPA UN ALT TITLU DE PROPRIETATE?

 165. Buna ziua, Am de facut o succesiune dupa decesul tatalui meu. Succesorii suntem eu, fratele meu si mama mea. Intre noi nu exista niciun fel de litigiu. Suma pentru care se face succesiunea este de 22 000 euro. Notarul solicita onorariu de aprox. 1000 ron, la care adauga:
  – taxă publicitate imobiliară
  – Extras CF
  – Verificări 3 Registre INFONOT
  – Act de lichidare a regimului comunității legale
  – Declarații de acceptare a succesiunii
  – Copii legalizate

  Totalul ajunge la aprox. 1 500 ron.

  Intrebarile mele ar fi:
  1. Sunt toate aceste acte obligatorii?
  2. Se calculeaza aceste taxe intotdeauna separat?
  3. Ar fi cu adevarat mai interesant finaciar sa facem o succesiune in instanta?

  Va multumesc deosebit de mult si va doresc sa aveti o seara deosebit de buna.

 166. Mama a decedat in anul 2014. A fost bolnava de Alzheimer si am platit eu singur timp de 9 ani toate cheltuielile pentru ingrijirea ei ; suma totala este de aproximativ 22.000 euro, la o media a cheltuielilor de 900 lei/luna. . Mai am un frate , care nu a contribuit cu nimic la ingrijirea mamei dar la succesiune vrea sa primeasca jumatate din mostenire. In aceste conditii succesiunea nu poate fi finalizata la notar . Exista vreo posibilitate de a recupera in instanta o parte din cheltuielile facute ?
  Va multumesc !

 167. buna ziua bunicul meu ,acum decedat este proprietarul a 35 000 de mp de pamant ,titular al unui titlul de proprietate pentru care nu s a dezbatut succesiunea ; bunicul a avut 4 copii din care numai unul este in viata ,unul din verii mei a ascuns titlul de proprietate si se foloseste de pamant in detrimentul celorlalti mostenitori ce se poate face in aceasta situatie ? mentionez ca este vorba de comuna dobreni situata la aproximativ 18 km de bucuresti

 168. Buna ziua.
  Am o matusa care a decedat. Am intretinut batrana timp de 30 de ani. Am facut in 1987 testament la notar prin care imi lasa mie toate bunurile mobile si imobile.Testamentul a fost facut la Bucuresti fiindca acolo locuia.Prin 1994 am mutat-o la Botosani .Cand am cumparat apartamentul am fost trecut si eu coproprietar. Apoi m-a dat in judecata si am renuntat la jumatatea mea. acum a decedat .Eu m.am ocupat de toate ,mai mult in ultimile luni a fost cazuta la pat si am platit o persoana sa aiba grija de ea.
  Dupa deces cele 2 surori ale ei care nu au ajutat cu nimic nici pe batrana nici la inmormantare au pretentii la apartament. Ce trebuie sa fac.
  Si inca o problema batrana nu avea trecut buletinul pe botosani dar certificatul de deces mi l-a eliberat primaria botosani cu ultimul loc la bucuresti.pensia si altele le lua pe adresa din botosani. unde pot baga succesiunea.Va multumesc

  • Buna ziua.
   Am o matusa care a decedat. Am intretinut batrana timp de 30 de ani. Am facut in 1987 testament la notar prin care imi lasa mie toate bunurile mobile si imobile.Testamentul a fost facut la Bucuresti fiindca acolo locuia.Prin 1994 am mutat-o la Botosani .Cand am cumparat apartamentul am fost trecut si eu coproprietar. Apoi m-a dat in judecata si am renuntat la jumatatea mea. acum a decedat .Eu m.am ocupat de toate ,mai mult in ultimile luni a fost cazuta la pat si am platit o persoana sa aiba grija de ea.
   Dupa deces cele 2 surori ale ei care nu au ajutat cu nimic nici pe batrana nici la inmormantare au pretentii la apartament. Ce trebuie sa fac.
   Si inca o problema batrana nu avea trecut buletinul pe botosani dar certificatul de deces mi l-a eliberat primaria botosani cu ultimul loc la bucuresti.pensia si altele le lua pe adresa din botosani. unde pot baga succesiunea.Va multumesc

 169. dl avocat doresc o lamurire sintem 3 frati si averea parintiilor este de;1,72 ha teren arabil, 1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu, bucatarie pe suprafata de 50 m si anxe pe 90 m ;pe linga acestea mai are; vie, fintina forata si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea nu vrea SUCCESIUNEA iara celalalt (EU ) a am scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie.mai este o sora care ea doreste sa-i cedeze partea ce – se cuvine lui …cum sa procedez.si cit costa sa-l actionez in judecata. va multumesc.-15-03-2016

 170. BUNA ZIUA ..VA DERANJEZ SI EU CU O INTREBARE .AVEM O NELAMURIRE SI ANUME….PARINTII MEI SUNT AMANDOI DECEDATI IAR NOI DETINEM UN TEREN CU TITLU DE PROPRIETATE DAR NU AVEM INTABULARE PE ACEST TEREN ..uN VECIN DE AL NOSTRU DETINE PE ACELASI TEREN HOTARARE JUDECATOREASCA SI IREVOCABILA DAR NU STIM PRIN CE METODE ARE ACEASTA HOTARARE .NE JUDECAM DE CEVA TIMP CU EL ,IAR INTREBAREA ESTE ESTE POSIBIL SA PIERDE ACEST TEREN DACA NU AVEM INTABULARE ?INTABULAREA SE POATE FACE CHIAR DACA PARINTII SUNT AMBII DECEDATI ?MULTUMIM ….

 171. buna ziua.daca doriti sa/mi raspundeti ,imi permit o intrebare.Mostenitori dupa bunici ,au rezultat trei frati la care le/au revenit cate 1,53ha.Succesiune nu s/a facut.Unul din frati are in viata sotia si doi copii,altul un copil[este vorba de mine],iar ultimul nici unu.La moartea celui fara copii in anul 2000,matusa a dat o declaratie scrisa la primarie ,in care renunta la partea de teren care i se cuvenea ,in favoarea celor doi frati.Am fost chemati la primarie pentru divizarea terenului si evidentierea in regitul agricol anul 2001.Unchiul meu a refuzat sa/si primeasca partea oferita de matusa.Secretarul comunal discutand cu matusa de situatia creata a trecut terenul in pozitia mea.Trebuie sa mentionez ca matusa are doi nepoti de la o sora[ei mostenind si casa dupa moartea ei in anul 2009 probabil ca au facut acte].Vreau sa stiu ce drepturi ,obligatii am daca facem succesiunea acum .Verii din partea matusii au dreptul la teren.?

 172. mostenire masa succesorala
  sora a depus actele la un notar si as vrea sa imi spune-ti cum pot refuza notarul din punctul meu de vedere find dubios
  cu respect
  multumesc

 173. Buna seara,

  Apartamentul in care locuiesc a fost in proprietatea bunicilor mei. Bunicul a decedat in 2003 iar bunica in 2008. Dupa niciunul dintre decese nu s-a facut succesiunea.
  In apartament am locuit in permanenta: buncii, mama, sora ei si cu mine.
  In prezent singurii mostenitori sunt urmasii legali -cele doua surori, una dintre ele fiind mama mea.
  Intrebarea mea este care este cea mai facila cale de urmat pentru a face succesiunea, avand in vedere ca nu mai exista alti mostenitori.

  Multumesc.

 174. Buna ziua,ma numesc Nicolae.Sunt singurul mostenitor al unui frate din Bucuresti.Certificatul de mostenitor din08 septembrie 1998 mentioneaza faptul ca i-mi revine intreaga masa succesorala si ca ceilalti 3 frati ai defunctului au renuntat lamostenire conform art.700 cod civil .Ulterior am descoperit ca fratele meu decedat figureza ,si intrun Titlu de proprietate privitor la un teren agricol.Va rog sa-mi spuneti daca pe baza aceloras acte depuse in 1998 mi se poate da un certificat de mostenitor sulpementar legat Titlul de proprietate mentionat mai sus.Va multumesc.

 175. buna ziua,

  O problema delicata: mama si cu mine suntem unicele mostenitoare dupa recentul deces al tatei. Absolut tot ce au ei doi (doua apartamente si niste bani in banca) au facut impreuna de-a lungul vietii. Eu stiam ca o parte din bani sunt in banca pe numele tatei si cu mama ca imputernicita si cealalta parte sunt pe numele mamei si cu tata ca imputernicit. Constat acum ca, putin inainte de moartea tatei, mama a retras toti banii tatei si i-a pus pe numele ei. In acest caz, banii mai intra in discutie la mostenire? Si daca da, care parte intra in discutie? Suma ce fusese pe numele tatei sau se ia toata suma ca bun comun si se da pe din doua, iar jumatatea tatei intra in succesiune?

 176. Buna ziua,

  Ma prezint la dvs cu o situatie mai delicata, bunica mea nu a facut actele de succesiune in momentul decesului bunicului meu.
  Eu de atunci am grija de bunica mea si ea a facut un contract de vanzare cumparare cu mine pentru toate drepturile ei succesoriale asupra imobilului.
  In cazul decesului ei (sper sa fie cat mai tarziu) eu cat la % din apartament voi avea la succesiune?
  Precizez ca tatal meu este singurul ei succesor de grad 1.
  Multumesc mult pentru atentia acordata.

 177. Buna ziua,as avea nevoie si eu de o lamurire.Parintii mei sunt decedati de 40 respectiv 12 ani(tata).Fratele meu a ramas in casa parinteasca.Nu am facut succesiune,partaj sau altceva dar el sustine ca are acte facute de la tata dar nu vrea sa mi le arate,tata nevorbind cu mine niciodata despre asa ceva.Cum pot afla daca el are intradevar actele pe care sustine ca le are facute la notariat si cum pot contesta aceste acte daca intradevar sunt facute.?

 178. Parinti decedati.averea lor fiind urmatiarea; 1,72 ha teren arabil;, 1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. Anexe pe 90 m;patul, magazie ,camere pentru animale, pe restul are ;vie; fintina forata si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea cu despagubiri minore; nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt (EU)am scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie si a mai construit o vila cu 5-6 camere . cum sa procedez. mai avem o sora care ii cedeaza fratelui partea ei,, multumesc anticipat 21 03 2016..

 179. Buna ziua
  Va adresez rugamintea de a ma lamuri cu o problema de mostenire.
  Ma numesc Habina Elisabeta, Baia Mare si va relatez urmatoarele:
  In 1990 a murit tata, in 1992 a murit mama.
  In 1994 am facut succesiunea in fata unui notar de stat unde ne-am prezentat toti mostenitorii de drep, 14 la numar, 4 surori, 2 frati ceilalti fiind nepotii surorilor decedate.
  In urma succesiunii am obtinut, certificatul de mostenitor unde este prevazuta masa succesorala si partile care se cuvine fiecaruia.
  Toate in regula, armonie intre frati si surori, dar surpriza vine acum in 20 aprilie 2016, cand o nepoata a unei surori, care la aceea vreme era prezenta si semnatara la succesiune (intre timp a decedat), deci nepoata aceasta vrea sa atace succesiunea si sa o redeschida in instanta, pe motiv ca ea ar fi nedreptatita.
  Mentionez ca in 1992 cand a murit mama, noi fratii si surorile am facut un act de mana prin care s-au impartit pamanturile ramase fiecarei parti revenind suprafetele convenite de comun acord, semnand fiecare dintre noi, inclusiv sora noastra, a carei fata vrea sa atace aceasta succesiune.
  Aceast act scris de mana, cu semnaturile fiecaruia, s- a facut intr-un singur exemplar si a ramas la sora noastra care a decedat iar fiica ei stie acest lucru si profita de faptul ca numai mama ei avea acest act si spune ca nu o mai gaseste (desi noi stim bine ca o mai pastraza dar nu vrea sa o arate nimanui)
  Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca poate face acest lucru dupa atatia ani si daca sunt obligat sa ma prezint la judecatorie in cazul in care voi primi o citatie. (Stiam ca exista o lege care spune ca succesiunea se poate ataca in termen de 6 luni, in cazul unor nemultumiri, mai este valabil oare?)
  Nepoata in cauza este destul de influenta in zona din momentet ce functionarele de la primarie stau dupa program si o asteapta penru a-i pune la dispozitie actele solicitate de ea pentru ca ea lucreaza in alta localitate si nu poate ajunge in timp util cat este programul de lucru la primarie.
  Astept cu nerabdare raspunsul dvs. Si eventualele sugestii.
  Cu deosebit respect, Elisabeta Habina

 180. BUNA ZIUA.Suntem cinci frati.dintre care unu este in America.
  Trebuie sa facem succesiunea parintilor care au decedat.Nici unul nu are pretentii mai mari decat altul,Ce acte trebuie sa trimita cel din America?
  VA MULTUMESC FOARTE MULT.

 181. Buna ziua ! Un act de proprietate are trecut 2persoane (sora si tatal )in care sunt morti impreuna cu titularul “x”.titularul are 4 fii (toti au copilarit la acea casa),3care ar fi de acord ,1 persoana care nu ar fi de acord in a da casa unui fiu din cei 4(.unde ma sfatuiti sa ma duc la instanta sau avocat.?si daca singura persoana care nu vrea sa dea casa as putea sa iau partea celorlalti 3?

  • Practic, avocat/instanta sunt inrudinte, avocatul este poarta dvs. spre a intelege demersurile ce se fac in instanta. De regula, situtiile precum cele expuse de catre dvs mai sus, sunt = cu calea instantei. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • Buna ziua ! Un act de proprietate are trecut 2persoane (sora si tatal )in care sunt morti impreuna cu titularul “x”.titularul are 4 fii (toti au copilarit la acea casa),3care ar fi de acord ,1 persoana care nu ar fi de acord in a da casa unui fiu din cei 4(.unde ma sfatuiti sa ma duc la instanta sau avocat.?si daca singura persoana care nu vrea sa dea casa as putea sa iau partea celorlalti 3?tinand cont ca am cheltuit cativa bani prin renovari ,etc si au peste 10ani de cand a decedat titularul cele 2persoane

 182. Buna ziua! Tatal bunicii a murit acum 50 de ani, iar mama acum 30 de ani . Bunica are o sora. La vremea respectiva, sora bunicii s-a casatorit si a plecat, iar bunica a ramas sa aiba grija de mama sa pana cand a murit. La momentul respectiv , bunurile s-au impartit intre frati (fara sa se faca succesiune) bunica a ramas cu o parte din terenuri si casa, pentru ca ea a avut grija de mama sa, iar sora bunicii cu cea a ramas din terenuri (suprafetele sunt aproximativ egale). Acum, noi vrem sa vindem casa si terenul, dar sora bunicii nu este de acord, spune ca vrea jumatate din suma de bani. Mentionez ca timp de 30 de ani noi am suportat cheltuielile de stat ale casei si terenului respectiv. Am facut cadastrul, am fost la notar , dar el ne-a spus ca nu se poate sa o vindem fara succesiune. Ce trebuie sa facem? Adica, acum 30 de ani erau de acord cu imparteala bunurilor,iar acum vine si spune ca vrea jumatate din suma de bani.Noi nu suntem de acord!

 183. Buna ziua! Sora mea a vandut in Ploiesti o garsoniera a carei proprietara era mama mea.Apoi sora mea a cumparat in Cluj o garsoniera avand actul de vanzare-cumparare pe numele ei.La Notar mama a declarat ca are un singur copil ,desi suntem doua fiice.Pot ataca in instanta delaratia falsa a mamei cat si dreptul meu legal la acel act?Va multumesc!

 184. Buna ziua,
  As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care unul din fratii mei, impreuna cu mama a deschis succesiunea, acum 10 ani, dupa urma tataului decedat. Succesiunea deschisa atunci a fost in scopoul obtinerii unor dividende de pe urma unor actiuni detinute de tatal meu, contravloarea acestora si-a insusit-o unul din fratii mei, pentru ca la masa succesorala a declarant impreuna cu mama ca nu mai sunt alti mostenitori, desi noi suntem 3 frati. Intrebarea este, pentru ca eu doresc sa deschid succesiunea dupa tata pt apartament, daca se mai poate face ceva. Va multumesc anticipat!

 185. cazan 04-05-, 2016 at 1:17 PM
  Reply

  Parinti decedati.averea lor fiind urmatiarea; 1,72 ha teren arabil;, 1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. Anexe pe 90 m;patul, magazie ,camere pentru animale, pe restul are ;vie; fintina forata si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea cu despagubiri minore; nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt (EU)am scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie si a mai construit o vila cu 5-6 camere . cum sa procedez. mai avem o sora care ii cedeaza fratelui partea ei,, multumesc anticipat 04-05-03 2016..
  astept raspuns ;cu stima

 186. 04-05-, 2016

  Parinti decedati.averea lor fiind urmatiarea; 1,72 ha teren arabil;,estra vilan ;si1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. Anexe pe 90 m;patul, magazie ,camere pentru animale, pe restul are ;vie; fintina forata si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea cu despagubiri minore; nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt (EU)am scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie si a mai construit o vila cu 5-6 camere . cum sa procedez. mai avem o sora care ii cedeaza fratelui partea ei,, multumesc anticipat 04-05-03 2016..
  astept raspuns ;cu stima

 187. Buna ziua,
  Sunt unul dintre mostenitorii de drept a unor suprafete agricole din 2 Titluri de proprietate emise in anul 2002
  Desi cei trei mostenitori -mentionati – in Titluri au convenit modul de partajare -pe cale amiabila -inclusiv printr-o Intelegere sub semnatura privata semnata in 2002 si nu si-au modificat pretentiile , una dintre parti amana sistematic – sub diferite pretexte- sa se prezinte la Notar sau sa imputerniceasca o persoana care sa o reprezinte pentru inceperea actiunii de succesiune.
  Cum as putea sa procedez?
  Va multumesc anticipat , cu stima

 188. Bună ziua! Sunt recăsătorita am un copil din prima căsătorie și as dori sa știu cine sunt mostenitorii mei și ai soțului. Menționez ca nu am copil cu actualul soț și nici el nu are copil. Va mulțumesc anticipat.

 189. Am si eu o intrebare. Parintii mei sunt decedati, dupa moartea mamei mele m-am mutat eu in apartament, pentru a avea grija de tatal meu. Mai am o sora, care il lua o data pe luna la sfarsit de saptamana. Dupa decesul lui, am ramas in continuare in apartament, si pe parcursul anilor ii dadeam la sora mea bani cu diverse ocazii, ce este drept fara nicio hartie semnata. Acum am vrut sa facem succesiunea si i-am oferit 30% din valoarea apartamentului si am spus ca platesc eu toate cheltuielile aferente, inclusiv taxe notariale, impozit( si cheltuielile care ar pvi-o pe ea) Ea in schimb acum nu recunoaste ca i-as fi dat vreodata bani, si doreste jumatate din valoarea apartamentului. Intrebarea mea este: daca nu am dovada banilor dati, daca am avut grija de tata, daca am adus imbunatatiri locuintei, are dreptul la jumatate?
  Multumesc

 190. Buna seara!
  Am si eu o problema in legatura cu o succesiune. Tatăl meu a murit acum 3luni eu fiind singura lui fiica si unic mostenitor. Mai exista si sotia defunctului fiind a doua sotie nu mama mea. Cand tatal meu era casatorit cu mama mea locuiau intr.un apartament mostenit de la tatal defunctului. Dupa divortul cu mama mea , tatal meu a vandut apartamentul si s.a recasatorit cu actuala (a doua sotie) cumparand casa bunicii lui . Tin sa mentionez ca in contract stipuleaza atat suma cu care a fost cumparata casa cat si de unde provine suma respectiva ( din vanzarea apartamentului lasat mostenire tatal meu de catre tatal sau) . Acum este adevarata problema ,a doua sotie a deschis succesiune la notar , acesta spunandu.mi ca eu am dreptul la un sfert din masa succesorala nu au vrut sa imi arate niciun act au vrut doar sa semnez niste acte pe care evident am refuzat sa le semnez. Am facut imputernicire mamei mele atat de dezbatere succesiune cat si de judecata . Actuala nevasta imi spune ca nu am dreptul la nimic ca ea ca sotie are intaietate si ea detine tot. Eu vreau sa actionez in judecata insa sunt obligata sa merg la notarul ei in care nu am incredere. Pot deschide actione de judecata fara sa merg la notarul ei?
  Si ce cota as avea?

 191. Am si eu o problema parinti nostri au murit am facut partea succesorala dupa ei dar nu am impartit intre frati noi santem 3 frati si unul din noi nu vrea sa platrasca impozit ce putem face ,cum putem sa platim fiecare pe partea lui

 192. Buna seara eu sant divortata de sotul meu de 10 ani in 2011 am cumparat un apartament pe numele meu si as vrea sa l donez la fica mea daca se intimpla ceva rau cu fata el are dreptul la apartament sau numai eu pot face actele la notar si cat ar costa aceasta donazie

 193. Buna ziua, numele meu este Lavinia si mai am un Frate mai mic (noi suntem din cea dea doua casatorie) tatal meu a murit in octombrie 2015. Si in total sunt 4 frati (o fata si un baiat dintr-o casatorie anterioara si noi din ultima casatoria). La momentul divortului de prima sotie baiatul a fost incredintat la mamă si s-a facut partajul. Iar fata a fost incredintata la tata. Casa cand a fost cumparata fata din prima casatorir nu a stat niciodata in ea!. Cei doi primesc aceeasi cota ca noi? Si am citit undeva ca si nepotii au drept este adevarat?

 194. Buna ziua. Numele meu este Violeta, bunica mea a decedat acum 6 luni. Intre timp mama mea nu s a inteles cu fratele ei care a amenintat o ca se vor intalni la tribunal pentru dezabterea succesiunii. Mentionez ca nu este facuta succesiune nici dupa bunicul meu, decedat de peste 20 ani. Bunica mea a fost paralizata timp de 9 ani, din care 8 ani, fratele mamei nu a venit macar o data sa o vada. Mama mea a avut grija de ea legal, ca insotitor. In acest caz, banuiesc ca mai intai trebuie sa se dezbata succesiunea dupa bunic si apoi dupa bunica, nu? Va intreb daca el actioneaza in instanta este posibil ca el sa fie facut responsabil pentru plata celor 2 succesiuni, in conditiile in care noi nu am vrut sa se ajunga aici, initial trebuia facut totul jumatate-jumatate si asta era, insa nu s a putut. A doua intrebare este daca mama mea are acte ca avut grija de bunica, are sanse sa mosteneasca toata cota parte din ce i s ar fi revenit bunicii? Adica mama mea sa beneficieze de 75%, iar el de 25%? Multumesc. Cu stima,

 195. buna ziua,
  am o mare rugaminte la dvs. soaca mea a decedat in 2014 si au ramas trei copii mostenitori la apartamentul ei. problema este ca noi stiam de un testament, dar, in momentul decesului nici eu si nici sotul meu nu eram in tara. cand am revenit nu am gasit nici un act, casa era golita, si fratii sotuluiu meu au dezbatut succesiunea.
  problema mea este cum pot sa aflu daca exista un testament care a fost in mod inentionat ascuns sau distrus?
  soacra mea era divortata si purta alt nume decat al copiilor adica numele de fata pentru ca nu s-a recasatorit
  multumesc

 196. buna ziua,
  am o mare rugaminte la dvs. soaca mea a decedat in 2014 si au ramas trei copii mostenitori la apartamentul ei. problema este ca noi stiam de un testament, dar, in momentul decesului nici eu si nici sotul meu nu eram in tara. cand am revenit nu am gasit nici un act, casa era golita, si fratii sotuluiu meu au dezbatut succesiunea.
  problema mea este cum pot sa aflu daca exista un testament care a fost in mod inentionat ascuns sau distrus?
  soacra mea era divortata si purta alt nume decat al copiilor adica numele de fata pentru ca nu s-a recasatorit
  multumesc

 197. Buna Ziua
  Tata a decedat in02 04 2010
  Mama a decedat in 24 01 2016
  Nu sa facut succesiunea/ mostenirea pina acum si vrem sa o facem.Sunte doi frati.Sora mea care vrea sa renunte la mostenire in favoarea mea eu investind mai mult in casa si gospodaria parinteasca. Care este procedura si unde este mai bine sa o facem,la un notar sau la tribunal,ca aici spuneti ca la tribunal este mai mic costul.Va rog sa imi dati un raspuns si daca la tribunal,sa imi recomandati un avocat pentru ILFOV care sa ma reprezinte si sa ma indrume in procesul de succesiune/mostenire
  Cu respect
  Multumesc

 198. Buna ziua , am o nelamurire , in urma unui proces de succesiune in instanta cheltuielile sunt inpartite atat la reclamant cat si la parat

 199. Buna ziua!fratele are act de vanzare-cumpare facut de parinti,in timp ce traiau.Intre timp au decedat,amandoi.Acum vrea sa vanda toata casa si sa imi dea 1/3din ea,ca sa nu pot cere eu mai mult.Eu nu am lasat pe nimeni sa intre sa vada casa,ca sa nu o poate vinde.Ma ameninta ca aduce politia sa ma scoata afara din casa,sa poata vinde..mai mult,ca aduce executor judecatoresc sa ma dea afara..Poate face asa ceva?asta pana actionez eu in instanta,sa-l pot retine sa nu vanda.Daca eu nu las agentiile sa aduca clienti sa vada casa,nu are cum sa o vanda,doar daca ma poate da afara.Va rog frumos sa imi spuneti daca ma poate da afara sau nu,prin modalitatile enumerate mai sus.Va multumesc frumos!

 200. Buna ziua. As avea o intrebare. Mama are un frate care a decedat, casatorit insa fara copii. Sotia are doi copii dintr-o casatorie anterioara. Mentionez faptul ca bunurile imobiliare detinute de el au fost achizitionate inainte de casatorie si faptul ca parintii lui sunt decedati. Intrebarea mea este daca mama mea, in calitate de sora are dreptul la mostenire. Multumesc

 201. buna ziua domnule avocat !
  va rog sa ma sfatuti in urmatoarea problema :
  suntem 2 frati la parinti iar parintii nostri ne-au dat cite 0,50ha de pamint la amindoi din 3 ha asa ca 2 ha au pastrat sa ne impartim dupa moartea lor., Fratele meu a ramas in casa parinteasca si cu timpul a intervenit cearta intre noi . el profitind de faptul ca nu eram in tara si de faptul ca mama facu-se un accident vascular,i-a luat pe amindoi la un notar sa-i faca un contract de vanzare-cuparare santajind-ui ca daca-l refuza ii duce la azil pe amindoi, lucru pe care l-am aflat ulterior.asta s-a intimplat in sept-oct-2008. Eu la casa batrineasca oricum nu aveam pretentii fiind-ca ramasese el sa aiba grija de “batrinetile” lor ,dar la pamint ne-am inteles jumate -jumate .acuma mama a decedat dupa al 3-ea accident vascular in anul 2012 si tata a decedat 2 ani mai tarziu .Deci; inbrebarea mea este cum a fost posibil ca fratele meu sa faca acel act de vanzare-cumparare fara ca eu sa stiu si ce pot face sa obtin acel 1ha de pamint care o fost promis si cu care fratele meu o fost de acord la vremea respectiva sa-l impartim in mod egal dupa moartea parintilor si care acuma o ocupat abuziv acele terenuri si profitind de faptul ca stuatia mea financiara mai precara nu-mi permite sa deschid un proces in acest sens ami rade in fata si-mi zice sal dau in judecata daca vreau ceva din acele terenuri.Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie tinind cont ca ambii parinti sunt decedati si care sunt sansele mele de a obtine acel ha de teren care mi se cuvine si la care am dreptul?
  .Mentionez ca terenurile nu o fost intabulate ele fiind primite mostenire de la parintii lor si de la niste rude de ale parintilor fiind terenuri extravilane, o fost trecute doar la primarie pe numele parintilor si nu sunt chiar asa valoroase financiar
  Mai mentinez faptul ca titlurile de proprietate si toate actele parintilor inclusiv certificatele de deces au ramas in casa parinteasca si nu am acces la ele deoarece fratele meu refuza categoric sa mi le arate sau sa faca vreo copie dupa acele acte …..va multumesc

 202. Buna ziua!
  Sintem 4 frati,si unul dintre noi,respectiv cel mai mare a ingrijit tatal care avea un handicap sever de gr.1,pina la deces.Conform legislatiei in vigoare are acesta o cota mai mare la dezbaterea succesorala.Ceilanti frati nu sint deacord cu acest lucru desi nu sa ocupat absolut de loc de ingrijirea tatalui meu si bolnav si cu handicap sever

 203. Stimate domnule avocat Cuculis,

  v-as ruga sa imi explicați cum sa trebuie rezolvat următorul caz: prietenului meu i-au decedat ambii părinți-tatăl acum trei ani si mama anul trecut in decembrie. De la părinți i-a rămas un apartament cumpărat dupa revoluție de la stat, evaluat ulterior la 1,3 mld lei vechi. El a fost singurul copil la părinți si singurul moștenitor. Întrebarea noastră este: mai este necesară întocmirea unui act de moștenitor la Notariat, dacă el – asa cum am menționat mai sus- este singurul moștenitor al acelui imobil? In caz afirmativ, ce ne sfătuiți sa facem pentru a evita costuri ridicate si birocrație multă inutila.
  Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
  Cătălina

   • Poate actul de succesiune suplini certificatul de mostenitor? Respectiv in cazul se poate face dovada de mostenire numai cu un act de mostenire?
    Daca cerfificatul de mostenitor trebiue facut neaparat, care ar fi aproximativ diferenta intre onorariul perceput la Notar si succesiunea deschisa in Instanta?

    Multumiri anticipate,

   • Poate actul de succesiune suplini certificatul de mostenitor? Respectiv, te face dovada de mostenitor numai cpe baza actului de succesiune?
    Daca cerfificatul de mostenitor trebúie facut neaparat, care ar fi aproximativ diferenta in bani intre onorariul perceput la Notar si succesiunea deschisa in Instanta?

    Multumiri anticipate,

 204. Buna ziua. As vrea daca se poate sa obtin o informatie avizata de la dvs.
  O matusa (sora a mamei decedata) are 85 ani si locuieste in Iasi intr-un apartament de 3 camere. Ea a locuit pana in 2003 cu o alta doamna pana cand aceasta a decedat, iar de atunci locuieste singura. Dupa doamna decedata exista 4 mostenitori(frati) care nu au facut succesiunea pe jumatate din apartament. Matusa mea mi-a facut mie testament pe jumatatea ei. Matusa mea a fost diagnosticata cu dementa mixta recent si trebuie sa o internez intr-un camin de batrani pentru ca se impune supraveghere permanenta (eu nu locuiesc in Iasi). As dosri sa va intreb daca eu o internez pe matusa la camin, mostenitorii pot intra in apartament sau pot solicita asta(eventual sa locuiasca in el)? Sau cum as putea impiedica aceasta cel putin pe perioada in care matusa mea traieste…Cu multumiri,

 205. Buna ziua! Va deranjez intr-o problema cu speranța ca vom primi un răspuns favorabil.
  Socrul meu a decedat in anul 1997.In urma lui au rămas trei copii,un băiat si doua fete.
  Băiatul a decedat in 2008 înaintea soacrei care a decedat in 2015.Fiul are doi copii,una din fete are trei fiice,iar cealalta fata nu este căsătorită.
  Succesiunea nu este dezbătuta după nici una din parti.
  Menționez ca după soțul meu( fiul socrului) nu am avut cum sa fac o succesiune deoarece nu avem acte decât pe două geamuri,noi făcând investiții in casa socrilor dar neavand acte pe absolut nimic.
  Soacra mea cu doua săptămâni înainte de a muri a făcut testament pe partea ei nepoatelor, adică fetei care are trei fiice.
  Ce drepturi avem…si daca avem,eu sotie supraviețuitoare si cei doi copii ai mei după soțul meu??
  Menționez ca nu exista nici un act de proprietate ci doar o hotărâre judecătorească.
  După moartea soacrei cumnata mea a făcut o bucătărie in acea curte.Avea voie luând in vedere ca succesiunea nu este dezbătuta si ca au si copiii mei dreptul acolo???
  Va mulțumesc foarte mult !!

 206. Buna ziua!!
  As vrea sa va cer parerea ntr-o problema pe care nu o inteleg nicicum.
  Socrul meu a decedat in 1997,in urma lui ramanand trei copii,un baiat casatorit si doua fete dintre care numai una casatorita.
  Baiatul ( sotul meu) a decedat in 2008 avand doi copii.
  Soacra mea a decedat in 2015.
  Inainte de deces cu exact doua saptamani a facut testament celor trei nepoate adica fetelor,fiicei casatorite.
  Ce drepturi au copiii mei tinand cont ca nu a fost dezbatuta succesiunea dupa nici una din parti??
  Eu cu sotul am facut imbunatatiri in casa socrilor dar nu avem acte decat pe doua geamuri.
  Si v-as mai ruga daca imi puteti spune…ma poate obliga sa primesc in natura,tinand cont ca ei se bazeaza ca acolo nu ma voi duce ca nu am loc,dar stiind lucrul asta sa scape de a nu imi da o sulta compensatoare???
  Va multumesc frumos!!

 207. Buna ziua!!
  As vrea sa va cer parerea ntr-o problema pe care nu o inteleg nicicum.
  Socrul meu a decedat in 1997,in urma lui ramanand trei copii,un baiat casatorit si doua fete dintre care numai una casatorita.
  Baiatul ( sotul meu) a decedat in 2008 avand doi copii.
  Soacra mea a decedat in 2015.
  Inainte de deces cu exact doua saptamani a facut testament celor trei nepoate adica fetelor,fiicei casatorite.
  Ce drepturi au copiii mei tinand cont ca nu a fost dezbatuta succesiunea dupa nici una din parti??
  Eu cu sotul am facut imbunatatiri in casa socrilor dar nu avem acte decat pe doua geamuri.
  Si v-as mai ruga daca imi puteti spune…ma poate obliga sa primesc in natura,tinand cont ca ei se bazeaza ca acolo nu ma voi duce ca nu am loc,dar stiind lucrul asta sa scape de a nu imi da o sulta compensatoare???
  Va multumesc frumos!!

 208. Buna ziu, va deranjez cu o intrebare, mai intai noi suntem 3 frati, tatal nostru a murit, el era despartit de mama, dupa deces, neam interesat de moştenire, dar unchiul, fratele lui, nea spus ca tata ia dat semnatura pt ai ramane lui, (eu stiind ca nici tata nu avea actr pe casa era pe a parintilor lor), noi nu avem nici un act, doar o copie de pe certificatul de moarte. Intrebarea este, daca intradevar ia dat semnatura, noi copii nu avem deloc parte???

 209. Buna ziua,as vrea un sfat ,daca se poate.Bunicul matern a decedat in 2001,iar succesiunea nu a fost dezbatuta intre mostenitori(sotia supravietuitoare,si 2 fiice -mama mea si sora ei, despre carenu stim absolut nimic,nu tinem legatura ).In 2007 bunica mea i-a facut mamei mele testament ,lasandu-i toate bunurile,iar in 2010 a murit si bunica.Mai putem acum deschide succesiunile dupa ambii bunici,si cum ar fi mai bine ,in instanta sau prin notar?Va multumesc

 210. Buna seara,as dori si eu o informație ce ar trebui să facă mama mea ca să poată să îmi facă act de vânzare-cumparare dacă nu au făcut taxa de succesiune după tatăl ei decetat in anul 1969 si ca moștenitorii a rămas sotia si fiica lui din prima căsătorie,care sunt si ele decedate sotia in anul 1999 si fiica lui în 2011.

 211. Buna ziua. As dori sa stiu daca s-a deschis succesiunea in instanta, si nu s-a prezentat lista cu martori, si nu s-a achitat taxa de 3% din patrimoniul defunctului, in termenul prevazut de lege, si se anuleaza, ce efecte are asuspra celui care a deschis succesiunea…..Cu multumiri.

 212. Va rog f.mult sa ma ajutati ..bunicii nicolae si anica au decedat .au avut 4 fete -ioana,lia ,nela si tudorita , A murit bunicul nicolae –sa facut succesiune ( mostenitoare bunica si fiica tudorita ) celelalte fete ioana,lia ,nela renunta la mostenire….. Moare nela ,apoi bunica ,apoi tudorita ,,,, Primesc acte de renuntare de la copii lui nela ( nicu + cornelia), primesc acte de renuntare de la lia ,apoi decedeaza su ea ,,, primesc act de renuntare de la ioana, Eu sunt Sanda fiica lui ioana locuiesc in curtea bunicilor de peste 20 ani,,, am adus modificari si imbunatatiri la casa si curte ,,, Nu am titlul de prorietate ,nu sa facut cerere in 1990 la primarie .Acum incerc sa,mi fac acte pe casa dar nu pot .. De la notari imi spun ca nu pot ,,,.Ce pot face ???? Fiica lui tudorita (gabi) a incercat sa faca act de renuntare dar nici un avocat din constanta si basarabi nu au vrut sa faca act de renuntare ,astfel ca eu sa raman singura mostenitoare ,,.

 213. Buna Ziua,

  Pe un teren agricol sunt 9 mostenitori. Dintre acestia doar 3 mai sunt in viata. Ceilalti 6 au copii.( 18 copii in total). Din acesti copii 12 sunt plecatie de mai mult de 5 ani in Italia si nu au mai venit. Deschizand Succesiunea la Judecatorie o parte din acesti mostenitori nu vor putea veni ( adresa actuala nu este cunoscuta) Se poate face ceva?

 214. Buna ziua!
  Va rog SA mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care NU se cunosc toti mostenitorii??
  Mostenirea – NU a fost dezbatuta si au trecut de-Atunci 11ani! Ambii proprietari Sunt decedati! Eu fiind unul din nepotii care au drept la motenire ! Cunosc Toate rudele din partea defunctului cu care am luat legatura Insa NU cunosc absolut Nici o ruda din partea defunctei- Nici Macar daca exista!
  As Dori sa Fac Toate demersurile pentru dezbaterea mostenirii Insa NU Stiu cum sa procedez ….. Cum pot afla daca exista Sau NU mostenitori de Cealalta parte!

 215. Buna Ziua,daca intr-un testament se stipuleaza “teren dat in dota “lui x dar sa-l stapaneasca alt frate “y”.X moare fara a lasa testament,fara a se face succesiune(in 1935)Ca unic urmas al lui Y am drept la acest teren .(si y a decedat in 1962)fara succesiune, testament .Multumesc

 216. Am avut grija de o matusa, necasatorita, care la un moment dat a facut un testament, pentru o verisoara. Cum doamna in , cauza, nu a facut nimic pentru ea,nu s-a interesat de ea, matusa a revocat testamentul. Intre timp ea a decedat, si acum si matusa respectiva doreste mostenire.Ce pot eu sa fac? am testamant facut la notar. Sa ma las dat in judecata, sau sa cadem la o intelegere?Va rog frumos, sa-mi raspundeti, ca sa stiu cum sa procedez? Va multumesc anticipat.

 217. Buna ziua domnule avocat. As vrea sa ma lamuriti in urmatoarea problema: tatal meu a murit in 2011.In urma lui a ramas mama , eu si o sora. Singurul bun este un apartament in Bucuresti.Sora mea a intrat in apartament chipurile sa aiba grija de mama si nu peste mult timp nu a mai lasat- o sa intre in casa. Pe mine nici atat.Nimeni nu are acces la actele casei in afara de ea. Pana acum nu am facut nimic nici la notar , nici la judecatorie. Ce ma sfatuiti sa fac avand in vedere ca timpul curge si nu in favoarea mea. Multumesc anticipat.

 218. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o opinie dle.avocat.
  In urma decesului proprietarului unui teren acesta a fost revendicat de catre cei 8 copii ai acestuia . Nu s-a facut dezbaterea mostenirii, ci in fata unui notar acel teren a fost impartit in cote egale intre cei 8 frati-fiecare detine documentatie tehnica cadastrala de inscierere in CF provizorie.
  Intrebarea este cum as putea cumpara de la unul dintre frati cota care-i revine din acel teren ? Trebuie facuta dezbaterea de mostenire, este nevoie de prezenta tuturor fratilor ?

  • Buna ziua,

   Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o opinie dle.avocat.
   In urma decesului proprietarului unui teren acesta a fost revendicat de catre cei 8 copii ai acestuia . Nu s-a facut dezbaterea mostenirii, ci in fata unui notar acel teren a fost impartit in cote egale intre cei 8 frati-fiecare detine documentatie tehnica cadastrala de inscierere in CF provizorie.
   Intrebarea este cum as putea cumpara de la unul dintre frati cota care-i revine din acel teren ? Trebuie facuta dezbaterea de mostenire, este nevoie de prezenta tuturor fratilor ?

 219. Buna ziua doresc sa deschid o sccesiune dupa mama si bunica decedate acum un an.In aceasta succesiune avem de impartit la trei frati un apartament si o casa de la tara plus pamantul bunicii. Tinand cont ca sccesiunea dupa tata sa efectuat la tribunal si care era erau pe numele lui toate actele de cumparare ale casei cat si apartamentului. Pe pamantul bunici se face separat succesiunea cred. Dar pretul sccesiuni este mai mare la tribunal decat la notariat adica 50.000 fata de 30.000 la notar. De ce ? doresc si eu sa stiu din ce cauza. Multumesc

 220. Daca tata nu a lasat un testament in schimb eu si fratele meu ne-am inteles ca eu sa raman in casa parinteasca iar el sa se mute in apartamenrul cumparat de tata(nu am niciun document oficial care sa demonstreze cele spuse),are dreptul sa vrea parte din casa dupa 30 de ani dupa ce -am platit impozite.
  Va multumesc anticipat!

 221. in caul in care ,tata, dupa moarte nu a lasat un testament in schimb eu si fratele meu ne-am inteles ca eu sa raman in casa parinteasca iar el sa se mute in apartamenrul cumparat de tata(nu am niciun document oficial care sa demonstreze cele spuse),are dreptul sa vrea parte din casa dupa 30 de ani dupa ce -am platit impozite.
  Va multumesc anticipat!

 222. Buna ziua! Am un bunic care doreste sa-mi lase o mostenire un teren forestier. Pentru care am facut un testament in luna noiembrie 2016, terenul forestier a fost pe nevasta lui care a decedat in anul 2007. Am reusit sa facem succesiune pe bunicul meu abia in luna februarie 2017.. Este valabil testamentul? Daca la momentul cand a fost facut padurea nu era pe bunicul meu, abia acum este! Si fiind in proces mi se spune (cred ca neaga) ca doreste sa ia altcineva dreptul ca nu se poate intabula fiind in proces.. Ce ar trebui facut?

 223. Si nu am alta varianta ca nu pot sa fac nici un contract pe mine.. (asa mi-a spus) pe motiv ca este in proces sa nu trec pe mine! Va multumesc!

 224. Buna seara,

  1. Cum se pot cita mostenitorii, daca se cunosc care sunt, dar nu stiu domiciliile lor, in cazul in care se dezbate succesiunea in instanta?

  2. Ce se intampla daca sunt citati mostenitorii pentru dezbaterea succesiunii in instanta, acestia nu depun intampinare si nici nu se prezinta la termenele stabilite?

  Rog un raspuns.

  Multumesc