Anulare Contract Vanzare Cumparare – Cum Pot Sa Anulez Un Contract De Vanzare Cumparare

Anularea unui contract de vanzare cumparare – Care sunt motivele si procedura pentru a obtine pe cale amiabila sau in instanta, anularea unui contract de vanzare cumparare

Pentru multi dintre noi care nu interactionam cu mediul juridic si nu suntem specializati in artele juridice, poate nu ne dam seama, insa in fiecare zi incheiem contracte de vanzare cumparare.

Fie ca mergem la un magazim sa achizitionam un produs fie ca ne cumparam ceva mai scump precum o masina ( bun mobil ) sau un apartament ( bun imobil ) , toate sunt contracte de vanzare cumparare.

Difera insa forma in care ele sunt incheiate si formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un cumparator si un vanzator pentru a putea face o asemenea tranzactie.

In materialul amplu de astazi, ne-am propus sa analizam o serie larga de contracte de vanzare cumparare si sa cunoastem in ce mod pot fi ele anulate.

De aici tragem si prima concluzie ca un contract de vanzare-cumparare se poate anula.

Desi nu este tocmai corect din punct de vedere legal sa spunem anularea contractelor de vanzare cumparare, de esenta ele putand fi reziliate sau rezolutionate, abordam din perspectiva cititorului care vrea sa stie cum |pot sa anulez un contract de vanzare cumparare?”

Avand in vedere ca sunt foarte multi cei care vor sa anuleze contractele de vanzare cumparare semnate fiindca si-au dat seama ca au semnat actele printr-o viciere a consimtamantului sau poate chiar printr-o inselaciune, mai jos va aratam si exemple castigate de catre noi in care am reusit sa anulam antecontracte de vanzare cumparare echivalentul deja al vanzarii.

Sa incepem!

Ati fost pacalit si ati semnat un contract de vanzare cumparare ori vreti sa anulati un contract de vanzare cumparare ori un antecontract? Completati formularul de mai jos:

Inainte de a trece mai departe si de a preciza in ce conditii generale se pot anula contractele de vanzare cumparare, vom face o scurta trecere in revista a contractelor posibile pe care le vom analiza astazi si in acelasi timp pe care le vom defalca mai jos, astfel.

Anulare Contract Vanzare Cumparare

Cum putem anula un contract de vanzarea cumparare care vizeaza:

– anulare contract vanzare cumparare auto –

– anulare contract vanzare cumparare teren –

anulare contract vanzare cumparare imobil –

anulare contract vanzare cumparare apartament –

anulare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere –

anulare contract vanzare cumparare vicii ascunse –

anulare contract vanzare-cumparare neplata pretului –

Contractul de vanzare cumparare – cum se face, cine il face si ce reprezinta? Avocat Contract de vanzare cumparare

Poate ca cele mai cunoscute contracte de vanzare cumparare sunt contractele de vanzare cumparare auto 2021.

Practic in cadrul acestor contracte, zilnic se fac mii de tranzactii, mai dese decat contractele de vanzare cumparare de imobile spre exemplu.

Sa explicam, ce inseamna vanzarea cumpararea?

Art. 1650: Noţiune (1)Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.

Cine poate sa faca un contract de vanzarea cumparare?

Art. 1652: Principiul capacităţii Pot cumpăra sau vinde toţi cei cărora nu le este interzis prin lege

De asemenea, contractul de vanzarea cumparare , in functie de ceea ce se vinde si se cumpara, poate fi facut fie de catre avocat fie de catre notar sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.

Prin urmare o anulare contract vanzare cumparare se poate cere daca sunt incalcate anumite legi.

Practic, contractul de vanzare cumparare poate fi intocmit de catre un avocat, pentru a fi siguri ca acesta este legal sau poate fi intocmit si la notariat sau doar la notariat daca vizeaza vanzarea unor bunuri imobile.

Contractul de vanzare cumparare – obligatii si responsabilitati atunci cand faci un contract de vanzare cumparare

Atunci cand va hotarati sa cumparati un bun, trebuie sa stiti ca aveti si drepturi dar si obligatii. De asemenea, anularea contractului de vanzarea cumparare poata fi ceruta, daca anumite conditii nu sunt respectate.

Drepturile cumparatorului in cazul unui contract de vanzarea cumparare :

 • sa primeasca bunul pe care il cumpara, in conditiile si cu pretul stabilit si in anumite situatii sa fie si garantat pentru evictiune;
 • sa nu ii fie ascunse viciile bunului si sa primeasca toate specificatiile necesare pentru bunurile pe care le cumpara;

Drepturile vanzatorului in cazul unui contract de vanzare cumparare:

 • vanzatorul are dreptul sa primeasca exact pretul pe care l-a solicitat si sa nu fie amanat cu plata acelui pret decat daca a consimtit asupra acestui lucru;

In aceeasi ordine de ideei, exista si obligatiile partilor care sunt corelative drepturilor.

Se poata anula un contract de vanzare cumparare? Anulare contract vanzare cumparare vicii ascunse

Vedeti si :

Anularea contractelor pentru Vicii – Eroarea – viciu de consimtamant. Cum se manifesta aceasta in raporturile contractuale

Cum se anuleaza un contract incheiat intre doua parti iar una se afla in eroare asupra acelui contract?

Anularea Contractelor de vanzarea cumparare Pentru Vicii Ascunse- Cum Se Anuleaza Contractele Cu Vicii Ascunse

Este important atunci cand incheim un contract, fie el scris sau verbal, sa fim atenti la toate elementele sale.

Cand vorbim despre un contract, tindem sa ne imaginam un act, in forma autentica sau nu.

Insa nu toate contractele necesita o forma scrisa.

Fara a ne da seama, incheiem zilnic zeci de contracte, de fiecare data cand cumparam ceva, fie ca vorbim despre un bun cu o valoare semnificativa (un imobil, un autoturism, electronice sau electrocasnice etc) sau cu o valoare mica (o pereche de pantaloni sau chiar o paine).

In schimbul produsului pe care il achizitionam, ni se emite o factura fiscala, o chitanta sau un bon fiscal.

In afara de acestea, trebuie sa fim atenti si la alte aspecte ce tin de produsul pe care il achizitionam, dupa cum vom detalia in cele ce urmeaza:

In primul rand, produsul pe care il achizitionam trebuie sa corespunda dorintelor si nevoilor noastre.

Ce facem insa in situatia in care cumparam un anumit produs crezand ca el indeplineste anumite caracteristici, iar ulterior constatam carealitatea este alta?

Anularea Contractelor Pentru Vicii – Potrivit art. 1207 alin. 1 cod civil,  partea care, la momentul incheierii contractului, se afla intr-o eroare esentiala poate cere anularea acestuia, daca cealalta parte stia sau, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era essential pentru incheierea contractului.

Cum ne dam seama daca eroarea este sau nu esentiala?

Potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, eroarea este esentiala atunci cand:

 1. poarta asupra naturii sau obiectului contractului,
 2. poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat
 3. poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati  a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat.
Anularea Contractelor Pentru Vicii
Anulare Contract Vanzare Cumparare
Anularea unui contract de vanzarea cumparare

Spre exemplu, sa presupunem ca doriti sa achizitionati un autoturism datorita caracteristicilor pe care acesta le are.

Mergeti la un dealer si ii comunicati acestuia ca doriti sa achizitionati o camioneta marca X, de culoarea neagra, anul de fabricatie sa fie 2015, sa aiba un anumit consum si un anumit nr. de km, cu care sa puteti transporta X de kg de legume, avand in vedere obiectul dvs. de activitate.

Dealer-ul va prezinta o camioneta care prezinta toate caracteristicile pe care dvs. le cautati, si va asigura ca aceasta poate transporta cantitatea de legume pe care dvs. o doriti, prin urmare achizitionati camioneta respectiva.

Ajuns acasa constatati ca produsul nu poate fi utilizat in scopul pentru care dvs. l-ati achizitionat si va adresati dealer-ului, insa acesta va inchide telefonul in nas.

Ce puteti face intr-o astfel de situatie si cum va puteti apara drepturile?

In primul rand, trebuie sa stiti ca aveti la indemana o actiune in anularea contractului de vanzare pe care l-ati incheiat, avand in vedere ca produsul achizitionat nu corespunde caracteristicilor pe care dvs. le-ati solicitat si care au fost cunoscute inca de la inceput vanzatorului.

Astfel, se poate introduce o actiune in anulare pe rolul instantelor de judecata, instanta urmand sa constate toate aceste aspecte si sa dispuna anularea contractului, cu obligarea vanzatorului la restituirea pretului pe care l-ati achitat.

Anularea Contractelor Pentru Vicii dar si adaptarea contractelor!

Cu toate acestea, daca nu doriti anularea contractului, trebuie sa cunoasteti faptul ca aveti si posibilitatea de a-l adapta.

Ce presupune aceasta adaptare?

Potrivit art. 1213 cod civil, in situatia in care sunteti indreptatit la anularea contractului, darva intereseaza sa solutionati problema intr-un alt mod,, daca cealalta parte declara ca doreste sa execute ori executa contractul asa cum acesta fusese inteles de dumneavoastra, contractul se considera ca a fost incheiat in forma inteleasa de dumneavoastra.

Adica, in concret, vanzatorul va dispune schimbarea produsului cu unul corespunzator nevoilor si dorintelor dumneavoastra, asa cum le-ati prezentat inca de la incept, in termen de 3 luni de la data la care il notificati, ori de la data la care i-a fost comunicata cererea de chemare in judecata, sau cel putin sa declare ca este de acord cu executarea contractului in aceasa forma inteleasa de dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti in vedere ca eroare care duce la anulabilitatea contractului trebuie sa fie scuzabila, adica faptul asupra caruia poarta eroarea sa nu poata fi cunoscut cu diligente rezonabile, in functie de imprejurari.

Dosare castigate de anulare a antecontractelor de vanzare cumparare

In cazul de mai jos discutam despre anularea unui antecontract de vanzare cumparare in esenta tot autentificat la notarul public adica nu un act facut in afara formei autentice, autentificat deci la notaratul COGNITO SPN , folosindu-se de fapt argumentul fraudei la lege!

Prin urmare discutam despre un contract de promisiune de vanzare si cumparare pentru punctele ANRP la momentul la care decizia de validare NU fusese emisa.

Astfel, legea spune foarte clar ca in conditiile in care se semneaza o conventie intre parti aceasta poate sa stipuleze orice atat vreme cat se incadreaza in normele legale si nu contravine legii.

Astfel in ceea ce priveste antecontractul cu privire la punctele ANRP in conditiile in care decizia NU fusese emisa(decizia de compenare), reclamantul in cauza s-a folosit de decizia 527/2020 a ICCJ unde se arata ca frauda la lege are aptitudinea de a anula contractul de vanzare cumparare ori antecontractul mai bine zis in cazul nostru si astfel am reusit sa anulam acel antecontract si sa obtinem si plata sumei de 50000 de euro.

anulare antecontract vanzare cumparare puncte anrp
09.06.2023 Ora estimata: 13:00
Complet: F 15
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea.
Constată nulitatea absoluta a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare de bun viitor autentificate prin Încheierea nr. 1335/25.07.2017 de SPN Cognito.

Obligă pârâtul la restituirea către reclamanţi a sumei de 50 000 euro.

Obliga pârâtul la plata catre reclamanţi a sumei de 11 105 lei cu titlul de cheltuieli de judecata. Ia act ca pârâtul nu solicita cheltuieli de judecata.
Document: Hotarâre  674/2023  09.06.2023

Intrebari primite de catre cititorii site-ului nostru si situatii cu care s-au confruntat acestia:

 1. Jucan Mihaela
 2. Buna ziua stimate domn Cuculis!
  va rog sa mi spuneti daca am achizitionat un apartament 2 cam prin BCR credit ipotecar pe 15 ani, mai am de platit 10 ani,,, si nu am facut nicio asigurare de locuinta ,,,nici de sanatate…
  Doamne fereste in acest timp daca se intampla ceva cu mine…. (adica nu voi mai fi) fiul meu AR PUTEA SA PLATEASCA EL RATELE IN NUMELE MEU,,, daca el va fi de acord???
  anul trecut in noiembrie este facut contractul de casa
 3. FRUNZESCU Teodor Răzvan
 4. Bună ziua, anul trecut pe 7 noiembrie am achiziționat o Dacia Logan 0. 9 benzina și cu cutie easy-r modelul prestige în leasing pe persoana dând un avans destul de consistent undeva de 5200 euro mașina valorând 11480 euro, pana acum sa intervenit asupra lui în service la meridian sud loc de unde am achiziționat mașina de 2 ori pe partea mecanica la ambreiaj…la 21.500km,si pe la 41500km…acum urmează a 3 oara pe 7 ianuarie… La 50000 și ceva km…tot pt a înlocui ambreiajul eu doresc sa mi se restituie banii, sau alta masinadeoarece nu vreau sa merg la service la 2-3 luni.. Pentru aceeași problemă. Am înțeles ca este viciu de fabricație..doresc un sfat cum se poate rezolva… Mulțumesc.
 5. Ana Pop (EDIT)REPLYBuna ziua!
  Am semnat in calitate de student un contract cu o agentie din Bucuresti pt a pleca cu Work and travel in SUA in vara lui 2020. Din cauza pandemiei programul s-a anulat, iar agentia refuza restituirea banilor pe urmatorul motiv:
  2) REZILIEREA CONTRACTULUI, DE LA DATA DE 10 IULIE 2020, CA URMARE A CONSECINȚELOR DE LA PUNCTUL 1, ÎN BAZA ART. 6 (c) ȘI A ART. 10.(B) DIN CONTRACT:10) Forță Majoră:B. Dacă împrejurările de putere neestimate au loc în decurs de mai mult de două luni, oricare din părți este în drept de a refuza executarea obligațiunilor contractuale și nici o parte nu poate cere de la cealaltă parte restituirea pierderilor posibile;6) Rezilierea contractului și condițiile de rambursare a plăților:C. Nu va fi rambursată nici o plată Participantului dacă rezilierea contractului se face în cazul în care Ambasada SUA, Sponsorul sau autoritățile din România modifică: politica, condițiile, limita de participare sau aplică măsuri care afectează participarea la Program.CONCLUZIE: Consecințele enumerate la Punctul 1 ne-au adus în situația de forță majoră prevăzută de dispozițiile art. 1351 din Codul Civil în concordanță cu articolele contractuale, în care nici o parte nu poate cere de la cealaltă parte restituirea pierderilor posibile. Cu toate acestea, ne dorim să venim în sprijinul Dvs, diminuând pe cât posibil consecințele nefaste financiare.
  Drept compensatie imi ofera 2 variante:
  A) sa plec anul viitor (exclus!!!)
  B) sa accept un voucher in valoare de 250 dolari, pe care sa pot sa-l vand vara viitoare cuiva interesat sa plece in SUA cu agentia respectiva.
  Dar cum sunt ei siguri ca anul viitor lucrurile stau altfel? Daca nu se mai pleaca eu ce fac cu A) sau B)? Mi-au oferit in schimbul banilor mei…iluzii!!!
  Desigur ca as dori sa-mi recuperez banii, nu inteleg de ce agentia se foloseste de banii mei, iar eu nu am beneficiat de serviciile lor?!
  Desigur este greseala mea ca am semnat, fara sa iau in calcul “forta majora”, care vine doar in favoarea agentiei si total in defavoarea clientului.
  Mai este ceva de facut?
  Cu stima,
  Ana

Eroare In Incheierea Contractelor, Motiv De Anulare A Contractului

DATECOMMENT

Eroarea in incheierea contractelor

Potrivit art. 1207 alin. (1) C. civ „Partea care, la momentul incheierii contractului, se afla intr-o eroare esentiala poate cere anularea acestuia, daca cealalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esential pentru incheierea contractului.”

Pentru a fi aplicabila eroare ca viciu de consimtamant trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

 1. Eroare trebuie sa fie esentiala

Alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ce intelegem prin eroare esentiala „Eroarea este esentiala:

1. cand poarta asupra naturii sau obiectului contractului;

2. cand poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat;

3. cand poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat.

(3) Eroarea de drept este esentiala atunci cand priveste o norma juridica determinanta, potrivit vointei partilor, pentru incheierea contractului.”

In ceea ce priveste primul punct, acesta se refera la faptul ca, partea aflata in eroare crede ca incheie o anumita operatiune juridica cand de fapt incheie o alta operatiune juridica. Ex: partea crede ca incheie un contract de vanzare cand de fapt e un contract de locatiune.

Referitor la al doilea punct, partea se afla in eroare asupa bunului, asupa unei calitati a bunului sau asupra oricarei alte imprejurari care, daca ar fi fost cunoscuta, contractul nu ar mai fi fost incheiat.

Cu privire la punctul trei, partea se afla in eroare cu privire la persoana cu care incheie contractul sau cu privire la o calitate a acesteia.

 • Cealalta parte sa cunoasca caracterul esential al erorii

Aceasta conditie ne spune ca cealalta parte, partea care nu se afla in eroare, trebuie sa cunoasca caracterul esential al erorii sau cel putin avea posibilitatea sa cunoasca caracterul esential al erorii. Aceasta conditie are drept scop sa asigure stabilitate operatiunilor juridice, in lipsa acesteia orice persoana ar fi dorit sa anuleze un contract, din diferite motive, ar fi putut sa invoce eroare ca viciu de consimtamant.

 • Eroarea trebuie sa fie scuzabila

Art. 1208 alin. (1) „Contractul nu poate fi anulat daca faptul asupra caruia a purtat eroarea putea fi, dupa imprejurari, cunoscut cu diligente rezonabile.”

Aceasta conditie este de bun simt, in lipsa acesteia, orice persoana neglijenta ar fi putut obtine anularea contractului.

 • Eroarea sa nu fie asumata

Potrivit art. 1209 „Nu atrage anularea contractului eroarea care poarta asupra unui element cu privire la care riscul de eroare a fost asumat de cel care o invoca sau, dupa imprejurari, trebuia sa fie asumat de acesta.”

Este evident ca daca o pare si-a asumat eroarea nu ar fi echitabil ca dupa legea sa-i dea dreptul sa anuleze contractul.

Si nu in ultimul rand, legea prevede si o alternativa pentru anularea contractului art. 1213 alin. (1) ne spune ca „Daca o parte este indreptatita sa invoce anulabilitatea contractului pentru eroare, dar cealalta parte declara ca doreste sa execute ori executa contractul asa cum acesta fusese inteles de partea indreptatita sa invoce anulabilitatea, contractul se considera ca a fost incheiat asa cum l-a inteles aceasta din urma parte.”

Asadar, daca cealalta parte intelege sa execute contractul astfel cum a fost inteles de cealalta partea, partea aflata in eroare nu va mai putea obtine anularea contractului.

Acum ca am inteles in linii mari ca pot fi anulate contractele de vanzarea cumparare la modul general, putem aborda in extensie, fiecare contract in parte, cu modalitatile lui de anulare si cum apelam la un avocat specializat in anularea contractelor de vanzarea cumparare pentru a putea anula un asemenea contract.

Anulare contract vanzare cumparare auto

Se poate anula un contract de vanzare cumparare auto in anumite conditii clar specificate de catre lege.

Contractul de vanzare cumparare auto poate fi anulat pentru unul dintre motivele expuse mai sus.

Fie ca vorbim despre vicii ascunse ale autoturismului achizitionat fie care vorbim despre o vanzarea facuta in mod ilegal.( a se vedea aici vanzarea bunului unei alte persoane).

Cele mai multe tepe cu autoturisme cumparate se dau cu privire la kilometrii nereali din bordul masinilor si astfel, pe langa anularea acelui contract de vanzarea cumparare se poate solicita si tragerea la raspundere pentru inselaciune.

Anulare contract vanzare cumparare teren-

Ati cumparat un teren si de esenta ati fost foarte multumit de pret, dar cand ati ajuns sa vedeti mai bine terenul era plin de stalpi de electricitate sau terenul era ocucapat de catre un vecin care pretindea proprietatea?

Sau poate ca vanzatorul v-a spus ca puteti construi pe acel teren insa in realitate nu puteti construi sau construirea de imobile pe acel teren cumparat se face la un regim de inaltime mai mic.

Toate tin de viciile contractelor de vanzare cumparare respectiv a bunurilor mobile sau imobile pe care le cumparam

Legea, adica codul civil, precizeaza asa:

Articolul 1.246

Nulitatea(1) Orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune.

Astfel, atunci cand vrem sa anulam un contract de vanzare cumparare teren, este important ca un avocat care se ocupa de actiuni in instanta constatare nulitate contract de vanzare cumparare, sa identifice cauza de nulitate si apoi sa deschida o actiune in instanta.

Anulare contract vanzare cumparare apartament

Cumpararea unui apartament ,de multe ori este o provocare.

Asta o spun fiindca multi dintre cei care si-au cumparat un apartament, au ajuns sa fie total nemultumiti de modul in care unele elemente din imobil erau finisate sau poate chiar au aparut vicii ascunse.

Stiati ca daca ati fost pacalit din lipsa de experienta, de catre un dezvoltator imobiliar, puteti cere anularea contractului de vanzarea cumparare apartament?

Uitati ce spune legea:

Articolul 1.221

Leziunea(1) Există leziune atunci când una dintre părţi, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestaţie de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestaţii.

(2) Existenţa leziunii se apreciază şi în funcţie de natura şi scopul contractului.

(3) Leziunea poate exista şi atunci când minorul îşi asumă o obligaţie excesivă prin raportare la starea sa patrimonială, la avantajele pe care le obţine din contract ori la ansamblul circumstanţelor.

Astfel, daca va aflati intr-o asemenea situatie sau pur si simplu vreti sa anulati un contract de vanzare cumparare, este bine sa stiti ca el poate fi anulat doar dupa ce un avocat specializat poate sa stabileasca daca este o nulitate absoluta sau relativa a contractului si doar in instanta.

Anularea contractului de vanzare cumparare pentru pretul fictiv sau derizoiu

                                               PRETUL FICTIV SI PRETUL DERIZORIU sau cum se poate anula un contract de vanzare cumparare daca pretul a fost stabilit in mod derizoiu sau in scopul de a nu fi platit! Atentie la termene!

        Intr-o perioada in care taxele cresc in mod accelerat din dorinta executivului de a “micsora gaura din bugetul de stat”, multi romani se gandesc cum pot eluda acele norme care impun taxe mult mai mari.

        Multi dintre cei care cauta aceste “portite” pentru eludarea normelor legislative in materie de taxe gasesc o varianta in inserarea unui pret mai mic decat cel platit in realitate, astfel  ajungandu-se la o disproportie vadita a pretului in raport cu valoarea bunului, iar pretul ajunge unul derizoriu.

        Pentru a exista acest pret derizoriu se cer indeplinite anumite conditii cumulative, conditii ce sunt prevazute de art. 1665 alin. (2) C.Civ:

        -sa existe o disproportie vadita a pretului in raport cu valoarea bunului

        – disproportia sa fie atat de insemnata, incat este evident ca partile nu au droit sa consimta la o vanzare, ci mai degraba la o donatie.

         Contractul astfel incheiat este anulabil ca vanzare tocmai prin faptul ca lipseste caracterul oneros al contractului. Contractul anulat pentru un pret derizoriu poate avea valoarea unei donatii, daca s-a facut cu intentia de a face o liberalitate si cu respectarea conditiilor de fond si forma prevazute pentru donatii.

         Ceea ce se intampla cu un contract de vanzare-cumparare care ascunde o donatie in cazul deschiderii succesiunii, urmeaza sa analizam intr-un articol viitor, insa la acest moment este important de stiut ca donatiile nu trebuie sa incalce rezerva succesorala.

        Seriozitatea este o chestiune de fapt, astfel ca ea este lasata la aprecierea instantei.

        In ceea ce priveste pretul fictiv, lucrurile stau putin diferit, cu execeptia sanctiunii care este reprezentata tot de nulitatea relativa.

        Pretul este fictiv atunci cand a fost prevazut in contract fara intentia de a fi platit in realitate.

         Cand pretul nu este sincer, deoarece a fost prevazut fara intentia plata efectiva, contractul nu este valabil ca vanzare, deoarece intr-un astfel de caz inseamna ca proprietatea bunului se transfera fara a exista un echivalent, repectiv suma de bani. In aces caz contractul poate valoare donatie deghizata, daca instrainatorul a avut intentia de a face o liberalitate si daca sunt indeplinite conditiile cerute pentru valabilitatea donatiei, dar cu mentiunea ca, potrivit art. 1011 alin. (2) Cod Civil, donatiile deghizate nu sunt supuse formei autentice ad validitatem.

        Important de mentionat este faptul ca pretul in schimbul caruia se vinde bunul poate fi stabilit doar in bani. Daca pretul este stabilit in alte bunuri sau prestatii, contractual nu este unul de vanzare, ci poate fi un contract de schimb sau un contract de intretinere, ori un alt contract nenumit.

         Contractul de vanzare cumparare care cuprinde un pret fictiv sau derizoriu incheiat intre parinte si copil se poate atacata de catre persoana interesata prin introducerea unei actiuni prin care solicitam instantei sa se constate nulitatea relativa a contractului.

           Astfel, pe baza celor prezentate mai sus, se poate concluziona ca pretul este un element esential in cazul unui contract de vanzare cumparare, element de care depinde chiar valabilitatea contractului, iar persoanele care considera ca sunt prejudiciate prin incheierea si, respectiv, efectele contractului de vanzare, se pot adresa instantei de judecata pentru constatarea existentei unui pret fictiv sau derizoriu.

Av. Bogdan Pitigoi – Colaborator al S.C.A Cuculis&Asociatii si

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
173 comments to “Anulare Contract Vanzare Cumparare – Cum Pot Sa Anulez Un Contract De Vanzare Cumparare”
 1. Pot anula un contract de vânzare teren si casa, la notariat daca si vânzătorul si cumpărătorul suntem de acord? Va mulțumesc din tot sufletul pentru răspuns.

   • Buna ziuadomnule avocat.Va deranjez cu o intrebare. In martie am cumparat o garsoniera in Bacau cu acte in regula.Eu sunt persoana care a facut imprumutul in banca si am incheiat cu proritarul la notar actul de vanzare cumparare.Problema este urmatoarea: din unele motive de omenie am trecut pe act si o a 2a persoana un prieten ,dar acum as dori sa il.pot scoate de pe actul de vanzare cumparare deoarece nu mai indeplineste sarcinile stipulate in contract.Intrebarea este urmatoarea se poate scoate cea de a 2a persoana la notarul unde am incheiat contracul de vanzare cumparare a garsonierei fara a mai plati nimic si fara a afla acest lucru?? Acum cam in ceasul al 12 lea mi-am dat seama ca am facut o greseala.

    • Buna ziua , am cumpărat un teren fânețe,contract facut la primarie ,terenul fiind transcris pe numele meu , ulterior neamuri ale vânzătorului vor inapoi terenul , ei pot recupera?
     Vanzatorul platea impozitul si intretinea terenul
     Pe actele terenului figureaza o stra bunica a lor
     Va mulțumesc pentru atenție

      • Buna ziua,domn avocat..am cumparat un teren in 2021 si in 2022 am fost dat in judecata de un fost proprietar al acestui teren pentru rezolutionarea contractelor de vanzare cumparare (precizez ca un act mai vechi a fost rezolutioant)Ei cer acum rezolutioarea tuturor actelor si punearea in situatie anterioara a terenului…Ce sanse de castig am…Am cumparat terenul cu contract vanzare -cumparare legal..Va multumesc!

      • Bună ziua în urma soției decedate am făcut succesiunea și am vândut apartamentul neavând un cont deschis fiul meu a primit în contul lui toată suma ap.iar acum nu vrea sa mi dea suma de pe ap pot renunță la vânzare.

     • Bună ziua. În anul 2014 am intocmit fiului meu un Act de Donație a unui imobil, el figurând ca unic proprietar. In anul 2017, fiul meu se casatoreste si dupa o scurta perioada, nora mea, imi solicita sa intocmim in Act de Vanzare-Cumparare a imobilului respectiv, spunând ca pe ea donatia o dezavantajeaza. La insistentele lor am intocmit la notar un Act de Vanzare-Cumparare in care sunt trecuti ambii soti (fiul si nora mea) iar ca pret o sumă modică care oricum nu a fost plătită. Acum, in 2023 ei se afla separati in fapt, urmând sa intenteze o actiune de divort.
      Intrebare: se poate anula Actul de Vanzare-Cumparare incheiat cu cei doi, sub pretextul unei ,,vanzari fictive”, avand in vedere pretul derizoriu si faptul ca nu mi-au platit nicio suma niciodată? Multumesc!

       • Bună ziua Se poate anula un contract de vânzare cumpărare dacă numele vânzătorului este scris greșit adică în loc de Victor este scris Vasile?

         • Buna ziua dl avocat. Am achizitionat un apart si cand am incercat modificarea titularului contractului Enel, am descoperit ca nu exista. Tot blocul functioneaza de 7 ani pe un ctr de santier. Exista un prices intre dezvoltator si enel, proces castigat de dezvoltator in 2019, apel facut de enel in 2021, dar reapins, insa enel nu a emos nici acum aviz de racordarela reteaua publica.Dezvoltatorul nu se mai afla in tara pt a pune in executare hotararea din 2019. Se poate anula ctr vanz-cump in aceasta situatie ? Multumesc.

      • Bună ziua de av Cuculis am o trebare .în anul 2014 am făcut un contract de vânzare cumpărarel notar a părții mele suc esorale nefiind sucesiunea
       făcută după mama mea era voie sa se faca o vânzare. Mai ales ca eu fiind bolnava din 1986 cu tulburări psihice de personalitate epilepsie depresie și pana în prezent .aceeași problema psihica dar cu dementa o are și un frate de al meu.pe amândoi nea păcălit sa semnam și sai vindem știind starea nostra de boala.luandune pe mine mai ales fără ca copii mei sa știe și nici sa nu le spun.dar aflând
       copii mei ulterior chiar de la tatăl cumparatoarei fiind fratele meu.in ocluzie doresc anularea cotractului de vânzare cumpărare având documentele de boala și certifi at de handicap ap. Se poate anula acest contract de vânzare succesorala. Va mulțumesc și aștept un răspuns pe gmail.

    • Buna ziua.am o întrebare.
     Am vindut fostei soții un imobil.(o garsonieră)in prealabil cu intenția de a locui cu fiica noastră de 6 ani.am vrut să pun clauza și anume sa nu aibă voie sa locuiască nimeni altcineva în acel loc în afara de ele două.. Notarul unde am făcut actele de vînzare cumpărare mi-a spus că nu există așa ceva.si am făcut verbal.si după ce am terminat nu sa ținut de clauză.tin sa specific că nu am primit nici un fel de plata care rezultă din contract.plus că toate lucrurile și mobilier a rămas în locuința.
     Întrebarea.pot anula contractul său să-mi recuperez bunurile din imobil?

   • Am cumparat un ap mobilat si utilat,dar din lipsa de experienta si lipsa de consiliere din partea agentiei care a intermediat vanzarea,sa omis sa se stipuleze in contract ,,mobilat si utilat,,si inventarierea respectiva
    I-am acordar vanzatorului 15 zile pt mutat,dar nu mai recunoaste ca trebuua sa mi-l predea mobilat si utilat,asa cum o reflectacsi pretul cerut si dat..
    In acest caz cum trebuie procedat,detin toate foto cu mobila si ekectrocasnicile si anuntul agentiei care spune xa ap se vinde mobilat si utilat
    Va multumesc

    • Buna ziua, daca aveti aceste dovezi ii puteti chema in judecata si obliga la aceasta mobiliare si utliare. Ar fi util sa ne vedem pentru a stabili in concret pasii pe care urmeaza sa ii facem. Cu bine, av drd. Cuculis 0722298011

    • Buna ziua ,va deranjez cu o āntrebare.
     Parinti mei au facut act de vanzare cumparare surori melé ,suntem cinci fete .
     La notar a stipulat ca noi suntem de acord(minciuni).
     En la acta de vanzare se stipuleaza o cantitate de bani care parnti mei nu au ancasato.
     En cazul acepta se porte anula actul de vānzare cumpărare?
     Va multumes mult.

     • Se poate anula vanzarea imobil in timpul divort lui mamei sotului la un pret mai mic deoarece sotul nu a dorit altei persoane .Mentionez ca banii au fost pentru tratamentul fiului nostru.Se nai poate face partaj dupa acest act?

     • Buna ziua,am cumparat o casa cu mansarda ,la mansarda sint 4 camere si o baie dar in cadastral figureaza numai 3 camere ,se poate anula contractual de vinzare cumparare din acest motiv.

    • Am făcut un contract de vânzare cumpărare cu fiica mea pentru motivul ca am plecat la lucru în Utalia casa renovez casa Acuma după 20 de ani vreau sa vina terenul adiacent cu casa dar fiica mea nu e de acord Pot sa anulez contractul având în vedere ca am reconstruit din temelii casa fără nici un ajutor
     Specific ca fata mea a fost infiata de bunica paterna
     Mulțumesc de răspuns ce o sa îmi dati

     • Buna seara. Fosta soție la 2 săptămâni după introducerea divorțului vinde mașina tatălui său ( mașină nouă de 11000 euro o dă pe 1000),vanzarea este fictivă, făcută doar pentru a o scoate de la masa partajabilă de la pretul real. Pot sa atac actul de vanzare cumparare? Sau trebuie sa astept apelul să o fac atunci? Pe rol este procesul de partaj,in cadrul procesului am aflat ce a făcut si suma cu cât a vândut! Vă rog dacă puteți să mă ajutați. Vă mulțumesc.

    • Am nevoie de ajutorul Dvs
     Este vorba de o serie de acte vânzare cumpărare casa care sunt ‘ contestate’ de o persoana ( neimplicata in vânzare cumparare’ dar care vrea sa își recupereze prejudiciul indirect de la noi. Este putin mai mult de explicat, dar dacă aveți timpul necesar, va rog din suflet sa ma ajutați

    • Buna ziua
     Am vizionat pentru o prietena care lucrează in Italia o garsoniera .i-am trimis un video și i-a plăcut și a decis sa o cumpere. A venit in țara și am mers la notar fără ca ea sa vadă garsoniera înainte . După semnarea actelor a văzut locuința și din diverse motive nu este mulțumită .
     Poate sa ceara anularea contractului ? Dacă da in cât timp?
     Va mulțumesc

   • Bună! Dacă a fost cumpărat cu credit ipotecar, cum se procedează? Se poate face transferul invers? Se achita creditul de către vechiul proprietar?

   • Pot anula un contract de vânzare cumpărare (mi-am vândut partea mea succesorală) în instanță deoarece notarul în care se specifică ,că urmând să dezbatem succesiunea.fata fratelui stiind că am handicap de epilepsie, anxietate și tulburate afectivă cu 14 tentative de suicid ,din 1986 și ea mă luat fără să știe copii mei și ma dus la notar în 2014

    • Buna ziua. Schimbarea codului civil la 2012 a adus is mari nejunsuri cu privire la posibilitatile de anulare a unor contracte de v-c. Ramane sa va dam un raspuns concrect doar dupa ce va vom contacta la nr. lasat si vom face o analiza asupra situatiei dvs. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

   • Cum pot anula un contract de vânzare dacă eu am handicap accentuat cu 14 tentative de suicid și bolnavă din 1986 .cumpărători mau luat de acasă fără știrea l copii mei su ca să nu le spun

   • Buna ziua,domn avocat..am cumparat un teren in 2021 si in 2022 am fost dat in judecata de un fost proprietar al acestui teren pentru rezolutionarea contractelor de vanzare cumparare (precizez ca un act mai vechi a fost rezolutioant)Ei cer acum rezolutioarea tuturor actelor si punearea in situatie anterioara a terenului…Ce sanse de castig am…Am cumparat terenul cu contract vanzare -cumparare legal..Va multumesc! In

  • Buna ziua,
   Am incheiat un contract de vânzare cumpărare de achiziție a unui produs casnic.. în loc sa primesc originalul contractului am primit exemplarulb2 din chitanțier.Este legal?

  • Bună ziua, dacă noi, eu cu soțul meu care a decedat din 1995 nea dat bunica lui 527 de metri pătrați de pământ, pe care am construit o casă în anul1991, fără acte, și in anul 2001, o fica dea bunicii a vândut casa bătrânii cu tot cu bucatica noastră de sub casă, noi, eu si copii ce putem face pt a intabula casa dacă nu avem acte pe teren?

  • Am fost înlăturat de la moștenire printr-un act de vânzare cumpărare în care nu apare suma plătită de către fratele cumparator către tatăl nostru proprietar întrebarea este dacă este legală o astfel de vânzare și ce pot face in cazul in care ar mai fi o speranță să primesc și eu ceva

 2. Bună ziua,dl. Av.va rog să îmi spuneți pot anula un contract de vânzare cumpărare a unui teren de 1500 mp,încheiat în anul 2004,pe teren fiind un stâlp de electricitate de medie tensiune și nu putem construi pe el o locuință așa cum am fi dorit. Ce putem face in aceasta situație? Mulțumim!

   • Înainte cu o saptamana de la deces concubinul ia lăsat concubinei cu contract de vânzare cumpărare bineînțeles mascata o suma fictiva trecuta în contract o garsoniera iar băiatului de 22 de ani ce îl avea dintr-o căsătorie absolut nimic.Ce putem face? Avem vreo șansă de câștig în tribunal?

    • Buna ziua ,va deranjez cu o āntrebare.
     Parinti mei au facut act de vanzare cumparare surori melé ,suntem cinci fete .
     La notar a stipulat ca noi suntem de acord(minciuni).
     En la acta de vanzare se stipuleaza o cantitate de bani care parnti mei nu au ancasato.
     En cazul acepta se porte anula actul de vānzare cumpărare?
     Va multumes mult.

   • Bună ziua d-le avocat !
    Va urmăresc cu interes orice moment când luați cuvântul d-voastră !
    Va deranjez și eu cu o întrebare : actul de donație tată- fiică, emis cu ani în urma , se poate anula acest contract în vedera refacerii actelor privind moștenirea n mod egal între 2 frati după trecerea în neființă ambilor părinți ?!
    Mulțumesc anticipat

  • buna ziua , sunt o simpla eleva de clasa a XII a . Prin urmare am semnat un contract pentru un pachet de absolvire . Banii nu au fost in avans iar eu doresc sa anulez contractul. Ma simt intimidata de vanzator deoarece ma suna in fiecare zi precizand ca vrea avansul, cum procedez?

 3. Buna ziua! Mama mea a vandut un apartament sub valoarea lui, la pretul de 32000EUR. Poate fi anulat contractul de vanzare-cumparare?

 4. Buna ziua. Am achizitionat in septembrie 2020 un imobil care se afla la executare silita, prin cumparare directa de la proprietar, cu acordul executorului. Suma a fost platita o parte prin credit bancar si o parte din surse proprii, in contul executorului si al proprietarului. Dupa vanzare s-au sters inregistrarile din cartea funciara de executare silita si ipoteca initiala, ramanand eu ca proprietar si ipoteca bancii mele creditoare. Recent, am constatat ca fostul proprietar are numeroase dosare la Judecatorie si Tribunal, cu numeroase imprumuturi nerambursate, fiind executat silit intr-un dosar deschis in 2018 si punandu-i-se sechestru pe bunuri si venituri, inclusiv instanta cerand evaluarea imobiliara a casei cumparata de mine in 2020, evaluatorul facand acest lucru doar in baza documentelor casei obtinute de la fostul proprietar. Intrebarea mea este daca pot avea probleme in acest caz cu casa achizitionata de mine ca si cumparator de buna credinta, sau dupa ce instanta va vedea ca fostul proprietar nu mai detine imobilul, acesta nu va mai face obiectul executarilor? Mi se poate anula cumva contractul de vanzare-cumparare in acest caz? Multumesc.

   • Buna ziua! Am cumparat in anul 2000 o locuinta de 18 mp cu terenul aferent.s-a vandut in baza legii locuintei 85/1992,de catre firma Sc Constructii Feroviare S.A.Brasov.Firma urma sa faca intabularea ,insa a intrat in insolvență. Blocul se afla pe un teren mai mare.Nefiind intabulat,blocul nu e inscris in cartea funciara. Lichidatorul firmei a vandut terenul fara sa se faca dezmembrare si sa dea locatarilor dreptul asupra cotei de teren aferenta locuintei.Cel care a cumparat la licitatie in 2010 a vandut mai departe.iar in 2015 a cumpărat o alta persoana.Asfel ca ultimul cumparator detine un teren pe care se afla si blocul nostru.Aceste informatii le-am aflat de curand cand ultimul proprietar la terenului ne-a cerut sa cumparam de la el suprafata de teren de sub bloc si din fata blocului.Ne-am adunat câțiva locatari pentru a cere in instanță anularea partiala a contractului vanzare cumparare a lichidatorului (caci de acolo a pornit problema)si rand pe rand a celorlalte contracte vanzare-cumparare,astfel ca in final sa se faca dezmembrarea terenului si intabularea blocului.Mentionez ca detinem contracte vanzare cumpărare si platim impozit anual.Ce sanse avem in instanță?

   • am cumpărat un teren dar vecinii sustin ca nu este tot al meu de fapt ca este invers din pătrat ei susțin ca este pe lungime ,au am actul de vanzare cumpărare pe pătrat.
    Doresc sa construiesc dar dânșii vor sa ma dea în judecata .Ce pot face sa ma îngrijorez în privința aceasta ?

 5. In anul 2007 am incheiat un precontract de vanzare a unui teren in care plata a fost facuta integral .In acest precontract se stipuleaza ca actul final de vanzare -cumparare se va incheia la 7 zile dupa efectuarea cadastrului si implicit intabularea acestuia.Ce putem face ca sa incheiem acest act deoarece au trecut 14 ani si toate tentativele noastre de contactare a cumparatorului au esuat si ma refer aici la emailurile date catre imputernicitul cumparatorului .Mentionez ca unul din vazatori a decedat.De asemenea impozitul este platit de catre noi vanzatorii la zi.Cadastrul a fost efectuat ,termenul din precontract a expirat .Primim notificari de la primare pentru ingrijirea terenului conform legii.Mentionez ca promisiunea de vanzare nu a fost trecuta in cartea funciara .Va rog sa ne lamuriti ce posibilitati avem pentru rezolvarea situatiei.Pare o situatie atipica ca vazatorul sa ceara incheierea actului.
  Multumesc.

 6. Buna ziua. Am achizitionat un apartament +parcare pe data de 6 mai 2021 (contract final) si antecontract pe data de 19 aprilie. Acum dezvoltatorul
  m a sunat ca a fost o greseala la calcularea sumei fara TVA si depaseste acel prag de 450.00 de lei. Am platit suma integral cash de la antecontract 95.500 euro dar valoarea in Lei in cont de Lei. Ei acum sugereaza sa facem un act aditional in care sa fie trecut ca plata a fost facuta la un alt curs la alta banca. Vreau sa va intreb daca nu sunt de acord sa semnez acel act ei ma pot obliga sa platesc acel rest de 14% TVA?

 7. Buna ziua .Am facut un contract de vanzare cumparare a unui imobil care avea la activ un alt antecontract in valabil .Sa depus dosar de anulare a contractului de vanzare in favoarea antecontractului in instanta Cumparatorii stiau de antecontract dar nu au luat in considerare .Vanzatorii pot locui in imobil pe timpul procesului ?

 8. Bună ziua,
  Dacă am achiziționat un autoturism și am apucat sa iau fiscalul pe numele meu, dar nu l-am înmatriculat încă pe numele meu, mai pot face contract de vânzare cumpărare între mine și fostul proprietar, ca să își ia autoturismul înapoi?

 9. Unde pot sa gasesc lista medicamentelor ce afecteaza discernamantul? Daca un functionar al unui birou notarial-cel ce primeste actele-cunoaste faptul ca o persoana ce face o vanzare este la un pas de moarte luind medicamente paliative,in schimbu unei recompense materiale promise,ascunde notarului acest lucru si vanzarea are loc ce se poate face?

 10. Am cumpărat o locuință în Brașov și am constatat, după ce un vecin mi-a atras atenția, ca o parte din baie este construita pe proprietatea lui. Ce pot sa fac?

 11. Buna ziua,
  Se poate anula un ctr.de vanzare a unui teren?
  Speta:Mama a vandut un teren langa locuinta dansei, cu conditia ca cumparatorul sa faca un gard si sa o ajute din cand in cand cu micile reparatii prin curte si la casa.
  1.Aceste conditii nu au fost trecute in contract.
  2.Pretul din ctr.este mult sub valorea terenului in asa fel sa poata plati cash.
  3.Suma nu a fost platita,deci nu are dovada platii sumei respective.
  4.Nu a respectat niciuna din conditii,mai mult nici nu mai trece pe la dansa sa o intrebe de sanatate in coditiile in care cumparatorul si-a contruit o vila langa dansa.

  • Buna ziua.Va rog frumos daca se poate sa_mi dați un răspuns privind anularea unui contract de vânzare cumpărare a unui teren și ce costuri implica aceasta operațiune,pe motivul că pe acest teren in cauză există două acte de cumpărare implicit doi proprietari.Tatal meu a cumpărat în 2018 un teren cu acte în regulă prin notariat,fostul proprietar a decedat ,moștenitorul acestuia a deschis acțiune în instanță pentru anularea acestui act pe motivul că mai există un act de vânzare din anul 1999 pe acest teren acțiune respinsă de instanță pe motivul că nu există suspiciune de dol .motiv invocat de vânzător(moștenitor) ulterior a survenit decesul tatălui meu iar la succesiune acest teren nu a intrat în masă succesorala deoarece la acea dată nu era emisă hotărârea instanței.Eu că moștenitor doresc anularea acestui act privind terenul in cauză deoarece nu mă interesează acesta pe motivul că primul cumpărător din 1999 suntem vecini și doresc sa avem o relație de bunăstare.Va mulțumesc anticipat.

 12. Buna ziua !
  Se poate anula un contract de vânzare cumpărare a unui teren făcut de bunic către nepoata in defavoarea copiilor ?
  Mulțumesc

 13. Exista un termen si daca da care este pentru a cere rezilierea unui contract de vanzare cumparare imobil?
  Multumesc anticipat

  Cu respect
  Cojocaru dorin

 14. Buna ziua, ma cheama Enache Ioan si am rugamintea sa avem o discutie telefonica cu privire la anularea unui contract de vanzare cumparare.
  Numarul meu este d.

 15. Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare a unui apartament (cu achitarea sumei) am constatat existenta unei tevi de apa sparte.
  Apartamentul se afla la curte unde mai locuiesc 6 familii, iar teava sparta ar fi undeva in curte…inca nu s-a depistat locul.
  Pot acuza vanzatorul de vicii ascunse?
  Multumesc!

  • Se poate anula un contract de vânzare cumpărare a unui apartament în anul 2014 ? Am vândut acest apartament cu o sumă foarte foarte mică în urma unor promisiuni care nu au fost respectate .

    • În 2015 am vândut 500de metri cu casa și toate utilitățile, pentru un ap în valoare de 41 000de euro și 15 euro în mână. În actul de vinzare cumpărare este 0 diferența de 84000 de euro într e prețul real și ce am primit eu .Se mai poate face ceva? Menționez că eram bolnava. Și actul sa făcut imediat după externare.

   • Bună ziua în urma soției decedate am făcut succesiunea și am vândut apartamentul neavând un cont deschis fiul meu a primit în contul lui toată suma ap.iar acum nu vrea sa mi dea suma de pe ap pot renunță la vânzare.

 16. Buna seara!Acum cateva zile am achizitionat un imobil de 41000 euro de la un proprietar prin intermediul unei firme imobiliare,fiind asigurata ca prin curtea respectiva nu trece nici un vecin,curtea fiind propeietatea primariei.Dupa ce am achitat si am primit cheile am constatat ca prin fata casei trece vecinul din spate care are iesire in alta strada…!fostul proprietar sustine ca nu am aflat deoarece nu l-am intrebat ,el nefiind prezent la nici o vizionare.Singur in curte a fost principala conditie pentru mine.Pot anula contractul la notar si sa cer banii inapoi?multumesc

  • Buna ziua, am facut un constract pentru achizitionarea unei structuri metalice pentru hala si vanzatorul a spus ca ne face dupa cum i-am aratat poza, cu aceleasi materiale, ulterior am cautat pe internet materialele din constractvsi am observat ca sunt dimensiuni diferite fata de ce i-am cerut…as putea sa reziliez contractul? Precizez ca inca nu mi-a fost livrata comanda

 17. Cum pot recupera taxele notariale pe care le-am achitat la notar pentru vânzarea unui apartament pentru care banca la care am banii în cont nu a fost de acord sa facă plata ca fiind ilegală
  Contul în care trebuie sa fac plata este stipulat în contractul de vânzare

 18. BUNA ZIUA as dori sa stiu daca eram in coproprietate dupa decesul tatalui cu fratele si mama , mama avea dreptul sa-si vinda partea cei revenea fratelui fara esire din indiviziune si partajare si nici sa ma instiinteze verbal de acest lucru se incadreaza la vinzare deghizata si ce sanse am daca deschid proces.

  • Buna ziua domnule avocat!EU si sotul meu avem un contract de vanzare cumparare cu soacra mea ( nu e cu clauza de intretinere).Cumnatele melé(care su renuntat la mostenirea ramasa din partea tatalui lor decedat un 2009)acum vor SA strice contractul de vanzare cumparare .O por face si un Ce conditii ?Precizez ca soacra mea a fost de acord total si un deplinatatea facultatilor mintale.

 19. Buna ziua, am cumpărat un teren cu o casa mică fără sa stiu ca pânza freatica este la 20-30 de centimetri de suprafața. La câteva zile după ce am cumpărat am descoperit diferite țevi de scurgere și de dren improvizate precum și apa in WC-ul din curte pana la refulare ( la nivelul solului) in condițiile in care acesta este făcut in partea cea mai înaltă a terenului. La momentul respectiv nu am avut pe cine întreba din vecini iar proprietarul ne-a luat cu vorba și ne-a arătat doar părțile bune ale proprietații insa nimic despre aceasta problema. Întrebarea mea este dacă pot ataca in instanța ca și viciu ascuns sau ce varianta am de limitare a pierderilor in condițiile in care nu pot monta nici măcar o fosa pe acel teren? Mulțumesc!

 20. Buna ziua, am cumpărat un teren cu o casa mică fără sa stiu ca pânza freatica este la 20-30 de centimetri de suprafața. La câteva zile după ce am cumpărat am descoperit diferite țevi de scurgere și de dren improvizate precum și apa in WC-ul din curte pana la refulare ( la nivelul solului) in condițiile in care acesta este făcut in partea cea mai înaltă a terenului. La momentul respectiv nu am avut pe cine întreba din vecini iar proprietarul ne-a luat cu vorba și ne-a arătat doar părțile bune ale proprietații insa nimic despre aceasta problema. Întrebarea mea este dacă pot ataca in instanța ca și viciu ascuns sau ce varianta am de limitare a pierderilor in condițiile in care nu pot monta nici măcar o fosa pe acel teren? Mulțumesc!

 21. Buna ziua,
  un teren apartinand unui UAT a fost concesionat in 2003 unui cabinet pe o perioada de 49 ani. In contract , este mentionat ca pe teren este o constructie ce urmeaza sa fie demolata si obligatia concesionarului sa efectueaza o constructie noua in termen de 24 luni de la data obtinerii autorizatiei de construire, constructie care la expirarea contractului ramane proprietatea concedentului. In anul 2010 Concesionarul solicita Concedentului sa-i vanda terenul pentru a accesa fonduri europene, astfel in acelasi an se incheie contractul de vanzare cumparare. In contractul de vanzare cumparare este mentionat ca pe teren s-a aflat o constructie care conform autorizatiei de desfiintare a fost demolata, nu face referire ca pe acel teren se afla constructia noua conform autorizatie de construire din 2004 . Avand in vedere ca nu este mentionata cladirea construita in perioada concesiunii in contractul de vanzare/cumparare si perioada de cand a fost incheiat contractul se poate anula contractul de vanzare cumpare incheiat in anul 2010?

  • Am cumpărat o masina și în seara respectiva după ce am făcut mai multe drumuri de acasă la servici ,de la servici la cimitir și magazin după care am ajuns acasă și m-am uitat la motor și am constatat niște scurgeri de ulei.Pot sa anulez contractul de vanzare cumpărare dacă eu abia am cumpărat masina și nu pot circula cu ea ?

 22. Buna ziua, daca am facut un contract de vanzare cumparare si am scos masina de la impozite, dar intre timp m-am razgandit din anumite motive, pot sa anulez contractul de comun acord? si daca se poate anula, cum se face mai exact?

 23. Buna ziua domnule avocat !EU si sotul meu am incheiat un contracto de vanzare cumparare cu soacra mea prin care ne vinde casa dumneaei.Nu e facut cu clauza de intretinere.Acum cumnatele melé(care su semnat ca cedeaza toate drepturile asupra bunurilor ramase de la tal lor) vor SA strice actul.In Ce conditii o por face ?

 24. Buna ziua domnule avocat!EU si sotul meu avem un contract de vanzare cumparare cu soacra mea ( nu e cu clauza de intretinere).Cumnatele melé(care su renuntat la mostenirea ramasa din partea tatalui lor decedat un 2009)acum vor SA strice contractul de vanzare cumparare .O por face si un Ce conditii ?Precizez ca soacra mea a fost de acord total si un deplinatatea facultatilor mintale.

 25. Buna ziua! Am cumparat in urma cu 7luni un imobil in com Budesti jud Valcea…am constatat ulterior ca utilitatiile sunt trase prin curtea vecina ( nu mi s- a spas acest fapt de la inceput) .am probleme cu contractul de curent pt ca apare la cealalta adresa…este o eroare si in cadastru …imobilul apare pe str Principala nr 64A iar el se afla de fapt pe str Berzei…aceste erori sunt pt ca aici au fost 2 frati care au impartit terenul parintilor si au facut totul la comun dar unul a decedat si mostenitorii au vandut cu acte in neregula false si incurcaturi la utilitati…ce pot face? As vrea sa declar prin instanta contractul de vanzare- cumparare nul…se poate?? Le voi cere despagubiri pt fals..minciuni..inselatorie si pt ca m- au incurcat atata timp…multumesc pt un eventual raspuns!!

 26. Buna ziua! Am facut schimb de mașini cu un domn, fiind realizat pe baza unui contract de vânzare cumpărare, domnul respectiv a fost încântat de masina, a văzut-o, am stat 5 ore ca sa vedem dacă este ok sa facem acest schimb. A doua zi m a amenințat ca ma da in judecată, deoarece are impresia ca masina nu merge cum a mers cu o zi in urma. Tin sa mentionez faptul ca nici masina dumnealui nu merge cum trebuie si are anumite piese care trebuie schimbate. In situația aceasta cum as putea proceda? Se poate anula contractul de vânzare cumpărare?

 27. Buna ziua Domnule avocat,
  La sfarsitul anului 2020 am incheiat un contract de vanzare-cumparare (eu fiind vanzatorul) cu un cetatean care mi-a dat un ”aconto” de cateva suet de lei .I-am inmanat un exemplar din contract,urmand ca acesta sa imregistreze la Taxe Locale si sa vina cu restul sumei convenite.
  Individul m-a tot amanat cu diverse motive,eu avand si alte probleme,am csapat din vedere situatia asta_contractul de vanzare-cumparare) si,avand in cedere reaua credinta a persoanei,doresc sa ANULEZ contractul de avnzare-cumparare.
  Care ar fi calea de urmat pentru anularea acestui contract..?
  Cu multumiri anticipate..!!

 28. Buna ziua,am cumparat un apartament in urma cu 3 zile printr-o agentie,de la o persoana care l-a cumparat la randul sau de la dezvoltator.La vizionarea prealabila am intrebat despre situatia utilitatilor energie electrica ,gaz,apa si m-i sa spus ca sunt in regula doar preluare de contract.Dupa perfectarea actului la notar am constatat ca locuinta nu avea contor de electricitate,practic nefiind racordata precum celelalte apartamente,Am sesizat imediat notarul ca viciu ascuns si mi-a declarat ca are adeverinta de la Eon ca nu are nici o datorie.Pai din moment ce nu era racordata locuinta e si normal sa nu aiba datorii.Initial notarul confundase si gazul cu electricitatea prezentandu-mi o factura de la gaz.Ce este de facut in acesta situatie?
  Multumesc

 29. Buna ziua,
  Sunt În proces de achizișie a unui vehicul la Mâna a doua din 1965.
  Am completat contractul din partea mea și proprietata a plecat la Mangalia sa radieze mașina. Între timp sa adus contractul trecut pe la Primărie si fisc. Dar, am realizat că ultimul ITP al mașinii a fost făcut in 2013. Acuma, situația este dificilă pentru că nu pot face ITP unei mașini care a stat ”pe bunuci” afară 7-8 ani, ar trebui să investesc destul de mult…. As dori să anulez contractul.Vreu să specializez că banii nu i-am dat și proprietara e deschisa să dam masina la Remat. Cum putem face, o convenție de anulare a contractului (ca să am și eu un document la mâna) si apoi dăm masina la Remat? CARE ESTE PROCEDURA CEA MAI POTRIVITĂ? Mulțumesc!

 30. Buna ziua,

  Am vandut in primavara acestui an un teren in comuna Malu Mare, la periferia orasului Craiova. Cumparatorul a mers singur la parcela respectiva sa o identifice. Eu nu mai trecusem de 2 ani pe acolo, si nu mai stiam ce schimbari fusesera in zona. Am fost la notar, am facut actele, repet, fara sa-i fi aratat eu parcela respectiva, iar acum mi-a trimis mesaje cum ca l-am pacalit, ca parcela pe care a cumparat-o nu e cea pe care o identificase dansul, si ca ma va actiona in instanta daca nu vreau sa ii dau inapoi banii. Parcela pe care o identificase dansul era o parcela cu aprox 100m mai aproape de strada principala decat parcela pe care eu o vindeam. In anuntul de vanzare, aveam poza facuta dupa cadastru, si locatia aproximativa din Google Maps
  Credeti ca are vre-o baza actiunea dansului?

 31. Am vindut aceasta luna, prin notar, un teren la un pret care reprezinta un sfert din pretul pietii, pret al pietii pe care l-am aflat doar cind am citit contactul, inainte de semnare.
  Terenul este in alta localitate, decit localitatea in care locuiesc; Sunt in virsta si nu am avut posibilitatea sa il intretin. Am obtinut terenul in baza legii 18/ 1991, titulari fiind eu si fratele meu, de la care, am primit procura notariala speciala pentru vinzare.
  Cumparatorii sunt vecini cu terenul si cu acordul meu l-au lucrat. In ultimii ani nu am mai fost acolo decit pentru a face cadastru. Cu aceasta ocazie am avut surpriza ca ei, vecinii, mi-au recomandat un topograf, care a ascuns faptul ca aveam o mica suprapunere chiar cu ei. Pur si simplu topograful a radiat suprafata din pad si a aminat 3 luni pina a facut schita. Fiind o eroare chiar la strada am observat-o, am ales alt topograf foarte corect. Am spus sa lase la vecini terenul cu suprapunere pentru ca si parte mea o voi vinde lor.
  Cind am primit procura de la fratele i-am anuntat ca pot vinde. M-au intrebat la ce pret le vind. Am spus un pret foarte mic, pentru ca nu stiam preturile si voiam sa fie pentru ei mai ieftin decit pretul pietii. Era in anul 2020. Mi-am dat seama ca totusi suma este infima, le-am spus, dar ei au considerat ca intelegerea asupra pretului a fost facuta. Ei fiind din localitate au dus de la Primarie la notar adeverinta cu pretul de piata al terenului. Cit am primit reprezinta 25% din pretul de piata al terenului. Nu sunt multumita, nu a fost un tirg corect, am vrut sa fie o reducere, dar nu chiar asa. As putea sa trec peste asta, dar daca legea imi da dreptul sa remediez situatia o voi face. As fi inteles daca erau saraci poate as fi facut chiar donatie. Nu am inteles atitudinea lor, pentru ca eu stiu ca atunci cind doi oameni fac o intelegere ambii trebuie sa fie multumiti. Sunt ei cu constiinta impacata?
  Nu am vindut din motive de nevoie materiala ci din nevoia morala de a clarifica situatia juridica a pamintului, nu am vrut sa vind altcuiva din recunostinta pentru ca l-au lucrat si stiam ca il vor, iar ei stiau ca eu nu pot sa il intretin.
  Poate sa ramina la ei terenul, dar sa primesc o suma in plus fata de acesti 25%? Pot sa solicit doar pina la 50% din pretul de piata sau mai mult, aceasta daca situatia prezentata se incadreaza la pret lezionar?
  Sper sa imi dati o indrumare pentru situatia pe care am descris-o. Va multumesc.

 32. Domnul avocat
  Pretul platit de 25% din pretul de piata poate fi considerat derizoriu si din aceasta cauza se poate solicita in instanta anularea contractului de vinzare cumparare sau echilibrarea contributiei in in raport cu valoarea imobilului?
  Va multumesc.

 33. Buna ziua,
  vă rog frumos sa-mi spuneți de unde pot lua un model de ”Anulare contract de vânzare-cumpărare auto” (in Google nu am gasit).
  Sau Dumneavoastră puteți să mi-l dați, vă rog!
  Mulțumesc!

 34. Buna ziua am incheiat un contract de vanzare cumparare cu o ruda de a mea pentru un apartament si a intervenit ceva si nu mil mai pot permite sa ii dau bani(precizez ca inca nu iam dat nici un ban)contractul fiind facut in rate de 2 ani intrun an sa ii dau o suma si in celalalt restu si am vorbit cu el sa anulam contractul dar el nu vrea spunand ca a avut pierder in acest timp de 2 luni de la inceperea contractului pana in momentul de fata spune ca a pierdut clienti si nu vrea sa renunte la contract vrea sa ne tinem de el ce se poate face?

 35. Buna zìua , domnule avocat Cuculis, as dori sa va pun o intrebare .Pe scurt , este vorba despre un act de vanzare-cumparare a unui imobil incheiat in 2006. Imobilul in cauza i l-am incredintat fiicei noastre cu drepturi depline , fara clauze , ca sa nu o conditionam cu nimic. Intretinerea si toate platile -taxe, impozite etc. le facem noi ca locuim aici iar pretul de vanzare fata nu l-a achitat pana in ziua de azi pretextand ca ea nu locuieste aici. In 2010 fiica noastra a plecat in Germania si s-a stabilit acolo iar in tot acest timp a venit in tara o singura data.Problemele noastre se tin lant, pentru orice act avem nevoie de prezenta ei iar in conditiile actuale -are doi copii mici – nu se poate deplasa , punandu-ma in situatia sa nu-mi pot reinnoi cartea de identitate fara prezenta ei la bìroul evidenta populatiei. Am incercat sa faca declaratie pe proprie raspundere dar apostila de Haga trebuie procurata dintr-un oras aflat foarte departe de casa lor .In aceste conditii , este posibil sa anulam actul ? De principiu si ea este de acord .Eu va multumesc domnule avocat si v-as fi recunoscatoare daca imi raspundeti. Cu multa stima, Viorica

 36. Bună ziua părinți mei a dat la un nepot casa sa aibă grija de ei el bine mersi a plecat în Spania și nu da nici un semn ce se poate face , în contract notarul a trecut o suma de bani care e numai în scris na primit nimeni bani ăstea se poate face ceva. Mulțumesc

 37. Se poate anula, dupa 2 ani, un contract de vanzare cumparare a unui apartament daca se face dovada ca nu s-a platit deloc pretul din contract? Mentionez ca s-a vandut cota mamei si a fiului, celuilalt copil, care nu a platit deloc pretul apartamentului. Cum se poate proceda?

 38. În luna iunie 2022 am cumpărat un apartament cu 2 camere. La cumpărare apartamentul părea în regula dar, când au început ploile și acum ninsoarea a început sa curgă apa în bucătărie baie, apa care se înfierează prin acoperiș, apartamentul este la etajul 1/4.Inainte de cumpărare am întrebat proprietarul dacă acoperișul este bun și a spus ca nu sunt probleme ceea ce s_a dovedit a nu fi adevarat.Pentru acest motiv se poate anula contractul sau cere despăgubiri vechiului proprietar ? Mulțumesc.

 39. Buna ziua , am vandut o masina unui cetatean Arab care locuia in Romania in baza unui contract de vanzare cumparare la un Birou de Actte Auto la data de 20 Mai 2022 , , arabul nu a platit suma integrala si a adus masina si actele inapoi dupa 3 luni , a returnat-o , eu o scosesem din evidenta Fiscala si el nu s-a prezentat la Diectia Fiscala din zona sa si nici la Politie , ce pot face pentru a anula acest contract deoarece aceasta persoana ( cuparatorul ) a plecat din tara si nu mai raspunde , nici nu-l mai pot gasi la adresa din contract , va multumesc cu respect , Dan Moga .

 40. Bună ziua.Există o mostenire pamănt din partea bunicului soțului,soțul meu este decedat,cimeva din primărie a făcut in decembrie 2022dosar pentru posesie folosindu- mi datele personale fara să stiu,s- a facut și un contract de vănzare cparare tot așa.precizez că eu in perioada respectivă am fost plecata din țara.Știu că eu ca nora nu pot moșteni averea socrilor dar cred că au dreptul copii.vă rog dați- mi un sfat.Vă mulțumesc.

 41. Buna seara,in urma cu o luna am cumpărat o mașina de la un dealer auto,dupa 1 luna de zile mașina s-a defectat,de vina ar fi motorul, piston topit,bucati din motor au distrus și turbina,au ajuns pe evacuare,practic e praf! Când am cumpărat mașina aceasta avea 205000 scriși pe factura,garantați de dealer ca sunt reali,am făcut și un raport car vertical,km păreau reali,dar după ce mașina s-a defectat,am verificat mai amănunțit,am aflat ca după ce a intrat in tara avea 277.000 km. Ce as putea sa fac in aceasta situație? Am încercat sa găsesc o amiabila cu dealerul auto,dar nu am ajuns la un acord,ce ma sfătuiți sa fac? Credeți ca il pot da in judecată?

 42. Buna ziua,
  Cum se poate anula un contract de vanzare cumparare apartament, incheiat in 1996 cu o suma foarte mica fata de pretul cu care s-ar vinde apartamentul acum? Contractul are o clauza de pastrarea a apartamentului pana la moartea proprietarului care a vandut.
  Multumesc frumos

 43. Buna seara.Am imputernicit o ruda sa-mi vanda apt 4 cam si sa cumpere apt 2 camere,eu fiind aflata in strainatate. Tranzactiile s-au facut in aceeasi saptamana prin contul lui bancar, am extrasele.La cumpararea apt de 2 camere notara a obligat imputernicitul sa ma declare casatorita,desi i-am transmis verbal ca apt anterior a fost bunul meu si vroiam ca si acest nou apt sa fie la fel. I s-a zis ca nu se poate altfel si au facut la repezeala contractul. La venire in tara am fost la notara sa intreb cum poate rectifica contractul unde este scris ca sunt casatorita cu X, care acum are si el dreptul la apt .Ea mi-a raspuns ca eu nu am facut specificarea aceasta ca sa o treaca in contract. Mentionez ca la timpul acela nu stiam ca sotul actual va avea drept de mostenire la apt meu. Cum as putea face dovada cu acte ca banii de la primul apt, mai scump, au mers la al doilea apt,mai ieftin, tranzactii facute de imputernicitul meu legal si care nu s-a facut inteles la acel cabinet notarial privind calitatea mea de unic proprietar. Va multumesc anticipat.

 44. Buna ziua va rog frumos sa ma ajutati!!!Am vrut sa cumpar o masina in finantare la mana 2a,sa dat drumul la prelucrarea actelor pt banca si am fost acceptat,am semnat contractul de vanzare-cumpare si masina a fost bagat la TÜV. A 2zi ma suna vanzatorul ca banca ma respins si masina nu a trecut TÜV-ful si el deja Reparat probleme la masina.Eu am zis ca renunt la cumparare si el mia zis ca atunci eu trb sa platesc piesele comandate si TÜV-ul.Precizez ca contractul a fost semnat!!!Intrebarea mea este,,eu sunt obligata sa platesc lui toate astea”?Practic nu am cumparat nimic si banca mia comfirmat ca nu am nici o finantare Multumesc frumos.

 45. Buna ziua! Ám divortat de sotul meu cu care ám 2 copii.El sa recasatorit cu cineva si a facut un contract de vinzare in 2014 cu aceea femeie la casa unde statea cu ea. Mentionez ca casa este mostenire de la parintii lui. Au divortat inainte cu 5 zile sa incheie contractul si au continuat sa ramina impreuna. El a decedat in 2020. Nu au copii impreuna si nu au construit nimic impreuna. Ea nu a lucrat nicaieri niciodata nu are carte de munca. Copii mei au inaintat proces in instanta pentru mostenire au facut succesiune imediat dupa decesul tatalui . Suma nu este platit pentru ca au convetuit impreuna pina la decesul lui. Intrebarea mea este daca se poate anula contractul si daca copii au dreptul sa mosteneasca casa.

 46. Bună ziua.Va deranjez cu o întrebare:
  După ce am avut o înțelegere verbala cu părinții și sora mea am stabilit ca o proprietate din București sa treacă în posesia surorii mele iar pentru mine o proprietate de la tara.Parintii au făcut act de vanzare cu cumparare cu sora mea pentru imobilul din București. Pentru mine nu.
  Părinții au murit iar Sora mea vrea sa impartim acum și bunul de la tara.
  Credeți că pot ataca în instanta actul de vanzare?

   • Buna ziua! Se poate anula un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct și întreținere? Specific ca domnii care au făcut contractul aveau pe cineva înfiat. Ar vrea sa renunțe la bunuri si sa le lase copilului înfiat.

    • Buna ziua, contractul de intretinere si implicit cel de vanzare cumparare, trebuie sa fie declarate ca donatie si apoi reduse de la masa succcesorala prin reductiunea liberalitatilor. Tehnic se poate. Cu bine. Av. Dr. Cuculis 0722298011

 47. Buna ziua va deranjez și eu cu o situație pe scurt am cumparat recent un apartament 2 camere am fost la vizionare de 2 ori ,mi sa prezentat ca apartament 2 camere si balcon ,la încheierea contract balconul nu este trecut în contract nu este în rlv apartamentului .întrebarea mea este credeți ca as putea cere anularea contractului pe motiv ca balconul a fost prezentat și neinclus in contract ( de altfel nu avea cum pentru ca nu exista decât fizic ) Am vreo sansa de castig sau îmi asum greșeală de a fi semnat ,mulțumesc

 48. Pot anula un contract de renuntare la drepturi asupra unei case in favoarea sotului meu,daca la o saptamana dupa am divortat?

 49. Pot anula un contract de renuntare la drepturi asupra unei case in favoarea sotului meu,daca la o saptamana dupa am divortat?tin sa precizez ca nu am declarat nici 2 automobile si au ramas la fel in propietatea lui

 50. Buna ziua. Daca imi permiteti o intrebare. Sotia mea a obtinut de la mine in timp ce eram in Spania o procura fictiva(traducatorul adus de ea mi-a tradus eronat textul procurii). In baza acelei procuri a vandut cele doua apartamente ficei noastre adoptive desi eu eram la domiciliu si puteam fi prezent fizic la tranzactie. Vanarea s-a facut in 2008 si de atunci fiica noastra nu a platit nici un ban din pretul stabilit in contract si nu a contribuit absolut deloc la cheltuielile de intretinere si utilitati ale apartamentelor. In ultimul timp are un comportament violent ajungand pana la agresiune fizica asupra mamei sale aoptive si amenintari cu moartea la adresa noastra. As vrea sa stiu daca in aceste conditii pot fi reziliate contractele de vanzare-cumparare. Mentionez ca sotia mea recunoaste caracterul fraudulos al acestor tranzactii.

 51. Buna ziua. In 2022 am cumparat un apartament, construit in 2021, de la o persoana fizica. Aceasta a cumparat-o de la dezvoltator in 2021, insa apartamentul nu a fost mobilat si utilat, deci nici locuit pana in 2022. Acum, la aproape un an, de cand locuiesc acolo (si 2 ani de la constructie), in baia vecinului de jos au aparut niste pete de apa pe tavan. Instalatorii au gasit o problema la sifonul de la scurgerea de la dus.
  1. Am garantie la vicii ascunse ? In contractul de vanzare-cumparare nu am gasit nimic legat de garantie. Recunosc ca atunci nu mi-a venit in cap sa ma informez si de acest aspect.
  2. Este considerat viciu ascuns ? Instalatorii, care au rezolvat problema mi-au spus ca este un vicu ascuns. Cine stabileste acest lucru ?
  3. Daca da, cine trebuie sa reclame viciul ? Eu, in al carui apartament este problema ? Sau vecinul de jos, la care se manifesta problema ?
  4. Daca eu, atunci:
  – obligatia de a repara revine fostei proprietare (care presupun ca nici ea nu stia de viciu) ? Sau dezvoltatorului ?
  – exista o procedura oficiala, fara a da in judecata din prima, de a notifica vanzatorul/dezvoltatorul de problema ? De ex. un document trimis prin posta, eventual stamiplat ….

  Observatii: instalatorii au rezolvat problema. De atunci nu folosesc dusul, insa petele nu s-au uscat (a trecut o saptamana). Deci posibil sa fie si alta problema.

  Multumesc.

 52. Buna ziua dl avocat!
  O promisiune de vanzare cumparare, intre mine, varul meu si mamaie, in 2011. Mamaie a incercat o donatie mascata. timp de 11 ani, nu s-a intamplat nimic, iar in 2022, eu si mamaie plus varul, am fost la notariat si am prelungit actul pe inca 3 ani, adica pana in 2025. problema e ca eu sunt si mostenitor in prezent, impreuna cu unchiul meu si ne afecteaza aceatsa promisiune fiind notata in cartea funciara de varul meu, care vrea bani …. in act din 2011 noi zicem ca ii dam bunicii noastre suma de 100 000 euro, 40 varul si 60 eu, varul pt parter si cota din teren, iar eu pt etajele 1si 2 plus cota din teren si mai trebuie sa-i dam 100 000 euro cand se face vanzarea cumparare(in realitate nu i-am dat nici un ban). in 2022, la prelungirea actului din 2011, evident neavnd banii respectivi deoarece se face prin transfer bancar acum, nu ca in 2011, notarul ne-a zis ca vezi domne daca nu s-a facut actul in 11 ani, mamaie sa renunte la cei 100 000 euro in facvoarea ingrijirii ei la domiciliu etc…. 🥺 stiu ca am gresit semnand acele acte, nu am crezut vreodata ca putem ajunge in situatia asta… acum vreau sa-l anulez, doar ca varul meu nu, el vrea bani, si bani multi ca stie ca se poate agata de actul asta….cum sa procedez sa anulez actul? … pot merge si in instanta sa jur ca nu am dat banii niciodata si nici macar nu putem justifica sumele platite in 2011, neavand bani aia niciodata in conturi sau cash… mentionez ca bunica a avut verificare INML in 2011, dar nu si in 2022 la prelungirea actului din 2011. un sfat, va rog!

 53. Buna ziua! Se poate anula un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct și întreținere? Specific ca domnii care au făcut contractul aveau pe cineva înfiat. Ar vrea sa renunțe la bunuri si sa le lase copilului înfiat.

 54. Bună ziua!
  S-a făcut un contract de vânzare cumpărare pentru doua proprietăți cu uzufruct și întreținere, s-ar putea anula contractul având in vedere ca domnii care au făcut contractul au un copil înfiat. S-ar putea anula contractul și sa rămână la copilul înfiat tot?

 55. Bună ziua! S-a făcut un contract de vânzare cumpărare între mătușă si nepot cu uzufruct si întreținere pe o proprietate și un teren, se poate anula contractul având in vedere ca domnii care au făcut contractul au un copil înfiat? Se poate sa rămână tot la copilu înfiat și sa se anuleze contractul?

 56. Mulțumesc pentru răspuns! Dar dacă fac un contract de vânzare cumpărare între mine și copilul înfiat se poate?

 57. In urma cu o luna am cumparat o garsoniera care arata f. bine de la o persoana fizica, care la randul ei cumparase in urma cu 2 ani de la dezvoltator. In timp ce faceam curatenie , ca sa ma mut, am observat ca nu curge apa decat noaptea cateva ore , intre 2 si 5 dimineata. Am intrebat vecinii ce se intampla si am aflat ca dezvoltatorul nu a respectat avizul de bransare la retea si nu este nici debit , nici presiune decat atunci cand nu este consum mare. Vanzatorul stia acest lucru si nu m-a informat inainte de incheierea vanzarii. Acum am o garsoniera fara apa potabila curenta. L-am anuntat pe vanzator printr-un mesaj pe telefon….nu -mi raspunde!! Cum pot sa-l notific ca sa nu treaca termenul legal de actiune in instanta?Vreau sa anulez contractul de vanzare- cumparare pentru vicii ascunse.

 58. In urma cu o luna am cumparat o garsoniera de la o persoana fizica, care cumparase acum 2 ani de la dezvoltator. In timp ce faceam curatenie ca sa ma pot muta am observat ca nu curge apa decat noaptea intre orele 2-5 si f. rar in timpul zilei. Am intrebat vecinii ce se intampla si am aflat ca dezvoltatorul nu a respectat avizul de legare la retea si din aceasta cauza nu este debit si nici presiune , decat atunci cand nu este consum mare de apa (noaptea). vanzatorul stia acest lucru de cand a cumparat de la dezvoltator, dar a “omis” sa-mi spuna !!! Acum am o garsoniera fara apa curenta!!!. I-am trimis mesaj vanzatorului sa-i spun de problema…nu-mi raspunde!! Cum sa-l instiintez legal , ca sa nu treaca termenul pentru actiune in instanta?? Doresc anularea cintractului de vanzare pentru vicii ascunse.

 59. Buna ziua!

  Am o situatie mai speciala.
  Am cumparat in luna iunie 2023 o cabana din lemn cu doua camere,parter si mansarda.
  Mergem si dormim acolo de regula la sfarsit de saptamana si dormim doua nopti.
  Problema este ca atat eu cat si sotia nu putem dormi deoarece se infunda nasul.La inceput am crezut ca ni se pare,ca nu a fost aerisita .Problema este insa destyul de grava deoarece acest aspect se manifesta mereu atat la parter cat si la mansarda.
  Deasemeni cu aceiasi problema s-au confruntat si musafirii pe care i-am avut.
  Consideram ca este o problema foarte grava deoarece efectiv de fiecare data cand dormim acolo avem nasul infundat si nu putem respira.Si se mentine 2-3 zile pana revenim cu respiratia la normal.
  Suntem decisi prin orice procedura legala sa ne recuperam banii.
  Va multumim!

  Cu respect

 60. Buna seara. Am facut un precontract pentru achizitionarea unei case si am dat un avans de 10.000 euro. Banca nu mi.a mai oferit creditulL, se poate anula actul de vanzare -cumparare? Precizez ca vanzatorul numai vrea sa.mi dea banii de avans?

  • Buna ziua. In majoritatea daca nu in toate contractele de v-c acolo unde discutam despre interventia bancii, era chiar obligatia notarului sa treaca aceasta clauza de restituire a intregii sume in caz de neprimire a creditului. Trebuie sa vedem antecontractul de vanzare cumparare. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

 61. buna ziua ! am un contract pe numele mamei mele si vreau sa l reziliez deoarece exista neconcordante in ceea ce priveste ratele pe care trebuie sa le plateasca. pe contractul ei adica o copie a contractului scrie rate fixe fara dobanda si de fapt ratele nu sunt fixe si e si dobanda. e vorba de un aspirator performant dar supraevaluat. e un contract de vanzare cumparare cu rate prin tbi bank.

 62. Bună ziua
  Mă numesc Corfu Carolina și am o problema majora in legătură cu un act de vânzare făcut împreună cu mama mea fiicei mele și soțului ei după 2 zile de la cununia civila
  Eu împreună cu mama mea eu fiind unic moștenitor deoarece tatăl meu a decedat în anul 1990 aveam 1 casa
  În anul 2013 după ce fiica mea s-a căsătorit am căzut de acord împreună cu mama sa trecem casa pe numele fiicei mele și a soțului său deoarece aceștia doreau să lucreze în Italia și în urma discuțiilor avute cu ei au spus că doresc să mărească casa și că au nevoie sa devină proprietari
  Am mers la notar și după ce s-a făcut documentația doamna notar a spus că ar fi bine sa trecem o sumă de bani in contractul de vânzare cumpărare deoarece mai am o sora vitregă numai de pe mama și aceasta sa nu poată contesta actul de vânzare cumpărare
  Suma trecută a fost de 8000 de euro pentru casa și 500 metri pătrați de teren
  In 2014 după un proiect s-a dezvoltat construcția având la bază casa pe care am făcut actele
  În anul 2021 fiica mea s-a separat de soț dar nici până astăzi nu a înaintat cerere de divorț deoarece el a rămas în Italia și ea din 2022 a plecat în Austria la munca
  Relațiile dintre noi nu sunt tocmai bune și de aceea întreb
  Mai avem vreo șansă eu împreună cu mama mea sa ne recuperăm casa pentru care am făcut acte de vânzare cumpărare?
  Eu mama și soțul locuim la aceasta adresa și nu putem face nimic fara acordul lor
  Nici buletin nu ne putem face
  Având în vedere că ei nu prea mai vor să vorbească cu noi și sunt în străinătate nu prea avem cum sa ne înțelegem
  Mă tem că poate va veni vremea când ne vom trezi în stradă
  Am făcut o mare prostie acum va rog respectuos sa mă îndrumați daca pot ieși din ea
  Mulțumesc frumos

 63. Buna ziua!
  Am achizitionat un apartament de curand. Pe scara blocului este o doamna care aduna gunoaie rezultand un miros insuportabil. Inaintea perfectarii actelor, totul fusese aerisit. Poate fi considerata aceasta speta viciu ascuns? Doresc rezilierea contractului, este foarte greu in societatea romaneasca de indreptat aceste situatii.
  Multumesc!

 64. Bună ziua!Va rog dacă ma puteți ajuta în legătură cu o garsoniera cumpărată(25mp) care în act am descoperit ca este trecuta ca și receptie intr-un bloc pe fosta autorizatie aparthotel în Mamaia.Nu i s-a adus modificări este garsoniera închiriată.Ce modalitate de a o trece cum este în realitate garsoniera(motivul:impozitul mare) as avea?

 65. Buna ziua,

  Am incheiat un contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport. Am primit in 19.01 un avans de 15% din valoarea masinii, urmand ca diferenta de plata sa fie achitata pana la data de 22.02.24. Masina este inca la mine, intelegerea fiind ca dupa achitarea intregii valorii sa poata fi luata de client.
  Intre timp clienta s-a razgandit si isi cere avansul inapoi. In contract nu este mentionat nimic pentru o asemenea situatie.
  Avansul platit nu il mai am. Ce ma sfatuiti?

  Multumesc anticipat!

 66. Buna ziua sint cetetian strein casetorit cu romanca.Am o intrebare varog daca poteti sa im dati un raspuns.Nevasta mia anul 2012 afacut cu maica sa un contract de vanzare cumparare.Mama avandut casa iei la nevasta mia cu 30000 e.Cotractu a fost facut la birou un Avocat cu martori care a semnat tot a fost in regula.Anul 2018 fratele nevastei mei , a dat in judecata pe nevaste mia atacandu contracu respectiv.Am castigat la judecatorie Timisoara dar adversaru afacut recurs si sa afacut rejudecare care am castigat.Si tribunalu timis ne a dat castigu.In final am ajuns la curte de apel care admis apelu si a trimis cauza la rejudecare tribunalu Timis.Varog spuneti im ce ie de facut si cum sa procediasa in mod normal.Cer scuze de gramática.Multumesc

  • In mod normal un proces se termina la o prima faza procesuala completa, adica fond apel sau unele cazuri care au si recurs. O reluare a ciclului procesual inseamna ca s-a constatat o eroare in judecarea dosarului. Va rog sa ne sunati sa va putem prelua cauza. Cu bine. av. Cuculis 0722298011

 67. În cazul în care am vândut un bilet la un concert, am primit banii, dar persoana respectivă a susținut ca nu a reușit să intre cu biletul respectiv deși eu am respectat toate mijloacele cum reușesc să ies din impediment?

 68. Buna ziua,domnule Avocat Cuculis am și eu o întrebare,in anul 2002, am făcut un Antrecontract vânzare cumpărare Casa. Vanzatorul nu avea succesiune,apoi a decedat ,a decedat și fiul acestuia și acum sunt Nepoti,ei nu au succesiune după nimeni.Noi am dărâmat Casa și am făcut o cameră și un hol dar nu am locuit acolo.Credeti că avem șanse să recuperăm Casa.Va mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.