Anulare Contract Vanzare Cumparare – Cum Pot Sa Anulez Un Contract De Vanzare Cumparare

Anularea unui contract de vanzare cumparare – Care sunt motivele si procedura pentru a obtine pe cale amiabila sau in instanta, anularea unui contract de vanzare cumparare

Pentru multi dintre noi care nu interactionam cu mediul juridic si nu suntem specializati in artele juridice, poate nu ne dam seama, insa in fiecare zi incheiem contracte de vanzare cumparare.

Fie ca mergem la un magazim sa achizitionam un produs fie ca ne cumparam ceva mai scump precum o masina ( bun mobil ) sau un apartament ( bun imobil ) , toate sunt contracte de vanzare cumparare.

Difera insa forma in care ele sunt incheiate si formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un cumparator si un vanzator pentru a putea face o asemenea tranzactie.

In materialul amplu de astazi, ne-am propus sa analizam o serie larga de contracte de vanzare cumparare si sa cunoastem in ce mod pot fi ele anulate.

De aici tragem si prima concluzie ca un contract de vanzare-cumparare se poate anula.

Desi nu este tocmai corect din punct de vedere legal sa spunem anularea contractelor de vanzare cumparare, de esenta ele putand fi reziliate sau rezolutionate, abordam din perspectiva cititorului care vrea sa stie cum |pot sa anulez un contract de vanzare cumparare?”

Inainte de a trece mai departe si de a preciza in ce conditii generale se pot anula contractele de vanzare cumparare, vom face o scurta trecere in revista a contractelor posibile pe care le vom analiza astazi si in acelasi timp pe care le vom defalca mai jos, astfel.

Anulare Contract Vanzare Cumparare
Avocat anulare contract de vanzarea cumparare

Cum putem anula un contract de vanzarea cumparare care vizeaza:

– anulare contract vanzare cumparare auto –

– anulare contract vanzare cumparare teren –

anulare contract vanzare cumparare imobil –

anulare contract vanzare cumparare apartament –

anulare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere –

anulare contract vanzare cumparare vicii ascunse –

anulare contract vanzare-cumparare neplata pretului –

Contractul de vanzare cumparare – cum se face, cine il face si ce reprezinta? Avocat Contract de vanzare cumparare

Poate ca cele mai cunoscute contracte de vanzare cumparare sunt contractele de vanzare cumparare auto 2021.

Practic in cadrul acestor contracte, zilnic se fac mii de tranzactii, mai dese decat contractele de vanzare cumparare de imobile spre exemplu.

Sa explicam, ce inseamna vanzarea cumpararea?

Art. 1650: Noţiune (1)Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.

Cine poate sa faca un contract de vanzarea cumparare?

Art. 1652: Principiul capacităţii Pot cumpăra sau vinde toţi cei cărora nu le este interzis prin lege

De asemenea, contractul de vanzarea cumparare , in functie de ceea ce se vinde si se cumpara, poate fi facut fie de catre avocat fie de catre notar sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.

Prin urmare o anulare contract vanzare cumparare se poate cere daca sunt incalcate anumite legi.

Practic, contractul de vanzare cumparare poate fi intocmit de catre un avocat, pentru a fi siguri ca acesta este legal sau poate fi intocmit si la notariat sau doar la notariat daca vizeaza vanzarea unor bunuri imobile.

Contractul de vanzare cumparare – obligatii si responsabilitati atunci cand faci un contract de vanzare cumparare

Atunci cand va hotarati sa cumparati un bun, trebuie sa stiti ca aveti si drepturi dar si obligatii. De asemenea, anularea contractului de vanzarea cumparare poata fi ceruta, daca anumite conditii nu sunt respectate.

Drepturile cumparatorului in cazul unui contract de vanzarea cumparare :

 • sa primeasca bunul pe care il cumpara, in conditiile si cu pretul stabilit si in anumite situatii sa fie si garantat pentru evictiune;
 • sa nu ii fie ascunse viciile bunului si sa primeasca toate specificatiile necesare pentru bunurile pe care le cumpara;

Drepturile vanzatorului in cazul unui contract de vanzare cumparare:

 • vanzatorul are dreptul sa primeasca exact pretul pe care l-a solicitat si sa nu fie amanat cu plata acelui pret decat daca a consimtit asupra acestui lucru;

In aceeasi ordine de ideei, exista si obligatiile partilor care sunt corelative drepturilor.

Se poata anula un contract de vanzare cumparare? Anulare contract vanzare cumparare vicii ascunse

Vedeti si :

Anularea contractelor pentru Vicii – Eroarea – viciu de consimtamant. Cum se manifesta aceasta in raporturile contractuale

Cum se anuleaza un contract incheiat intre doua parti iar una se afla in eroare asupra acelui contract?

Anularea Contractelor de vanzarea cumparare Pentru Vicii Ascunse- Cum Se Anuleaza Contractele Cu Vicii Ascunse

Este important atunci cand incheim un contract, fie el scris sau verbal, sa fim atenti la toate elementele sale.

Cand vorbim despre un contract, tindem sa ne imaginam un act, in forma autentica sau nu.

Insa nu toate contractele necesita o forma scrisa.

Fara a ne da seama, incheiem zilnic zeci de contracte, de fiecare data cand cumparam ceva, fie ca vorbim despre un bun cu o valoare semnificativa (un imobil, un autoturism, electronice sau electrocasnice etc) sau cu o valoare mica (o pereche de pantaloni sau chiar o paine).

In schimbul produsului pe care il achizitionam, ni se emite o factura fiscala, o chitanta sau un bon fiscal.

In afara de acestea, trebuie sa fim atenti si la alte aspecte ce tin de produsul pe care il achizitionam, dupa cum vom detalia in cele ce urmeaza:

In primul rand, produsul pe care il achizitionam trebuie sa corespunda dorintelor si nevoilor noastre.

Ce facem insa in situatia in care cumparam un anumit produs crezand ca el indeplineste anumite caracteristici, iar ulterior constatam carealitatea este alta?

Anularea Contractelor Pentru Vicii – Potrivit art. 1207 alin. 1 cod civil,  partea care, la momentul incheierii contractului, se afla intr-o eroare esentiala poate cere anularea acestuia, daca cealalta parte stia sau, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era essential pentru incheierea contractului.

Cum ne dam seama daca eroarea este sau nu esentiala?

Potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, eroarea este esentiala atunci cand:

 1. poarta asupra naturii sau obiectului contractului,
 2. poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat
 3. poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati  a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat.
Anularea Contractelor Pentru Vicii
Anulare Contract Vanzare Cumparare
Anularea unui contract de vanzarea cumparare

Spre exemplu, sa presupunem ca doriti sa achizitionati un autoturism datorita caracteristicilor pe care acesta le are.

Mergeti la un dealer si ii comunicati acestuia ca doriti sa achizitionati o camioneta marca X, de culoarea neagra, anul de fabricatie sa fie 2015, sa aiba un anumit consum si un anumit nr. de km, cu care sa puteti transporta X de kg de legume, avand in vedere obiectul dvs. de activitate.

Dealer-ul va prezinta o camioneta care prezinta toate caracteristicile pe care dvs. le cautati, si va asigura ca aceasta poate transporta cantitatea de legume pe care dvs. o doriti, prin urmare achizitionati camioneta respectiva.

Ajuns acasa constatati ca produsul nu poate fi utilizat in scopul pentru care dvs. l-ati achizitionat si va adresati dealer-ului, insa acesta va inchide telefonul in nas.

Ce puteti face intr-o astfel de situatie si cum va puteti apara drepturile?

In primul rand, trebuie sa stiti ca aveti la indemana o actiune in anularea contractului de vanzare pe care l-ati incheiat, avand in vedere ca produsul achizitionat nu corespunde caracteristicilor pe care dvs. le-ati solicitat si care au fost cunoscute inca de la inceput vanzatorului.

Astfel, se poate introduce o actiune in anulare pe rolul instantelor de judecata, instanta urmand sa constate toate aceste aspecte si sa dispuna anularea contractului, cu obligarea vanzatorului la restituirea pretului pe care l-ati achitat.

Anularea Contractelor Pentru Vicii dar si adaptarea contractelor!

Cu toate acestea, daca nu doriti anularea contractului, trebuie sa cunoasteti faptul ca aveti si posibilitatea de a-l adapta.

Ce presupune aceasta adaptare?

Potrivit art. 1213 cod civil, in situatia in care sunteti indreptatit la anularea contractului, darva intereseaza sa solutionati problema intr-un alt mod,, daca cealalta parte declara ca doreste sa execute ori executa contractul asa cum acesta fusese inteles de dumneavoastra, contractul se considera ca a fost incheiat in forma inteleasa de dumneavoastra.

Adica, in concret, vanzatorul va dispune schimbarea produsului cu unul corespunzator nevoilor si dorintelor dumneavoastra, asa cum le-ati prezentat inca de la incept, in termen de 3 luni de la data la care il notificati, ori de la data la care i-a fost comunicata cererea de chemare in judecata, sau cel putin sa declare ca este de acord cu executarea contractului in aceasa forma inteleasa de dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti in vedere ca eroare care duce la anulabilitatea contractului trebuie sa fie scuzabila, adica faptul asupra caruia poarta eroarea sa nu poata fi cunoscut cu diligente rezonabile, in functie de imprejurari.

Intrebari primite de catre cititorii site-ului nostru si situatii cu care s-au confruntat acestia:

 1. Jucan Mihaela
 2. Buna ziua stimate domn Cuculis!
  va rog sa mi spuneti daca am achizitionat un apartament 2 cam prin BCR credit ipotecar pe 15 ani, mai am de platit 10 ani,,, si nu am facut nicio asigurare de locuinta ,,,nici de sanatate…
  Doamne fereste in acest timp daca se intampla ceva cu mine…. (adica nu voi mai fi) fiul meu AR PUTEA SA PLATEASCA EL RATELE IN NUMELE MEU,,, daca el va fi de acord???
  anul trecut in noiembrie este facut contractul de casa
 3. FRUNZESCU Teodor Răzvan
 4. Bună ziua, anul trecut pe 7 noiembrie am achiziționat o Dacia Logan 0. 9 benzina și cu cutie easy-r modelul prestige în leasing pe persoana dând un avans destul de consistent undeva de 5200 euro mașina valorând 11480 euro, pana acum sa intervenit asupra lui în service la meridian sud loc de unde am achiziționat mașina de 2 ori pe partea mecanica la ambreiaj…la 21.500km,si pe la 41500km…acum urmează a 3 oara pe 7 ianuarie… La 50000 și ceva km…tot pt a înlocui ambreiajul eu doresc sa mi se restituie banii, sau alta masinadeoarece nu vreau sa merg la service la 2-3 luni.. Pentru aceeași problemă. Am înțeles ca este viciu de fabricație..doresc un sfat cum se poate rezolva… Mulțumesc.
 5. Ana Pop (EDIT)REPLYBuna ziua!
  Am semnat in calitate de student un contract cu o agentie din Bucuresti pt a pleca cu Work and travel in SUA in vara lui 2020. Din cauza pandemiei programul s-a anulat, iar agentia refuza restituirea banilor pe urmatorul motiv:
  2) REZILIEREA CONTRACTULUI, DE LA DATA DE 10 IULIE 2020, CA URMARE A CONSECINȚELOR DE LA PUNCTUL 1, ÎN BAZA ART. 6 (c) ȘI A ART. 10.(B) DIN CONTRACT:10) Forță Majoră:B. Dacă împrejurările de putere neestimate au loc în decurs de mai mult de două luni, oricare din părți este în drept de a refuza executarea obligațiunilor contractuale și nici o parte nu poate cere de la cealaltă parte restituirea pierderilor posibile;6) Rezilierea contractului și condițiile de rambursare a plăților:C. Nu va fi rambursată nici o plată Participantului dacă rezilierea contractului se face în cazul în care Ambasada SUA, Sponsorul sau autoritățile din România modifică: politica, condițiile, limita de participare sau aplică măsuri care afectează participarea la Program.CONCLUZIE: Consecințele enumerate la Punctul 1 ne-au adus în situația de forță majoră prevăzută de dispozițiile art. 1351 din Codul Civil în concordanță cu articolele contractuale, în care nici o parte nu poate cere de la cealaltă parte restituirea pierderilor posibile. Cu toate acestea, ne dorim să venim în sprijinul Dvs, diminuând pe cât posibil consecințele nefaste financiare.
  Drept compensatie imi ofera 2 variante:
  A) sa plec anul viitor (exclus!!!)
  B) sa accept un voucher in valoare de 250 dolari, pe care sa pot sa-l vand vara viitoare cuiva interesat sa plece in SUA cu agentia respectiva.
  Dar cum sunt ei siguri ca anul viitor lucrurile stau altfel? Daca nu se mai pleaca eu ce fac cu A) sau B)? Mi-au oferit in schimbul banilor mei…iluzii!!!
  Desigur ca as dori sa-mi recuperez banii, nu inteleg de ce agentia se foloseste de banii mei, iar eu nu am beneficiat de serviciile lor?!
  Desigur este greseala mea ca am semnat, fara sa iau in calcul “forta majora”, care vine doar in favoarea agentiei si total in defavoarea clientului.
  Mai este ceva de facut?
  Cu stima,
  Ana

Eroare In Incheierea Contractelor, Motiv De Anulare A Contractului

DATECOMMENT

Eroarea in incheierea contractelor

Potrivit art. 1207 alin. (1) C. civ „Partea care, la momentul incheierii contractului, se afla intr-o eroare esentiala poate cere anularea acestuia, daca cealalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esential pentru incheierea contractului.”

Pentru a fi aplicabila eroare ca viciu de consimtamant trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

 1. Eroare trebuie sa fie esentiala

Alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ce intelegem prin eroare esentiala „Eroarea este esentiala:

1. cand poarta asupra naturii sau obiectului contractului;

2. cand poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat;

3. cand poarta asupra identitatii persoanei sau asupra unei calitati a acesteia in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat.

(3) Eroarea de drept este esentiala atunci cand priveste o norma juridica determinanta, potrivit vointei partilor, pentru incheierea contractului.”

In ceea ce priveste primul punct, acesta se refera la faptul ca, partea aflata in eroare crede ca incheie o anumita operatiune juridica cand de fapt incheie o alta operatiune juridica. Ex: partea crede ca incheie un contract de vanzare cand de fapt e un contract de locatiune.

Referitor la al doilea punct, partea se afla in eroare asupa bunului, asupa unei calitati a bunului sau asupra oricarei alte imprejurari care, daca ar fi fost cunoscuta, contractul nu ar mai fi fost incheiat.

Cu privire la punctul trei, partea se afla in eroare cu privire la persoana cu care incheie contractul sau cu privire la o calitate a acesteia.

 • Cealalta parte sa cunoasca caracterul esential al erorii

Aceasta conditie ne spune ca cealalta parte, partea care nu se afla in eroare, trebuie sa cunoasca caracterul esential al erorii sau cel putin avea posibilitatea sa cunoasca caracterul esential al erorii. Aceasta conditie are drept scop sa asigure stabilitate operatiunilor juridice, in lipsa acesteia orice persoana ar fi dorit sa anuleze un contract, din diferite motive, ar fi putut sa invoce eroare ca viciu de consimtamant.

 • Eroarea trebuie sa fie scuzabila

Art. 1208 alin. (1) „Contractul nu poate fi anulat daca faptul asupra caruia a purtat eroarea putea fi, dupa imprejurari, cunoscut cu diligente rezonabile.”

Aceasta conditie este de bun simt, in lipsa acesteia, orice persoana neglijenta ar fi putut obtine anularea contractului.

 • Eroarea sa nu fie asumata

Potrivit art. 1209 „Nu atrage anularea contractului eroarea care poarta asupra unui element cu privire la care riscul de eroare a fost asumat de cel care o invoca sau, dupa imprejurari, trebuia sa fie asumat de acesta.”

Este evident ca daca o pare si-a asumat eroarea nu ar fi echitabil ca dupa legea sa-i dea dreptul sa anuleze contractul.

Si nu in ultimul rand, legea prevede si o alternativa pentru anularea contractului art. 1213 alin. (1) ne spune ca „Daca o parte este indreptatita sa invoce anulabilitatea contractului pentru eroare, dar cealalta parte declara ca doreste sa execute ori executa contractul asa cum acesta fusese inteles de partea indreptatita sa invoce anulabilitatea, contractul se considera ca a fost incheiat asa cum l-a inteles aceasta din urma parte.”

Asadar, daca cealalta parte intelege sa execute contractul astfel cum a fost inteles de cealalta partea, partea aflata in eroare nu va mai putea obtine anularea contractului.

Acum ca am inteles in linii mari ca pot fi anulate contractele de vanzarea cumparare la modul general, putem aborda in extensie, fiecare contract in parte, cu modalitatile lui de anulare si cum apelam la un avocat specializat in anularea contractelor de vanzarea cumparare pentru a putea anula un asemenea contract.

Anulare contract vanzare cumparare auto

Se poate anula un contract de vanzare cumparare auto in anumite conditii clar specificate de catre lege.

Contractul de vanzare cumparare auto poate fi anulat pentru unul dintre motivele expuse mai sus.

Fie ca vorbim despre vicii ascunse ale autoturismului achizitionat fie care vorbim despre o vanzarea facuta in mod ilegal.( a se vedea aici vanzarea bunului unei alte persoane).

Cele mai multe tepe cu autoturisme cumparate se dau cu privire la kilometrii nereali din bordul masinilor si astfel, pe langa anularea acelui contract de vanzarea cumparare se poate solicita si tragerea la raspundere pentru inselaciune.

Anulare contract vanzare cumparare teren-

Ati cumparat un teren si de esenta ati fost foarte multumit de pret, dar cand ati ajuns sa vedeti mai bine terenul era plin de stalpi de electricitate sau terenul era ocucapat de catre un vecin care pretindea proprietatea?

Sau poate ca vanzatorul v-a spus ca puteti construi pe acel teren insa in realitate nu puteti construi sau construirea de imobile pe acel teren cumparat se face la un regim de inaltime mai mic.

Toate tin de viciile contractelor de vanzare cumparare respectiv a bunurilor mobile sau imobile pe care le cumparam

Legea, adica codul civil, precizeaza asa:

Articolul 1.246

Nulitatea(1) Orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune.

Astfel, atunci cand vrem sa anulam un contract de vanzare cumparare teren, este important ca un avocat care se ocupa de actiuni in instanta constatare nulitate contract de vanzare cumparare, sa identifice cauza de nulitate si apoi sa deschida o actiune in instanta.

Anulare contract vanzare cumparare apartament

Cumpararea unui apartament ,de multe ori este o provocare.

Asta o spun fiindca multi dintre cei care si-au cumparat un apartament, au ajuns sa fie total nemultumiti de modul in care unele elemente din imobil erau finisate sau poate chiar au aparut vicii ascunse.

Stiati ca daca ati fost pacalit din lipsa de experienta, de catre un dezvoltator imobiliar, puteti cere anularea contractului de vanzarea cumparare apartament?

Uitati ce spune legea:

Articolul 1.221

Leziunea(1) Există leziune atunci când una dintre părţi, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestaţie de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestaţii.

(2) Existenţa leziunii se apreciază şi în funcţie de natura şi scopul contractului.

(3) Leziunea poate exista şi atunci când minorul îşi asumă o obligaţie excesivă prin raportare la starea sa patrimonială, la avantajele pe care le obţine din contract ori la ansamblul circumstanţelor.

Astfel, daca va aflati intr-o asemenea situatie sau pur si simplu vreti sa anulati un contract de vanzare cumparare, este bine sa stiti ca el poate fi anulat doar dupa ce un avocat specializat poate sa stabileasca daca este o nulitate absoluta sau relativa a contractului si doar in instanta.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
10 comments to “Anulare Contract Vanzare Cumparare – Cum Pot Sa Anulez Un Contract De Vanzare Cumparare”
 1. Pot anula un contract de vânzare teren si casa, la notariat daca si vânzătorul si cumpărătorul suntem de acord? Va mulțumesc din tot sufletul pentru răspuns.

 2. Bună ziua,dl. Av.va rog să îmi spuneți pot anula un contract de vânzare cumpărare a unui teren de 1500 mp,încheiat în anul 2004,pe teren fiind un stâlp de electricitate de medie tensiune și nu putem construi pe el o locuință așa cum am fi dorit. Ce putem face in aceasta situație? Mulțumim!

 3. Buna ziua! Mama mea a vandut un apartament sub valoarea lui, la pretul de 32000EUR. Poate fi anulat contractul de vanzare-cumparare?

 4. Buna ziua. Am achizitionat in septembrie 2020 un imobil care se afla la executare silita, prin cumparare directa de la proprietar, cu acordul executorului. Suma a fost platita o parte prin credit bancar si o parte din surse proprii, in contul executorului si al proprietarului. Dupa vanzare s-au sters inregistrarile din cartea funciara de executare silita si ipoteca initiala, ramanand eu ca proprietar si ipoteca bancii mele creditoare. Recent, am constatat ca fostul proprietar are numeroase dosare la Judecatorie si Tribunal, cu numeroase imprumuturi nerambursate, fiind executat silit intr-un dosar deschis in 2018 si punandu-i-se sechestru pe bunuri si venituri, inclusiv instanta cerand evaluarea imobiliara a casei cumparata de mine in 2020, evaluatorul facand acest lucru doar in baza documentelor casei obtinute de la fostul proprietar. Intrebarea mea este daca pot avea probleme in acest caz cu casa achizitionata de mine ca si cumparator de buna credinta, sau dupa ce instanta va vedea ca fostul proprietar nu mai detine imobilul, acesta nu va mai face obiectul executarilor? Mi se poate anula cumva contractul de vanzare-cumparare in acest caz? Multumesc.

   • Buna ziua! Am cumparat in anul 2000 o locuinta de 18 mp cu terenul aferent.s-a vandut in baza legii locuintei 85/1992,de catre firma Sc Constructii Feroviare S.A.Brasov.Firma urma sa faca intabularea ,insa a intrat in insolvență. Blocul se afla pe un teren mai mare.Nefiind intabulat,blocul nu e inscris in cartea funciara. Lichidatorul firmei a vandut terenul fara sa se faca dezmembrare si sa dea locatarilor dreptul asupra cotei de teren aferenta locuintei.Cel care a cumparat la licitatie in 2010 a vandut mai departe.iar in 2015 a cumpărat o alta persoana.Asfel ca ultimul cumparator detine un teren pe care se afla si blocul nostru.Aceste informatii le-am aflat de curand cand ultimul proprietar la terenului ne-a cerut sa cumparam de la el suprafata de teren de sub bloc si din fata blocului.Ne-am adunat câțiva locatari pentru a cere in instanță anularea partiala a contractului vanzare cumparare a lichidatorului (caci de acolo a pornit problema)si rand pe rand a celorlalte contracte vanzare-cumparare,astfel ca in final sa se faca dezmembrarea terenului si intabularea blocului.Mentionez ca detinem contracte vanzare cumpărare si platim impozit anual.Ce sanse avem in instanță?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.